Torvalds is trouwens naar Linus, het broertje van lucy genoemd, uit de charlie brown comicquote:Op vrijdag 2 september 2011 11:48 schreef HaerdenC het volgende:
even antwoorden ... het deeg is afgedekt geweest tijdens het rijzenhet lijkt inderdaad op een korstje maar dat komt door de matige kwaliteit van mijn gsm foto bij kunstlicht... wat op een kostje lijkt is een beetje meel dat ik er over gestrooid heb voor het landelijke effect
het brood is 2 keer zijn formaat gerezen en voldoende luchtig
dus gewoon ... gelukt
ik maak straks foto van binnekant. Vriendin en schoonmoeder hebben het goedgekeurd
Mijn zoon is inderdaad een beetje naar Torvalds genoemd maar vooral omdat we dat een mooie naam vonden. We hebben ook bewust voor een Scandinavisch verantwoorde naam gekeken aangezien wij niet plannen om in Belgie te blijven wonen. We verwachten achter paar jaar definitief naar Zweden regio Almhult te verhuizen.
Roggemeel?quote:Op zondag 4 september 2011 20:56 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
Iemand ervaring met zuurdesem(brood) maken?
Heb een potje met wat meel en water in de keuken afgedekt gezet. Het proces is begonnen
Nee volkoren tarwemeel. Bij de jumbo hadden ze niets dan bloem, meel en broodmixen waar ik niet aan begin. Het is een experiment, als het lukt ga ik eerst eens spelt lokaliserenquote:
Zuurdesem is eigenlijk een manier om Roggemeel, dat geen gluten bevat, toch te laten rijzen. Het zijn melkzuurbacterieen en gisten. Rogge bevat meestal van zich uit weinig gisten dus wordt er een beetje geholpen met wat bakkersgist.quote:Op maandag 5 september 2011 00:06 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Nee volkoren tarwemeel. Bij de jumbo hadden ze niets dan bloem, meel en broodmixen waar ik niet aan begin. Het is een experiment, als het lukt ga ik eerst eens spelt lokaliseren
Het kan ook met volkoren of meel. Wel een leuk achtergrondverhaal met betrekking tot zuurdesem in verschillende landen:quote:Op maandag 5 september 2011 08:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zuurdesem is eigenlijk een manier om Roggemeel, dat geen gluten bevat, toch te laten rijzen. Het zijn melkzuurbacterieen en gisten. Rogge bevat meestal van zich uit weinig gisten dus wordt er een beetje geholpen met wat bakkersgist.
Alleen modern tarwemeel met water levert meestal niets op. Behalve dat het gaat stinken.
Wikipedia haar Nederlandse pagina daarover zit fout trouwens. Wat wil je er mee gaan doen? Als het je gaat om meer smaak aan je brood te brengen kan je beter met een preferment gaan werken. Wat gist toevoegen en lang laten garen.
Gek genoeg bevatten alle recepten die ik bekeken heb op de door jou gegeven pagina suiker.....quote:Op donderdag 1 september 2011 21:04 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
ik wil oerbrood maken. brood zoals het was bedoeld! zonder suiker, zoals de fransen het nog moeten maken.
http://frenchbread.free.fr/
Te sterke temperatuursverschillenquote:Op zaterdag 10 september 2011 20:06 schreef Gwywen het volgende:
Kan iemand mij vertellen waarom mijn broden soms bij het rijzen nauwelijks groeien, om dan in de oven uit te groeien tot prachtige ronde bollen, en op andere momenten mijn broden juist uitgroeien tot enorme monsters, maar bij de tweede rijs op de bakplaat inzakken zodat ik een enorm breed, maar heel plat brood uit de oven haal?
Ik gebruik in beide gevallen hetzelfde meel en doe verder ook niets anders dan anders.
Geen idee. Ik laat het in de beslagkom rijzen door de kom in een bak handwarm water te zetten, omdat ik het normaliter 's winters op de kachel zet, maar die is nu natuurlijk niet aan. Rijzen doe ik altijd 30-40 minuten maar je merkt al wat voor brood het wordt als je het uit de kom haalt voor de tweede kneed en rijs.quote:Op maandag 12 september 2011 12:02 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Te sterke temperatuursverschillen
Post je volledige receptuur/werkwijze anders eens? Er moet ergens een variabele zijn, want als je het wetenschappelijk bekijkt, dan kan het natuurlijk niet dat je door precies hetzelfde te doen een ander resultaat krijgt.quote:Op maandag 12 september 2011 12:10 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Geen idee. Ik laat het in de beslagkom rijzen door de kom in een bak handwarm water te zetten, omdat ik het normaliter 's winters op de kachel zet, maar die is nu natuurlijk niet aan. Rijzen doe ik altijd 30-40 minuten maar je merkt al wat voor brood het wordt als je het uit de kom haalt voor de tweede kneed en rijs.
Ondanks dat ik het steeds hetzelfde doe heb ik de ene keer dus uitgezakte flufbroden en de andere keer een keurige hoge bol.
Ziet er goed uit! Hier ook een gasoven trouwens. Gasquote:Op woensdag 14 september 2011 22:54 schreef Glesse het volgende:
Deeg in de eerste helft van de tweede rijs:
[ afbeelding ]
En het eindresultaat:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zoals je op de eerste foto kan zien, heb ik geprobeerd een batard te maken.
Wat een duidelijk minpunt was is mijn gasoven. Op zich een fantastisch apparaat, alleen de warmte komt alleen van beneden, dus de onderkant is vrij donker. De korst is daarnaast ook niet echt knapperig, maar ik moest hem er na een tijd uit halen in verband met die donkere onderkant. De smaak en stevigheid vind ik lekker. Het is, zoals je ziet, een volkorenlijnzaadbrood geworden.
Netjes hoor, zeker voor een tweede brood! Je zou eens kunnen proberen om stoom te maken in je oven als je deeg er net in gaat. Daardoor kan je deeg langer rijzen in de oven (omdat de korst pas later hard wordt) en wordt je brood luchtiger. Ook krijg je dan een meer donkere korst.quote:Op woensdag 14 september 2011 22:54 schreef Glesse het volgende:
Deeg in de eerste helft van de tweede rijs:
[ afbeelding ]
En het eindresultaat:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zoals je op de eerste foto kan zien, heb ik geprobeerd een batard te maken.
Wat een duidelijk minpunt was is mijn gasoven. Op zich een fantastisch apparaat, alleen de warmte komt alleen van beneden, dus de onderkant is vrij donker. De korst is daarnaast ook niet echt knapperig, maar ik moest hem er na een tijd uit halen in verband met die donkere onderkant. De smaak en stevigheid vind ik lekker. Het is, zoals je ziet, een volkorenlijnzaadbrood geworden.
Bedankt voor je tips. Ik als leek zou juist denken: stoom, daar wordt een brood niet beter van, zakt het eerder in ofzo. Maar ik zal het een keer proberen.quote:Op donderdag 15 september 2011 10:03 schreef MaximusTG het volgende:
Netjes hoor, zeker voor een tweede brood! Je zou eens kunnen proberen om stoom te maken in je oven als je deeg er net in gaat. Daardoor kan je deeg langer rijzen in de oven (omdat de korst pas later hard wordt) en wordt je brood luchtiger. Ook krijg je dan een meer donkere korst.
Ik weet niet waar je je brood op bakt, maar zet een oud metalen bakje in je oven tijdens het voorverwarmen, en als je deeg dan de oven is giet je wat water in dat bakje. Snel de deur dichtdoen, en je hebt mooi wat stoom in je oven.
Zo'n gasoven trouwens; zit er wel een goeie temperatuurregeling op? Of heeft ie van die standen? Je zou zo'n oventhermometer in je oven kunnen stoppen, dan weet je beter hoe heet ie is.
*Hap! Ziet er lekker uit.quote:Op woensdag 14 september 2011 22:54 schreef Glesse het volgende:
Deeg in de eerste helft van de tweede rijs:
[ afbeelding ]
En het eindresultaat:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zoals je op de eerste foto kan zien, heb ik geprobeerd een batard te maken.
Wat een duidelijk minpunt was is mijn gasoven. Op zich een fantastisch apparaat, alleen de warmte komt alleen van beneden, dus de onderkant is vrij donker. De korst is daarnaast ook niet echt knapperig, maar ik moest hem er na een tijd uit halen in verband met die donkere onderkant. De smaak en stevigheid vind ik lekker. Het is, zoals je ziet, een volkorenlijnzaadbrood geworden.
Gewoon tarwemeel vervangen door spelt.quote:Op vrijdag 23 september 2011 21:10 schreef Muks het volgende:
Iemand een goed recept voor speltbrood ? Ik kan niet tegen tarwe, wel tegen spelt. Nu kan ik het wel kopen bij de supermarkt als oerbrood, maar toch wil ik het zelf eens bakken en kijken hoe dat is.
Zit er een Jumbo bij jou in de buurt? Die verkoopt nl. de zakken meel van Oerbrood. Wij maken het speltbrood daarvan praktisch elk weekend.quote:Op vrijdag 23 september 2011 21:10 schreef Muks het volgende:
Iemand een goed recept voor speltbrood ? Ik kan niet tegen tarwe, wel tegen spelt. Nu kan ik het wel kopen bij de supermarkt als oerbrood, maar toch wil ik het zelf eens bakken en kijken hoe dat is.
Waarmee zou ik dan het beste kunnen beginnen? Ik hou niet zo van witbrood eigenlijk.quote:Op donderdag 22 september 2011 08:11 schreef MaximusTG het volgende:
Inderdaad mille-feuille, gewoon nog een keer proberen. Ik zou als ik jou was niet meteen met volkorenbroden beginnen trouwens.
Nou, niks moet natuurlijk, maar het is over het algemeen veel makkelijker om een witbrood te maken dat mooi luchtig is en goed rijst. Je kan bv een bruin brood bakken met een deel tarwebloem en een deel tarwemeel. Om lekker 100% volkoren te bakken heb je vaak meer stappen nodig in het rijs, kneed en bakproces (bv een preferment, of je meel een tijdje laten weken in water etc.).quote:Op zondag 25 september 2011 22:32 schreef mille-feuille het volgende:
[..]
Waarmee zou ik dan het beste kunnen beginnen? Ik hou niet zo van witbrood eigenlijk.
Dat ga ik de volgende keer eens proberen dan, dank je voor de tips!quote:Op maandag 26 september 2011 09:04 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Je kan bv een bruin brood bakken met een deel tarwebloem en een deel tarwemeel. Om lekker 100% volkoren te bakken heb je vaak meer stappen nodig in het rijs, kneed en bakproces (bv een preferment, of je meel een tijdje laten weken in water etc.).
Ziet er heerlijk uit! Die ga ik komende week denk ik eens proberen.quote:Op vrijdag 30 september 2011 17:59 schreef Gwywen het volgende:
Zo, net lekker twee fougasses gebakken voor straks bij de sla.
Omdat dit zo'n succesnummer is deel ik het recept graag met jullie:
Nodig:
350 gram gezeefde bloem
zakje gist of 10 gram verse gist
2 dl lauwwarm water
1 eetlepel suiker
1 losgeklopt ei
peper
zout
2 eetlepels olijfolie
zoutvlokken/grof zeezout
evt. kruiden, vers of gedroogd
Doe de gist in een schaaltje met een beetje van de suiker en wat water. Laten staan tot er belletjes op komen.
Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van het water, zout, ei, peper, olijfolie en evt. kruiden toe en roer door elkaar.
Hierna gistoplossing toevoegen en goed kneden.
30 min. rijzen met een doek erover.
Hierna opnieuw kneden, twee stukken van maken en deze tot een ovaal uitrollen.
Afgedekt 10 minuten laten rijzen. (ik doe dit meteen op de bakplaat met bakpapier)
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Snijd de ovalen met een mes in alsof het de nerven van een blad zijn.
Beetje olijfolie over de broodjes kwasten en grof zeezout erover strooien.
25 minuten in de oven.
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |