abonnement Unibet Coolblue
pi_92161453
Leuk nieuwsbericht, aangezien hier meerder fans zitten van de docu 'Human Planet'

31-01-2011

Nieuwe foto's van geïsoleerde indianen

BRASILIA - Funai, het Braziliaanse departement voor inheemse zaken, heeft foto's gemaakt van indianen die nog nooit contact zouden hebben gehad met mensen van buiten het regenwoud. De beelden tonen indianen die manden vol maniok en papaja's hebben geoogst in hun moestuinen.

Dat heeft Survival International, een organisatie die opkomt voor inheemse volksstammen, maandag laten weten.

Survival International heeft toestemming gekregen het beeldmateriaal te gebruiken voor zijn campagne ter bescherming van het leefgebied van de indianen.


Inheemse Indianen Peru

Klik hier voor foto-serie

''Het gaat om een groep van dertig tot veertig mensen in de buurt van de grens met Peru'', stelt Nellie Werner van Survival International Nederland. ''Waarschijnlijk gaat het om een groep die is afgesplitst van een andere stam.''

Human Planet

De gefotografeerde stam zal aan bod komen in de documentairereeks Human Planet van de BBC.

Op de vraag of de indianen hun bestaan tegen hun zin veranderd zullen zien door de publicatie van de foto's en door de documentaire van de BBC antwoordt Werner ontkennend. ''Er is geen contact gemaakt en de locatie waar de indianen zitten wordt niet onthuld.''

Voortbestaan

Volgens Survival International wordt het voortbestaan van de stam momenteel ernstig bedreigd door de illegale houtkap in Peru.

De Braziliaanse autoriteiten vrezen dat geïsoleerd levende stammen in Peru buurland Brazilië worden ingedreven. Daardoor zouden conflicten tussen de groepen kunnen ontstaan.

Marcos Apurinã, coördinator van de Braziliaanse organisatie van indianen in de Amazone (Coiab), zei dat het noodzakelijk is om opnieuw aan te tonen dat de geïsoleerd levende volkeren echt bestaan.

''Wij staan achter het gebruik van foto’s om dat te bewijzen'' aldus Apuriña.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92206069
Woensdagavond (vandaag dus) om 00:10 - 01:05 uur op Ned2:

quote:
Liever een zoontje

De bevolking van China is de afgelopen eeuw explosief gegroeid. Inmiddels zijn er 1,3 miljard Chinezen. De regering nam in 1978 al maatregelen tegen de bevolkingsgroei. Uitzonderingen daargelaten mogen gezinnen maximaal één kind krijgen. Als er nog meer baby’s in een gezin geboren worden, dan kunnen de ouders een fikse boete tegemoet zien.

Abortus
Het eenkindbeleid is effectief. Sinds de introductie heeft het volgens sommige schattingen bijna een half miljard geboortes voorkomen. Maar er kleven ook veel nadelen aan de maatregel. Zo hebben veel Chinese ouders liever een zoon dan een dochter. Dit leidt tot abortus van vrouwelijke embryo’s en zelfs dochtermoord. Ook is er een bloeiende handel in gestolen mannelijke baby’s.

Uitwassen
VPRO’s Import gaat deze week over de uitwassen van het Chinese eenkindbeleid. In het programma komen aanstaande ouders van een dochtertje aan het woord. Ook vertelt een wanhopig echtpaar over de zoektocht naar hun gestolen zoontje.

Meer over deze aflevering van VPRO's Import
pi_92362323
Zondag (06-02-2011)
Nat Geo (21:00): Lightning Reloaded
Bliksem is nog altijd een mysterieus fenomeen. Deze documentaire laat zien hoe wetenschappers de geheimen van de bliksem proberen te ontsluieren.
Nat Geo (22:00): Volcanic Ash Chaos: Inside the Eruption
National Geographic Channel neemt een kijkje bij de enorme vulkaanuitbarsting in IJsland die begon op 14 april 2010, waar de hele wereld de gevolgen van ondervond. Enorme overstromingen, een aswolk die een hoogte bereikte van meer dan 9000 meter en een ernstige ontregeling van het luchtverkeer dat leidde tot grootschalige evacuaties. Een filmploeg van National Geographic was al aanwezig in IJsland voordat de uitbarsting plaatsvond. Het camerateam kon als eerste met een helikopter naar de top van de vulkaan vliegen om de buitengewone beelden van de uitbarsting vast te leggen. De filmploeg liep groot gevaar toen zij opnames maakte vlakbij de enorme krater die as en vuur spuwde.
Wetenschappers zijn van mening dat de Eyjafjallajokull-vulkaan onvoorspelbaar is en kan leiden tot een verstoring in de nabijgelegen vulkaan Katla, die mogelijk nog gevaarlijker is. In deze documentaire zien we exclusieve beelden van de vulkaan, de wetenschap achter de uitbarsting en de wereldwijde gevolgen, waaronder de grootste verstoring van het luchtverkeer sinds 11 september
Canvas (23:00): Lichtpunt: afl. De Renaissance van Zuid-Amerika
Zuid-Amerika, begin 21ste eeuw. De natuurlijke bronnen van de Zuid-Amerikaanse landen worden al decennialang uitgebuit, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Een nieuwe generatie leiders komt aan de macht. Hugo Chávez in Venezula, Evo Morales in Bolivia en Rafael Correa in Ecuador. Allemaal beloven ze een eind te maken aan het neoliberalisme dat hun continent domineert.
Ned 2 (23 :40) : Dus ik Ben : afl. Ik lijd, dus ik ben
Filosofe Stine Jensen onderzoekt hoe mensen zichzelf definiëren in de hedendaagse cultuur. Jensen zoekt naar de filosofische wortels van onze identiteit en test zij de houdbaarheid van het gedachtegoed van eeuwenoude filosofen. Het begint allemaal in Amsterdam. Samen met Rob Wijnberg, Stephan Sanders, Frank Meester en Désanne van Brederode formuleert ze een filosofisch dilemma. Vervolgens reist ze de hele wereld over naar bijzondere locaties en spraakmakende filosofen. De Londense filosoof Alain de Botton en mediafilosoof Thomas de Zengotita in New York verklaren onder meer onze behoefte aan emo-tv; de omstreden Australische filosoof Peter Singer beweert bereid te zijn om zijn eigen leven op te offeren als hij daarmee duizend levens kan redden. Afl.: Ik lijd, dus ik ben. Hoe bepaalt lijden onze identiteit in het westen? Met Désanne van Brederode, Peter Singer, John Krakauer e.a.

Maandag (07-02-2011)
Ned 2 (20:55): Tegenlicht: Het Jaar dat de Euro Valt
De Euro wordt aan alle kanten belaagd. Hoe loopt dat af? Tegenlicht vroeg Kees Vendrik (financieel expert van GroenLinks) zijn fantasie de vrije loop te laten en een toekomstscenario te schrijven voor 2011. Balancerend op de grens tussen fictie en harde werkelijkheid schetst Vendrik een toekomst die dichterbij ligt dan we denken
BBC 1 (21:30): Panorama: afl. Wikileaks-The Secret Story
Reporter John Sweeney investigates claims that the organisation, which is famous for revealing sensitive government information, has failed to live up to its own ideals on transparency and openness. Including an interview with founder Julian Assange's former right-hand man.
BBC 2 (22:00): Horizon: How to Survive a Car Crash

Dinsdag (08-02-2011)
BBC 2 (20:00): Natural World: afl. Chimps of the lost Gorge
Nat Geo (21:00): A Traveller’s Guide to the Planets: afl. Jupiter
De reus Jupiter is een van de meest herkenbare planeten, vanwege zijn opmerkelijke rode oog. Is er intelligent leven mogelijk op zijn manen?
In de nieuwe zesdelige serie A Traveler's Guide To The Planets beleven we het ultieme ruimte-avontuur. Een adembenemende reis naar de planeten in ons zonnestelsel. In elke aflevering zijn prachtige beelden te zien, waaronder zeer gedetailleerde opnamen van de modernste telescopen. Geavanceerde animatie neemt je mee naar deze verre werelden in de ruimte en samen met NASA-experts brengen we een bezoek aan extreme omgevingen op onze planeet, zoals de Atacama-woestijn in Chili en de vulkanen op Hawaï. Bekijk ook de volgende generatie ruimtesondes, die worden voorbereid voor toekomstige missies en wellicht de droom van interplanetaire reizen dichterbij kunnen brengen.
Ned 2 (21:25): Labyrint: Het Verliefde Brein
Labyrint neemt een kijkje in het verliefde brein. Professor Art Aron legt al 30 jaar verliefde mensen in de scanner. Bij verliefdheid worden bepaalde hersengebieden geactiveerd die te maken hebben met beloning, dezelfde hersengebieden die aan staan als je een grote som geld wint, of bepaalde drugs gebruikt. Onlangs heeft Aron ook aangetoond dat verliefdheid pijnstillend werkt. Zou deze natuurlijke manier om pijn te verminderen een mooie invalshoek zijn voor studies naar nieuwe pijnmedicatie?
Nat Geo (22:00): 24 Hours After Asteroid Impact
Documentaire over de enorme meteorite die 65 miljoen jaar geleden op de Aarde insloeg
BBC 2 (22:00): The Chinese are Coming
Justin Rowlatt onderzoekt de invloed van China op de vershillende werelddelen
Ned 2 (23:00): Close-Up: De Denker van Rodin
Het beeld ‘De Denker’, gemaakt door Auguste Rodin, was jarenlang hét pronkstuk in de collectie van het Singer Museum in Laren. Totdat dieven het beeld in 2007 uit de tuin van het museum stalen en zwaar beschadigden

Woensdag (09-02-2011)
Nat Geo (21:00): Nazi Hunters: afl. Mengele
In 1985 slaagden de Israëli's er eindelijk in de kamparts van Auschwitz, Joseph Mengele, in Zuid-Amerika op te sporen. Maar was het echt Mengele?
Nat Geo (22:00): Apocalypse: WOII: afl. Origins of the Holocaust
In 1941 slaat het conflict om in een wereldoorlog, met de gruwelijke slag om Moskou en de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbour.
BBC 2 (22:00): A History of Ancient Brittain: afl. Age of Ice.
Neil Oliver verdiept zich in de geschiedenis van Groot Brittannië en onderzoekt hoe het land en haar bevolking door de eeuwen heen zijn gevormd.
Ned 2 (23:00): Import: Reagan
In een portrettenserie over Amerikaanse politieke grootheden, is vandaag voormalig president Ronald Reagan (foto) aan de beurt. Reagan, die gehaat, maar zeker ook geliefd werd in de wereld, zou afgelopen zondag zijn honderdste verjaardag hebben gevierd. In deze documentaire wordt teruggeblikt op de uiteenlopende loopbaan van de Hollywood-acteur en veertigste president van de VS.

Donderdag (10-02-2011)
Canvas (20:40): Arctic with Bruce Parry: afl. Greenland
In de tweede aflevering reist Bruce Parry naar Groenland, waar hij in het plaatsje Qaanaaq kennismaakt met een van de laatste traditionele nederzettingen van de Inuits. De natuur is er adembenemend mooi, maar ook bijzonder kwetsbaar. De mensen leven er nog van de jacht en Bruce leert een aantal vaardigheden om te overleven in deze koude woestenij: met de hondenslede over het ijs trekken, vissen, drinkwater halen uit zee-ijs en kleren maken uit de vacht van een ijsbeer. Samen met de Inuit gaat hij ook een hele week lang op zeehondenjacht. Maar de mensen van Qaanaaq staan ook onder grote druk. Door de opwarming van de aarde en de oprukkende beschaving dreigt een 3000 jaar oude levenswijze te verdwijnen. Bovendien is het ingevoerde ‘moderne’ voedsel in de plaatselijke supermarkt peperduur. Maar de ene zijn dood is de ander zijn brood: in Disko Bay gaat Bruce een dag in een mijn werken. Door de smeltende ijskap komt een schat aan mineralen haast letterlijk aan de oppervlakte. Groenland staat op het punt steenrijk te worden, maar tot welke prijs?
BBC 1 (21:00): Human Planet: Mountains - Life in Thin Air
From lush cloud forests to bare summits that take your breath away, the higher you climb the tougher life gets on a mountain. Human Planet explores the extraordinary ways in which people survive at extreme altitudes where nature becomes utterly unforgiving.
Canvas (21:40): Alles voor de Wetenschap: afl. Peter Carmeliet
Peter Carmeliet is een toponderzoeker in de biomedische wetenschappen aan de K.U.Leuven en een wereldautoriteit in de angiogenese of bloedvatvorming. Zijn onderzoek steunt op de knock-out technologie waarbij proefmuizen genetisch gewijzigd worden. Zo kan de functie van welbepaalde genen onderzocht worden. Op basis van zijn onderzoek zijn geneesmiddelen voor kanker en de spierziekte ALS in ontwikkeling.
Ned 2 (23:00): Holland Doc: De Vier Muren van Dina
Dina el Gohary (16) woont al twee jaar ondergedoken in Egypte. Haar leven is gevangen tussen vier muren. Voor haar geen school, geen vriendinnen, geen uitgaan. Ze heeft alleen haar vader, met wie ze dag en nacht samenleeft. Fundamentalistische moslims staan Dina en haar vader naar het leven. Dina is op straat bedreigd en aangevallen met zoutzuur. Het liefst ontvluchten ze Egypte maar de regering heeft hun paspoorten ingenomen.
Extremistische moslims willen haar vermoorden. Dina is 22 keer verhuisd in één jaar. Ze moet binnen blijven; buiten kan ze worden ontvoerd of doodgeschoten.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92365261
quote:
1s.gif Op dinsdag 1 februari 2011 08:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Leuk nieuwsbericht, aangezien hier meerder fans zitten van de docu 'Human Planet'

31-01-2011

Nieuwe foto's van geïsoleerde indianen

Toevallig! Ik had hier net een filmpje van gezien.
Who motivates the motivator?
pi_92490673
quote:
10s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 12:15 schreef Spouwerranger het volgende:

[..]

Toevallig! Ik had hier net een filmpje van gezien.
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92670874
Zaterdag (12-02-2011)
Nat Geo (21:00): Stonehenge Decoded
De Britse archeoloog Mike Parker Pearson en zijn team doen een opmerkelijke vondst die nieuw licht werpt op Stonehenge en de mensen die het bouwden

Zondag (13-02-2011)
Nat Geo (21:00): Earth: The Making of a Planet
Waag je in een tijdperk van reuzen, waar schorpioenen zo groot als wolven, libellen zo reusachtig als adelaars en twee meter lange duizendpoten de bossen domineren. Trotseer verzengende temperaturen op een pasgeboren planeet: een kokende bal van vloeibaar gesteente waar een hele dag slechts zes uur duurt. En doorsta de koude, bevroren woestenij van een planeet die begraven is in ijskappen met een dikte van meer dan drie kilometer.
Earth: Making Of A Planet laat het verhaal zien van het ontstaan van de aarde en de turbulente miljoenen jaren van ziedende temperaturen, ijstijdperken en 's werelds omvangrijkste massa-extinctie. Kijk naar de meest meeslepende en dramatische momenten in de 4,5 miljard jaar lange geschiedenis van de aarde.
Ned 2 (23:40): Aung San Suu Kyi-Lady of no fear
Aung San Suu Kyi staat voor vrede en verzoening. Bekenden vertellen over de dochter, de echtgenote, de vriendin, de moeder, de rebel, die veel verdriet en ontberingen te verwerken kreeg.

Maandag (14-02-2011)
BBC 2 (20:00): Geert Wilders: Europe’s Most Dangerous Man?
He was once refused entry to Britain. He has called for the Qur'an to be banned and has proposed a tax on wearing headscarves. And he is also the first politician ever to stand trial on charges of 'incitement to hatred'. Geert Wilders, instantly recognisable for his quiff of platinum blond hair, is one of Holland's most controversial and well-known politicians and, some argue, Europe's most dangerous man.
Bafta-winning filmmakers Mags Gavan and Joost van der Valk follow Wilders on his campaign trail during the recent Dutch elections, meet members of the international anti-Islamic network who support him, and find out about a conspiracy theory promoting the belief that Europe is being taken over by Islam.
With anti-Islamic, anti-immigration parties on the rise all over the European continent, why has
Wilders, on the brink of real power in the Netherlands, become the poster boy for the far right?
Nat Geo (20:00): History’s Hardest Prisons
Documentaire over Fleet Prison, een gevangenis in Londen waar in de 18e eeuw gevangenen onder afschuwelijke omstandigheden vastzaten
BBC 2 (22:00): Horizon: afl. How to Mend a Broken Heart
Dr. Kevin Fong maakt kennis met enkele patiënten die een baanbrekende hartoperatie ondergaan hebben en met de wetenschappers die de lat voor cardiologische behandelingen steeds hoger leggen.

Dinsdag (15-02-2011):
Nat Geo (21:00): A Traveller’s Guide to the Planets: afl. Mars
Ga mee naar de Rode Planeet voor een schitterende rondreis langs gigantische vulkanen, diepe ravijnen en constante zonneschijn. De reiziger zal genieten van de lage zwaartekracht waardoor je ver kan springen. Nadelen? De atmosfeer maakt het onmogelijk adem te halen, en de temperaturen zijn gelijk aan die van Antarctica in het midden van de winter. Kijk naar een voorproefje hoe de eerste bemande missie naar Mars eruit zal zien – en leer waarom wetenschappers geloven dat de eerste stap op de planeet van iemand uit deze generatie zal zijn.
Canvas (21:10): Imprisoned to be Free
Documentaire over de beruchte geheime vrouwengevangenis in de voormalig DDR.
Ned 2 (21:25): Labyrint: afl. Slimme Netwerken
Het slimste netwerk is onderdeel van ons allemaal: onze hersenen. De winnaars van de Labyrint Publieksprijs bij de Academische Jaarprijs wijden hier hun onderzoek aan. Dit onderzoek houdt zich bezig met een zeer specifiek soort van storingen die op kunnen treden in ons slimme netwerk: aanvalsziekten. Iedereen is wel bekend met hoofdpijnaanvallen, slaapaanvallen en flauwvallen, maar wat als dergelijke aanvallen dag in dag uit je leven beheersen?
Volgende dinsdag in Labyrint ruim aandacht voor deze vaak onderschatte ziektes. Verder neemt Labyrint de hersenen als het voorbeeld voor het ultieme netwerk. Kunnen we wat van onze hersenmechanismen leren als we kijken naar ons huidige elektriciteitsnetwerk?
Hoewel we met zekerheid kunnen zeggen dat onze hersenen het slimste netwerk zijn, snappen we nog weinig van de werking ervan. Als we ziekten willen genezen, moeten we wel de bron begrijpen. Het onderzoek in Leiden werpt al vruchten af: ze komen steeds meer te weten over de hersenmechanismen die een rol spelen bij aanvalsgewijze ziekten.
Schakelingen in onze hersenen ondervinden tijdelijke storingen. Deze storingen kunnen door het hele brein trekken. Opvallend is dat ze zich weer automatisch herstellen.
Nat Geo (22:00): Martian Robots
In januari 2004 landde de zogehete Mars-rovers op mars, men dacht dat ze het er niet lang vol zouden houden maar vier jaar later zijn ze er nog.
Toen de Mars-rovers in januari 2004 op Mars landden, dacht men dat ze het niet lang zouden uithouden. Vier jaar later zijn ze nog steeds aan het werk. Ze hebben kilometers afgelegd over vlaktes en bergen, door zandduinen en in diepe kraters. Ze hebben alle verwachtingen overtroffen, echter de tijd begint zijn tol te eisen.
BBC 2 (22:00): The Chinese are Coming
Justin Rowlatt concludes his investigation into the spread of China's economic influence, heading for Rio de Janeiro to meet a billionaire entrepreneur who has seized the chance to supply the East with iron ore, oil and soy bean shipments. He also examines the impact of Beijing's growing financial power on America, where the steel industry has been involved in a hard-fought battle against oriental rivals, and politicians in Washington, DC are urging China to rebalance its currency and level the financial playing field. Director: Steven Grandison.

Woensdag (16-02-2011)
BBC 2 (21:00): Madagascar: Island of Marvels (met David Attenborough)
Madagascar, het oudste eiland ter wereld, scheurde van Afrika en India af en bleef meer dan 70 miljoen jaar geisoleerd. Zo kon de natuur hier op een heel unieke manier evolueren. Meer dan 80 procent van de soorten hier zijn uniek voor het eiland en komen nergens anders voor. In deze aflevering duiken de meest bizarre beelden op. De sterren van de film zijn de lemuren.
Nat Geo (21:00): Nazi Hunters: afl. Lischka
Gestapo-officier Kurt Lischka deporteerde 73.000 Joden uit Parijs. Na de oorlog leefde hij als zakenman, totdat hij werd herkend.
Nat Geo (22:00): Apocalypse: WOII: afl. American Allies
Amerika wordt de oorlog in gezogen en de strijd breidt zich uit naar Zuidoost-Azië, Noord-Afrika en Rusland. De nazi's werken aan de Endlösung.
BBC 2 (22:00): A History of Ancient Brittain: afl. Age of Ancestors
De overgang van jagen en verzamelen naar landbouw zorgde voor één van de grootste sociale formaties ooit.
Ned 2 (23:00): Profiel: afl. Dick Swaab
Stuurt het brein ons of sturen wij ons brein? Internationaal is er vanuit de biologie, psychologie en andere takken van wetenschap baanbrekend onderzoek gedaan naar de werking van ons brein. Nederlandse onderzoekers spelen hierin een belangrijke rol. Regelmatig stuiten zij op taboes. De conclusie dat ons gedrag wordt bepaald door processen in ons brein staat haaks op het idee van de mens met een vrije wil. Vier prominente Nederlandse onderzoekers morrelen aan de grenzen van wie we denken te zijn. Naar aanleiding van de thema's die aan de orde komen, wordt er op de site gereageerd en wordt er gedebatteerd door o.a. wetenschappers van de Universiteit voor Humanistiek, waar van oudsher veel nadruk ligt op de vrije wil, de maakbare mens.

Profiel Dick Swaab
'Wij zijn ons brein' is een gevleugelde uitspraak van Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en tot 2006 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. De hersenen bevatten onze persoonlijkheid en dat is de reden dat wat je ook doet emotioneel geladen is. Swaab ontneemt ons de illusie van een vrije keuze of vrije wil: Ons Brein leidt ons, in plaats van wij het brein.

De Nederlandse Hersenbank
Swaab ging van dierexperimenteel onderzoek over op het doen van onderzoek op hersenen van overleden mensen. Hij zette daartoe in 1985 de Nederlandse Hersenbank op, destijds een unicum in de wereld. Het hersenonderzoek kreeg hierdoor een enorme impuls. De hersenbank verstrekt hersenmateriaal van meer dan 3000 obducties aan zo’n 500 onderzoeksgroepen over de hele wereld met als resultaat honderden publicaties met nieuwe inzichten in neurologische en psychiatrische ziektebeelden.

Bedreigd
De resultaten van zijn onderzoek leiden vaak tot weerstand en emotionele reacties. Toen Swaab college gaf over de verschillen in hersenstructuur van mannen en vrouwen, vroegen feministen om een vrouwvriendelijker docent. Hij en zijn gezin werden bedreigd toen hij onderzoek publiceerde met betrekking tot verschillen in hersenen van homoseksuele mannen vergeleken met hersenen van niet-homoseksuele seksegenoten.

Hormonale en chemische factoren
Swaab is vooral bekend door zijn onderzoek naar de invloed die hormonale en (bio)chemische factoren al in de baarmoeder op de hersenontwikkeling hebben.
Omdat veel al in zo’n vroeg stadium wordt vastgelegd kun je je afvragen waarvoor iemand verantwoordelijk kan worden gehouden. Swaab is ervan overtuigd dat het opsluiten van adolescenten in jeugdgevangenissen weinig zin heeft. Beter is het te zoeken naar de meest effectieve manier om te zorgen dat ze de rest van hun leven goed doorkomen.

Boek
Op wetenschappelijk gebied is Swaab een van de belangrijkste, ook internationaal bekende Nederlandse onderzoekers. Al jaren is hij bezig met onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en naar het ontstaan van depressies. Hij draagt zijn bevindingen met overtuiging uit en schuwt het maatschappelijk debat niet.
Van het boek 'Wij zijn ons Brein - Van baarmoeder tot alzheimer', dat in het najaar van 2010 bij Uitgeverij Contact uitkwam, zijn inmiddels al meer dan 100.000 exemplaren verkocht. In januari 2011 verscheen de tiende druk.
Ned 2 (23:40): Import: Nixon, the man you loved to hate
Op 6 november 1968 werd Richard Nixon gekozen tot de zevenendertigste president van Amerika. Zijn obsessie voor macht maakte hem tot president en diezelfde obsessie bracht hem ook ten val.

Donderdag (17-02-2011)
BBC 1 (21:00): Human Planet: afl. Grasslands-Roots of Power!
De mens heeft complexe manieren ontwikkeld om te overleven in de graslanden. In Kenia hebben de jagers van Dorobostam een vernuftig maar zeer gevaarlijke strategie ontwikkeld om profijt te halen uit de grote trek van de wildebeesten. In de droge grasgebieden van Namibië wachten de bosjesmannen soms vijf dagen vooraleer een kudu neer te halen met een gifpijl waarna ze het dier soms 12 uur lang moeten volgen tot het uitgeput gedood kan worden.
Canvas (21:00): Arctic with Bruce Parry: afl. Alaska
In deze derde aflevering trekt Bruce Parry naar Alaska, 'the Final Frontier' van de Verenigde Staten. Hij bezoekt er drie gemeenschappen die elk op hun eigen manier overleven in dit land van extremen. Bruce begint zijn reis in de Prince William Fjord. Die ligt nog ten zuiden van de Poolcirkel en het krioelt er van de zalm. Door overbevissing is de zalm overal ter wereld bedreigd. Om na te gaan of dat ook hier het geval is, gaat Bruce op bezoek bij de Cabana-familie, vissers die drie maand per jaar op zee zitten. Daarna gaat Bruce zijn geluk beproeven bij een aantal moderne goudzoekers in het pioniersstadje Nome. Tot slot reist Bruce verder naar het noorden, naar de afgelegen nederzetting Kaktovik. Hij maakt er kennis met de oorspronkelijke bevolking van Alaska: de Inupiak-eskimo's.
Canvas (22:15): Alles voor de Wetenschap: afl. André van Steirteghem
André Van Steirteghem is samen met Paul Devroey een van de pioniers in vruchtbaarheidsonderzoek. Ze startten begin jaren 80 met het toepassen van in vitro fertilisatie, de jaren daarna verbaasden ze de wereld met verschillende nieuwe technieken. De grootste doorbraak kende Van Steirteghem in 1992 met de ontwikkeling van ICSI, de Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie, waarmee vooral onvruchtbare mannen konden worden geholpen
Ned 2 (23:00): Holland Doc: Het Geloof van de Vliegende Vogels
De Alevieten vormen een vrijzinnige stroming binnen de islam, die daarom ook wel Anatolisch humanisme wordt genoemd. Terwijl Nederlanders hen vaak over een kam scheren met soennitische moslims, worden zij door de meer orthodoxe moslims als afvalligen beschouwd. Want hoewel het Alevitisme verbonden is met de islam, volgen de Turkse Alevieten de regels en wetten van de orthodoxe islam niet, wat heeft geleid tot eeuwen van onderdrukking en vervolging. In het Alevitische geloof staan humanisme, democratie, vrede, solidariteit, gelijkheid en broederschap centraal. Maar op het gebied van regels en wetten bestaat er veel onzekerheid. Omdat zij hun geloof altijd in het geheim moesten beleven, is de Alevitische identiteit niet zo vastomlijnd. Net als bij veel andere geloofsgroeperingen is er daarnaast het spanningsveld tussen traditie en vooruitgang. Maar ondanks de verschillen in geloofsbeleving is er een sterk gevoel van onderlinge verbondenheid bij de Alevieten. Konig volgt onder anderen de jonge en vlotte Ugur die geboren en getogen is in Nederland. Ook hij stoeit met zijn Alevitische wortels en de rol van de islam daarin. 'Ik kan niet met overtuiging zeggen dat ik een moslim ben', zegt hij. Zijn oma kan die tweeslachtigheid goed begrijpen: 'Je bent Aleviet maar ook Nederlander, je moet je aan beide kanten aanpassen'. Heel anders is het verhaal van Nursel, een jonge vrouw die eveneens is opgegroeid in Nederland. Zij zet zich actief in voor de Alevitische gemeenschap van Deventer. 'Alleen omdat ik niet vast, niet naar de moskee ga en broeken draag, wordt mij regelmatig gevraagd of ik wel moslim ben. Ik zeg dan: wat bedoel je daarmee? Natuurlijk ben ik moslim!
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 13 februari 2011 @ 17:55:36 #132
85618 No-P
Dosis sola venenum facit
pi_92726135
Madagaskar was erg goed. Komen nog 2 afleveringen van.
Sei wachsam,
Fall nicht auf sie rein! Paß auf, daß du deine Freiheit nutzt,
Die Freiheit nutzt sich ab, wenn du sie nicht nutzt!
pi_92727314
dit is wel leuk om te volgen
pi_92776682
Even een reminder voor vanavond

quote:
1s.gif Op zaterdag 12 februari 2011 10:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Maandag (14-02-2011)
BBC 2 (20:00): Geert Wilders: Europe’s Most Dangerous Man?
He was once refused entry to Britain. He has called for the Qur'an to be banned and has proposed a tax on wearing headscarves. And he is also the first politician ever to stand trial on charges of 'incitement to hatred'. Geert Wilders, instantly recognisable for his quiff of platinum blond hair, is one of Holland's most controversial and well-known politicians and, some argue, Europe's most dangerous man.
Bafta-winning filmmakers Mags Gavan and Joost van der Valk follow Wilders on his campaign trail during the recent Dutch elections, meet members of the international anti-Islamic network who support him, and find out about a conspiracy theory promoting the belief that Europe is being taken over by Islam.
With anti-Islamic, anti-immigration parties on the rise all over the European continent, why has
Wilders, on the brink of real power in the Netherlands, become the poster boy for the far right?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 14 februari 2011 @ 21:12:19 #135
30252 Soempie
Procreating
pi_92789971
Vanavond BBC2 gekeken. :Y

EFM, complimenten voor dit topic. Ik volg het al vanaf het begin en al verschillende docu's bekeken. Top. ^O^
In some cases, resentment can result simply from being on the receiving end of good arguments. Collini
How much more precious is a little humanity than all the rules in the world.Piaget
pi_92790244
quote:
Nat Geo (21:00): Earth: The Making of a Planet
Waag je in een tijdperk van reuzen, waar schorpioenen zo groot als wolven, libellen zo reusachtig als adelaars en twee meter lange duizendpoten de bossen domineren. Trotseer verzengende temperaturen op een pasgeboren planeet: een kokende bal van vloeibaar gesteente waar een hele dag slechts zes uur duurt. En doorsta de koude, bevroren woestenij van een planeet die begraven is in ijskappen met een dikte van meer dan drie kilometer.
Earth: Making Of A Planet laat het verhaal zien van het ontstaan van de aarde en de turbulente miljoenen jaren van ziedende temperaturen, ijstijdperken en 's werelds omvangrijkste massa-extinctie. Kijk naar de meest meeslepende en dramatische momenten in de 4,5 miljard jaar lange geschiedenis van de aarde.
Wat een kutdocu was dit zeg, duurde veel te lang. Effecten leken nergens naar (zelfs de ps1 ziet er beter uit). Kennis zoals hoe het ontstaan is etc etc wordt niet uitgebreid vertelt (te veel open plekken). Kutgevoel van dak 2 uur van me leven heb verkloot. IS wel een van de luiste creaties in Universum docu's da'k tot nu toe heb gezien ;(
-
pi_92796701
quote:
1s.gif Op maandag 14 februari 2011 21:15 schreef Mempex0 het volgende:

[..]

Wat een kutdocu was dit zeg, duurde veel te lang. Effecten leken nergens naar (zelfs de ps1 ziet er beter uit). Kennis zoals hoe het ontstaan is etc etc wordt niet uitgebreid vertelt (te veel open plekken). Kutgevoel van dak 2 uur van me leven heb verkloot. IS wel een van de luiste creaties in Universum docu's da'k tot nu toe heb gezien ;(
:o Ik vond het juist wel een goede documentaire, of in ieder geval leuk om te kijken.
pi_92807231
quote:
1s.gif Op maandag 14 februari 2011 21:12 schreef Soempie het volgende:
Vanavond BBC2 gekeken. :Y

EFM, complimenten voor dit topic. Ik volg het al vanaf het begin en al verschillende docu's bekeken. Top. ^O^
Ik heb het helaas moeten missen gisteren, verplichtingen ;(
Hopelijk is ie nog ergens terug te vinden
Thanks beste Soempie
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92807237
quote:
1s.gif Op maandag 14 februari 2011 22:40 schreef Littlerabbit het volgende:

[..]

:o Ik vond het juist wel een goede documentaire, of in ieder geval leuk om te kijken.
Ik ook ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92812551
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 februari 2011 08:28 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik ook ^O^
Ik niet
-
pi_92885196
Vanavond om 23:40 - 00:35 uur op Ned2:

quote:
VPRO Import: Nixon, the man you loved to hate
Op 6 november 1968 werd Richard Nixon gekozen tot de zevenendertigste president van Amerika. Nixon was een politieke autodidact die aan de macht kwam door dezelfde stemmers die voor George Bush senior en junior hadden gestemd. Mensen die zo bang waren voor de dreiging van het communisme, dat ze de heksenjacht op communisten, de oorlog in Vietnam en de onderdrukking van de zwarte bevolking accepteerden. Het was de tijd van een uitgesproken godsdienstig Amerika. Politieke keuzes werden geaccepteerd in de naam van God en vaderland. Documentaires en speelfilms zijn er genoeg gemaakt over het presidentschap van Nixon en over zijn neergang. Richard Nixon, The man you love to hate zoomt in op de periode dat Nixon aan de macht kwam. Zijn obsessie voor macht maakte hem tot president en diezelfde obsessie bracht hem ook ten val. Voor Nixon heiligde het politieke doel de middelen. Zijn bijnaam luidde niet voor niets Tricky Dick. Uiteindelijk deden zijn eigen manipulaties en leugens hem de das om.
pi_93004021
Zaterdag (19-02-2011)
Nat Geo (21:00): Norway’s Hidden Secrets
Documentaire over het leven rond de koraalriffen die verborgen liggen in de diepe Noorse fjorden

Zondag (20-02-2011)
Ned 2 (18:50): Human Planet: afl. Oceanen
Natuurserie die iedere week een andere relatie van de mens met de natuur onder de loep neemt door steeds een andere leefomgeving te belichten. Het landschap zelf wordt de hoofdpersoon in het verhaal. Het is van invloed op ieder aspect van het leven en op de ontwikkeling van mensen. En er komen steeds nieuwe ervaringen en avonturen aan bod.
Afl.: Oceanen. Er zijn mensen die de zee begrijpen op een manier die de moderne wetenschap niet kan bevatten. Het zijn gemeenschappen die in extreme afzondering leven, die in staat zijn om op zelfs de kleinste landmassa's te leven en schatten te vergaren die onder de golven of voorbij de horizon te vinden zijn. Op het eiland Lembata in Indonesië jagen de vissers van Lamalera van oudsher op potvissen van bijna 25 meter lang. Slechts gewapend met een harpoen springen ze van hun boten op de rug van de potvis. Het is een gevaarlijke klus, maar één enkele potvis kan het hele dorp van eten voorzien. Het eiland Anuta is een vlekje in de Stille Zuidzee, minder dan 750 meter breed en op ruim honderd kilometer afstand van zijn dichtstbijzijnde buur. Er wordt voornamelijk vis en yam gegeten. Maar een of twee keer per jaar, als de passaatwinden van richting veranderen, zeilen de eilandbewoners over de verraderlijke zee naar het rotsachtige eiland Fatutaka, waar ze honderden zeevogels vangen. Voor deze reis gebruiken ze speciale, gewijde prauwen, en de vogels worden met een traditionele lange paal met een lus eraan gevangen. Op deze afgelegen plaats in de oceaan is het risico voor lijf en leden zeer groot.
BBC 2 (19:00): Madagascar: Lost Worlds
Meer dan de helft van de unieke dieren- en plantensoorten van Madagascar leven of bevinden zich aan de oostkust van het eiland, tussen bergen en regenwoud. De ringstaartmaki’s, die op de koudste berg van het eiland leven, hebben een dikke vacht ontwikkeld. In het woud, honderden meters lager, leeft de witte sifaka, waarvan er nog maar 200 zouden bestaan. Nog lager leeft één van de meest opvallende dieren, de gouden bamboemaki. Attenborough, nu 84, bezocht Madagascar voor het eerst in 1960. Ondertussen is 80% van het regenwoud op Madagascar verdwenen. De bevolking is er in die tijd verviervoudigd
Nat Geo (21:00): Nat Geo Investigates: Years of Explorer
Terugblik op de documentairereeks ‘Explorer’. Explorer is de oudste documentaireserie op televisie. Honderden films hebben de kijker een blik op de immer veranderende wereld getoond.

Maandag (21-02-2011)
Ned (20:55): Tegenlicht: Allah, vrouwen en de bank
Na de crash van ons Westerse financiële stelsel wordt het wellicht eens tijd om om ons heen te kijken naar andere vormen van bankieren. Wereldwijd zijn er diverse alternatieven voorhanden, een daarvan is het Islamitisch bankieren. Oftewel bankieren volgens de wetten van de Shariah

Dinsdag (22-02-2011)
Nat Geo (21:00): A Traveller’s Guide to the Planets: afl. Venus and Mercury (herh om 23:00)
De planeten dicht bij de zon zijn gloeiend heet en hebben een atmosfeer die uit dodelijke zure wolken bestaat. Kunnen we ze ooit bezoeken?
Canvas (21:00): Stalin’s Last Plot
Het zogenaamde 'dokterscomplot' was een georkestreerde actie van Stalin in 1953 tegen (meestal) Joodse dokters en hun vermeende samenzwering tegen het regime. Het Stalin-regime floreerde bij gratie van het vijandbeeld dat de Sovjet-dictator steeds weer creëerde
Ned 2 (21:25): Labyrint: De veerkracht van Tsjernobyl
25 jaar na de ramp bij Tsjernobyl heeft de natuur het gebied heroverd. Hoe kunnen dieren leven in dit radioactieve gebied? En waar laten wij ons radioactief afval?
Ned 2 (23:00): Close Up: Renoir: het Impressionisme voorbij
Rond zijn vijftigste levensjaar vestigt kunstenaar Pierre-Auguste Renoir zich in Zuid-Frankrijk. Renoir, één van de pioniers van het impressionisme, is dan inmiddels succesvol en beroemd. Op dit punt laat hij het impressionisme achter zich en ontwikkelt zich verder in de richting van zijn idolen: Rubens, Titiaan en Vélazquez..
'Renoir – Het impressionisme voorbij' schetst een beeld van de late jaren van een kunstenaar die tot het einde toe bleef experimenteren. Het verhaal wordt geïllustreerd met beelden van Renoirs eigen werk, dat van zijn artistiek helden én dat van de jonge schilders die hem bewonderden.
BBC 2 (22:00): Natural World: One Million Snake Bites
Slangenexpert Romulus Whitaker onderzoekt de beweringen uit India dat er een ware slangenepidemie heerst die nooit eerder geziene proporties aanneemt.

Woensdag (23-02-2011)
BBC 2 (21:00): Madagascar: afl. Land of Heat and Dust (met David Attenborough)
Terwijl het oosten van Madagaskar voor het grootste deel uit regenwoud bestaat, zijn het westen en het zuiden van het eiland woestijngebied. In dit gloeiend hete landschap, waar er soms meer dan negen maand lang geen druppel regen valt, is het bijna onmogelijk om te overleven. In dit gebied vindt je nog vreemdere diersoorten dan in het noorden en oosten van het eiland.
Nat geo (21:00): Nazi Hunters: afl. Touvier (herh om 23:00)
Paul Touvier leidde de Franse militaire politiemacht die met de nazi's collaboreerde. Hij stond bekend als de 'beul van Lyon'.
Nat Geo (22:00): Apocalypse WWII: afl. The Great Landings (herh om 00:00)
Een aangrijpend verslag van WOII met de grootste keerpunten van het conflict, zoals D-Day in Normandië en de landingen bij Saipan.
BBC 2 (22:00): A History of Ancient Britain
Neil Oliver delves into the mysteries of the Stone Age and the meaning of the sacred monuments that were built throughout Britain and Ireland. He begins by visiting a 6,000-year-old axe factory in the Lake District to explore how the use of stone shaped the belief system to include the cosmos for the first time. The historian also joins people arriving in Stonehenge to celebrate the mid-summer sunrise, and learns about the religious and sociological significance of the monument.
Canvas (22:40): The Blood of the Rose
De Brits-Keniaanse Joan Root mmakte documentaries over de flora en fauna van Afrika. Ze zette zich in voor natuurbehoud. In januari 2006 werd ze thuis doodgeschoten door indringers
Ned 2 (22:55): Close Up: afl. Henk Barendregt
Henk Barendregt (1947) is hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en opereert op het grensvlak van de wiskunde, de informatica en de logica. Hij wordt mondiaal beschouwd als de meest gezaghebbende onderzoeker op het gebied van de lambdacalculus. Daarnaast heeft de Boeddhistische meditatitietechniek Vipassana zijn grote interesse. In Amerika kwam Barendregt in contact met een Japanse Zenleraar. Puur uit nieuwsgierigheid begon hij met mediteren en ervoer in het diepst van de meditatie dat hij geen enkele greep meer had op het bewustzijn, het denken en het voelen.
Ned 2 (23:40): Import: Boogieman, The Lee Atwater Story
Documentaire over het leven en de dood van de legendarische Lee Atwater. Atwater hielp, met zijn overtuiging dat politiek oorlog was, drie republikeinse presidenten in het zadel. De blues spelende Atwater schuwde in zijn campagne voor de presidentskandidaat geen enkel middel, maar toen hij ziek werd, vroeg hij op zijn doodsbed wel om vergeving. Stefan Forbes combineert in zijn documentaire archiefmateriaal en interviews en schetst het portret van een man die opgroeide in de straten van Zuid-Carolina en zich een plaats bevocht in het centrum van de macht, van een man die niets liever deed dan de blues spelen op zijn gitaar en tegelijkertijd lastercampagnes niet schuwde om de democratische presidentskandidaat in diskrediet te brengen. De documentaire laat zien hoe de hedendaagse politiek is verworden tot een spel van adviseurs en vuile spelletjes. De vraag is: wie wordt de Lee Atwater van de toekomst?

Donderdag (24-02-2011)
BBC 1 (21:00): Human Planet
The challenges and unpredictable situations faced by those living close to rivers. A man risks his life by crossing the Mekong in Laos during a flood, hoping to reach an island where he can fish for food, while two children and their father trek for nearly six days on a frozen river in the Himalayas. Elephants in Kenya help Samburu tribesmen find water, and villagers in Brazil devise an ingenious solution when the Rio Negro floods their homes.
Ned 2 (22:55): Holland Doc: Het Wilde Westen
Het Wilde Westen maakt deel uit van de reeks Ondertussen in Nederland. De documentaires, verzameld onder deze noemer, vertellen verhalen over wat er in Nederland buiten het zicht van de dagelijkse actualiteit op het spel staat. In veel documentaires volgt de maker over een langere periode mensen, die voor dilemma's geplaatst worden, die van grote invloed zijn op het maatschappelijk debat.
BBC 2 (23:00): Victorian Pharmacy
Historische documentaire waarin een victoriaanse apotheek wordt nagemaakt.
Het team gaat de uitdagingen aan van de jaren vijftig en zestig van de negentiende eeuw. Overbevolking en onhygiënische levensomstandigheden zorgden voor ongeziene uitbraken van ziektes. Het team maakt enkele wondermiddeltjes die in die tijd populair waren.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93382629
http://www.geenstijl.nl/m(...)lige_documentai.html

o.a. Enjoy Poverty op het digitale kanaal van HollandDoc.

27 feb, 12:14 - 13:41
27 feb, 21:00 - 22:27
28 feb, 13:05 - 14:32
01 mrt, 02:36 - 04:03
01 mrt, 16:01 - 17:28
02 mrt, 00:26 - 01:54

Wel lekkere tijden zeg. :{
pi_93394261
Zondag (27-02-2011)
Ned 2 (18 :55) : Human Planet : afl. Woestijnen
De beschikbaarheid van water beheerst het leven in de woestijn. De Kababish-stam is afhankelijk van grote gedeeltes van de noord-Soedanese woestijn die een overvloed aan voedsel bieden.
Nat Geo (21:00): Air Crash Investigation: afl. 2009 Schiphol Disaster
Op 25 februari 2009 stortte bij Schiphol een vliegtuig van Turkish Airlines neer. De ramp eiste negen levens. Wat was de oorzaak van de crash?
Dramatische reconstructies, archiefbeelden en ooggetuigeverslagen geven de fatale minuten realistisch weer. Iedere aflevering laat de kritieke momenten zien, waarin nauwgezette reconstructies zijn verweven met meeslepende analyses. De oorzaken van de ongelukken worden uitvoerig onderzocht en de meest verwoestende fouten hebben geleid tot een aantal opzienbarende revoluties in de luchtvaartveiligheid.

Maandag (28:02-2011)
Ned 2 (20:55): Tegenlicht: De Chinese bubble
China tart alle economische wetten zoals wij die kennen. Als we de cijfers over het Chinese economische wonder mogen geloven komt er geen einde aan. Maar hoeveel rek zit er in die groei? Volgens Westerse maatstaven weinig. Maar China is bezig te bewijzen dat het met zijn reusachtige achterland en binnenlandse markt zijn eigen economische regels creëert

Dinsdag (01-03-2011)
BBC 2 (20:00): Natural Worldthe world.
Nat Geo (21:00): A Travellers Guide To The Planets: afl. Neptune and Uranus (herh. Om 23:00)
Ga mee in de ijszone om de geheimen te leren van twee onmeetbare werelden. Uranus, een ijzige gigant van gas met een atmosfeer van waterstof, helium en methaan, is zo ver weg van de zon dat het 84 jaar duurt om er omheen te draaien. Neptunus, zijn felblauwe buurman, doet er twee keer zo lang over. Is het echt
mogelijk om uit te varen op een Neptuniaanse zee? Nu telescopen steeds groter en geavanceerder worden, krijgen deze planeten eindelijk de aandacht die ze verdienen. Zie schitterende nieuwe fotos en leer hoe het zou zijn om het in levende lijve mee te maken.
Canvas (21:10): Hitlers War on America
documentaire van Christoph Weber over de planen van Nazi-Duitsland om Amerika aan te vallen met zelfmoordaanvallen op Manhattan, 60 jaar voor 9/11
Van bij het begin van de Tweede Wereldoorlog beraamden de strategen van Hitler plannen om de Verenigde Staten aan te vallen. De meest spectaculaire daarvan gingen over Duitse gevechtspiloten die zich met hun vliegtuigen als levende bommen te pletter zouden vliegen tegen de wolkenkrabbers van Manhattan: een project dat 60 jaar later in al zijn vernietigende terreur zou worden uitgevoerd door de terroristen van Al Qaeda. Hitler was zich bewust van de enorme symbolische betekenis van de torens van Manhattan. Hij was ervan overtuigd dat zelfmoordaanslagen op die torens een vernietigende psychologische impact zouden hebben op de moraal van de Amerikanen. Zo hoopte hij de oorlog een nieuwe wending te geven. Getuigenissen van betrokkenen en experten, archiefbeelden en de originele plannen van de vliegtuigen tonen de omvang van Hitlers destructieve waanzin. We zien ook hoe de Amerikanen informatie kregen over de plannen en hoe ze daarop reageerden.
Ned 2 (21:25): Labyrint: afl. Gedachtenlezers
De nieuwste trend in het marktonderzoek: neuro-wetenschap. Want uw hersenen weten veel beter wat u wilt dan u zelf denkt. Hoe geheim zijn uw gedachten eigenlijk nog? En kun je zelf controle krijgen over onbewuste signalen in het brein? Vergeet de vragenlijsten, de consumentenpanels en de focusgroepen: de moderne marktonderzoeker bekijkt het consumentenbrein in de hersenscanner. Want wat mensen zéggen, blijkt lang niet altijd overeen te komen met wat ze werkelijk dénken. Met de huidige generatie hersenscanners is het mogelijk om uw gedachten en emoties te zien nog voor u zich daar bewust van bent. En dat is erg handig voor marktonderzoekers, want die breken zich al jaren het hoofd over de vraag waarom 90 procent van de nieuwe producten stelselmatig in het eerste jaar flopt. De term neuro-economie is volgens Wikipedia een Nederlandse uitvinding: hij staat op naam van hoogleraar neuro-economie Ale Smidts. Smidts onderzoekt al enige jaren het effect van reclameboodschappen op het brein met moderne hersenscanners. Merkenstrateeg Martin de Munnik en hoogleraar neurowetenschap Victor Lamme stonden aan de wieg van Neurensics, het allereerste neuro-economisch onderzoeksbureau in Europa. Met fMRI-scans van het consumentenbrein adviseren ze het bedrijfsleven bij hun merkenbeleid en marketingstrategie. Neurowetenschapper Rainer Goebel probeert mensen juist controle te laten krijgen over onbewuste processen in hun brein. Met neurofeedback koppelt hij de hersensignalen uit de fMRI-scanner terug naar de persoon in de scanner. Zo hoopt hij mensen met een fobie, depressie en mogelijk zelfs schizofrenie van hun klachten af te helpen.
Nat Geo (22:00): Earth Investigated: afl. Birth of Life (herh. Om 00:00)
Hoe is het leven op aarde ontstaan? Dit mysterie is een van de meest fundamentele en ingewikkelde vraagstukken die ons al eeuwen bezighoudt. De planeet wemelt van het leven, maar hoe kwam de evolutie tot stand?
BBC 2 (22:00): Horizon: afl. Are We Still Evolving?
Dr Alice Roberts asks one of the great questions about our species: are we still evolving?
There's no doubt that we're a product of millions of years of evolution.
But thanks to modern technology and medicine, did we escape Darwin's law of the survival of the fittest?
Alice follows a trail of clues from ancient human bones, to studies of remarkable people living in the most inhospitable parts of the planet, to the frontiers of genetic research to discover if we are still evolving - and where we might be heading.

Woensdag (02-03-2011)
Animal Planet (20:00): Journey of Life: afl. Seas of Life
Ontdek hoe de oorsprong van alle leven kan worden herleid tot de oceanen en hoe de blauwdruk van onze ledematen, hersenen en ruggengraat in zee werd gevormd.
Nat Geo (21:00): Nazi Hunters: afl. Stangl/Wagner (herh. Om 23:00)
Na een tip werd massamoordenaar Franz Stangl in Brazilië aangehouden. Op zijn beurt leidde hij de detectives naar medecrimineel Gustav Wagner.
BBC 2 (21:00): Attenborough and the Giant Egg
Documentaire waarin David Attenborough terugkeert naar Madagaskar om te zien hoe het eiland de afgelopen 50 jaar is veranderd en om antwoorden te vinden op zijn vragen over het enorme ei dat hij daar in zijn bezit kreeg. Het is een ei van de olifantsvogel, de grootste vogel die ooit op aarde rondliep.
Nat Geo (22:00): Apocalypse WWII: afl. The End of the Nightmare (herh. Om 00:00)
In 1945 trekken Hitlers legers zich terug voor de oprukkende geallieerden. Intussen dwingt Amerika Japan op de knieën met de atoombom.
BBC 2 (22:00): A History of Ancient Britain: afl. Age of Bronze
Met de bronstijd brak ook een tijd van sociale revolutie aan waarin mobiliteit, internationale handel en het leven in dorpen zich ontwikkelden.
Ned 2 (23:05): Profiel: afl. Frans de Waal
Door zijn onderzoek naar het gedrag van apen heeft primatoloog Frans de Waal (1948) wereldfaam verworven. Zo nam hij in 2007 een prominente plaats in op de Time Magazine Top 100 van de meest invloedrijke mensen ter wereld. Hij is meerdere malen genoemd als potentiele Nobelprijswinnaar. Met zijn studie naar het gedrag van apen houdt hij de mens een spiegel voor.
Ned 2 (23:45): Import: Israël Ltd
drie joodse jongeren William, Ilona en Jack. Zij doen mee aan de Israel Experience, het grootste Zionistische project dat als doel heeft nieuwe bondgenoten te creëren voor Israel

Donderdag (03-03-2011)
Canvas (20:40): Arctic With Bruce Parry: afl. Canada
Bruce Parry reist naar het uiterste noorden van Canada. Daar gaat hij op bezoek bij de Gwitchin: een volk van kariboejagers. Al duizenden jaren leven deze mensen op het ritme van de migrerende kariboekuddes. Bruce vergezelt hen op hun jaarlijkse lentejacht en stelt vast dat ook hier een oeroude traditie aan het verdwijnen is onder druk van de oprukkende oliewinning. Meer naar het zuiden, in de provincie Alberta bevindt zich een van de grootste oliereserves ter wereld. Bruce onderzoekt hoe de oorspronkelijke bewoners van de regio daar omgaan met de industrie.
Discovery (21:00): Wikileaks: War, Lies, Videotape
Discovery Channel zendt donderdag 3 maart om 21 uur de documentaire WikiLeaks: War, Lies and Videotape uit over WikiLeaks en zijn oprichter Julian Assange.
De makers van de film, de onderzoeksjournalisten Paul Moreira en Luc Hermann, spraken uitgebreid met Julian Assange over zijn beweegredenen en de impact die de onthullingen van WikiLeaks hebben.
De filmmakers spraken verder met de voormalige nummer twee van Wikileaks, Daniel Domscheidt-Berg, WikiLeaks-journalisten en hackers die strijden voor meer transparantie.
De documentaire van een uur vertelt in chronologische volgorde het verhaal van de controversiële website. Van de oprichting in 2006 tot en met de recente openbaarmaking van honderdduizenden geheime diplomatieke en militaire stukken.
Onlangs oordeelde een Britse rechter dat Julian Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden. Dat land wil hem berechten wegens seksuele intimidatie. Assange is onmiddelllijk tegen dit besluit in beroep gegaan.
Canvas (21:30): Alles voor de Wetenschap: afl. Ingrid Daubechies
Ingrid Daubechies is een van de grootste wiskundigen van onze tijd. De 'Daubechies wavelets' zijn naar haar genoemd. Deze wiskundige formules zijn van groot belang in de beeldcompressie en liggen aan de basis van heel wat dagdagelijkse toepassingen, zoals de digitale cinema. Zelfs de FBI deed een beroep op haar kennis voor de ontwikkeling van een nieuw systeem om vingerafdrukken te herkennen

Vrijdag (04-03-2011)
BBC 2 (22:00): Hidden Treasures of african Art
Griff Rhys Jones gaat op zoek naar de kunst en cultuur van de inheemse volkeren van West-Afrika. Is er in deze snel veranderende wereld nog plaats voor hun traditionele kunstuitingen? Griff onderzoekt in Mali de uitsnedes en sculpturen die een belangrijke rol spelen in het spirituele leven van de Dogon.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93600335
zondagavond om 22.00 uur start een nieuwe serie over het heelal met de britse prof. Brian Cox op BBC 2, een aanrader voor astronomieliefhebbers ! http://www.bbc.co.uk/programmes/b00zdhtg
pi_93620614
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 18:08 schreef pinine het volgende:
zondagavond om 22.00 uur start een nieuwe serie over het heelal met de britse prof. Brian Cox op BBC 2, een aanrader voor astronomieliefhebbers ! http://www.bbc.co.uk/programmes/b00zdhtg
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93620790
... vaag, m'n post staat er maar half op
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 3 maart 2011 @ 23:48:36 #148
88561 Lotusss
Queen of Topic Kill
pi_93620801
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 18:08 schreef pinine het volgende:
zondagavond om 22.00 uur start een nieuwe serie over het heelal met de britse prof. Brian Cox op BBC 2, een aanrader voor astronomieliefhebbers ! http://www.bbc.co.uk/programmes/b00zdhtg
Merci!!! :*
-----------------------------------------------------
So happy to show us, I ate the lotus
... and I feel fine.
pi_93621082
edit: gids komende week
zie volgende pagina

[ Bericht 49% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 04-03-2011 10:33:46 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93621190
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2011 23:54 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Heeel lange lijst
Thanks, die over de FBI op canvas wil ik wel gaan zien. Vind ik altijd wel interessant.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')