Lely bedenkt en ontwerpt nagenoeg alles zelf. Ze waren jarenlang na Akzo (of DSM, 1 van die 2) het bedrijf dat het meeste patenten per jaar aanvroeg. Innovatief een pareltjequote:Op maandag 29 augustus 2011 19:27 schreef ComplexConjugate het volgende:
[..]
Zo'n melkrobot is meer een job voor mechanische ontwerpers? Zo'n apparaat is veelal samengesteld d.m.v. koopdelen (motor sturingen, sensoren etc.), ik zou er een PC of iets dergelijks ingooien als procescontroller. Op dat moment is het geen embedded software meer, de 'echte' embedded delen zitten hem dan in de koopdelen. Mogelijk dat Lely sommige delen zelf ontwerpt of in eigen beheer bij externe bedrijven laat ontwikkelen. Over het algemeen hebben dit soort bedrijven niet alle expertise in huis om zo'n complex product te ontwerpen
Ik hoor wel eens hele andere verhalenquote:Op maandag 29 augustus 2011 20:02 schreef PierreBetfair het volgende:
Lely bedenkt en ontwerpt nagenoeg alles zelf.
Patentenquote:Ze waren jarenlang na Akzo (of DSM, 1 van die 2) het bedrijf dat het meeste patenten per jaar aanvroeg.
Tja... in elke bedrijfstak is wel ergens iemand de marktleider, zelfs in de productie van paper clipsquote:Innovatief een pareltjeen niet voor niets wereldmarktleider op gebied van automatisch melken. Omzet en winst ver-20 voudigd de afgelopen 10 jaar en de CEO blijft stijgen in de quote-500 lijst. Hij nadert de fam. Brenninkmeijer
Patenten onzin? Het octrooibureau maakte dikke winst. Veel concurrenten betaalden forse knaken om een idee te mogen gebruiken.quote:Op maandag 29 augustus 2011 20:13 schreef ComplexConjugate het volgende:
Ik hoor wel eens hele andere verhalen
Patenten![]()
Ik heb er genoeg gelezen om door te hebben dat de hele patentenwinkel niets anders is als de 'technische tak' van de administratieve maffia. De meeste patenten zijn klinkklare onzin, slechts zelden kom ik een echt innovatief concept tegen. Patenten hebben vooral het doel om de concurrentie de wind uit de zeilen te halen en d.m.v. juridische middelen de concurrentie aan te gaan.
Alle koeien-boeren wereldwijd. Van Nederland tot Israel en van Canada tot Japan. Alleen die kut Yanks doen wat moeilijk omdat ze graag een eigen fabrikant willen die die machines in de VS wegzet. Maarja, die hebben ze niet, of eentje die een robot heeft die 1000 x zo instabiel is als die van Lely of DeLaval. Het komt daar ook al op gang nu, mega bedrijven die er gelijk 10 of 15 aanschaffen.quote:Op maandag 29 augustus 2011 20:13 schreef ComplexConjugate het volgende:
Wat ik me wel afvraag is wat de grootste afzetmarkt voor dit soort machines is?
Dat komt omdat het juridisch zo geregeld is, heeft niets gebrek aan creativiteit van anderen te maken. Het allerergste zijn nog wel de software patenten, deze zijn vaak zo triviaal dat ze het papier of de ruimte op de harde schijf het niet waard zijn. Helaas is er een elite in de wereld die het zo graag wil houden om hun belangen en bron van inkomsten veilig te stellen. Zo zie je dat het gezonde verstand en een systeem dat ooit opgezet is om innovatie te stimuleren volledig verkracht is en misbruikt wordt. De innovatie is vermoord om de elite te dienen.quote:Op maandag 29 augustus 2011 20:27 schreef PierreBetfair het volgende:
Patenten onzin? Het octrooibureau maakte dikke winst. Veel concurrenten betaalden forse knaken om een idee te mogen gebruiken.
Ik vang wel eens iets op, misschien zijn het oude koeien, wie weetquote:Hoezo hoor je andere verhalen over het zelf bedenken en ontwerpen van produkten? Dan ben ik toch benieuwd wie jou dat heeft wijsgemaakt
Altijd goed voor het budget om het lab te vullen met nieuwe goodiesquote:
Wel even goed naar buiten kijken.... met het uitzicht moet je het de komende 10 jaar doenquote:Op maandag 29 augustus 2011 20:33 schreef PierreBetfair het volgende:
Ik ga donderdag naar een ander appartement kijkenwat denk je daar van?
Yep, in Z Amerika staat er bijvoorbeeld geen een. Maar een stalknecht kan bijvoorbeeld niet bepalen of de melk goed of slecht is die zo'n koe geeft. De Robot separeert de melk automatisch wanneer er een te grote afwijking in kleur of geleidbaarheid wordt geconstateerd. Dat zie ik zo'n Argentijnse stalknecht nog niet voor elkaar krijgen met het blote oog.quote:Op maandag 29 augustus 2011 20:39 schreef ComplexConjugate het volgende:
Maar het zijn dus vooral rijke landen waar die robots naar toe gaan? Want zodra het arbeidsloon wat lager ligt kan de stalknecht die dingen wel onder de koe hangen lijkt mij.
