abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 15 maart 2011 @ 13:05:20 #1
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_94138923
Laatste updates (di 14:10)
Meerdere units (reactorgebouwen) in de Daiichi-centrale hebben nu ernstige problemen.



In unit 4 heeft een brand gewoed. Later zijn hier ook explosies geweest. Deze reactor was niet in gebruik dus een sterke reactie vond hier niet plaats, maar er is wel gebruikte brandstof opgeslagen in een koelbad. Wanneer dit bad niet goed gekoeld wordt en droog komt te staan, kan ook daar radioactieve stof uit vrijkomen. Verschillende bronnen melden dat dit al het geval is.

Unit 2 heeft nog steeds grote problemen. Er lijkt een explosie te zijn geweest dinsdag om 0:10, in of rond de 'suppression chamber'. Dit is een donut-vormig condensatievat onder de reactor, waar stoom vanuit de reactor doorheen wordt geleid als de druk te hoog wordt. Het staat indirect in contact met de binnenkant van het beschermingsvat waar de reactor zich in bevindt. Als de druk binnen te ver oploopt, komt hier (radioactieve) stoom in terecht. Als het vat lek is, kan radioactieve stoom en water naar buiten lekken.

Er is aan de grens van het complex (buiten de centrales) een zeer hoge straling gemeten (meer dan 10.000x normaal). Alle technici behalve degenen die direct bij de koeloperatie betrokken zijn, zijn geëvacueerd.

De helft (2.7m) van de brandstofstaven in unit 2 zijn momenteel aan de lucht ontbloot, zodat de reactor nog steeds dringend gekoeld moet worden. Dit is een zeer moeilijke taak geworden door de hoge straling.

___________________________________________________________________



Status (geüpdatet di 14:10)
• Daiichi-centrale (Fukushima I): Een aantal reactoren zijn oververhit omdat de koeling is uitgevallen. Vanaf zaterdag wordt unit 1 gekoeld met zeewater, nu ook unit 2 en 3. Licht-radioactief gas is op meerdere momenten vrijgelaten, om de druk in de reactor te verlagen. Door gas hebben explosies plaatsgevonden in unit 1 en 3 waardoor het dak is weggeblazen. Dit heeft de reactor zelf niet aangetast. Unit 2 is later in grote problemen gekomen door een lage waterstand en schade aan de 'suppression chamber', een soort expansievat onder de reactor. In Unit 4 heeft een brand gewoed. Deze reactor is uit, maar er is wel brandstof opgeslagen waaruit radioactieve stof zou kunnen lekken. Ook units 5 & 6 staan uit maar hebben te maken met temperatuurstijging.
• Daini-centrale (Fukushima II): Ook hier wordt druk verlaagd door vrijlaten van licht-radioactief gas.
• Onagawa-centrale: Hier was een verhoogde straling gemeten, maar dit is nu normaal. Waarschijnlijk van de Daiichi-centrale afkomstig. (nu.nl)
• Tokai 2-centrale: Eén koelsysteem uitgevallen op zondag, koeling is inmiddels overgenomen door backupsysteem. (De Morgen)

De centrales moeten enkele dagen gekoeld blijven voordat de shutdown volledig is.

De bevolking in de omgeving van de Daiichi- en Daini-centrales (totaal 200.000 mensen) is geëvacueerd. Tot 30 km afstand moet men binnen blijven. Enkele tientallen medewerkers van de Daiichi-centrale zijn gewond geraakt bij de herstelwerkzaamheden en explosies, één is overleden.

Eerder nieuws

quote:
Gebruikte brandstof in kernreactor 4 kookt

Het Japanse Atoomgenootschap meldt aan Reuters dat er na een explosie twee gaten van acht vierkante meter in een muur van het buitenste gebouw rond kernreactor nummer 4 van centrale Fukushima 1 zitten. Daarbij is een zeer gevaarlijke situatie ontstaan: het bad waarin gebruikte brandstof wordt bewaard is naar alle waarschijnlijkheid gaan koken. Update 11:20 De Japanse autoriteiten bevestigen dat het water inderdaad kookt.

Als een splijtstaaf gebruikt is, wordt deze met een kraan uit de reactor gehaald en in een bad getakeld. Daar moet de staaf een jaar afkoelen. Maar door de explosies en de ontstane druk stijgt de temperatuur in dit bad tot een kookpunt. Als het water verdampt is, zijn de splijtstaven onbeschermd.

Volgens onze wetenschapsredacteur Karel Knip kan dit zeer gevaarlijk zijn. De staven in de reactor zelf zijn goed beschermd door een paar lagen staal en beton, maar het bad voor de gebruikte staven is dat niet. Het dak daarboven is door de explosies kapot, waardoor het radioactief materiaal uit de gebruikte stoffen vrij spel kan krijgen als het water kookt en verdampt.

Eerder vandaag woedde er een brand in reactor 4. Ook is er een explosie geweest in reactor 2. Hierbij is een hoeveelheid straling vrijgekomen die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In Tokio is verhoogde radioactiviteit in de lucht gemeten.
quote:
Kans op meltdown in Japan neemt toe (NRC, ma 12:06)
door Ernst-Jan Pfauth

De splijtstofstaven in de door de aardbeving getroffen kernreactor van Fukushima 1 staan nu compleet zonder water, meldt een woordvoerder via persbureau Jiji. Daarmee neemt de kans op een meltdown toe. Een meltdown verhoogt de kans op een radioactief lek.
Wetenschapsredacteur Karel Knip schreef vanmorgen in nrc.next over de pijnlijke consequenties van het droog staan van de splijtstofstaven:

De druk binnen de staven neemt zo toe dat zij hier en daar openbarsten en hun sterk radioactieve inhoud vrijgeven. En er ontstaat een chemische reactie tussen de hete stoom en het zeer speciale metaal dat voor de splijtstofomhulling wordt gebruikt (een legering met zirconium: zircaloy). Daarbij vormt zich het explosieve waterstof. Kennelijk heeft zich dat in het gebouw van reactor 1 opgehoopt, met fatale gevolgen. Het had, net zoals de vluchtige radioactieve stoffen, via filters naar de omgeving geloosd moeten worden.

Een ramp met de omvang van Tjsernobyl zal het niet worden, schreef Knip eerder.

Er zullen radioactieve stoffen vrijkomen, maar niet in de mate zoals gebeurde bij Tjernobyl in 1986. Reactor 4 van die centrale bevatte grafiet, dat prompt in brand vloog. Die aanhoudende brand in Tjernobyl heeft toen enorme hoeveelheden radioactief materiaal over de omgeving verspreid. De inhoud van de kernreactoren van Fukushima kan niet branden.
Info: Scenario's

quote:
In alle drie de reactors dreigt nu een meltdown. Wat nu? Drie mogelijkheden. (Volkskrant, ma 14:25)

Scenario 1: een meltdown
Hierbij raken de splijtstofstaven in de kernreactor oververhit, doordat er te weinig koelwater beschikbaar is. Die splijtstofstaven moeten gekoeld worden omdat ze warm worden bij de kernsplitsing - die warmte wordt normaal gesproken gebruikt om energie op te wekken. Dat is te vergelijken met een waterkoker: een bak water met een verwarmingselement erin. Alleen is dat verwarmingselement nucleair.

De reactie is na de aardbeving gestopt, maar de staven geven nog restwarmte af. Dat is normaal gesproken geen probleem, zolang de warmte maar door water kan worden afgevoerd. Juist dat lukt niet, na de beving. Daarom wordt de reactor nu gekoeld met zeewater.
Bij onvoldoende koeling kunnen de splijtstofstaven zo warm worden, dat ze door het stalen reactorvat heen smelten. Dat heet een meltdown.

Is dat erg?
Het hoeft niet meteen een ramp te betekenen. De meeste reactors hebben een dik, betonnen opvangvat. Het radioactieve uranium wordt daarin opgevangen, en kan afkoelen zonder dat de buitenwereld er last van heeft. Liever wil men dit voorkomen, vandaar het binnenlaten van zeewater. Dat is ook gebeurd bij reactors 2 en 3 van dezelfde centrale in Fukushima.

Scenario 2: een ontploffing
Door de aardbeving viel de stroom uit in de reactor. Die stroom is nodig om de pompen aan te drijven die zorgen voor watercirculatie. Dat gebeurde niet, waardoor het water niet werd gecirculeerd en de warme splijtstofstaven begon te reageren met het resterende water.

Daarbij ontstond waterstof. Toen dat waterstof terechtkwam in de ruimte tussen de reactor en het reactorvat, kwam het in aanraking met de daar aanwezige zuurstof. Dat veroorzaakte een explosie. Als er op dat moment radioactief materiaal blootligt, en de boel explodeert, kan dat radioactieve materiaal in de omgeving terecht komen. In Tsjernobyl ontplofte in 1986 een kerncentrale, maar niet door deze waterstofreactie. Bovendien was die centrale veel onveiliger dan de centrales in Japan.

Is dat erg?
Als het zo ver zou komen: mogelijk heel erg. Denk aan wat de explosie van de centrale in Tsjernobyl heeft veroorzaakt. Maar heel waarschijnlijk is het niet. De waterstofexplosie zoals hier boven beschreven, is in Japan al geweest. De kans op een tweede is daarmee minder.

Scenario 3: men krijgt de boel (toch nog) onder controle
Als het de Japanners lukt om alles op tijd te koelen, is er relatief weinig aan de hand. Een meltdown lijkt dan niet meer te kunnen gebeuren. Voor een explosie waarbij radioactief materiaal vrijkomt, is het al te laat.

Is het probleem dan wel zo groot?
Ja, vooral voor de energievoorziening. De reactors kunnen nu al worden afgeschreven, waardoor Japan 2000 megawatt (vier keer zoveel als Borssele produceert) aan vermogen kwijt is.
Info: Status van de centrales
NRC Liveblog 15 maart (continu geüpdatet)
Kyodo headlines (continu geüpdatet)
Persberichten van energiebedrijf Tepco (Engels, semi-elk uur-geüpdatet, site is vaak overbelast)
Fukushima I nuclear accidents (Wikipedia)
Fukushima II earthquake events (Wikipedia)

Info: Achtergronden
Nuclear energy 101: Inside the "black box" of power plants - Hoe werkt kernenergie en wat ging er mis in Fukushima?
A Conversation with My Dad, a Nuclear Engineer, about the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant Disaster in Japan - vraaggesprek met een nucleair ingenieur
How a Reactor Shuts Down and What Happens in a Meltdown (NYTimes, infographic)
Japan's nuclear crisis and Chernobyl: Key differences (Christian Science Monitor)

Plaatjes en video's








Stream
NHK World TV (Engels vertaald)

Bekende hoaxes

SPOILER: Bekijk hoaxes
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Eerdere topics
Kerncentrales Japan in problemen #1
Kerncentrales Japan #2
Kerncentrales Japan #3
Kerncentrales Japan #4
Kerncentrales Japan #5
Kerncentrales Japan #6
Kerncentrales Japan #7
Kerncentrales Japan #8
Kerncentrales Japan #9

[ Bericht 0% gewijzigd door eleusis op 15-03-2011 14:10:35 ]
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
pi_94138963
;(
Op vrijdag 22 juli 2011 00:30 schreef yvonne het volgende:
Ja DE Ik houd nog heel veel van je
pi_94138965
http://www.ustream.tv/channel/geiger-counter-chiba

quote:
Bekijk hier live een geigerteller in de stad Chiba, zo'n 400 kilometer van Sendai en ligt 50 kilometer ten oosten van Tokio. Een geigerteller is een stralingsdetector waarmee stralingen gemeten kunnen worden.
  dinsdag 15 maart 2011 @ 13:07:13 #4
310170 kawa4
gratis is goed!!!!
pi_94138975
wat gebeurt er eigenlijk met het koelwater wat ze er de hele tijd in pompen,
stroomt dat weer terug de zee in???
en in hoeverre is dat eigenlijk gevaarlijk???
mee bekant vangde gin haas.
pi_94139013
Koelwater komt niet in contact met het radioactief materiaal, dus veilig.
pi_94139025
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:07 schreef kawa4 het volgende:
wat gebeurt er eigenlijk met het koelwater wat ze er de hele tijd in pompen,
stroomt dat weer terug de zee in???
en in hoeverre is dat eigenlijk gevaarlijk???
Station Arnhem foto's: http://www.flickr.com/photos/temlin/
pi_94139069
Heb het niet helemaal gevolgd, maar hoeveel % kans is er op dit moment dat het goedkomt. En hoeveel % kans dat het helemaal misgaat? :@
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
  Moderator dinsdag 15 maart 2011 @ 13:10:30 #8
236264 crew  capricia
pi_94139075
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 12:54 schreef ETA het volgende:
update plaatje van TEPCO zelf (excuses voor het ongemak als deze al langsgekomen is):

[ afbeelding ]
Offlline gehaald?
Definitely not CIA
  dinsdag 15 maart 2011 @ 13:10:48 #9
24807 NJ
Don't mention the war!
pi_94139084
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:10 schreef Stokstaart het volgende:
Heb het niet helemaal gevolgd, maar hoeveel % kans is er op dit moment dat het goedkomt. En hoeveel % kans dat het helemaal misgaat? :@
Het is al mis, dus kan niet meer goedkomen.
En verder weet niemand dat.
And now for something completely different, I'm on a horse.
  dinsdag 15 maart 2011 @ 13:11:31 #10
310170 kawa4
gratis is goed!!!!
pi_94139105
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:09 schreef Temlin het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
duidelijk plaatje
het zee water wordt dus alleen maar gebruikt om het vat te koelen en niet ( direct) de "staven" ??
mee bekant vangde gin haas.
pi_94139120
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:10 schreef Stokstaart het volgende:
Heb het niet helemaal gevolgd, maar hoeveel % kans is er op dit moment dat het goedkomt. En hoeveel % kans dat het helemaal misgaat? :@
X% dat het goedgaat en (100 - X)% dat het foutgaat.

Kan niemand iets zinnigs over zeggen denk ik :P
pi_94139131
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:04 schreef TheSeeker_NL het volgende:

[..]

Evacueren is voor het personeel dat nu nog aanwezig is vast geen optie meer. Die zijn al ten dode opgeschreven lijkt me.
Dat lijkt mij een beetje koffie dik kijken.

Jij weet net zo min als de rest van ons hoeveel straling die gasten binnen hebben gekregen.
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  Moderator dinsdag 15 maart 2011 @ 13:13:03 #13
236264 crew  capricia
pi_94139161
Hier ook nog een stukje over het koelwater:
Definitely not CIA
  dinsdag 15 maart 2011 @ 13:13:14 #14
68576 eleusis
fokked op kidz
pi_94139167
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:11 schreef kawa4 het volgende:
duidelijk plaatje
het zee water wordt dus alleen maar gebruikt om het vat te koelen en niet ( direct) de "staven" ??
Klopt, maar het wordt wel (licht) radioactief, vanwege het contact met stoom dat afgeblazen wordt door ventielen vanuit het reactorvat.

Ik denk dat het niet om zodanige hoeveelheden gaat dat het niet meer in zee geloosd mag worden. (Hier in Nederland hadden we geloof ik een pijp zodat licht-radioactief materiaal 4km uit de kust geloosd kan worden, maar ik weet niet of dit nu nog zo is.)
Ik in een aantal worden omschreven: Ondernemend | Moedig | Stout | Lief | Positief | Intuïtief | Communicatief | Humor | Creatief | Spontaan | Open | Sociaal | Vrolijk | Organisator | Pro-actief | Meedenkend | Levensgenieter | Spiritueel
  dinsdag 15 maart 2011 @ 13:13:22 #15
165633 eriksd
The grand facade...
pi_94139172
Wat een ellende allemaal.
Op donderdag 11 oktober 2012 19:49 schreef Tem het volgende:
Bis bis bis
Op maandag 17 december 2012 22:25 schreef KoosVogels het volgende:
Wij krijgen niks voor kerst van de baas. Alleen een trap onder de reet en een stuk steenkool.
  dinsdag 15 maart 2011 @ 13:14:18 #16
42636 TheSeeker_NL
Damn fine coffee
pi_94139202
quote:
7s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:12 schreef vosss het volgende:

[..]

Dat lijkt mij een beetje koffie dik kijken.

Jij weet net zo min als de rest van ons hoeveel straling die gasten binnen hebben gekregen.
Daar waren toch metingen van? Daarnaast zijn die mensen nu al een paar dagen blootgesteld aan een redelijke hoeveelheid straling en zullen ze nog moeten blijven tot dat alles is opgelost. Maw, ik denk niet dat ze nog een lang leven in het verschiet hebben.
pi_94139208
Zijn er hier trouwens meer mensen hier op FOK die net als ik op hun werk een stralingsbadge dragen wegens radioactief materiaal op de werkplek? :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  Forum Admin dinsdag 15 maart 2011 @ 13:14:35 #18
240730 crew  Opa.Bakkebaard
Heeft een huisje.
pi_94139213
Handig dit topic. Ben meteen weer helemaal bij.
pi_94139224
mensen in op staan alle afbeeldingen,waarom alles dubbel posten?
computer wordt er traag van.
pi_94139233
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:14 schreef TheSeeker_NL het volgende:

[..]

Daar waren toch metingen van? Daarnaast zijn die mensen nu al een paar dagen blootgesteld aan een redelijke hoeveelheid straling en zullen ze nog moeten blijven tot dat alles is opgelost. Maw, ik denk niet dat ze nog een lang leven in het verschiet hebben.
Kun je niet zeggen.
Station Arnhem foto's: http://www.flickr.com/photos/temlin/
pi_94139243
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:14 schreef TheSeeker_NL het volgende:

[..]

Daar waren toch metingen van? Daarnaast zijn die mensen nu al een paar dagen blootgesteld aan een redelijke hoeveelheid straling en zullen ze nog moeten blijven tot dat alles is opgelost. Maw, ik denk niet dat ze nog een lang leven in het verschiet hebben.
Dat weet jij ook helemaal niet. Het zijn teams die op en af gaan en zodra het echt gevaarlijk wordt (lees: levensbedreigend) qua straling dan zijn die gasten ook gewoon weg daar hoor.
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  dinsdag 15 maart 2011 @ 13:15:42 #22
42636 TheSeeker_NL
Damn fine coffee
pi_94139250
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:15 schreef Temlin het volgende:

[..]

Kun je niet zeggen.
Dat kan ik wel hoor. En daarnaast zeg ik "ik denk".

btw:

Radiation too high for normal work at control room of No.4 reactor of Fukushima Daiichi plant - Kyodo
  Moderator dinsdag 15 maart 2011 @ 13:17:12 #23
236264 crew  capricia
pi_94139299
Volgens Tepco is er nu zeewater in de 'core' (bij 1, 2 en 3) en in de 'containment vessel' (bij 1) gepompt.
Wat is het verschil?
Definitely not CIA
pi_94139304
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:15 schreef TheSeeker_NL het volgende:

[..]

Dat kan ik wel hoor. En daarnaast zeg ik "ik denk".

btw:

Radiation too high for normal work at control room of No.4 reactor of Fukushima Daiichi plant - Kyodo
Dit is geen normal work wat ze doen. Te hoog voor normaal werk wil niet zeggen dat je er niet even kunt vertoeven.

Tegenwoordig kun je ook prima rondlopen in Pripyat, echter er gaan wonen is niet geheel verstandig :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  Moderator dinsdag 15 maart 2011 @ 13:17:45 #25
236264 crew  capricia
pi_94139322
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 maart 2011 13:11 schreef kawa4 het volgende:

[..]

duidelijk plaatje
het zee water wordt dus alleen maar gebruikt om het vat te koelen en niet ( direct) de "staven" ??
Ja wel, ook.
1, 2 en 3 hebben zeewater in de core.
Definitely not CIA
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')