In de tijd dat ik nog chef-kok was maakte ik uiensoep altijd als volgt (en dat liep als een tierelier):
Neem een shitload uien en snij deze in ringen. Doe er ook wat rode ui bij.
Bak een zesde deel van de uien in roomboter flink hard aan zodat ze verkleuren. Mogen best aan de donkere kant zijn. Wat bruine suiker erbij en dit laten smelten (caramel). Grofgemalen peperkorrels (liefst uit de vijzel, niet fijn maken, echt flnk grof) erbij doen. Vervolgens rest van de uien en wat fijngesneden knoflook en thijm erbij doen en vuur zacht zetten. Uien LANGZAAM laten garen. Wat bloem erop en goed roeren, bloem even laten garen.
Klets rode wijn eroverheen en jus-de-veau (of als je dat niet hebt, in de supermarkt 2 potten runder/kalfsfond). Laurierblaadje erbij. Eventueel wat fijngesneden gaar en zacht draadjesvlees erbij doen. Eventueel wat water erbij (afhankelijk hoe hoog op smaak je hem wilt hebben).
In kom knallen, grote crouton erin, deze bedekken met een mengsel van gruyere en oude kaas en deze onder de grill zetten. Ambulance bellen. Kom uit oven halen, vingers/handen verbranden door of de kom, of de grillspiraal, of doordat je zo goed op kom en spiraal let dat je de soep over je handen schenkt. Handen onder lauw water. In ambulance stappen. Weer naar huis. Soep opnieuw opwarmen. Eten.