Ohai!
Wat een gaaf topic!
Ik bak vaak even een brood in het weekend, kids vinden het leuk en je hebt zo goedkoop een lekkere lunch of ontbijt op tafel en old skool met de oven! Broodbakmachines heb ik altijd al een tamelijk nutteloze uitvinding gevonden..
Tip die ik laatst kreeg en ik errug handig vind: voor het kneden even je handen inwrijven met een beetje zonnebloemolie, dat proef je niet terug in het brood en het deeg blijft dan niet zo aan je handen plakken.
Ik heb nu een deeg staan wat straks een suikerbrood moet worden, mijn eerste poging.
Hier alvast het recept:
Ingredienten:
Ingrediënten 350 gr bloem
150 ml melk
10 g suiker
7 g gist
1 tl zout
2 el gembersiroop
20 g gesmolten boter
1 ei
150 gram parelsuiker (haal ik bij de bakker net als alle andere bakingrediënten die je niet in supermarkten kan krijgen)
een snufje kaneel
De melk opwarmen tot ongeveer 30 graden, gist en de 10 gram suiker erdoor roeren, even 10 minuten laten staan.
Bloem en zout zeven, de gempersiroop, het geklutste ei minus 1 eetlepel die je even achterhoudt en de boter erbij.
Kneden tot een fijn soepel deeg en afgedekt met een doek laten rijzen,. 45 minuten staat in het recept, maar ik kijk gewoon af en toe... doe veel op gevoel en dat komt meestal goed
Bakblik invetten met boter en besuikeren.
Kaneel en parelsuiker licht door het deeg kneden en dan in het bakblik nogmaals laten rijzen tot het ongeveer verdubbeld is kwa maat.
Brood bestrijken met de eetlepel losgeklopte ei die je achtergehouden hebt en bestrooien met nog wat suiker (ik gebruik hier liefst een groffere suikersoort voor)
Op 200 graden in de oven 30 tot 35 minuten bakken.
Ik laat weten wat het geworden is
Oh en nog een algemene tip: om het brood luchtiger te krijgen duw ik van de bol een soort plak, vouw dat drie keer dubbel, duw het weer plat en doe dat een paar keer opnieuw, uiteraard op een met bloem bestrooid werkblad. Dat is dan mijn tweede keer "kneden". Te erg doorkneden gaat idd ten koste van de luchtigheid.