quote:IMF waarschuwt voor risico's Nederlandse huizenmarkt
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt in haar jaarlijkse doorlichting van de Nederlandse economie voor mogelijke risico's met betrekking tot de internationale economie en de huizenmarkt. Gezien de relatief hoge hypotheekschuld in Nederland verwelkomt het IMF de recente maatregelen om de maximale leenratio's te beperken en de opbouw van vermogen te stimuleren.
Tegelijkertijd stelt het fonds dat er geen zeepbel op de Nederlandse huizenmarkt is geblazen. 'Op de huidige niveaus is er voor overwaardering erg weinig bewijs.' Een groot risico van een ineenstorting van de markt is er evenmin.
Prijzen gestabiliseerd
In de vier kwartalen na de val van Lehman is de gemiddelde huizenprijs met 5% (nominaal) gedaald, waarna de prijzen stabiliseerden. Sinds medio 2010 is een verdere daling ingezet, maar die verloopt heel geleidelijk.
Het herstel van de Nederlandse economie is volgens het fonds nog altijd 'broos'. Het risico bestaat dat de groei lager uitkomt dan verwacht, hoewel het herstel wel op schema lijkt te liggen. De grote afhankelijkheid van de exportmotor maakt de economie gevoelig voor schommelingen in de wereldhandel. Aangezien meer dan drie kwart van de uitvoer van Nederland naar andere Europese landen gaat, loopt de economie grote risico's als de vraag in de perifere schuldenlanden inzakt.
Bezuinigingsplannen
Het IMF steunt de ambitieuze bezuinigingsplannen van de regering. Daarmee wordt bewegingsruimte voor toekomstige tegenvallers gecreëerd en bovendien kan het land dan de stijgende kosten die samenhangen met de vergrijzing gemakkelijker financieren.
quote:Veeg het Rabo-plan niet direct van tafel
Vorige week lanceerde Rabobank plotseling een plan om de huizenmarkt vlot te trekken. De Vereniging Eigen Huis vond het een prachtig plan voor Rabobank, maar niet voor (potentiële) huizenbezitters. En premier Rutte verbaasde zich over de timing van de voorstellen omdat onderdelen daarvan haaks staan op recente afspraken.
De Nederlandse woningmarkt kampt met een paar problemen: het transactievolume is laag, prijzen staan onder druk en de brutohypotheekschuld is extreem hoog.
Laten we met dat laatste beginnen. Door de ontwikkeling van innovatieve hypotheekvormen lossen we steeds minder op onze schuld af. Liever spekken we een apart spaarpotje waaruit we later wellicht een keer aflossen, of we lossen helemaal niet meer af. Dat is plezierig voor de maandlasten op korte termijn. Kun je meer lenen. Mensen denken zo toegang te hebben tot een hoger prijssegment op de huizenmarkt. Dat is natuurlijk een drogreden als iedereen het doet, want dan stuwt het de prijzen slechts op.
Kredietverlening beperken
Verbazingwekkend veel mensen menen dat de hypotheekrenteaftrek de huizenprijzen heeft opgedreven. Maar die aftrek bestaat al meer dan honderd jaar. Onze huizen zijn niet al honderd jaar duur. De duurte komt veel eerder door onze inventiviteit op hypotheekgebied en de groei van de hypothecaire kredietverlening. De belastinghervorming van 2001 waarbij de hypotheekrente in box 1 wordt afgetrokken maar de opbrengst van spaargeld in box 3 wordt belast, heeft de opbouw van hypotheekschuld ongetwijfeld aangemoedigd.
Als je aan dit probleem iets wilt doen, moet je die kredietverlening beperken. Het Rabo-plan doet dat, want er zouden alleen nog maar annuïteitenhypotheken worden verstrekt. Probleem is wel dat huizenprijzen en transactievolume samenhangen met de hoeveelheid hypothecair krediet. Door het hypothekenaanbod in de perken, geef je de huizenmarkt waarschijnlijk een enorme douw. Dat wil je niet. Die markt 'zit vast' en heeft juist een oppepper nodig. Dat pleit eerder voor meer krediet, niet minder. Ziehier het probleem met maatregelen om deelproblemen op de woningmarkt aan te pakken.
Toename koopbereidheid
Een van de onzekerheden die boven de markt hangen, is de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Als de overheid zich ertoe zou committeren die aftrek voor lange tijd ongemoeid te laten, zou de koopbereidheid wellicht toenemen. Dat kan dus misschien iets helpen.
Als de hypotheekschuld wordt beperkt doordat slechts annuïteitenhypotheken worden toegestaan, vermindert ook de renteaftrek en spaart de overheid geld uit. Dat moet volgens het plan gebruikt worden om de overdrachtsbelasting te verlagen of af te schaffen. Is theoretisch ook mooi, want een verlaging van transactiekosten pept het aantal transacties op, precies wat we nodig hebben. Of de getallen helemaal optellen, valt overigens te bezien.
Interessante combinatie
Hoewel de huidige gedragsregels over toewijzing van kredietaanvragen nog niet lang bestaan, knelt het al behoorlijk bij de banken. Er is weinig eigen beslisruimte, de regels zijn te mechanisch. Bijvoorbeeld, bij jonge starters met goede vooruitzichten zou je iets andere normen willen hanteren dan in andere gevallen. Juist de starters zijn voor de dynamiek van de markt van belang. Enige versoepeling van die regels kan de markt op korte termijn dus eveneens ondersteunen.
Of het plan van onze Utrechtse collega's het verdient om precies in de huidige vorm ingevoerd te worden, weet ik niet. Er moet zeker op allerlei details nader naar gekeken worden, waarbij de gevolgen voor alle belanghebbenden en de huizenmarkt in het algemeen dienen te worden bezien. Maar dat het een interessante combinatie van maatregelen is om de huizenmarkt op korte termijn te helpen en op lange termijn gezonder te maken, staat voor mij buiten kijf. Veeg het niet te snel van tafel.
Beetje rare titel:quote:Op zaterdag 25 juni 2011 10:48 schreef droom_econoom8 het volgende:
Het laatste woningmarktbericht van het CBS: Prijzen koopwoningen wederom lager
Oftewel, in vergelijking met 1 jaar geleden, zijn de woningen in mei relatief gezien gestegen (i.p.v een waardedaling van 2,1% in een jaar, naar 1,8% in een jaar)quote:Prijzen koopwoningen wederom lager
Verkochte bestaande koopwoningen waren in mei gemiddeld 1,8 procent goedkoper dan in mei 2010. De prijsdaling is iets kleiner dan in april, toen de verkoopprijzen 2,1 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.
Heb je het over de snelheid van verandering, of over de verandering zelf.quote:Op zaterdag 25 juni 2011 18:21 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Beetje rare titel:
[..]
Oftewel, in vergelijking met 1 jaar geleden, zijn de woningen in mei relatief gezien gestegen (i.p.v een waardedaling van 2,1% in een jaar, naar 1,8% in een jaar)
Mja,het is maar net waar je je beginpunt prikt he...quote:Op zaterdag 25 juni 2011 22:32 schreef droom_econoom8 het volgende:
Ten opzichte van april 2011 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in mei overigens met 0,3 procent. Als je dat extrapolleert naar een jaar dan dalen de prijzen met een snelheid van 0.3*12=3,6% per jaar. r.
Vanaf het begin van de crisis zijn de huizenprijzen inmiddels zo'n 9% gedaald. And counting...quote:Op zaterdag 25 juni 2011 22:44 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Mja,het is maar net waar je je beginpunt prikt he...
...
Niks mis mee. Als je een onzeker inkomen hebt, moet je zelf al niet eens willen kopen...quote:Op zaterdag 25 juni 2011 23:15 schreef droom_econoom8 het volgende:
In de krant van wakker Nederland: Werkgevers slachten huizenmarkt
Definieer 'begin'. (Anders wordt het zo'n loze kreet he....)quote:Op zaterdag 25 juni 2011 23:17 schreef droom_econoom8 het volgende:
Vanaf het begin van de crisis zijn de huizenprijzen inmiddels zo'n 9% gedaald. And counting...
2008quote:Op zaterdag 25 juni 2011 23:18 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Definieer 'begin'. (Anders wordt het zo'n loze kreet he....)
http://player.omroep.nl/?aflID=12745865quote:Overdrachtsbelasting van de baan?
Het is de gruwel van iedere huizenkoper: de overdrachtsbelasting. Bij ieder verkocht huis vloeien er direct duizenden euro's naar de schatkist. Dat leverde nooit problemen op omdat de huizenprijzen jarenlang bleven stijgen. Maar nu de woningmarkt is vastgelopen, blijven verkopers soms met een flinke restschuld zitten door de overdrachtsbelasting. Hierdoor laten de starters het massaal afweten op de huizenmarkt.
Als er nou ook een huurwoningen zijn die betaalbaar en direct te huren zijn dan hoeven mensen ook niet te kopen....quote:Op zaterdag 25 juni 2011 23:18 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Niks mis mee. Als je een onzeker inkomen hebt, moet je zelf al niet eens willen kopen...
Yep, heb ik met mijn auto ook... Als die betaalbaar te huren was,had ik hem niet hoeven kopen... Maar ja, de verhuurder heeft hem dan gekocht, en wil ook wat verdienen. En dat is logisch.quote:Op zondag 26 juni 2011 23:06 schreef sjorsie1982 het volgende:
Als er nou ook een huurwoningen zijn die betaalbaar en direct te huren zijn dan hoeven mensen ook niet te kopen....
Ik denk dat de HRA -helaas- nog steeds staat als een huis als er een korting vanaf gaat om het afschaffen van de overdrachtsbelasting te betalen.quote:Op zondag 26 juni 2011 20:42 schreef Censuur-152 het volgende:
Men moet gewoon niets doen. Dat hebben de VVD en het CDA toch belooft aan de kiezers? Als de huizenprijzen dan halveren kan men zien dat de marktwerking 'gewerkt' heeft. Daar moeten de 'liberalen' van de VVD heel blij van worden.
Zo'n stelling gaat er van uit dat het énige argument voor mensen om te kopen de maandlasten zouden zijn en dat is natuurlijk niet waar.quote:Op zondag 26 juni 2011 23:06 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Als er nou ook een huurwoningen zijn die betaalbaar en direct te huren zijn dan hoeven mensen ook niet te kopen....
Waar haal je die cijfers vandaan, want ik herinner me hele andere getallen?quote:Op maandag 27 juni 2011 00:08 schreef droom_econoom8 het volgende:
[..]
Ik denk dat de HRA -helaas- nog steeds staat als een huis als er een korting vanaf gaat om het afschaffen van de overdrachtsbelasting te betalen.
Kosten HRA: 28 miljard euro
Inkomsten overdrachtsbelasting: 3,5 miljard euro (over 2011 waarschijnlijk alweer een stuk minder)
Benodigde korting op HRA voor nieuwe huizenkopers, om afschaffen overdrachtsbelasting te financieren: 3,5/28 = 12,5%
Dus in ruil voor een korting van 12,5% op hun HRA, krijgen kopers:
- 6% minder hypotheekschuld
- Bij een beetje aflossen zijn kopers van de topopslag verlost. Scheelt snel 500 euro per jaar.
- Minder hypotheekrente betalen (dat bespaart de staat ook weer HRA...)
- Minder risico op restschuld
- Makkelijker doorverhuizen
Daarnaast kunnen waarschijnlijk de hypotheektarieven en de kosten voor NHG omlaag, omdat de risico's lager worden.
Lijkt me een deal waar iedere huizenkoper blij van wordt. Volgens mij gaan de netto maandlasten van huizenkopers hierdoor gewoon omlaag!
Voor het afschaffen van de HRA zullen we echt op een volgend kabinet moeten wachten....
http://www.cbs.nl/nl-NL/m(...)010/2010-3118-wm.htmquote:Bijna de helft van de 7,2 miljoen Nederlandse huishoudens financierde in 2008 een eigen woning met een hypotheek. Van de 28 miljard euro aan hypotheekkosten, werd ruim 10 miljard euro via de hypotheekrenteaftrek terugontvangen van de overheid. Bijna de helft van dat bedrag kwam terecht bij de 20 procent huishoudens met de hoogste inkomens.
Ik hoopte eigenlijk dat jij in slowchat bleef hangen met je vriendje Xeno..quote:Op maandag 27 juni 2011 08:23 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Zo'n stelling gaat er van uit dat het énige argument voor mensen om te kopen de maandlasten zouden zijn en dat is natuurlijk niet waar.
- Meer keuze aan woningen
- Vrijheid om te verbouwen
- Wens om iets op te bouwen ipv alleen geld aan huur uit te geven
Dat neemt niet weg dat ik het met je eens ben dat de huurmarkt compleet verpest is.
quote:Op maandag 27 juni 2011 11:33 schreef 1-800-cop-shot het volgende:
[..]
Ik hoopte eigenlijk dat jij in slowchat bleef hangen met je vriendje Xeno..
Graag constructief blijven dus.quote:NB: Het is de bedoeling dat het Huizenmarkttopic reeks wordt zoals de Beursvloer, zoals Bulls, Bears & Bucks en zoals het Griekenland, Portugal en Ierland uit de Euro topic. Posts van niveau waarbij constructief aan de discussie wordt bijgedragen. Slowchat wordt in dit topic niet toegestaan ook het doelloos posten van filmpjes en plaatjes van de heer Hukker wordt niet toegestaan. De slowchatreeks kun je hier vinden.
Wat ik mij afvraag is waarom de overheid woningen in 'krimpgebieden' tegen een marktconforme prijs moet opkopen om vervolgens te laten slopen? Dit is toch gewoon het risico voor de eigenaar en geldverstrekker? Gelukkig heeft men geconstateerd dat zoiets gewoon niet haalbaar is. Wat ik nog verbazingwekkender vind ik dat men eventueel dit soort dorpen wil 'ruimen', waarom in godsnaam? Die mensen wonen daar toch prima? Waarom zouden ze er weg moeten omdat er toevallig een afname is van het aantal bewoners... onbegrijpelijk.quote:“Geen oplossingen voor krimp”
Volgens de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) is het behoud van krimpdorpen te duur. Dat concludeert de stichting na een project in het Groningse gehucht Ganzedijk. Sinds 2008 werd geprobeerd de leefbaarheid van het dorp te verbeteren. Dat is gelukt, maar de kosten lagen met 2,2 miljoen euro veel te hoog.
Begin 2008 berichtten de media dat het ‘spookdorp’ Ganzendijk in zijn geheel gesloopt zou worden. De bewoners reageerden hier woedend op, waarna het provinciebestuur de plannen in de ijskast zette. Later werd besloten om het dorp te handhaven. Nu zijn in het dorp veertien woningen gesloopt, zijn er woningen gerenoveerd en een speeltuin en vlindertuin aangelegd. Niemand hoefde gedwongen te verhuizen. De SEV schrijft echter dat deze aanpak elders niet herhaald kan worden.
“In Ganzedijk hebben corporatie, gemeente, provincie en rijk leergeld betaald”, concludeert de stichting. “Geen van de partijen kon zich een nieuwe uitglijder permitteren. Met de huidige aanpak is 2,2 miljoen euro gemoeid. Door sloopwoningen voor marktconforme prijzen aan te kopen, draagt de gemeenschap de kosten, terwijl eigenaren, hypotheekverstrekkers en huurders zijn gespaard. De investering per woning is te hoog om dit elders te herhalen.”
Een derde van de Nederlandse gemeenten krijgt tot 2040 te maken met bevolkingskrimp. Volgens het SEV zetten partijen stapjes voorwaarts en zoeken ze per situatie naar een passende strategie. Concrete, breed toepasbare oplossingen zijn er echter nog niet.
bron: NVM
Uiteraard, vermoedelijk betekend marktconform in deze context: "de som geld die alle partijen nodig hadden om akkoord te gaan met de zinloze sloop van de woningen". Ik noem het dan ook zinloze kapitaalvernietiging en verspilling van gemeenschapsgelden.quote:Op maandag 27 juni 2011 16:36 schreef Frenkyboy het volgende:
definieer "markconforme prijs". In mijn weten is dat wat de markt ervoor wil betalen, en NIET wat de eigenaar (of makelaar) denk dat het huis waard is. In het geval van Ganzendijk is de marktconforme vraagprijs voor de woning waarschijnlijk nooit bereikt.
De woningen leeg laten staan leid alleen maar tot verkrotting met vermoedelijk criminaliteit en overlast tot gevolg. Het is dus begrijpelijk dat er in krimpgebieden word ingegrepen, maar de conclusie dat het op deze wijze niet meer mag gebeuren kan ik uiteraard onderschrijven.quote:Op maandag 27 juni 2011 16:39 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Uiteraard, vermoedelijk betekend marktconform in deze context: "de som geld die alle partijen nodig hadden om akkoord te gaan met de zinloze sloop van de woningen". Ik noem het dan ook zinloze kapitaalvernietiging en verspilling van gemeenschapsgelden.
Dat lijkt maar zo, de overheid heeft ieder jaar een onwijs groot tekort waarover rente moet worden betaald. Dit soort grappen gaan dus ten koste van nuttige uitgaven.quote:Op maandag 27 juni 2011 17:02 schreef Frenkyboy het volgende:
Het scheelt dat de overheid in principe oneindig diepe zakken heeft ja...
Dus in de krimpgebieden neemt de overlast en criminaliteit toe omdat er leegstand is? Leegstand die het gevolg is van het wegtrekken van mensen? Hoe leid een afname van de bevolking tot een toename van overlast en criminaliteit?quote:Op maandag 27 juni 2011 17:25 schreef lutser.com het volgende:
De woningen leeg laten staan leid alleen maar tot verkrotting met vermoedelijk criminaliteit en overlast tot gevolg. Het is dus begrijpelijk dat er in krimpgebieden word ingegrepen, maar de conclusie dat het op deze wijze niet meer mag gebeuren kan ik uiteraard onderschrijven.
Het lijkt mij ook dat de overheid op andere manieren kan ingrijpen tegenover eigenaren die hun eigendom laten verkrotten.quote:Mij lijkt het redelijker om pas in te grijpen als er daadwerkelijk overlast is en de schade te verhalen op de eigenaar waarbij deze 'gratis' zijn eigendom mag overdoen op de gemeente, die dan enkel de sloopkosten op zich neemt.
Leegstand trekt drugsverslaafden, krakers en criminelen die wel anonieme gratis ruimte kunnen gebruiken aan. Helaas heb ik hier geen cijfers van.quote:Op maandag 27 juni 2011 17:27 schreef xenobinol het volgende:
[..]
Dus in de krimpgebieden neemt de overlast en criminaliteit toe omdat er leegstand is? Leegstand die het gevolg is van het wegtrekken van mensen? Hoe leid een afname van de bevolking tot een toename van overlast en criminaliteit?
Dat gaat de komende jaren een belangrijke discussie worden in de krimpgebieden, je suggesties zijn denk ik welkom.quote:Het lijkt mij ook dat de overheid op andere manieren kan ingrijpen tegenover eigenaren die hun eigendom laten verkrotten.
Dat valt nogal tegen in Nederland. In Belgie hebben ze bijvoorbeeld een 'verkrottingstax', maar weet niet hoe succesvol dat is.quote:Op maandag 27 juni 2011 17:27 schreef xenobinol het volgende:
Het lijkt mij ook dat de overheid op andere manieren kan ingrijpen tegenover eigenaren die hun eigendom laten verkrotten.
quote:In Ganzedijk hebben corporatie, gemeente, provincie en rijk leergeld betaald”, concludeert de stichting. “Geen van de partijen kon zich een nieuwe uitglijder permitteren. Met de huidige aanpak is 2,2 miljoen euro gemoeid. Door sloopwoningen voor marktconforme prijzen aan te kopen, draagt de gemeenschap de kosten, terwijl eigenaren, hypotheekverstrekkers en huurders zijn gespaard. De investering per woning is te hoog om dit elders te herhalen.”
Een derde van de Nederlandse gemeenten krijgt tot 2040 te maken met bevolkingskrimp. Volgens het SEV zetten partijen stapjes voorwaarts en zoeken ze per situatie naar een passende strategie.
Dat was er in Nederland vroeger ook, een OVW, onbewoonbaar verklaarde woning, kreeg je en bord op de deur en mocht niet verkocht worden voor meer dan 3000 gulden, tot er water en toilet binnen in de woning wasquote:Op maandag 27 juni 2011 19:11 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
[..]
Dat valt nogal tegen in Nederland. In Belgie hebben ze bijvoorbeeld een 'verkrottingstax', maar weet niet hoe succesvol dat is.
Leerstof voor mensen die nog steeds in sprookjes geloven.quote:Waar halen banken hun geld vandaan?
Het verpakken en doorverkopen van hypotheken was tot de bankencrisis een beproefd fenomeen, maar is acuut gestopt toen de banken éen voor éen omvielen. Securitiseren, zoals dat verpakken wordt genoemd, bestaat sindsdien niet meer. Behalve in Nederland, zo blijkt in Goudzoekers. En is dat nou goed of juist niet? De banken moeten natuurlijk wel érgens hun geld vandaan halen. Dat gebeurt nu weer op allerlei andere manieren, waar De Nederlandse Bank nogal bezorgd over is, maar waar de economen het niet over eens raken. In Goudzoekers houden we ‘het nieuwe bankieren’ tegen het licht en bekijken of dat zo veilig wel is. Want dat wordt ons wel beloofd..
bron: Goudzoekers
'Nee' heb je, 'Ja' kun je krijgen...quote:Op maandag 27 juni 2011 23:13 schreef joers1 het volgende:
Ik ben al enige tijd, met vrouwlief op de woningmarkt aan het kijken voor ons eerste koophuis.
Al diverse bezichtigingen gedaan en nu gestuit op een woning die we wellicht willen kopen.
Ik heb een vraag waar slechts heel globaal antwoord op te geven is:
Vraagprijs is 225.000
Is een openingsbod van 199.000 dan een beetje redelijk? Ik hoor al van 3 mensen om me heen dat ze zelfs lager zouden beginnen, wetende dat de huidige "bewoners" er al niet meer wonen.
Situatie: woning staat nu 9 maanden te koop, bewoners zijn VANDAAG in hun nieuwe huis getrokken, dus de woning die wij willen kopen staat vanaf heden leeg (met dus een vraagprijs van 225k.
Woning is op zich prima in orde, nieuwe keuken, nieuwe ketel, badkamer moet vervangen....
In dat geval heb je als koper alle macht. De verkopers willen echt niet met een dubbele hypotheeklast komen te zitten. Er wordt geen drol verkocht momenteel, jullie zijn de baas. Verkopers zullen een eindbod van 205 absoluut gaan accepteren. !!quote:Op maandag 27 juni 2011 23:13 schreef joers1 het volgende:
Ik ben al enige tijd, met vrouwlief op de woningmarkt aan het kijken voor ons eerste koophuis.
Al diverse bezichtigingen gedaan en nu gestuit op een woning die we wellicht willen kopen.
Ik heb een vraag waar slechts heel globaal antwoord op te geven is:
Vraagprijs is 225.000
Is een openingsbod van 199.000 dan een beetje redelijk?
Situatie: woning staat nu 9 maanden te koop, bewoners zijn VANDAAG in hun nieuwe huis getrokken, dus de woning die wij willen kopen staat vanaf heden leeg (met dus een vraagprijs van 225k.
Woning is op zich prima in orde, nieuwe keuken, nieuwe ketel, badkamer moet vervangen....
Dit is natuurlijk een droom openingsbod voor de verkopende partij, en al helemaal gezien het feit dat ze vanaf heden dubbel moeten gaan betalen als hun oude woning te koop blijft staan.quote:Op maandag 27 juni 2011 23:26 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
'Nee' heb je, 'Ja' kun je krijgen...
Al denk ik niet dat je veel kans maakt, proberen staat vrij natuurlijk.![]()
...dat is inderdaad wat ik van alle kanten hoor....quote:Op maandag 27 juni 2011 23:30 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Dit is natuurlijk een droom openingsbod voor de verkopende partij, en al helemaal gezien het feit dat ze vanaf heden dubbel moeten gaan betalen als hun oude woning te koop blijft staan.
Check ook even op JAAP of ze al een keer de prijs naar beneden hebben aangepastquote:Op maandag 27 juni 2011 23:29 schreef joers1 het volgende:
Hoho...ik HEB nog niks gedaan...MORGEN willen we een bod GAAN DOEN ...:)
hij WAS 239.000 10 maanden geleden...is bijna 6 maanden geleden naar 225 aangepast. Vandaar dat i kniet te laag wilde starten...maar aan de andere kant? What's to loose?quote:Op maandag 27 juni 2011 23:32 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Check ook even op JAAP of ze al een keer de prijs naar beneden hebben aangepast
Zo nee, dan heb je waarschijnlijk nog een stuk meer speling.
Oke, mn vraag is al beantwoordquote:Op maandag 27 juni 2011 23:31 schreef joers1 het volgende:
...dat is inderdaad wat ik van alle kanten hoor....
Maakt het dan nog uit, dat de oorspronkelijke vraagprijs, bijna 10 maanden geleden, 239k was? Of gewoon lekker, zonder blikken of blozen dieper onder de 200k gaan?
Elke maand dat de verkopers langer wachten kost het hen ongeveer 1000 euro.quote:Op maandag 27 juni 2011 23:37 schreef joers1 het volgende:
Ik hoop het
Ik weet niet waarom...maar ik heb sinds vanavond ineens twijfels... Zie het ineens zwart in. Ik heb zo'n vermoeden dat de woning niet beneden de 210k weggaat.
Koertom: beginnen ergens rond de 195k?quote:Op maandag 27 juni 2011 23:41 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Verkopers zijn nu echt gebaat bij snelle verkoop. Als ik de verkoper was en je zou 205 willen geven, zou ik je huilend in je armen vallen.![]()
Precies, als ze weigeren, biedt je gewoon opnieuw, maar blijf goed nadenken over wat het huis voor jou waard is en vergeet uiteraard niet dat er nog genoeg andere huizen te koop staanquote:Op maandag 27 juni 2011 23:43 schreef joers1 het volgende:
Mijn zus gaat morgen mee (die is financieel nogal onderlegd, als hoofd inkoop van een van 's werelds grootse truckbouwersOnderhandelen is aan haar wel besteed
[..]
Koertom: beginnen ergens rond de 195k?
eerst vragen om de uiterste prijs, dan koffie drinken en alles flink afkraken en wel vriendelijk blijvenquote:Op maandag 27 juni 2011 23:43 schreef joers1 het volgende:
Mijn zus gaat morgen mee (die is financieel nogal onderlegd, als hoofd inkoop van een van 's werelds grootse truckbouwersOnderhandelen is aan haar wel besteed
[..]
Koertom: beginnen ergens rond de 195k?
Voor ons echt niet meer dan 205k waard....daar zijn we wel over uit.quote:Op maandag 27 juni 2011 23:48 schreef inXs het volgende:
[..]
Precies, als ze weigeren, biedt je gewoon opnieuw, maar blijf goed nadenken over wat het huis voor jou waard is en vergeet uiteraard niet dat er nog genoeg andere huizen te koop staan
Dan 205K bieden en de gevolgen accepteren.Take it or leave it. Zowel voor jullie als voor de verkopers.quote:Op maandag 27 juni 2011 23:53 schreef joers1 het volgende:
[..]
Voor ons echt niet meer dan 205k waard....daar zijn we wel over uit.
Mja, goed plan, druk de makelaar (en dus indirect de verkoper) even met zijn neus op het feit dat je als koper niet serieus bent te nemen...quote:Op maandag 27 juni 2011 23:41 schreef PierreBetfair het volgende:
Erg belangrijk: Laat je niks wijsmaken door de verkopend makelaar. Print desnoods dit topic uit, markeer mijn tekst met groene stift, en duw het onder zn neus.
Elke maand kost hen 1000 euro, dat zou ik niet zomaar vergeten. Die verkopers zullen ook wel beseffen dat het tegenwoordig niet vreemd is wanneer je huis anderhalf of 2 jaar te koop staat. 20 mille down the drain aan extra hypotheek, fijn is datquote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:06 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Dan 205K bieden en de gevolgen accepteren.Take it or leave it. Zowel voor jullie als voor de verkopers.
Ga niet mee in de kromme belevingswereld van sommigen hier... Elke euro die jij eraf probeert te halen moet de ander bijleggen en die zijn daar meestal niet echt voor in de stemming.
Probeer het zou ik zeggen...quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:14 schreef PierreBetfair het volgende:
Elke maand kost hen 1000 euro, dat zou ik niet zomaar vergeten. Die verkopers zullen ook wel beseffen dat het tegenwoordig niet vreemd is wanneer je huis anderhalf of 2 jaar te koop staat. 20 mille down the drain aan extra hypotheek, fijn is dat........en de kans dat de huizenmarkt nog verder in waarde is gedaald. Dat gaat knaken kosten voor de verkopers. TS is koning en kan de prijs flink uitmelken
Wat denk jij, ik ga even serieus reageren op die knipoog.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:13 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Mja, goed plan, druk de makelaar (en dus indirect de verkoper) even met zijn neus op het feit dat je als koper niet serieus bent te nemen...
In dat geval, gewoon 120.000 bieden. Wellicht heb je geluk.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:15 schreef joers1 het volgende:
De koper is koning...dat swieso....zeker in deze tijd
...jij bekijkt alles wel héél zwart-wit....quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:16 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
In dat geval, gewoon 120.000 bieden. Wellicht heb je geluk.
Ik zie nergens een knipoog, en voor de slowchat zit je in het verkeerde topic...quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:16 schreef PierreBetfair het volgende:
Wat denk jij, ik ga even serieus reageren op die knipoog.
Precies achter de tekst die je vet hebt gemarkeerd misschien. Pls ga weg hier en blijf weg hier. met je 120K bod en ander getrollquote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:18 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
Ik zie nergens een knipoog, en voor de slowchat zit je in het verkeerde topic...
Nee,zo zwart/wit zie ik het nou ook weer niet. Maar verplaats je eens in de wereld van de verkoper. Die gaat jou echt geen 30.000 euro korting geven die hij daarna moet afbetalen. Dan maar het risico op 35.000 korting na 6 jaar ofzo.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:17 schreef joers1 het volgende:
...jij bekijkt alles wel héél zwart-wit....
maar...ik dank je voor je bijdrages, want elke visie is er eentje die me kan helpen
Ah, ik zie je knipoog inmiddels. Goed dat je zelf al aangeeft dat je jouw uitspraken niet echt serieus moet nemen.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:20 schreef PierreBetfair het volgende:
Precies achter de tekst die je vet hebt gemarkeerd misschien.
Te weinig bieden? 199.000 lijkt me best een normaal bod 10-15% onder de vraagprijs is behoorlijk standaard.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:31 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Te weinig bieden is gewoon niet reeel, en om eerlijk te zijn, als je dat bij mij zou doen ben ik er gelijk klaar mee. Al biedt je daarna 2x de marktwaarde
Een woning die leeg staat brengt sowieso 20.000 minder op, omdat ieder kan zien dat men omhoog zitquote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:22 schreef joers1 het volgende:
Even opfrissen...voor de mensen die het nu kwijt zijn:
Ik ben al enige tijd, met vrouwlief op de woningmarkt aan het kijken voor ons eerste koophuis.
Al diverse bezichtigingen gedaan en nu gestuit op een woning die we wellicht willen kopen.
Ik heb een vraag waar slechts heel globaal antwoord op te geven is:
Vraagprijs is 225.000
Is een openingsbod van 199.000 dan een beetje redelijk? Ik hoor al van 3 mensen om me heen dat ze zelfs lager zouden beginnen, wetende dat de huidige "bewoners" er al niet meer wonen.
Situatie: woning staat nu 9 maanden te koop, bewoners zijn VANDAAG in hun nieuwe huis getrokken, dus de woning die wij willen kopen staat vanaf heden leeg (met dus een vraagprijs van 225k.
Woning is op zich prima in orde, nieuwe keuken, nieuwe ketel, badkamer moet vervangen....
Onze max is 205.000
Iemand met interessante visie?
Nee dat is onzin, ze maken je doodquote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:16 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
In dat geval, gewoon 120.000 bieden. Wellicht heb je geluk.
Dat dus, die mensen willen er vanaf, tegen elke prijsquote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:14 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Elke maand kost hen 1000 euro, dat zou ik niet zomaar vergeten. Die verkopers zullen ook wel beseffen dat het tegenwoordig niet vreemd is wanneer je huis anderhalf of 2 jaar te koop staat. 20 mille down the drain aan extra hypotheek, fijn is dat
Ligt helemaal aan het huis, maar als het al 9 maanden te koop staat. Zijn ze al in prijs gezakt?quote:Op dinsdag 28 juni 2011 00:22 schreef joers1 het volgende:
Even opfrissen...voor de mensen die het nu kwijt zijn:
Ik ben al enige tijd, met vrouwlief op de woningmarkt aan het kijken voor ons eerste koophuis.
Al diverse bezichtigingen gedaan en nu gestuit op een woning die we wellicht willen kopen.
Ik heb een vraag waar slechts heel globaal antwoord op te geven is:
Vraagprijs is 225.000
Is een openingsbod van 199.000 dan een beetje redelijk? Ik hoor al van 3 mensen om me heen dat ze zelfs lager zouden beginnen, wetende dat de huidige "bewoners" er al niet meer wonen.
Situatie: woning staat nu 9 maanden te koop, bewoners zijn VANDAAG in hun nieuwe huis getrokken, dus de woning die wij willen kopen staat vanaf heden leeg (met dus een vraagprijs van 225k.
Woning is op zich prima in orde, nieuwe keuken, nieuwe ketel, badkamer moet vervangen....
Onze max is 205.000
Iemand met interessante visie?
Dat kost ze nu dus al 9000 euro extraquote:Op dinsdag 28 juni 2011 02:01 schreef Mercer het volgende:
[..]
Ligt helemaal aan het huis, maar als het al 9 maanden te koop staat. Zijn ze al in prijs gezakt?
Misschien hebben ze dat nieuwe huis pas sinds kort, dat weet je niet.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 02:03 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Dat kost ze nu dus al 9000 euro extra
een leeg huis te koop is een absolute ramp, vreet rente, WOZ en Water en Stroom en toezichtquote:Op dinsdag 28 juni 2011 02:06 schreef Mercer het volgende:
[..]
Misschien hebben ze dat nieuwe huis pas sinds kort, dat weet je niet.
Waar haal je die wijsheid vandaan?quote:Op maandag 27 juni 2011 23:27 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Laat ook gewoon even weten aan de verkopend makelaar dat alle banken er vanuit gaan dat de markt nog met minimaal 10% inzakt.
Nogmaals, nee heb je, ja kun je krijgen. Maar bedenk wel dat dit niet bepaald het enige huis is. Er zijn nog 250k andere huizen. Dus bied gewoon wat jij het waard vind, als de verkopers daarvoor niet willen verkopen dan zoek je gewoon lekker verder.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 08:14 schreef joers1 het volgende:
Tja...ik weet het gewoon niet. Vannacht alles laten bezinken...heb beetje het vermoeden dat het niet gaat lukken....
Dat dus. Ga je zelf niet blindstaren op 1 huis.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 08:39 schreef Whuzz het volgende:
[..]
Nogmaals, nee heb je, ja kun je krijgen. Maar bedenk wel dat dit niet bepaald het enige huis is. Er zijn nog 250k andere huizen. Dus bied gewoon wat jij het waard vind, als de verkopers daarvoor niet willen verkopen dan zoek je gewoon lekker verder.
Mooi. Heb je al 2 alternatieve huizen op het oog in dezelfde prijsklasse dan? Dan kan je namelijk de plussen en de minnen vergelijken met andere huizen. Het hielp mij toen om alles een beetje in perspectief te blijven houden en zien.quote:
kijken en NIET bieden, als een huis leeg staat, komt er sowieso helemaal geen enkele jostie meer kijkenquote:Op dinsdag 28 juni 2011 06:18 schreef joers1 het volgende:
Oorspronkelijke prijs was bijna 10 maanden geleden 239k. Dat is 6 maanden terug verlaagd naar 225k
Leegstaan is achteruit gaan, zover is duidelijk. Wij willen het huis graag hebben. Wat is wijsheid?
Laag beginnen? Of gewoon een "take it or leave it-prijs" noemen en hopen dat dat een prijs is waarmee zij akkoord willen gaan.
Dan is er vrij weinig meer waar je niet aan gedacht hebt.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 08:48 schreef joers1 het volgende:
Jazeker...4 stuks...waarvan deze wel onze absolute voorkeur heeft
Er is geen standaard. Ook welke prijs je biedt is geen standaard voor. Probeer (recent) verkochte soortgelijke huizen te vinden en kijk welke prijs daarvoor betaald is. Dan weet je ongeveer wat de prijs is wat het op gaat leveren. Daar kun je eventueel wat onder gaan zitten (5-7k-10k bijvoorbeeld) om wat onderhandelingsruimte te hebben. Ook zou je kunnen spelen met zaken zoals opleveringstermijn, want als het huis vrij is, is het voor de koper juist veel waard als je het snel afneemt en is deze genegen met een lagere prijs genoegen te nemen (natuurlijk afhankelijk of snelle oplevering ook voor jou van belang is). Verder zal een bod onder de 200k ws. niet zijn waar de kopers naar op zoek zijn, want anders was de vraagprijs wel anders. Daar ligt wellicht een psychologische grens....quote:Op dinsdag 28 juni 2011 01:12 schreef joers1 het volgende:
[..]
Te weinig bieden? 199.000 lijkt me best een normaal bod 10-15% onder de vraagprijs is behoorlijk standaard.
Maar goed....daar kunnen we over twisten. Ik vraag ook om visies en ideeën. Dankjewel voor de jouwe
Het komt per heden leeg, dus vanaf nu gaat de teller pas lopen in het nadeel van de verkopers.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 09:59 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Dat andere geneuzel over leegstaand huis: bekijk het ook eens van deze kant: kennelijk zit het de kopers niet in de weg, anders hadden ze het wel tegen elk bod verkocht.
Joh, dan hadden ze het al lang verkocht. Een huis in deze prijsklasse kun je nog steeds gemakkelijk verkopen door prijsstelling. Kennelijk is de nood bij deze verkopers niet zo hoog., en kunnen en willen ze dat wel lang volhouden.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 10:13 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Het komt per heden leeg, dus vanaf nu gaat de teller pas lopen in het nadeel van de verkopers.
Dat is dus wel degelijk een factor om het snel te verkopen, tegen lagere prijs dan laten we zeggen 3-4-5 maanden terug, toen het ook al voor 225K te koop stond.
Een huis waar je niet in woont zit iedereen in de weg. Je zal het moeten verhuren of verkopen, leegstand kost altijd geld. Voor een Jan Modaal is het niet lang vol te houden.
Ja, en jou verhaal wordt onderschreven door het feit dat er 250k huizen te koop staan, waarvan er maar zat leeg staan, waardoor de huizenprijzen echt met tientallen procenten omlaag donderen. Die mensen MOETEN namelijk allemaal van hun huis af en dumpen massaal de prijs om dat voor elkaar te krijgen!quote:Op dinsdag 28 juni 2011 10:13 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Het komt per heden leeg, dus vanaf nu gaat de teller pas lopen in het nadeel van de verkopers.
Dat is dus wel degelijk een factor om het snel te verkopen, tegen lagere prijs dan laten we zeggen 3-4-5 maanden terug, toen het ook al voor 225K te koop stond.
Een huis waar je niet in woont zit iedereen in de weg. Je zal het moeten verhuren of verkopen, leegstand kost altijd geld. Voor een Jan Modaal is het niet lang vol te houden.
Ja door prijsstelling is natuurlijk elk huis vandaag nog te verkopen. Maar die 225K vraagrpisj vinden kopers te veel, anders was het al wel verkocht. Die verkopers kunnen heus wel rekenen, en weten best dat nu verkopen voor minder, hetzelfde oplevert als over een jaar verkopen voor 10K meer.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 10:17 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Joh, dan hadden ze het al lang verkocht. Een huis in deze prijsklasse kun je nog steeds gemakkelijk verkopen door prijsstelling. Kennelijk is de nood bij deze verkopers niet zo hoog., en kunnen en willen ze dat wel lang volhouden.
Tientallen procenten omlaagquote:Op dinsdag 28 juni 2011 10:23 schreef Whuzz het volgende:
Ja, en jou verhaal wordt onderschreven door het feit dat er 250k huizen te koop staan, waarvan er maar zat leeg staan, waardoor de huizenprijzen echt met tientallen procenten omlaag donderen. Die mensen MOETEN namelijk allemaal van hun huis af en dumpen massaal de prijs om dat voor elkaar te krijgen!
Of wacht. 1.8% daling over een heel jaar. Hmm.
Beetje jammer dat het weer op zo'n toon moet. Lees de startpost nog even door zou ik zeggen. Modje was vrij duidelijk.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 10:38 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Tientallen procenten omlaag.......please Whuzz, trollen doe je maar in dat andere topic.
Mij lijkt me dat antwoord niet duidelijk, aangezien ik het huis niet ken, noch de kopers. Maar de vraagsteller gaat daar wel achter komen als ie een gaat kijken, een babbeltje doet, een babbeltje met de buren, eens bij kadaster informeert hoeveel hypotheek erop rust en wanneer deze is afgesloten, eens gaat kijken waar de verkopers nu wonen, hoeveel hypotheek daarop zit, etc.quote:Op dinsdag 28 juni 2011 10:32 schreef PierreBetfair het volgende:
[..]
Ja door prijsstelling is natuurlijk elk huis vandaag nog te verkopen. Maar die 225K vraagrpisj vinden kopers te veel, anders was het al wel verkocht. Die verkopers kunnen heus wel rekenen, en weten best dat nu verkopen voor minder, hetzelfde oplevert als over een jaar verkopen voor 10K meer.
De vraag is niet of ze het kunnen volhouden, maar of ze het willen volhouden. Dat antwoord lijkt me duidelijk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |