heel belangrijke om in 1 keer door te schaven, dan pakt de schaaf overal evenveel weg en is je hoek overal hetzelfdequote:Op zondag 16 oktober 2011 18:20 schreef aloe_vera het volgende:
Nice!Zit toch nu al behoorlijk strak en glad in elkaar lijkt het op de foto''s. Wat ik me altijd afvraag met scherpe hoeken opschuren tot een wat afgeronde hoek: hoe doe je dat op zo''n manier dat het overal hetzelfde is? Voor een radiatorombouw heb ik het weleens gedaan, maar dat is niet zo''n lang stuk als je keukenblad. Zit er speciale schaven voor of geleiders of is dat echt een beetje natte vingerwerk? (Ik heb geen idee)
Trouwens: In NL worden de 2 eurocentmuntjes niet meer gebruikt, ik ben helemaal gebrainwashed dat je een 5 eurocentmuntje gebruikte. Nu is je werkblad wel opeens ene stuk dunner geworden
In NL worden de prijzen meestal afgerond op 5ct ja, maar het is nog steeds een wettig betaalmiddel en je kan het dus ook gewoon als wisselgeld krijgen!quote:Op zondag 16 oktober 2011 18:20 schreef aloe_vera het volgende:
Trouwens: In NL worden de 2 eurocentmuntjes niet meer gebruikt, ik ben helemaal gebrainwashed dat je een 5 eurocentmuntje gebruikte. Nu is je werkblad wel opeens ene stuk dunner geworden
Als je een afrondingsradius wil die overal hetzelfde is:quote:Op zondag 16 oktober 2011 18:20 schreef aloe_vera het volgende:
Nice!Zit toch nu al behoorlijk strak en glad in elkaar lijkt het op de foto''s. Wat ik me altijd afvraag met scherpe hoeken opschuren tot een wat afgeronde hoek: hoe doe je dat op zo''n manier dat het overal hetzelfde is? Voor een radiatorombouw heb ik het weleens gedaan, maar dat is niet zo''n lang stuk als je keukenblad. Zit er speciale schaven voor of geleiders of is dat echt een beetje natte vingerwerk? (Ik heb geen idee)
Trouwens: In NL worden de 2 eurocentmuntjes niet meer gebruikt, ik ben helemaal gebrainwashed dat je een 5 eurocentmuntje gebruikte. Nu is je werkblad wel opeens ene stuk dunner geworden
Iets van je aanrecht afvegen is dan wel makkelijker, dan kan je je hand er tenminste onder houden!quote:Op maandag 17 oktober 2011 08:29 schreef MMach het volgende:
@densmee: ik heb ook zitten twijfelen voor een oversteek of niet. Je ziet maar zelden een blad zonder oversteek (gewoon omdat het makkelijker te maken is met een oversteek. Niemand die ziet of het blad nu ergens 2.3cm uitsteekt ipv 2cm), dus heb ik daarvoor gekozen, oldschool als het wareIk vind het best mooi staan. Een nadeel zou kunnen zijn dat als er water ofzo van het aanrecht loopt, het dan over de kastdeurtjes loopt.
Meestal veeg je het toch de spoelbak in. Als die maar in- of onderbouw is.quote:Op maandag 17 oktober 2011 14:38 schreef qu63 het volgende:
Iets van je aanrecht afvegen is dan wel makkelijker, dan kan je je hand er tenminste onder houden!
Denk je niet dat dat juist in de keuken een erg slecht idee is? Zeker die spoelbak, ik vermoed dat je (of je vriendinquote:Op dinsdag 18 oktober 2011 12:13 schreef MMach het volgende:
Ik kies zelden eens voor form before function, maar dat moet soms eens kunnen.
Ik vind het zelf wat minder makkelijkquote:Op dinsdag 18 oktober 2011 12:13 schreef MMach het volgende:
Van het aanrecht vegen gaat ook zonder oversteek hoor, moet je maar eens proberen
Kijk eens naar de standaard toepassing van zo'n spoelbak:quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 12:25 schreef InTrePidIvity het volgende:
[..]
Denk je niet dat dat juist in de keuken een erg slecht idee is? Zeker die spoelbak, ik vermoed dat je (of je vriendin) die keuze later veelvuldig zult vervloeken.
Mijn idee, ik heb een opbouwspoelbak in mijn volkstuinhuis, ik vind het een crime.quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 14:07 schreef Puala het volgende:
In de praktijk liggen er kruimels op je aanrecht als je brood hebt gesmeerd. Als je groente klein maakt om mee te gaan koken liggen er ook kleine restjes op het aanrecht. Dat alles gaat hier hoppa de gootsteen in en zo het riool in. Dan is het toch wel fijn als er geen opstaand randje is rondom je spoelbak.
Wel een klein kitrandje tussen aanrechtblad en opstaande spoelbak he, anders vul je die kier vanzelf met kruimelsquote:Op dinsdag 18 oktober 2011 13:49 schreef MMach het volgende:
@hieronder:
Nog een reden om toch te kiezen voor een opstand: een waterafvoer dient om vuil water af te voeren. Groentenresten,broodkruimels doorspoelen is vragen om verstoppingen op lange termijn.
Zelfs als de spoelbak lager zou zitten, dan nog zouden wij dat niet gewoon de gootsteen in mikken. Het is tenslotte nog altijd een gootsteen en geen vuilnisbak.
Waarom kan dit niet?quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 21:14 schreef kaasplankje het volgende:
Tja, wij hebben ook een vrij traditionele keuken besteld, en we hebben nog flink getwijfeld over zo een ouderwetse witte opbouw spoelbak. Ik weet even niet meer of dat nou emaille of porselein is.
Ook een spoelbak met van die kleine tegeltjes vind ik schitterend om te zien, maar o zo onpraktisch; je kan er nooit een pan kokend water in afgieten. Een keuken moet niet alleen een lust zijn voor het oog, je moet er dagelijks je voedsel in bereiden. Makkelijk om schoon te houden en praktisch in gebruik staan wat mij betreft op nummer 1, en esthetische aspecten op 2.
Zo'n afvalbakje met deksel in je werblad is ideaal. Hebben mijn ouders ook, in hun 20jr oude keuken voor groenteafval voor op de composthoop. Stinkt niet als je de bak gewoon niet te lang laat staan, ik geloof dat er wat rubber rond de afsluitrand zit (mogelijk zatquote:Op woensdag 19 oktober 2011 12:10 schreef MMach het volgende:
Het is inderdaad ook een stuk zelfbescherming ( ik weet wie de verstopte afvoer zal mogen fixen ten huize Mmach :p). En ik weet wel zeker dat dat voor ons geen meerwerk zal zijn. In het spoeleiland ga ik een afvalshute met deksel wegwerken in het werkblad, zoals je soms eens ziet in industriele keukens. Dekseltje eraf en alles in het gat vegen,waaronder de vuilnisbak staat. Je moet dan wel rekening houden met stankafsluiting enzo, maar dat zal ik wel documenteren met fotos als ik aan dat stuk zit.
@hierboven: in de kleur van het bovenste geschilderde deurtje ( zie vorige pagina denk ik)
Mooie zelfbouw! De hoogte van je werkblad lijkt aan de vrij lage kant.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 10:36 schreef MMach het volgende:
@Nikky: Misschien kan de tegellijm daar niet goed tegen ofzo? In elk geval mag je dat eigenlijk bij geen enkele afvoer doen, er gewoon kokend water in kieperen. Zo'n afvoer kan langdurig tegen 90° en maar tegen pieken van 110 ofzo. Als er kokend water staat te broebelen in de sifon lijkt me dat dus geen goed idee. (Kan je je voorstellen hoe mijn vriendin moet leven met mj?"Nee dat niet in de afvoer, en zeker dat niet, en zorg dragen voor het aanrecht, etc.")
Intussen gaat de keuken met minipasjes vooruit. Bij de kastenwand zijn de onderste (dat de bovenste nog scheef staan is dus normaal) deuren voorzien van scharnieren. Dat zijn zichtbare scharnieren ipv de gewone onzichtbare die normaal worden gebruikt. Voordeel van dat soort scharnieren is de combinatie van 180° openingshoek en de mogelijkheid om inliggend te werken+deuren zijn gewoon direct uitneembaar. Er zijn ook onzichtbare die hetzelfde kunnen, maar die nemen veel plaats in in de kast. Daarbij hoort het gewoon ook bij zo'n type keuken om zichtbare scharnieren te gebruiken. Een gigantisch nadeel is uiteraard dat zulke scharnieren niet nastelbaar zijn. Dat is dan ook de reden waarom ik zoveel tijd heb gestoken in het maken dat de panelgaps overal zo goed mogelijk zijn voor de scharnieren geplaatst werden. Met de handschaaf nog wat finetunen en de naden gaan overal gelijkaardig zijn.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik weet wel dat die keuken niet ieder zijn meug zal zijn, maar tracht daar een beetje langs te kijkenDe kleur is trouwens nog een beetje aangepast, iets minder geel, naar een champagnetint.
Ik denk niet dat je die mensen hier gaat vinden hoorquote:Op zaterdag 22 oktober 2011 19:15 schreef MMach het volgende:
Voor wie zou vinden dat het allemaal maar traag gaat: dit zijn een paar foto's van exact 1 jaar geleden
quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 19:15 schreef MMach het volgende:
Het werkblad is met 95,4cm hoog nochtans niet laag te noemen. De hoogte is de gulden middenweg tussen de grootte van m'n vriendin en ikzelf. Ik ben groot (naar NL normen wss wel klein met 1m83). Met die werkhoogte kunnen we beiden ons vlakke hand leggen op de bodem van de spoelbak=ideale werkhoogte.
wat een onzin, ik heb al drie jaar zo'n spoelbak en er zijn echt gallons aan kokend water en chemische zooi doorheen gegaan, en die is nog perfectquote:
Heb jij daar ervaring mee? Want ik heb dat toegepast in mijn badkamer (blad onder de wasbak) en ik krijg ook zonder beschadigingen, lelijke plekken. Met name van gemorste zeep, badschuim e.d. Ik kan me voorstellen dat dat in een keuken alleen maar erger wordt.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 13:30 schreef kaasplankje het volgende:
Je kan btw best het blad gaan vernissen met blanke lak. Dan zou ik wel 6-8 lagen jachtenlak nemen oid. Het nadeel er van is dat als je een beschadiging in je laklaag hebt en er water onder geraakt dit heel lelijke vlekken onder je laklaag geeft. Daar moet je goed voor waken.
MMach en traagquote:Op zaterdag 22 oktober 2011 19:15 schreef MMach het volgende:
Voor wie zou vinden dat het allemaal maar traag gaat: dit zijn een paar foto's van exact 1 jaar geleden:
Volgens mij was ik dat.quote:Op zondag 16 oktober 2011 16:12 schreef MMach het volgende:
Voor hij/zij die de vorige keer vroeg om voldoende detailfoto's te tonen: zijn het er genoeg ? :p
Niet persoonlijk maar ik heb wel natte ruimtes gezien waar het hout lelijk geworden is door watervlekken.quote:Op zondag 23 oktober 2011 11:38 schreef stavromulabeta het volgende:
Heb jij daar ervaring mee? Want ik heb dat toegepast in mijn badkamer (blad onder de wasbak) en ik krijg ook zonder beschadigingen, lelijke plekken. Met name van gemorste zeep, badschuim e.d. Ik kan me voorstellen dat dat in een keuken alleen maar erger wordt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |