Zuid-Afrikaanse avond bij Restaurant Specktakel, Haarlem. 20-06-2011http://www.specktakel.nl/Normaal voert Restaurant Specktakel een zogenaamde wereldse kaart, maar nu hadden ze een eenmalige (en al ver van te voren volgeboekte) speciale Zuid-Afrikaanse avond.
Chris Erasmus en zijn team hadden dus een Zuid Afrikaans 4-gangen menu bij Specktakel samengesteld.
Deze wereldse chefs komen van restaurant Pierneef op ‘La motte wine estate’ in Franschhoek.
Chris is een bekende kok in Zuid Afrika en is jaren lang chefkok geweest in ‘Le Quartier Francais’
Een wereldberoemd restaurant van Margot Janse, uitgeroepen tot beste ladychef in the world!
De "rainbow cuisine" van de Kaapse wijnlanden kenmerkt zich door een variëteit aan geuren, kleuren en smaken.
Samen met de bevriende chefs van Specktakel organiseerden ze een avondvullend Zuid Afrikaans ‘Specktakel’ waarin de fantastische wijnen en spijzen van La Motte winery een hoofdrol speelden.
Tot zover de introductie.De menukaart hebben we maar even ingescand:
Bij binnenkomst werden we ontvangen met een glas Zuid-Afrikaanse brut-Champagne van het huis van Pierre Jordan.
De amuse was een Kaapse kerrie-oester (weskus oester, pawpaw vinigaitte, yuzu, koriander)
Heerlijke oester, met frisse kruiden en wat (namaak)kaviaar.
Het voorgerecht was eigenlijk een forel-salade, maar die bleek vervangen door een op de huid gebakken zalm salade met gamba's en ingelegde haringreepjes kregen. (Franshoek forel skaai, mosterd blare, suulemoen peper slaaisous, per peri garnale, Kaapse bokkoms).
Zalm is niet helemaal ons ding, maar de gamba's en de haring met de salade was verder prima. We dronken er een frisse Sauvignon Blanc van Paul Cuver bij
Het eerste hoofdgerecht was een halve kreeft chakalaka. (kreeft, geurige groente, warm suurlemeon mayonaisse, fetakaas).
Gewoon superlekker. Hier kregen we een glas Chardonnay van het estate La Motte bij.
Het tweede hoofdrecht was Biltong gekruide volstruis beeshaas. (met groene asperges, buchu hollandaise sous, botter skorsie & gember tert, choras skyfies). Het was dus een supermalse struisvogelbiefstuk met sopeciale buchukruiden, een butterscotch-gembertaart en chips van aardappelen gedoopt in chiraswijn.
We kregen een zeer bijpassende mooie rode Chirazwijn uit 2008 van La Motte bij.
Tenslotte het dessert: Elging appel en appeliefie tert. (melkert roomijs, gebrande botter sous, gesoute karamel, nougat). Een warm appeltaartje met ijs en karamel. Fris en niet te zoet.
Tussendoor hebben we de Zuid-Afrikaanse kok,Chris Erasmus, nog even in de keuken op de foto gezet, hetgeen hem bij voor het afrekenen deed besluiten nog even speciaal bij ons aan tafel ons een handje te geven en te vragen of alles naar onze zin was geweest en of we binnenkort bij hem in La Motte willen langskomen.
Al met al 1 van de beste eetervaringen van de laatste tijd en het gehele arrangement inclusief alle wijnen en water kostte 50 euro pp.
Wij hebben een superavond gehad.Prijs-kwaliteit: 9+
[ Bericht 0% gewijzigd door golfer op 20-06-2011 23:14:44 (typo) ]
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer