Die mixen is het probleem niet eens, want die bestaan ook gewoon hoofdzakelijk uit bloem, wat emulgatoren en zo. Of je dat nu kant en klaar erin pleurt of zelf. Het is gewoon de NLe broodcultuur. Het slappe, langhoudbare brood, dat is nu eenmaal het dagelijks brood.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daarom is het brood smakeloos, gemaakt uit mix met water, en kan je net zo goed naar bakker bart of AH want die hebben dezelfde smakeloze hap
Spreek voor jezelf. Ik wil lekker brood, en het zuurdesem brood van roggemeel wat ik bij mijn Duitse bakker haal blijft dagenlang lekker.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:12 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Die mixen is het probleem niet eens, want die bestaan ook gewoon hoofdzakelijk uit bloem, wat emulgatoren en zo. Of je dat nu kant en klaar erin pleurt of zelf. Het is gewoon de NLe broodcultuur. Het slappe, langhoudbare brood, dat is nu eenmaal het dagelijks brood.
Moet ik ook zeggen dat iedereen die zit te bitchen dat het buitenlandse brood veel lekkerder is en op vakantie wel iedere dag naar de bakker gaat de 1e zijn die in NL boos zouden worden als hun brood na 1 dag weggegooid moet worden, niet in de vriezer bewaart kan worden en men iedere dag vers brood moet gaan halen.
Ik hou persoonlijk niet zo van zuurdesem brood, die roggesmaak die erin hangt. Daarin tegen ben ik wel een grote fan van het Franse levain brood. Dat is gewoon echt een stuk lekkerder dan het NLequote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Spreek voor jezelf. Ik wil lekker brood, en het zuurdesem brood van roggemeel wat ik bij mijn Duitse bakker haal blijft dagenlang lekker.
Grappig, vooral als je weet dat de rage van echt brood uit de VS komt, amerikaanse artisan bakkers al jaren de fransen verslaan met hun ongelofelijk smaakvolle en goede brood. Supermarkt wonderbrood is bagger, klopt, maar er zijn tegenwoordig zeer veel goede bakkers in de VS actief die de kunst van de prefermenten, poolish, zuurdesems en levains op een hoger plan trekken.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:17 schreef Bosbeetle het volgende:
Amerikaans brood dat is pas vies! van die zoete meuk.
Klopt, maar franse bakkers hebben dan ook meermaals per dag goddelijk lekker brood. Van die stokbroden met een korst van een soort kerstballenglaslaagjes waar je je verhemelte aan open haalt als je het verkeerd eet.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:23 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Ik hou persoonlijk niet zo van zuurdesem brood, die roggesmaak die erin hangt. Daarin tegen ben ik wel een grote fan van het Franse levain brood. Dat is gewoon echt een stuk lekkerder dan het NLe![]()
Maar dat kan je echt alleen op de dag zelf eten, volgende dag kan het zo hop de vuilnisbak in.
Nou dat is voor mij nieuw, want voor zover ik weet is in zowel de VS als de UK 95% vd broodmarkt in handen van de industrie. Daarintegen is in Belgie en Frankrijk 80% in handen van de ambachtelijke bakkers.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Grappig, vooral als je weet dat de rage van echt brood uit de VS komt, amerikaanse artisan bakkers al jaren de fransen verslaan met hun ongelofelijk smaakvolle en goede brood. Supermarkt wonderbrood is bagger, klopt, maar er zijn tegenwoordig zeer veel goede bakkers in de VS actief die de kunst van de prefermenten, poolish, zuurdesems en levains op een hoger plan trekken.
Er zijn een paar goede in NL.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, maar franse bakkers hebben dan ook meermaals per dag goddelijk lekker brood. Van die stokbroden met een korst van een soort kerstballenglaslaagjes waar je je verhemelte aan open haalt als je het verkeerd eet.
Nog maar te zwijgen van de croissants, de pain complet,
huil
Ik ben in staat in de auto te stappen en naar Normandie te rijden.
Grappig. Die is me dus nog nooit opgevallen, en dat terwijl ik soms naar een semi-acceptabele bakker 100 m verderop ga.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:34 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Er zijn een paar goede in NL.
Michel in de Haagsche regio is echt goed. Is ook een Fransman trouwens. http://www.michelfood.nl/nl
Ik heb nog in die straat gewoond, helaas zat hij er toen nog niet. Maar hij maakt echt lekker spul.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:42 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Grappig. Die is me dus nog nooit opgevallen, en dat terwijl ik soms naar een semi-acceptabele bakker 100 m verderop ga.
Thanks voor de tip van Fournil de Sebastien, dat zit bijna op mijn route van/naar werk. Morgen eens even langs gaan!quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:34 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Er zijn een paar goede in NL.
Michel in de Haagsche regio is echt goed. Is ook een Fransman trouwens. http://www.michelfood.nl/nl
Ook Galerne in Den Haag is goed (is ook een Fransman trouwens).
De eerder genoemde Van Menno is ook wel ok, al vind ik persoonlijk zijn korst TE hard. Die zit nu in de regio Utrecht.
In Amsterdam zit die Fournil de Sebastian http://www.lefournil.nl/
Ja, met van die lekkere Franse roomboter met zeezout!quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, maar franse bakkers hebben dan ook meermaals per dag goddelijk lekker brood. Van die stokbroden met een korst van een soort kerstballenglaslaagjes waar je je verhemelte aan open haalt als je het verkeerd eet.
Nog maar te zwijgen van de croissants, de pain complet,
huil
Ik ben in staat in de auto te stappen en naar Normandie te rijden.
Ok nu heb ik trek! Kuttopicquote:Op donderdag 18 augustus 2011 11:58 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Ja, met van die lekkere Franse roomboter met zeezout!
Ze hebben het dan ook niet voor niks over "casse-croûte".quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, maar franse bakkers hebben dan ook meermaals per dag goddelijk lekker brood. Van die stokbroden met een korst van een soort kerstballenglaslaagjes waar je je verhemelte aan open haalt als je het verkeerd eet.
Gaat ongeveer gelijk op. Laat zeggen 40% ouderen, 40% Jonge gezinnen, 20% jonger dan 30.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 19:26 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Toch even uit interesse, en niet om 'normale' bakkers af te zeiken: Wat voor een klandizie krijg je voornamelijk in je bakkerij? Zijn dat huisvrouwen, bejaarden of juist jonge mensen?
De bakkerij zit langs een supermarkt. De winkel gaat om 8:30 open, tussen de middag dicht en op maandag gesloten. Magere openingstijden dus! De mensen komen van 3 dorpen verderop nog brood bij ons halen, op zaterdag 100 vaste bestellingen aan busbrood buiten de winkel verkoop om. Op een normale zaterdag staan er zo'n 300 tarwebroden, 150 wit, 150 fijn volkoren, 150 grof volkoren, 250 waldkorn broden en ga zo maar verder. Zal ongeveer op zo'n 1100 busbroden komen. En dat buiten de rest van de producten om!!!! Het brood is inderdaad vergelijkbaar met supermarkt brood. Het verschil: Ons brood heeft een langer rijsproces en dus meer ontwikkeling. Wat krijg je daardoor: een ragfijne kruimstuctuur. Misschien is ons brood nog wel meer "spons" brood dan een supermarkt brood!!! Maar waarom zal ik dit gaan veranderen als de klanten dit willen?quote:En hoe ziet je business case er uit? Ik kan me namelijk voorstellen (maar ik ben geen bakker, laat staan dat ik een bakkerij heb) dat je met 'sponsbrood' een markt bediend die ook al uitstekend door de supermarkten wordt bediend. Het lijkt me lastig om daar als bakker met een hogere overhead, beperktere openingstijden tegen op te moeten boksen. Zeker aangezien een klant toch al in de supermarkt komt en je hem dus een reden moet geven om speciaal voor jouw bakkerij een kwartier langer over de boodschappen te doen.
In de VS is ca 35 % vers onverpakt brood.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:31 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Nou dat is voor mij nieuw, want voor zover ik weet is in zowel de VS als de UK 95% vd broodmarkt in handen van de industrie. Daarintegen is in Belgie en Frankrijk 80% in handen van de ambachtelijke bakkers.
De NLe hebben nog maar 20%.
En mag er een tipje van de sluier omtrent de locatie?quote:Op donderdag 18 augustus 2011 20:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z
Ga je straks zondag open met verse broodjes, gebak en croissants?
Nou veel succes met het bakken zonder rijskast, zonder goede oven. Hoop dat je een goed bakkersoog hebt.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 20:26 schreef DrukVout het volgende:
Hahaha mijn moeder vanochtend aan de lijn. Die was het brood van de supermarkt en de bakker ook spuugzat. Niet te vreten.
Dus ze ging naar een molen om meel te halen. Meteen gevraagd of ze ook wat voor mij wilde meenemen Dit is het geworden:
- Bosbeekmix, een donkerbruin meergranenmix met zaden, een kilo voor 2,45.
- Oma de Reusmix, grof volkoren, 1 kilo voor 2,15
- Sue's berenmix, met zonnebloempitten, gierst en lijnzaad, 1 kilo voor 3,05
Geen idee of het goedkoop is. Maar ik kan geen 6 broden voor 7,65 kopen. Het komt van een Eko/Bio molen vandaan.
Brood bakken is niet eenvoudig, dat is waar, heeft een tijd geduurd voor ik een goed smakelijk brood wist te maken van meel, water, zout, gist, en van meel, water, zout en prefermenten/poolish/desem maar ik bak nu smakelijker brood dan ik doorgaans in NL bij bakkers vindt,quote:Op donderdag 18 augustus 2011 21:31 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Nou veel succes met het bakken zonder rijskast, zonder goede oven. Hoop dat je een goed bakkersoog hebt.
Misschien in de toekomst, voor de komende 3 jaren liggen de zondagen in dit dorp al vastgelegd door supermarkten.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 20:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Mr-Z
Ga je straks zondag open met verse broodjes, gebak en croissants?
Ergens in het zuiden... Meer kan en wil ik er nog niet over zeggen omdat de overname binnenkort pas is.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 20:40 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
En mag er een tipje van de sluier omtrent de locatie?
bakkers moeten gewoon wat assertiever zijn. grote supermarkt concerns wel en zo'n kleine lekkere bakker niet? come op!quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 03:32 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Misschien in de toekomst, voor de komende 3 jaren liggen de zondagen in dit dorp al vastgelegd door supermarkten.
de grootste fout die mensen maken is vanuit de klant proberen te denken. je moet geloven in je product. als jij een tof product hebt vinden de klanten die dat zoeken je vanzelf wel. my 2 centsquote:Op donderdag 18 augustus 2011 12:18 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Gaat ongeveer gelijk op. Laat zeggen 40% ouderen, 40% Jonge gezinnen, 20% jonger dan 30.
[..]
De bakkerij zit langs een supermarkt. De winkel gaat om 8:30 open, tussen de middag dicht en op maandag gesloten. Magere openingstijden dus! De mensen komen van 3 dorpen verderop nog brood bij ons halen, op zaterdag 100 vaste bestellingen aan busbrood buiten de winkel verkoop om. Op een normale zaterdag staan er zo'n 300 tarwebroden, 150 wit, 150 fijn volkoren, 150 grof volkoren, 250 waldkorn broden en ga zo maar verder. Zal ongeveer op zo'n 1100 busbroden komen. En dat buiten de rest van de producten om!!!! Het brood is inderdaad vergelijkbaar met supermarkt brood. Het verschil: Ons brood heeft een langer rijsproces en dus meer ontwikkeling. Wat krijg je daardoor: een ragfijne kruimstuctuur. Misschien is ons brood nog wel meer "spons" brood dan een supermarkt brood!!! Maar waarom zal ik dit gaan veranderen als de klanten dit willen?
In Nederland heb je nou eenmaal een brood cultuur die al jaren zo bestaat. Smaken veranderen, ideeen over voedsel veranderen, je hebt hypes, je hebt discussies, maar hoe dan ook: Een nederlander wordt vanaf jongs af aan grootgebracht met "spons" brood. Dat is nu maar zal ook in de toekomst blijven. En JA, een supermarkt brood is heel vergelijkbaar met een bakkersbrood. Maar toch net dat iets krokantere korstje, die iets donkerdere kleur, net dat meer smaak, DAT maakt het verschil. Plus nog een prachtige winkel vol lekkere producten die voor 95% in eigen bakkerij geproduceerd zijn, net zoals dat al 60 jaar geleden gebeurde volgens die recepten.En dus niet met allemaal kant en kaar poedertjes. Oke ik ben het er mee eens dat veel bakkers de verleiding niet hebben kunnen weerstaan, maar juist NU in deze tijd moet je je inderdaad onderscheiden als bakker.
En ja, wij hebben ook de vastere duitse broden, franse stokbroden enz. Daar verkopen we er enkele tientallen van per week, ondanks een grootse reclame campagne. Daar kan ik hier mijn boterham niet mee verdienen.... Dan toch maar sponsbrood. Dat wil niet zeggen dat ik geen vakman ben. Dat is uit economisch oogpunt.
Ben het niet met je eens. Waar het probleem ligt is dat bakkers blijkbaar denken dat mensen speciaal voor hetzelfde brood als uit de supermarkt nog langs komen. Bejaarden misschien.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 19:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
de grootste fout die mensen maken is vanuit de klant proberen te denken. je moet geloven in je product. als jij een tof product hebt vinden de klanten die dat zoeken je vanzelf wel. my 2 cents
je locatie klinkt ideaal. mag je ook belegde broodjes verkopen? weet niet of het dicht bij bedrijven ligt en het tussen de middag druk kan zijn, maar hier (druk industrieterrein) loopt het storm tussen de middag bij de bakker.
Volledig mee eensquote:Op donderdag 18 augustus 2011 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Brood bakken is niet eenvoudig, dat is waar, heeft een tijd geduurd voor ik een goed smakelijk brood wist te maken van meel, water, zout, gist, en van meel, water, zout en prefermenten/poolish/desem maar ik bak nu smakelijker brood dan ik doorgaans in NL bij bakkers vindt,
Het is een leuke en betaalbare hobby
In Duitsland haal ik gewoon brood bij de bakker
Goede reden om eens met de gemeente te gaan praten, oneerlijk concurrentievoordeel voor de supermarkt.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 03:32 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Misschien in de toekomst, voor de komende 3 jaren liggen de zondagen in dit dorp al vastgelegd door supermarkten.
En probeer dit samen te doen met andere bakkers.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 09:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goede reden om eens met de gemeente te gaan praten, oneerlijk concurrentievoordeel voor de supermarkt.
Diewillen helemaal niet op zondag openquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 10:00 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
En probeer dit samen te doen met andere bakkers.
Je bent ondernemer of je bent het nietquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 10:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Diewillen helemaal niet op zondag open
Zo, net even brood gehaald bij Michel inclusief een Le Monde (van het station) om in de juiste sfeer te blijven...quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:34 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Er zijn een paar goede in NL.
Michel in de Haagsche regio is echt goed. Is ook een Fransman trouwens. http://www.michelfood.nl/nl
Ziet er lekker uitquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 14:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Zo, net even brood gehaald bij Michel inclusief een Le Monde (van het station) om in de juiste sfeer te blijven...
[ afbeelding ]
Wel grappig dat het kassameisje je met bonjour begroet als je de winkel ingaat, maar er vervolgens niet heel veel mee kan als je vrolijk in het frans allerlei vragen gaat stellen.
Een pain bio van een halve kilo en een wat lichtere bâtard.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 15:53 schreef Rapaille het volgende:
[..]
Ziet er lekker uitWat voor brood is het?
Er zit volgend jaar ook een slager bij. Iedereen kan meedoen. Maar helaas mogen we dan niet 's ochtends open maar pas vanaf 16:00 uur....quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 09:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goede reden om eens met de gemeente te gaan praten, oneerlijk concurrentievoordeel voor de supermarkt.
Wat voor een bakker nergens op slaat natuurlijk.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 17:55 schreef Mr-Z het volgende:
[..]
Er zit volgend jaar ook een slager bij. Iedereen kan meedoen. Maar helaas mogen we dan niet 's ochtends open maar pas vanaf 16:00 uur....
Als je pas vanaf 16:00 open mag, kun je waarschijnlijk beter een ander product van graan, water en gist maken.quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 17:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat voor een bakker nergens op slaat natuurlijk.
Off Topic, maar vind het sowiese bespottelijk dat je op zondag wel drank en vette friet mag verkopen, maar geen brood of boekenquote:Op zondag 21 augustus 2011 17:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Als je pas vanaf 16:00 open mag, kun je waarschijnlijk beter een ander product van graan, water en gist maken.
'Zondagsrust' is sowieso een bespottelijk-door-geloof-opgelegd-gedrocht. Als jij op zondag dicht wil zijn, be my guest, ga het niet aan mensen opleggen die wel op zondag open willen zijn of iets willen halen.quote:Op zondag 21 augustus 2011 17:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Off Topic, maar vind het sowiese bespottelijk dat je op zondag wel drank en vette friet mag verkopen, maar geen brood of boeken
Echt wel. Een hele hoop wil dat maar dat wordt al jaren tegengegaan door de gemeente, terwijl jan de Turk-bakker WEL open mocht. Dat is jarenlang zo geweest. Pas geleden ook nog een rechtszaak over geweest. Toen moest die Turk op vrijdag dichtquote:Op zaterdag 20 augustus 2011 10:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Diewillen helemaal niet op zondag open
Mjam!quote:Op zaterdag 20 augustus 2011 14:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Zo, net even brood gehaald bij Michel inclusief een Le Monde (van het station) om in de juiste sfeer te blijven...
[ afbeelding ]
Wel grappig dat het kassameisje je met bonjour begroet als je de winkel ingaat, maar er vervolgens niet heel veel mee kan als je vrolijk in het frans allerlei vragen gaat stellen.
Kwam er afgelopen week voorbij en heb er appelkoeken gehaald. Het waren meer een soort mini appeltaartjes maar dat mocht de pret niet drukkenquote:Op woensdag 17 augustus 2011 11:24 schreef angelfish het volgende:
Als je in de Achterhoek bent, kan je hier langswippen: http://www.bakkerwijnand.com
Bakker Wijnand in Laren. Hij bakt alles zelf (ook de taartbodems) en maakt producten van graan uit de buurt dat gemalen wordt bij de molen een dorp verderop, eieren van de plaatselijke kippenboer en boter van de plaatselijke kaasboer. Verder heeft ie heel veel vreemde broodjes, die geïnspireerd zijn op de tijd dat ie in Australië en Amerika werkte.
Bij ons iig niet.quote:Op vrijdag 2 september 2011 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Hebben de Lidl in NL al bakeoff? Haalde net bij de Lidl hier in D een chiabatta uit de bakeoff voor 69 cent, en hij is beter dan wat de meeste bakkers leveren.
Ja een aantal. Ze hebben hele goede ovens.quote:Op vrijdag 2 september 2011 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Hebben de Lidl in NL al bakeoff? Haalde net bij de Lidl hier in D een chiabatta uit de bakeoff voor 69 cent, en hij is beter dan wat de meeste bakkers leveren.
seriouslyquote:Op vrijdag 2 september 2011 15:12 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
[..]
Ja een aantal. Ze hebben hele goede ovens.
En meer mag ik niet zeggen.
Dat is bij de Aldi ook zo leuk in D, geef aan hoeveel je er wilt en ze rollen er uit, soms moet je even wachten op de volgende ronde, maar die geur van die "verse" broodjesquote:Op vrijdag 2 september 2011 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Hebben de Lidl in NL al bakeoff? Haalde net bij de Lidl hier in D een chiabatta uit de bakeoff voor 69 cent, en hij is beter dan wat de meeste bakkers leveren.
Nog niet bij alle Aldi's trouwensquote:Op vrijdag 2 september 2011 17:09 schreef Curiosity het volgende:
[..]
Dat is bij de Aldi ook zo leuk in D, geef aan hoeveel je er wilt en ze rollen er uit, soms moet je even wachten op de volgende ronde, maar die geur van die "verse" broodjes.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |