Dat klopt wel, ze voelen zich momenteel blijkbaar wel prima bij dat profiel. Al zijn ze in de uitvoering nu vooral een babyboompartijquote:Op dinsdag 3 mei 2011 09:00 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
De VVD is tot nu erg slecht geweest in het uitleggen van haar standpunten. Werkelijk hopeloos als het gaat om marketing. Ze laten zichzelf neerzetten als een partij van de rijken, en doen er helemaal niets aan om daar verandering in te brengen.
Dat kan, al is de macht van CDU/CSU ook flink tanende. Het kan ook net zo goed dat ze met een dergelijke koers gaan vechten met het CDA om in totaal maximaal een stuk of 50 zetels. Dat is lastig te voorspellen.quote:Als de VVD zichzelf opnieuw uitvindt, als een soort van Nederlandse CDU/CSU, dan is het een partij die de komende 50 jaar in het centrum van de macht te vinden is.
D66 zal er geen trek in hebben. Dan beperk je de mogelijkheden voor samenwerking tot de christelijke partijen en extreem-rechts. Je moet daar maar net zin in hebben. Ik denk dat het er op termijn juist voor zorgt dat je minder vaak aan regeren toekomt dan als middenpartij.quote:Daar zal iedereen zaken mee willen doen. Het lijkt me onverstandig om met de PvdA, SP of GL zaken te doen, maar met D66 of wat dan over is van het CDA, CU, PVV en natuurlijk de SGP moet dat niet zo moeilijk zijn.
Ze profileren zich als de partij van de 'rijken', maar met hun frisse hedendaagse imago proberen ze de mensen ook rijk te laten voelen. Je kunt het wel vrijheid en verantwoordelijkheid, wat volgens mij ook de naam van het regeer- en gedoogakkoord is.quote:Op dinsdag 3 mei 2011 09:00 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
De VVD is tot nu erg slecht geweest in het uitleggen van haar standpunten. Werkelijk hopeloos als het gaat om marketing. Ze laten zichzelf neerzetten als een partij van de rijken, en doen er helemaal niets aan om daar verandering in te brengen. Als de VVD zichzelf opnieuw uitvindt, als een soort van Nederlandse CDU/CSU, dan is het een partij die de komende 50 jaar in het centrum van de macht te vinden is.
Daar zal iedereen zaken mee willen doen. Het lijkt me onverstandig om met de PvdA, SP of GL zaken te doen, maar met D66 of wat dan over is van het CDA, CU, PVV en natuurlijk de SGP moet dat niet zo moeilijk zijn.
Bronquote:Cruciaal congres voor ChristenUnie
Morgen wordt een belangrijke dag voor de ChristenUnie. Op het partijcongres in Ede neemt de partij niet alleen afscheid van zijn leider André Rouvoet, maar zal het vooral gaan over de koers van de partij.
Het congres is vanaf 14.00 uur live te volgen op Politiek 24.
Voor het eerst sinds de oprichting in 2000 mort de achterban. De partij verliest bij verkiezingen en trouwe stemmers vragen zich af hoe christelijk de partij nog is. In traditionele ChristenUnie-bolwerken als Bunschoten-Spakenburg, Barneveld en Urk verliest de partij bij de Provinciale Statenverkiezingen stemmen aan andere partijen. Ook bij de verkiezingen van vorig jaar waren de resultaten niet goed.
Teleurstelling
In 2006 behaalt de partij onder leiding van André Rouvoet zes zetels. De partij mag zelfs deelnemen aan het kabinet Balkenende IV. Trots is de achterban dat de kleine christelijke partij op het hoogste niveau mee mag doen.
Maar bij de Kamerverkiezingen van juni 2010 worden maar net vijf zetels behaald, waarvan één restzetel. Een grote teleurstelling, vooral omdat in de peilingen de partij op acht, soms negen zetels stond.
Onder druk
Om de vraag te beantwoorden waar het misging, wordt een evaluatiecommissie onder leiding van de Nunspeetse wethouder Schipper ingesteld. In het eindverslag 'Met hart en ziel' concludeert die dat de binding met de achterban in de regeerperiode onder druk is komen te staan. Het profiel van de ChristenUnie was niet christelijk genoeg meer en de CU-bewindslieden waren te bestuurlijk geworden.
Die spraken vaak over de term 'christelijk-sociaal', die voor verwarring zorgde bij de achterban. 'Sociaal' werd opgevat als 'socialistisch' en de traditionele aanhang voelde zich allesbehalve links. Vooral voor partijleider Rouvoet is de discussie over de term een hard gelag. Hij was het die het begrip introduceerde en er invulling aan gaf.
"We zijn niet links, we zijn niet rechts, we zijn christelijk", zegt commissievoorzitter Schipper, die van de term afwil.
Gemor
Na het verlies bij de Statenverkiezingen in maart neemt het gemor binnen de partij toe. Er is ongenoegen over de opstelling van de CU tijdens de formatie. De achterban vindt dat de partij zich constructiever had moeten opstellen tegenover het kabinet. De partijtop nam tijdens de formatie direct afstand van de PVV en de gedoogconstructie.
De orthodox-christelijke CU-stemmer hoort geen duidelijk islamstandpunt, terwijl binnen de achterban een behoorlijke aversie leeft tegen de islam.
De alternatieve regeringscoalitie die Rouvoet noemt, samen met D66, is voor de trouwe ChristenUnie-stemmer een onbegrijpelijke keuze. D66 is in zijn ogen een antichristelijke partij, in die zin niet minder erg dan de PVV.
Dat maakt de verwarring voor de achterban compleet: die herkent de partij niet meer als de degelijke christelijke partij van vroeger.
Morgen zal er dus flink gediscussieerd worden over deze onderwerpen. Moet de partij meer naar rechts opschuiven, moet er meer samengewerkt worden met de SGP, hoe moet de partij zich opstellen tegenover het kabinet en gedoogpartner PVV?
Bronquote:Slob: roer ChristenUnie gaat niet radicaal om
Het congres van de ChristenUnie wil dat de christelijke identiteit van de partij wordt versterkt.
Door de deelname aan het vorige kabinet is het profiel van de partij volgens een aantal leden te vaag en te links geworden.
Partijleider André Rouvoet nam op het congres in Ede afscheid. Zijn opvolger Arie Slob zegt dat het roer niet radicaal omgaat. "Ik ben niet links of rechts, ik ben christen", zei Slob.
Hij wil zich onder meer richten op gehandicaptenzorg, het herstel van de economie en de zorgen van ondernemers. Slob is tegen de forse bezuiniging op Defensie.
Rouvoet
Fractievoorzitter Rouvoet neemt dinsdag afscheid van de Tweede Kamer. Hij was zeventien jaar actief in de politiek, onder meer als minister en vicepremier in het laatste kabinet Balkenende.
Ja, ik vraag me nu af wat ze eigenlijk willen. Volgens mij kunnen ze beter fuseren met het CDA, dan kunnen ze samen die existentiële crisis misschien oplossen. Het lijkt erop dat ze zowel anti-D66 als anti-Islam willen worden om zo hun christelijke identiteit te waarborgen. Vraag me af hoe lang zoiets goed gaat.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:05 schreef Morendo het volgende:
http://nos.nl/video/44979-slob-stoppen-met-fliten-met-de-vvd.html
Dezelfde Slob als bovenstaande?!
Ach wat is anti-Islam tegenwoordig?quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:07 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Ja, ik vraag me nu af wat ze eigenlijk willen. Volgens mij kunnen ze beter fuseren met het CDA, dan kunnen ze samen die existentiële crisis misschien oplossen. Het lijkt erop dat ze zowel anti-D66 als anti-Islam willen worden om zo hun christelijke identiteit te waarborgen. Vraag me af hoe lang zoiets goed gaat.
Dat gaat natuurlijk ook niet goed. Ze zullen wel een 'getuigenispartij' blijven, weer worden beter gezegd, vanuit het parlement met 3-6 zetels. Een fusie met het CDA zie ik echt niet gebeuren in de nabije toekomst. Enerzijds heeft de CU een wat linksig imago, vluchtelingen, ontwikkelingssamenwerking anderzijds kun je als homofiel of katholiek de partij nog steeds niet vertegenwoordigen volgens mij.quote:
Tsja, ik heb niet zoveel tegen wat kritische noten hoor. Punt is alleen dat voor mij die kritische noten over de islam ook voor het christendom opgaan. Natuurlijk zijn het beiden verschillende godsdiensten met verschillende wortels, maar uitgewerkt in beleid zie ik dan een heleboel dingen die ik niet wil. Denk nu niet dat ik zit te springen om een Shariawetgeving.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:11 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Elke scheet van iemand die nog eens een kritische noot durft te plaatsen is anti-Islam heden ten dage, onzin.
Simpel, er is een Christelijke partij, er zijn er zelfs drie in Nederland, en mensen stemmen daar voor, derhalve zal dat ook weerklinken in beleid. Iets met volksvertegenwoordigers enzo. Het heeft dus geen voorkeursbehandeling, maar er is gewoon geen Islamitische partij in Nederland die tegenwicht biedt. Wat jij wilt is een balans tussen die twee, maar er zijn nou eenmaal meer Christelijken in Nederland, derhalve zal dat beleid ook vaak "prevaleren" boven Islamitische wensen.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:14 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Andersom zou je namelijk ook weer de vraag kunnen stellen waarom het christelijk geloof een voorkeursbehandeling zou verdienen. Nederland heeft wel christelijke wortels, maar we zijn niet gebonden aan die wortels.
quote:Op zaterdag 14 mei 2011 20:59 schreef Friek_ het volgende:
Waar ik bang voor was gaat dus toch gebeuren:
[ afbeelding ]
Tuurlijk, dat is ook de kern van de democratie. We leven immers in een land waarin de grootste godsdienst nog steeds het christendom is. Het punt van mij was enkel dat ik op veel punten net zo kritisch ben op de islam als op het christendom, alleen ben ik niet in islamitische traditie grootgebracht en is elke religiekritiek daarop een stuk lastiger.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:16 schreef Voorschrift het volgende:
[..]
Simpel, er is een Christelijke partij, er zijn er zelfs drie in Nederland, en mensen stemmen daar voor, derhalve zal dat ook weerklinken in beleid. Iets met volksvertegenwoordigers enzo. Het heeft dus geen voorkeursbehandeling, maar er is gewoon geen Islamitische partij in Nederland die tegenwicht biedt. Wat jij wilt is een balans tussen die twee, maar er zijn nou eenmaal meer Christelijken in Nederland, derhalve zal dat beleid ook vaak "prevaleren" boven Islamitische wensen.
Ja, ik vroeg me ook af hoe je dat verband zo makkelijk kon leggen.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:22 schreef Monidique het volgende:
[..]
Integere journalistiek zou toch nooit deze zinnen kunnen opleveren?
Er zijn meer verloren verkiezigingen geweest voor die partij dan enkel die voor de Tweede Kamer in 2010.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:22 schreef Monidique het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
"Aan de CU kleefde onder zijn leiding echter een links
imago, dat door de kiezer vorig jaar hard werd afgestraft. De partij verloor
een zetel en kwam uit op vijf zetels."
Rrright.
Integere journalistiek zou toch nooit deze zinnen kunnen opleveren?
Bizarre conclusies inderdaad. Ze hebben deelgenomen aan een niet bepaald super succesvol kabinet. Daarvoor zijn ze iets bestraft door de kiezers maar ook niet meer dan dat. over het algemeen scoren ze nog best aardig in historische perspectief.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:22 schreef Monidique het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
"Aan de CU kleefde onder zijn leiding echter een links
imago, dat door de kiezer vorig jaar hard werd afgestraft. De partij verloor
een zetel en kwam uit op vijf zetels."
Rrright.
Integere journalistiek zou toch nooit deze zinnen kunnen opleveren?
En daar gaat tolerant Nederland. Ik vind het echt zonde.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:26 schreef Voorschrift het volgende:
Dat dat niet handig is voor moslims is een ander verhaal, maar goed dat is een democratie.
Er valt hen vooral aan te rekenen dat ze niet hebben weten te profiteren van het ineenstorten van het CDA. Blijkbaar spreken ze buiten de traditionele doelgroep toch onvoldoende aan..quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:30 schreef Morendo het volgende:
[..]
Er zijn meer verloren verkiezigingen geweest voor die partij dan enkel die voor de Tweede Kamer in 2010.
Ze deden het onder linksige Rouvoet dan ook uitzonderlijk goed. What goes up...quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:30 schreef Morendo het volgende:
[..]
Er zijn meer verloren verkiezigingen geweest voor die partij dan enkel die voor de Tweede Kamer in 2010.
Hoezo, volgens mij kan je hier prima leven als Moslim hoor.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:30 schreef Friek_ het volgende:
[..]
En daar gaat tolerant Nederland. Ik vind het echt zonde.
Tja, als er intern veel debat is over de koers en leden zich niet meer herkennen in het profiel dan is een inhoudelijke correctie wellicht gewenst. Kiezers komen en gaan, het is vooral belangrijk dat het actie kader binnen een partij tevreden is.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:32 schreef Monidique het volgende:
[..]
Ze deden het onder linksige Rouvoet dan ook uitzonderlijk goed. What goes up...
Daar is voor een groot deel toch ook sprake van?quote:
Ik poogde grappig te zijn.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:45 schreef du_ke het volgende:
[..]
Daar is voor een groot deel toch ook sprake van?
Depends on the subject and differs per person.quote:Op zaterdag 14 mei 2011 21:45 schreef du_ke het volgende:
[..]
Daar is voor een groot deel toch ook sprake van?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |