abonnement Unibet Coolblue
pi_105464179
Heb ik wel eens gedaan, had boter nog achter mijn fontanelletje zitten, maar dat zal wel aan mijn skills liggen..... }:|
  zondag 11 december 2011 @ 19:25:28 #127
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_105464212
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2011 19:21 schreef Broertie het volgende:
Eigenlijk geen hoe-maak-ik-het-klaar-vraag, maar een waarom-vraag. Als ik een broodje haal bij een broodjeszaak, waarom smeren ze dan altijd boter (of wat het dan ook is dat ze boter noemen ;) ) met een lepel op je broodje, terwijl ik het thuis altijd met een mes doe?

Just curious......
Is makkelijk voor meerdere broodjes, bij een mes moet je steeds weer opnieuw boter pakken terwijl de lepel gewoon gevuld is met boter.
Even met de beboterde kant op het broodje en dan uitsmeren met de bolle kant.
pi_105464257
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2011 19:25 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Is makkelijk voor meerdere broodjes, bij een mes moet je steeds weer opnieuw boter pakken terwijl de lepel gewoon gevuld is met boter.
Even met de beboterde kant op het broodje en dan uitsmeren met de bolle kant.
Klinkt logisch! ^O^
  zondag 11 december 2011 @ 20:33:50 #129
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_105467352
quote:
1s.gif Op donderdag 8 december 2011 23:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nu maak ik niet zo vaak linzen, maar ik kook ze zeker geen uur, veel korter.
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 december 2011 18:08 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Rode linzen zijn sneller gaar dan hun anderskleurige broertjes. Je kunt ze een uurtje weken in koud water en dan in nieuw water koken, precieze tijden zijn moeilijk maar tussen de 20-30 minuten zullen ze wel gaar zijn. Bij twijfel om de 5 minuten proeven.
Ik heb het zakje er nog maar even bijgepakt en heb inmiddels gezien wat er fout gaat. Het recept dat er op staat gaat uit van linzensoep... Nou, dat lukte dus wel, maar was niet wat ik wilde.

Zal het volgende keer eens op de methode van Erasmo proberen.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  zondag 11 december 2011 @ 20:35:19 #130
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_105467450
Ja, ik denk ook dat de kooktijd veel te lang was.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 11 december 2011 @ 22:17:25 #131
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_105473548
quote:
0s.gif Op zondag 11 december 2011 20:35 schreef Pietverdriet het volgende:
Ja, ik denk ook dat de kooktijd veel te lang was.
Niet als je linzensoep wil maken. Maar dat wilde ik dus niet.
Ik kan me nu natuurlijk ook laten afschrikken en gewoon weer linzen uit blik nemen...
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
  zondag 11 december 2011 @ 22:20:29 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_105473752
Experimenteer en leer, ik moest het ook allemaal leren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 11 december 2011 @ 22:20:47 #133
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105473773
Hoeft niet hoor, je moet gewoon een paar keer linzen koken voor je er handigheid in krijgt :)
pi_105566339
Een vraagje, ik zit te denken aan een gerecht met een stukje gestoomde heilbot, gekruid met lapsang souchong thee, in een paddenstoelenbouillon.

1. Verdwijnt de heilbot niet te erg met de sterke smaken van de thee en de paddenstoelenbouillon?
2. Ik zoek er eigenlijk nog wat bij, misschien iets van wontons/tortellini's. Iemand een leuk idee?
3. Klopt het dat ik aan de bouillon gelatine moet toevoegen om de methode van ijsfiltering te gebruiken?
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_105566836
1. Heilbot is een stevige vis die wel wat aan kan, hoe ga je kruiden met de thee precies doen?
2. Omdat je de vis stoomt zou ik iets met wat meer textuur toevoegen, misschien rode uiencompote in brique deeg?
3. Als je een goeie bouillon maakt trek je genoeg gelatine uit de botten zelf, zul je ook zien als je je bouillon in de koelkast hebt staan.
  † In Memoriam † woensdag 14 december 2011 @ 09:55:56 #136
91830 MaximusTG
pi_105566975
Volgens mij zitten er geen botten in paddenstoelen, dus als je daar een bouillon van maakt zal er niet veel gelatine in zitten:P. Je wil de bouillon dus helder maken? Daar heb je toch ook zo'n techniek met eiwitten voor? Lijkt me dan geschikter?
pi_105568879
Linkje met beschrijving heldere soep of consommé te maken.

http://passie.horeca.nl/content/15510/Heldere_soep_bereiden.html
  woensdag 14 december 2011 @ 11:55:17 #138
340838 VakantieNancy
Altijd op Vakantie
pi_105570241
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2011 11:11 schreef Molleman het volgende:
Linkje met beschrijving heldere soep of consommé te maken.

http://passie.horeca.nl/content/15510/Heldere_soep_bereiden.html
Ik snap er niets van, je maakt hem helder door vlees, gehakt groente en kruiden er aan toe te voegen, en hem dan af te schuimen? Dat heb je toch tijdens het trekken van de consomme al gedaan?
Zonnenschijn en Champagne, van Spanje tot Rockanje
  woensdag 14 december 2011 @ 13:54:33 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_105574016
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2011 09:28 schreef Steven184 het volgende:
Een vraagje, ik zit te denken aan een gerecht met een stukje gestoomde heilbot, gekruid met lapsang souchong thee, in een paddenstoelenbouillon.

1. Verdwijnt de heilbot niet te erg met de sterke smaken van de thee en de paddenstoelenbouillon?
2. Ik zoek er eigenlijk nog wat bij, misschien iets van wontons/tortellini's. Iemand een leuk idee?
3. Klopt het dat ik aan de bouillon gelatine moet toevoegen om de methode van ijsfiltering te gebruiken?
1. Tja, Heilbot smaakt subtiel, wellicht moet je de thee niet teveel doen en de paddenstoelenbouillon niet te krachtig maken.
2. Wat dacht je gewoon van een mooie rijst (zonder zout) erbij?
3. Het klaren van de bouillon door het in te vriezen en ontdooien gaat idd alleen maar als het gelatine in zit. Gelatine komt uit bindweefsel (niet uit botten) dus als je de bouillon puur uit paddestoelen en groente maakt moet je die idd toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 14 december 2011 @ 13:57:41 #140
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_105574131
quote:
0s.gif Op woensdag 14 december 2011 09:55 schreef MaximusTG het volgende:
Volgens mij zitten er geen botten in paddenstoelen, dus als je daar een bouillon van maakt zal er niet veel gelatine in zitten:P. Je wil de bouillon dus helder maken? Daar heb je toch ook zo'n techniek met eiwitten voor? Lijkt me dan geschikter?
idd
De Bouillon tijdens het trekken niet laten koken, en goed afschuimen, goed ontvetten. Door een zeef halen en een nachtje in de koeling zetten, rest vet valt dan nog gemakkelijker te verwijderen. Eieren scheiden en het eiwit door de Bouillon roeren, zacht aan de kook brengen, afschuimen, het eiwit trekt alle zwevende materie uit de vloeistof en hij wordt helder.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 14 december 2011 @ 13:58:06 #141
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_105574141
Zachtjes koken, afschuimen en met eiwitten klooien is de ouderwetse manier om bouillon helder te maken. De makkelijke, foolproof ijsfiltratie-manier geeft maximaal resultaat, namelijk 100% helder met 0% smaakverlies.


Ossenstaartbouillon voor en na ijsfiltratie.

En ja, als je een vloeistof helder wilt maken waar van nature geen gelatine in zit moet je er zelf ietsjes gelatine (of agar) aan toevoegen. Ik zal zo even zoeken hoeveel ook alweer...

[ Bericht 16% gewijzigd door RobinOok op 14-12-2011 14:06:06 ]
  † In Memoriam † woensdag 14 december 2011 @ 14:02:58 #142
91830 MaximusTG
pi_105574336
Op je eigen blog postte je in 2009:

"Ook leuk te weten dat je hetzelfde kunt doen met allerlei sapjes door er 0.5% aan gelatine aan toe te voegen, in te vriezen en te ontdooien."

Dat zal het dan wel zijn lijkt me?
  woensdag 14 december 2011 @ 14:07:19 #143
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_105574500
Ja, haha, wilde het net editten in:
Gezocht en gevonden:
"The ratio I used was .5% of powdered gelatin by weight. So if you have 1000g of carrot juice you would add(.005 * 1000) = 5g of powdered gelatin."

Grappig, had wel in mijn eigen post gekeken, maar over het hoofd gezien blijkbaar. Gelukkig wist ik de bron van die info wel weer te vinden. ;-)
pi_105580630
Dank allen voor de hulp.

Dan gaan we maar heel gedoseerd kruiden met de thee(deze ga ik fijnmalen en gebruiken als peper en zout) en de paddenstoelenbouillon subtiel houden. Misschien is rijst inderdaad niet zo'n gek idee erbij.

Ook goed om te horen dat het ook met agar agar kan, dit heb ik wel altijd in huis in tegenstelling tot gelatine.

Dan gaan we dit binnenkort maar eens uitvoeren.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  woensdag 14 december 2011 @ 17:21:18 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_105582309
Succes ermee, en laat weten hoe het geworden is, vind dat soort feedback leuk voor dit topic als mensen ook echt wat kunnen en doen met de hulp die we hier geven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_105669593
He Piet.. ik vroeg me af, waar kan je tegenwoordig nog een echte botervloot kopen? En dan liever in de winkel dan online :)
  vrijdag 16 december 2011 @ 20:49:11 #147
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_105670448
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2011 20:30 schreef Lyriella het volgende:
He Piet.. ik vroeg me af, waar kan je tegenwoordig nog een echte botervloot kopen? En dan liever in de winkel dan online :)
Hema?
De mijne kwamen mee met het servies.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 16 december 2011 @ 21:00:31 #148
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105671054
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2011 20:30 schreef Lyriella het volgende:
He Piet.. ik vroeg me af, waar kan je tegenwoordig nog een echte botervloot kopen? En dan liever in de winkel dan online :)
Metaal of porselein?
pi_105671303
Blokker heeft volgens mij ook wel iets bruikbaars.. en anders de gemiddelde kookwinkel waar ze serviezen verkopen wel :Y
pi_105675999
Een vissende vriend van ons heeft de daad bij het woord gevoegd: zn eerstvolgende snoek zou voor ons zijn. Ik krijg dus binnenkort een kilo of 4 snoek uit de Utrechtse havens :D

Wat is een lekkere manier om snoek te bereiden, en waar moet je allemaal op letten?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')