abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  dinsdag 17 januari 2012 @ 08:37:17 #201
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106901319
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Het begrip compassie als leidend uitgangspunt bij de nieuwe koers voor het CDA zal kiezers van de partij vervreemden. Dat schrijft een groep bezorgde CDA'ers in een manifest.
Zaterdag presenteert een commissie onder leiding van Jacobine Geel voorstellen om de uitgangspunten van het CDA in woorden te moderniseren. Eerder maakte Geel duidelijk dat compassie, wat letterlijk medelijden betekent, een goede kans maakt het kernwoord te worden.

De groep CDA'ers, met onder hen raadsleden, gruwt daarvan. Zij menen dat compassie zich richt op de zwakte van mensen in plaats van op persoonlijke verantwoordelijkheid.
http://www.volkskrant.nl/(...)als-kernbegrip.dhtml

Deze CDA'ers zijn blijkbaar vergeten waar de C in de partijnaam voor staat. Duidelijk besmet door het VVD-virus, dat alles maar kwantificeerbaar moet zijn en iedereen vooral alles zelf moet doen.
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  dinsdag 17 januari 2012 @ 10:44:54 #202
117598 Gebraden_Wombat
lekker bij rijst
pi_106904098
De C van Conservatief was het toch?
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
  woensdag 18 januari 2012 @ 11:07:00 #203
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106943155
quote:
Het rapport dat het Strategisch Beraad van het CDA later deze week uitbrengt, leest deels als een reactie op de gedoogcoalitie met VVD en PVV waarin de partij zich sinds oktober 2010 bevindt. De 25 opstellers zeggen dat ze hun partij ermee positioneren in 'het radicale midden'.

'Het radicale midden is niet wat tussen links en rechts, overheid en markt, vrijheid en verantwoordelijkheid, kosmopolitisme en provincialisme, en economie en ecologie overblijft, maar is steeds de synthese van die twee', zo schrijft het Strategisch Beraad (SB) in een concept van het rapport dat vrijdag in definitieve vorm verschijnt.

Het is een lijn die in het hele rapport wordt doorgetrokken. Zo is het ideaal van een verenigd Europa 'onverminderd actueel', maar verdere uitbreiding heeft nu geen prioriteit en de komst van goedkope arbeidskrachten heeft nadelen waarvoor het CDA oog wil hebben. Economische groei kan en moet gecombineerd worden met respect voor de natuur.

De stedelijke gemeenschappen moeten versterkt maar ook de leefbaarheid op het platteland moet overeind blijven.

De term 'radicaal' betekent hier dat het wel degelijk een keuze is om in het midden uit te komen. Het is een impliciete verdediging van het verwijt 'vlees noch vis', dat het CDA in het verleden vaak trof. Of dat is gelukt, maken de kiezers uit. De keuze voor het midden lijkt er wel toe te hebben geleid dat het rapport geen bijster opvallende, onderscheidende punten bevat. Ook het standpunt over de hypotheekrenteaftrek is inmiddels vrijwel volledig 'mainstream'; het is alleen het kabinet dat nog zegt te geloven in de zegeningen van de huidige aftrek.

De toon van het rapport is positief, de analyse benoemt geen problemen maar 'uitdagingen'. Het woord 'islam' valt niet, laat staan dat gerept wordt over problemen die ermee samenhangen. De toon over immigratie, waarvoor het huidige regeerakkoord nog een forse reductie bepleit, is ronduit positief.

'Na jaren van het wegkijken van de problemen die de opname van nieuwkomers in ons land heeft gegeven, zijn we nu doorgeslagen naar het andere uiterste.'

De immigratie is 'een verrijking voor Nederland, ook economisch', poneren de commissieleden. 'Los van het feit dat het een kwestie van fatsoen is en dat het past bij onze Nederlandse identiteit en waarden om open te staan voor immigranten, moeten wij ook erkennen dat wij ons welvaartspeil niet kunnen handhaven zonder hun komst.' Op veel meer plaatsen lijkt het rapport zich af te zetten tegen de huidige gedoogpartner, de PVV.

'Het CDA is niet van de polarisatie en het uitvergroten van de verschillen', heet het. 'Juist gematigdheid geeft ruimte voor verschil. Bij veel (religieus) geïnspireerde mensen leeft het besef dat iedereen deel uitmaakt van de mensenfamilie. Het CDA wil een partij zijn voor alle mensen die zich hierin herkennen.'

Het rapport legt grote nadruk op 'waarden'. Daartoe zijn de oude uitgangspunten van de christen-democratie 'hertaald': Gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit, publieke gerechtigheid en rentmeesterschap worden voortaan aangeduid met de begrippen vertrouwen, burgerschap, rechtsstaat en zorg voor natuur en cultuur.

De zoektocht naar eigentijdse vertalingen voor het traditionele gedachtengoed werd geleid door een commissie onder leiding van theologe Jacobine Geel. Bij het laatste CDA-congres riep ze al op tot een tegengeluid tegen het liberalisme van Mark Rutte en de VVD en bepaalde uitwassen van de consumptiemaatschappij in bredere zin.

Zo spreekt het Strategische Beraad van 'neigingen die het CDA afkeurt, zoals de zucht naar het snelle geld, de gemakkelijke keuze voor gemak en genot, niksigheid en platheid, ophitsing en het zaaien van verdeeldheid.' Daartegen gaat het CDA 'krachtig stelling nemen'.
http://www.volkskrant.nl/(...)-en-niksigheid.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  woensdag 18 januari 2012 @ 11:14:37 #204
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106943356
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
'Een ruk naar links' en 'een afscheid van de huidige rechtse koers'. Zo worden de eerste uitgelekte versies van het Strategisch Beraad (SB) van het CDA genoemd. Niet alle plannen zijn zomaar links te noemen: de voorgestelde vlaktaks bijvoorbeeld.

Het SB stelt voor om de huidige drie belastingtarieven te vervangen voor één tarief. Dan betaalt iedereen bijvoorbeeld 35 procent inkomstenbelasting.

Zo op het eerste gezicht lijkt dat niet bepaald een linkse maatregel, waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het huidige belastingklimaat is immers progressief: hoe meer je verdient, hoe hoger het percentage is dat je moet afdragen.

Echter, in de praktijk valt dit tegen. Het belastingstelsel is een woud aan regels, uitzonderingen en aftrekposten. In de praktijk gebeurt het vaak dat mensen met een hoog inkomen juist relatief weinig belasting betalen, doordat ze allerlei legale slimmigheden toepassen, waardoor er minder naar minister De Jager moet worden overgemaakt.

Het invoeren van een vlaktaks zou onderdeel moeten zijn van een grote belastingherziening die het stelsel veel eenvoudiger maakt. Daardoor kunnen mensen minder makkelijk onder belasting 'uitkomen'. Bovendien zijn mensen veel minder tijd kwijt aan hun administratie en wordt het zo makkelijker om bijvoorbeeld een bedrijf te starten of investering te doen, redeneert het CDA.

Overigens maakt het SB wel een uitzondering. Voor de echt hoge inkomens moet een speciaal toptarief komen, een zogenaamde solidariteitsheffing.

Presenteren van bevindingen
Aanstaande vrijdag presenteert voorzitter Aart Jan de Geus de bevindingen van het SB. Zaterdag staat het CDA-congres grotendeels in het teken hiervan. Duidelijk is dat De Geus en zijn 24 mede-opstellers vinden dat het CDA terug moet naar het politieke midden, het 'radicale midden' noemen ze het zelf.

Dat betekent onder meer hernieuwde aandacht voor duurzaamheid, natuur en cultuur en herwaardering van de positieve kanten van immigratie. Bij de herziening van het belastingstelsel zou ook een hervorming van de hypotheekrenteaftrek horen. Want het CDA vindt dat er nu veel te veel geleend en veel te weinig afgelost wordt.

In de huidige gedoogconstructie voert het CDA juist een vrij rechtse koers. Zo wijzen VVD en PVV hervormingen in de hypotheekrenteaftrek pertinent af. Het SB richt zich echter op de lange termijn van het CDA. Daarom hoeft dit niet te conflicteren met het huidige kabinetsbeleid.
http://www.volkskrant.nl/(...)e-linkse-koers.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
pi_106944795
Serieus, wie heeft er nog soapseries als Goede Tijden, Slechte Tijden nodig als je dagelijks de perikelen binnen het CDA kunt volgen?

quote:
Henk Bleker sluit lijsttrekkerschap CDA niet uit
In tegenstelling tot minister Jan Kees de Jager (Financiën) en oud-minister Camiel Eurlings, sluit staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) niet uit dat hij partijleider wil worden.

Dat zegt hij deze week in weekblad Elsevier. Bleker vindt bovendien dat de SP steeds meer gemeen heeft met zijn CDA. ‘Zoals de aandacht voor kleinschaligheid en gemeenschapsdenken.'

Immigratie
De staatssecretaris zet 'vraagtekens bij de boude stelling dat de multiculturele samenleving is mislukt’. Hij stelt dat immigranten en hun kinderen qua gemeenschapsdenken veel gemeen hebben met het CDA-gedachtegoed en dat het CDA moet opkomen voor alle geloven, ook de islam. Ook zegt Bleker dat er 'geen cent' mag worden bezuinigd op ontwikkelingshulp. ‘Anders zijn we als CDA geen knip voor de neus waard.’

Elsevier volgde Bleker de afgelopen drie maanden. In die tijd sprak hij voor talloze volle zalen in het land. Daarbij sprak hij niet alleen over zijn eigen portefeuille maar ook over hervormingen, hypotheekrenteaftrek, gezondheidszorg, onderwijs en de Europese Unie.
Bron: http://www.elsevier.nl/we(...)hap-CDA-niet-uit.htm

Het schijnt dat Bleker de strategie voor zijn verkiezingscampagne ook al heeft vastgelegd. Op de verkiezingsborden in Nederland worden kleine briefjes geplakt met de tekst: "Als je moeder ook op mij wil stemmen, dan mag dat."
pi_106946105
"Een groen blaadje is ook natuur"
Op dinsdag 23 augustus 2011 23:18 schreef problematiQue het volgende:
Mensen die zomaar claimen dat A beter is dan B moet je gewoon negeren. Internetruis.
  woensdag 18 januari 2012 @ 13:11:59 #207
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_106946779
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
quote:
De PVV ziet voorlopig niets in het CDA-plan om de verschillende schijven van de inkomstenbelasting te vervangen voor één tarief. Volgens PVV-leider Geert Wilders komt hiermee de hypotheekrenteaftrek in gevaar.

Dat zei hij vanmorgen tegen Nu.nl.

Met de vlaktaks zouden volgens Wilders ook aftrekposten als de hypotheekrenteaftrek worden aangepakt. Daar is de PVV mordicus tegen. 'Onrust is slecht voor de woningmarkt.'

Ook vindt de PVV-leider een herziening van het belastingstelsel 'technisch ingewikkeld'. Volgens hem werkt het huidige progressieve stelsel afdoende.

Aanstaande vrijdag presenteert het Strategisch Beraad onder leiding van Aart Jan de Geus een nieuwe lange termijnvisie voor het CDA. De Volkskrant meldde vanmorgen dat daarin onder andere voor een vlaktaks wordt gepleit. Enige uitzondering is dat hoge inkomens daarbij een extra solidariteitsheffing betalen.
http://www.volkskrant.nl/(...)or-vlaktaks-af.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  vrijdag 20 januari 2012 @ 11:45:13 #208
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_107023328
quote:
56 procent van de CDA-aanhangers wil dat de partij zich in het midden van het politieke spectrum positioneert. 45 procent van de aanhangers beschouwt zichzelf als gematigd rechts. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

40 procent van de Nederlands vindt dat de partij nu een gematigd rechtse koers vaart. Ongeveer 43 procent van hen is het eens met de CDA-stemmers die vinden dat de partij een middenpartij moet zijn.

Vanmiddag presenteert het Strategisch Beraad van de partij, bestaande uit 22 CDA'ers en voorzitter Aart Jan de Geus, een conceptnotitie over de visie die de partij op de samenleving zou moeten hebben. Hierin staat bijvoorbeeld dat voor iedereen hetzelfde belastingtarief van 35 procent moet gelden, zo bleek eerder deze week. Een zogenaamde solidariteitsheffing, een extra belasting, zou daar bij moeten komen voor topinkomens. Van de CDA-aanhangers is 53 procent het eens met deze maatregel, van de Nederlanders de helft.

Bleker
Van de CDA-stemmers ziet 37 procent in de huidige staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker geen geschikte kandidaat voor het partijleiderschap van het CDA, 31 procent wel. Van de Nederlanders is dit respectievelijk 57 procent en 22 procent. Bleker meldde woensdag dat hij niet bij voorbaat nee zegt tegen het partijleiderschap van het CDA.

Milieubelasting
62 procent van de Nederlanders staat achter de extra milieubelasting op vervuilende producten en diensten die het CDA in haar programma wil opnemen, van de CDA-aanhangers is dit 67 procent. Van een herziening van de hypotheekrenteaftrek is 54 procent van de Nederlanders en 60 procent van de CDA'ers voorstander.

Vluchtelingen
Een meerderheid van 58 procent van de Nederlanders en een vrijwel even groot percentage CDA-stemmers staat echter niet positief tegenover het plan dat Nederland een open land voor vluchtelingen moet zijn. Het invoeren van een kilometerheffing kent een vrijwel net zo groot percentage tegenstanders. Verder ziet de helft van de Nederlanders en 55 procent van de CDA-aanhangers het niet zitten als het ontslagrecht flexibeler wordt.

Over de vraag of het CDA met deze voorstellen op de goede weg is, zijn de CDA-kiezers verdeeld: 45 procent denkt van wel, 38 procent van niet. Van de gehele Nederlandse bevolking zegt 38 procent ja tegen deze vraag en 39 procent nee.
http://www.volkskrant.nl/(...)litieke-midden.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  vrijdag 20 januari 2012 @ 13:20:28 #209
180547 Tem
Freedom is impossible
pi_107026151
En morgen zal dan de stoet van paradijsvogels hun mening hierover ventileren. Ruth zal haar preek over samen herbronnen wel al klaar hebben liggen.
W.F. Hermans:
"De meeste mensen houden hun paranoia voor de waarheid."
Fuck Trump
  vrijdag 20 januari 2012 @ 16:04:54 #210
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_107032410
quote:
Morgen is het CDA-congres en ik kan op het moment dat ik dit schrijf nog niet beschikken over de twee stukken die daar aan de leden worden gepresenteerd: het rapport van het Strategisch Beraad en het eindrapport van de commissie-Geel, Nieuwe woorden, nieuwe beelden. Vanmiddag is er een persconferentie over het rapport van het Strategisch Beraad, maar dan moet dit stukje al lang en breed binnen zijn, dus daar kan ik niet op wachten. Ik kan daarom alleen wat vermoedens uitspreken over wat er staat in die rapporten, waar de leden de komende maanden overal in plaatselijke CDA-afdelingen over gaan debatteren.

Wat al bekend is, is dat het CDA volgens het Strategisch Beraad moet opschuiven naar het radicale midden. Wat is een radicaal midden? Het totale midden? Het absolute middelpunt? En waarvan precies zou het dan het radicale midden zijn? Tussen links en rechts? Tussen kosmopolitisme en provincialisme? Tussen progressief en conservatief? Tussen populisme en grachtengordel fatsoenlijkheid? Tussen denken over sturing door de markt en sturing door de overheid?

Het probleem met jezelf als het radicale midden zien, is dat je hetgeen waarvan je jezelf als het midden beschouwt, tot radicale uitersten maakt. Daarmee presenteer je een soort nieuwe werkelijkheid, die hoogst waarschijnlijk niets met de realiteit te maken heeft. Ik hoop dat het Strategisch Beraad dat goed heeft doordacht, anders is het concept radicale midden gedoemd om de geschiedenis in te gaan als synoniem voor 'middelmatigheid'. Ik zeg gedoemd, maar misschien is het wel zo dat middelmatigheid weliswaar onwenselijk is als streven, maar wel een veel eerlijker omschrijving van de huidige staat van het CDA. Middelmatigheid zal daarom voor veel meer mensen heel wat begrijpelijker zijn dan het radicale midden.

Medelijden
Ik geef het toe, dat woord radicaal zit mij dwars. Vooral als ik het lees in combinatie met het voorlopige rapport van de commissie-Geel over de hertaling van de uitgangspunten van het CDA. Daarin wordt beweerd dat compassie een houding is, die kenmerkend is voor velen die zich tot het CDA voelen aangetrokken. De Commissie zou daarom graag zien dat het CDA van de toekomst zich nadrukkelijk profileert als de partij die kiest voor compassie, en die zich juist daarin onderscheidt van andere partijen. De partij van het radicale midden als partij van het nadrukkelijke medelijden dus. Een partij die koerst op een kompas van ongebreideld mededogen met alles en iedereen.

Ja, dat is radicaal vanuit het midden. Het is tegelijkertijd ook varen op een kompas waarvan de wijzer dolgedraaid is, waardoor je boot om de eigen as op open zee rondjes maakt. Het is afscheid nemen, radicaal alweer, van een stabiele koers en van weloverwogen politieke keuzes. Het is feitelijk afscheid nemen van de politiek die - tussen de regels door - in het voorlopige verslag van de commissie-Geel vooral wordt neergezet als iets waar je zover mogelijk vandaan zou moeten blijven. Het gaat in de politiek namelijk om onder meer macht en pragmatisme, vuige zaken, die weliswaar in het prachtige compassieverhaal niet passen maar er wel degelijk bij horen, want politiek en mens zijn niet perfect en zullen dat nooit worden. Het is beter om dat toe te geven dan dit te verhullen met mierzoete sprookjes over kloppende harten vol compassie.

Rok dragen
De termen radicale midden en compassie en de mistroostige pogingen om uitgangspunten te hertalen, getuigen van een zekere lafheid om onder ogen te zien welke problemen kiezers (ook voormalige kiezers van het CDA) ervaren. Wat heb je aan een kloppend hart vol compassie, als je toch echt het idee hebt dat je in de buurt waar je woont niet veilig over straat kunt gaan als je bijvoorbeeld een rok draagt. Wie heeft er dan eigenlijk compassie met jou? Het CDA? Misschien wel, maar die partij heeft ook compassie met degenen die jou het leven zuur maken als je de straat op gaat.

Wat heb je aan het radicale midden tussen overheidsregulering en marktwerking, als je door geen werkgever meer wordt aangenomen als je tegen de vijftig loopt terwijl je gewoon een fatsoenlijk en kundig werknemer bent, al heel je leven? Wat heb je aan nieuwe woorden, nieuwe beelden en een radicaal midden, als je denkt dat een heleboel zaken die voor jou van belang zijn - waarden, normen, cultuur - ten onder gaan en je het idee hebt dat niemand in de politiek, en misschien juist het CDA niet, zich dat werkelijk aantrekt? Aan een partij die geen keuzes durft te maken en dit verhult met woorden als verbindingen leggen en bruggen bouwen? Aan een partij die nooit vuile handen maakt? Niets. Het maakt de keuze voor een andere partij hooguit wat gemakkelijker. Dat is wat ik voorspel.

Amanda Kluveld is historica en columnist van vk.nl.
http://www.volkskrant.nl/(...)leven-te-maken.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  donderdag 26 januari 2012 @ 06:15:06 #211
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_107246374
quote:
Het CDA telde eind 2011 61.294 leden. Dat betekende een daling van ruim 4600 ten opzichte van het jaar ervoor. Dat maakte de partij woensdag bekend op basis van voorlopige cijfers.

De daling werd voor ruim een derde veroorzaakt door het overlijden van leden. 880 leden gaven aan het lidmaatschap op te zeggen omdat ze zich niet meer konden vinden in de koers van de partij.

Het CDA kreeg er ook 1100 nieuwe leden bij in 2011. Kort na het congres van afgelopen zaterdag, waarin het CDA een nieuwe koers omarmde, kreeg de partij 50 nieuwe aanmeldingen.
http://www.telegraaf.nl/b(...)eden_voor_CDA__.html

Weird. Dus 1100 mensen vinden het lekker om anaal genomen te worden door een partij die de C in haar naam voert?
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  vrijdag 27 januari 2012 @ 17:35:24 #212
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_107301261
quote:
Het is een beetje onwennig voor mij maar ik heb goed nieuws over het CDA te melden. Een klein, en volgens mij in de kranten nog niet opgemerkt nieuwtje, dat te maken heeft met het rapport van de Commissie Hertaling Uitgangspunten van het CDA. Sinds haar instelling heb ik een bijzondere belangstelling voor die commissie die onder leiding stond van iemand die er nooit eerder blijk van had gegeven waardering voor het CDA te hebben: Jacobine Geel.

Geel ging de uitgangspunten van het CDA 'hertalen'. Nu denk ik dat het CDA van te voren had kunnen weten dat, wie bereid is om zonder blikken of blozen de woorden hertalen of hertaling in de mond te nemen, het beste verre van welke organisatie dan ook zou moeten worden gehouden. Dat de partij dit niet besefte, is tekenend voor de ernst van de identiteitscrisis waarin zij onder voorzitterschap van Ruth Peetoom verkeert.

Afgedroogd
Maar goed, ik dwaal af, want ik wil dus een goed nieuwtje vertellen over het CDA. Dat nieuwtje is dat, ook al heb ik dat nog in geen enkele analyse expliciet gelezen, de Commissie Hertaling Uitgangspunten, is afgedroogd en hoog blozend afgegaan en afgedropen.

Hoe ging dat in zijn werk? Eind oktober 2011 presenteerde Jacobine Geel op het CDA-congres de voorlopige bevindingen van haar commissie. Ze gaf toen een voorzet door te stellen dat de uitgangspunten van het CDA, gerechtigheid, solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid en rentmeesterschap, flets zijn geworden en teveel overwoekerd geraakt door machtsdenken en pragmatisme. 'De relatie met het verhaal en de traditie waaruit ze ontstaan zijn is vervaagd en vervlakt. Maar het is wel degelijk mogelijk om ze weer op spanning te brengen,' zei Geel.

Dat op spanning brengen zou dus gebeuren door het vervangen van woorden. De uitgangspunten zouden voortaan luiden: Nederland maken we samen, Betrokken en nabij, Rechtvaardig en betrouwbaar, Zorg voor de aarde. De Commissie, zo zei Geel, ziet het CDA van de toekomst als een partij die zich vanuit compassie inzet om beleid te maken op basis van die uitgangspunten.

'Het woord is nu aan u!'
Hoewel Geel de uitgangspunten alleen opnieuw 'op spanning' wilde brengen, ging ze hier toch ongemerkt een stapje verder. Ze zei namelijk: 'op basis van de volgende uitgangspunten' om vervolgens dat rijtje nieuwe woorden op te sommen. Daarmee suggereerde ze, tussen neus en lippen door, toch dat het andere uitgangspunten waren. Ik had toen niet de indruk dat veel aanwezigen op het congres dit doorhadden. Maar ik heb de CDA-leden onderschat. 'Het woord is nu aan u!', riep Jacobine Geel en dat heeft ze geweten.

Uit de lokale bijeenkomsten waar ze haar hertaling presenteerde moet zijn gebleken dat de CDA-leden helemaal niet van plan waren om hun uitgangspunten door Geel in een spiritueel-humanistisch dieventaaltje te laten omzetten. Het CDA dat Geel, naar haar zeggen, had leren kennen als een partij van mensen die door compassie gedreven zijn en zich graag laten raken, lustten haar nieuwerwetse brouwsel niet. Natuurlijk zal dat nooit op die manier tegen haar gezegd zijn maar de zekerheid waarmee Geel wist dat de uitgangspunten op de door haar voorgestelde manier zouden worden hertaald is toch in maar een paar maanden effectief om zeep geholpen.

Dat blijkt uit het definitieve rapport dat op het afgelopen CDA-congres werd gepresenteerd. Daar was dus helemaal niets meer van die nieuwe woorden overgebleven. Er was geen sprake meer van het vervangen van het begrip rentmeesterschap door 'zorg voor de aarde'. Waarom niet?

Dit zegt de commissie: 'De commissie heeft aanvankelijk gezocht naar enkele begrippen die de bestaande vier zouden kunnen vervangen. Dit bleek een onbevredigende aanpak. Bij de vertaling van de oude begrippen in nieuwe ging veel van hun oorspronkelijke gelaagdheid en zeggingskracht verloren. Het middel dreigde erger te worden dan de kwaal.'

Zweverige zinnetjes
Dat zal ik nu eens 'hertalen'. Dit betekent: de commissie heeft bij monde van Jacobine Geel op het congres van oktober 2011 durven beweren dat de uitgangspunten van het CDA zullen worden hertaald in een paar zweverige zinnetjes die samen een afgekeurd lied van Huub Oosterhuis zouden kunnen vormen. Dat hebben de leden van het CDA niet gepikt. Gebleken is dat hertaling een onzinwoord is en dat het in leven roepen van een commissie om de uitgangspunten te hertalen, heeft blootgelegd wat er werkelijk mis is met het CDA.

Ja, wat moest de commissie toen schrijven? Je kunt toch moeilijk beweren dat alles voor niets is geweest en dat je als commissie jammerlijk hebt gefaald. Dus presenteert Geel ons een over de top verhaal over compassie en bood haar commissie zichzelf de volgende uitweg: 'Alles afwegende heeft de commissie er daarom voor gekozen de onderliggende bedoeling van de klassieke uitgangspunten te vertalen in actieve intenties van de partij met het oog op de onderscheiden rollen van overheid en burgers, waar zij elkaar op kunnen aanspreken en aan kunnen houden.'

Tegengehouden
CDA-ers hebben de onzin van Jacobine Geel en haar commissie dus gewoon tegengehouden. Dat is het goede nieuws dat haastig wordt verhuld door het complimentje dat de commissie zichzelf op het einde van haar rapport geeft: 'De commissie Nieuwe woorden, nieuwe beelden is aan haar opdracht begonnen in de overtuiging dat een verbouwing van het CDA-huis noodzakelijk en mogelijk was. Voor de commissie zit het werk erop. De fundering is vernieuwd, ruimtes zijn doorgebroken, nieuwe muren staan.'

Dus die commissie denkt werkelijk de fundering van het CDA-huis te hebben vernieuwd? Zo ver gaat dat gegoochel met woorden dus, dat ze ons dat wil laten geloven. Wat zijn de laatste woorden van het rapport: 'Maar een huis is pas een thuis als mensen het betrekken, er gaan leven en zich de ruimtes eigen maken. De commissie nodigt u hier graag toe uit. De deur staat voor iedereen open!'

Huub Oosterhuis-liederen
Dat was dus al zo voordat Jacobine Geel begon te metselen met Huub Oosterhuis-liederen. Ze is immers zelf door de voordeur naar binnen gehaald. Onder toeziend oog van de CDA-leden, die haar 'Nieuwe woorden, nieuwe beelden" niet hebben geslikt, heeft Geel het afgelopen congres onder een beleefd en compassievol applaus en begeleid door een wild enthousiaste Ruth Peetoom, het pand nu gelukkig weer via diezelfde open deur verlaten. Misschien kan ze de deur ook even achter zich dichtdoen. Nieuwe leden zijn natuurlijk welkom. Maar geen partij zou moeten willen dat zomaar iedereen in haar huis aan de funderingen gaat zitten rommelen onder het luid zingen van Oosterhuis' lied 'Dat een nieuwe wereld komen zal' waarvan de Commissie van Jacobine Geel zomaar een deel als motto in haar rapport heeft gemoffeld.

Het CDA heeft meer aan 'al te goed is buurmans gek' als grondtoon dan aan compassie. De leden van het CDA vonden dat ook en dat is goed nieuws.

Amanda Kluveld is historica en columnist van vk.nl.
http://www.volkskrant.nl/(...)zich-dichtdoen.dhtml

_O_
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
pi_107323666
Mooi stuk. Het geeft wel aan in welke staat van onbeschrijfelijke treurnis het CDA verkeert.
  vrijdag 3 februari 2012 @ 11:17:05 #216
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_107549803
quote:
quote:
De christen-democratie „herbronnen”. Het gedachtegoed „hertalen”. De partij „heruitvinden”. De koers „opnieuw uitstippelen”. Ja, je kunt wel stellen dat het CDA aan een ware metamorfose begonnen is.

Daartoe werd in juni 2011 eerst een ‘Strategisch Beraad’ ingesteld – of zoals die commissie in 1995 werd genoemd: het ‘Strategisch Beraad’. Dat Beraad bracht vorige week een conceptvisie uit, waarin het belangrijkste probleem van deze tijd wordt benoemd: „De wereld van vandaag verandert in een rap tempo. Met het wegvallen van traditionele verbanden […] staat de solidariteit in de samenleving onder druk” – of zoals dat in 1995 werd genoemd: „De wereld verandert met fascinerende, soms beangstigende snelheid […] met als gevolg […] een aantasting van de solidariteit.”

Daarom is de tijd gekomen, vindt het Beraad, „een aanzet te formuleren voor een nieuwe koers” – of zoals dat in 1995 werd genoemd: „Het is de hoogste tijd voor bezinning.”

Uitgangspunt daarbij „is in de eerste plaats het besef dat het CDA in de Bijbel blijvende bronnen voor zingeving heeft” – of zoals dat in 1995 werd genoemd: „De christen-democratie wil voortbouwen op de waarden die besloten liggen in het optreden van Jezus Christus.”

„Dat betekent”, schrijft het Beraad, „dat mensen relationele wezens zijn die tot hun recht komen in relatie met anderen” – of zoals dat in 1995 werd genoemd: „Centraal in de visie van de christen-democratie staat dat mensen hun [...] idealen alleen in samenwerking met anderen kunnen realiseren.” Anders gezegd: „Ieder mens is van waarde” – of zoals dat in 1995 werd genoemd: „Ieder mens telt.”

Van daaruit zijn vier moderne kernwaarden geformuleerd, te weten: „Gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit, publieke gerechtigheid en rentmeesterschap” – of zoals dat in 1995 werd genoemd: „Gerechtigheid in het publieke leven, solidariteit, rentmeesterschap en verantwoordelijkheid.” Op grond daarvan wordt een aantal „strategische keuzes” gemaakt: voor een „slagvaardige overheid”, voor een „versterking van Europa” en voor „een duurzame dynamiek” – of zoals dat in 1995 werd genoemd: „een solide overheid”, „een effectief Europa” en „het duurzaam bewerken van de aarde”.

Zo kan het CDA weer met vertrouwen een wereld tegemoet waarin „alles verandert en beweegt”. Bijna alles dan.
De columnist weet in ieder geval de aanhalingstekens-toets op zijn toetsenbord te vinden... :P
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
pi_107827436
Wilders: CDA toontje lager zingen

PVV-leider Wilders vindt dat CDA-minister Verhagen de onderhandelingen over extra bezuinigingen op scherp zet. Hij eist dat het CDA een toontje lager zingt. "Zonder PVV geen kabinet," schrijft Wilders in een bericht op Twitter.

Wanneer gaat Geert nou 's te ver voor die CDA-ers? :O
Op vrijdag 19 november 2010 01:13 schreef Quarant het volgende:
88.888.888
pi_107827609
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2012 14:41 schreef Quarant het volgende:
Wilders: CDA toontje lager zingen

PVV-leider Wilders vindt dat CDA-minister Verhagen de onderhandelingen over extra bezuinigingen op scherp zet. Hij eist dat het CDA een toontje lager zingt. "Zonder PVV geen kabinet," schrijft Wilders in een bericht op Twitter.

Wanneer gaat Geert nou 's te ver voor die CDA-ers? :O
Het CDA kan met goed fatsoen niet meer terug. Ze wisten dit voor ze in het kabinet stapten dat is het lastige nu.
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
  vrijdag 10 februari 2012 @ 14:46:52 #219
293345 IkeDubaku99
The Investigator
pi_107827650
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2012 14:41 schreef Quarant het volgende:
Wilders: CDA toontje lager zingen

PVV-leider Wilders vindt dat CDA-minister Verhagen de onderhandelingen over extra bezuinigingen op scherp zet. Hij eist dat het CDA een toontje lager zingt. "Zonder PVV geen kabinet," schrijft Wilders in een bericht op Twitter.

Wanneer gaat Geert nou 's te ver voor die CDA-ers? :O
Laat die Wilders maar het kabinet vallen. Gezien de peilingen gaat hij er toch iets op achteruit.
  vrijdag 10 februari 2012 @ 16:44:38 #220
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_107831907
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2012 14:41 schreef Quarant het volgende:
Wilders: CDA toontje lager zingen

PVV-leider Wilders vindt dat CDA-minister Verhagen de onderhandelingen over extra bezuinigingen op scherp zet. Hij eist dat het CDA een toontje lager zingt. "Zonder PVV geen kabinet," schrijft Wilders in een bericht op Twitter.

Wanneer gaat Geert nou 's te ver voor die CDA-ers? :O
Nooit. Want als dit Kabinet nu valt, worden die hypocrieten wordt het CDA veroordeeld tot een lange zit in de oppositiebankjes. En daar houden ze niet van binnen het CDA.
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  maandag 20 februari 2012 @ 08:54:33 #221
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_108177049
quote:
Het CDA moet tegen Geert Wilders van de PVV zeggen dat hij eens zijn mond houdt. Dat zegt CDA-prominent Willem Aantjes. 'Je ziet toch hoe Wilders ons dagelijks vernedert. Als Wilders zegt dat het CDA een toontje lager moet zingen, doet het CDA dat dan ook', klaagt hij. 'We moeten tegen Wilders zeggen dat het tijd wordt dat hij eens zijn mond houdt.'

De vroegere fractievoorzitter hoopt dat de bewindslieden en de fractie van zijn partij hun rug recht houden tijdens de aanstaande bezuinigingsonderhandelingen. 'De eerste slag moet in het kabinet worden gestreden en dat wordt heel zwaar. Onze bewindslieden hebben zich persoonlijk allemaal sterk gemaakt voor deze coalitie. Ik heb meer vertrouwen in de fractie dan in onze bewindslieden', aldus Aantjes tegen Nu.nl.

Over minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel zegt hij: 'Minister Leers doet helemaal niks waar de PVV woedend over wordt. En hij doet wel dingen waar het CDA het vaak heel moeilijk mee heeft. De man heeft het er zelf natuurlijk ook verschrikkelijk moeilijk mee. Dat kan niet anders, want als burgemeester van Maastricht was hij heel anders. Daar kom je niet onderuit door te zeggen dat je toen een heel andere verantwoordelijkheid droeg. Het is wel dezelfde man.'
http://www.volkskrant.nl/(...)nd-moet-houden.dhtml

Rake karakterisering door Aantjes van minister Leers, inderdaad.
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
pi_108177274
quote:
0s.gif Op maandag 20 februari 2012 08:54 schreef Lord_Vetinari het volgende:

[..]

http://www.volkskrant.nl/(...)nd-moet-houden.dhtml

Rake karakterisering door Aantjes van minister Leers, inderdaad.
Wijze man. Maar ja hij is niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die kritiek heeft op het CDA als regeringspartij.
  vrijdag 2 maart 2012 @ 08:46:54 #223
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_108615543
quote:
De regeringspartijen CDA en VVD moeten expliciet afstand nemen van het PVV-meldpunt voor overlast van Oost-Europeanen. Dat schrijft Wil van der Kruijs, de voorzitter van het CDA in de provincie Noord-Brabant, op zijn weblog.
'Wat de PVV-website uitstraalt, is niet alleen een zaak van de PVV zoals Mark Rutte stelt. Het gaat hier om een site van een (gedoog) partner die deel uitmaakt van de regeringscoalitie en waarop deze coalitie in binnen- en buitenland wordt afgerekend', aldus de CDA'er op zijn weblog.

Imago
Het imago van Nederland wordt door het meldpunt beschadigd, vindt de provinciaal voorzitter. 'Veel mensen wijzen erop dat het PVV-meldpunt ook een blamage is voor regeringspartners CDA en VVD en vinden het onbegrijpelijk dat deze partijen er niet veel duidelijker afstand van nemen.'

Wil van der Kruijs heeft zijn afdeling niet geconsulteerd voor zijn hartenkreet: 'Als CDA-voorzitter weet je niet altijd of je spreekt namens je hele achterban. Dat hoeft naar mijn mening ook niet. Als voorzitter moet je soms ook voorzetten doen als jij vindt dat het CDA bepaalde dingen niet ongezegd kan laten.'
http://www.volkskrant.nl/(...)oor-CDA-en-VVD.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  vrijdag 30 maart 2012 @ 19:52:57 #224
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_109705665
quote:
Oud-premier Ruud Lubbers is zeer kritisch over de rol die PVV-leider Geert Wilders speelt in de Nederlandse politiek. In het EO-programma Door de wereld zegt Lubbers dat de gedoogsteun van het minderheidskabinet van VVD en CDA ons land 'een rotnaam in Brussel' bezorgt en dat dat tegen ons werkt, zo meldde de EO vrijdag.

Volgens Lubbers kost de gedoogconstructie met de PVV uiteindelijk geld, omdat de economische groei erdoor lager blijft. De oud-premier is in het programma ook kritisch over het meldpunt van de PVV waar mensen overlast van Oost- en Midden-Europeanen kunnen melden. Hij noemt zo'n meldpunt 'bizar'.
http://www.volkskrant.nl/(...)gsteun-Wilders.dhtml
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Sir Terry Pratchett (1948 - 2015)
Ceterum censeo Trump delendam esse
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 9 april 2012 @ 20:44:13 #225
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_110108693
quote:
CDA Brabant heeft genoeg van PVV

EINDHOVEN - De samenwerking tussen het CDA en de PVV in de landelijke politiek stuit onder Brabantse CDA'ers op groeiende weerstand. Dat blijkt uit een reeks van tien debatten die de Brabantse CDA-voorzitter Wil van der Kruijs de afgelopen weken belegde over de actuele politiek. "Het schuurt tussen de kernwaarden van het CDA en de praktijk", stelt Goirlenaar Van der Kruijs.
De debatten lieten een kloof zien tussen de Brabantse CDA-achterban en de manier waarop de 'eigen' ministers en Kamerleden gestalte geven aan de partijbeginselen.

Het Tilburgse CDA-raadslid Sjef Robben vindt dat de partijtop een einde moet maken aan deze samenwerking met de club van Geert Wilders. "Dan ga je maar verder als minderheidskabinet en ga je kijken of je met de PvdA zaken kunt doen. Nu is het zo dat alles wat misgaat bij ons in de schoenen wordt geschoven. Precies zoals het twee jaar geleden al voorspeld werd."

Een prominente gast tijdens enkele discussiebijeenkomsten was oud-minister Ernst Hirsch Ballin. Tijdens het dramatische CDA-congres van 2 oktober 2010, waar een meerderheid van de leden zich uitsprak voor samenwerking met de PVV, riep hij nog uit: "Doe dit onze partij niet aan, doe dit ons land niet aan." Twee jaar lang hield de Tilburgse hoogleraar zich buiten de openbare discussie, maar hij doorbrak dat stilzwijgen tijdens een van de CDA-debatten, eind vorige maand in de Helmondse wijk Brandevoort: "Het politieke midden is stuk in Nederland. Het opzoeken van tegenstellingen is in Den Haag het favoriete model geworden."
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')