abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_92401324
Het is zover, alles zit bij elkaar, moet nu nog 8 uur rijzen dus die gaat zo de magnetron in voor 8 uur. De geur is nu heel anders dan een paar dagen terug. In plaats van het rotte eieren geurtje is het nu een beetje een nootachtig geurtje, waar ik best goed aan ruiken kan zonder te kokhalzen ;)
pi_92411819
Net m'n eerste brood van het nieuwe deeg gebakken, ik ben zeer tevreden met het resultaat:


De korst was goed aan het knisperen toen hij uit de oven kwam, zo gezellig. Inmiddels heb ik het aangesneden en de binnenkant is ook helemaal mooi.
Work hard, play harder.
pi_92412253
Mijn 1e echte brood staat in de oven :D
Het is een recept met veel-granen mix (ik heb de abdijmix genomen die de Albert Heijn verkoopt) met daardoor gefruite geraspte ui, beetje suiker en witbier ipv water. Ohja en wat komijn (eigenlijk kwarijzaad, maar dat was ik vergeten te kopen). Geen 'gewoon' brood dus, maar volgens mij erg smakelijk bij de uiensoep die ik ga maken straks :)

Als hij lukt maak ik een foto voor jullie ;)
pi_92414491
Nou, experiment geslaagd :9 Beetje aan de donkere kant, volgende keer de oven iets minder warm dan gaat het prima.

na de laatste rijs:


net uit de oven, rechts iets te hard gegaan:


en aangesneden om te proeven:


erg lekker :9
  zondag 6 februari 2011 @ 19:11:56 #125
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92422525
Ik had vanmorgen een brood dat gewoon compleet NIET wou rijzen. Echt heel raar. We hadden niks anders gedaan dan anders, maar er gebeurde niks. Het was de helft van een pak broodmix waarvan het eerdere brood prima gelukt was, dus daar kon het ook niet aan liggen. Gist met handwarm water gedaan en zo, net als anders. We hebben 'm nog een uur in de oven laten rijzen bij 40 graden, maar het bleef een vieze kleine deegbal.
Later dus maar een tweede geprobeerd, die is als vanouds mooi geworden.
En de kapotte broodbakmachine heeft al het kneedwerk gedaan, hehe. ;)
pi_92425407
Vandaag dus geleerd dat zuurdesem niets voor mij is. De eerste hap, lekker zout :) Na 4x kauwen, hm... dat zurige is niets voor mij :{
Experimentje zuurdesem dus geslaagd, en meteen geleerd dat ik het niet weer doe.

Nu maar een tarwebroodje bakken :D
pi_92425736
quote:
Op zondag 6 februari 2011 20:06 schreef Freddeh het volgende:
Vandaag dus geleerd dat zuurdesem niets voor mij is. De eerste hap, lekker zout :) Na 4x kauwen, hm... dat zurige is niets voor mij :{
Experimentje zuurdesem dus geslaagd, en meteen geleerd dat ik het niet weer doe.

Nu maar een tarwebroodje bakken :D
Als je de smaak in principe wel lekker vindt, maar wel te sterk/zuur, zou je ook wat minder zuurdesemcultuur kunnen gebruiken en daarbij normale gedroogde gist in het brood doen. Dan krijg je een wat minder sterke zuurdesemsmaak.

Waar heb je je cultuur bewaard? In de koelkast of bij kamertemperatuur? Melkzuurbacteriën kunnen namelijk beter tegen kou dan gisten. Als je de cultuur in de koelkast bewaart, gaat de verhouding tussen melkzuurbacteriën en gisten wat meer richting de bacteriën, waardoor het brood zuurder wordt en iets minder goed rijst. Bewaart op kamertemperatuur zijn de bacteriën en gisten wat beter in evenwicht.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_92432869
Ik heb het bewaard op kamertemperatuur. Zal morgen nog eens eentje in de oven gooien met minder zuurdesem en met wat gewone gist. Eens kijken hoe dat is.
pi_92500635
Vandaag ook maar weer eens een bolletje deeg in de oven gegooid, na een uurtje kwam hij er zo uit:

  † In Memoriam † donderdag 10 februari 2011 @ 19:53:42 #130
91830 MaximusTG
pi_92603139
Ik ben op zoek naar een goede zuurdesemcultuur. Heb er een tijdje terug zelf een gekweekt, maar die rijst niet echt geweldig. Nu had ik het plan vanmiddag om er een te halen bij de natuurwinkel, maar die bleek uitverkocht. Gelukkig wist ik nu het merk, en volgens mij kan je dat spul helemaal niet meer verwerken tot een levende cultuur. Iemand een internetadresje waar je een goede cultuur kunt bestellen? Liefst in NL, kan nl. alleen buitenlandse webshops vinden.
pi_92603679
quote:
Op donderdag 10 februari 2011 19:53 schreef MaximusTG het volgende:
Ik ben op zoek naar een goede zuurdesemcultuur. Heb er een tijdje terug zelf een gekweekt, maar die rijst niet echt geweldig. Nu had ik het plan vanmiddag om er een te halen bij de natuurwinkel, maar die bleek uitverkocht. Gelukkig wist ik nu het merk, en volgens mij kan je dat spul helemaal niet meer verwerken tot een levende cultuur. Iemand een internetadresje waar je een goede cultuur kunt bestellen? Liefst in NL, kan nl. alleen buitenlandse webshops vinden.
Wat voor bloem heb je gebruikt om je eigen cultuur te maken?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  † In Memoriam † donderdag 10 februari 2011 @ 20:06:13 #132
91830 MaximusTG
pi_92603912
Heb 'the pineapple juice' methode gebruikt. Die begint met eerste dag ananassap+ roggemeel, dan verversen met ananassap en tarwebloem, en daarna verder met tarwebloem en water.
pi_92604394
quote:
Op donderdag 10 februari 2011 20:06 schreef MaximusTG het volgende:
Heb 'the pineapple juice' methode gebruikt. Die begint met eerste dag ananassap+ roggemeel, dan verversen met ananassap en tarwebloem, en daarna verder met tarwebloem en water.
Ik bedoel meer wel of geen volkoren (dat geldt zowel voor de tarwe als de rogge). Op de vliesjes die in volkoren zitten natuurlijke gistcellen, die je mist als je witte bloem gebruikt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  † In Memoriam † donderdag 10 februari 2011 @ 20:25:42 #134
91830 MaximusTG
pi_92605093
Hmm, de rogge iig wel volkoren, de bloem niet volgens mij. Dat geeft het recept ook aan; roggemeel en tarwebloem.
pi_92609012
Ik heb in m'n Jamie Oliver kookboek een mooi recept voor desembrood staan (wel een kleine week voor uittrekken ivm desem). Ik zal kijken of ik eens zin heb om die over te tikken.

Gisteren een lekkere focaccia gemaakt voor bij de sla, lekker met een ei erdoor voor de stevigheid en gevuld met kruiden, stukken olijf en gedroogde tomaatjes en verkruimeld zeezout op de bovenkant.
Wie 't recept wil moet 't even melden, dan tik ik die ook over.
Wel even een logistiek probleempje aangezien m'n speltbrood (die deze keer tot gigantisch formaat is is gerezen!) door verkeerd inplannen op hetzelfde moment de oven in moest. Paste nèt :)
  † In Memoriam † vrijdag 11 februari 2011 @ 11:31:59 #136
91830 MaximusTG
pi_92629635
Naja, misschien probeer ik nog wel een keer een desem te maken. Gaat alleen zoveel tijd inzitten.. En dan weet je nog niet welke gist je hebt 'gevangen'. Daarom wou ik een goede kopen :).
Daarnet eens uitgeprobeerd of je met no-knead brooddeeg ook kleine broodjes kan bakken. Dat kan ;). Alleen is laten rijzen in een vorm handiger denk ik.. Dit zijn 4 broodjes, van de helft van het deeg (recept waar ik eerder al naar linkte):

  † In Memoriam † zondag 13 februari 2011 @ 21:40:10 #137
91830 MaximusTG
pi_92739926
Zo, nu heb ik vanmiddag dus de andere helft van het deeg voor de broodjes hierboven genomen (dat had ik in de koelkast bewaard) en het no-knead deeg gebruikt om wat nieuws te maken:
Ik noem het 'no-touch' deeg :+ . Als je het no-knead deeg maakt, en het na het rijzen licht omvouwt met een spatel in de kom, en het dan in een broodvorm laat 'lopen', het dan laat rijzen en bakt heb je een brood zonder ooit met een vinger het deeg te hoeven aanraken ;).
  † In Memoriam † donderdag 17 februari 2011 @ 17:08:38 #138
91830 MaximusTG
pi_92922600
Laat ik nog maar eens posten dan, anders bloedt dit topic helemaal dood ;). Ben weer een nieuwe desem begonnen maandag, met versgeperst sinaasappelsap en volkoren roggemeel. Tweede dag volkoren tarwemeel erbij en sinaasappelsap. Gisteren water en volkorentarwe. Nu zou het vandaag al flink gerezen moeten zijn, maar daar is nog niks van te zien.Heb er dus maar alleen wat extra tarwemeel bijgedaan, zodat ie iets dikker is. Dan kan je beter zien of ie gaat rijzen. Morgen ga ik em gewoon weer verversen, en de dag daarna niet, en dan zondag wel weer. Daarna ga ik verversen met tarwebloem en water.
  donderdag 17 februari 2011 @ 18:19:21 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92925284
quote:
1s.gif Op donderdag 17 februari 2011 17:08 schreef MaximusTG het volgende:
Laat ik nog maar eens posten dan, anders bloedt dit topic helemaal dood ;). Ben weer een nieuwe desem begonnen maandag, met versgeperst sinaasappelsap en volkoren roggemeel. Tweede dag volkoren tarwemeel erbij en sinaasappelsap. Gisteren water en volkorentarwe. Nu zou het vandaag al flink gerezen moeten zijn, maar daar is nog niks van te zien.Heb er dus maar alleen wat extra tarwemeel bijgedaan, zodat ie iets dikker is. Dan kan je beter zien of ie gaat rijzen. Morgen ga ik em gewoon weer verversen, en de dag daarna niet, en dan zondag wel weer. Daarna ga ik verversen met tarwebloem en water.
Waarom doe je er tarwemeel bij?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 18 februari 2011 @ 01:02:37 #140
91830 MaximusTG
pi_92949457
Tja, bij mijn eerste poging had ik als start roggemeel gebruikt,en daarna tarwebloem. Dat werd niet echt wat, en nu werd me hierboven dus "aangeraden" volkoren te gebruiken. Nu weet ik wel dat tarwemeel minder rijst, maar zag verder weinig reden om het niet te proberen. Uiteindelijk is je zuurdesem zo omgebouwd naar welke meel/bloem/graansoort je wilt.
pi_92958088
Ik ga kijken of ik vanmiddag biologisch roggemeel kan kopen bij de boer, dat schijnt 't beste te zijn om te beginnen met desem. Ik ben gek op de zurige smaak ervan, dus ik hoop dat het me eindelijk eens gaat lukken. :)
  † In Memoriam † zondag 20 februari 2011 @ 14:05:49 #142
91830 MaximusTG
pi_93054780
Nog mensen met een goed (als in getest) recept voor pide ?
pi_93056382
Nee, heb wel een echte pide ooit gemaakt tijdens een vakantie in Turkije :9 Was leuk :Y
Maar aan dit antwoord heb je niks :P

Er gaat zo hier weer een maisbrood de oven in, alleen stellen we de oven nu iets anders in : hete lucht en dan 10% minder heet. Wel even lang.. eens kijken hoe dat gaat worden.
  zondag 20 februari 2011 @ 14:40:41 #144
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_93056540
Met circulatie neem ik aan?

Brood voor morgen is alweer lekker aan het rijzen. Ik ben er straks een paar dagen niet, als ik een stukje deeg achter wil houden voor het volgende brood, hoe kan ik dat het beste in leven houden?
  zondag 20 februari 2011 @ 14:42:12 #145
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_93056614
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:40 schreef Erasmo het volgende:
Met circulatie neem ik aan?

Brood voor morgen is alweer lekker aan het rijzen. Ik ben er straks een paar dagen niet, als ik een stukje deeg achter wil houden voor het volgende brood, hoe kan ik dat het beste in leven houden?
Door het regelmatig wat vers gemaakt deeg bij te voeren, met eventueel een beetje suiker erin.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_93056649
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:40 schreef Erasmo het volgende:
Met circulatie neem ik aan?

Brood voor morgen is alweer lekker aan het rijzen. Ik ben er straks een paar dagen niet, als ik een stukje deeg achter wil houden voor het volgende brood, hoe kan ik dat het beste in leven houden?
in de koelkast of in de vriezer?

Hier staat ook deeg op de vensterbank te rijzen, een simpel witbrood met een beetje volkorenmeel erdoorheen. Lekker straks bij de boeuf bourgignon, met wat boter en zout...
  zondag 20 februari 2011 @ 14:43:31 #147
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_93056689
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 februari 2011 01:02 schreef MaximusTG het volgende:
Tja, bij mijn eerste poging had ik als start roggemeel gebruikt,en daarna tarwebloem. Dat werd niet echt wat, en nu werd me hierboven dus "aangeraden" volkoren te gebruiken. Nu weet ik wel dat tarwemeel minder rijst, maar zag verder weinig reden om het niet te proberen. Uiteindelijk is je zuurdesem zo omgebouwd naar welke meel/bloem/graansoort je wilt.
Het hele idee van zuurdesem is voor rogge bedacht omdat rogge geen gluten heeft en je het anders niet aan het rijzen krijgt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 februari 2011 @ 14:44:35 #148
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_93056755
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Door het regelmatig wat vers gemaakt deeg bij te voeren, met eventueel een beetje suiker erin.
Dat is wat ik normaal doe ja, maar als je er niet bent dan gaat dat wat moeilijk ;)

quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:42 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

in de koelkast of in de vriezer?

Hier staat ook deeg op de vensterbank te rijzen, een simpel witbrood met een beetje volkorenmeel erdoorheen. Lekker straks bij de boeuf bourgignon, met wat boter en zout...
Zouden ze de kelder overleven? Ik vrees dat als ik het in de vriezer doe mijn cultuur doodvries :P
  zondag 20 februari 2011 @ 14:46:51 #149
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_93056884
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:44 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Dat is wat ik normaal doe ja, maar als je er niet bent dan gaat dat wat moeilijk ;)

Klopt, dat wordt lastig, maar je kan altijd weer een nieuwe preferment maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 februari 2011 @ 14:50:32 #150
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_93057048
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Klopt, dat wordt lastig, maar je kan altijd weer een nieuwe preferment maken.
Ik ga het gewoon proberen in de kelder met wat suiker als rantsoen, doosje afsluiten of niet?
  zondag 20 februari 2011 @ 14:52:10 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_93057125
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:50 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Ik ga het gewoon proberen in de kelder met wat suiker als rantsoen, doosje afsluiten of niet?
Doekje erover, als het verschrikkelijk stinkt als je terugkomt kan je het altijd nog weggooien. Koelkast blijft het trouwens langzamer ontwikkelen, maar als het misgaat stinkt die weer zo. Wat voor een werk doe je trouwens dat je vaak lang weg bent?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 20 februari 2011 @ 14:53:24 #152
91830 MaximusTG
pi_93057191
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 14:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het hele idee van zuurdesem is voor rogge bedacht omdat rogge geen gluten heeft en je het anders niet aan het rijzen krijgt.
Ja, dat snap ik, als ik het begrijp wordt een desemcultuur gebruikt omdat die melkzuurbacterien bevat die de amylases in de rogge inactiveren, waardoor de structuur van het brood gewaarborgd wordt.
Maar om een desemcultuur te maken hoef je in principe alleen maar een sample van de gewenste gisten/melkzuurbacterien te hebben en die genoeg te 'voeren'. Bij de 'pineapple juice' methode wordt er gesteund op de gisten/melkzuurbacterien die op de roggemeel voorkomen, en wordt het sap gebruikt om de pH zo te verlagen dat een ongewenst microorganisme geen kans krijgt. Daarna wordt de cultuur tarwebloem gevoerd. Dat had ik dus eerst geprobeerd, en dat werd niks. Daarom dacht ik, ach, laat ik ook eens volkoren tarwe proberen. Kon iig geen kwaad volgens mij. Het is nu overigens gelukt:

It's alive:

pi_93059425
Goed gelukt *O* We improve :Y

  zondag 20 februari 2011 @ 16:40:46 #154
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_93062720
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 15:35 schreef Bluezz het volgende:
Goed gelukt *O* We improve :Y

[ afbeelding ]
En van binnen:
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_93065048
Ik vraag me wel eens af wat er bij "fabrieksbrood" allemaal voor toevoegingen in het brood zitten waardoor het zo 'fluffy' aanvoelt. Zo te zien hebben jullie, net als ik, ook altijd lekkere stevige broden.
Ik hoop dat me ooit lukt een brood te bakken zoals je ze in Frankrijk bij het bakkertje op de hoek kunt kopen.
Gisteren net te laat bij de natuurwinkel om biologisch roggemeel te kopen, dus morgen een nieuwe poging voor m'n desembrood. Als ik morgen kan beginnen, kan ik 'm zaterdag bakken :)
  zondag 20 februari 2011 @ 17:38:20 #156
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_93065259
quote:
14s.gif Op zondag 20 februari 2011 16:40 schreef golfer het volgende:

[..]

En van binnen:
[ afbeelding ]
Mooie structuur! Die van mij blijven helaas compacter...

quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 17:33 schreef Gwywen het volgende:
Ik vraag me wel eens af wat er bij "fabrieksbrood" allemaal voor toevoegingen in het brood zitten waardoor het zo 'fluffy' aanvoelt. Zo te zien hebben jullie, net als ik, ook altijd lekkere stevige broden.
Ik hoop dat me ooit lukt een brood te bakken zoals je ze in Frankrijk bij het bakkertje op de hoek kunt kopen.
Gisteren net te laat bij de natuurwinkel om biologisch roggemeel te kopen, dus morgen een nieuwe poging voor m'n desembrood. Als ik morgen kan beginnen, kan ik 'm zaterdag bakken :)
Dan moet je op het etiket kijken. Alles behalve meel, water en gist is principe overbodig.
  zondag 20 februari 2011 @ 17:38:29 #157
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_93065266
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 17:33 schreef Gwywen het volgende:
Ik vraag me wel eens af wat er bij "fabrieksbrood" allemaal voor toevoegingen in het brood zitten waardoor het zo 'fluffy' aanvoelt.
Wat vetten, emulgatoren en vitamine C, conserveermiddel soms ook, maar het valt eigenlijk wel mee. Het is hoofdzakelijk het proces erg goed beheersen.

quote:
Zo te zien hebben jullie, net als ik, ook altijd lekkere stevige broden.
Ik hoop dat me ooit lukt een brood te bakken zoals je ze in Frankrijk bij het bakkertje op de hoek kunt kopen.
Ben je wel eens in Zuidduitsland of Zwitserland geweest? Daar vind ik het brood eigenlijk nog vele malen beter, hoewel zo een Baguette met een korst als 20 laagjes kerstballenglas natuurlijk geweldig is.
quote:
Gisteren net te laat bij de natuurwinkel om biologisch roggemeel te kopen, dus morgen een nieuwe poging voor m'n desembrood. Als ik morgen kan beginnen, kan ik 'm zaterdag bakken :)
Succes!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 februari 2011 @ 17:43:22 #158
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_93065462
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2011 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]
Ben je wel eens in Zuidduitsland of Zwitserland geweest? Daar vind ik het brood eigenlijk nog vele malen beter, hoewel zo een Baguette met een korst als 20 laagjes kerstballenglas natuurlijk geweldig is.
Metafoor van het jaar _O_

Heb gelukkig een Duitse bakker in het dorp hier :)
pi_93065706
quote:
Op zondag 20 februari 2011 17:33 schreef Gwywen het volgende:
Ik vraag me wel eens af wat er bij "fabrieksbrood" allemaal voor toevoegingen in het brood zitten waardoor het zo 'fluffy' aanvoelt. Zo te zien hebben jullie, net als ik, ook altijd lekkere stevige broden.
Ik hoop dat me ooit lukt een brood te bakken zoals je ze in Frankrijk bij het bakkertje op de hoek kunt kopen.
Gisteren net te laat bij de natuurwinkel om biologisch roggemeel te kopen, dus morgen een nieuwe poging voor m'n desembrood. Als ik morgen kan beginnen, kan ik 'm zaterdag bakken :)
Ik heb ooit een buisje broodverbeteraar gekocht waarmee je met 0,05% (probeer dat maar eens af te wegen ;) ) toevoeging precies dat fluffy supermarktbrood krijgt. Er staat alleen niet op wat er in zit.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_93070631
Nee, ik hoef juist níet van dat akelige fluffy brood. Dat je eigenlijk alleen maar fluffy brood kunt kopen in de winkels is de reden waarom ik zelf ben gaan bakken.
Ik vind Duits en Zwitsers brood ook lekker, maar dat Franse bruine boerenbrood dat we op vakantie aten was echt subliem. Daar hoefde eigenlijk niet eens wat op.
Overigens vind ik tijdens m'n zoektocht naar een plaatje meteen een recept. Geen idee alleen wat "levain" is.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')