verreweg de meeste mensen die de evolutietheorie in twijfel trekken hebben geen flauw idee hoeveel bewijs er eigenlijk voor is, en wat voor drogredeneringen door ID-aanhangers gebruikt worden.(verreweg de meeste aasnhangers van de evolutietheorie ook niet by the wayquote:Op dinsdag 16 november 2010 20:00 schreef Sattyagraha het volgende:
Zijn 'jullie' evolutionisten het trouwens zowiezo niet een keer zat om met ignorant people te discussiëren over een evidente waarheid?
Of, om het op een andere manier inzichtelijk te maken, laten we galgje of rad van fortuin spelen.quote:Op dinsdag 16 november 2010 23:11 schreef Molurus het volgende:
Er is dan ook niet zoiets als "het bewijs" voor evolutie. Het is meer zo dat hele grote bergen feiten in overeenstemming zijn met de theorie, waaronder ook fossielen.
1 | ev.l.tie d..r n.t..rlijke sele.tie |
Ok dat wist ik niet, dacht dat ID in principe evolutie was, met een "god" sausje en dat creationisme het geloof was dat de wereld pas een paar duizend jaar oud is.quote:Op dinsdag 16 november 2010 17:44 schreef MisterSqueaky het volgende:
[..]
De ID lesboeken van het discovery institute zijn letterlijk hetzelfde als de creationisme boeken, met het woord creationisme vervangen door ID
Zie ook het beroemde "cdesign proponentsists" foutje
"Theïstische evolutie" is de versie van evolutietheorie met het "god" sausjequote:Op woensdag 17 november 2010 07:18 schreef DroogDok het volgende:
[..]
Ok dat wist ik niet, dacht dat ID in principe evolutie was, met een "god" sausje en dat creationisme het geloof was dat de wereld pas een paar duizend jaar oud is.
Als 'wij' evolutionisten de discussie opgeven gaan de ID'ers en ander eng tuig er met de 'ignoranten' vandoor. Daarbij, de ware onwetendenquote:Op dinsdag 16 november 2010 20:00 schreef Sattyagraha het volgende:
Zijn 'jullie' evolutionisten het trouwens zowiezo niet een keer zat om met ignorant people te discussiëren over een evidente waarheid?
Daar is al een topic overquote:Op woensdag 17 november 2010 12:58 schreef Harunobu het volgende:
Ik ben het wel zat. Gooit maar naar een religie of een conspiracy theory forum, dan kunnen ze daar lekker onderling gaan kibbelen over wat voor een complot het is en hoe mooi god enzo wel niet is. Hebben we er hier geen last meer van.
En mensen die dan wel iets over de evolutietheorie zelf willen weten kunnen hier komen.
Politiek past beter. Het discovery institute is nu eenmaal een politieke lobby organisatie en in de USA is de inhoud van de schoolboeken een politiek iets waar men als bevolking over stemt.quote:Op woensdag 17 november 2010 12:58 schreef Harunobu het volgende:
Ik ben het wel zat. Gooit maar naar een religie of een conspiracy theory forum, dan kunnen ze daar lekker onderling gaan kibbelen over wat voor een complot het is en hoe mooi god enzo wel niet is. Hebben we er hier geen last meer van.
Maar wat vinden ze van de scheppingsverhalen van andere religiesquote:Op woensdag 17 november 2010 15:37 schreef Harunobu het volgende:
Bijna alle creationisten geloven in een anti-religie samenzwering van wetenschappers.
Of het nou door artsen geregeld wordt of niet. Het gebruik van antibiotica levert op lange duur recessieve bacterien op. Artsen nemen wel maatregelen om risico's te verminderen, wegnemen kunnen we niet.quote:Op dinsdag 16 november 2010 22:32 schreef MisterSqueaky het volgende:
[..]
Klopt. Maar dat wordt door artsen geregeld.
Bij dieren deden de boeren eea zelf. Waardoor we nu met superbacteriën zitten. Mocht een van deze muteren naar iets dat mensen kan besmetten... tsja. Zo jammer dat het niet alleen de creationisten zullen zijn die dood zullen gaan.
[..]
Nou dan compenseer ik het tenminste een beetje. Ik geef het namelijk wel op deze manier aan mijn 2e klas leerlingen.quote:En nogmaals: dat is niet het creationisme zoals men in scholen wil doceren.
Bij biologie of bij een maatschappij/filosofievak ?quote:Op woensdag 17 november 2010 16:51 schreef Sattyagraha het volgende:
Nou dan compenseer ik het tenminste een beetje. Ik geef het namelijk wel op deze manier aan mijn 2e klas leerlingen.
Bij levensbeschouwing geef ik het zo. En ja, we behandelen alle wereldreligies. Leerlingen krijgen les in jodendom, christendom, islam, boeddhisme en hindoeïsme. Daarna volgt humanisme en ethiek. Bij ethiek nemen we casussen en gaan die invulling geven volgens de bovengenoemde stromingen en religies.quote:Op woensdag 17 november 2010 16:54 schreef MisterSqueaky het volgende:
[..]
Bij biologie of bij een maatschappij/filosofievak ?
En doceer je ook de andere religieuze theorieën?
Klinkt als een boeiende lesquote:Op woensdag 17 november 2010 18:38 schreef Sattyagraha het volgende:
[..]
Bij levensbeschouwing geef ik het zo. En ja, we behandelen alle wereldreligies. Leerlingen krijgen les in jodendom, christendom, islam, boeddhisme en hindoeïsme. Daarna volgt humanisme en ethiek. Bij ethiek nemen we casussen en gaan die invulling geven volgens de bovengenoemde stromingen en religies.
Soms wel. Ik vind zelf de samenwerking met andere vakken het leukst. Zo hebben we een module ontwikkeld met levensbeschouwing en muziek over de jaren 60, verzet en muziek. Dan gaat het grotendeels hier over.quote:Op woensdag 17 november 2010 18:40 schreef MisterSqueaky het volgende:
[..]
Klinkt als een boeiende les
Hier verder?quote:Op maandag 28 februari 2011 21:53 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Afgezien van het feit dat het al voor zover ik weet bewezen onmogelijk is dat leven op deze aarde ontstaan is door problemen voor de vorming van essentiele bouwblokken voor het leven in een bepaalde atmosfeer etc., waardoor men nu dus de hypothese heeft dat t leven uit de ruimte komt of wellicht zelfs door aliens is 'geseed', heb je als je een amoebe hebt nog geen meercellige organismen. Hoe kom je aan kopies bijv.? Waar komen die mechanismen vandaan? Waar komen alle genen zomaar vandaan? Hoe krijg je een eiwit als je een eiwit nodig hebt om een eiwit te maken? Er zijn er nog een aantal, ik weet ze zo gauw niet uit mijn hoofd, doen we wel in een ander topic.
Ali ontkent dus dat zijn aanvallen op evolutie iets met zijn geloof te maken hebben.quote:Op maandag 28 februari 2011 22:10 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ali![]()
Dat jij iets niet weet of niet begrijpt is geen bewijs voor God. En geen argument tegen evolutie,
Geef nou maar gewoon toe dat je er alles aan doet om je geloof overeind te houden.
Maar je ontkent dus niet dat je een leek bent op het gebied van biologie? Hoe ben je dan in staat om die problemen die je denkt te zien op waarde te schatten? Waarom dit vakgebied, en niet een willekeurig ander vakgebied waar je geen verstand van hebt?quote:Op maandag 28 februari 2011 22:03 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Ja. Stel dat ik op een dag van mn geloof afval. Dan zou ik nog steeds niet geloven dat de evolutietheorie waar is. Ik zie er veel te veel problemen in, aannames, zaken die niet bewezen zijn, niet bewezen kunnen worden, of betere verklaringen voor zaken die als bewijs aangedragen worden. Mijn God komt daar eigenlijk nergens in voor, behalve bij de creatie. Maar die is te vervangen voor een andere verklaring.
Als leek kom je nu eenmaal niet geloofwaardig over als je de expertise van biologen serieus in twijfel trekt. Dat betekent niet dat je maar op moet houden met denken of met kritische vragen stellen. Maar uiteraard vraag ik me nog steeds af waarom je dat doet ten aanzien van dit specifieke vakgebied. Ik heb nog steeds een sterk vermoeden dat daar wel religieuze motieven achter zitten. Ik zie je tenslotte niet in W&T de quantummechanica in twijfel trekken.quote:Op maandag 28 februari 2011 22:11 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Ik heb geen graad in biologie, maar ik kan ook het werk van anderen lezen en ik heb zelf een stel hersens om te beoordelen of iets betrouwbaar is of niet, door onderzoek en argumenten van beide kanten af te wegen en zelf ook kritische vragen te formuleren. Daar maak ik soms fouten bij, net als ieder ander.
De problemen die ik met de bijbel en het christelijk geloof zie zijn voornamelijk dit soort zaken. Het is dan eenvoudig wetenschap vs religie, en ik heb geen doctoraat in theologie nodig om voor de wetenschap te kiezen.quote:Op maandag 28 februari 2011 22:11 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Maar dat wil niet zeggen dat ik maar moet stoppen met denken. Ik kan jou dezelfde vraag stellen: jij hebt geen doctoraat in theologie, maar toch denk je dat je de problemen die je met de bijbel en het christelijk geloof ziet op waarde kan schatten?
Geloof is en blijft een kwestie van geloof, en niet van weten of begrijpen. Als het dat wel was zou het een wetenschappelijk vakgebied zijn.quote:Op maandag 28 februari 2011 22:11 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Ik zit in dit soort topics ook met een tiental amateurs, die serieus geloven dat ze iets begrepen hebben van de bijbel, of er fouten in aan kunne stippen, of dat dat hele boek een simpel sprookjesverhaal is.
Het een sluit het ander niet uit.quote:Op maandag 28 februari 2011 22:11 schreef Ali_Kannibali het volgende:
Dit boek heeft de menselijke geschiedenis vormgegeven, wereldrijken doen vallen en rijzen, levens veranderd, mensen zijn er voor gestorven en hebben ervoor gedood, en nu komt meneer abc op het fokforum vertellen dat het allemaal sprookjes zijn en menselijke verzinsels?
Maar dat is niet moeilijk, als je een stap terug doet.quote:Op maandag 28 februari 2011 22:11 schreef Ali_Kannibali het volgende:
: jij hebt geen doctoraat in theologie, maar toch denk je dat je de problemen die je met de bijbel en het christelijk geloof ziet op waarde kan schatten?
Bekijk dit boek eens? Deze heeft in 1 jaar al 3 regimes doen vallen.quote:Dit boek heeft de menselijke geschiedenis vormgegeven, wereldrijken doen vallen en rijzen, levens veranderd, mensen zijn er voor gestorven en hebben ervoor gedood, en nu komt meneer abc op het fokforum vertellen dat het allemaal sprookjes zijn en menselijke verzinsels?
quote:Op maandag 28 februari 2011 22:35 schreef Arcee het volgende:
[..]
En niet eens zo zeer qua inhoud, maar vooral ook qua kernachtigheid. Ook eigen woorden van die lengte zouden minder prettig lezen.
Dit is dus precies wat ik bedoel met mijn bovenstaande post. .quote:Op maandag 28 februari 2011 22:36 schreef Ali_Kannibali het volgende:
[..]
Hmm, dat kan helaas niet altijd wil je een punt volledig overdragen. Maar goed. Lees het eens door, en laat daar weten wat je ervan denkt. Ik ga pitten, goeie avond.
Mijne heren. Het is een grote misvatting dat theorieen bewezen worden, ze worden hooguit weerlegd. Dat wil echter niet zeggen dat een wetenschappelijke theorie een soort gok is: het is niet zo dat elk willekeurig idee dat je hebt over de aard van verschijnsel X zomaar tot theorie kan worden gebombardeerd.quote:Op dinsdag 16 november 2010 13:40 schreef Molurus het volgende:
Mijne heren. Het is een grote misvatting dat theorieen bewezen worden, ze worden hooguit weerlegd. Dat wil echter niet zeggen dat een wetenschappelijke theorie een soort gok is: het is niet zo dat elk willekeurig idee dat je hebt over de aard van verschijnsel X zomaar tot theorie kan worden gebombardeerd.
Waarom is Intelligent Design dan geen theorie, die is tenslotte ook niet weerlegd? Nou, dat is omdat Intelligent Design strikt genomen helemaal geen wetenschap is. In de VS vonden nogal wat mensen dat ID op scholen onderwezen zou moeten worden als alternatief voor evolutie. En of het hier een wetenschappelijke theorie zou betreffen is tot en met het hogerechtshof uitgevochten in het legendarische Dover proces. Een belangrijke getuige daar was de katholieke celbioloog Kenneth Miller, die naderhand een zeer interessante lezing heeft gegeven over dit proces:
En speciaal voor de niet-biologen die menen meer verstand te hebben van evolutie dan de mensen die in deze theorie "geloven", even de basics van wat deze theorie nu inhoudt:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |