Ik betaal graag voor Zeeland en Friesland, maar Italianen kunnen voor mij verbrandenquote:Op donderdag 8 september 2011 21:07 schreef Athlon_2o0o het volgende:
[..]
Grieken werken 2119 uur per week, Nederlanders 1378. Veel Grieken hebben drie baantjes om het hoofd boven water te houden. Het punt is meer dat Griekenland technologisch en qua infrastructuur dramatisch is, en het vooral een landbouwstaat is, waardoor het qua productiviteit sterk achterloopt. En natuurlijk dat heel Nederland daar elke zomer "Oh Oh Cherso" op terrasjes ligt te chillen, en daarom wij het idee hebben dat alle Grieken dat doen.
En in Nederland werkt het precies zo. Randstedelingen betalen voor de "hangmat-maffiosi" in Zeeland en Groningen.
Nee, na 20 jaar niet meer, maar het is wel eens anders geweest. Tien jaar terug hadden veel West-Duitsers met alle liefde de Muur weer opgebouwd. Ze hadden het helemaal gehad met die 'ondankbare Ossies'. En andersom konden ze de Besserwessies ook wel schieten. De gesprekken die je nu ziet tussen Duitsland en Griekenland, zag je toen inter-Duits.quote:Op donderdag 8 september 2011 20:44 schreef Athlon_2o0o het volgende:
[..]
Toch staan de kranten daar niet vol met discussies over het uit de markzone gooien van de Oost-Duitse staten.
Maar iedereen was en is blij met de hereniging, ondanks wat gemurmel van kansloze ossies die terugverlangen naar het communismequote:Op vrijdag 9 september 2011 00:51 schreef HiZ het volgende:
[..]
Nee, na 20 jaar niet meer, maar het is wel eens anders geweest. Tien jaar terug hadden veel West-Duitsers met alle liefde de Muur weer opgebouwd. Ze hadden het helemaal gehad met die 'ondankbare Ossies'. En andersom konden ze de Besserwessies ook wel schieten. De gesprekken die je nu ziet tussen Duitsland en Griekenland, zag je toen inter-Duits.
Zeeland, Friesland of Italie is dan wat mij betreft een pot nat.quote:Op donderdag 8 september 2011 21:12 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ik betaal graag voor Zeeland en Friesland, maar Italianen kunnen voor mij verbranden
Nee dezelfde taa is wat mij betreft een belangrijk criterium net als in België, dat creëert een volk idee, Duitsland samenvoegen met Nederland met de Bundestag in Berlijn en niets meer in Den Haag zou nog net kunnenquote:Op vrijdag 9 september 2011 06:20 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Zeeland, Friesland of Italie is dan wat mij betreft een pot nat.
Zoiets had je 20 jaar geleden moeten zeggen. Kijken welke reactie's je dan had gehad van onze landgenoten. Mijn opa zal zich spontaan omdraaien in zijn graf.quote:Op vrijdag 9 september 2011 06:49 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Nee dezelfde taa is wat mij betreft een belangrijk criterium net als in België, dat creëert een volk idee, Duitsland samenvoegen met Nederland met de Bundestag in Berlijn en niets meer in Den Haag zou nog net kunnen
Bron: volkskrant.nlquote:Wat gebeurt er als de eurozone uiteen valt? Doemscenario's genoeg
Peter de Waard − 09/09/11
© reuters
Doemscenario's genoeg over het uiteenvallen van de eurozone. 'Er volgt dus een nationale bankrun.'
'Ach, Zweden en Zwitserland hebben het ook goed gedaan en zij hebben geen euro.' 'Polen wil niet eens in de euro.' 'Nadat in 1993 het Europees Monetair Stelsel (EMS) werd opgeheven, bleef de economische groei ook intact.'
Terwijl VNO-topman Bernard Wientjes, minister De Jager van Financiën en diens voorgangers Zalm en Ruding een onheilsscenario schetsen van het eventueel uitstappen van een of meer landen uit de eurozone, probeert een deel van de economen de gevolgen met bovenstaande dooddoeners te relativeren.
Nattevingerwerk
Ieder toekomstscenario is voor een deel nattevingerwerk. Maar sommige economen hebben er serieuzer studie naar gedaan.
De Amerikaanse econoom Barry Eichengreen, hoogleraar aan de Universiteit van Californië, is een van de vermaardste zwartkijkers. Hij zegt dat het uiteenvallen van de eurozone een economische catastrofe zal zijn. Banken zullen omvallen, de financiële markten in een chaos raken en de werkloosheid en de armoede zullen in de westerse wereld in korte tijd tot grote hoogtes oplopen.
Landen als Griekenland kunnen niet zomaar van de ene op de andere dag uit de euro stappen. Computersystemen zullen moeten worden aangepast. Pinmachines zullen moeten worden vernieuwd. 'Griekse burgers zullen hierop gaan inspelen. Ze weten dat de nieuwe valuta minder waard zal zijn. Ze zullen alle tegoeden omzetten op andere eurorekeningen. Er volgt dus een nationale bankrun. Beleggers zullen hun staatspapier van dat land dumpen. De Europese Centrale Bank zal niet helpen, omdat dat land geen euroland meer is. Omdat de regering ook geen geld heeft, kan het de banken niet helpen. Dat is dus de moeder van alle crises', aldus Eichengreen.
Kosten zijn vele malen groter
Volgens econoom Paul Donovan van de Zwitserse zakenbank UBS had de euro er nooit moeten komen. 'Maar de eurozone is er. En de enige mogelijkheid is verdere budgettaire en fiscale integratie. De economische en politieke kosten van het opbreken van de eurozone zijn vele malen groter.' Volgens het rapport Euro break up. The Consequences van deze bank zal het bbp van een land als Griekenland bij het uittreden uit de euro met 40 tot 45 procent dalen, bij een land als Nederland of Duitsland is dat nog altijd 20 à 25 procent.
Donovan vindt alle vergelijkingen met het oude wisselkoersmechanisme EMS mank gaan. 'De euro is geen super-EMS. Bij de totstandkoming van de eurozone is overdreven veel aandacht besteed aan de wisselkoersvoordelen voor bedrijven en vakantiegangers. Maar het belangrijkste was de monetaire integratie. Dat wilden de politici niet benadrukken.'
Het grote misverstand is volgens UBS dat gedacht wordt dat 'probleemlanden zoals Griekenland na het verlaten van de eurozone hun eigen economie weer flink kunnen oppeppen' of 'dat het vertrek uit de eurozone voor sterke landen zoals Nederland geen consequenties zou hebben'.
Hogere rente op staatsschuld
Barry Eichengreen: 'Grieken weten dat ze een nieuwe munt krijgen die minder waard is. Dat betekent dat de werkenden loonsverhoging zullen gaan eisen. Dat leidt tot looninflatie die alle concurrentievoordelen van de devaluatie weer teniet doet. Daarnaast zal het land een veel hogere rente op de staatsschuld moeten betalen.'
Griekenland zal dus zowel ingrijpende arbeidsmarkthervormingen moeten doorvoeren om te zorgen dat het reële loonniveau daalt, als ingrijpende budgettaire hervormingen die ertoe leiden dat de rente laag blijft. Afgezien van het feit dat een land dat uit de euro treedt automatisch veel politieke invloed verliest, zal dat ook intern grote gevolgen hebben, zoals burgerlijke ongehoorzaamheid en onrust die in een democratie bijna onbeheersbaar zijn.
'De opheffing van de monetaire unie tussen Tsjechië en Slowakije leidde in 1993 tot een volledige sluiting van de grens, kapitaalcontrole en een beperking van het geld dat bij banken kon worden opgenomen. Slowakije was zelfs gedwongen burgerlijke vrijheden en rechten aan banden te leggen. Het opbreken van de Sovjet-Unie leidde eveneens tot nieuwe autoritaire regimes in veel van de nieuwe staten', stelt UBS.
quote:vr 09 sep 2011, 08:18
Belegger is eurocrisis zat
AMSTERDAM - De langslepende Europese schuldencrisis slaat een deuk in het vertrouwen van particuliere beleggers in de euro.
De helft vindt dat de munt inmiddels negatief uitpakt voor de Nederlandse economie.
Een kwart heeft het zelfs helemaal gehad met het betaalmiddel en verwacht dat er binnen drie jaar iets anders voor in de plaats komt.
quote:Bij de totstandkoming van de eurozone is overdreven veel aandacht besteed aan de wisselkoersvoordelen voor bedrijven en vakantiegangers.
Maar het belangrijkste was de monetaire integratie.
Dat wilden de politici niet benadrukken.
Volgende maand gaat het licht uit.quote:Prospect of empty coffers looms large
The government is facing the possibility of not being able to pay wages and salaries in October if its international creditors do not approve the pending 8-billion-euro sixth installment immediately.
The country’s foreign lenders have made disbursement conditional on the government’s adoption of new measures that will target the collection of at least 1.7 billion euros. Without the sixth tranche, the public purse will be 1.5 billion euros short on October 17.
The prospect of a freeze in payments appeared even more serious on Thursday, after Greek commercial banks failed to cover the sum of 300 million euros of supplementary, noncompetitive bids for Tuesday’s auction of T-bills, providing only 155 million. The shortfall is interpreted as a clear message by banks to the government that they are unwilling to fund future issues of T-bills.
The gravity of the situation is indicated by the fact that the government has frozen all disbursements apart from salaries and pensions.
http://www.ekathimerini.c(...)_1_08/09/2011_405503
In hoe verre is dat nou eigenlijk echt nodig? Immers, de markt zal z'n lesje wel hebben geleerd wbt alle eurozone-staatsobligaties als ongeveer even risicovol beschouwen. Dus de kans op nog zo'n crisis, waarbij eurolanden zich ongemerkt veel te diep in de schulden hebben gestoken, is in de toekomst toch sowieso maar klein?quote:Op vrijdag 9 september 2011 09:13 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Bron: volkskrant.nl
Conclusie: de enige mogelijkheid is verdere budgettaire en fiscale integratie. En ASAP, de politici in Europa lopen al genoeg te treuzelen!
De onderliggende oorzaak is dan niet weggenomen.quote:Op vrijdag 9 september 2011 09:37 schreef Igen het volgende:
[..]
In hoe verre is dat nou eigenlijk echt nodig? Immers, de markt zal z'n lesje wel hebben geleerd wbt alle eurozone-staatsobligaties als ongeveer even risicovol beschouwen. Dus de kans op nog zo'n crisis, waarbij eurolanden zich ongemerkt veel te diep in de schulden hebben gestoken, is in de toekomst toch sowieso maar klein?
Maar iig bedankt voor het posten van dat artikel.
Dan gaan ze gewoon op de californische toer en IOU's uitgeven.quote:Op vrijdag 9 september 2011 09:32 schreef SeLang het volgende:
[..]
Volgende maand gaat het licht uit.
Ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor neem ik aan?quote:Op vrijdag 9 september 2011 09:38 schreef meth77 het volgende:
Griekenland had het afgelopen kwartaal een krimp van de economie van 7,3% en dat zal met die dure munt alleen maar erger worden
Dat is een conclusie die wat mij betreft onbespreekbaar is. Je bent geen democratie meer als je met het mes op de keel een dergelijke politieke stap er doorheen ramt. Als dat wel gebeurd zal de veenbrand van EU-haat alleen nog maar groter worden, en dat is wat mij betreft een zeer gevaarlijke situatie te noemen omdat draagvlak voor ieder succesvol project noodzakelijk is. Denk nou toch eens na, je eigen beschaving overboord zetten voor een paar centen.quote:Op vrijdag 9 september 2011 09:13 schreef SemperSenseo het volgende:
Conclusie: de enige mogelijkheid is verdere budgettaire en fiscale integratie. En ASAP, de politici in Europa lopen al genoeg te treuzelen!
http://rtl.nl.msn.com/com(...)e-holt-achteruit.xmlquote:Op vrijdag 9 september 2011 10:13 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor neem ik aan?
ja dus
[ afbeelding ]
quote:De Griekse economie is in het tweede kwartaal met 7,3 procent gekrompen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.
De daling is groter dan verwacht. Het bureau voor de statistiek van Griekenland ging eerder uit van een krimp met 6,9 procent. Mede door deze tegenvaller heeft de overheid de verwachting voor heel 2011 naar beneden bijgesteld. De verwachting is nu dat de economische krimp dit jaar uitkomt op 5 procent. Eerder gingen de Grieken uit van een afname met 3,5 procent
Heel juistquote:Op vrijdag 9 september 2011 11:28 schreef Bolkesteijn het volgende:
. Denk nou toch eens na, je eigen beschaving overboord zetten voor een paar centen.
quote:vr 09 sep 2011, 10:21
Eurocommissaris haalt uit naar kabinetsplan
BRUSSEL (AFN) - Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) heeft scherpe kritiek op de suggestie van Nederland dat landen die zich niet aan de begrotingsregels houden uit de eurozone moeten vertrekken.
In een toespraak in New York noemde Almunia dat ,,iets dat nooit zal gebeuren''.
Degenen die denken dat deze hypothese mogelijk is, begrijpen ons proces van integratie niet'', aldus de Spanjaard. ,,Europese integratie is de enige optie.''
Het kabinet pleitte deze week voor de aanstelling van een aparte eurocommissaris voor begrotingsafspraken. Die moet eurolanden hard aanpakken als ze hun financiën uit de pas laten lopen en daarmee de euro in gevaar brengen. Het uit de eurozone zetten van deze landen zou een 'ultieme sanctie' kunnen zijn.
Almunia hekelde Nederland, Duitsland en enkele andere rijke lidstaten omdat ze te weinig moeite doen eurolanden die in moeilijkheden verkeren te redden.
Volgens Almunia moeten landen bereid zijn hun soevereiniteit deels op te geven om de eurozone te redden.
Oh noes, er is discussie over hoe je een land onder curatele stelt, schaf de EU af, duidelijk bewijs dat de EU niet kan.quote:Op vrijdag 9 september 2011 12:06 schreef meth77 het volgende:
[..]
![]()
![]()
![]()
Zie ik hier de eerste tekenen van openbare onenigheid binnen de EU leden
Is dat niet meer iets voor Bunds 2016 ?quote:Op vrijdag 9 september 2011 12:54 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]
De hele eurozone AAA yieldcurve is hard omlaag gevallen de afgelopen paar weken. Recessie in de maak?
quote:vr 09 sep 2011, 13:36 | 2 reacties
'Vlaggen halfstok bij te hoog tekort'
BRUSSEL - De vlaggen van de landen die een te hoog begrotingstekort hebben, zouden halfstok moeten hangen in de Europese instellingen.
Dit onconventionele idee opperde eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) vrijdag in een vraaggesprek met de Duitse krant Bild.
De eurocommissaris werd gevraagd wat Europa kan doen om het breken van begrotingsafspraken afschrikwekkend te maken.
Oettinger stelde voor om de landen te verplichten hun begrotingen vooraf in te dienen bij de Europese Commissie, maar zei ook onconventionele ideeën te overwegen
Het halfstok laten hangen van de vlaggen van overtreders was een van deze ideeën.
Nog 'n idee: commissieleden uit deze landen mogen niet meer gekleed in maatpak komen maar slechts in spijkerbroek en T-shirt:quote:Op vrijdag 9 september 2011 14:31 schreef meth77 het volgende:
Ja ze zijn eruit met de nieuwe strafmaatregel, naast instellen van nog een extra commissie, is er nu ook de vlag halfstok maatregel !!![]()
![]()
![]()
![]()
Respect voor deze medogenloze killers
[..]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |