Onzekerheid der verwachtingen Nederland werd deze week voorgeschoteld met prachtige, maar vooral ook onrealistische weerkaarten, dat het onrealistisch leek bleek maar weer uit de teleurstellende berekeningen die een paar uur later volgden. Deze gingen helaas weer voor anti zomerweer met regelmatig buien en lage temperaturen. Volgens de verschillende berekeningen voor komende dagen kende we toppen van gemiddeld 28 graden, maar ook diepe dalen van 16 graden. Kortom, een flinke onzekerheid in de verwachting voor de komende dagen en het weekend.We werden begin vorige week allen erg verrast bij het zien van de plotseling zomerse verwachtingen op de lange termijn, het Europese model (ECMWF) was een warme uitbijter met maxima in De Bilt van 28 graden, in het zuidoosten zou daarmee de 30 graden grens doorbroken kunnen worden. Het Amerikaanse model (GFS) kwam met een totaal andere situatie, waarbij lagedrukgebieden de dienst uit zouden blijven maken en de maxima laag zouden blijven.
Een dag later opteerde zowel het ECMWF als GFS voor koel en licht wisselvallig zomerweer met maxima rond een graad of 20, hiermee leek de onzekerheid weggenomen te zijn, maar niets was minder waar. Al in de avond kwamen er weer zomerse uitbijters, maar ditmaal van het Amerikaanse GFS model. Maxima tot 27 graden in het zuidoosten en veel zon zouden morgen en donderdag de dienst uit gaan maken. Het model ging wel voor fikse onweersbuien gevolgd door een snelle maar tijdelijke afkoeling.
Afgelopen weekend kwamen beide modellen weer dichter tot elkaar en besloten samen hetzelfde pad verder te vervolgen. Maxima van 24 graden voor morgen leken het meest voor de hand liggend en donderdag maxima tot 26 graden met kans op flink wat onweersbuien. Vanaf vrijdag zou het dan weer langere tijd koel en wisselvallig gaan verlopen.
Maar ook deze verwachting wist geen stand te houden, gisteren en vandaag kwamen zowel ECMWF als GFS tot de volgende conclusie. Morgen flink wat zon maar we houden het nog niet helemaal droog, maxima komen daarbij uit op een aangename 21 of 22 graden. Donderdag hebben we te maken met een oostelijke aanvoer waarin erg warme lucht uit Duitsland het zuidoosten van Nederland weet te veroveren, het kan daar 28 (lokaal 29) graden worden. In de rest van het land zal het bij 20 tot 25 graden blijven.
In de avond en nacht verdrijven een aantal pittige onweersbuien de warmte uit het land maar dit zal voor korte duur zijn. Vrijdag verloopt koeler dan donderdag, maar wel aangenaam met maxima rond 20 graden en soms wat zon. Het weekend word er eentje om niet meer te vergeten, deze zal ons bijblijven als het eerste zomerse weekend van 2011 die tijdens de zomerperiode valt. Zolang het al zomer is hebben we in de weekenden steeds te maken gehad met wisselvallig en koel weer, natuurlijk waren er ook weekenden die mooi verliepen maar geen hogere maxima dan gemiddeld 23 graden met zich meebrachten (geen zomer dus).
Zaterdag draait de wind naar het zuiden en voert warme lucht uit Frankrijk aan, deze weet het hele land in zijn greep te krijgen en met flink wat zon lopen de maxima al op tot 20 graden op de Wadden en 25 graden in het zuidoosten. Zondag overtreft de zaterdag met maxima die doorschieten tot 24 graden op de Wadden en 30 graden in het Zuidoosten.
Ook maandag hebben we te maken met op en top zomerweer en maxima die vooral in de zuidoostelijke helft uitkomen op 28 graden, elders moeten we het doen met 21 tot 24 graden, wat alles heeft te maken met de draaiing van de wind naar het zuidwesten. In de namiddag volgen er uiteindelijk een paar buien die vooral in het zuidoosten pittig van karakter kunnen zijn en de warmte voor langere tijd weer weten te verdrijven.
Bron:
Meteo-info