abonnement Unibet Coolblue
pi_91838398
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)
  dinsdag 25 januari 2011 @ 10:33:47 #2
62053 Fixers
pi_91838994
Ik heb maar even een nieuw deeltje geopend.

Kneedmachines zijn totaal niet nodig voor het bakken van brood, dat kan prima met de hand. Maar ze zijn wel makkelijk natuurlijk. Vooral als je veel brood en dergelijke bakt. De Kenwood en KitchenAid lijken nogal op elkaar. Maar de Assistent is er ook, Wouter Klootwijk is er zelfs positief over, althans voor deeg de andere doeleinden zijn niet meer dan "mwah volgens hem".


Even klikken om te lezen....

Als je dan én te lui én te krenterig bent om een kneedmachine te kopen, dan zijn er ook nog legio recepten voor kneedvrij brood. Ik heb een boek vol ermee: "Artisan Bread in Five Minutes a Day" Hier een promo met basisrecept uit dat boek.



[ Bericht 29% gewijzigd door Fixers op 25-01-2011 11:02:49 ]
  dinsdag 25 januari 2011 @ 12:25:41 #3
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_91842851
Ik wou gisteren ook het no knead recept gaan proberen, maar toen bleek mijn (verse) gist niet meer goed -O-
Van het weekend maar es opnieuw proberen.
kan je die droge gist ook bij een supermarkt halen? Mijne heeft alleen maar die verse...
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  dinsdag 25 januari 2011 @ 15:17:54 #4
62053 Fixers
pi_91849694
Meeste supers hebben juist alleen maar die gedroogde. In van dezelfde zakjes als vanillesuiker en bakpoeder, staat bij de bakmixen.
  dinsdag 25 januari 2011 @ 17:03:33 #5
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_91854656
Er staat hier weer een maismeelbrood te rijzen. :)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 25 januari 2011 @ 23:09:59 #6
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91875286
Ik heb het weer geprobeerd. Die van gister was nogal slecht uitgevallen, niet luchtig en zo. Nu staat ie al sinds 7 uur 's avonds te rijzen, wat niet heel erg goed ging dus nu heb ik 'm op m'n ovensteen onder een natte theedoek (die 'm niet aanraakt door een ingenieus boogje van zilverfolie) bij de verwarming liggen, hopelijk lukt het nu wel :')
  woensdag 26 januari 2011 @ 00:22:40 #7
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_91878849
quote:
Op dinsdag 25 januari 2011 15:17 schreef Fixers het volgende:
Meeste supers hebben juist alleen maar die gedroogde. In van dezelfde zakjes als vanillesuiker en bakpoeder, staat bij de bakmixen.
Bij molens e.d. hebben ze daar ook 1/2 kg zakken van. Als je wat vaker bakt, scheelt dat een factor 10 ofzo in prijs.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 26 januari 2011 @ 17:35:07 #8
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91902732
Ew, m'n brood is klaar en hij smaakt naar alcohol? Teveel suiker erin?
  † In Memoriam † woensdag 26 januari 2011 @ 17:44:58 #9
91830 MaximusTG
pi_91903203
Misschien had je brood te weinig zuurstof tijdens de rijs? Want gist produceert alcohol bij anaerobe verbranding.
  woensdag 26 januari 2011 @ 18:33:30 #10
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91905281
Hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen dan?
  † In Memoriam † woensdag 26 januari 2011 @ 19:30:29 #11
91830 MaximusTG
pi_91907759
Minder luchtdicht laten rijzen of zo? Weet niet welk recept je nu hebt gevolgd/hoe lang je brood gerezen heeft? Als ik je eerdere post goed begrijp heeft het brood dat je om half 6 klaar had sinds de vorige dag 19.00 gerezen? Dat is wel een beetje lang namelijk ;). Het kan zijn dat de glutenstructuur in je brood dan niet goed ontwikkeld is. Dan heb je misschien bloem gebruikt met een te laag glutengehalte of niet goed genoeg gekneed, waardoor er wel CO2 door de gist wordt gemaakt, maar het brood niet rijst.
  woensdag 26 januari 2011 @ 19:49:36 #12
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_91908219
quote:
Op woensdag 26 januari 2011 17:44 schreef MaximusTG het volgende:
Misschien had je brood te weinig zuurstof tijdens de rijs? Want gist produceert alcohol bij anaerobe verbranding.
Smaakt ie naar alcohol of naar bier? Als er nog alcohol inzit, kan ik me niet voorstellen dat je het ook maar bij benadering lang genoeg hebt gebakken, anders zou dat voor bijna 100 % verdampt zijn.

Als het brood naar bier ruikt, komt dat door een te lange gisttijd (of te hoge temperatuur bij het gisten, die twee zijn uitwisselbaar).
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 26 januari 2011 @ 20:15:20 #13
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91909667
Het ruikt echt naar alcohol, en het was gewoon een simpel brood, 1e recept uit de OP.
Dus, volgende keer beter tarwebloem gebruiken, minder hoge temperatuur laten rijzen en korter laten rijzen?
  † In Memoriam † woensdag 26 januari 2011 @ 20:25:33 #14
91830 MaximusTG
pi_91910241
Hmm, tja blijft gissen natuurlijk hè?
Probeer anders eens een van deze recepten, uit de Bread Baker's Apprentice (echt goed boek over broodbakken):

http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/witbroodrecepten.zip
  woensdag 26 januari 2011 @ 20:26:41 #15
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_91910295
quote:
Op woensdag 26 januari 2011 20:15 schreef _Loki het volgende:
Het ruikt echt naar alcohol, en het was gewoon een simpel brood, 1e recept uit de OP.
Dus, volgende keer beter tarwebloem gebruiken, minder hoge temperatuur laten rijzen en korter laten rijzen?
Alcohol of biergeur komt bijna altijd door een te lange rijstijd. Dus iets minder lang zou ik inderdaad doen.
Maar jij hebt het over 7 uur rijzen, bij kamertemperatuur? Hoeveel gist heb je er ingegooid op hoeveel bloem?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 26 januari 2011 @ 21:26:30 #16
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91914504
7 gram gedroogde gist op 500gr bloem.
Wat is dan een goede rijstijd? Ik had de vorige keer een uurtje of 2 maar dat was toch wel te weinig merkte ik.
  woensdag 26 januari 2011 @ 22:19:55 #17
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_91918100
Ha, leuk, een ovenbroodbaktopic.
Sinds onze broodbakmachine een paar maanden geleden de geest gaf, bakken wij al onze broden in de oven.
Jammer genoeg heeft vanmiddag ook mijn handmixer de geest gegeven.
Is ook geen doen, brooddeeg kneden met zo'n 350 watt mixertje. Hij kreeg de kneedhaken nauwelijks in 't rond.

Vraag 1: bestaan er ook sterkere mixers?
Vraag 2: mijn speltbrood rijst bijna niet (2 x een rijs van een uur, op de kachel met een doek erover)

Fotografisch bewijs van mijn topicwaardigheid :)
  woensdag 26 januari 2011 @ 22:21:59 #18
277212 stavromulabeta
LOAD "$",8,1
pi_91918248
quote:
Op woensdag 26 januari 2011 21:26 schreef _Loki het volgende:
7 gram gedroogde gist op 500gr bloem.
Wat is dan een goede rijstijd? Ik had de vorige keer een uurtje of 2 maar dat was toch wel te weinig merkte ik.
7 gram bij 2 uur rijstijd zou op kamertemperatuur niet heel verkeerd moeten zijn. Probeer bij langere tijden maar eens de hoeveelheden die in de OP bij 'poolish' staan aan te houden.

Langer rijzen heeft trouwens vooral invloed op de smaak. De 'luchtigheid' is sterk afhankelijk van hoe heet en vochtig de oven is als het brood er in gaat, het eiwitgehalte van het bloem en hoe goed je gekneed hebt. Vrij lastig te controleren allemaal.

quote:
Op woensdag 26 januari 2011 22:19 schreef Gwywen het volgende:
Is ook geen doen, brooddeeg kneden met zo'n 350 watt mixertje. Hij kreeg de kneedhaken nauwelijks in 't rond.

Vraag 1: bestaan er ook sterkere mixers?
Vraag 2: mijn speltbrood rijst bijna niet (2 x een rijs van een uur, op de kachel met een doek erover)
Kitchenaid en Kenwood. Met name Kenwood heeft een hele range, van slappe prutsmixers (te koop bij de Mediamarkt) tot sterke degelijke (en dure) mixers.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  woensdag 26 januari 2011 @ 22:32:30 #19
255490 _Loki
Jahoi.
pi_91918917
Waarom kneed je het niet gewoon met de hand? Het kliedert even maar het is veel handiger (en leuker). :)
  woensdag 26 januari 2011 @ 22:51:24 #20
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_91920092
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 22:32 schreef _Loki het volgende:
Waarom kneed je het niet gewoon met de hand? Het kliedert even maar het is veel handiger (en leuker). :)
Te veel werk.
Toen ik vroeger nog zo af en toe in 't weekend een handmatig brood maakte, was dat nog wel leuk, maar niet als het een dagelijks terugkerend iets is. Ik heb nog meer hobby's zie je ;)
  vrijdag 28 januari 2011 @ 19:24:27 #21
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92002885
Eerste poging tot broodjes met de nieuwe blikjes:





Ze liggen nu nog af te koelen :)
  vrijdag 28 januari 2011 @ 19:30:20 #22
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_92003205
Mooi, zo'n afkoeldingesrek. Waar koop je zoiets?
Broodjes zien er ook erg smakelijk uit overigens. :9~

Gisteren mijn eerste halfuurmetdehandgeknede brood gebakken sinds de mixer kapot is, erg mooi gelukt en zo lekker dat ik niet eens de kans kreeg er foto's van te maken. ;)

We zijn vanmiddag mixers wezen kijken in de stad, je hebt keus tussen handmixers van max 300-400 watt, of keukengiganten van 800 watt en beginnend bij ruim 200 euro. Dus voorlopig blijf ik maar met de hand kneden. :{
  vrijdag 28 januari 2011 @ 19:59:53 #23
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_92004745
Het is eigenlijk een afdruiprek van de Ikea :P

Broodjes konden iets langer rijzen maar het beviel opzich wel, lekker met boter en roompate.
  vrijdag 28 januari 2011 @ 23:34:43 #24
25718 McGilles
pi_92018421
Er ligt een mooie bol deeg in m'n lauwe oven te rijzen, straks nog even afbakken en hopelijk weer een succes :)
  zaterdag 29 januari 2011 @ 07:18:40 #25
62053 Fixers
pi_92029956
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 22:19 schreef Gwywen het volgende:

Vraag 1: bestaan er ook sterkere mixers?
quote:
1s.gif Op woensdag 26 januari 2011 22:21 schreef stavromulabeta het volgende:

Kitchenaid en Kenwood. Met name Kenwood heeft een hele range, van slappe prutsmixers (te koop bij de Mediamarkt) tot sterke degelijke (en dure) mixers.
Wattage is niet alles. Kitchenaids hebben 250watt (Classic) of 300watt (artisan) motorvermogen. Daarmee kunnen ze tot ongeveer een kilo brooddeeg (incl vocht) kneden. Kenwoods hebben vermogens tot ver over de duizend watt en kunnen tot (uit mijn hoofd gezegd) 2,5 kilo deeg kneden. Ze maken wel flink meer herrie.

Behalve die twee bekende kneders zijn er ook nog de Assistent van het Zweedse Electrolux (zie mijn post aan het begin). Die werkt volgens een ander princiepe met een draaiende kom die het deeg langs een beugel wringt.

Dan is er ook de Teddy van het Deense Bear-Wodschow, wel weer en planeetmixer. Een fabrikant van mengers voor proffesioneel gebruik. De Teddy is hun kleinste met 5 liter inhoud geschikt voor zo'n 2-3 kilo deeg.

Als laatste de foodprocessor. Ik heb zelf een Magimix, volgens de fabrikant kan die prima brooddeeg verwerken. Ik moet het met een gewoon brood nog testen. Maar de brioche die ik er mee gemaakt heb is structuurwijs goed gelukt. Binnenkort doe ik er eens een standaard brood mee.

[ Bericht 23% gewijzigd door Fixers op 29-01-2011 07:53:17 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')