Gewoon proevenquote:Op maandag 29 augustus 2011 20:49 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Yep, in Z Amerika staat er bijvoorbeeld geen een. Maar een stalknecht kan bijvoorbeeld niet bepalen of de melk goed of slecht is die zo'n koe geeft. De Robot separeert de melk automatisch wanneer er een te grote afwijking in kleur of geleidbaarheid wordt geconstateerd. Dat zie ik zo'n Argentijnse stalknecht nog niet voor elkaar krijgen met het blote oog.
^^ Helaas klopt dit wel. Leuk voorbeeld: 10 jaar geleden kreeg een Ozzie een patent op het wiel: http://www.newscientist.c(...)ed-in-australia.htmlquote:Op maandag 29 augustus 2011 20:34 schreef ComplexConjugate het volgende:
[..]
Dat komt omdat het juridisch zo geregeld is, heeft niets gebrek aan creativiteit van anderen te maken. Het allerergste zijn nog wel de software patenten, deze zijn vaak zo triviaal dat ze het papier of de ruimte op de harde schijf het niet waard zijn. Helaas is er een elite in de wereld die het zo graag wil houden om hun belangen en bron van inkomsten veilig te stellen. Zo zie je dat het gezonde verstand en een systeem dat ooit opgezet is om innovatie te stimuleren volledig verkracht is en misbruikt wordt. De innovatie is vermoord om de elite te dienen.
De enige 'techneut' die ik ooit een positieve opmerking over patenten heb horen maken werkte voor het octrooibureauquote:Op maandag 29 augustus 2011 21:25 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
^^ Helaas klopt dit wel. Leuk voorbeeld: 10 jaar geleden kreeg een Ozzie een patent op het wiel: http://www.newscientist.c(...)ed-in-australia.html
Staat tegenover dat de enige 'techneut' die ik ooit een positieve opmerking over huurhuizen heb horen maken jouw alter ego is.quote:Op maandag 29 augustus 2011 21:45 schreef ComplexConjugate het volgende:
De enige 'techneut' die ik ooit een positieve opmerking over patenten heb horen maken werkte voor het octrooibureau![]()
En zo zijn we weer terug bij de huizenmarkt die nog altijd langzaam naar een bodem zakt. Bedrijfswinsten worden gebruikt om schulden af te bouwen en overheden bezuinigen, de economie zal dus nog wel een tijdje rustig blijven. Tot straks de door het goedkope geld veroorzaakte inflatie de prijzen weer op zal stuwen.quote:Op maandag 29 augustus 2011 22:01 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Staat tegenover dat de enige 'techneut' die ik ooit een positieve opmerking over huurhuizen heb horen maken jouw alter ego is.
Dat was dan ook de bedoeling.quote:Op maandag 29 augustus 2011 23:34 schreef lutser.com het volgende:
En zo zijn we weer terug bij de huizenmarkt
En beter nog, mijn hypotheekschuld laat verdampen.quote:Tot straks de door het goedkope geld veroorzaakte inflatie de prijzen weer op zal stuwen.
Wie heeft het over gered moeten worden? Zelfs zonder inflatie is er bij mij niks aan de hand.quote:Op maandag 29 augustus 2011 23:41 schreef ComplexConjugate het volgende:
[i]"De ‘oplossing’ waar veel scheefleners op hopen, inflatie, werkt alleen als die inflatie precies goed is: niet te weinig, want dan duurt het te lang voordat ze gered worden.
Dan kun je zeer zeker ook de huur niet meer betalen, aangezien die altijd licht naijlt op de inflatie. (al hebben velen dat blijkbaar nog niet in de gaten)quote:En niet teveel, want dan stijgen de overige kosten zo hard dat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen (al hebben velen dat blijkbaar nog niet in de gaten)."
Afkomstig van: welingelichtekringen.nlquote:In België worden juist meer woningen verkocht dan ooit
Geplaatst op: zondag 28 augustus 2011
Door: Emmeke Smit
Categorie: Economie
Bron: De Morgen
De woningen vliegen als warme broodjes over de toonbank. In heel België, vooral in de steden. Van januari tot en met juni van dit jaar zijn er in België 56.200 hypotheekleningen verstrekt. Dat zijn er 3.500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar en 15.000 meer dan in de eerste helft van 2009. "In de laatste tien jaar was het op de woonmarkt nog nooit zo druk als nu", zegt John Romain van adviesbureau Immotheker in De Zondag.
Ook de nieuwbouw scoort met 17.700 hypotheekleningen beter dan de vier vorige jaren. Met 58.600 hypotheekleningen voor verbouwingen zit België nu al aan een plus van meer dan 20.000 in vergelijking met vorig jaar.
"Toch is het interessant om eens rustig rond te kijken op de woonmarkt. Spaarboekjes brengen niets op, integendeel, met de inflatie inbegrepen maak je eigenlijk verlies. Dus een huis is beter."
Bron: de morgen
Dan zou je moeten gokken op het feit dat je een relatie krijgt en daarom een groter huis zou moeten nemen. Zit nu nl te kijken naar 50-70m2 appartementen (kan prima leven met een relatie op 70m2 gok ik).quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 13:42 schreef Terrorizer het volgende:
Koop iig een huis waar je de komende 20-30 jaar wilt blijven wonen.
Is maar een tip.
Dat is natuurlijk zo. Huren bied meer flexibiliteit en vrijheid. Kopen heeft ook zijn voordelen.... Ik heb sterk voorkeur naar kopen, maar zou kunnen inzien dat dit misschien niet de meest handige tijden zijn om te kopen (of ik kan het mishebben).quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 13:45 schreef Scorpie het volgende:
Een huis kopen of huren blijft een persoonlijke keuze.
Dat ligt er maar net aan. De een zegt dat je nog 3 jaar moet wachten en je een huis bij een pak cornflakes krijgt, de ander zegt dat je nu gewoon om je heen moet kijken en weer een derde zegt dat het nu gouden tijden zijn om te kopen. Tja. Ik heb een huis gekocht om lekker in te wonen zonder zorgen, een ander ziet het als speculatieobject, een derde ziet alle huiseigenaren als leentokkies. Veel sentimenten in dit topic iigquote:Op dinsdag 30 augustus 2011 13:51 schreef -Splash- het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk zo. Huren bied meer flexibiliteit en vrijheid. Kopen heeft ook zijn voordelen.... Ik heb sterk voorkeur naar kopen, maar zou kunnen inzien dat dit misschien niet de meest handige tijden zijn om te kopen (of ik kan het mishebben).
Zolang de huizenprijzen dalen kun je financieel gezien beter nog even wachten. Probleem is dat niemand zeker weet hoe lang de huizenprijzen nog zullen dalen.quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 13:51 schreef -Splash- het volgende:
[..]
Dat is natuurlijk zo. Huren bied meer flexibiliteit en vrijheid. Kopen heeft ook zijn voordelen.... Ik heb sterk voorkeur naar kopen, maar zou kunnen inzien dat dit misschien niet de meest handige tijden zijn om te kopen (of ik kan het mishebben).
Ok, dus als de prijzen de komende maand 1% dalen en de rente 1% stijgt kan ik volgens jou beter een maand wachten met het kopen van een huis?quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 14:10 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Zolang de huizenprijzen dalen kun je financieel gezien beter nog even wachten. Probleem is dat niemand zeker weet hoe lang de huizenprijzen nog zullen dalen.
quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 14:16 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Ok, dus als de prijzen de komende maand 1% dalen en de rente 1% stijgt kan ik volgens jou beter een maand wachten met het kopen van een huis?
Hangt af van de hoeveelheid geld die je hebt.quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 14:16 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Ok, dus als de prijzen de komende maand 1% dalen en de rente 1% stijgt kan ik volgens jou beter een maand wachten met het kopen van een huis?
Dus je eerste advies was wat kort door de bocht, kortzichtig qua termijn en niet toereikend.quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 14:19 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Hangt af van de hoeveelheid geld die je hebt.
Hangt af van je verdiencapaciteit.
Hangt af van de rente ontwikkeling in de toekomst.
Hangt af van de financieringstermijn.
etc...
Mijn advies om te wachten met kopen zolang de huizenprijzen dalen is uiteraard een zeer simplistische. Gebaseerd op een verwachting dat de hypotheekrente voorlopig niet veel zal stijgen en de huizenprijzen nog licht zullen dalen.quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 14:20 schreef Scorpie het volgende:
[..]
Dus je eerste advies was wat kort door de bocht, kortzichtig qua termijn en niet toereikend.
Precies. Dus beweringen alsquote:Op dinsdag 30 augustus 2011 14:19 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Hangt af van de hoeveelheid geld die je hebt.
Hangt af van je verdiencapaciteit.
Hangt af van de rente ontwikkeling in de toekomst.
Hangt af van de financieringstermijn.
etc...
kunnen zijn op zijn best incompleet en op zijn slechts volslagen onzin.quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 14:10 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Zolang de huizenprijzen dalen kun je financieel gezien beter nog even wachten.
Jij wacht liever af tot hij in je voet landt?quote:
Of je loopt weg. Tenzij je eraan vast zit...quote:Op dinsdag 30 augustus 2011 18:16 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Jij wacht liever af tot hij in je voet landt?
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)onder-de-hamer.dhtmlquote:Volgende maand worden twee huizen van oud-voetballer Winston Bogarde geveild. Het gaat om zijn miljoenenvilla aan de Osdorperweg in Amsterdam en om een penthouse aan de Maria Austriastraat. De panden gaan onder de hamer omdat de 40-jarige Bogarde niet aan zijn financiële verplichtingen zou kunnen voldoen.
Bogarde heeft de woningen al jaren te koop staan, maar niemand heeft tot nu toe een serieus bod op de panden willen doen, dat schrijft De Telegraaf. Daarom staan de onderkomens nu op de agenda van de regioveiling op Schiphol op vrijdag 16 september.
Voor de villa betaalde Bogarde twaalf jaar geleden iets meer dan één miljoen euro. In 2007 vroeg hij er 3,5 miljoen voor terug. Het pand staat nu te koop voor 2,95 miljoen, maar tevergeefs. De oud-voetballer zou viermaal een hypotheek hebben opgenomen bij Van Lanschot Bankiers voor een totaal van 2,81 miljoen euro.
Eerder dit jaar bracht de hypotheekverstrekker om die reden het penthouse van Bogarde in de Rotterdamse wolkenkrabber De Hoge Erasmus naar de veiling.
Volgens de makelaar van Bogarde is de villa aan de Osdorperweg 'het grootste huis van Amsterdam'. Het huis beschikt onder andere over een gigantische feestkelder van 300 vierkante meter, een wijnkelder, zwembad, dubbele garage en een whirlpool.
Nou ik hou het op 2,1 miljoen euroquote:Op woensdag 31 augustus 2011 01:17 schreef WammesWaggel het volgende:
Zoals al eens hier eerder beschreven gaat het kapitale huis van Winston Bogarde nu naar de veiling, het staat al jaaaren op Funda en het wil maar niet vlotten
Het staat nu nog voor 2,95 miljoen euro in de verkoop, misschien wel aardig als wij allemaal een gokje doen over de opbrengst van dit pand volgende maand?![]()
Zelf gok ik op 1,5 miljoen euro
Link naar huis:
http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-47028317-osdorperweg-510/
Verhaal rondom de veiling van 16 September:
[..]
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)onder-de-hamer.dhtml
Deze neger buigt voor niemand #2quote:Op woensdag 31 augustus 2011 04:35 schreef Piet_Piraat het volgende:
Die gaat nog een keer boek schrijven.
Ze moeten gewoon de Gemeentegarantie omhoog gooien, laat de staat maar garant staan voor alle schuldenquote:Op woensdag 31 augustus 2011 14:29 schreef ComplexConjugate het volgende:
http://www.rtl.nl/xl/#/u/cab3a2f4-6b4f-49fe-a43b-c7727fb9fb64/
Wat te verwachten, kamikaze kopen is niet heel erg in trek, uiteraard ligt het aan de banken die tot enkele jaren terug, iedereen die een kruisje kon zetten ongelimiteerd krediet gaven
Goed idee, zo krijgen we de subprime markten weer even aan de praat. Is ook goed voor de korte termijn opbrengsten uit mijn beleggingshypotheek... ik zeg doen!quote:Op woensdag 31 augustus 2011 16:44 schreef michaelmoore het volgende:
Ze moeten gewoon de Gemeentegarantie omhoog gooien, laat de staat maar garant staan voor alle schulden
Dat doet de staat toch al via nhg?quote:Op woensdag 31 augustus 2011 16:44 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ze moeten gewoon de Gemeentegarantie omhoog gooien, laat de staat maar garant staan voor alle schulden
Wow.... de NVM begint ook door te krijgen dat een pyramidespel spelen op het eind voor niemand gunstig isquote:01 september 2011
‘Overgefinancierde huizen remmen mobiliteit'
Het kan verkeren. Afwaardering van economieën, beurzen wereldwijd in een achtbaan, overheden overladen met enorme schulden en een huizenmarkt die bungelt. Onderwerpen die financiële en politieke agenda’s en consumenten meer dan ooit bezighouden. Aanleiding voor NVMagazine voor een gesprek met topeconoom Sweder van Wijnbergen. “Mensen zullen moeten accepteren dat de huizen minder waard worden.”
Met grove pennenstreken schetst Sweder van Wijnbergen de huidige financiële stand van zaken. “Er is te veel schuld in de wereld. Dat is duidelijk. Niet alleen bij overheden, maar ook bij private spelers. Er zijn problemen en er komen er meer aan. Dat wordt allemaal verergerd, doordat er een ‘housing boom’ is geweest. Zeker in de Verenigde Staten en Spanje, wat minder in Nederland. Een ‘housing boom’ betekent meestal ook dat mensen te veel schuld op zich hebben genomen. Er was een enorme bubbel, een huizenprijzenexplosie en die is weer weg. Rijkdom is niet af te meten aan een bubbel in de huizenmarkt, net zo min aan een daling. Mensen zullen moeten accepteren dat huizen minder waard worden.”
Op de schop
“Een daling van de prijzen van woningen wordt als iets catastrofaals gezien wat je absoluut niet kunt hebben. Ik zie het anders. Een huis is een asset, een vermogenstitel als alle andere. En daarin variëren de prijzen. Daarom hoort een huis ook in box 3 en niet in box 1. Daarom moet het hele fiscale stelsel van dit land op de schop, inclusief de hypotheekrenteaftrek. We zullen langzaam maar zeker het hele fiscale huis moeten veranderen. Een huis over 30 jaar van box 1 naar box 3 verschuiven. Dat zou een nette oplossing zijn. Als men dat voorlopig niet aandurft, is dat jammer, want hypotheekrenteaftrek is wel met afstand de meest verstorende maatregel in het Nederlandse belastingsysteem. Er wordt natuurlijk een enorme prikkel gegeven om veel geld in huizen te stoppen en veel minder geld in fysiek kapitaal in fabrieken et cetera. Dat is een verstoring. Dat maakt ons collectief armer.”
Jong versus oud
“Op dit moment gebeurt er met de huidige regering niets. Politici redeneren vreemd. Stef Blok en Mark Rutte hoorde ik beiden zeggen: we kunnen niets aan de hypotheekrenteaftrek doen, want als we het nu afschaffen, klappen de huizenprijzen in elkaar. Terwijl ze in hetzelfde interview zeggen: nee, de hypotheekrenteaftrek heeft de huizenprijzen helemaal niet opgejaagd. Ja, het is een van twee, niet allebei. Dat zien ze zelf natuurlijk ook, maar willen dat gewoon niet hardop zeggen. We worden dus misleid. De prijzen van woningen zijn domweg te hoog vanwege de hypotheekrenteaftrek. De gemiddelde belastingbetaler betaalt dat in feite. Daar zitten veel huurders bij die via hun belasting meebetalen aan de hypotheekrenteaftrek van huiseigenaren.”
“Er is daardoor ook een tweedeling ontstaan tussen jong en oud. In de pensioenwereld trekken de ouderen aan het langste eind. Ouderen hebben een stevige greep op de politiek en houden maatregelen tegen die ten gunste zijn van jongeren. Daar hoort de hypotheekrenteaftrek bij. Door het hele Nederlandse economischebeleid verrijken ouderen zich ten koste van jongeren. Dat gebeurt bij de pensioenen. Het pensioenakkoord is een grote gapende graai in de kas van ouderen ten nadele van jongeren. Vijftig- en zestigplussers van het FNV en het VNO sloten een akkoord met voordelen voor ouderen en nadelen voor jongeren. Zo ook bij de hypotheekrenteaftrek. Jongeren bezitten in tegenstelling tot ouderen over het algemeen weinig huizen, ze komen net in de markt. De hoge prijzen geven zo een oneerlijke overdracht van jong naar oud. Dat blijft de Nederlandse politiek consistent produceren.”
Makkelijk
“Het financieren van woningbezit was de afgelopen twintig jaar makkelijk. De laatste tijd wordt dit beleid marginaal strenger, maar niet serieus genoeg. Er wordt nog steeds uitzonderlijk veel krediet toegestaan. Er komt een bankencode, maar dat is nog steeds een zeer genereuze kredietverlening. Je mag overfinancieren. Je mag de transactiekosten meefinancieren. 106 procent van de prijs is toch al een stuk hoger dan het financieren van de executiewaarde.
Dat is toch 20 procent onder de prijs. Dan heb je het al over zo’n 30 procent verschil. Door die genereuze behandeling ontstaat ook verkeerd gedrag. Mensen worden zwaar fiscaal gestimuleerd om te veel schuld op zich te nemen. Als mensen het overgrote deel van hun bezit opslaan in iets dat je moeilijk liquide kunt maken, worden ze kwetsbaar voor tegenslagen. Dat zie je nu gebeuren. Bij werkeloosheid of bij een scheiding gaat er van alles mis. Hier komt de zorgplicht van makelaars om de hoek kijken. Zij adviseren de kopers bij hun aankoop en het is hun taak cliënten te wijzen op het risico van een te hoge schuld, ook in relatie tot de toekomstige belastingafhandeling van de hypotheekrenteaftrek.
Overgefinancierde huizen zijn ook een rem op mobiliteit. Mensen kunnen niet verhuizen, omdat ze de restschuld bij verkoop niet kunnen financieren. Daar hebben ze geen onderpand meer voor. Dat betekent dat ze ook niet naar een nieuw huis kunnen. Die restschuld moet eerst opgegeten worden. De stijging van woningprijzen is niet voor eeuwig gebleken. De hypotheek is riskant geworden. Hoogervorst, toen voorzitter van de AFM, had gewoon gelijk. Het onderpand is er, maar met overfinanciering. Ik ben ervoor dat mensen zo’n 10 à 20 procent van de aankoopwaarde van een woning moeten sparen en inbrengen voordat ze een hypotheek krijgen. Dat is ook heel lang zo geweest. De combinatie van prikkels voor consumenten om te veel te lenen en banken die te veel risico’s nemen, is een giftige combinatie. Dat maakt de Nederlandse economie kwetsbaar.”
“De te dure huizen weerhouden ook de woningcorporaties in Nederland ervan om grote stappen te kunnen maken. Nederland heeft 2,4 miljoen sociale woningbouwwoningen. Dat is natuurlijk veel te veel, want zoveel arme mensen hebben we niet in Nederland. Dus ook daar moet van alles gebeuren. Maar dat is moeilijk. De transitie van corporaties naar commerciële huur is op dit moment niet mogelijk. En omgekeerd is de stap van huren via een corporatie naar kopen ook lastig. De huizen zijn gewoon te duur door de hypotheekrenteaftrek. Ik denk dat je beide problemen aan kan pakken door de hypotheekrenteaftrek eruit te faseren. Dan wordt het aantrekkelijker voor huiseigenaren om commercieel te verhuren en is het voor huurders een kleinere stap naar een koopwoning.”
bron: NVM
Bronquote:01 SEPTEMBER 2011
‘Overgefinancierde huizen remmen mobiliteit'
Het kan verkeren. Afwaardering van economieën, beurzen wereldwijd in een achtbaan, overheden overladen met enorme schulden en een huizenmarkt die bungelt. Onderwerpen die financiële en politieke agenda’s en consumenten meer dan ooit bezighouden. Aanleiding voor NVMagazine voor een gesprek met topeconoom Sweder van Wijnbergen. “Mensen zullen moeten accepteren dat de huizen minder waard worden.”
Met grove pennenstreken schetst Sweder van Wijnbergen de huidige financiële stand van zaken. “Er is te veel schuld in de wereld. Dat is duidelijk. Niet alleen bij overheden, maar ook bij private spelers. Er zijn problemen en er komen er meer aan. Dat wordt allemaal verergerd, doordat er een ‘housing boom’ is geweest. Zeker in de Verenigde Staten en Spanje, wat minder in Nederland. Een ‘housing boom’ betekent meestal ook dat mensen te veel schuld op zich hebben genomen. Er was een enorme bubbel, een huizenprijzenexplosie en die is weer weg. Rijkdom is niet af te meten aan een bubbel in de huizenmarkt, net zo min aan een daling. Mensen zullen moeten accepteren dat huizen minder waard worden.”
Op de schop
“Een daling van de prijzen van woningen wordt als iets catastrofaals gezien wat je absoluut niet kunt hebben. Ik zie het anders. Een huis is een asset, een vermogenstitel als alle andere. En daarin variëren de prijzen. Daarom hoort een huis ook in box 3 en niet in box 1. Daarom moet het hele fiscale stelsel van dit land op de schop, inclusief de hypotheekrenteaftrek. We zullen langzaam maar zeker het hele fiscale huis moeten veranderen. Een huis over 30 jaar van box 1 naar box 3 verschuiven. Dat zou een nette oplossing zijn. Als men dat voorlopig niet aandurft, is dat jammer, want hypotheekrenteaftrek is wel met afstand de meest verstorende maatregel in het Nederlandse belastingsysteem. Er wordt natuurlijk een enorme prikkel gegeven om veel geld in huizen te stoppen en veel minder geld in fysiek kapitaal in fabrieken et cetera. Dat is een verstoring. Dat maakt ons collectief armer.”
Jong versus oud
“Op dit moment gebeurt er met de huidige regering niets. Politici redeneren vreemd. Stef Blok en Mark Rutte hoorde ik beiden zeggen: we kunnen niets aan de hypotheekrenteaftrek doen, want als we het nu afschaffen, klappen de huizenprijzen in elkaar. Terwijl ze in hetzelfde interview zeggen: nee, de hypotheekrenteaftrek heeft de huizenprijzen helemaal niet opgejaagd. Ja, het is een van twee, niet allebei. Dat zien ze zelf natuurlijk ook, maar willen dat gewoon niet hardop zeggen. We worden dus misleid. De prijzen van woningen zijn domweg te hoog vanwege de hypotheekrenteaftrek. De gemiddelde belastingbetaler betaalt dat in feite. Daar zitten veel huurders bij die via hun belasting meebetalen aan de hypotheekrenteaftrek van huiseigenaren.”
“Er is daardoor ook een tweedeling ontstaan tussen jong en oud. In de pensioenwereld trekken de ouderen aan het langste eind. Ouderen hebben een stevige greep op de politiek en houden maatregelen tegen die ten gunste zijn van jongeren. Daar hoort de hypotheekrenteaftrek bij. Door het hele Nederlandse economischebeleid verrijken ouderen zich ten koste van jongeren. Dat gebeurt bij de pensioenen. Het pensioenakkoord is een grote gapende graai in de kas van ouderen ten nadele van jongeren. Vijftig- en zestigplussers van het FNV en het VNO sloten een akkoord met voordelen voor ouderen en nadelen voor jongeren. Zo ook bij de hypotheekrenteaftrek. Jongeren bezitten in tegenstelling tot ouderen over het algemeen weinig huizen, ze komen net in de markt. De hoge prijzen geven zo een oneerlijke overdracht van jong naar oud. Dat blijft de Nederlandse politiek consistent produceren.”
Makkelijk
“Het financieren van woningbezit was de afgelopen twintig jaar makkelijk. De laatste tijd wordt dit beleid marginaal strenger, maar niet serieus genoeg. Er wordt nog steeds uitzonderlijk veel krediet toegestaan. Er komt een bankencode, maar dat is nog steeds een zeer genereuze kredietverlening. Je mag overfinancieren. Je mag de transactiekosten meefinancieren. 106 procent van de prijs is toch al een stuk hoger dan het financieren van de executiewaarde.
Dat is toch 20 procent onder de prijs. Dan heb je het al over zo’n 30 procent verschil. Door die genereuze behandeling ontstaat ook verkeerd gedrag. Mensen worden zwaar fiscaal gestimuleerd om te veel schuld op zich te nemen. Als mensen het overgrote deel van hun bezit opslaan in iets dat je moeilijk liquide kunt maken, worden ze kwetsbaar voor tegenslagen. Dat zie je nu gebeuren. Bij werkeloosheid of bij een scheiding gaat er van alles mis. Hier komt de zorgplicht van makelaars om de hoek kijken. Zij adviseren de kopers bij hun aankoop en het is hun taak cliënten te wijzen op het risico van een te hoge schuld, ook in relatie tot de toekomstige belastingafhandeling van de hypotheekrenteaftrek.
Overgefinancierde huizen zijn ook een rem op mobiliteit. Mensen kunnen niet verhuizen, omdat ze de restschuld bij verkoop niet kunnen financieren. Daar hebben ze geen onderpand meer voor. Dat betekent dat ze ook niet naar een nieuw huis kunnen. Die restschuld moet eerst opgegeten worden. De stijging van woningprijzen is niet voor eeuwig gebleken. De hypotheek is riskant geworden. Hoogervorst, toen voorzitter van de AFM, had gewoon gelijk. Het onderpand is er, maar met overfinanciering. Ik ben ervoor dat mensen zo’n 10 à 20 procent van de aankoopwaarde van een woning moeten sparen en inbrengen voordat ze een hypotheek krijgen. Dat is ook heel lang zo geweest. De combinatie van prikkels voor consumenten om te veel te lenen en banken die te veel risico’s nemen, is een giftige combinatie. Dat maakt de Nederlandse economie kwetsbaar.”
“De te dure huizen weerhouden ook de woningcorporaties in Nederland ervan om grote stappen te kunnen maken. Nederland heeft 2,4 miljoen sociale woningbouwwoningen. Dat is natuurlijk veel te veel, want zoveel arme mensen hebben we niet in Nederland. Dus ook daar moet van alles gebeuren. Maar dat is moeilijk. De transitie van corporaties naar commerciële huur is op dit moment niet mogelijk. En omgekeerd is de stap van huren via een corporatie naar kopen ook lastig. De huizen zijn gewoon te duur door de hypotheekrenteaftrek. Ik denk dat je beide problemen aan kan pakken door de hypotheekrenteaftrek eruit te faseren. Dan wordt het aantrekkelijker voor huiseigenaren om commercieel te verhuren en is het voor huurders een kleinere stap naar een koopwoning.”
Dat je niet heel het topic doorleest begrijp ik. Maar 2 posts omhoog kijken lukt ook niet?quote:Op donderdag 1 september 2011 13:29 schreef 1-800-cop-shot het volgende:
De NVM begint ook langzaamaan het licht te zien:
Bron
Goed en duidelijk stuk van de NVMquote:Op donderdag 1 september 2011 14:03 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Dat je niet heel het topic doorleest begrijp ik. Maar 2 posts omhoog kijken lukt ook niet?
quote:Het kan verkeren. Afwaardering van economieën, beurzen wereldwijd in een achtbaan, overheden overladen met enorme schulden en een huizenmarkt die bungelt. Onderwerpen die financiële en politieke agenda’s en consumenten meer dan ooit bezighouden. Aanleiding voor NVMagazine voor een gesprek met topeconoom Sweder van Wijnbergen. “Mensen zullen moeten accepteren dat de huizen minder waard worden.”
Met grove pennenstreken schetst Sweder van Wijnbergen de huidige financiële stand van zaken. “Er is te veel schuld in de wereld. Dat is duidelijk. Niet alleen bij overheden, maar ook bij private spelers.
Er zijn problemen en er komen er meer aan.
Dat wordt allemaal verergerd, doordat er een ‘housing boom’ is geweest.
Zeker in de Verenigde Staten en Spanje, wat minder in Nederland.
Een housing boom betekent meestal ook dat mensen te veel schuld op zich hebben genomen.
Er was een enorme bubbel, een huizenprijzenexplosie en die is weer weg. Rijkdom is niet af te meten aan een bubbel in de huizenmarkt, net zo min aan een daling. +
Mensen zullen moeten accepteren dat huizen minder waard worden.”
/Carequote:Op donderdag 1 september 2011 14:03 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Dat je niet heel het topic doorleest begrijp ik. Maar 2 posts omhoog kijken lukt ook niet?
Ik heb niemand nodig die me voorleest. Ik ben baas over mijn eigen situatie.quote:Op donderdag 1 september 2011 14:38 schreef 1-800-cop-shot het volgende:
Als Ger Hukker dat stuk 's avonds op de rand van je bed aan jou voorleest, geloof je het nog niet.
Schijn bedriegt, niemand is baas over zijn eigen situatiequote:Op donderdag 1 september 2011 14:41 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ik heb niemand nodig die me voorleest. Ik ben baas over mijn eigen situatie.
Spreek voor jezelf.quote:Op donderdag 1 september 2011 14:43 schreef ComplexConjugate het volgende:
Schijn bedriegt, niemand is baas over zijn eigen situatie
Steeds meer modale gezinnen verkeren in schuldenquote:Weet wat ons te wachten staat deze winter.... wannabe verkopers in de kou
Je zal de uitzondering zijn.quote:Op donderdag 1 september 2011 14:41 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ik heb niemand nodig die me voorleest. Ik ben baas over mijn eigen situatie.
Als 0.4% in een maand al als fors bestempeld wordt zitten de doemdenkers hier echt op een dood spoor. Volgens jullie voorspellingen van jaren terug zouden we nu al met minsten 30% gedaald moeten zijn. Dan hebben we met zulke minimale dalingen nog jaren te gaan.quote:Op donderdag 1 september 2011 14:42 schreef ComplexConjugate het volgende:
Augustus was een dramatische maand voor de woningverkoop, ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting en een lichte toename van het aantal verkopen daalde de prijzen fors![]()
Samen met Basp1.quote:Op donderdag 1 september 2011 14:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Als 0.4% in een maand al als fors bestempeld wordt zitten de doemdenkers hier echt op een dood spoor. Volgens jullie voorspellingen van jaren terug zouden we nu al met minsten 30% gedaald moeten zijn. Dan hebben we met zulke minimale dalingen nog jaren te gaan.
Mede dankzij de sterke daling van de overdrachtsbelasting is de werkelijke daling natuurlijk veel groter. Mensen hebben meer bestedingsruimte dankzij de afschaffing van de OB maar ondanks dat is de prijs gedaald.quote:Op donderdag 1 september 2011 14:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Als 0.4% in een maand al als fors bestempeld wordt zitten de doemdenkers hier echt op een dood spoor. Volgens jullie voorspellingen van jaren terug zouden we nu al met minsten 30% gedaald moeten zijn. Dan hebben we met zulke minimale dalingen nog jaren te gaan.
quote:Op donderdag 1 september 2011 15:10 schreef ComplexConjugate het volgende:
Meer aanbod betekend dan lagere huurprijzen
Wat xeno doet weet ik niet maar ik reken mijzelf in ieder geval niet arm. Als ik armlastig wil worden dan koop ik nu nog wel even snel een huis.quote:Op donderdag 1 september 2011 15:21 schreef Whuzz het volgende:
[..]Kijk die Xeno zichzelf rijk rekenen
Die wel gunstig is gefinancieerd? Ik bedoel... je krijgt dezelfde waardedaling?quote:Op donderdag 1 september 2011 15:37 schreef ComplexConjugate het volgende:
Erbij dat is... want ik heb al een mooi huis met een beleggingshypotheek gefinancierd
Ik denk dat met pensioen gaan er voor mij niet meer in zitquote:Op donderdag 1 september 2011 16:12 schreef -Splash- het volgende:
[..]
Die wel gunstig is gefinancieerd? Ik bedoel... je krijgt dezelfde waardedaling?
To buy.. or not to buy....
Hebben mensen wel meer bestedingsruimt, want in diezelfde maand zijn de strengere financieringseisen voor hypotheken gaan gelden.quote:Op donderdag 1 september 2011 15:10 schreef ComplexConjugate het volgende:
Mensen hebben meer bestedingsruimte dankzij de afschaffing van de OB maar ondanks dat is de prijs gedaald.
Je weet het Xeno, je kunt altijd nog mijn oprit komen vegen! Die is nu mooi schoon, omdat mijn vriendin nog tijd genoeg heeft, maar die begint spoedig aan haar nieuwe baan en dan kan iemand anders dat natuurlijk voor ons doen.quote:Op donderdag 1 september 2011 16:28 schreef ComplexConjugate het volgende:
[..]
Ik denk dat met pensioen gaan er voor mij niet meer in zit
Leiding geven is voor uitgerangeerde doenersquote:Op donderdag 1 september 2011 16:50 schreef Basp1 het volgende:
Hier staat ook nog een vacature op voor een leidinggevende functie, maar men zoekt wel minimaal HBO niveau, dus helaas komt xeno daar als autodidact zijnde niet voor in aanmerking.
Stelletje viespeukenquote:Op donderdag 1 september 2011 16:47 schreef Scorpie het volgende:
Onze schoonmaker op kantoor is ontslagen, dus hier is ook nog plek zat Xeno.
Jij had toch een zoontje? Die kan dan mooi op die manier zijn zakgeld verdienenquote:Op donderdag 1 september 2011 16:45 schreef Whuzz het volgende:
Je weet het Xeno, je kunt altijd nog mijn oprit komen vegen! Die is nu mooi schoon, omdat mijn vriendin nog tijd genoeg heeft, maar die begint spoedig aan haar nieuwe baan en dan kan iemand anders dat natuurlijk voor ons doen.
Minimum jeugdloon is een stuk meer dan wat ik Xeno wilde gaan betalen eikquote:Op donderdag 1 september 2011 16:58 schreef ComplexConjugate het volgende:
[..]
Jij had toch een zoontje? Die kan dan mooi op die manier zijn zakgeld verdienen
Ik begreep dat xeno leeft van een bijstandsuitkering? Dat is toch ook minder als het minimum jeugdloon? Nee... klaplopers als xeno kun je beter niet als werknemer hebbenquote:Op donderdag 1 september 2011 17:07 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Minimum jeugdloon is een stuk meer dan wat ik Xeno wilde gaan betalen eik
Mooi he... Je pikt de huurders er zo tussenuit.quote:Op donderdag 1 september 2011 20:18 schreef 1-800-cop-shot het volgende:
Dit is de eerste keer dat ik moest lachen in deze topic reeks.
Typetjes hier
Frappant dat Rutte een staatsschuld van 67% van het bbp een monster noemt. Hoe noemt hij de hypotheekschuld van 105% van het bbp dan wel niet??quote:Rutte en Verhagen zeggen dat ze niet zullen schuwen de bijl opnieuw te hanteren. "We willen echt dat monster van de staatsschuld killen", aldus Rutte.
Als hij nou "overal" geld wegtrekt om de staatsschuld te verkleinen, kan het daarna weer naar de kopers zodat zij niet in de problemen komen met hun hypotheek.quote:Op vrijdag 2 september 2011 09:24 schreef pberends het volgende:
Kabinet rekent op extra bezuinigingen
Frappant dat Rutte een staatsschuld van 67% van het bbp een monster noemt. Hoe noemt hij de hypotheekschuld van 105% van het bbp dan wel niet??
Oftewel weer tijd om degenen die geprofiteerd hebben van de schulden in het verleden, er voor op te laten draaien. Alle pensioenen overhevelen in de Staatsschuld zou een goed begin zijn, beetje om te voorkomen dat de veroorzakers er mee wegkomen.quote:Op vrijdag 2 september 2011 09:24 schreef pberends het volgende:
Kabinet rekent op extra bezuinigingen
[..]
Frappant dat Rutte een staatsschuld van 67% van het bbp een monster noemt. Hoe noemt hij de hypotheekschuld van 105% van het bbp dan wel niet??
Jij bent kind van de generatie profiteurs en daarmee wettelijk erfgenaam. Ofwel, je profiteert straks ook mee.quote:Op vrijdag 2 september 2011 09:48 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Oftewel weer tijd om degenen die geprofiteerd hebben van de schulden in het verleden, er voor op te laten draaien. Alle pensioenen overhevelen in de Staatsschuld zou een goed begin zijn, beetje om te voorkomen dat de veroorzakers er mee wegkomen.
Profiteren kun je leren!quote:Op vrijdag 2 september 2011 09:53 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Jij bent kind van de generatie profiteurs en daarmee wettelijk erfgenaam. Ofwel, je profiteert straks ook mee.
De gemiddelde erfenis is aanzienlijk lager dan alleen al de gemiddelde medische kosten, er moet dus geld bij!quote:Op vrijdag 2 september 2011 09:53 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Jij bent kind van de generatie profiteurs en daarmee wettelijk erfgenaam. Ofwel, je profiteert straks ook mee.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |