abonnement Unibet Coolblue
pi_88463672


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic ([KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
Het Grote Barista Topic Deel II Het grote Baristatopic deel 3 Het grote Baristatopic deel 4 Het grote Baristatopic #5 Het grote Baristatopic #6 Koffie voor de fijnproever Koffie voor de fijnproever (2) Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE

Laatste post, waarin iemand zich afvroeg hoe de koffie bij DE café's ervaren werd?

quote:
1s.gif Op zondag 7 november 2010 19:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Matig


[ Bericht 0% gewijzigd door Mirjam op 09-11-2010 13:02:41 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_88463813
Goede DE koffie is sowieso moeilijk te vinden.....
Een goed begin is het halve werk
Maar een goed begin is maar de helft
  maandag 8 november 2010 @ 09:52:20 #3
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88463959
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 09:46 schreef craftyvirus het volgende:
Goede DE koffie is sowieso moeilijk te vinden.....
Ik ben anders behoorlijk content met de filtermaling uit de supermarkt. ;)

Edit: en een schepje Buisman erin uiteraard.
Je moeder is een hamster
pi_88464055
Ikzelf ben overigens aan het denken over upgraden van mn koffiespulletjes. Ik ben 2 jaar geleden vrij basic begonnen met een iberital molen, en een gaggia classic.

Ik zou graag een bezzera / Vibiemme / ECM categorie machine willen hebben, mag best een goed onderhouden 2e hands zijn. En om zo'n machine optimaal te benutten, valt er dan ook aan de molen nog wel wat te verbeteren.

Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)

Enkele voorbeelden:
Link 1

Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen. :)

Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2

Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.

of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3

Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?

What to do?

[ Bericht 42% gewijzigd door Gripper op 08-11-2010 11:49:04 ]
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_88464399
quote:
14s.gif Op maandag 8 november 2010 09:52 schreef Crutch het volgende:

[..]


Ik ben anders behoorlijk content met de filtermaling uit de supermarkt. ;)

Edit: en een schepje Buisman erin uiteraard.
De functie van dat buisman ontgaat me eigenlijk wat, waarom niet gewoon suiker toevoegen?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  maandag 8 november 2010 @ 10:14:30 #6
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88464560
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 10:07 schreef fruityloop het volgende:

[..]



De functie van dat buisman ontgaat me eigenlijk wat, waarom niet gewoon suiker toevoegen?
Omdat buisman (mits juist toegepast) heel lichtjes een soort salmiaksmaakje toevoegt aan de smaak.
Je moeder is een hamster
  maandag 8 november 2010 @ 10:14:45 #7
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88464569
En ik hou niet van suiker in mijn koffie :{w
Je moeder is een hamster
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 12:32:52 #8
230491 Zith
pls tip
pi_88510932
En waar koop je dan rauwe en/of versgebrandde bonen??
quote:
[b][b]Kleinschalige Nederlandse Koffiebranders:[/b][/b]

BeansCoffee --> meer info (geen directe verkoop) op http://www.beanscoffee.nl

Bocca --> meer info op http://www.bocca.nl

Blanche Dael --> meer info op http://www.blanchedael.nl

Boot Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.goldencoffeeboxwebwinkel.nl/shop
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Brandmeesters --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.brandmeesters.nl
Verzendkosten ¤ 7,50 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzenkosten)

CoffeeXperts --> o.a. te koop via http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50

Dutch Barista Coffee --> te bestellen op http://www.casabarista.nl
Verzendkosten ¤ 6,-

Eenhoorn --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.eenhoorn.eu
Verzendkosten ¤ 5,50 (bij bestelwaarde > ¤ 50,- geen verzendkosten)

Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)

Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)

Fuego --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.fuegocoffee.nl
Online alleen 225 of 450 gram te bestellen. Verzendkosten zijn inclusief

Gebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.gebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50

Hesselink --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.hesselinkkoffie.eu/webwinkel/shop
Verzendkosten ¤ 6,- (bij bestelwaarde > ¤ 40,- geen verzendkosten)

Kaan Koffie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.kaankoffie.nl
Verzendkosten ¤ 12,-

Lambo --> o.a. te koop via http://www.koffievoorthuis.nl
Verzendkosten ¤ 6,20 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)

Master's Tea and Coffee --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.mastersteaandcoffee.nl

Peeze --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.peeze.nl
Verzendkosten ¤ 2,75 (bij bestelwaarde > ¤ 25,- geen verzendkosten)

Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis

Roemar --> meer info op http://www.roemarkoffiebranderij.nl (waar te koop?)

Royal Taste --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.royaltaste.nl
Verzendkosten ??? (bij meer dan 8 kilo geen verzendkosten)

Taztu --> o.a. te koop via http://www.taztu.nl
Verzendkosten 1 kilo ¤ 5,25 / 2 kilo ¤ 6,45 / 3 kilo ¤ 7,65 / 4 kilo ¤ 8,85 / etc.

Venetie --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.koffiebranderijvenetie.nl

Wijs en Zonen --> meer info op http://www.hofjevanwijs.nl

[b][b]Wel verse koffie, maar niet zelf gebrand:[/b][/b]

BeanShop --> http://www.beanshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,75

Cafe Soleil --> http://www.cafe-soleil.nl

Caffe Uno --> http://www.caffeuno.nl

Coffee Etc --> http://www.coffee-etc.nl (branders: CoffeeXperts.eu en BeansCoffee.nl)
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-

Espresso Shop --> http://www.espressoshop.nl
Verzendkosten ¤ 4,95

KoffieBean --> http://www.koffiebean.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij meer dan 5 kilo geen verzendkosten)

Koffiebonen Online --> http://www.koffiebonenonline.nl

Quaffee --> http://www.quaffee.nl
Verzendkosten gratis. Prijs per kilo: 1 kg ¤ 19.95, 2 kg ¤ 18,95, 3 kg ¤ 17,95. Bij meer dan 4 kg ¤ 16,95

Van Hilst --> http://winkel.vanhilst.com
Verzendkosten ¤ 6,50

Wereld Koffie --> http://www.wereldkoffie.eu
Verzendkosten ¤ 6,75 (bij bestelwaarde > ¤ 60,- geen verzendkosten)

Wellicht weet iemand door welke branderijen bovenstaande sites hun koffie uitgeleverd krijgen?

[b][b]Groene bonen om zelf vers te branden:[/b][/b]
Coffee Etc --> leveren alleen op bestelling. Kijk voor adres/tel.nr. op http://www.coffee-etc.nl
Verzendkosten tot 2 kilo ¤ 7,- / verzendkosten 2 tot 5 kilo ¤ 7,50 / verzendkosten 5 tot 10 kilo ¤ 8,-

CoffeeXperts --> te bestellen op http://www.koffiekopen.nu
Verzendkosten ¤ 7,50

Fascino --> te bestellen op http://www.fascino-coffee.net/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 65,- geen verzendkosten)

Fleur de Cafe --> te bestellen op http://www.fleurdecafe.nl/
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij meer dan 3 kilo gratis!)

Koffiethuiswinkel --> te bestellen op http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Ongebrand --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.ongebrand.nl
Verzendkosten ¤ 6,50

Pelikaan --> meer info en bestelmogelijkheden op http://www.de-pelikaan.nl
Verzendkosten tot 5 kilo totaal, tussen 5 en 7 kilo halve verzendkosten, boven 7 kilo gratis

Van Pommeren --> te bestellen op http://www.vanpommeren.nl/koffie/groene-bonen.html
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten)

Nederlandse webshops met zakken "fabrieksbonen" (assortiment > 6 merken):
Caffe Diem --> http://www.caffediem.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 (bij meer dan 18 kilo opnieuw ¤ 4,95 verzendkosten)

Caffe Vianello --> http://www.caffe-vianello.nl
Verzendkosten ¤ 4,50 (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten + min. bestelling van ¤ 25,-)

Koffie Centrale --> http://www.koffiecentrale.nl
Verzendkosten ¤ 3,95 (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Koffie Thuis Winkel --> http://www.dekoffiethuiswinkel.nl
Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde < ¤ 20,- / Verzendkosten ¤ 3,95 bij bestelwaarde ¤ 20,- tot ¤ 75,- (bij bestelwaarde > ¤ 75,- geen verzendkosten)

Mister Quality --> http://www.misterquality.nl
Verzendkosten ¤ 5,95 bij bestelwaarde < ¤ 50,- / Verzendkosten ¤ 4,95 bij bestelwaarde ¤ 50,- tot ¤ 200,- (bij bestelwaarde > ¤ 200,- geen verzendkosten)

Van Pommeren --> http://www.vanpommeren.nl
Verzendkosten ¤ 8,- (bij bestelwaarde > ¤ 125,- geen verzendkosten

Bron: http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=23&t=1625
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 12:33:25 #9
230491 Zith
pls tip
pi_88510958
Eigen collectie plaatjes (koffie is zo fijn fotograferen :) ):

Branden van koffie met de Behmor:









Of branden in een popcorn 'popper'


Espresso Porn









Latte art







I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  dinsdag 9 november 2010 @ 12:35:32 #10
118585 Crutch
Filantroop || Taalzwengel
pi_88511030
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 12:33 schreef Zith het volgende:
Eigen collectie plaatjes (koffie is zo fijn fotograferen :) ):

Branden van koffie met de Behmor:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Of branden in een popcorn 'popper'
[ afbeelding ]

Espresso Porn

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Latte art

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
OMG :9~
Je moeder is een hamster
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 12:55:10 #11
230491 Zith
pls tip
pi_88511760
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 09:55 schreef Gripper het volgende:
Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)

Mits je je aankopen kan spreiden zou ik zeker eerst een leuke molen zoeken, het verschil zal je (afhankelijk van molen) wel merken. Er komen vaak 'commercial range' molens op marktplaats (Mazzer, MACAP, Compak of rebranded versies hiervan)die je tussen de 140 en 300 euro kan oppikken, deze machines zijn gebouwd om in commerciele setting jaren mee te gaan, dus thuis gaat het eeuwig mee - wel om de zoveel jaar molens wisselen. Zelf heb ik de MACAP MX (64mm molens) in een mooie donker koperen uitvoering met nieuwe molens opgepikt voor 140 EUR. Heel wat jaartjes oud, maar met wat koperpoets zgan :)
quote:
Enkele voorbeelden:
Link 1

Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
Silva is ietsjes beter dan de Gaggia classic, en de demoka zou ik geen upgrade noemen (die is ondertussen al verkocht), wel een goede prijs voor de silvia+accesoirces, maar geen grote upgrade zoals al gezegd.
quote:
t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen. :)

Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2

Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.
De Domobar is de eerste echte upgrade vanaf de silvia, bekend en vaak aanwezig op MP. Als je er een kan vinden voro een goede prijs is het prima, maar als dat betekent dat je langer moet wachten op een grinder, dan weet ik het niet
quote:
of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3

Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?

What to do?
Erg goedkoop/goede prijs inderdaad. Kan best oud zijn - maar dat zegt niet veel over de staat, deze machines overleven lang met om de zoveel jaar een nieuw schroefje of rubbertje mits ze niet veel kalkschade hebben. De grinder is OK (als in, niet beter dan de mazzers, maar wel dan de rocky rancilio bijv.), misschien nieuwe malers ervoor kopen, en eventueel in de toekomst er 150-230 eur vorovragen op MP om vervolgens een leukere molen te kopen als je echt wilt upgraden.

Ik zou link3 vragen om meer specificaties (ontkalkt? bouwjaar? schade? nieuwe malers? ) en dan eventueel afspreken, het ding testen, en als alles bevalt kopen :)

En anders dus zoeken naar een maler als prioriteit, en daarna een espressomachine - behalve als je andere goede deals tegenkomt ondertussen.

Gewoon elke dag op MP naar de volgende woorden zoeken tot er iets gaafs komt:

Koffiemolen
Koffiemaler
Bonenmaler
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88512128
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 12:55 schreef Zith het volgende:
Ik zou link3 vragen om meer specificaties (ontkalkt? bouwjaar? schade? nieuwe malers? ) en dan eventueel afspreken, het ding testen, en als alles bevalt kopen :)
Thanks voor je tips. Ik had zelf ook al het beste gevoel bij die laatste, en een afspraak gemaakt met de eigenaar van link3, en dat was al een leuk mailcontact. Morgenavond ga ik kijken (en het moet raar lopen als ik niet 25 kilo zwaarder naar huis ga :9~ )

Ik ben wel erg benieuwd naar de reden waarom ie weg mag: op een van de foto's in het linkje zie je een senseo staan... :')

De vibiemme is van 2000, en hij is zelf voor zn werk ook bezig met koffie etc. Heb dus goeie hoop dat ik een goed onderhouden machine tegenkom. Maalschijven volgens zijn opgave in goede staat, machine altijd met bronwater gebruikt, en zelf onderhouden en ontkalkt.

Spannend, morgen weten we meer :s)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 13:30:56 #13
230491 Zith
pls tip
pi_88513103
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 13:05 schreef Gripper het volgende:

[..]

De vibiemme is van 2000, en hij is zelf voor zn werk ook bezig met koffie etc. Heb dus goeie hoop dat ik een goed onderhouden machine tegenkom. Maalschijven volgens zijn opgave in goede staat, machine altijd met bronwater gebruikt, en zelf onderhouden en ontkalkt.

Spannend, morgen weten we meer :s)
Mijn Silvia is van 2001 (mja, heb als student geen plek voor een betere machine :P ) en doet het prima, dus dan zou bouwjaar 2000 voor de domobar niet erg moeten zijn (mits onderhouden -> ontkalkt/ontkalker gebruikt/backflushen/af en toe nieuwe zetgroep-ring). Maar zelfs als dit niet altijd top is gebeurd, en de machine doet het nu nog goed, dan zit je voor 550(inc maler) erg safe, na een ontkalk- en backflushsessie is de binnenkant gewoon weer top. Bij eventuele toekomstige lekkages is het gewoon een kwestie van rubbertje veranderen oid.

Bronwater is trouwens niet beter dan kraanwater (men noemt het niet voor niets mineraalwater), maar geen probleem want ontkalkt. :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88515093
Precies, 10 jaar is voor zo'n ding pas de pre-puberteit. Hij heeft nog een heel fijn leven voor zich :)

Dingen om op te letten:

1e aanblik
-hoe ziet het eruit, schoon en glimmend?
-douchekop schoon
-portafilters schoon

binnenwerk:
-roest, watersporen binnenin
-bedrading netjes?
-toestand van rubbers en pakkingen
-werkt de 3 weg klep
-backflush werkt/ (blindfilter aanwezig?)

Molen:
-geluid bij malen
-schijven niet versleten
-blijft er niet teveel koffie in de doser achter
-doet de doser het goed

Nog meer aandachtspunten waar ik op moet letten bij de bezichtiging?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 14:48:57 #15
230491 Zith
pls tip
pi_88516394
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 14:18 schreef Gripper het volgende:
Precies, 10 jaar is voor zo'n ding pas de pre-puberteit. Hij heeft nog een heel fijn leven voor zich :)

Dingen om op te letten:

1e aanblik
-hoe ziet het eruit, schoon en glimmend?
-douchekop schoon
-portafilters schoon
-deuken/krassen rond zetgroep (gebeurt nog wel eens als je met je 600gr metalen portafilter gaat zwaaien)
-stoompijp schoon
-staat van de stekker (mijn koffiemolen had een half verwoeste stekkerkabel die ik vervangen heb)
-staat van alle knopjes, schakelaars en drukmeters (als die hem heeft)


binnenwerk:
-roest, watersporen binnenin
-bedrading netjes?
-toestand van rubbers en pakkingen
-werkt de 3 weg klep
-backflush werkt/ (blindfilter aanwezig?)
-pompt het 140-170 ml gewoon water in 10sec, en maakt de pomp geen gekke geluiden (pompsnelheid was geloof ik een goede manier om te kijken of de pomp het nog goed doet, versleten/kapotte pompen pompen langzamer

Molen:
-geluid bij malen
-schijven niet versleten
-blijft er niet teveel koffie in de doser achter
-doet de doser het goed\
-kun je de espressomachine 'choken' (oftewel, kan het zo fijn malen dat de espressomachine het niet meer aan kan? zo ja, dan ben je sowieso zeker dat je maller fijn genoeg kan malen voor elke soort boon).
Nog meer aandachtspunten waar ik op moet letten bij de bezichtiging?
Mja, het zijn allemaal punten die 'wel te doen zijn', geen dealbreakers. Een nieuwe pomp kost 30eur, nieuwe malers ook, doser die retentie heeft kun je doser-modden, etc.

Alleen als een aantal van deze punten niet voldoende zijn moet je er nog even over nadenken. Zelf als koper zou ik niet eens de espressomachine openmaken, op de MP foto ziet het er goed uit, geloof ik dan wel. Gewoon uiterlijk en alle functies checken, een keer 10seconde water laten pompen en kijken of dit een (bijna) gevulde cappuccinokop oplevert, een keer een cappuccino laten maken en daarbij kijken op alles goed gaat/klinkt/eruit ziet, en een keer de machine 'choken' met de maler. Dan heb je beide machines redelijk zwaar aan het werk gezet in al z'n functies.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88517302
Nou heb ik volgens mij een minder tof dingetje dan jullie, maar ik heb een vraag

op mijn studentenkamertje heb ik dit als apparaat (Krups XP5280)


met daarbij deze koffiemolen van Cuisinart


De krups is duidelijk een espressoapparaat. Met de standaard instelling krijg je ook net een espressokopje vol. Ik ben echter meer fan van de grote koffiemokken. Wat ik nu dus doe is 2 schepjes fijngemalen koffiebonen (is normaal voor 2 espresso's) en daarmee een kop vol zetten. Doorlooptijd is 1 minuut en 20 sec.
Ik vind het heerlijke koffie, maar ik vraag me nu eigenlijk af of ik het wel 'goed' doe. Want in feite drink ik nu gewoon slappe espresso, of hoe moet ik dit zien?

Wat is verder het verschil tussen espresso en koffie? Espresso is met hoge druk en korte zettijd zodat andere aroma's en minder caffeïne zou vrijkomen. Maar wat is dat goedje wat ik maak dan?
En de koffiemolen kan van zeer grof naar heel fijn malen. Ik doe nu redelijk fijn, maar wat is de invloed op de smaak bij grovere koffie?
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 15:54:25 #17
230491 Zith
pls tip
pi_88518966
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 15:12 schreef Adames het volgende:
Nou heb ik volgens mij een minder tof dingetje dan jullie, maar ik heb een vraag

op mijn studentenkamertje heb ik dit als apparaat (Krups XP5280)
[ afbeelding ]

met daarbij deze koffiemolen van Cuisinart
[ afbeelding ]

De krups is duidelijk een espressoapparaat. Met de standaard instelling krijg je ook net een espressokopje vol. Ik ben echter meer fan van de grote koffiemokken. Wat ik nu dus doe is 2 schepjes fijngemalen koffiebonen (is normaal voor 2 espresso's) en daarmee een kop vol zetten. Doorlooptijd is 1 minuut en 20 sec.
Ik vind het heerlijke koffie, maar ik vraag me nu eigenlijk af of ik het wel 'goed' doe. Want in feite drink ik nu gewoon slappe espresso, of hoe moet ik dit zien?

Espresso is met hoge druk en korte zettijd zodat andere aroma's en minder caffeïne zou vrijkomen. Maar wat is dat goedje wat ik maak dan?

http://en.wikipedia.org/wiki/Lungo

Je maakt dus een dubbele lungo.

quote:
Wat is verder het verschil tussen espresso en koffie?
Espresso is een product gecreerd door een specifieke bereidingswijze van koffie, zo heb je ook filterkoffie. :P
quote:
En de koffiemolen kan van zeer grof naar heel fijn malen. Ik doe nu redelijk fijn, maar wat is de invloed op de smaak bij grovere koffie?
Water zal er sneller uitstromen, en hierdoor minder van de koffie opnemen, echter kun je zo wel meer koffie toevoegen,als voorbeeld: je kan 15gr gebruiken en in 1.20 min een lungo zetten, of grotere maalgraad, 20gr en in 1.20 min een lungo zetten. Precieze smaakverschillen ken ik uit ervaring alleen met espresso, grover+meer geeft voor mij vollere (body) en zachtere espressos, kleine maling+minder koffie geeft meer speciale smaken zoals fruitigheid maar mindere body.

Ik zou zeggen, probeer het uit :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88525912
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 15:54 schreef Zith het volgende:

[..]

http://en.wikipedia.org/wiki/Lungo

Je maakt dus een dubbele lungo.


[..]

Espresso is een product gecreerd door een specifieke bereidingswijze van koffie, zo heb je ook filterkoffie. :P

[..]



Water zal er sneller uitstromen, en hierdoor minder van de koffie opnemen, echter kun je zo wel meer koffie toevoegen,als voorbeeld: je kan 15gr gebruiken en in 1.20 min een lungo zetten, of grotere maalgraad, 20gr en in 1.20 min een lungo zetten. Precieze smaakverschillen ken ik uit ervaring alleen met espresso, grover+meer geeft voor mij vollere (body) en zachtere espressos, kleine maling+minder koffie geeft meer speciale smaken zoals fruitigheid maar mindere body.

Ik zou zeggen, probeer het uit :P
Bedankt
Het bittere herken ik inderdaad, nu vind ik dat niet erg, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dit geweldig vindt. Maar met een grovere maling krijg ik dus een zachtere smaak. Mooi om te weten
Verder gooi ik al het bakje vol met een kleine maling, dus meer gram en grover kan simpelweg niet. Misschien toch maar eens kleinere, beschaafde kopjes zetten
pi_88526594
quote:
1s.gif Op maandag 8 november 2010 09:55 schreef Gripper het volgende:
Ikzelf ben overigens aan het denken over upgraden van mn koffiespulletjes. Ik ben 2 jaar geleden vrij basic begonnen met een iberital molen, en een gaggia classic.

Ik zou graag een bezzera / Vibiemme / ECM categorie machine willen hebben, mag best een goed onderhouden 2e hands zijn. En om zo'n machine optimaal te benutten, valt er dan ook aan de molen nog wel wat te verbeteren.

Als ik nu iets ga upgraden, zou ik dan het beste eerst in een betere molen kunnen investeren en proef ik het verschil dan al als ik mn gaggia nog even houd, of maakt dat niet zo heel veel uit? (en kan ik net zo goed even wat langer doorsparen om alles in 1x te kunnen doen)

Enkele voorbeelden:
Link 1

Setje van een silvia + demoka maler. Ziet er goed uit, maar ik heb het idee in mn hoofd dat van een gaggia naar een rancilio een te kleine stap is, en je dan net zo goed niet kunt upgraden. Of zie ik dat verkeerd?
t is ook nog eens vlakbij huis, dus ik kan m zo ophalen. :)

Of...
Ook rond de 400 ¤ op marktplaats
Link2

Een vibiemme domobar. Dan moet ik echter nog wel een tijdje met mn huidige molen doen, en later een goed molentje erbij zoeken.

of, een complete set van vibiemme domobar (standard zo te zien) + Anfim molen.
Link 3

Dit is voor een complete set dan wel erg goedkoop, misschien is het allemaal vrij oud?

What to do?
Ik zou de Rancilio stap overslaan. Je kan een Rancilio natuurlijk uitbreiden met een PID (wat enorme kwaliteitsboost geeft) maar qua prijs is de stap naar Vibiemme oid alweer een stuk kleiner voor een veel mooier stuk techniek.
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 19:25:01 #20
230491 Zith
pls tip
pi_88527078
een (werkende) vibiemme + (werkende) redelijke maler voor 550 eur is echt een steal ja :Y

EDIT: Wat vinden we van de OP-header? Mooi toch :@ :@
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88529402
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 19:25 schreef Zith het volgende:
EDIT: Wat vinden we van de OP-header? Mooi toch :@ :@
Hell yeah!
pi_88529475
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
pi_88531453
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 20:13 schreef Underdoggy het volgende:
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
Ik ga er morgenavond kijken, en het moet wel heel gek lopen wil de set niet meegaan. maar, als het allemaal onverhoopt niet doorgaat, laat ik het jou weten!

Heb op marktplaats voor schappelijke prijzen trouwens nog wel een paar andere vibo's (zo wil mn vriendin m gaan noemen :') ) gezien:
Zoeklink marktplaats

Waaronder 1tje die ooit 800 ¤ kostte, uit 1996 is, nu met kortsluiting staat, en waar ze toch nog 500 ¤ voor durven vragen :')
Wel een handig klusapparaat als je het aandurft, en als je de prijs onder de 400 weet te krijgen. Ook enkele met vaste wateraansluiting.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † dinsdag 9 november 2010 @ 20:57:35 #24
230491 Zith
pls tip
pi_88531554
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 20:13 schreef Underdoggy het volgende:
Overigens, Gripper, wil jij die Vibiemme? Anders ga ik eens overwegen of ik geld ga spenderen, is echt superprijs namelijk. Kwaliteit is oerdegelijk, leeftijd speelt pas erg laat een rol.
Ja ik vond het ook al jammer deze nog niet gezien te hebben :') En dan de molen voor 150-200 eur doorverkopen (mijn MACAP MX is een echte blijvert), een vibiemme voor 350 EUR _O_

quote:
1s.gif Op dinsdag 9 november 2010 20:55 schreef Gripper het volgende:

[..]

andere vibo's (zo wil mn vriendin m gaan noemen :') )
:') :P
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_88577217
Tum ta dum... c_/



Zo.
Vibi en haar gemaal zijn gearriveerd op het aanrecht. En ze voelen zich er thuis!

Ik stond om 19 u bij de verkoper voor de deur, en ging om 21 bij hem weg. Dus het was niet alleen maar even kijken, kopen en wegwezen. Er moest eerst geproefd worden, en ettelijke koffietjes verder zijn we pas over de prijs gaan praten. Hij blijkt zelf barista cursussen te geven, en ik heb in die 2 uur nog een spoedcursusje latte art gekregen ook. Volgens mij heb ik op 1 avondje meer geleerd dan in 2 jaar zelf prutsen :) . Toffe kerel, de prijs kon nog wat naar beneden, en met de beste wensen en een volle molen ben ik huiswaarts gegaan. Nu alleen nog even een extra pf met enkele uitloop en een blindfilterbakje kopen, dan ben ik compleet.

Ik zit helemaal te stuiteren (kan ook van al die koffie's komen)

Mn gaggia is al vergeven aan een kennis, de oude maler komt hiermee ook te koop:
een iberital challenge. Iemand interesse in een nette instapmolen?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')