Dat is geen feit, beste lezer.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 12:19 schreef piepeloi55 het volgende:
Arkai, goudbugs willen maar niet inzien dat in een deflatoire crash ook goud door het putje gaat.
Daar ligt zeker een gevaar. Vooral omdat al die speculanten in plaats van fysiek goud slechts (ongedekte) papieren contracten hebben gekocht. De vraag is hoe ze ooit aan hun goud gaan geraken, mochten ze dat willen.quote:Het grootste gevaar wat betreft goud ligt imo in het feit dat er gigantisch veel speculanten/beleggers/goldbugs zijn toegestroomt.
En perceptie die in elk geval niet zal veranderen is die van piepeloi. Zelfs met alle huidige feiten onder zijn neus gelooft hij nog steeds in deflatie en een goud-crash.quote:Een veranderende perceptie kan snel verkeren
Bij de klap laatst ging goud wel omhoog; het kan verkeren. Misschien zaten er destijds toch teveel mensen in de schulden en moest er even wat cash vrij gemaakt worden. Inmiddels zitten mensen doorgaans schuldvrij in het schuldvrije goud en is de perceptie ten opzichte van de andere zogenaamde 'veilige investeringen' veranderd. Het valt dus nog te bezien of goud nog eens mee omlaag getrokken gaat worden door een crach in overige assets. Bij de laatste dip was dat zoals gezegd niet het geval.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 11:38 schreef Arkai het volgende:
Het mooie is ook dat goud op het moment dat het er echt om ging (maart 2009) gewoon net zo hard daalde als de indices onder hoog volume. Dit duidt er dan ook op dat goud helemaal niet met bewogen redenen wordt aangehouden maar enkel dient als asset ter speculatie.
Dat zou vooral interessant worden omdat Bernanke tot 2013 lage rentes heeft beloofd en Greenspan laatst nog eens van de ongelimiteerde drukpers kwam praten op tv.quote:Het schouwspel wordt helemaal interessant als de FED funds rate een dezer dagen (jaren) wordt opgeschroefd en shorters op goud wellicht 100% tot 200% meer rente kunnen vangen aangezien de rente dicht tegen de nul staat. Met deze transitie verdienen shorters netto geld en verliezen de kopers.
Dat zullen we allemaal nog wel eens zien. Tot nu toe verliezen vooral de paper bugs keer op keer terwijl het de goudkevers vrij aardig vergaat met hun investering.quote:Dit geldt natuurlijk niet enkel voor goudspeculanten op de termijnmarkt maar ook voor fysieke bezitters, die verliezen straks 4-5% rente + 0.5-1% opslagkosten op jaarbasis. Dat is natuurlijk onhoudbaar en dan heb ik nog niet eens de belastingen meegrekend.
Paper bugs? Zijn dat huisdieren van de dollarboys?quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 12:33 schreef GoudIsEcht het volgende:
Dat zullen we allemaal nog wel eens zien. Tot nu toe verliezen vooral de paper bugs keer op keer terwijl het de goudkevers vrij aardig vergaat met hun investering.
Zo zou je het kunnen zien.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 12:41 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Paper bugs? Zijn dat huisdieren van de dollarboys?
Hadden ze jouw brede perspectief maar...quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 13:09 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Zo zou je het kunnen zien.
Het zijn doorgaans krantlezende, geprogrammeerde lui die het niet lukt een breder perspectief op te bouwen dan hetwelke ze via de media en verjaarspartijtjes krijgen aangereikt.
Dit in tegenstelling tot de forumspammende, nerdy betweters met autistisch perspectief die met gebruik van niet bestaande woorden als "hetwelke" via het internet hun van youtubefilmpjes gecopieerde ideeën de wereld in slingeren.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 13:09 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Zo zou je het kunnen zien.
Het zijn doorgaans krantlezende, geprogrammeerde lui die het niet lukt een breder perspectief op te bouwen dan hetwelke ze via de media en verjaarspartijtjes krijgen aangereikt.
Ja, er lijkt inderdaad een tegenstelling te zijn tussen paper bugs en mensen die zelfstandig onderzoek doen via onder andere internet. Grappig dat jij het ook ziet.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 13:25 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Dit in tegenstelling tot de forumspammende, nerdy betweters met autistisch perspectief die met gebruik van niet bestaande woorden als "hetwelke" via het internet hun van youtubefilmpjes gecopieerde ideeën de wereld in slingeren.
Ik denk niet dat ze erg ontevreden waren geweest als ze in plaats van zich de hele tijd af te vragen of je goud wel kan eten het spul gewoon gekocht hadden.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 13:14 schreef Perrin het volgende:
[..]
Hadden ze jouw brede perspectief maar...
Discussies? Ik zie voornamelijk goudbugs die de rest van de wereld voor gek verklaren.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 14:56 schreef Blandigan het volgende:
Ik vind het wel stuitend dat we zolang als ik hier actief ben (iets minder dan 2 jaar) nog precies dezelfde discussies hebben.
Blijkbaar is een belegging die het al ruim 10 jaar goed doet, nog steeds een bubble.
Maar ja, mensen die op de muziek vooruit lopen hebben een brede rug nodig.
Eerst word je genegeerd, dan niet serieus genomen, dan voor gek versleten, vervolgens zwart gemaakt, en tegen de tijd dat je gelijk blijkt te hebben roepen ze dat ze het allemaal al hadden zien aankomen.
Laat me je uitdagen.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:09 schreef Perrin het volgende:
[..]
Discussies? Ik zie voornamelijk goudbugs die de rest van de wereld voor gek verklaren.
Ik zie jou vooral one liners plaatsen die dicht in de buurt komen van zuigen en zeuren, of op zijn Engels trollen. Zeer weinig antwoorden die met feiten onderbouwd zijn of enige informatie bevatten, waarom de zogenaamde "goudbugs" er naast zouden zitten. Wat ook lastig is want de markt geeft ons gelijk.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:09 schreef Perrin het volgende:
[..]
Discussies? Ik zie voornamelijk goudbugs die de rest van de wereld voor gek verklaren.
Ten eerste heb ik jouzelf nog nooit op een inhoudelijke post kunnen betrappen. Ik geef toe dat mijn inhoudelijke bijdrage in dit draadje ook niet om over naar huis te schrijven is, maar erg veel posten doe ik hier ook niet. Ik erger me wel flink aan de toon van de (zelfverklaarde!) goudbugs, en dan met name jou en GoudIsEcht.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:15 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Ik zie jou vooral one liners plaatsen die dicht in de buurt komen van zuigen en zeuren, of op zijn Engels trollen. Zeer weinig antwoorden die met feiten onderbouwd zijn of enige informatie bevatten, waarom de zogenaamde "goudbugs" er naast zouden zitten. Wat ook lastig is want de markt geeft ons gelijk.
Maar blijf vooral doorgaan met je bijdrages over goldbugs, religie, etc....Dan komen we in ieder geval weer aan de 300.
Tja, ik ben dan ook geen goudbug maar een fan van zilver. Maakt niet uit hoor, dat je dat in de afgelopen 2 jaar hebt gemist.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:36 schreef Perrin het volgende:
[..]
Ten eerste heb ik jouzelf nog nooit op een inhoudelijke post kunnen betrappen. Ik geef toe dat mijn inhoudelijke bijdrage in dit draadje ook niet om over naar huis te schrijven is, maar erg veel posten doe ik hier ook niet. Ik erger me wel flink aan de toon van de (zelfverklaarde!) goudbugs, en dan met name jou en GoudIsEcht.
Goud is een prima inflatiehedge. En dan vooral voor mensen met veel kapitaal. Als ik een gemiddelde Jan Modaal was of in deflatoire tijden zou ik mijn centen er niet op zetten.
Verder vind ik de hele goud-discussie maar matig interessant en het bijna-religieuze vertrouwen van goudbugs dat goudprijzen alleen maar stijgen en stijgen vooral grappig om te zien. Ik zal dan ook de eerste zijn die over een tijdje, als de goudprijzen weer terugkeren op aarde, de goudbugs uitlachtMocht goud idd de komende jaren doorstijgen, zal ik ruiterlijk toegeven dat ik er naast zat!
Fixed it for you.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:44 schreef lutser.com het volgende:
Waarom goud aldoor word vergeleken met papier is mij een beetje onduidelijk, papier word voor heel andere doeleinden gebruikt dan goud.
GoudPapier levert geen toegevoegde waarde, goudpapier is ontzettend goed in goudpapier blijven maar het zal echt niet meer worden. Misschien dat er morgen meer mensen goudpapier willen dan vandaag en dan zal de prijs wat stijgen maar het is nog steeds dezelfde hoeveelheid goudpapier.
Nu je goud door papier hebt vervangen is het een onzinnig verhaal geworden, dat doet niks af aan mijn tekst.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:54 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Fixed it for you.
Maar uh...zie je hoe onzinnig dit verhaal is?
Nee hoor, het is juist de kern van waar het hier in dit topic om draait.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:57 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Nu je goud door papier hebt vervangen is het een onzinnig verhaal geworden, dat doet niks af aan mijn tekst.
Als jij zelf ondernemer bent of wordt, dan ben ik het helemaal met je eens.quote:3) je koopt een bedrijf ter waarde van 1000
maar met 3 heb je er en 100 jaar plezier van gehad en je hebt wat voor je kinderen.
-Ik heb geen oogkleppen. Ik zie argumenten voor een korte termijn en een lange termijn thesis voor LONG goud, maar die overtuigen mij niet en als je logisch nadenkt blijkt opeens dat de korte termijn argumenten voor, juist negatief zijn voor de lange termijn. Als gevolg daarvan trek ik de conclusie dat de argumenten niet overtuigend genoeg zijn voor een BUY op lange termijn, en heel misschien voor korte termijn.quote:Op maandag 15 augustus 2011 22:43 schreef GoudIsEcht het volgende:
Piet, je zit vol met niet gestaafde veronderstellingen en kijkt met oogkleppen.
Waarom zou cash=king altijd gelden. De afgelopen periode van instortend schuldverdiet zie je toch juist de drukpersen lopen?
Greenspan kwam daar laatst ook weer over praten en King (GB) wil ook weer los.
Dan nogmaals: een reserve-asset is iets anders dan een currency. Als je op me wil reageren moet je eerst eens de tijd nemen om te kijken wat ik schrijf.
En goud is nog niet geprijsd als reserve-asset. Zoek maar eens uit hoe het in de States in de boeken staat, en hoe het in Europa in de boeken stond voor de Euro.
Ik stop de discussie met jou verder. Zet je geld lekker waar je mond is en lees mijn link niet, of lees hem wel als je het gesprek met mij wil voortzetten.
nee dat is wel het juiste argument. wanneer goud wordt geaccepteerd onofficieel als currency betekent dat een onofficiele goudstandaard, maakt niet uit of de overheid officieel maakt. In dat geval wordt goud gezien als cash en alleen dan stijgt goud in waarde tijdens een depressie. Maar als deze currency sentimenten op dit moment bijv geldt voor 5% van de bevolking, en niet stijgt boven 5% misschien zelfs daalt tijdens een depressie, dan daalt de goudprijs. Als de overheid ingrijpt springt het sentiment misschien van 5% naar 100% dan stijgt de prijs explosief. Maar dat is niet gegarandeerd, daarom is ook de vloer niet gegarandeerd. Op dit moment is het vooral een onofficiele stijging van sentiment. Maar die is ook niet gegarandeerd, want speculatief. Technische analyse laat zien dat (speculatief) sentiment een fenomeen is dat zomaar kan omslaan.quote:Op maandag 15 augustus 2011 23:06 schreef dvr het volgende:
De 'case for gold' is niet dat er een nieuwe goudstandaard verwacht wordt. Maar, leuke straw man.
helaas laat de geschiedenis zien dat goud niet persé een goede inflatiehedge is. zo waren aandelen een betere inflatiehedge voor 2000. goud was een betere inflatiehedge na 2000, maar dat betekent niet dat dit blijft gelden een een depressie. ik neem aan dat de meesten hier een depressie verwachten.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:36 schreef Perrin het volgende:
[..]
Goud is een prima inflatiehedge. En dan vooral voor mensen met veel kapitaal. Als ik een gemiddelde Jan Modaal was of in deflatoire tijden zou ik mijn centen er niet op zetten.
Ja vast...quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:36 schreef Perrin het volgende:
Verder vind ik de hele goud-discussie maar matig interessant en het bijna-religieuze vertrouwen van goudbugs dat goudprijzen alleen maar stijgen en stijgen vooral grappig om te zien.
Je kan er gewoon niet tegen dat we gelijk hebben.quote:Ik erger me wel flink aan de toon van de (zelfverklaarde!) goudbugs, en dan met name jou en GoudIsEcht.
En dat is het grote voordeel van goud. Je kan het niet gemakkelijk maken en het ontbindt ook niet.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:44 schreef lutser.com het volgende:
Waarom goud aldoor word vergeleken met papier is mij een beetje onduidelijk, papier word voor heel andere doeleinden gebruikt dan goud.
Papier (en digitale overeenkomsten) zijn bedoeld om handel te vereenvoudigen.
Goud levert geen toegevoegde waarde, goud is ontzettend goed in goud blijven maar het zal echt niet meer worden. Misschien dat er morgen meer mensen goud willen dan vandaag en dan zal de prijs wat stijgen maar het is nog steeds dezelfde hoeveelheid goud.
Een huis heeft - in tegenstelling tot goud - nogal wat onderhoud nodig hè.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 16:06 schreef lutser.com het volgende:
Laat ik het anders vertellen, stel op dag 1 heb je iets ter waarde van 1000 (valuta naar keuze)
Je kan een aantal dingen hiermee doen:
1) niets je houd in je valuta 1000
2) je koopt een huis ter waarde van 1000
3) je koopt een bedrijf ter waarde van 1000
4) je koopt goud ter waarde van 1000
~100 jaar later is het waarschijnlijk dat
1) met je valuta 1000 kun je niets meer
2) je hebt je hele leven in een huis gewoond en geeft je huis aan je kinderen.
3) je hebt je hele leven een bedrag per jaar aan winst ontvangen en je bedrijf geef je aan je kinderen, met een beetje geluk is je bedrijf nog gegroeid ook.
4) je geeft je goud aan je kinderen.
1 is zonde van je geld, 4 ben je per saldo niets opgeschoten, maar met 2 en 3 heb je er en 100 jaar plezier van gehad en je hebt wat voor je kinderen.
Als goud verschillend in de boeken staat kijken verschillende partijen er blijkbaar verschillend tegenaan. De vraag is dan of ze die verschillen gaan bijleggen en op welke manier.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 16:17 schreef Radiopiet het volgende:
-Ik heb geen oogkleppen. Ik zie argumenten voor een korte termijn en een lange termijn thesis voor LONG goud, maar die overtuigen mij niet en als je logisch nadenkt blijkt opeens dat de korte termijn argumenten voor, juist negatief zijn voor de lange termijn. Als gevolg daarvan trek ik de conclusie dat de argumenten niet overtuigend genoeg zijn voor een BUY op lange termijn, en heel misschien voor korte termijn.[/qoute]Door een paar keer het woord 'argument' te gebruiken heb je nog geen argument.
[quote]-Het maakt niet uit hoe goud in de boeken staat. mensen die nu goud kopen, kopen dat tegen de marktprijs. Niet tegen de goudprijs van centrale banken. De prijs voegt nauwelijks een argument voor toe aan de huidige argument voor, namelijk dat centrale banken goud bezitten.
Een currency gaat rond. Daarvoor is het handig als hij op veel plekken geaccepteerd wordt en gemakkelijk mee te nemen (zelfs over het internet tegenwoordig) is en meer van die dingen. Een asset ligt stil. Daarvoor is vooral van belang dat hij over termijn zijn waarde houdt en daarvoor niet te afhankelijk is van derden.quote:-Jij hebt het over het verschil tussen een currency en reserve asset. Die bestaat niet. Allebei wordt waarde toegekend en daardoor maakt het niet uit welke termen je noemt, ze hebben dezelfde eigenschappen. er is dus ook geen reden om een onderscheid te maken. hoogstens kun je zeggen dat reserve asset een offciëel effect is en currency een onzichtbaar effect. maar beide effecten zijn in principe hetzelfde.
Het is jou nog niet gelukt een geldig argument neer te schrijven.quote:-is goed, maar negeren van negatieve argumenten is niet slim.
Maar goud wordt geen currency. Sijpelen dingen echt pas tot je hersenpan door nadat ze heel vaak herhaald zijn?quote:nee dat is wel het juiste argument. wanneer goud wordt geaccepteerd onofficieel als currency betekent dat een onofficiele goudstandaard, maakt niet uit of de overheid officieel maakt. In dat geval wordt goud gezien als cash en alleen dan stijgt goud in waarde tijdens een depressie.
Nee, want het gaat er om of het als asset gezien gaat worden.quote:Maar als deze currency sentimenten op dit moment bijv geldt voor 5% van de bevolking, en niet stijgt boven 5% misschien zelfs daalt tijdens een depressie, dan daalt de goudprijs.
Voor die garanties moet je misschien China eens bestuderen.quote:Als de overheid ingrijpt springt het sentiment misschien van 5% naar 100% dan stijgt de prijs explosief. Maar dat is niet gegarandeerd, daarom is ook de vloer niet gegarandeerd.
Technische analyse, dat is pas speculatief.quote:Op dit moment is het vooral een onofficiele stijging van sentiment. Maar die is ook niet gegarandeerd, want speculatief. Technische analyse laat zien dat (speculatief) sentiment een fenomeen is dat zomaar kan omslaan.
Als je een tijdmachine hebt kan je die geschiedenis herbeleven. Nu gaat het om wat vandaag de dag speelt.quote:helaas laat de geschiedenis zien dat goud niet persé een goede inflatiehedge is. zo waren aandelen een betere inflatiehedge voor 2000. goud was een betere inflatiehedge na 2000, maar dat betekent niet dat dit blijft gelden een een depressie. ik neem aan dat de meesten hier een depressie verwachten.
Blijkbaar snap je niet dat currency en asset hetzelfde zijn.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 16:56 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Als goud verschillend in de boeken staat kijken verschillende partijen er blijkbaar verschillend tegenaan. De vraag is dan of ze die verschillen gaan bijleggen en op welke manier.
[..]
Een currency gaat rond. Daarvoor is het handig als hij op veel plekken geaccepteerd wordt en gemakkelijk mee te nemen (zelfs over het internet tegenwoordig) is en meer van die dingen. Een asset ligt stil. Daarvoor is vooral van belang dat hij over termijn zijn waarde houdt en daarvoor niet te afhankelijk is van derden.
[..]
Het is jou nog niet gelukt een geldig argument neer te schrijven.
[..]
Maar goud wordt geen currency. Sijpelen dingen echt pas tot je hersenpan door nadat ze heel vaak herhaald zijn?
[..]
Nee, want het gaat er om of het als asset gezien gaat worden.
[..]
Voor die garanties moet je misschien China eens bestuderen.
[..]
Technische analyse, dat is pas speculatief.
[..]
Als je een tijdmachine hebt kan je die geschiedenis herbeleven. Nu gaat het om wat vandaag de dag speelt.
Ik weet dat ik niet consequent was door op je in te gaan, maar wou je toch nog een kans geven.
Ik zal het er nu bij laten.
Mijn advies aan jou is om goud vanaf hier te shorten.
Een huis kost uiteraard geld om te onderhouden maar niet meer dan het huur kan opleveren.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 16:48 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Een huis heeft - in tegenstelling tot goud - nogal wat onderhoud nodig hè.
Waar goud heel goed is in goud blijven, is een huis een stuk minder goed in huis blijven.
Zo nu en dan zie je op toeristische plekken wel eens een ruïne ter illustratie.
En ander nadeel van een huis is dat het niet je zak past.
De laatste keer dat ik keek leefden we niet 'vroeger' en bestond er geen goudstandaard meer.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 17:57 schreef Radiopiet het volgende:
Vroeger bij de goudstandaard werd goud gelinkt aan dollars net zoals yuan aan de dollar nu. Dollar was toen goud was toen currency en was ook een asset want het goud lag in kluizen. oftewel currency = asset. Er is gewoon geen verschil.
Ieder zijn keuze. Ik heb liever iets wat ik mee kan nemen dan een verhuurd huis ergens, maar het zijn beide prima opties.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 18:47 schreef lutser.com het volgende:
[..]
Een huis kost uiteraard geld om te onderhouden maar niet meer dan het huur kan opleveren.
Nog eens een concreet voorbeeld:
Stel ik heb 2 miljoen euro en wil deze waarde bewaren/vergroten voor de toekomst. Ik kan 2 miljoen goud kopen of een mooi stuk grond met een leuk huisje.
2 miljoen euro aan goud is ruim 1000 kilo (waar ga ik dat bewaren?)
Een huis met een stuk grond kan ik wonen of verhuren, grond kan ik planten op laten groeien en opeten of verkopen. Geef mij dat mooie huis maar.
Maar het maakt voor jou wel uit, want zilver gaat een grondstof blijven en geen monetair asset worden.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 15:43 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Tja, ik ben dan ook geen goudbug maar een fan van zilver. Maakt niet uit hoor, dat je dat in de afgelopen 2 jaar hebt gemist.
Tja, zeg jij.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 18:55 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Maar het maakt voor jou wel uit, want zilver gaat een grondstof blijven en geen monetair asset worden.
Ik denk aan een impliciete gedeeltelijke goudstandaard. Er is maar één reden dat centrale banken goud bezitten. Daardoor zal goud nooit 100% zich gedragen als commodity. offciële goudstandaard van vroeger zeg je bijv dat voor 95% geldt dat goud = geld en de overige 5% van de waarde van goud is gebaseerd op commodity aspect van goud. op dit moment onofficieel schat ik voor 10-20% geldt dat goud = geld en 80-90% gebaseerd op commodity aspect. die 10-20% zijn centrale banken en goldbugs, die zorgen ervoor dat goud zich niet 100% gedraagt als commodity.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 18:47 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
De laatste keer dat ik keek leefden we niet 'vroeger' en bestond er geen goudstandaard meer.
Inmiddels is het weer 'vroeger' en is de goudstandaard terug?
Dat én én is helemaal niet handig. Maatschappelijk gezien is het verstandiger iets als reserve te houden dat niet ten koste gaat van consumptie. Bovendien is de prijs voor reserve veel hoger dan die voor productie, dus dat gaat dan knellen.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 19:50 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Tja, zeg jij.
De Aziaten en Zuid Amerikanen denken daar heel anders over en als je de geschiedenis kent weet je dat zilver eerder dan goud een betaalmiddel was, en in veel landen nog steeds is.
Er is 3x meer goud in de wereld dan zilver, en aangezien het zowel een betaalmiddel is als een nuttig materiaal voor veel kritische processen, is het én én.
Goud is geen geld. Goud is een reserve. Centrale banken beheren reserves. Goud is daar onderdeel van.quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 22:31 schreef Radiopiet het volgende:
[..]
Ik denk aan een impliciete gedeeltelijke goudstandaard. Er is maar één reden dat centrale banken goud bezitten.
En hoe denk je over diamanten?quote:Op dinsdag 16 augustus 2011 18:55 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Maar het maakt voor jou wel uit, want zilver gaat een grondstof blijven en geen monetair asset worden.
Dat is een aparte categorie die grotendeels via het de beers-kartel (Oppenheimer) wordt gespeeld.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 11:35 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
En hoe denk je over diamanten?
De prijs voor productie is momenteel zo laag omdat zilver vooralsnog een bijprodukt is van andere mijnoperaties, zoals koper. Dat gaat snel veranderen met de huidige vraag naar zilver in relatie tot schaarste: er zullen zilvermijnen moeten worden gevonden/geopend/heropend of de vraag gaat de prijs NOG MEER bepalen.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 11:30 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Dat én én is helemaal niet handig. Maatschappelijk gezien is het verstandiger iets als reserve te houden dat niet ten koste gaat van consumptie. Bovendien is de prijs voor reserve veel hoger dan die voor productie, dus dat gaat dan knellen.
Aziaten kopen momenteel ook vooral goud. Of wilde jij stellen dat zilver hun voorkeur heeft? In dat geval ben ik wel benieuwd naar wat achtergrond.
Tot slot gaat het om een reservefunctie, niet een betaalfunctie. Voor betalen blijven we gewoon digits gebruiken, voor sparen gaan sommigen liever over op goud.
Virtueel geld (nullen en enen in een computersysteem) kan alleen blijven bestaan als er vertrouwen is. Als er iets is wat de laatste tijd wordt ondermijnd is het wel vertrouwen. Geef mij één reden waarom ik er op moet vertrouwen dat het allemaal wel goedkomt? (denk hierbij ook aan pensioenfondsen, AOW, etc.etc)quote:Op woensdag 17 augustus 2011 13:24 schreef GoudIsEcht het volgende:
Ik denk wel dat het huidige systeem blijft bestaan en zelfs dat het steeds digitaler gaat worden, al ben ik wel met je eens dat er een risico op collapse is.
Het het grootste probleem is echter dat men het niet meer eens is over wat er als reserve gehouden moet worden, en dat dollarschulden daarvoor steeds minder voldoen.
De politieke outlook lijkt zich daarom op goud te richten (al sinds de introductie van de euro) en zolang ik geen beter alternatief zie blijf ik die krachten volgen.
Je krijgt dan goud als losse, fluctuerende reserve die de 'waarde' van geld/digits meet.
Wat de import van zilver betreft: koper werd ook geïmporteerd door de Chinezen.
Niet omdat ze het in hun centrale bank willen stoppen, maar gewoon omdat ze liever tastbare zaken hebben dan dollares.
De dollarpeg zorgt in China ook voor binnenlandse inflatie, en dan hebben ze liever minder dollars en meer grondstoffen.
Dat arme sloebers voor zilver moeten gaan is ook onzin. Als je geen kilo kunt betalen neem je een Kruger, en als een Kruger teveel is neem je een baartje van 5 gram.
Goed is ook in kleine hoeveelheden te koop.
Voor wie graag toch btw betaalt is zilver in Europa inderdaad een betere optie - smiley.
Dat zouden ze willen...quote:Op woensdag 17 augustus 2011 13:57 schreef meth77 het volgende:
Er is best mogelijk om een rekeneenheid te baseren op een mandje van verhandelbare goederen met een beursgenoteerde waarde, maar absoluut geen goud.
Voobeeld brentolie, koper, aluminium, graan, zilver enz
Bij een fors oplopende bedrijvigheid zal die koppeling in de koers remmend werken, vanwege de basering op grondstoffen, maar dat is beter dan goud die slechts fors oploopt bij paniek en ellende, dus remmend gaat werken, als er juist gestimuleerd moet worden
We zullen zien. Vooralsnog doet de euro het ondanks alle doom-verhalen vrij aardig.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 13:39 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Virtueel geld (nullen en enen in een computersysteem) kan alleen blijven bestaan als er vertrouwen is. Als er iets is wat de laatste tijd wordt ondermijnd is het wel vertrouwen. Geef mij één reden waarom ik er op moet vertrouwen dat het allemaal wel goedkomt? (denk hierbij ook aan pensioenfondsen, AOW, etc.etc)
Geschiedenis leert (val van Inca's, Romeinen, of pak um beet de val van het Duitse Rijk) dat mensen dan hun papier of schuldbekentenissen dumpen en tastbare goederen willen.
Wat wil je hier dan mee zeggen? Dat alles wat China importeert straks financiële reserve wordt?quote:Vwb je opmerkingen over China: natuurlijk wil china alles liever dan dollars. Maar als de Chinezen zilver niet hadden zien zitten hadden ze het echt niet ingevoerd aangezien ze zelf de nummer 3 ontginner zijn. Dan hadden ze wel alles op goud gezet.
Goud is reserve ('overschot'). Wie wil overleven koopt eten.quote:Vwb India: geen idee wat voor beeld jij hebt bij de gemiddelde inwoner van India, maar afgezien van een toplaag van de hogere kastes etc, kan de gewone arbeider echt geen krugerrand kopen of iets van 5 gram. Die zijn dagelijks bezig met overleven.
Het geeft in elk geval aan dat zilver door de politiek als grondstof wordt gezien, terwijl ze goud als financieel product behandelen.quote:En last but not least, btw. Er is niemand in de wereld die gelooft in zilver en de potentiele prijsstijging die zich laat afschrikken door BTW. Als ik nu zilver kan kopen voor 40 dollar/troy ounce en 20% extra betaal ben ik nog steeds spekkoper met toekomstige prijzen boven de 100 dollar/troy ounce. En als ik geloof in overheden en het overeind blijven van het systeem kan ik het via bullionvault kopen, dan kost het me geen cent BTW.
Ja, toen was zilver (en goud enigszins) nog geld. Nu is (wordt) goud vooral reserve.quote:Grappig om op te merken, maar ook in de tijd van de Romeinen waren er al schulden, krediet verleners en mensen die leefden op de pof. En ook het eind is bekend door opleveringen, waarbij soldaten geen IOU's meer wilden maar fysiek goud en zilver.
quote:Op woensdag 17 augustus 2011 14:26 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
We zullen zien. Vooralsnog doet de euro het ondanks alle doom-verhalen vrij aardig.
Flink gesteund door de ECB en consorten door middel van steunaankopen en niet te vergeten door China die in het land van lammen en blinden alles liever wil dan weer terug naar de dollar dominatie. Maar tov de wat sterkere munten is de Euro al flink gedaald en zodra italie of spanje door het putje gaat zie ik de Euro zo naar 1,20 of nog lager gaan; iets wat helemaal niet onewaarschijnlijk is.
[..]
Wat wil je hier dan mee zeggen? Dat alles wat China importeert straks financiële reserve wordt?
Het gaat toch om de reden waarom? Zilver is grondstof. Koper ook. En China produceert. Dus willen ze grondstoffen. Dat staat los van goud.
China ziet ook dat de wereldeconomie een stuk minder gaat draaien en zou prima met eigen zilverproductie toekunnen. Dan zouden ze, slim als ze zijn, als dat geld in goud kunnen stoppen. Dat ze dat niet doen en desondanks zilver opkopen vind ik veelbetekenend. Overigens, dat Hongkong nu zijn eigen goud en zilver beurs heeft vind ik ook veelbetekenend.
[..]
Goud is reserve ('overschot'). Wie wil overleven koopt eten.
Of wie wil overleven en maar een smalle beurs heeft, koopt zilver. We heten niet allemaal Rockefeller.
[..]
Het geeft in elk geval aan dat zilver door de politiek als grondstof wordt gezien, terwijl ze goud als financieel product behandelen.
Wie is in dit verband "de politiek"? Ik denk dat we het hier eerder over banken hebben zoals JP Morgan, die met hun lobby er prima voor zorgen dat hun belang in politiek wordt omgezet.
Neemt niet weg dat zilver door een steeds groter wordende groep erg deskundige mensen (met een proven track record in de financiele wereld) als de belegging van de komende 10 jaar wordt gezien.
[..]
Ja, toen was zilver (en goud enigszins) nog geld. Nu is (wordt) goud vooral reserve.
Niet in de ogen van Henk en Ingrid. Ik denk dat je je veel te veel focust op de elite die nu aan de macht is.
een rekeneenheid uit een mandje is niet ingewikkeldquote:Op woensdag 17 augustus 2011 14:20 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Dat zouden ze willen...
Zelf het 1-op-1 rekenen zoals onder een goudstandaard lukt politici niet. Ik snap niet dat je dan in iets ingewikkelders wel heil kunt zien.
quote:Op woensdag 17 augustus 2011 15:31 schreef GoudIsEcht het volgende:
Ja natuurlijk wordt de euro gesteund door China. En dat is inderdaad onder andere omdat ze niet naar de dollar willen. Maar ook vanwege MTM-eurogoud op de balans van de ECB.
Dat China dat geld in goud kan stoppen is natuurlijk waanzin. Het is nu al moeilijk genoeg om goud in grote hoeveelheden te kopen en China pakt al wat ze pakken kan. De onderliggende aanname dat je zomaar onbeperkt goud zou kunnen kopen is compleet mis. Daar zit voor China de reden om als diversificatie dan maar grondstoffen aan te schaffen en voor jou een reden tot meer studie.
En zilver is wel gemakkelijk te krijgen wou je zeggen? Ik vind het maar een rare cirkelredenering van je en de conclusie die jij trekt dat zilver dan DUS en alleen een grondstof is vind ik dubieus.
In zilver is ook niet om te overleven. Wie een smalle beurs heeft en overhoudt om te sparen kan wat extra eten kopen of zijn huis vergroten. Wie nog meer kan sparen kan beter goud dan zilver kopen. Dat je dan minder krijgt voor dezelfde prijs is toch geen probleem?
Ik kan zo een aantal problemen noemen waarom deze mensen geen goud kopen. Te duur, te moeilijk om te krijgen, niet geschikt als ruilmiddel, etc etc. En dat ze alleen goud moeten kopen, tja dat is de crux he? Want dat is jouw aanname, en geen bewezen feit.
Maar goed, als jij verwacht dat arme mensen dat anders zien en graag op het gedrag van arme mensen wil varen in je belegging moet je dat doen. Je kan je dan wel afvragen hoe groot hun invloed gaat worden. Als je financiële guru's wil volgens idem.
Ik weet in ieder geval op wie ik niet wil varen; op die kliek die ons in deze problemen heeft gebracht.
En voor het volgen van Henk en Ingrid hetzelfde. Als jij denkt dat ze met zilver (en goud) gaan betalen straks moet je er op inspelen. Ik denk dat ze vooral kranten lezen en GTST kijken en van mening zijn dat je zowel goud als zilver niet kunt eten. Met Henk en Ingrid heb ik eigenlijk niet zoveel.
Ik heb zeer veel bewondering voor mensen die op een gegeven moment zeggen "genoeg is genoeg" en met gevaar voor eigen leven de straat op gaan. Zie Syrie, Egypte, Libie. Dat zijn andere Henk en Ingrids dan in Nederland maar wel mensen die kunnen zorgen voor een verandering in de wereldorde.
Als je iemand wil volgen voor de korte termijn volg dan http://www.tfmetalsreport.com/quote:Op woensdag 17 augustus 2011 16:12 schreef Radiopiet het volgende:
Het lijkt erop dat zilver en goud weer proberen te correleren met aandelen. Afgelopen weken steeg goud en daalde aandelen, lijkt het weer te zijn dat allebei stijgen in een relatie gebaseerd op QE speculatie. Als dit zo doorgaat verander ik mijn advies voor korter termijn naar NEUTRAL/BUY. ik weet zeker dat de S&P naar 1300 gaat dus als de correlatie standhoudt gaat goud boven de 1800 een zilver waarschijnlijk ook hoger.
Dat zeg ik toch niet? Maar als goud niet in grote aantallen voorradig is dan moet je uitwijken. Naar zilver, maar ook naar koper etc. Ze kopen toch niet alleen de grondstof zilver, of wel?quote:En zilver is wel gemakkelijk te krijgen wou je zeggen? Ik vind het maar een rare cirkelredenering van je en de conclusie die jij trekt dat zilver dan DUS en alleen een grondstof is vind ik dubieus.
Als je achter de (bewezen) feiten aan wil lopen moet je het zelf weten. En goud is in elk geval niet snel te duur want ook in kleine hoeveelheden verkrijgbaar. Voor betaalmiddel zou zilver in het geval van kleine bedragen inderdaad beter geschikt zijn (of zelfs de koperen 'rode rotcent'), maar ik zie de wereld niet snel terugkeren naar de directe ruilhandel met metalen.quote:Ik kan zo een aantal problemen noemen waarom deze mensen geen goud kopen. Te duur, te moeilijk om te krijgen, niet geschikt als ruilmiddel, etc etc. En dat ze alleen goud moeten kopen, tja dat is de crux he? Want dat is jouw aanname, en geen bewezen feit.
Dat is een gecompliceerd verhaal. Je zult in elk geval enigszins rekening met ze moeten houden en er zijn ook daar (in die kliek) verschillen.quote:Ik weet in ieder geval op wie ik niet wil varen; op die kliek die ons in deze problemen heeft gebracht.
Alsof dat daar allemaal zo spontaan is gegaan... Denk je nou echt dat de Libiërs beter af gaan zijn onder bewind van de Westers-gesponsorde rebellen? Wel eens van Otpor gehoord? Hoe opmerkelijk vind je het dat er uit Egypte wel goud werd geroofd door het Westen maar geen zilver? Of dat de Libische rebellen hun hoofdkwartier bovenop de goudkluis hebben?quote:Ik heb zeer veel bewondering voor mensen die op een gegeven moment zeggen "genoeg is genoeg" en met gevaar voor eigen leven de straat op gaan. Zie Syrie, Egypte, Libie. Dat zijn andere Henk en Ingrids dan in Nederland maar wel mensen die kunnen zorgen voor een verandering in de wereldorde.
quote:Op woensdag 17 augustus 2011 16:57 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Dat zeg ik toch niet? Maar als goud niet in grote aantallen voorradig is dan moet je uitwijken. Naar zilver, maar ook naar koper etc. Ze kopen toch niet alleen de grondstof zilver, of wel?
Zilver is 3x zo moeilijk te krijgen als goud. Dat zilver alleen maar een grondstof zou zijn, heb je wat mij betreft nog steeds niet onderbouwd. Je zegt dat het zo is, maar ja ik ken wel een dozijn guru's die anders beweren.... Het feit dat veel landen in de wereld nu al zilveren munten hebben die wettig betaalmiddel zijn, daar ben je nog niet op ingegaan.
[..]
Als je achter de (bewezen) feiten aan wil lopen moet je het zelf weten. En goud is in elk geval niet snel te duur want ook in kleine hoeveelheden verkrijgbaar. Voor betaalmiddel zou zilver in het geval van kleine bedragen inderdaad beter geschikt zijn (of zelfs de koperen 'rode rotcent'), maar ik zie de wereld niet snel terugkeren naar de directe ruilhandel met metalen.
In mijn directe omgeving weet werkelijk niemand hoe ze aan goud moeten komen. En dat zijn veelal slimme mensen met voldoende cash. Hoe zou dat zijn met 80% van de wereldbevolking die niet in Nederland woont, niet zo slim is en/of geen geld hebben? Ik kan er alleen maar naar raden maar ik ben niet optimistisch.
[..]
Dat is een gecompliceerd verhaal. Je zult in elk geval enigszins rekening met ze moeten houden en er zijn ook daar (in die kliek) verschillen.
[..]
Alsof dat daar allemaal zo spontaan is gegaan... Denk je nou echt dat de Libiërs beter af gaan zijn onder bewind van de Westers-gesponsorde rebellen? Wel eens van Otpor gehoord? Hoe opmerkelijk vind je het dat er uit Egypte wel goud werd geroofd door het Westen maar geen zilver? Of dat de Libische rebellen hun hoofdkwartier bovenop de goudkluis hebben?
Waar het telkens om draait is hoe iemand denkt dat dit crisis verhaal gaat aflopen. Wordt het een zachte landing (dat veronderstelt dat er controle blijft) of wordt het een chaos met een onduidelijke afloop maar vergelijkbaar met een financiele/economische oorlog.
Ik gok op het laatste: een groot deel van de wereld staat al in brand en dat heeft alles te maken met de financiele crisis. En dan heb je te maken met miljoenen boze mensen die je niet aan een touwtje hebt.
Wordt het er allemaal beter op? geen idee. Waarschijnlijk niet. Maar ik zie het als onvermijdelijk, want de huidige situatie is niet te handhaven.
Goud heeft ook een bepaalde aantrekkingskracht omdat het een mooi metaal is: goudkoorts.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 17:19 schreef lutser.com het volgende:
De waarde van goud is toch eigenlijk ook heel bizar, het is iets waard omdat veel mensen er iets voor over hebben. En waarom hebben die mensen er iets voor over? omdat er zoveel mensen zijn die er iets voor over hebben.
Ik besef dat het zo is maar ik blijf het een cirkel redenatie vinden.
De waarde van goud is ontstaan uit dat het geen andere waarde had dan mooi zijn, gemakkelijk deelbaar was, niet verging (edelmetaal eigen), relatief beperkt voorradig was en zo nog wat van die dingen. Voor een geld of reservemateriaal allemaal positief.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 17:19 schreef lutser.com het volgende:
De waarde van goud is toch eigenlijk ook heel bizar, het is iets waard omdat veel mensen er iets voor over hebben. En waarom hebben die mensen er iets voor over? omdat er zoveel mensen zijn die er iets voor over hebben.
Ik besef dat het zo is maar ik blijf het een cirkel redenatie vinden.
Drie keer zo moeilijk...quote:Zilver is 3x zo moeilijk te krijgen als goud. Dat zilver alleen maar een grondstof zou zijn, heb je wat mij betreft nog steeds niet onderbouwd.
Hoeveel landen dan? En wat is hun impact? Ik zie aanzienlijke voordelen in digitaal betalen en verwacht dat we dat blijven doen (over de privacy-inbreuk etc. ben ik minder te spreken maar dat is een ander verhaal).quote:Het feit dat veel landen in de wereld nu al zilveren munten hebben die wettig betaalmiddel zijn, daar ben je nog niet op ingegaan.
Ja, voor zilver kunnen ze naar marktplaats. Maar vind je dat nou echt een argument voor zilver boven goud? En dat geldt voor de rest van de wereld dan nog niet eens...quote:In mijn directe omgeving weet werkelijk niemand hoe ze aan goud moeten komen. En dat zijn veelal slimme mensen met voldoende cash. Hoe zou dat zijn met 80% van de wereldbevolking die niet in Nederland woont, niet zo slim is en/of geen geld hebben? Ik kan er alleen maar naar raden maar ik ben niet optimistisch.
Een betaalmiddel, erg handigquote:Op woensdag 17 augustus 2011 17:44 schreef GoudIsEcht het volgende:
Wat dacht je van papiergeld? Wat is dat nou eigenlijk?
Wat is dat nou weer voor vergelijking; lees je wel wat ik schrijf?quote:Op woensdag 17 augustus 2011 16:32 schreef meth77 het volgende:
[..]
een rekeneenheid uit een mandje is niet ingewikkeld
veel simpeler dan de AEX berekening bijvoorbeeld
quote:Op woensdag 17 augustus 2011 17:52 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Drie keer zo moeilijk...
In de prijs is daar niks van te merken. Op marktplaats ook niet:
http://kopen.marktplaats.(...)pu=0&p=1&av[-1][0]=0
Je mag natuurlijk geloven wat je wil, maar als je dit zinnig wil houden moet je die uitspraak maar eens onderbouwen.
5 miljard ounces of goud gemined, 95% is er nog boven de grond
46 miljard ounces of zilver gemined, nog 1,2 miljard ounce boven de grond
3x is dus nog conservatief geschat
En ik heb nog nergens een voorbeeld gezien van zilver als reserve, dus blijft het voor mij grondstof. Nogmaals: geloof vooral anders als je wil, de tijd zal wel wijzen hoe het loopt hè.
Je moet wel willen zoeken he...er zijn volop editorials, studies, discussies over goud én zilver als reserve currency. Google maar op gold and silver reserve currency.
En uit de hele oude doos, al in 1792 dacht de US serieus na over invoering van een reserve currency gebaseerd op beide.
[..]
Hoeveel landen dan? En wat is hun impact? Ik zie aanzienlijke voordelen in digitaal betalen en verwacht dat we dat blijven doen (over de privacy-inbreuk etc. ben ik minder te spreken maar dat is een ander verhaal).
Ik zie die voordelen net zo goed als jij. Maar nogmaals, geld is vertrouwen en vertrouwen is snel aan het afnemen.
Mexico heeft nog steeds zilveren munten. Daarnaast zijn er zeer veel landen die zilveren munten hebben gehad en nu nog verzamel/herdenkingsmunten slaan, waar je gewoon mee kunt betalen. Niet dat iemand dat doet want de zilverwaarde is vele malen hoger dan het getal op de munt. De hoeveelheid bullion munten die momenteel worden geslagen én verkocht, wereldwijd, is zo groot dat bijna net zoveel is als wat er jaarlijks uit de grond wordt gehaald.
[..]
Ja, voor zilver kunnen ze naar marktplaats. Maar vind je dat nou echt een argument voor zilver boven goud? En dat geldt voor de rest van de wereld dan nog niet eens...
Deze discussie is volgens mij begonnen omdat jij zilver consequent (tegen beter weten in misschien) in de grondstoffenhoek plaatst. Daarin ben je toch echt één van de weinige. Het is bij mij niet zilver boven goud als reserve currency of straks als ruilmiddel, maar ook niet alleen maar goud zoals jij het neerzet.
Je hebt vrij weinig uitgelegd. Blijven herhalen dat zilver uitsluitend een grondstof is maakt het nog geen waarheid.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 20:26 schreef GoudIsEcht het volgende:
Dat iets (zilver) zeldzamer is dan iets anders (goud) betekent nog niet dat het moeilijker te krijgen is hè. Dat hangt namelijk ook samen met hoe graag mensen iets willen hebben en hoeveel ze er van aanbieden.
Kijk nou naar de prijs van beiden. En kijk naar de marktplaatslink waar honderd keer meer zilver dan goud verkocht wordt.
Zilver is niet moelijker te krijgen, concludeer ik daaruit.
Wat editorials over reserve-currency betreft: die hoef ik niet te lezen want er komt geen metalen of metaal-gedekte reservemunt. Goud wordt een asset in de reserves naast de andere assets (staatsobligaties).
Die voorbeelden van die landen met zilver-als-geld overtuigen mij niet, en het zou me verbazen als ze dat bij jou wel doen. Wat stelt het nou voor, die drie herdenkingsmunten die niet geslagen worden? Is dat waar je op wil varen?
En inderdaad: zilver is consequent grondstof en goud niet. Ik heb je geprobeerd uit te leggen waarom, maar zal het er verder bij laten. Ik heb geen zin er meer energie in te stoppen om het om een andere manier aan te dragen en wil mezelf ook niet gaan herhalen.
Het staat je vrij te denken wat je wil, de tijd zal wel wijzen hoe het afloopt.
In mijn paar simpele opmerkingen zit gewoon meer waarheid dan jij kunt bevatten.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 21:58 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Je hebt vrij weinig uitgelegd. Blijven herhalen dat zilver uitsluitend een grondstof is maakt het nog geen waarheid.
Dat jij "die paar zilveren munten die worden geslagen" afdoet als niet ter zake vind ik bedroevend. Of met je eigen woorden te spreken, doe je huiswerk eens en kom dan terug.
Het is een centraal geleide economie, en de overheid importeert allerhande grondstoffen. Toch heb ik ze al meermaals over hun 'gold reserves' horen praten terwijl het woordt 'silver reserves' nog niet één keer viel.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 22:37 schreef Blandigan het volgende:
De chinese overheid importeert wel zilver en banken lopen daar aan de leidraad van de overheid.
Ik zag je hierboven nog roepen hoe schaars en moeilijk verkrijgbaar zilver zou zijn. Marktplaats staat er alvast vol mee, maar niet met goud.quote:Wat voor waarde jij aan marktplaats ontleent weet ik niet. Ik kan ook zilver in de winkel kopen, of bij munthandelaren, net als goud overigens.
Je kan het blijkbaar niet verwerken, maar ik ben de kwaadste niet: als zilver zo geweldig belangrijk en schaars zou zijn, zouden mensen er niet van eten, en zou Chavez ook de zilvermijnen wel nationaliseren.quote:Wat je er verder allemaal bijhaalt, van Chavez tot restaurants, dat laat ik maar rusten.
Dank je. Succes met je goud, en ik denk dat je er prima mee scoort. Ik slaap ook prima met mijn zilver.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 22:52 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Het is een centraal geleide economie, en de overheid importeert allerhande grondstoffen. Toch heb ik ze al meermaals over hun 'gold reserves' horen praten terwijl het woordt 'silver reserves' nog niet één keer viel.
Bij China moet je juist luisteren naar wat ze niet zeggen.
[..]
Ik zag je hierboven nog roepen hoe schaars en moeilijk verkrijgbaar zilver zou zijn. Marktplaats staat er alvast vol mee, maar niet met goud.
Dat argument kan ik net zo goed omkeren, nietwaar? Mensen zien de waarde van zilver en hebben het massaal aangeschaft en sommigen verkopen het om een nieuwe ipad te kunnen kopen. Niemand bezit goud, dus kan het niet worden verkocht.
Kortom, wat een gelul allemaal. Marktplaats is de laatste plaats waar ik ga kijken om mijn gelijk in de precious metals markt aan te tonen, mocht ik die behoefte al hebben.
[..]
Je kan het blijkbaar niet verwerken, maar ik ben de kwaadste niet: als zilver zo geweldig belangrijk en schaars zou zijn, zouden mensen er niet van eten, en zou Chavez ook de zilvermijnen wel nationaliseren.
Venuzuela komt niet voor in de top 20 van zilver producerende landen, wat betekent dat ze in ieder geval minder dan 3 miljoen ounces/jaar omhoog halen. Daarnaast geldt ook hier weer: als ik argumenten zoek voor mijn overtuiging, dan kom ik niet met Chavez aanzetten.
En als goud zo verschrikkelijk belangrijk was, zouden mensen ze niet in hun oren hangen....
Het niveau van voorbeelden wordt er niet beter op, vind je wel ?
Tot hier mijn verhaal. Aan jou de vrijheid om je geluk te beproeven op de zilvermarkt en het allemaal 'the hard way' te leren.
een functie als valuta zal t nooit meer krijgen, mogelijk als zekerheid voor een centrale bankquote:Op woensdag 17 augustus 2011 23:33 schreef Spatieloos het volgende:
ik denk toch wel dat over 100 jaar goud heel erg gaat zakken, of daar voor al. gewoon omdat je er niks aan hebt.
Toch vreemd dat we dan nu in een vergelijkbare situatie zijn aangeland.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 00:31 schreef michaelmoore het volgende:
Goud was de oorzaak van de aanhoudende depressie in de jaren 30
Het papier waarop geld is gedrukt kun je ook niet eten.quote:Op woensdag 17 augustus 2011 23:33 schreef Spatieloos het volgende:
ik denk toch wel dat over 100 jaar goud heel erg gaat zakken, of daar voor al. gewoon omdat je er niks aan hebt.
De herstelmogelijkheden zijn nu beter, omdat de goudkoppeling er niet isquote:Op donderdag 18 augustus 2011 00:49 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Toch vreemd dat we dan nu in een vergelijkbare situatie zijn aangeland.
We hebben toch al lang geen last meer van goud?
Ik snap je redenatie, maar als je er bij stilstaat is het best wel pervers dat huidige landen constant de waarde van hun munt moeten laten dalen voor het herstel van de economieënquote:Op donderdag 18 augustus 2011 08:16 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
De herstelmogelijkheden zijn nu beter, omdat de goudkoppeling er niet is
Maar kan best zijn dat als de dollar en de euro fors depreciëren dat de bevolking weer meer blijft sparen in goud en daardoor een hoger waarderingslevel krijgt in de toekomst, maar een koppeling aan geld zie ik nooit meer terugkomen
Eeen verdere daling van de Dollar en de Euro en een flinke stijging van de Chinese munt is een absolute voorwaarde voor het herstel van de economieën van de U.S.A .en Europa
Koersfluctuaties zijn er altijd geweest in de dollar, vroeger was de dollar vijf gulden en teruggezakt naar 2,50 tegen de gulden / markquote:Op donderdag 18 augustus 2011 09:41 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik snap je redenatie, maar als je er bij stilstaat is het best wel pervers dat huidige landen constant de waarde van hun munt moeten laten dalen voor het herstel van de economieën![]()
Je krijgt daardoor een constante vicieuze cirkel tussen inflatie en meer lenen.
Als Chavez het dan snel op de markt gooit, lijkt me niet, misschien gaat ie het omruilen voor chinees geldquote:Op donderdag 18 augustus 2011 10:13 schreef farscapevr8 het volgende:
venezuela wil ff snel al z n goud (iets van 100 ton? ) terug hebben.
zal dit vraag opstuwen?
Precies wat China niet gaat doen, want dan implodeert de eigen interne markt en explodeert de werkeloosheid.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 10:24 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Het is bikkelharde noodzaak dat China haar valuta vrijlaat en de markt toegang geeft tot de handel erin zodat de koers met 30% kan stijgen
Chavez zal zijn goud toch eerst terug moeten krijgen.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 10:31 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Als Chavez het dan snel op de markt gooit, lijkt me niet, misschien gaat ie het omruilen voor chinees geld
Nou China is wel bezig om de eigen munt meer verhandelbaar te maken, het lokkertje om de nieuwe wereldmunt te worden is wel heel erg verleidelijk, een fors verlies op de dollar-bonds kon men dan wel eens voor lief nemenquote:Op donderdag 18 augustus 2011 10:46 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Precies wat China niet gaat doen, want dan implodeert de eigen interne markt en explodeert de werkeloosheid.
En voor wat betreft die bikkelharde noodzaak: het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt. Noodzaak voor westerse economien, maar niet voor het gros van Azie.
Om nog maar eens een stokpaardje van stal te halen: in plaats van dat we nog steeds denken in termen van groei, met een toenemende krapte van natuurlijke resources, zouden we veel meer energie moeten stoppen in innovatie, hervorming en welvaart behoud met minder.
Hehe.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 10:31 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Als Chavez het dan snel op de markt gooit, lijkt me niet, misschien gaat ie het omruilen voor chinees geld
In de VS hebben ze alles lekker voor elkaar wil je zeggen?quote:Op donderdag 18 augustus 2011 10:54 schreef michaelmoore het volgende:
groei / ontwikkeling / hervorming moet er vooral komen voor landen met een slecht bestuur zoals Noord-Korea en enkele landen in Afrika
Wow, dat artikel! Hoe noem je dat, nepotisme? Is wel heel ernstig wat op Wall street is gebeurdquote:Op donderdag 18 augustus 2011 12:26 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
In de VS hebben ze alles lekker voor elkaar wil je zeggen?
Lees dan dit maar eens: http://www.rollingstone.c(...)reet-crimes-20110817
Jij begrijpt er eigenlijk helemaal niks van hè?
En het gebeurt nog steeds; ze krijgen er zelfs hogere bonussen voor tegenwoordig.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 12:38 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Wow, dat artikel! Hoe noem je dat, nepotisme? Is wel heel ernstig wat op Wall street is gebeurd
Wells Fargo is de bank van dollar-spreekpop Buffetpuppet.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 16:34 schreef extra_velden het volgende:
"Goudbubbel staat op knappen"
(http://www.nuzakelijk.nl/(...)l-staat-knappen.html)
Goud crasht niet mee, binnenkort misschien wel?
Niks spannends aan.quote:Op donderdag 18 augustus 2011 16:45 schreef extra_velden het volgende:
"De miljardair John Paulson, die enorm veel geld verdiende door de kredietcrisis te voorzien, blijft wel in goud."
Klinkt spannend.. Ik ben benieuwd!
Volgende week weer Jackson Hole, als ze daar de neuzen dezelfde kant op krijgen kan de beurs weer omhoog.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 08:02 schreef Blandigan het volgende:
QE3 aanstaande?
Gisteren zag ik in het aandelendraadje iets wat me deed opveren: CDS van de Rabobank die (abnormaal) oplopen en tevens een stuk waarin de Rabobank, die 10 miljard in de US zou hebben uitstaan aan agrarische activiteiten, met naam en toenaam werd genoemd.
Ik bankier bij de Rabo dus dat soort berichten maken me extra alert.
Gisteren zag ik de volgende twee stukken op zerohedge:
http://www.zerohedge.com/contributed/fed-bombed-market-i-ask-why
http://www.zerohedge.com/(...)-bank-most-october-2
Een van de grootste Zwitserse banken die 200 miljoen noodkrediet van de FED ontvangen en een stuk wat ingaat op een editorial van de WSJ wat verband legt tussen de Europese krisis en het effect op de US, en wat de sell-off in Europese bankenaandelen een handje hielp.
Die 200 miljoen is vrij curieus. Want als de SNB in de problemen is, dan wil dat nog al wat zeggen. Maar één van de mogelijkheden die ook werd genoemd is dat SNB als doorgeefluik fungeert voor andere banken.
Het is speculeren, maar de conclusie die ik trek is dat de langverwachte QE3 er aan zit te komen.
Met autoriteiten bedoel ik de centrale banken en overheden. Officieel staan deze los van elkaar, maar in de praktijk werken deze (vooral in crisis) samen.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 09:57 schreef Blandigan het volgende:
Er is wel degelijk bewijs dat de FED de economie te gronde richt voor jonge werknemers, de spaarders, en gepensioneerden. Het gebeurt namelijk nu al, en gisteren, en vorig jaar.
Ik weet verder niet wie je bedoelt met "de autoriteiten". De FED is geen overheidsinstelling.
Lastly. Voor mij is het geen vraag óf, maar wanneer QE3, 4, 5, X komt.
Je moet je afvragen wat er met de waarde van de pensioenen was gebeurd als er niet gestimuleerd werd. De rente zou Japanse standen hebben bereikt (wat reeel niet vele uitmaakt met deflatie), aandelenkoersen waarschijnlijk nog >50% lager en enorme/nog grotere afschrijvingen op obligaties, vastgoed, commoditybeleggingen e.d. + enorme bezuinigingen op het sociale stelsel.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 10:14 schreef Blandigan het volgende:
Voor wat betreft gepensioneerden in de US:..je doet het voorkomen dat ze er beter op zijn geworden dankzij de FED maatregelen en het absoluut tegenovergestelde is waar. Geen prijsindexering, verwoesting van de dollar aka zware waardevermindering van 401k en aanverwanten, en nul komma niets aan rente op spaartegoeden bij sterk toenemende kosten voor eerste levensbehoeften (ook wel inflatie genoemd).
Maar ze hebben helemaal niet geprofiteerd? Ze zijn er al twee jaar zwaar op achteruit aan het gaan. Wat er in de toekomst gaat gebeuren treft iedereen dus ook gepensioneerden, dus worden ze dubbel gepakt.quote:Op vrijdag 19 augustus 2011 10:29 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Je moet je afvragen wat er met de waarde van de pensioenen was gebeurd als er niet gestimuleerd werd.
In dat perspectief hebben de pensioengerechtigde tot nog toe zeker geprofiteerd van de stimuleringen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |