quote:Winter weerbericht voor Europa, de VS en Canada
Een nog verder in betekenis toenemende depressie boven Polen dumpt grote hoeveelheden sneeuw in delen van Zuid-Zweden (Götaland). Met name aan de westkant van het Vättern, één van de grootste meren van Noord-Europa, sneeuwt het intensief. Vanochtend lag er in Tidaholm 28, in Mullsjö 35 centimeter. In en rond Kalmar is hoofdzakelijk regen gevallen. In de stad zelf viel 36, in Nybro zowaar 41 mm. De komende dagen gaat het ook daar sneeuwen want van het noorden uit stroomt zeer koude lucht naar het zuiden. Wat opvalt, is dat Noorwegen grotendeels buiten schot blijft. Het wordt ook daar weliswaar zeer koud maar sneeuwen doet het niet of nauwelijks. In de provincie Troms is maandag wel plaatselijk sneeuw gevallen. In Nordreisa lag gisterochtend 20, vanochtend 30 cm.
Veel sneeuw viel de afgelopen 24 uur opnieuw in delen van Zwitserland en woensdag wordt het aan de noordzijde van de Alpen overal wit: ook in steden als Basel, Bern en Zürich. In de Duitse Harz is het sneeuwdek op de Brocken gestegen van 21 cm maandagochtend naar 44 cm vanochtend. Verder veel regen in het noorden van Spanje. In San Sebastian is in 72 uur tijd 90 mm gevallen. Ook in het zuidwesten van Frankrijk regen en in de Pyreneeën wederom sneeuw van betekenis. Op IJsland bepalen hogedrukgebieden het weer. Het komt daar in het binnenland tot plaatselijk strenge vorst (Grimsstadir vanochtend -13,3º) en Akureyri heeft een sneeuwdek van 19 centimeter.
Temperaturen boven 20 graden worden vooral gemeten op Sicilië en in Griekenland.
quote:Winterweer: weerkaarten lange termijn
Een kleine, maar actieve storing zal donderdag in Frankrijk sneeuw geven. Vrijdag en zaterdag krijgen ook delen van de Alpen en Italië te maken met sneeuwval.
Rondom een depressie boven het Oostzeegebied en een hogedrukgebied dat zich vanaf Groenland tot de Noorse kust uitstrekt stroomt met een noord tot noordoostelijke stroming deze dagen geleidelijk aan koudere lucht ons land binnen.
De komende 5 dagen zijn de meeste computermodellen het wel eens over dit (licht) winterse scenario.
Het weerbeeld bestaat uit soms eens wat zon maar ook geregeld een bui waarvan het karakter meer en meer winters wordt naarmate de koude luchtlaag steeds dikker wordt.
Vrijdag en zaterdag zijn dagen om in de gaten te houden wanneer een kleine storing vanaf de Noorse kust uitzakt richting ons land. De meeste berekeningen gaan uit van een route net westelijk van ons land. In dat geval best kans op een paar winterse buien, vooral in het westen en noorden van het land. Mocht dit kleine systeempje recht over ons land trekken dan kan het hele land op perioden met sneeuw rekenen.
Deze kleine lagedrukgebiedjes staan bekend om hun grillige koers en vaak bepalen ze die pas last minute. Een sneeuwdek heeft niet alleen grote gevolgen voor het verkeer, ook het temperatuurverloop wordt door een sneeuwdek enorm beïnvloed. Klaart het flink op dan kan het bij weinig wind boven een sneeuwdek bijvoorbeeld wel 6 tot 10 graden vriezen. In een zelfde situatie zonder sneeuwdek kan het gemakkelijk 5 graden minder koud zijn.
Het worden dagen die voor winter- en weerliefhebbers buitengewoon interessant zijn.
Al voor de winter is gearriveerd willen we ook graag weten hoelang Koning Winter op bezoek blijft.
Daarom een blik op de weerkaart om te zien wat de diverse modellen berekenen.
Allereerst Offenbach. De Duitsers laten een depressie zien die zaterdag voor de Marrokaanse kust ontstaat. Na het weekend gaat het systeem activeren, wanneer deze in aanraking komt met de koude lucht boven het Europese continent. Op dinsdag zal deze depressie boven het Alpengebied en Duitsland liggen en frontensystemen bereiken dan ons land met (winterse) neerslag en veel wind. Dit lagedrukgebied bindt de strijd aan met hogedrukgebieden en de koude vrieslucht noordelijk van ons land. In deze visie wordt de koude vrieslucht halverwege volgende week iets in noordelijke richting terug gedrongen, maar laat de mogelijkheid open voor nieuwe kou-impulsen de tweede weekhelft.
Eigenlijk zien we dat het Amerikaanse GFS rekening houdt met een soort gelijke situatie. Natuurlijk verschillen de details. Het windveld komt bijvoorbeeld wat noordelijker te liggen. Ook de Amerikanen laten de zachte lucht terrein winnen maar doen dat wat duidelijker dat de Duitsers. De tweede weekhelft steekt er een westenwind op en wordt het zachter.
De kou en hogedruk ten noorden van ons land laten het er niet bij zitten en zullen na een korte periode van westenwinden opnieuw proberen de oost-stroming terug te brengen.
Dan het model van de gezamenlijke Europese lidstaten, het ECMWF. Dit model houdt de kou in elk geval tot en met volgende week donderdag binnenboord. Pas dan een niet al te sterk ogende depressieaanval, maar die trekt zuidelijk van ons land naar Midden Europa waardoor de kou niet niet al te zeer onder druk komt.
De Canadeze lange termijn berekeningen ondersteunen in grote lijnen de visie van het ECMWF.
Kortom: het beloven spannende dagen te worden. Ik houd u op de hoogte!
Piet Paulusma
quote:Natuurijs: reken je nog niet rijk
Hoewel het kouder wordt in ons land ben ik voorlopig voorzichtig met het aankondigen van natuurijs. Daarvoor zijn de omstandigheden te veel afhankelijk van opklaringen.
Vorige week donderdag heb ik het winterweer voor later deze week aangekondigd. En het wordt ook winter. Vanaf morgenavond, in ieder geval tot en met begin volgende week blijft het winter. Maar, we moeten ons niet rijk rekenen als het om natuurijs gaat. Allereerst komen wij vanuit een warme novembermaand en een natte periode (water moet nog afkoelen, warme ondergrond). Ten tweede zullen de temperaturen overdag rond 1 à 2 graden in de plus liggen.
Verder valt er geregeld sneeuw met een buiig karakter en is vrij veel bewolking. De vorst zal zich in de nachten vaak beperken tot lichte vorst doordat het onvoldoende opklaart. Als er sneeuw ligt en het klaart in de nacht flink en langdurig op, dan is het raak en zal er sprake zijn van matige vorst. IJsgroei heeft echter tijd nodig en één nacht met strenge vorst is niet voldoende.
Verder wil ik waarschuwen dat het deze periode gevaarlijk en verraderlijk weer zal zijn, dit met het oog op het verkeer. Veel gladheid en overlast. Voor de lange termijn wil ik alvast wijzen op de ontwikkelingen voor begin volgende week, Het kan van maandag op dinsdag en dinsdag wel eens uitdraaien op storm, met veel sneeuw en ijzel en/of regen. Ik houd jullie op de hoogte. Waarschuwing verkeer: vanaf morgenavond is er doorlopend kans op gladheid.
Piet Paulusma
quote:De luchtdrukverdeling die volgende week de weerkaarten siert is wel heel opmerkelijk. Een werkelijk zeer omvangrijke Europese hoogtetrog wordt in zuidwestelijke richting helemaal tot voorbij de Azoren uitgerekt. Daardoor zakt de meanderende windrivier in de vrije atmosfeer, de straalstroom, helemaal weg naar mediterrane oorden. Ondertussen bouwt de standvastige hoogterug (blokkade) op het noordwestelijk deel van de Oceaan en de regio Groenland/IJsland vrolijk voort aan Scandinavische filialen.
Bij ons komt medio volgende week een sterke oost- tot noordoostelijke stroming op gang waarmee koude continentale vrieslucht wordt aangevoerd. Het gevolg is lichte tot matige vorst (kans op schaatsijs neemt toe). Rond de maandwisseling trekt een stormdepressie over het Iberisch schiereiland (komend vanaf het zeegebied ten zuiden van de Azoren!!) naar het noordoosten. Het is niet onmogelijk dat het uitgestrekte neerslaggebied onze streken weet te bereiken. In dat geval moet met significante sneeuwval rekening worden gehouden. In een latere fase (rond 5 december) kan het, afhankelijk van de atmosferische condities, in sneeuwgebieden streng vriezen.
Jan Visser
Vooral dinsdag lijkt nu het meeste te vallen.quote:Op dinsdag 23 november 2010 13:35 schreef Frutsel het volgende:
Tis dus weer uitgesteld naar zondag-maandag-dinsdag?
ik hoop zo snel mogelijk eigenlijk.quote:Op dinsdag 23 november 2010 13:38 schreef aloa het volgende:
[..]
Vooral dinsdag lijkt nu het meeste te vallen.
Ik woon 300 meter bij de duitse grens vandaan. telt dat ook?quote:Op dinsdag 23 november 2010 16:42 schreef Frutsel het volgende:
Bild:" Polar Express ruckt auf Deutschland: WinterTief Gundula bringt minus 25 grad"
http://aldi.nl/OFFER_NL_MI/OFFER_47/OFF22.SHTML koopje!quote:Op dinsdag 23 november 2010 18:14 schreef tomaat52 het volgende:
Binnenkort een sneeuwschuiver halen.
damn en ik dacht dat ik dichtbij woondequote:Op dinsdag 23 november 2010 17:55 schreef seasushi het volgende:
[..]
Ik woon 300 meter bij de duitse grens vandaan. telt dat ook?
quote:Op dinsdag 23 november 2010 18:20 schreef Peter het volgende:
[..]
http://aldi.nl/OFFER_NL_MI/OFFER_47/OFF22.SHTML koopje!
* tomaat52 wacht ongeduldig op de witte prachtquote:Op dinsdag 23 november 2010 18:47 schreef -CRASH- het volgende:
* -CRASH-Wacht geduldig op de witte pracht
Seasushi bereid zich voor op de witte pracht en kan rood niet vindenquote:Op dinsdag 23 november 2010 18:48 schreef tomaat52 het volgende:
[..]
* tomaat52 wacht ongeduldig op de witte pracht
Laat het maar vanaf zondagnacht 02:00 sneeuwenquote:Op dinsdag 23 november 2010 18:48 schreef tomaat52 het volgende:
[..]
* tomaat52 wacht ongeduldig op de witte pracht
Helemaal rechts /mequote:Op dinsdag 23 november 2010 18:59 schreef seasushi het volgende:
[..]
Seasushi bereid zich voor op de witte pracht en kan rood niet vinden
* Daywalk3r en crash leren seasushi hoe je dat doet door /me te gebruikenquote:Op dinsdag 23 november 2010 18:59 schreef seasushi het volgende:
[..]
Seasushi bereid zich voor op de witte pracht en kan rood niet vinden
Het is vervelend maar ik vond het vorig jaar wel lachwekkend om mee te maken dat alles zo op z'n kop lag door koning winter. Toffe elendequote:Op dinsdag 23 november 2010 23:50 schreef Againzender het volgende:
Het is nog ver weg,. maar zeer interessante kaarten...
Mag wel hopen dat Nederland wat minder verrast wordt door winterweer na afgelopen winter.....
ik heb mij enorm vermaaktquote:Op dinsdag 23 november 2010 23:56 schreef Daywalk3r het volgende:
[..]
Het is vervelend maar ik vond het vorig jaar wel lachwekkend om mee te maken dat alles zo op z'n kop lag door koning winter. Toffe elende![]()
Leuke vergelijking, voor een Duitse site.quote:Op dinsdag 23 november 2010 14:00 schreef aloa het volgende:
Oorlogswinter van 1939-1940 begon net zoals nu
Jan Visserquote:Donderdag vallen hoofdzakelijk in de kustprovincies enkele winterse buien. De wind gaat aan zee uit het noorden waaien en neemt toe tot matig of vrij krachtig. In het binnenland staat weinig wind. De maxima komen uit op waarden tussen 2 en 5 graden.
Vrijdag en tijdens het weekeinde wordt het nog wat kouder met in de nacht lichte, lokaal matige vorst en in de middag temperaturen net iets boven nul. De kans op significante sneeuwval is, zoals het zich nu laat aanzien, niet groot omdat een nieuwe storing ten westen van ons land naar Biskaje koerst. Ondertussen neemt de hogedrukzone, die zich uitstrekt van het midden van de Oceaan tot boven de Noordpool, verder in kracht toe. Boven Spitsbergen loopt het weerglas op tot boven 1045 hPa.
bronquote:Modelbeoordeling en onzekerheden:
Significante sneeuwkansen openbaren zich in de EPS uitvoer in de nieuwe
werkweek. Vooral in de eerste dagen (ma 29- wo 1) zien we sneeuwkansen >
0.3 mm van 80 %, de kans op 3-10 cm ligt voor deze dagen op 30-50 %. De
neerslaghoevelheden mede in combinatie met een flink aantrekkende wind
gaan in de richting voor de criteria extreem weer. De oper run zit
hierin wel aan de extreme kant.
Qua temperatuur gaan we duidelijk een koude periode tegemoet. We zien
de Tx EHDB die vanaf zondag 28 nov tot zaterdag 4 dec meest
waarschijnlijk tussen -2 en 0 ligt. Daarna wordt de verwachting snel
onzeker. Qua minima zien we tweede helft van de week ook grote kansen op
matige vorst in de EPS uitvoer. We weten echter wel dat het EC model erg
persistent is in sneeuwbedekking. Dit kan zeker een overdrijving tot
gevolg hebben van de genoemde temperaturen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij koud weer met kans op sneeuw. Overdag temperaturen rond vriespunt,
's nachts meest lichte vorst.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk tamelijk grote kans op aanhouden van het (vrij) koude
weertype met temperaturen overdag rond of iets onder het vriespunt en 's
nachts lichte tot matige vorst. Aan het einde van de periode wordt de
verwachting onzeker.
Echt?!quote:Op woensdag 24 november 2010 10:00 schreef CartWOman het volgende:
De eerste sneeuw valt in Groningen.
quote:
tijd dat je mod wordtquote:Op woensdag 24 november 2010 14:39 schreef IkWilbert het volgende:
Overkill aan smiley's... haha. Fok doet een beetje raar hier en kan niet editten.
Dat is waar. De kaarten veranderen elke keer weer. (vooral de sneeuwkaarten)quote:Op woensdag 24 november 2010 14:38 schreef IkWilbert het volgende:
Dat is nog wel een eindje weg... die kaarten veranderen nog wel voor volgende week![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Leuke kaartjes maar op dit moment puur ter vermaakquote:Op woensdag 24 november 2010 19:26 schreef aloa het volgende:
Sneeuwkaart is wederom veranderd.
Er wordt nu meer verwacht. meer dan 25 cm.
kaartje voor donderdag 2 december
[ afbeelding ]
Dan krijgen we een herhaling van 1979quote:Op woensdag 24 november 2010 19:32 schreef IkWilbert het volgende:
[..]
Leuke kaartjes maar op dit moment puur ter vermaakZou wat zijn als dit zou uitkomen
Klopt maar volgens mij is daar nooit een verband tussen aangetoond.quote:Op woensdag 24 november 2010 19:52 schreef pinine het volgende:
het is al vaker voorgekomen dat als het al zo vroeg koud is je daarna een zachte winter krijgt met alleen aan het eind nog wat kou, ik hoop het
Hier midden in Den Haag ook... natte sneeuw.quote:Op donderdag 25 november 2010 00:26 schreef Prutzenberg het volgende:
Aan zee is het gewoon een natte bende.
Jan Visserquote:Bij ons is onder invloed van een zich verder versterkende en zuidwaarts uitdijende Europese hoogtetrog met name de atmosferische bovenkamer zeer koud geworden. Het 500 hPa-vlak (ruim 5 kilometer hoogte) koelde tijdens de afgelopen nacht boven De Bilt af naar -36º. In het grondpatroon ontwikkelen zich boven de Noordzee kleinschalige storingen die regionaal buien veroorzaken. Sinds gisteravond is het met name in het zuidwesten buiig: plaatselijk werd ook hagel en smeltende (natte) sneeuw waargenomen en Brielle meldde onweer. In Hoek van Holland werd vanochtend 11 en in Vlissingen 12 mm afgetapt.
Vandaag trekt een storing van Texel naar de Vlaamse kust. De storing veroorzaakt vooral in de kustgebieden enkele buien. Daarbij is hagel en natte sneeuw mogelijk. Zo nu en dan komt ook de zon even tevoorschijn en vanochtend kan lokaal mist ontstaan. Na een nacht met lokaal wat lichte vorst (Eelde -1,8º) wordt het vanmiddag tussen 2 graden in het noordoosten en 5 in het zuidwesten. De wind is eerst zwak uit het zuiden, later een veranderlijke wind. In het Waddengebied gaat de wind uit het noordoosten waaien en neemt toe tot vrij krachtig.
De komende nacht kan er plaatselijk wat lichte (smeltende) sneeuw vallen. Tegelijkertijd begint het ook wat serieuzer te vriezen: in opklaringsgebieden in het binnenland zijn minima tot -5 mogelijk. Vrijdag overdag blijft het bewolkt met kans op wat lichte sneeuw, weinig wind en maxima tussen 0 en 3 graden.
In het weekeinde kans op een sneeuwbui en s nachts lichte tot matige vorst. Volgende week nemen de sneeuwkansen toe en oostenwinden lijken nog koudere (continentaal polaire) luchtmassas naar ons land te zullen transporteren. Vanaf dinsdag/woensdag gaat het ook overdag enkele graden vriezen.
* DuchessXverslikt zich in haar theequote:Op woensdag 24 november 2010 19:26 schreef aloa het volgende:
Sneeuwkaart is wederom veranderd.
Er wordt nu meer verwacht. meer dan 25 cm.
kaartje voor donderdag 2 december
[ afbeelding ]
Hier in het oosten van Gelderland ligt ook niks.quote:Op vrijdag 26 november 2010 07:11 schreef Crazy-M het volgende:
Brabant + gelderland niks, Maar ik houd dit topic inb de gaten
Same for me in Utrecht, nog niks gezienquote:Op vrijdag 26 november 2010 08:10 schreef Infection het volgende:
-3 Hier... maar nog geen vlokje sneeuw gezien.
Zal waarschijnlijk ook niet komen vandaag... sinds alles hier langst gaat.
Ff in de gaten houden, aangezien nogal ver moet reizen (woon werk verkeer)quote:
En GFS en ECMWF zitten goed op 1 lijn.quote:Op vrijdag 26 november 2010 14:01 schreef Blik het volgende:
In ieder geval goed om te zien dat de sneeuw en de harde wind er al twee dagen consistent in blijft zitten. Kunnen twee mooie dagen worden
Onzin natuurlijk!quote:Op zaterdag 27 november 2010 09:27 schreef KonnieKipke het volgende:
't is gedaan met de kou volgende week volgens knmi!
Zijn wel voor het westelijk deel van Gelderland, ook maar even de neerslagpluim erbij...quote:Op zaterdag 27 november 2010 11:01 schreef pietkanarie het volgende:
@meteo-online: dat zijn de betere pluimen!
of enkele buien of regen...quote:zaterdag 04 december tot en met zaterdag 11 december
80% kans op overgang naar minder koud weer met enkele buien of af en toe regen.
Mooie plaatjes !quote:Op zaterdag 27 november 2010 12:38 schreef horned_reaper het volgende:
Even een paar foto's uit het bitter koude Groningen!![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Nog voor het echt begonnen is wordt al weer aangekondigd dat het is afgelopen.:')quote:Op zaterdag 27 november 2010 13:55 schreef ThaNetRunner het volgende:
80-% kans dat er wordt overgegaan naar warmer weer volgens KNMI;
Is dat van dit jaar?quote:Op zaterdag 27 november 2010 12:38 schreef horned_reaper het volgende:
Even een paar foto's uit het bitter koude Groningen!![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Jan Visserquote:Een markante hoogtetrog, waarvan de as zich uitstrekt van Noordwest-Siberië tot de wateren noordwest van Spanje en Portugal, drukt tijdens de eerste helft van volgende week een belangrijk stempel op het weergebeuren in onze streken. Aan de zuidkant van de hoogtetrog trekken storingen met de ver naar het zuiden weggedrukte straalstroom over Europa naar het noordoosten, aan de noordkant heerst hogedruk boven Noord-Europa. Tussen hogedruk en lagedruk transporteren oost- tot noordoostenwinden continentale vrieslucht naar ons land. Daarin vriest het s nachts licht tot matig en ook overdag slaagt het kwik er nauwelijks meer in om boven het vriespunt te geraken. Vooral woensdag en donderdag zijn koude (ijs)dagen. Op veel plaatsen wordt het dan niet warmer dan circa -2 graden.
Verder veroorzaakt een naar het noorden opdringend Alpenlaag (komend vanaf het Iberisch schiereiland) ook veel wind. De sneeuwkansen zijn, zoals het zich nu laat aanzien (), het grootst aan het eind van woensdag en donderdag. Ook maandag kan er sneeuw gaan vallen.
Na donderdag verandert de luchtdrukverdeling. Scandinavië krijgt te maken met lagedruk en ook de positie van de hoogtetrog en dan met name de as gaat veranderen. Het gevolg is een meer west- tot noordwestenwind en aanvoer van minder koude lucht. Op het westelijk deel van de Atlantische Oceaan weet zich echter een hoogterug te handhaven. Een zachte west(zuidwest)circulatie komt op de lange termijn dan ook niet op gang.
Diepvriessssquote:Op zaterdag 27 november 2010 19:03 schreef aloa het volgende:
Vanaf woensdag een aantal dagen waarop de temperatuur niet boven de -5 uit komt. (GFS)
quote:Op zondag 28 november 2010 10:38 schreef ThaNetRunner het volgende:
Zo was een lekkere koude nacht,
KNMI geeft een leuk vooruitzicht
Welkom bij weersverwachtingenquote:Op zondag 28 november 2010 11:44 schreef Razor21 het volgende:
Volg het even niet meer de één zegt vanaf woensdag sneeuw. De ander (Telegraaf) verwacht morgen erg veel sneeuw.
Ik zie het allemaal wel, tot nu toe vind ik het een beetje opgeblazen allemaal. Er was afgelopen week ook een hoop voorspeld, amper iets gezien.
Maar je bent toch met mij eens dat ze afgelopen week behoorlijk naast zaten? Elke keer een hoop blabla maar uiteindelijk niets.quote:Op zondag 28 november 2010 12:25 schreef ThaNetRunner het volgende:
[..]
Welkom bij weersverwachtingen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |