Kamervragen over broodquote:Op woensdag 17 augustus 2011 01:49 schreef ausweiss het volgende:
Ik heb hier nog niemand gehoord over King corn brood.
Destijds is het al fout gegaan.
[ afbeelding ]
Ging over moutcaramel die witbrood donker kleurt en dan is het ineens gezond.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 10:01 schreef Erasmo het volgende:
De KvW heeft ooit wat gemaakt over brood, ik kan het alleen niet terugvinden op uitzending gemist
En zover ik begrijp, niet alleen brood. Men is daarquote:Op woensdag 17 augustus 2011 10:10 schreef Drive-r het volgende:
In Engeland (Londen) inderdaad een enorme opkomst van "echte" bakkers. Goed brood is de trend en dus inmiddels vrij makkelijk te krijgen.
Ik wil hem nog even terugkijken ter lering en vermaak, heb al een torrent gevondenquote:Op woensdag 17 augustus 2011 10:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ging over moutcaramel die witbrood donker kleurt en dan is het ineens gezond.
Als je in LDN woont heb je ook iets meer te besteden denk ik. Dan kan je je ook meer bekommeren om kwaliteit dan om kwantiteit.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 10:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En zover ik begrijp, niet alleen brood. Men is daar
NL ver vooruit als het om lokaal geproduceerde kwaliteitsproducten gaat, vlees, groente, patisserie, ijs, etc etc
Ik had het niet alleen over London, maar zie dat dit niet duidelijk was.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 11:14 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Als je in LDN woont heb je ook iets meer te besteden denk ik. Dan kan je je ook meer bekommeren om kwaliteit dan om kwantiteit.
Maar alsnog, een 'brood-reinheitsgebot' moet het toch niet veel duurder maken terwijl het wel de leefkwaliteit verbeterd van mensen die het eten? Brood is immers het meest gegeten voedsel in de westerse wereld.
En hoe is zijn brood?quote:Op woensdag 17 augustus 2011 11:24 schreef angelfish het volgende:
Als je in de Achterhoek bent, kan je hier langswippen: http://www.bakkerwijnand.com
Bakker Wijnand in Laren. Hij bakt alles zelf (ook de taartbodems) en maakt producten van graan uit de buurt dat gemalen wordt bij de molen een dorp verderop, eieren van de plaatselijke kippenboer en boter van de plaatselijke kaasboer. Verder heeft ie heel veel vreemde broodjes, die geïnspireerd zijn op de tijd dat ie in Australië en Amerika werkte.
Ik bedoel gewoon brood, een tarwe vloer ofzo. Als dat duidelijk beter is dan andere bakkers rij ik er morgen even langsquote:Op woensdag 17 augustus 2011 12:00 schreef angelfish het volgende:
Lekkerrrrrr!!! Vooral de krentenwegge.
Ja heb ik ook al een aantal enthousiaste verhalen over gehoord. Schijnt dat ze daar nog echt passie voor het bakken hebben.quote:Op maandag 15 augustus 2011 09:18 schreef kahlie het volgende:
Wij hebben in Delft twee heerlijke keuzes:
Een echte bakkerszaak die al enkele tientallen jaren bestaat. Waar ik het brood nog weleens eet zonder beleg zo lekker is het! Grappige naam wel: De Diamanten Ring.
En er is onlangs een echte franse bakkerszaak gekomen. Ik heb er nog niets gekocht, maar hoorde wel al goede verhalen. Gebak zag er ook heerlijk uit. "Michel", met een frans bord en een franse bakker.
Ik vind het achterhoeks blond heel erg lekker. Het smaakt en ruikt echt naar brood. Als je toch in het dorp bent moet je ook even boter en kaas van Pas Op halen. Boter kan je ook bij de supermarkt krijgen in het dorp. Voor de kaas moet je naar kaasboerderij Pas Op zelf.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 12:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik bedoel gewoon brood, een tarwe vloer ofzo. Als dat duidelijk beter is dan andere bakkers rij ik er morgen even langs
Klinkt goed. Hebben ze ook karnemelk van die boter?quote:Op woensdag 17 augustus 2011 14:14 schreef angelfish het volgende:
[..]
Ik vind het achterhoeks blond heel erg lekker. Het smaakt en ruikt echt naar brood. Als je toch in het dorp bent moet je ook even boter en kaas van Pas Op halen. Boter kan je ook bij de supermarkt krijgen in het dorp. Voor de kaas moet je naar kaasboerderij Pas Op zelf.
Ik doe daar ook niet zo moeilijk over. Nee, het is niet authentiek, maar het smaakt me wel.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 20:39 schreef DrukVout het volgende:
Vorige week een stokbrood bij de AH gehaald. Die avond gegeten. Best aardig (komt niet in de buurt van een Franse maar toch)
Toch even uit interesse, en niet om 'normale' bakkers af te zeiken: Wat voor een klandizie krijg je voornamelijk in je bakkerij? Zijn dat huisvrouwen, bejaarden of juist jonge mensen?quote:Op zondag 14 augustus 2011 17:06 schreef Mr-Z het volgende:
Jammer dat er zo negatief over de bakkers wordt gepraat. Het probleem is dat er vraag is naar dat sponzige volume brood. Een bakker MOET daar helaas dus
[..]
De VRAAG in Nederland is Bus brood met veel volume en wat ook nog eens minimaal 3 dagen mals moet blijven. Daarnaast heeft iedere bakker ook nog wel een assortiment met speciale broden. Als de mensen die hierboven de ambachtelijke bakkers nou niet zo afkraken maar eens met deze bakkers in gesprek gaan dan weet ik zeker dat deze bakker iets wil gaan ontwikkelen wat jullie willen. Dit zal nooit een omzet knaller worden maar dan zijn jullie ook tevreden (je HOEFT natuurlijk zo'n busbrood niet te kopen)
Goeie analyse / meningquote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:26 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Toch even uit interesse, en niet om 'normale' bakkers af te zeiken: Wat voor een klandizie krijg je voornamelijk in je bakkerij? Zijn dat huisvrouwen, bejaarden of juist jonge mensen?
En hoe ziet je business case er uit? Ik kan me namelijk voorstellen (maar ik ben geen bakker, laat staan dat ik een bakkerij heb) dat je met 'sponsbrood' een markt bediend die ook al uitstekend door de supermarkten wordt bediend. Het lijkt me lastig om daar als bakker met een hogere overhead, beperktere openingstijden tegen op te moeten boksen. Zeker aangezien een klant toch al in de supermarkt komt en je hem dus een reden moet geven om speciaal voor jouw bakkerij een kwartier langer over de boodschappen te doen.
Bodems worden over het algemeen gewoon van kapsel gemaakt en ja dat maken de meeste zelf. En 99% vd bakkers heeft een slagroommachine staan. Wat dacht je dan waarmee ze het deden?quote:Op vrijdag 12 augustus 2011 22:14 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Wellicht vind je er nog een, als je heel goed zoekt. Een hoogbejaarde bakker, ergens in een dorp diep in de Drentse bossen ofzo. Maar aangezien de meeste bakkers niet eens meer de moeite doen om hun slagroom zelf te slaan, vrees ik het ergste.
Met een euroshopper slagroomspuit bij 80% van de bakkersquote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:51 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Bodems worden over het algemeen gewoon van kapsel gemaakt en ja dat maken de meeste zelf. En 99% vd bakkers heeft een slagroommachine staan. Wat dacht je dan waarmee ze het deden?
Ik raad je eens aan een Turkse of Marokkaanse bakkerij van binnen te bekijken en dan vooral hun deegverdeel- en opbolmachines en de walsmachines. Dan kom je er gegarandeerd nooit meerquote:Op woensdag 17 augustus 2011 16:04 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Als algemene tip raad ik turkse en marokkaanse bakkers aan. Lekker brood, vaak ook volkoren als je wilt, goede harde puntjes en goedkoper dan ah ook nog
Nee, dat valt uit elkaar na 5 minuten.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:52 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Met een euroshopper slagroomspuit bij 80% van de bakkers
Nee. Ze hebben meestal Sanomat slagroommachines (net zoals bij een restaurant of snackbar). Een kleine groep heeft blaasmachines, die maken het wat luchtiger.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:52 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Met een euroshopper slagroomspuit bij 80% van de bakkers
Mwah, ik gok dat je een verkeerd beeld hebt. Er zullen er vast slechte tussenzitten, en dan nog, als het brood lekker is, who cares. Bacterieen gaan wel dood in de oven heur.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:52 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Ik raad je eens aan een Turkse of Marokkaanse bakkerij van binnen te bekijken en dan vooral hun deegverdeel- en opbolmachines en de walsmachines. Dan kom je er gegarandeerd nooit meer
Michel maakt uit de kunst spul. Aardige gozer ook. Maar ja, hij maakt Frans brood met levain. Dat kan je niet vergelijken met NLs brood.quote:Op maandag 15 augustus 2011 09:18 schreef kahlie het volgende:
Wij hebben in Delft twee heerlijke keuzes:
Een echte bakkerszaak die al enkele tientallen jaren bestaat. Waar ik het brood nog weleens eet zonder beleg zo lekker is het! Grappige naam wel: De Diamanten Ring.
En er is onlangs een echte franse bakkerszaak gekomen. Ik heb er nog niets gekocht, maar hoorde wel al goede verhalen. Gebak zag er ook heerlijk uit. "Michel", met een frans bord en een franse bakker.
Tja, als je een bedrijf begint kan je je verbergen in de massa, of proberen een meerwaarde te produceren door een product te leveren wat anderen niet (kunnen) leveren. Hoe meer je in staat bent een product te maken waar een kapitaalkrachtige markt voor is en die niet door anderen bedient wordt hoe beter je businesscase.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:26 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Toch even uit interesse, en niet om 'normale' bakkers af te zeiken: Wat voor een klandizie krijg je voornamelijk in je bakkerij? Zijn dat huisvrouwen, bejaarden of juist jonge mensen?
En hoe ziet je business case er uit? Ik kan me namelijk voorstellen (maar ik ben geen bakker, laat staan dat ik een bakkerij heb) dat je met 'sponsbrood' een markt bediend die ook al uitstekend door de supermarkten wordt bediend. Het lijkt me lastig om daar als bakker met een hogere overhead, beperktere openingstijden tegen op te moeten boksen. Zeker aangezien een klant toch al in de supermarkt komt en je hem dus een reden moet geven om speciaal voor jouw bakkerij een kwartier langer over de boodschappen te doen.
Frans stokbrood wordt met levain gemaakt. NLs stokbrood is gewoon normaal witbrooddeeg. Is niet veel aan nee.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gek dat iedere bakker in frankrijk het wel voor elkaar krijgt, ja dat je in tunesie, algarije, vietnam en laos geweldig stokbrood kan krijgen, maar niet in Nederland.
hoeft ook niet. ze moeten gewoon lekker brood maken verdikkie.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:00 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Frans stokbrood wordt met levain gemaakt. NLs stokbrood is gewoon normaal witbrooddeeg. Is niet veel aan nee.
Probleem is dat de NLe bakkerijen niet ingericht zijn op de (onvoorspelbare) levain-brood-productie.
En in vrijwel iedere voormalige franse kolonie kunnen ze het wel.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:00 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Frans stokbrood wordt met levain gemaakt. NLs stokbrood is gewoon normaal witbrooddeeg. Is niet veel aan nee.
Probleem is dat de NLe bakkerijen niet ingericht zijn op de (onvoorspelbare) levain-brood-productie.
Geloof me, ik kom er regelmatig bedrijfsmatig en die machines zijn zo enorm smerig. Echt niet normaal. Komt door de olie die ze gebruiken om het deeg te walsen en dat blijft plakken in het vilt van die machines. En ze maken ze nooit schoon. Echt de tering wat zijn die dingen smerig. Heb de vliegen eruit zien vliegen om nog maar te zwijgen van de kakkerlakken die uit de mixers vallen als je er een trap tegen geeft.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:54 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Mwah, ik gok dat je een verkeerd beeld hebt. Er zullen er vast slechte tussenzitten, en dan nog, als het brood lekker is, who cares. Bacterieen gaan wel dood in de oven heur.
Een reteduur brood zonder USB-aansluiting, zonder flash-ondersteuning en waarmee je niet kunt mulitasken... Ik zou haast zeggen dat ik dat al diverse keren uit mijn eigen oven getoverd heb...quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit is trouwens niet alleen voor brood waar maar voor alles. Zie bijvoorbeeld het verschil tussen apple en clonenmakers.
Dus, als jij in staat bent de Apple van de broodbakkers te zijn, dan zit je gebakken.
Het een volgt uit het andere, werken met prefermenten, poolish, levains en desems is trouwens helemaal niet zo lastig, ik doe het ook, en vele broodamateurs ook.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:01 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
hoeft ook niet. ze moeten gewoon lekker brood maken verdikkie.
Logisch, daar hebben ze die broodproductiewijze overgenomen.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En in vrijwel iedere voormalige franse kolonie kunnen ze het wel.
Zucht....quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:04 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Een reteduur brood zonder USB-aansluiting, zonder flash-ondersteuning en waarmee je niet kunt mulitasken... Ik zou haast zeggen dat ik dat al diverse keren uit mijn eigen oven getoverd heb...
Voor een enkel broodje niet. Voor een bedrijf te runnen is het lastiger.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het een volgt uit het andere, werken met prefermenten, poolish, levains en desems is trouwens helemaal niet zo lastig, ik doe het ook, en vele broodamateurs ook.
Tja, je zou je vak ook eens willen beheersen.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:05 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Logisch, daar hebben ze die broodproductiewijze overgenomen.
In de NLe bakkerij moet procesmatig gewerkt worden, zo zijn ze ingericht. Dat gaat niet met levain, levain is iedere keer weer anders en moet iedere keer langer of korter rijzen. Dat is men hier totaal niet gewenst.
Ik zou het NLe brood juist als apple omschrijven: smakeloos, iedere debiel kan het eten maar een keer een wat lastiger brood maken is onmogelijk.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, als je een bedrijf begint kan je je verbergen in de massa, of proberen een meerwaarde te produceren door een product te leveren wat anderen niet (kunnen) leveren. Hoe meer je in staat bent een product te maken waar een kapitaalkrachtige markt voor is en die niet door anderen bedient wordt hoe beter je businesscase.
Dit is trouwens niet alleen voor brood waar maar voor alles. Zie bijvoorbeeld het verschil tussen apple en clonenmakers.
Dus, als jij in staat bent de Apple van de broodbakkers te zijn, dan zit je gebakken.
Daarom is het brood smakeloos, gemaakt uit mix met water, en kan je net zo goed naar bakker bart of AH want die hebben dezelfde smakeloze hapquote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:06 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Voor een enkel broodje niet. Voor een bedrijf te runnen is het lastiger.
Het is een kwestie van cultuur. Levain zit niet in onze cultuur, daarom wordt het niet geleerd etc
Het is elke stuiver waard doordat het goed werkt.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:07 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Ik zou het NLe brood juist als apple omschrijven: smakeloos, iedere debiel kan het eten maar een keer een wat lastiger brood maken is onmogelijk.
Jep, preferment gebruiken voor de smaak, toevoegen aan gistdeegquote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:08 schreef MaximusTG het volgende:
Werken met levain is natuurlijk prima mogelijk, ook in een procesmatige bakkerij. Als je alle variabele factoren hetzelfde houdt, en je zorgt dat je cultuur stabiel is, dan zal er niet veel verschil zijn in rijstijd.
Je zou zelfs nog een kleine hoeveelheid normale gist kunnen toevoegen, dan heb je nog betrouwbaardere rijstijden. Maar ook de smaak van een brood dat met levain gemaakt is.
De vraag is: wat wil je? 100 % consistent hetzelfde smakeloze brood. Of een ietjes variërend brood dat soms lekker, soms superlekker is.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:08 schreef MaximusTG het volgende:
Werken met levain is natuurlijk prima mogelijk, ook in een procesmatige bakkerij. Als je alle variabele factoren hetzelfde houdt, en je zorgt dat je cultuur stabiel is, dan zal er niet veel verschil zijn in rijstijd.
Je zou zelfs nog een kleine hoeveelheid normale gist kunnen toevoegen, dan heb je nog betrouwbaardere rijstijden. Maar ook de smaak van een brood dat met levain gemaakt is.
De bakker? Die wil klagen over de supermarkt en met zo min mogelijk moeite iets in elkaar zetten wat optisch op een brood lijktquote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:11 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
De vraag is: wat wil je? 100 % consistent hetzelfde smakeloze brood. Of een ietjes variërend brood dat soms lekker, soms superlekker is.
Die mixen is het probleem niet eens, want die bestaan ook gewoon hoofdzakelijk uit bloem, wat emulgatoren en zo. Of je dat nu kant en klaar erin pleurt of zelf. Het is gewoon de NLe broodcultuur. Het slappe, langhoudbare brood, dat is nu eenmaal het dagelijks brood.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daarom is het brood smakeloos, gemaakt uit mix met water, en kan je net zo goed naar bakker bart of AH want die hebben dezelfde smakeloze hap
Spreek voor jezelf. Ik wil lekker brood, en het zuurdesem brood van roggemeel wat ik bij mijn Duitse bakker haal blijft dagenlang lekker.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:12 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Die mixen is het probleem niet eens, want die bestaan ook gewoon hoofdzakelijk uit bloem, wat emulgatoren en zo. Of je dat nu kant en klaar erin pleurt of zelf. Het is gewoon de NLe broodcultuur. Het slappe, langhoudbare brood, dat is nu eenmaal het dagelijks brood.
Moet ik ook zeggen dat iedereen die zit te bitchen dat het buitenlandse brood veel lekkerder is en op vakantie wel iedere dag naar de bakker gaat de 1e zijn die in NL boos zouden worden als hun brood na 1 dag weggegooid moet worden, niet in de vriezer bewaart kan worden en men iedere dag vers brood moet gaan halen.
Ik hou persoonlijk niet zo van zuurdesem brood, die roggesmaak die erin hangt. Daarin tegen ben ik wel een grote fan van het Franse levain brood. Dat is gewoon echt een stuk lekkerder dan het NLequote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Spreek voor jezelf. Ik wil lekker brood, en het zuurdesem brood van roggemeel wat ik bij mijn Duitse bakker haal blijft dagenlang lekker.
Grappig, vooral als je weet dat de rage van echt brood uit de VS komt, amerikaanse artisan bakkers al jaren de fransen verslaan met hun ongelofelijk smaakvolle en goede brood. Supermarkt wonderbrood is bagger, klopt, maar er zijn tegenwoordig zeer veel goede bakkers in de VS actief die de kunst van de prefermenten, poolish, zuurdesems en levains op een hoger plan trekken.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:17 schreef Bosbeetle het volgende:
Amerikaans brood dat is pas vies! van die zoete meuk.
Klopt, maar franse bakkers hebben dan ook meermaals per dag goddelijk lekker brood. Van die stokbroden met een korst van een soort kerstballenglaslaagjes waar je je verhemelte aan open haalt als je het verkeerd eet.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:23 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Ik hou persoonlijk niet zo van zuurdesem brood, die roggesmaak die erin hangt. Daarin tegen ben ik wel een grote fan van het Franse levain brood. Dat is gewoon echt een stuk lekkerder dan het NLe![]()
Maar dat kan je echt alleen op de dag zelf eten, volgende dag kan het zo hop de vuilnisbak in.
Nou dat is voor mij nieuw, want voor zover ik weet is in zowel de VS als de UK 95% vd broodmarkt in handen van de industrie. Daarintegen is in Belgie en Frankrijk 80% in handen van de ambachtelijke bakkers.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Grappig, vooral als je weet dat de rage van echt brood uit de VS komt, amerikaanse artisan bakkers al jaren de fransen verslaan met hun ongelofelijk smaakvolle en goede brood. Supermarkt wonderbrood is bagger, klopt, maar er zijn tegenwoordig zeer veel goede bakkers in de VS actief die de kunst van de prefermenten, poolish, zuurdesems en levains op een hoger plan trekken.
Er zijn een paar goede in NL.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, maar franse bakkers hebben dan ook meermaals per dag goddelijk lekker brood. Van die stokbroden met een korst van een soort kerstballenglaslaagjes waar je je verhemelte aan open haalt als je het verkeerd eet.
Nog maar te zwijgen van de croissants, de pain complet,
huil
Ik ben in staat in de auto te stappen en naar Normandie te rijden.
Grappig. Die is me dus nog nooit opgevallen, en dat terwijl ik soms naar een semi-acceptabele bakker 100 m verderop ga.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:34 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Er zijn een paar goede in NL.
Michel in de Haagsche regio is echt goed. Is ook een Fransman trouwens. http://www.michelfood.nl/nl
Ik heb nog in die straat gewoond, helaas zat hij er toen nog niet. Maar hij maakt echt lekker spul.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:42 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Grappig. Die is me dus nog nooit opgevallen, en dat terwijl ik soms naar een semi-acceptabele bakker 100 m verderop ga.
Thanks voor de tip van Fournil de Sebastien, dat zit bijna op mijn route van/naar werk. Morgen eens even langs gaan!quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:34 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Er zijn een paar goede in NL.
Michel in de Haagsche regio is echt goed. Is ook een Fransman trouwens. http://www.michelfood.nl/nl
Ook Galerne in Den Haag is goed (is ook een Fransman trouwens).
De eerder genoemde Van Menno is ook wel ok, al vind ik persoonlijk zijn korst TE hard. Die zit nu in de regio Utrecht.
In Amsterdam zit die Fournil de Sebastian http://www.lefournil.nl/
Ja, met van die lekkere Franse roomboter met zeezout!quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, maar franse bakkers hebben dan ook meermaals per dag goddelijk lekker brood. Van die stokbroden met een korst van een soort kerstballenglaslaagjes waar je je verhemelte aan open haalt als je het verkeerd eet.
Nog maar te zwijgen van de croissants, de pain complet,
huil
Ik ben in staat in de auto te stappen en naar Normandie te rijden.
Ok nu heb ik trek! Kuttopicquote:Op donderdag 18 augustus 2011 11:58 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Ja, met van die lekkere Franse roomboter met zeezout!
Ze hebben het dan ook niet voor niks over "casse-croûte".quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, maar franse bakkers hebben dan ook meermaals per dag goddelijk lekker brood. Van die stokbroden met een korst van een soort kerstballenglaslaagjes waar je je verhemelte aan open haalt als je het verkeerd eet.
Gaat ongeveer gelijk op. Laat zeggen 40% ouderen, 40% Jonge gezinnen, 20% jonger dan 30.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:26 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Toch even uit interesse, en niet om 'normale' bakkers af te zeiken: Wat voor een klandizie krijg je voornamelijk in je bakkerij? Zijn dat huisvrouwen, bejaarden of juist jonge mensen?
De bakkerij zit langs een supermarkt. De winkel gaat om 8:30 open, tussen de middag dicht en op maandag gesloten. Magere openingstijden dus! De mensen komen van 3 dorpen verderop nog brood bij ons halen, op zaterdag 100 vaste bestellingen aan busbrood buiten de winkel verkoop om. Op een normale zaterdag staan er zo'n 300 tarwebroden, 150 wit, 150 fijn volkoren, 150 grof volkoren, 250 waldkorn broden en ga zo maar verder. Zal ongeveer op zo'n 1100 busbroden komen. En dat buiten de rest van de producten om!!!! Het brood is inderdaad vergelijkbaar met supermarkt brood. Het verschil: Ons brood heeft een langer rijsproces en dus meer ontwikkeling. Wat krijg je daardoor: een ragfijne kruimstuctuur. Misschien is ons brood nog wel meer "spons" brood dan een supermarkt brood!!! Maar waarom zal ik dit gaan veranderen als de klanten dit willen?quote:En hoe ziet je business case er uit? Ik kan me namelijk voorstellen (maar ik ben geen bakker, laat staan dat ik een bakkerij heb) dat je met 'sponsbrood' een markt bediend die ook al uitstekend door de supermarkten wordt bediend. Het lijkt me lastig om daar als bakker met een hogere overhead, beperktere openingstijden tegen op te moeten boksen. Zeker aangezien een klant toch al in de supermarkt komt en je hem dus een reden moet geven om speciaal voor jouw bakkerij een kwartier langer over de boodschappen te doen.
In de VS is ca 35 % vers onverpakt brood.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:31 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Nou dat is voor mij nieuw, want voor zover ik weet is in zowel de VS als de UK 95% vd broodmarkt in handen van de industrie. Daarintegen is in Belgie en Frankrijk 80% in handen van de ambachtelijke bakkers.
De NLe hebben nog maar 20%.
En mag er een tipje van de sluier omtrent de locatie?quote:Op donderdag 18 augustus 2011 20:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z
Ga je straks zondag open met verse broodjes, gebak en croissants?
Nou veel succes met het bakken zonder rijskast, zonder goede oven. Hoop dat je een goed bakkersoog hebt.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 20:26 schreef DrukVout het volgende:
Hahaha mijn moeder vanochtend aan de lijn. Die was het brood van de supermarkt en de bakker ook spuugzat. Niet te vreten.
Dus ze ging naar een molen om meel te halen. Meteen gevraagd of ze ook wat voor mij wilde meenemen Dit is het geworden:
- Bosbeekmix, een donkerbruin meergranenmix met zaden, een kilo voor 2,45.
- Oma de Reusmix, grof volkoren, 1 kilo voor 2,15
- Sue's berenmix, met zonnebloempitten, gierst en lijnzaad, 1 kilo voor 3,05
Geen idee of het goedkoop is. Maar ik kan geen 6 broden voor 7,65 kopen. Het komt van een Eko/Bio molen vandaan.
Brood bakken is niet eenvoudig, dat is waar, heeft een tijd geduurd voor ik een goed smakelijk brood wist te maken van meel, water, zout, gist, en van meel, water, zout en prefermenten/poolish/desem maar ik bak nu smakelijker brood dan ik doorgaans in NL bij bakkers vindt,quote:Op donderdag 18 augustus 2011 21:31 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Nou veel succes met het bakken zonder rijskast, zonder goede oven. Hoop dat je een goed bakkersoog hebt.
Misschien in de toekomst, voor de komende 3 jaren liggen de zondagen in dit dorp al vastgelegd door supermarkten.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 20:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z
Ga je straks zondag open met verse broodjes, gebak en croissants?
Ergens in het zuiden... Meer kan en wil ik er nog niet over zeggen omdat de overname binnenkort pas is.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 20:40 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
En mag er een tipje van de sluier omtrent de locatie?
bakkers moeten gewoon wat assertiever zijn. grote supermarkt concerns wel en zo'n kleine lekkere bakker niet? come op!quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 03:32 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Misschien in de toekomst, voor de komende 3 jaren liggen de zondagen in dit dorp al vastgelegd door supermarkten.
de grootste fout die mensen maken is vanuit de klant proberen te denken. je moet geloven in je product. als jij een tof product hebt vinden de klanten die dat zoeken je vanzelf wel. my 2 centsquote:Op donderdag 18 augustus 2011 12:18 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Gaat ongeveer gelijk op. Laat zeggen 40% ouderen, 40% Jonge gezinnen, 20% jonger dan 30.
[..]
De bakkerij zit langs een supermarkt. De winkel gaat om 8:30 open, tussen de middag dicht en op maandag gesloten. Magere openingstijden dus! De mensen komen van 3 dorpen verderop nog brood bij ons halen, op zaterdag 100 vaste bestellingen aan busbrood buiten de winkel verkoop om. Op een normale zaterdag staan er zo'n 300 tarwebroden, 150 wit, 150 fijn volkoren, 150 grof volkoren, 250 waldkorn broden en ga zo maar verder. Zal ongeveer op zo'n 1100 busbroden komen. En dat buiten de rest van de producten om!!!! Het brood is inderdaad vergelijkbaar met supermarkt brood. Het verschil: Ons brood heeft een langer rijsproces en dus meer ontwikkeling. Wat krijg je daardoor: een ragfijne kruimstuctuur. Misschien is ons brood nog wel meer "spons" brood dan een supermarkt brood!!! Maar waarom zal ik dit gaan veranderen als de klanten dit willen?
In Nederland heb je nou eenmaal een brood cultuur die al jaren zo bestaat. Smaken veranderen, ideeen over voedsel veranderen, je hebt hypes, je hebt discussies, maar hoe dan ook: Een nederlander wordt vanaf jongs af aan grootgebracht met "spons" brood. Dat is nu maar zal ook in de toekomst blijven. En JA, een supermarkt brood is heel vergelijkbaar met een bakkersbrood. Maar toch net dat iets krokantere korstje, die iets donkerdere kleur, net dat meer smaak, DAT maakt het verschil. Plus nog een prachtige winkel vol lekkere producten die voor 95% in eigen bakkerij geproduceerd zijn, net zoals dat al 60 jaar geleden gebeurde volgens die recepten.En dus niet met allemaal kant en kaar poedertjes. Oke ik ben het er mee eens dat veel bakkers de verleiding niet hebben kunnen weerstaan, maar juist NU in deze tijd moet je je inderdaad onderscheiden als bakker.
En ja, wij hebben ook de vastere duitse broden, franse stokbroden enz. Daar verkopen we er enkele tientallen van per week, ondanks een grootse reclame campagne. Daar kan ik hier mijn boterham niet mee verdienen.... Dan toch maar sponsbrood. Dat wil niet zeggen dat ik geen vakman ben. Dat is uit economisch oogpunt.
Ben het niet met je eens. Waar het probleem ligt is dat bakkers blijkbaar denken dat mensen speciaal voor hetzelfde brood als uit de supermarkt nog langs komen. Bejaarden misschien.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 19:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
de grootste fout die mensen maken is vanuit de klant proberen te denken. je moet geloven in je product. als jij een tof product hebt vinden de klanten die dat zoeken je vanzelf wel. my 2 cents
je locatie klinkt ideaal. mag je ook belegde broodjes verkopen? weet niet of het dicht bij bedrijven ligt en het tussen de middag druk kan zijn, maar hier (druk industrieterrein) loopt het storm tussen de middag bij de bakker.
Volledig mee eensquote:Op donderdag 18 augustus 2011 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Brood bakken is niet eenvoudig, dat is waar, heeft een tijd geduurd voor ik een goed smakelijk brood wist te maken van meel, water, zout, gist, en van meel, water, zout en prefermenten/poolish/desem maar ik bak nu smakelijker brood dan ik doorgaans in NL bij bakkers vindt,
Het is een leuke en betaalbare hobby
In Duitsland haal ik gewoon brood bij de bakker
Goede reden om eens met de gemeente te gaan praten, oneerlijk concurrentievoordeel voor de supermarkt.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 03:32 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Misschien in de toekomst, voor de komende 3 jaren liggen de zondagen in dit dorp al vastgelegd door supermarkten.
En probeer dit samen te doen met andere bakkers.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 09:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goede reden om eens met de gemeente te gaan praten, oneerlijk concurrentievoordeel voor de supermarkt.
Diewillen helemaal niet op zondag openquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 10:00 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
En probeer dit samen te doen met andere bakkers.
Je bent ondernemer of je bent het nietquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 10:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Diewillen helemaal niet op zondag open
Zo, net even brood gehaald bij Michel inclusief een Le Monde (van het station) om in de juiste sfeer te blijven...quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:34 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Er zijn een paar goede in NL.
Michel in de Haagsche regio is echt goed. Is ook een Fransman trouwens. http://www.michelfood.nl/nl
Ziet er lekker uitquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 14:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Zo, net even brood gehaald bij Michel inclusief een Le Monde (van het station) om in de juiste sfeer te blijven...
[ afbeelding ]
Wel grappig dat het kassameisje je met bonjour begroet als je de winkel ingaat, maar er vervolgens niet heel veel mee kan als je vrolijk in het frans allerlei vragen gaat stellen.
Een pain bio van een halve kilo en een wat lichtere bâtard.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 15:53 schreef Rapaille het volgende:
[..]
Ziet er lekker uitWat voor brood is het?
Er zit volgend jaar ook een slager bij. Iedereen kan meedoen. Maar helaas mogen we dan niet 's ochtends open maar pas vanaf 16:00 uur....quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 09:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goede reden om eens met de gemeente te gaan praten, oneerlijk concurrentievoordeel voor de supermarkt.
Wat voor een bakker nergens op slaat natuurlijk.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 17:55 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Er zit volgend jaar ook een slager bij. Iedereen kan meedoen. Maar helaas mogen we dan niet 's ochtends open maar pas vanaf 16:00 uur....
Als je pas vanaf 16:00 open mag, kun je waarschijnlijk beter een ander product van graan, water en gist maken.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat voor een bakker nergens op slaat natuurlijk.
Off Topic, maar vind het sowiese bespottelijk dat je op zondag wel drank en vette friet mag verkopen, maar geen brood of boekenquote:Op zondag 21 augustus 2011 17:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Als je pas vanaf 16:00 open mag, kun je waarschijnlijk beter een ander product van graan, water en gist maken.
'Zondagsrust' is sowieso een bespottelijk-door-geloof-opgelegd-gedrocht. Als jij op zondag dicht wil zijn, be my guest, ga het niet aan mensen opleggen die wel op zondag open willen zijn of iets willen halen.quote:Op zondag 21 augustus 2011 17:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Off Topic, maar vind het sowiese bespottelijk dat je op zondag wel drank en vette friet mag verkopen, maar geen brood of boeken
Echt wel. Een hele hoop wil dat maar dat wordt al jaren tegengegaan door de gemeente, terwijl jan de Turk-bakker WEL open mocht. Dat is jarenlang zo geweest. Pas geleden ook nog een rechtszaak over geweest. Toen moest die Turk op vrijdag dichtquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 10:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Diewillen helemaal niet op zondag open
Mjam!quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 14:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Zo, net even brood gehaald bij Michel inclusief een Le Monde (van het station) om in de juiste sfeer te blijven...
[ afbeelding ]
Wel grappig dat het kassameisje je met bonjour begroet als je de winkel ingaat, maar er vervolgens niet heel veel mee kan als je vrolijk in het frans allerlei vragen gaat stellen.
Kwam er afgelopen week voorbij en heb er appelkoeken gehaald. Het waren meer een soort mini appeltaartjes maar dat mocht de pret niet drukkenquote:Op woensdag 17 augustus 2011 11:24 schreef angelfish het volgende:
Als je in de Achterhoek bent, kan je hier langswippen: http://www.bakkerwijnand.com
Bakker Wijnand in Laren. Hij bakt alles zelf (ook de taartbodems) en maakt producten van graan uit de buurt dat gemalen wordt bij de molen een dorp verderop, eieren van de plaatselijke kippenboer en boter van de plaatselijke kaasboer. Verder heeft ie heel veel vreemde broodjes, die geïnspireerd zijn op de tijd dat ie in Australië en Amerika werkte.
Bij ons iig niet.quote:Op vrijdag 2 september 2011 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Hebben de Lidl in NL al bakeoff? Haalde net bij de Lidl hier in D een chiabatta uit de bakeoff voor 69 cent, en hij is beter dan wat de meeste bakkers leveren.
Ja een aantal. Ze hebben hele goede ovens.quote:Op vrijdag 2 september 2011 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Hebben de Lidl in NL al bakeoff? Haalde net bij de Lidl hier in D een chiabatta uit de bakeoff voor 69 cent, en hij is beter dan wat de meeste bakkers leveren.
seriouslyquote:Op vrijdag 2 september 2011 15:12 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Ja een aantal. Ze hebben hele goede ovens.
En meer mag ik niet zeggen.
Dat is bij de Aldi ook zo leuk in D, geef aan hoeveel je er wilt en ze rollen er uit, soms moet je even wachten op de volgende ronde, maar die geur van die "verse" broodjesquote:Op vrijdag 2 september 2011 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Hebben de Lidl in NL al bakeoff? Haalde net bij de Lidl hier in D een chiabatta uit de bakeoff voor 69 cent, en hij is beter dan wat de meeste bakkers leveren.
Nog niet bij alle Aldi's trouwensquote:Op vrijdag 2 september 2011 17:09 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Dat is bij de Aldi ook zo leuk in D, geef aan hoeveel je er wilt en ze rollen er uit, soms moet je even wachten op de volgende ronde, maar die geur van die "verse" broodjes.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |