De thermische achteruitgang die we sinds enkele dagen meemaken, neemt inmiddels eigenlijk wel indrukwekkende proporties aan.
Na nachtelijke minima van -2.9 C aan de oostgrens tot bijna 6 C in Vlissingen, bereikten de waarden overdag van 2.5/3 C langs de oostgrens tot bijna 11 C in Vlissingen. Gevolg van typisch grenslaagweer, want de HPa 850 temperaturen lagen vandaag tussen 10/11 C.
Een wereld van verschil met de temperaturen van een week geleden, niet op hoogte maar des te meer aan de bodem.
En deze situatie gaat nog wel even aanhouden. Want de Uitvoer ging amper 48 uur geleden nog vrij unaniem van een intredende zonalisering tegen en vanaf eind komende werkweek. Maar is daar sindsdien per run heel geleidelijk van afgestapt, want oostelijke hogedruk is indrukwekkend hardnekkig.
Meer en meer gaat het er naar uitzien dat we de komende 10 daagse hoegenaamd geen wijziging hoeven te verwachten.
De geplaatste kaarten (morgen (1), as vrijdag (2) en volgende week zondag (3) laten een en ander treffend zien.
Morgen (1)ligt hogedruk met kern aan de bodem boven het zuiden van Scandinavië. In de loop van de week zakt deze kern heel geleidelijk zuidoostwaarts richting midden/oost Europa.
Vrijdag had dan in eerste instantie de stroming moeten zonaliseren, maar de 2e kaart laat zien dat lagedruk meer westwaarts zal blijven en juist door WA voor verdere versterking van de hogedruk zal gaan zorgen.
Dit leidt dan tot de waarschijnlijke situatie voor volgend weekend (3)waarin opnieuw stevige oostelijke hogedruk de absolute weerbepaler zal zijn.
Het weerbeeld zal de gehele 10-daagse overwegend droog zijn, met het typische grenslaag weer als moeilijke factor voor de temperatuurverwachting. Zoals vandaag zullen ook de komende week de bovenluchttemperaturen vrij hoog zijn, maar deze kunnen amper of niet als indicator voor de temperaturen aan de bodem gelden.
Waarschijnlijk zal het in de nacht en ochtend, eerst regionaal later algemeen, licht vriezen. Actueel in delen van Drente al bijna minus 2 C, en komende nacht minima tussen -4/+5 C. Morgen afwisseling van zon en velden stratus/mist, met maximaal 3-9 C.
Deze temperaturen zullen waarschijnlijk de komende periode weinig verandering ondergaan.
En zo zitten wel wellicht in een heel interessante voorfase van de winter, waaraan zowel ten westen als ten oosten wordt gewerkt.
Aan de westkant zien we ondanks het ontbreken tot nu van een stevige noordwaarts gerichte hoogterug, wél positieve verschijnselen. Namelijk opnieuw de trend dat het Azorenhoog met kern vaak ten westen van de Azoren ligt. En door het stationaire gedrag van oceanische lagedruk vaak gunstige WA ten oosten.
Aan de oostkant zijn ook positieve signalen zichtbaar. Hardnekkige karakter van oostelijke hogedruk is al benoemd, maar bovenal valt op dat flinke delen van Rusland/Azië met sneeuw zijn bedekt. Dit kan een verdere en steeds krachtigere belemmering voor zonaliteit betekenen.
Maar bovenal vind ik opvallend hoe redelijk abrupt de temperatuuraftakeling is ingetreden. Een week geleden wees een groot deel van de Uitvoer nog op handhaving van de milde zuidelijke aanvoer tot de maandhelft.
Vandaag werd er op een weerforum al gekeken naar de –realistische- mogelijkheid van de eerste Hellman-punten.
Ben benieuwd hoe we er volgende week bijstaan, mvg, Ronald.
![21112011132220.gif]()
![21112011132221.gif]()
www.weerwoord.be