Vooral Discovery is wat dat betreft erg veranderd. Een jaar of 10 geleden werd je overstelpt met de space-docu's op Discovery, tegenwoordig een zeldzaamheid, toevallig een paar maanden geleden die docu's van Stephen Hawking was dan weer wel een goede zet.quote:Op donderdag 6 januari 2011 13:37 schreef Mempex0 het volgende:
Eerst kwamen er nog mooie documentaires over 't universum op NGC en Discovery, maar tegenwoordig niet meer.
Jammer
Stephen Hawking was een zéér goede zet, weliswaar een van de beste documentaires. NGC zend 1 keer in de +/- 3 weken nog een fatsoenlijke documentaire over 't universum uit. Discovery is gewoon verkloot, programma's gaan nergens meer over dat bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Plus daarbij dat 't niveau van acteren is gezakt naar een MTV niveauquote:Op donderdag 6 januari 2011 23:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Vooral Discovery is wat dat betreft erg veranderd. Een jaar of 10 geleden werd je overstelpt met de space-docu's op Discovery, tegenwoordig een zeldzaamheid, toevallig een paar maanden geleden die docu's van Stephen Hawking was dan weer wel een goede zet.
National Geographic is niet zoveel veranderd wat dat betreft, daar zie je nog regelmatig verschillende docu-series over het universum,
Truequote:Op vrijdag 7 januari 2011 11:16 schreef Mempex0 het volgende:
[..]
Discovery is gewoon verkloot, programma's gaan nergens meer over dat bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Plus daarbij dat 't niveau van acteren is gezakt naar een MTV niveau.
De mens heeft de voet mogen zetten op de aard.quote:Op zaterdag 8 januari 2011 17:53 schreef Twiitch het volgende:
Meh, de komende space docu's zijn weer in de trend van "we gaan er allemaal aan".
Dan heb ik hem ook gemist (al zag ik hem recent op DVD). Ik weet dat hij online te koop is en makkelijk te vinden is.quote:Op woensdag 12 januari 2011 12:50 schreef w8jij17 het volgende:
Ik baal als een stekker. Ben hard op zoek naar Enjoy Poverty. Schijnt dus 9 januari op Canvas geweest te zijn! Is niet opgenomen in de updates, maar dat ligt niet aan degene die dat doet. Op de een of andere manier wordt het Belgische programma 'Lichtpunt' niet duidelijk genoeg vermeld in de programmeringen van zenders en sites als moviemeter. Dit was laatst ook het geval met The Examined Life. Ik ga ervan uit dat ze het in programmeringen simpelweg neerzetten als 'Lichtpunt', in plaats van 'Lichtpunt: titel film'
http://www.lichtpunt.be/index.php
Het gaat me eigenlijk niet om Enjoy Poverty zelf, maar om het feit dat door een onduidelijke aankondiging van Lichtpunt wij deze docu's missen. Canvas Teletekst en Nederlandse televisiegidsen vermelden alleen 'Lichtpunt' in plaats van 'Lichtpunt presenteert: Enjoy Poverty'. Ik hoop dat ExpirimentalFrentalMental, die dit topic draaiende houdt, (samen met mij) hier op wil letten door de site van Lichtpunt in de gaten te houden. Bij deze nogmaals dank aan hem voor het bijhouden van de updates!quote:Op woensdag 12 januari 2011 20:31 schreef Masanga het volgende:
[..]
Dan heb ik hem ook gemist (al zag ik hem recent op DVD). Ik weet dat hij online te koop is en makkelijk te vinden is.
In ieder geval: als Afrikaliefhebber vond ik Enjoy Poverty een bijzonder sterke documentaire. Ik ga hem dan ook zeker aanschaffen, zodat ik hem later nogmaals kan bekijken.
Ik zal het in de gaten houden. Volgens mij heb ik die docu in de gids zien staan onder de naam: geniet van de armoede. Maar waarom ik die niet in dit topic heb gezet snap ik ook nietquote:Op woensdag 12 januari 2011 20:57 schreef w8jij17 het volgende:
[..]
Het gaat me eigenlijk niet om Enjoy Poverty zelf, maar om het feit dat door een onduidelijke aankondiging van Lichtpunt wij deze docu's missen. Canvas Teletekst en Nederlandse televisiegidsen vermelden alleen 'Lichtpunt' in plaats van 'Lichtpunt presenteert: Enjoy Poverty'. Ik hoop dat ExpirimentalFrentalMental, die dit topic draaiende houdt, (samen met mij) hier op wil letten door de site van Lichtpunt in de gaten te houden. Bij deze nogmaals dank aan hem voor het bijhouden van de updates!
Dit lijkt mij ook heel mooi!quote:Op maandag 10 januari 2011 21:22 schreef w8jij17 het volgende:
BBC 1 (21:00): Human Planet: afl. Oceans into the Blue
trailer:
http://www.bbc.co.uk/programmes/p006vf4g
Hier kijk ik echt naar uit!
quote:Op vrijdag 14 januari 2011 09:59 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Maandag (17-01-2011)
Ned 2 (21:00): Tegenlicht: De Wikileaks Code
Documentaire over de oorsprong en de idealen van de ‘leaks’-beweging en stelt filosofische en politieke vragen achter het nieuwe fenomeen
BBC (22:00): Horizon: afl. What is Reality?
De zoektocht naar een verklaring voor onze realiteit is een van de grootste wetenschappelijke detectiveverhalen ooit. Maken we allemaal deel uit van een kosmisch hologram of leven we in een oneindige universum van parallelle werelden?
Deze docu staat in mijn top 10 van beste docu's. Tijdje geleden dat ik zo'n super docu heb gezien.quote:
Jij geloofd dus in de Bijbelse versie van het ontstaan van de mens op aarde?quote:Op zaterdag 8 januari 2011 19:15 schreef Mempex0 het volgende:
De mens heeft de voet mogen zetten op de aard.
Lees de post erboven eerst;quote:Op vrijdag 21 januari 2011 17:47 schreef galtfactory het volgende:
[..]
Jij geloofd dus in de Bijbelse versie van het ontstaan van de mens op aarde?
quote:Op vrijdag 21 januari 2011 10:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Deze docu staat in mijn top 10 van beste docu's. Tijdje geleden dat ik zo'n super docu heb gezien.
De zoektocht naar een verklaring voor onze realiteit is een van de grootste wetenschappelijke detectiveverhalen ooit. Maken we allemaal deel uit van een kosmisch hologram of leven we in een oneindige universum van parallelle werelden?
Van quantumtheorie tot holografisch principe
Discovery kijk ik niet veel meer...wat hebben die veel onzin zeg. Ze zijn een beetje het MTV van de natuur/wetenschaps-zenders.quote:Op donderdag 6 januari 2011 23:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Vooral Discovery is wat dat betreft erg veranderd. Een jaar of 10 geleden werd je overstelpt met de space-docu's op Discovery, tegenwoordig een zeldzaamheid, toevallig een paar maanden geleden die docu's van Stephen Hawking was dan weer wel een goede zet.
National Geographic is niet zoveel veranderd wat dat betreft, daar zie je nog regelmatig verschillende docu-series over het universum,
Even een update aangezien ik een heel toffe documentaire ben vergeten te vermelden.quote:Op zondag 23 januari 2011 01:30 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Donderdag (27-01-2011)
Canvas (20:40): The First Life (2, slot)
David Attenborough zet zijn reis door de tijd voort in de Canadese Rocky Mountains, waar fossiele vondsten wijzen op een oeroude explosie van diversiteit in het dierenleven die sindsdien nooit meer geëvenaard is. Attenborough ontdekt er het eerste grote roofdier, de eerste verdedigingsmechanismen bij dieren en een diersoort die de oceanen zou veroveren: de geleedpotige schaaldieren. Met hun gepantserde lichaam weerstonden de geleedpotigen aan andere roofdieren en ze verspreidden zich over de hele wereld. David Attenborough onderzoekt fossielen in de Marokkaanse woestijn en op de Schotse stranden. Daaruit blijkt hoe succesvol deze soorten wel waren en hoe ze niet alleen de oceanen veroverden, maar ook het land. Sommige werden groot en zwaar, anderen ontwikkelden vleugels en verlieten voor het eerst het aardoppervlak. Maar niet alleen de geleedpotigen gingen aan land. Een onooglijk fossiel wijst op een klein, wormachtig dier dat de voorouder van ons allemaal zou worden. Uit die wormen ontwikkelden zich de eerste vissen. Bepaalde soorten daarvan kregen dan weer longen en werden later de eerste amfibieën. Van die eerste landbewoners stammen alle reptielen af en later ook alle vogels en zoogdieren. Ze evolueerden verder en ontwikkelden karakteristieken en vaardigheden die het alle dieren, de mense inclusief, tot de dag van vandaag mogelijk maken om te overleven.
BBC 1 (21:00): Human Planet: afl. Arctic: Life in the deep freeze
The lives of people in the Arctic, an environment where little food grows, temperatures stay well below freezing for much of the year and it is dark for months on end. Amos and Karl-Frederik travel across the sea ice with their dogs to catch a Greenland shark, Inuit mussel-gatherers embark on a perilous quest to collect their food and the trick-or-treating children of Churchill, Manitoba, risk coming face to face with deadly polar bears
Canvas (21:40): Alles voor de Wetenschap: afl. Christine van Broeckhoven
Christine Van Broeckhoven is professor moleculaire biologie aan de Universiteit Antwerpen.Respect voor de menselijke persoonlijkheid staat centraal in haar werk. Ze is gekend voor haar onderzoek naar hersenziekten in het algemeen en naar Alzheimerdementie in het bijzonder.
Al 25 jaar lang zoekt zij naar de genetische oorzaken van deze uiterst gecompliceerde ziekte. Ze zal onder andere de link leggen tussen Alzheimer en defecten op chromosomen 21, 14 en 17. Ze won er in 1993 onder andere de prestigieuze Potamkinprijs mee. In Alles voor de wetenschap spreekt ze vrank en vrij over de harde en concurrentiële wereld van het Alzheimeronderzoek.
BBC 2 (22:00): Men of Rock
Iain Stewart examines the work of 19th-century scientist Louis Agassiz, one of the first geologists to speculate that the world had experienced an ice age. He also provides an insight into research conducted around the same time by James Croll, who used the planets to determine the natural rhythms of Earth's climate. Last in the series. Director: Andrew Thompson
Ned 2 (23:30): The Forgotten Space
Documentaire over zee-containe
quote:Liever een zoontje
De bevolking van China is de afgelopen eeuw explosief gegroeid. Inmiddels zijn er 1,3 miljard Chinezen. De regering nam in 1978 al maatregelen tegen de bevolkingsgroei. Uitzonderingen daargelaten mogen gezinnen maximaal één kind krijgen. Als er nog meer baby’s in een gezin geboren worden, dan kunnen de ouders een fikse boete tegemoet zien.
Abortus
Het eenkindbeleid is effectief. Sinds de introductie heeft het volgens sommige schattingen bijna een half miljard geboortes voorkomen. Maar er kleven ook veel nadelen aan de maatregel. Zo hebben veel Chinese ouders liever een zoon dan een dochter. Dit leidt tot abortus van vrouwelijke embryo’s en zelfs dochtermoord. Ook is er een bloeiende handel in gestolen mannelijke baby’s.
Uitwassen
VPRO’s Import gaat deze week over de uitwassen van het Chinese eenkindbeleid. In het programma komen aanstaande ouders van een dochtertje aan het woord. Ook vertelt een wanhopig echtpaar over de zoektocht naar hun gestolen zoontje.
Meer over deze aflevering van VPRO's Import
Toevallig! Ik had hier net een filmpje van gezien.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 08:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Leuk nieuwsbericht, aangezien hier meerder fans zitten van de docu 'Human Planet'
31-01-2011
Nieuwe foto's van geïsoleerde indianen
quote:Op zaterdag 5 februari 2011 12:15 schreef Spouwerranger het volgende:
[..]
Toevallig! Ik had hier net een filmpje van gezien.
quote:Op zaterdag 12 februari 2011 10:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Maandag (14-02-2011)
BBC 2 (20:00): Geert Wilders: Europe’s Most Dangerous Man?
He was once refused entry to Britain. He has called for the Qur'an to be banned and has proposed a tax on wearing headscarves. And he is also the first politician ever to stand trial on charges of 'incitement to hatred'. Geert Wilders, instantly recognisable for his quiff of platinum blond hair, is one of Holland's most controversial and well-known politicians and, some argue, Europe's most dangerous man.
Bafta-winning filmmakers Mags Gavan and Joost van der Valk follow Wilders on his campaign trail during the recent Dutch elections, meet members of the international anti-Islamic network who support him, and find out about a conspiracy theory promoting the belief that Europe is being taken over by Islam.
With anti-Islamic, anti-immigration parties on the rise all over the European continent, why has
Wilders, on the brink of real power in the Netherlands, become the poster boy for the far right?
Wat een kutdocu was dit zeg, duurde veel te lang. Effecten leken nergens naar (zelfs de ps1 ziet er beter uit). Kennis zoals hoe het ontstaan is etc etc wordt niet uitgebreid vertelt (te veel open plekken). Kutgevoel van dak 2 uur van me leven heb verkloot. IS wel een van de luiste creaties in Universum docu's da'k tot nu toe heb gezienquote:Nat Geo (21:00): Earth: The Making of a Planet
Waag je in een tijdperk van reuzen, waar schorpioenen zo groot als wolven, libellen zo reusachtig als adelaars en twee meter lange duizendpoten de bossen domineren. Trotseer verzengende temperaturen op een pasgeboren planeet: een kokende bal van vloeibaar gesteente waar een hele dag slechts zes uur duurt. En doorsta de koude, bevroren woestenij van een planeet die begraven is in ijskappen met een dikte van meer dan drie kilometer.
Earth: Making Of A Planet laat het verhaal zien van het ontstaan van de aarde en de turbulente miljoenen jaren van ziedende temperaturen, ijstijdperken en 's werelds omvangrijkste massa-extinctie. Kijk naar de meest meeslepende en dramatische momenten in de 4,5 miljard jaar lange geschiedenis van de aarde.
quote:Op maandag 14 februari 2011 21:15 schreef Mempex0 het volgende:
[..]
Wat een kutdocu was dit zeg, duurde veel te lang. Effecten leken nergens naar (zelfs de ps1 ziet er beter uit). Kennis zoals hoe het ontstaan is etc etc wordt niet uitgebreid vertelt (te veel open plekken). Kutgevoel van dak 2 uur van me leven heb verkloot. IS wel een van de luiste creaties in Universum docu's da'k tot nu toe heb gezien
Ik heb het helaas moeten missen gisteren, verplichtingenquote:Op maandag 14 februari 2011 21:12 schreef Soempie het volgende:
Vanavond BBC2 gekeken.
EFM, complimenten voor dit topic. Ik volg het al vanaf het begin en al verschillende docu's bekeken. Top.
Ik ookquote:Op maandag 14 februari 2011 22:40 schreef Littlerabbit het volgende:
[..]
Ik vond het juist wel een goede documentaire, of in ieder geval leuk om te kijken.
quote:VPRO Import: Nixon, the man you loved to hate
Op 6 november 1968 werd Richard Nixon gekozen tot de zevenendertigste president van Amerika. Nixon was een politieke autodidact die aan de macht kwam door dezelfde stemmers die voor George Bush senior en junior hadden gestemd. Mensen die zo bang waren voor de dreiging van het communisme, dat ze de heksenjacht op communisten, de oorlog in Vietnam en de onderdrukking van de zwarte bevolking accepteerden. Het was de tijd van een uitgesproken godsdienstig Amerika. Politieke keuzes werden geaccepteerd in de naam van God en vaderland. Documentaires en speelfilms zijn er genoeg gemaakt over het presidentschap van Nixon en over zijn neergang. Richard Nixon, The man you love to hate zoomt in op de periode dat Nixon aan de macht kwam. Zijn obsessie voor macht maakte hem tot president en diezelfde obsessie bracht hem ook ten val. Voor Nixon heiligde het politieke doel de middelen. Zijn bijnaam luidde niet voor niets Tricky Dick. Uiteindelijk deden zijn eigen manipulaties en leugens hem de das om.
quote:Op donderdag 3 maart 2011 18:08 schreef pinine het volgende:
zondagavond om 22.00 uur start een nieuwe serie over het heelal met de britse prof. Brian Cox op BBC 2, een aanrader voor astronomieliefhebbers ! http://www.bbc.co.uk/programmes/b00zdhtg
Merci!!!quote:Op donderdag 3 maart 2011 18:08 schreef pinine het volgende:
zondagavond om 22.00 uur start een nieuwe serie over het heelal met de britse prof. Brian Cox op BBC 2, een aanrader voor astronomieliefhebbers ! http://www.bbc.co.uk/programmes/b00zdhtg
quote:Op donderdag 3 maart 2011 23:57 schreef Iemand91 het volgende:
[..]
Thanks, die over de FBI op canvas wil ik wel gaan zien. Vind ik altijd wel interessant.
BBC Canvas en Ned 2 zijn ook mijn favorieten, die Duitse dan weer nietquote:Op vrijdag 4 maart 2011 09:20 schreef Pietverdriet het volgende:
BBC2, Canvas en NL2 zijn eigenlijk de enige zenders waar ik docus kijk, soms op een derde duitse net, maar eigenlijk zijn die meestal naadje
Kijk...quote:Op vrijdag 4 maart 2011 10:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Zaterdag (05-03-2011)
Animal Planet (13 :40 tot 18 :15) : Journey of Life
5 afl. Seas of Life/Land Grab/Airborne/Living Together/Human Life
Zondag (06-03-2011)
BBC 2 (18:20): Attenborough and the Giant Egg
In de zestiger jaren maakte David Attenborough als een van de eersten documentaires over de natuur. Hij bezocht het eiland Madagascar en nam een ei van de uitgestorven olifantsvogel mee. Nu keert hij terug om te zien in hoeverre Madagascar veranderd is. In de Universtiteit van Oxford wordt ondertussen onderzocht wat het ei over de geschiedenis en de eigenschappen van de olifantsvogel kan vertellen.
Ned 2 (18:50): Human Planet: afl. De Noordpool
De bewoners van de ijskoude Poolcirkel maken van de natuur gebruik om zichzelf in leven te houden. De Inuit op Groenland hebben een unieke manier om op robben te jagen. Een persoon hult zich in een robbenpels en voert een soort dans uit , terwijl hij de geluiden en bewegingen van robben nabootst. Op die manier besluipen ze hun prooi. De Nenet verweiden hun gigantische kuddes rendieren in een bijna eeuwigdurende migratiecirkel over de Siberische toendra. Het is hard werken, en op een dag in mei kan er een gevaarlijke en spannende dimensie bij komen. Dat gebeurt als de Nenet bij de zuidelijke oever van de Yuribei rivierdelta aankomen, en via het snel dooiende zee-ijs de rivier omzeilen die inmiddels alweer stroomt.
Nat Geo (21:00): Vampires in Venice
Tegenwoordig zien we vampiers als mythische wezens die populair zijn geworden door boeken, films en televisieseries. Echter 500 jaar geleden in Venetië leek de dreigende schaduw van de bloedzuiger levensecht te zijn. Door de pest, die maandelijks honderden slachtoffers maakte, geloofde de lokale bevolking dat het kwaad was begonnen en dat deze ziekte het einde van de wereld betekende.
Venetië wordt nu druk bezocht door toeristen, maar dit donkere geheim schuilt achter deze romantische Italiaanse stad. Historici proberen het gruwelijke verleden te achterhalen. Ga mee met onderzoekers wanneer zij oude graven opgraven en een opmerkelijke ontdekking doen: een skelet dat de kenmerken heeft van een religieus ritueel om een 'ondood' lijk te doden.
Nat Geo (22:00): Witch Hunters Bible
In deze betoverende documentaire zien we hoe onze voorouders een gedetailleerd handboek gebruikten om mensen die verdacht werden van hekserij op te sporen. Het Malleus Maleficarum ook wel bekend als de Heksenhamer, heeft een groot effect gehad op de publieke opinie over hekserij. Het beruchte middeleeuwse handboek werd in 1486 geschreven en beschrijft hoe heksen vervolgd moeten worden.Duik in de griezelige wereld van de heksenjacht en zie hoe een internationaal team van wetenschappers en onderzoekers voor het eerst een diepgaande blik neemt in dit angstaanjagende boek om de choquerende foltermethodes te onthullen.
BBC 2 (22:00): Wonders of the Universe (1)
Vorig jaar maart verkende Professor Brian Cox nog de wonderen van het zonnestelsel, maar nu betreedt hij dapper een nog groter podium het Universum.
Wie zijn wij? Waar komen we vandaan? Duizenden jaren lang heeft de mensheid zich tot religie en mythes gericht op zoek naar antwoorden op deze aloude vragen. Maar in deze nieuwe reeks presenteert Brian een andere set van antwoorden wetenschappelijke antwoorden en ze zijn mooier en dieper dan ooit gedacht.
In de eerste aflevering wil Brian tijd leren begrijpen en de rol van tijd bij het creëren van zowel het universum en onszelf. Van een buitengewone kalender ingebouwd in het landschap van Peru tot aan de stranden van Costa Rica verkent Brian de tijdcycli die onze ervaring van het leven op aarde bepalen. Maar zelfs de meest epische levenscycli kunnen niet vergeleken worden met de enorme uitgestrektheid van de kosmische tijd. Bijvoorbeeld, net als de aarde om de zon draait, draait het zonnestelsel om de gehele Melkweg. Deze baan duurt maar liefst 250 miljoen jaar om te voltooien.
Wonders of the Universes is een serie in 4 afleveringen, met iedere week een nieuw centraal onderwerp. In de eerste week dus tijd. De serie wordt simultaan uitgezonden op BBC HD, deze zender zal bij steeds meer aanbieders beschikbaar komen.
Maandag (07-03-2011)
Ned 2 (20:55): Tegenlicht: Wat denkt China?
In Tegenlicht een verkennend gesprek met filosoof, historicus en Confucianist Tu Weiming over de toekomst van China: Wat denkt China?
Dit wordt de eeuw van China. Daar zijn veel economische en geo-politieke waarzeggers het over eens. Maar wat weten we nu echt over China? Ontstaat er een 'nieuwe Chinees', zijn er grenzen aan de groei, komt economische hoogmoed voor de politieke val? En zijn we op weg naar een globale, gedeelde vooruitgang, of juist naar nieuwe machtsblokken met scherp tegengestelde belangen? In Tegenlicht verrassende antwoorden op grote vragen.
Animal Planet (21:00): Planet Earth: afl. From Pole to Pole
In deze eerste aflevering krijgen we meteen een stevig voorsmaakje van al het moois dat ons nog te wachten staat. We maken een reis om de wereld op het ritme van de seizoenen en zien hoe die cyclus van zon en regen, warmte en kou het leven op aarde bepaalt. In Antarctica overleven keizerspinguïns de poolwinter: vier maanden duisternis bij temperaturen tot -70 graden. Wanneer de lente komt, zetten ijsbeerjongen hun eerste stapjes in hun gladde wereld. In Canada beginnen drie miljoen kariboes aan hun jaarlijkse trek, op de hielen gezeten door roedels wolven. In de wouden van Oost-Rusland leeft de uiterst zeldzame Amur-luipaard.
Canvas (23:00): 100 Years Inside the FBI: afl. "Copyright FBI"
Wat we weten over de FBI is grotendeels gebaseerd op een mythe, ontworpen door de organisatie zelf. In de eerste aflevering krijgen we te zien hoe de FBI gestalte gaf aan de geheime agent en zijn imago. Hoe hij evolueerde van spionnenjager tot bendebestrijder en de confrontatie aanging met de maffia, seriemoordenaars en zelfs buitenaardse wezens. We krijgen ook te zien hoe de FBI-bonzen omgaan met de media en hoe ze een meester zijn in het manipuleren van die media. Een belangrijke rol daarbij werd gespeeld door J. Edgar Hoover, de man die bijna een halve eeuw lang de baas was van de FBI. Zijn 'constructie' van de FBI wordt geïllustreerd met fragmenten uit films, televisieseries, radioshows en stripverhalen, en met commentaar van de FBI-agenten zelf
Animal Planet (23:45): Galapagos (1/3)
Ga mee op expeditie naar de kleurrijke Galápagos-eilanden. Ontdek hoe ze zijn ontstaan en waarom zich juist op deze eilanden zo'n grote soortenrijkdom heeft ontwikkeld.
Dinsdag (08-03-2011)
BBC 2 (20:00): Wonders of the Universe (herh)
Nat Geo (21:00): A Travellers Guide to the Planets: afl. Pluto and Beyond (herh. Om 23:00)
Pluto is zo ver weg van de aarde dat het een minuscuul puntje van licht is in onze telescopen. Kleiner nog dan onze maan, deze planeet heeft nog nooit een bezoek gehad van een aardbewoner. We weten niet hoe Pluto eruit ziet, en recent besloten astrologen dat het niet eens telt als een planeet. Maar Pluto is niet alleen. Samen met zijn grootste maan Charon is deze bevroren buitenpost het eerst ontdekte lichaam in een onzichtbare zwerm van ijzige werelden. Kan het ijs van daar de bron zijn van het water op aarde? Ontdek wat noodzakelijk is om te kunnen reizen naar de onbekende grenzen van ons zonnestelsel en wat NASA-wetenschappers denken aan te treffen als we daar aankomen.
Canvas (21:10): The Rape of Nanking
In 1937 valt het imperialistische Japan het verzwakte China binnen om er een kolonie te stichten. Shanghai, de grootste stad in China, probeert eind 1937 stand te houden tegen het Japanse keizerlijke leger. Wanneer Shanghai dan toch door de knieën gaat, is de (toenmalige) hoofdstad Nanking het volgende doelwit. Nanking ligt 300 kilometer ten westen van Shanghai. Tijdens hun opmars trekken de Japanse soldaten een spoor van vernieling door de streken waar zij passeren: er wordt geplunderd, gemoord en platgebrand. Op 13 december 1937 nemen de Japanners de stad Nanking in. Gedurende weken worden burgers, wiens enige 'misdaad' het is Chinees te zijn, geterroriseerd, mishandeld en vermoord.
Ned 2 (21:25): Labyrint: afl. De zoektocht naar de ware sekse
Transgenders worstelen met de allesoverheersende gedachte dat ze tot het andere geslacht behoren.
Nat Geo (22:00): Earth Investigated: afl. Planets from Hell (herh om 00:00)
Ooit is de technologie misschien zo ver gevorderd dat we naar andere planeten kunnen verhuizen. Een ontdekkingsreis door ons zonnestelsel.
BBC 2 (22:00): Horizon
Roofdieren zijn op verschillende plekken op aarde uitgezet in de nabijheid van mensen
Canvas (22:05): Taboe: afl. Dikke Vrienden
Een documentaire van Marc Didden over 'dik zijn' en over de historische, sociale en culturele aspecten van overgewicht.
Canvas (23:00): 100 Years Inside the FBI: afl. An American Nightmare
hoe schuldig is de FBI aan de dood van Martin Luther King?
Animal Planet (23:45): Galapagos (2/3)
De reis van Charles Darwin naar de Galápagos-eilanden betekende een ommekeer in het denken over het leven op aarde. De eilanden groeiden uit tot het laboratorium van de evolutie
Woensdag (09-03-2011)
Nat Geo (21:00): Dagboek van onze Helden: Task Force Uruzgan/In Memoriam
Van routineklussen tot risicovolle patrouilles buiten de poort. Bekijk de dagelijkse realiteit van het leven als militair op missie in Afghanistan door de militairen zelf gefilmd. Door de ogen van de militairen zien we het dagelijks leven van de Nederlandse deelnemers aan de ISAF-missie. De serie geeft een realistisch beeld van het werk en leven van de Nederlandse militairen en burgers op missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.
Nat Geo (22:00): Ground Warfare: afl. Warrior Weapons
Een serie over de evolutie van de krijgskunst, van het oude Egypte tot het huidige Afghanistan: een overzicht van 3500 jaar menselijk conflict.
Ned 2 (23:40): Import: Flipping Out
Het extreme drugsgebruik van Israëlische soldaten in India. Flipping Out laat zien hoe Israëlische jongeren na hun diensttijd vertrekken naar India en daar grote hoeveelheden drugs gebruiken.
Animal Planet (23:45): Galapagos (slot)
De Galápagos-eilanden behoren geologisch gezien tot de meest onvoorspelbare plekken op aarde. Toch hebben talrijke diersoorten zich met succes aan de omstandigheden aangepast.
Donderdag (10-03-2011)
Canvas (20:40): Arctic With Bruce Parry (slot): afl. Noord-Europa
Canvas (21:30): Alles voor de Wetenschap: afl. Willy Verstraete
Dat vandaag de Vlaamse milieutechnologie op de wereldkaart staat is in belangrijke mate de verdienste van Willy Verstraete, professor microbiële ecologie en technologie aan de RUGent. Hij introduceerde de MRM-theorie: Microbial Resource Management. Door verschillende soorten microben te laten samenwerken in een vennootschap, kan je ze iets laten doen dat één soort op zichzelf niet voor elkaar krijgt. Als hoofd van het Laboratorium voor Microbiële Ecologie en Technologie ontwikkelde hij het revolutionaire groene afvalverwerkings-systeem Dranco. En ook de beroemde Cloaca van Wim Delvoye is eigenlijk een uitvinding van Prof. Verstraete
Canvas (22:55): 100 Years inside the FBI: afl. Attacking the Mafia
De Amerikanen vroegen zich jarenlang af waarom de mythische FBI de georganiseerde misdaad in hun land niet aanpakte. Wanneer ze dat uiteindelijk toch deed, onder druk van de gebroeders Kennedy, hanteerde ze daarbij nieuwe en vaak omstreden methodes.
Ned 2 (22:55): Holland Doc: Scena del crime
Documentaire van Walter Stokman over de invloed van de onderwereld op Napels. De film toont in zeven scènes, vanuit verschillende perspectieven, de gevolgen van het geweld. De bloederige politiefotos, beelden van bewakingscameras en noodoproepen naar de politie, laten zien hoe het Napolitaanse leven wordt beïnvloed door de Comorra. Scena del crimine schept een beklemmend beeld van een onderwereld die even ongrijpbaar als dichtbij is.
Vrijdag (11-03-2011)
BBC 2 (22:00): Hidden Treasures of Indian Art
Griff Rhys Jones gaat in India op zoek naar exclusieve stoffen. Hij onderzoekt hoe een Indiaas tapijt uit Hardwick Hall, Derbyshire, al meer dan driehonderd jaar bewaard is kunnen blijven. Door wie werd het gemaakt en kan zo'n tapijt nu nog geproduceerd worden?
Bedankt voor de link, heb geregeld met open mond van bewondering gekeken.quote:Op vrijdag 4 maart 2011 08:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Audio slideshow: Human Planet
From the icy Arctic to Africa's dense jungles - and the mountain tops of Mongolia to the deep waters of the Pacific - the BBC series Human Planet has explored mankind's incredible relationship with nature.
Accompanying the film crews was photographer Timothy Allen. His stunning still images captured unique glimpses of people living in the world's most extreme environments. Take a look at some of them, and listen to him explain how he snapped the most arresting shots.
http://www.bbc.co.uk/news/world-12618167
quote:Op zaterdag 5 maart 2011 14:44 schreef Ebbao het volgende:
[..]
Bedankt voor de link, heb geregeld met open mond van bewondering gekeken.
quote:White House through the lens
Naast zijn vrouw Michelle en zijn kinderen, komt er waarschijnlijk niemand zo dicht in de buurt bij Barack Obama als Pete Souza. Hij is zijn officiële fotograaf. Souza volgt Obama overal waar hij gaat. In zijn werk, bij staatsbezoeken, maar ook thuis in het Witte Huis. Dat levert per maand twintig- tot tachtigduizend kiekjes op van de machtigste man ter wereld.
Door de ogen van Souza
National Geographic volgt Souza zondag in de documentaire White House through the lens. Door zijn ogen is te zien wat Obama meemaakt in de zakelijke sfeer, maar ook als hij thuis in de weer is met de al vaak besproken presidentiële hond Bo.
'Onzichtbaar'
Voor Obama zelf is het allang geen probleem meer dat alles wat hij doet wordt vastgelegd. “Je went eraan. Pete verstaat de kunst om te verdwijnen in de achtergrond, om zich onzichtbaar te maken. Daarbij kennen we elkaar door en door. Hij hoort bij de familie; ik vertrouw hem volkomen.”
Reagan
Barack Obama is niet de eerste president die door Pete Souza wordt vastgelegd. Souza was ook persoonlijke fotograaf van president Reagan van 1983 tot 1989.
quote:We feed the world
over de internationale voedselindustrie en het verband tussen overconsumptie in rijke landen en ondervoeding in arme landen. We kijken naar de reis die ons voedsel maakt voordat het in de supermarkt terechtkomt.
Die van fotograaf Pete Souza in het Witte Huis was trouwens wel erg interessant. Zie je het op een heel andere manier. Mooi beroep lijkt me dat ook wel.quote:American idol: Reagan
Portret
van de Amerikaanse filmster en president Ronald Reagan, ter gelegenheid van zijn honderdste geboortedag. Hij wordt geroemd als één van de architecten van de moderne wereld, maar critici wijzen op de voortdurende negatieve gevolgen van zijn economische en buitenlandse beleid.
Danku.quote:Op donderdag 24 maart 2011 16:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Dank voor de updates beste Iemand91
van de doc. ' we feed the world' heb ik een deel gezien over de belgische kippenfabriek, daar zag je hoe kippen vanaf het ei eigenlijk als dingen behandeld worden en eindigen in een automatische slachtfabriekquote:
quote:Op zaterdag 26 maart 2011 16:48 schreef speknek het volgende:
Even geheel tussendoor een bedankje voor al het puike werk EFM.
Word inderdaad zeer gewaardeerdquote:Op zaterdag 26 maart 2011 16:48 schreef speknek het volgende:
Even geheel tussendoor een bedankje voor al het puike werk EFM.
Canvas, 21:10 - 22:00 uur.quote:Tegenlicht.
Dit wordt de eeuw van China. Daar zijn veel economische en geo-politieke waarzeggers het over eens. Zelfs de wereldwijde financiële crisis lijkt de spectaculaire Chinese groei niet te temperen en inmiddels is China ook op militair en politiek vlak een grote speler. Maar wat weten we nu echt over China? Ontstaat er een 'nieuwe Chinees', zijn er grenzen aan de groei, komt economische hoogmoed voor de politieke val? En zijn we op weg naar een globale, gedeelde vooruitgang, of juist naar nieuwe machtsblokken met scherp tegengestelde belangen? Verrassende antwoorden op grote vragen in ongekend China: Wat denkt China? 'I think that from a Confucian perspective those who are more powerful, more influential, more endowed with resources, ideas and information ought to feel more obligated for the wellbeing of society.' Tu Weiming. Inmiddels is het een vertrouwd beeld: de Chinese overname van een Westerse multinational of van de complete Afrikaanse infrastructuur, in ruil voor grondstoffen. En als we de deskundigen moeten geloven dan komt aan de Chinese groei voorlopig geen einde. De stormachtige economische groei van China doet ons vergeten dat er misschien meer wordt gedaan dan geld verdienen. China is ook het land van grote filosofische tradities, één van de oudste beschavingen en heeft een geheel eigen opvatting over hoe je de samenleving moet inrichten. Daarom moeten we ons de vraag stellen hoe China denkt, want alleen zo kunnen we de huidige ontwikkeling van het land begrijpen. Leidt economische vooruitgang wel tot meer politieke vrijheid? Olaf Oudheusden spreekt met professor Tu Weiming. Hij is een van de meest vooraanstaande filosofen en kenners van het Confucianisme en verklaart het moderne China vanuit die oude traditie. Daarnaast kijken we naar de televisieshows van Yu Dan, de Chinese Oprah Winfrey. Zij koppelt in haar programma's emotie en populisme aan een herontdekking van het culturele verleden. Een ontmoeting met het Confucianisme, via de hoge en lage cultuur, en aanzet tot een antwoord op de vraag Wat denkt China?
Canvas, 23:35 - 00:25 uur.quote:Belga Sport
over memorabele momenten en verhalen uit de moderne sportgeschiedenis.
In 1982 verongelukte de Canadese Formule 1-rijder Gilles Villeneuve op het circuit van Zolder. Waarom nam hij het grote risico in de laatste kwalificatieronde? Een terugblik met courreurs en familie.
BBC 2, 20:00-21:00 uur.quote:The Gulag archipelago
Documentaire over de strafkampen die na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd onder het Sovjet-bewind en waar naar schatting 2,7 miljoen mensen in omkwamen. Aleksandr Solzjenitsyn (1918-2008) beschrijft in zijn beroemde boek De Goelag Archipel de mensonterende omstandigheden waarin hij zelf acht jaar vastzat in Siberië. De manier waarop het boek tot stand kwam, is haast even opmerkelijk als het inhoud ervan. In de film vertellen Solzjenitsyn en de zogenoemde 'onzichtbaren' hoe ze daarbij te werk gingen.
Kijk ze!quote:This world
Wat gebeurde er met de Chileense mijnwerkers die vorig jaar werden bevrijd nadat ze zeventig dagen onder de grond vast hadden gezeten. Het programma volgt drie kompels en laat zien hoe zij zijn omgegaan met de roem en de grote mediaandacht die ze ten deel viel.
Ik ook, maar: Ned 2 (18:50): De Magie van ons Zonnestelsel: afl. Het Rijk van de Zonquote:
Die is er afgelopen week op BBC 2 geweest, ik heb ze allemaal gekeken. maandag, dinsdag en woensdag, begon om 00:20, dinsdag en woensdag waren 2 afl achter elkaar. Ik heb ervan genoten! Zeer aan te raden, met recht een docu-serie die je niet mag missenquote:Op zaterdag 16 april 2011 15:25 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Ik ook, maar: Ned 2 (18:50): De Magie van ons Zonnestelsel: afl. Het Rijk van de Zon
wil ik ook zien
quote:Op zaterdag 16 april 2011 09:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Dinsdag (19-04-2011)
Canvas (20:40): Meneer Doktoor: afl. Ethiek
In de jaren 40 en 50 bestond de pil nog niet. Anticonceptiemiddelen waren verboden en abortus was een misdrijf dat zwaar werd bestraft. In de schemerzone opereerden zogenaamde 'engeltjesmaaksters': oudere vrouwen die illegaal abortussen uitvoerden, vaak onder slechte hygiënische omstandigheden, met alle gevolgen vandien voor de zwangere vrouw. Euthanasie mocht officieel niet zo genoemd worden, maar terminale patiënten werden wel geholpen met een hoge dosis morfine.
Canvas (21:10): The Battle of Chernobyl (1/2)
Op 26 april 1986 ontplofte de vierde reactor van de nucleaire centrale van Tsjernobyl in de toenmalige Sovjet-staat Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland. De explosie leidde tot een kettingreactie die nog een tweede ontploffing dreigde te veroorzaken. Acht maanden lang werkten 800.000 soldaten, mijnwerkers en burgers rond de klok om de radioactiviteit te 'stoppen' door een 'sarcofaag' rond de verwoeste reactor te bouwen. Het waren acht maanden in de hel en de betrokkenen zullen die beproeving nooit vergeten. Deze documentaire brengt het relaas van twintig jaar strijd tegen een dodelijke en onzichtbare vijand. Die strijd begon in de totale chaos van de eerste dagen na de ramp: de verwarring, het ongeloof, de beperkte en inaccurate communicatie van de autoriteiten, zowel in de Sovjet-Unie als in het Westen.
Ned 2 (21:25): Breingeheim
Populair-wetenschappelijke programma dat de mysteries van ons brein test.
De genen die we van vader en moeder gekregen hebben zijn erg bepalend voor de vorming van onze hersenen in de baarmoeder. Maar niet alleen de genen.
BBC 2 (22:00): Filthy Cities: afl. Industrial New York
Dan Snow reist terug in de tijd naar een ziedend Manhattan vlak na de industriële revolutie, toen New York een stad was die gebukt ging onder massa's tonnen vuil en corruptie
BBC 1 (23:55): The Baby Born in a Concentration Camp
Documentaire over Anka Bergman die van haar dochter Eva beviel in een nazi-concentratiekamp en zes maanden gedwongen moest werken tijdens haar zwangerschap.
Canvas (22:55): Montezuma
Toen Montezuma II in 1502 het Aztekenrijk van zijn oom erfde, werd hij de heerser over vijf miljoen mensen en een imperium dat zich uitstrekte van hedendaags Mexico tot Nicaragua. Maar het was een los samenraapsel van half-onafhankelijke stadsstaatjes. Montezuma slaagde erin om het rijk nog uit te breiden en vooral om de macht te centraliseren. Maar daarvoor moest hij wel voortdurend oorlog voeren en een waar schrikbewind uitoefenen. Hij leidde zijn leger persoonlijk in 43 veldslagen en zaaide terreur door massale slachtingen en ontelbare mensenoffers. In deze documentaire reizen we naar het hart van het voormalige Aztekenrijk en onderzoeken we hoe een handvol Spaanse soldaten erin slaagde het machtige imperium van Montezuma binnen de kortste keren ten val te brengen. Hoe ging Montezuma om met deze vreemde indringers en waarom liet hij zich zo makkelijk opzij schuiven?.
Dat wordt een avondje Canvas in huize StateOfMindquote:Op dinsdag 19 april 2011 18:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Even een update, interessante dag vandaag
[..]
quote:Op dinsdag 19 april 2011 19:24 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Dat wordt een avondje Canvas in huize StateOfMind
Heb helaas de eerste gemist en de tweede (van zojuist) maar half gezien. Volgende week is dus het slot?quote:Op zaterdag 16 april 2011 17:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Die is er afgelopen week op BBC 2 geweest, ik heb ze allemaal gekeken. maandag, dinsdag en woensdag, begon om 00:20, dinsdag en woensdag waren 2 afl achter elkaar. Ik heb ervan genoten! Zeer aan te raden, met recht een docu-serie die je niet mag missen
Zeker.quote:Op zondag 24 april 2011 20:12 schreef StateOfMind het volgende:
Animal Planet (20:05): Life in the Undergrowth: afl. Intimate Relations
De kleinste schepsels in het kreupelhout vormen al sinds eeuwen verbonden en vennootschappen met elkaar en met planten. Soms hebben beide partijen daar profijt van, soms ook niet. Zo gebruiken dazen kleinere vliegen om hun eitjes naar koeien te brengen waar ze zich nestelen in hun huid
Ben ik nu aan het kijken. Zeer de moeite waard
Het zijn 5 afleveringen. Op de BBC hebben ze maandag 1 afl. uitgezonden, dinsdag 2 afleveringen en woensdag ook 2 afl.quote:Op zondag 24 april 2011 19:54 schreef Sodium het volgende:
[..]
Heb helaas de eerste gemist en de tweede (van zojuist) maar half gezien. Volgende week is dus het slot?
(heb het dus over de Magie van ons Zonnestelsel)
quote:Op zondag 24 april 2011 20:12 schreef StateOfMind het volgende:
Animal Planet (20:05): Life in the Undergrowth: afl. Intimate Relations
De kleinste schepsels in het kreupelhout vormen al sinds eeuwen verbonden en vennootschappen met elkaar en met planten. Soms hebben beide partijen daar profijt van, soms ook niet. Zo gebruiken dazen kleinere vliegen om hun eitjes naar koeien te brengen waar ze zich nestelen in hun huid
Ben ik nu aan het kijken. Zeer de moeite waard
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |