abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 30 januari 2011 @ 09:56:33 #226
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92068487
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 09:28 schreef minilot het volgende:
Piet, ik heb hier nog driekwart pot (mittelscharfe) ajvar staan, en ik vind dat die nu onderhand eens wat verder op moet. Ik weet dat jij dat spul nogal eens ergens in gebruikt..
Ik vind het zelf qua smaak erg fijn, maar qua textuur niet dusdanig lekker dat ik het kan gebruiken als dip of smeersel op brood - ik zoek dan ook echt een warm gerecht, iets waar ik flink wat avjar in kwijt kan. :) Heb je tips?
Doe het met wat fond in een pan en maak een saus voor over vlees, door een soepje, door stoofvlees,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92069756
Oeh dat is wel een lekker idee, stoofvlees in ajvar. :9
  zondag 30 januari 2011 @ 12:11:46 #228
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92071208
Ajvar niet mee laten sudderen trouwens, maar op het laatst toevoegen. Anders kon het te scherp worden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92072192
Wij vinden hier niet gauw iets *te* scherp. :P
  zondag 30 januari 2011 @ 13:29:31 #230
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92073985
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 12:37 schreef Isegrim het volgende:
Wij vinden hier niet gauw iets *te* scherp. :P
Je kan het altijd scherper maken, maar niet "botter"
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92074523
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan het altijd scherper maken, maar niet "botter"
Ik heb ooit eens gehoord dat als iets te scherp is, je dan een beetje suiker kan toevoegen om het minder scherp te maken?
Geluk is een richting,
geen punt
---Loesje---
pi_92074636
Ik ken het wel met (koffie) melk
  zondag 30 januari 2011 @ 13:56:03 #233
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92075156
Je kan wel allemaal kunstgrepen gaan toepassen waar de werkzaamheid twijfelachtig is en de smaak niet beter wordt, maar waarom niet gewoon de Ajvar op het laatst er bij doen bij het afsmaken net als de sambal. De smaak wordt echt niet beter door het langer mee te laten koken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92082750
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 13:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Je kan wel allemaal kunstgrepen gaan toepassen waar de werkzaamheid twijfelachtig is en de smaak niet beter wordt, maar waarom niet gewoon de Ajvar op het laatst er bij doen bij het afsmaken net als de sambal. De smaak wordt echt niet beter door het langer mee te laten koken.
Uiteraard is het het meest handig om goed op te letten. Maar een ongelukje, of een net iets anders uitvallende smaak, kan altijd gebeuren, en dan zijn dit soort "trucjes" misschien toch wel handig om achter de hand te hebben.
Ik reageerde alleen omdat jij leek te stellen dat als iets te scherp is, het nooit meer te redden is. Persoonlijk vind ik het zonde om dan iets helemaal weg te gooien, en dan kun je denk ik beter het compromis pakken van een toevoeging die de smaak wellicht iets verandert maar in ieder geval het scherpe eraf haalt, zodat het alsnog eetbaar wordt voor mensen die te scherp echt niet lusten (of kunnen verdragen).
Geluk is een richting,
geen punt
---Loesje---
pi_92088648
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 09:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Doe het met wat fond in een pan en maak een saus voor over vlees, door een soepje, door stoofvlees,
Jaaa, dat snap ik allemaal wel, maar ik dacht: weet jij wellicht een recept waarin het spul de hoofdrol speelt?
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 30 januari 2011 @ 18:41:29 #236
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92089100
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 18:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Jaaa, dat snap ik allemaal wel, maar ik dacht: weet jij wellicht een recept waarin het spul de hoofdrol speelt?
Euh, nee, dan zou ik hem moeten verzinnen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92089213
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 18:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Euh, nee, dan zou ik hem moeten verzinnen.
Nou, hou me maar op de hoogte. Tot die tijd hou ik het op de avondeten-planning voor aankomende dinsdag. Avjar + wodka + worstjes + penne = vast heel robuuste pasta na een koude dag in de Efteling. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_92172647
quote:
1s.gif Op zondag 30 januari 2011 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan het altijd scherper maken, maar niet "botter"
Jawel hoor :P Ik heb nog een ruime kilo roti in de vriezer liggen waarbij mn twee madame jeanettes per ongeluk kapot zijn gegaan :') Dus toen zaten er 3 rode pepers en 2 madame jeanettes in. Ik ga binnenkort anderhalve kilo peperloze roti maken, en kiep alles bij elkaar, even doorkoken, en weer de vriezer in :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_92172742
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 09:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Glutamaat, je kan bijvoorbeeld wat Ve-tsin gebruiken, of maggi aromat of Vegeta.
In een gerecht waar kaas inzit kan je ook Parmazaan extra toevoegen, in een gerecht met tomaten kan je zongedroogde tomaten toevoegen. Glutamaten, smaakversterkers zijn afbraakproducten van eiwitten. Je komt ze van nature tegen in oude kazen, salami, droge ham, ansjovis, gedroogde tomaten en nog veel meer producten als soja saus, vissaus, etc. Je kan ze ook als glutamaat direct toevoegen.
En dan zou ik met name voor de gerijpte producten gaan, dan voor de kunstmatige toevoeging. Bijvoorbeeld in tappenade de ansjovis vervangen door extra parmezaan, zongedroogde tomaat, en eventueel zout toe te voegen.
La derecha oprime, la izquierda libera
  dinsdag 1 februari 2011 @ 15:38:05 #240
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_92175720
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 14:37 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

En dan zou ik met name voor de gerijpte producten gaan, dan voor de kunstmatige toevoeging. Bijvoorbeeld in tappenade de ansjovis vervangen door extra parmezaan, zongedroogde tomaat, en eventueel zout toe te voegen.
Don't start it...
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
pi_92175814
Maar ansjovis staat toch ook bol van het glutamaat? Zo smaakt het iig wel.
pi_92175856
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:38 schreef Chielus het volgende:

[..]

Don't start it...
Ik doelde daarmee niet op een E621 gezondheidsdiscussie, maar op het punt dat parmezaansekaas, zongedroogde tomaten etcetera lekkerder zijn dan wat smaakversterker.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_92175930
quote:
5s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:39 schreef ColdFeet het volgende:
Maar ansjovis staat toch ook bol van het glutamaat? Zo smaakt het iig wel.
Klopt. Vrijwel alles wat gerijpt, gedroogd, of op andere wijze hartig gemaakt is bevat monosodiumglutamaat. Daarom is het nog wel lekkerder iets anders toe te voegen dan E621-poeder.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_92175989
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:41 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

Klopt. Vrijwel alles wat gerijpt, gedroogd, of op andere wijze hartig gemaakt is bevat monosodiumglutamaat. Daarom is het nog wel lekkerder iets anders toe te voegen dan E621-poeder.
Maar wat is dan het nut van in tapenade de ansjovis vervangen door gedroogde tomaat of parmezaanse kaas?
  dinsdag 1 februari 2011 @ 15:45:13 #245
309342 ErkendFokker
Volgens de bond van Fokkers
pi_92176115
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:42 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Maar wat is dan het nut van in tapenade de ansjovis vervangen door gedroogde tomaat of parmezaanse kaas?
Dat het dan vegetarisch is?
  dinsdag 1 februari 2011 @ 15:45:34 #246
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_92176127
Het kan juist ook de smaak danig veranderen.
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  dinsdag 1 februari 2011 @ 15:47:31 #247
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92176242
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:42 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Maar wat is dan het nut van in tapenade de ansjovis vervangen door gedroogde tomaat of parmezaanse kaas?
ansjovis gedroogde tomaat en Parmezaanse kaas bevatten veel glutamaten, en werken als smaakversterker, en de vraag was naar een vervanger van Ansjovis voor vegetatiers
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92176245
quote:
99s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:45 schreef ErkendFokker het volgende:

Dat het dan vegetarisch is?
Ah soooo!!

Wel jammer van de smaak lijkt me. Gedroogde tomaten + zwarte olijven, dat lijkt me dan toch niet hetzelfde. Maar goed, ik vind ansjovis ook wel erg lekker.
pi_92176282
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:47 schreef Pietverdriet het volgende:

ansjovis gedroogde tomaat en Parmezaanse kaas bevatten veel glutamaten, en werken als smaakversterker.
Dat weet ik, volgens mij praten we langs elkaar heen :+
  dinsdag 1 februari 2011 @ 15:49:56 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92176372
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 15:48 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Dat weet ik, volgens mij praten we langs elkaar heen :+
Je was sneller dan mijn Ninja Edit
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')