Ja, die hebben vast hun graanschuur vol liggenquote:Op dinsdag 12 juli 2011 07:41 schreef Ringo het volgende:
Overigens is Ethiopië de graanschuur van Afrika. Sturen wij lekker onze strakgecoördineerde hulp, laten zij daar hun eigen voedsel in de silo's verrotten. Schoon geweten ftw,.
Dacht jij dat Ethiopië één grote dorre woestijn was?quote:Op dinsdag 12 juli 2011 07:42 schreef Alan_Bastard het volgende:
[..]
Ja, die hebben vast hun graanschuur vol liggen
Of de onwil bij de mensen om met andere delen van de regio samen te werken.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 07:46 schreef Ringo het volgende:
[..]
Dacht jij dat Ethiopië één grote dorre woestijn was?.
Het is vaak niet het gebrek aan voedsel maar het gebrek aan infrastructuur om het voedsel overal te brengen.
Nee, ik denk niet dat Ethiopië één grote dorre woestijn is. Echter, de landbouwgebieden waar het graan vandaan moet komen heeft alleen maar mislukte oogsten; dus geen voorraad.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 07:46 schreef Ringo het volgende:
Dacht jij dat Ethiopië één grote dorre woestijn was?.
Het is vaak niet het gebrek aan voedsel maar het gebrek aan infrastructuur om het voedsel overal te brengen.
In de jaren 80 was Ethopie DE hongersnood van het decennium. Een soort van trendingtopic als het ware. Het was allemaal heel erg, je kent het wel, videos van kleine magere negertjes met vliegen in hun ogen en zo. Maar die hongersnood was helemaal niet veroorzaakt door droogte maar was bewust veroorzaakt door de communistische regering die van lastige bevolkingsgroepen af wilden door ze oa gezellig te herlokaliseren in onbewoonbare gebieden. Hele scheepsladingen voedsel lagen te verrotten op de kades.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 07:42 schreef Alan_Bastard het volgende:
[..]
Ja, die hebben vast hun graanschuur vol liggen
Ja, dat was dertig jaar geleden, de situatie is niet één op één te kopiëren.quote:
Over Ethiopie toen:quote:De geschiedenis kent vele voorbeelden van situaties
waarin delen van de bevolking zijn verhongerd terwijl er
voedsel genoeg was, eenvoudigweg omdat zij door bepaalde
economische, sociale of politieke veranderingen hun middelen
van bestaan kwijtraakten en niet over andere mogelijkheden
beschikten om toegang tot de voedselvoorraad te
krijgen.
Zo was er volgens Sen 1) tijdens de grote Bengaalse hongersnood
in 1943, die aan ca. drie miljoen mensen het leven
kostte, geen sprake van een daling van de voedselproduktie.
Wel was er een verveelvoudiging van de voedselprijzen die
werd veroorzaakt door de sterke inflatoire effecten van de
enorme oorlogsuitgaven en speculatieve manipulaties met de
rijstvoorraad.
quote:Ethiopie ten minste voor een deel aan politiek en economisch
wanbeleid te wijten is. In The Economist van 3 november
wordt beschreven dat Afrikaanse boeren, bekend met het
verschijnsel van regelmatig terugkerende perioden van
droogte, de gewoonte hebben om in goede jaren zoveel mogelijk
opzij te leggen voor de slechte jaren die kunnen volgen.
De Ethiopische junta van kolonel Mengistu Haile Marian
heeft dat echter verboden. Het bewaren van voedsel voor
slechte jaren wordt onder het huidige bewind beschouwd als
hamsteren; geld opzij zetten na een goede oogst wordt kapitalistische
accumulatie genoemd; en het verdienen van een
inkomen met het transporteren en opslaan van voedsel heet
in de marxistische ideologic van de machthebbers uitbuiting.
Wie zich daaraan schuldig maakt wordt van zijn land verjaagd,
of erger. Intussen zijn de boeren door het officiele bewind
van de militairen zodanig onderdrukt en uitgeperst dat
de landbouw vrijwel om zeep is geholpen. Dit heeft vooral in
de Noordelijke provincies tot opstanden en grootscheeps
verzet geleid. Als straf daarvoor is de voedseltoevoer naar
deze gebieden afgesneden; zelfs buitenlandse voedselhulp
kan daar nauwelijks doordringen. Terwijl in Zuid-Ethiopie
vooral de droogte de oorzaak van de problemen is, zijn in het
Noorden voornamelijk deze omstandigheden voor de hongersnood
verantwoordelijk, aldus The Economist. En het
blad concludeert: ,,It takes acts of man to turn acts of God
into calamity" 2).
Het is duidelijk dat voedselhulp onder dergelijke omstandigheden
slechts een lapmiddel is.
Grootste probleem is gewoon dat er totaal geen evenwicht meer is. Die regio is gewoon niet geschikt voor de hoeveelheid mensen die er wonen.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 07:19 schreef Dagonet het volgende:
Eerlijk gezegd? Het boeit me echt verdomd weinig. M'n hele leven hoor ik al hoe slecht het met Afrika gaat en dat er geld nodig is dat dan ook trouw wordt ingezameld.
Zolang ze er alleen maar wapens voor kopen en grote paleizen, als hun eigen leiders niet om het volk geven, waarom zou ik dat dan doen?
Oh nee? Er is niets veranderd. Toen waren Somalie en Ethiopie oorlog aan het voeren, dat doen ze nu nog steeds ipv te bouwen aan een infrastructuur. Ze koken maar lekker in hun eigen sop gaar.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 07:53 schreef Alan_Bastard het volgende:
[..]
Ja, dat was dertig jaar geleden, de situatie is niet één op één te kopiëren.
Trouwens, de advertentie bij dit topic
[ afbeelding ]
Die is daar prima voor geschikt als ze eens aan het werk gingen ipv met kapmessen rond te rennen.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 08:00 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Grootste probleem is gewoon dat er totaal geen evenwicht meer is. Die regio is gewoon niet geschikt voor de hoeveelheid mensen die er wonen.
Bijzondere discussie voer je. Eerst beweer je dat er genoeg graan voorhanden is, dat betwijfel ik en dan kom je vervolgens met het oorlogsaspect. We zijn beiden van mening dat hulp hier geen langetermijnoplossing is, maar de bochten waarin je je wringt om je punt te maken helpen niet echt bij aan een vruchtbare discussie.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 08:02 schreef Die_Hofstadtgruppe het volgende:
Oh nee? Er is niets veranderd. Toen waren Somalie en Ethiopie oorlog aan het voeren, dat doen ze nu nog steeds ipv te bouwen aan een infrastructuur. Ze koken maar lekker in hun eigen sop gaar.
Dat zeggen ze elk jaar. Ik geloof er werkelijk geen fuck van.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 07:49 schreef Alan_Bastard het volgende:
[..]
Nee, ik denk niet dat Ethiopië één grote dorre woestijn is. Echter, de landbouwgebieden waar het graan vandaan moet komen heeft alleen maar mislukte oogsten; dus geen voorraad.
Ik kan er niets aan doen dat je kennisniveau onvoldoende is om een inhoudelijke discussie te voeren. Ik ben tegen massale hulp, maar je bewering is gewoon feitelijk onjuist.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 08:07 schreef Farenji het volgende:
Die hongersnood is echt geen kwestie van te weinig voedsel.
True, als je enorme persoonlijke offers wilt brengen, alles hier achter wilt en kunt laten, er geschikt voor bent en de mogelijkheden hebt om daar naartoe te gaan en iets op te zetten, kun je op hele kleine schaal enige positieve verandering brengen. En alle lof voor de mensen die dit doen vanuit overtuiging heowel de meeste mensen die dit doen als doel hebben voldoening in en zin aan hun eigen leven te geven. Waar verder niks mee is hoor.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 06:35 schreef Logical het volgende:
[..]
Is wat we onszelf, ik inclusief, wijs proberen te maken. Echt helpen willen we gewoon niet.
Ik ken een echtpaar dat binnenkort naar Zuid-Soedan vertrekt en ik ken iemand die jaren geleden in Soedan actief was. Hoeveel ze bereikt hebben of zullen bereiken, geen idee. Wat we zouden kunnen bereiken als heel veel mensen zich op zo'n manier zouden inzetten? Ik denkt toch aardig wat.
(die mensen gaan daar trouwens heen om de lokale bevolking te begeleiden met het economisch ontwikkelen van hun bestaande bezigheden)
Je kan geen nieuwe fiets kopen maar wel er naar toe vliegen?quote:Op dinsdag 12 juli 2011 04:30 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:
Ik zou graag helpen, maar ik vertrouw giros 555 niet.
Ik wil er best zelf naar toe reizen om voedsel uit te delen, maar tien euro storten schiet niet op. Die hulporganisaties helpen vooral zichzelf en aangezien ik zelf niet eens een nieuwe fiets kan aanschaffen, is het wat vreemd als ik geld overmaak t.b.v. de nieuwe auto van de directeur van die organisatie.
Misschien vlieg ik er zelf wel naar toe dan en misschien kan ik ergens bij helpen.
Maar geld storten schiet niet op. Bovendien is het zaak het systeem te veranderen daar naar socialistisch, binnen een kapitalistisch systeem is het dweilen met de kraan open. Een paar vertaalde werken van Marx en Engels doen meer goed op termijn dan wat zakken rijst.
dan kan hij beter wel een fiets kopen en er naar toe fietsen, met het geld wat hij over houdt kan hij dan nog wat extra hulp geven.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 08:42 schreef staticdata het volgende:
[..]
Je kan geen nieuwe fiets kopen maar wel er naar toe vliegen?
Man het is daar nooit opgehouden met oorlog. In Somalie is het al 20 jaar nog stop oorlog en Ethiopie is ook al weer sinds 2006 bezig met af- en aanvallen van Somalische doelen. Ze houden de 'regering' in stand.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 08:06 schreef Alan_Bastard het volgende:
[..]
Er is op dit moment geen oorlog in Somalië of Ethiopië.
Dat is mens eigen. Ik eerst en de rest kan (letterlijk) doodvallen. Geld verdienen is onze Westerse religie en de rest is bijzaak.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 08:46 schreef Basp1 het volgende:
Vooral het feit dat we wel graag de bodemschatten uit afrika willen hebben voor een appel en een ei en eigenlijk daar de mensen maar laten creperen omdat die bodemschatten belangrijker zijn als humanitaire zaken.
Dit is inderdaad zoals ik er ook over denk. Sterker nog, het is eigenlijk zelfs bijna misdadig om er zomaar geld heen te sturen, zodat alle corrupte criminele warlords, piraten en ander tuig in het zadel blijven zitten.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 09:25 schreef Scorpie het volgende:
Zolang we dit soort landen niet structureel ondersteunen maar dom en blind als een paard bakken met geld erheen sturen zal het nooit wat worden daaro.
Ook wel ironisch, het meest welvarende land van Afrika (Libie) wordt wel gewoon aangevallen door de NAVO (oh nee toch niet, het is een 'no fly zone'quote:Op dinsdag 12 juli 2011 08:23 schreef DDDDDaaf het volgende:
In plaats van om de paar jaar rijst te dumpen bij de zoveelste hongersnood op dat continent, zouden al die warlords en dictators beter kapot gebombardeerd kunnen worden. Die vormen volgens mij nl. nog altijd de hoofdoorzaak van alle ellende daar...
Eens.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 04:29 schreef Hathor het volgende:
Er is altijd honger in Afrika, so what else is new?
En tsja, sinds die mensen het vertikt hebben zich door de eeuwen heen te ontwikkelen op eigen kracht, kunnen we dit rustig scharen onder natuurlijke selectie.
Ja dat wil de zieligheids industrie jou wijsmaken, met succes blijkbaar.quote:Op dinsdag 12 juli 2011 09:20 schreef Kingstown het volgende:
Dat is mens eigen. Ik eerst en de rest kan (letterlijk) doodvallen. Geld verdienen is onze Westerse religie en de rest is bijzaak.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |