Gosh, wat leuk om t hele verhaal te lezen, had hyet tot nu toe gemist, goeie pix.
Over 1 ding verbaas k me n beetje : verlichting i/d badkamer, je zei : spotjes 230 volt. Nu bouwen wij aan een oud huis in Frankrijk, en daar is het zo. De salle de bains is verdeeld in 4 zones, en alleen in zone 3 en 4 mag 230 volt, die zijn resp 60 en dan 90 cm van alle waterkranen, bad, douche, wc, afvoer (alles tot plafond behalve zone 4 verticaal tot 225 cm).
Dat is de bouwcode, en i.vm. verzekering (die niet betaalt, als - - -) houdt iedereen zich daarna ; nou jah, bijna iedereen. De hele elec installatie mag niet met meer dan 8 groepen op 1 aardlek (30 mA), en verder moeten de was- en droogmachines, oven, warm water/cv, enzovoort elk apart op 1 groep, en die heeft een ander type aardlek. Oh, en alle leidingen (SC, schakelaars, lampen ; alles) moet inclusief geel-groen.
Met al de expertise en handen van pa's zal t wel goed zitten, wat jullie doen. Vroeg me af : zijn de verschillen met NL kennelijk zo groot - - - .
De NL bouwcode ken ik niet.
Nog wat : in Frankrijk bouw je vrijwel altijd met holle beton blokken (parpaing, agglo), 20 en 15 dik buiten en 8 en/of 10 binnen, nooit 5 of 6 cm. Regendichte "crepi" eroverheen, buitenkant. Blokken zijn 50 x19.5. Jullie rode blokken zijn veel mooier, buitensteen ook, maar nieuwe Franse huizen daar (Alpen) zijn altijd wit of licht van kleur. Fransen hebben ook wel rode blokken (terre cuit), maar die zijn behoorlijk duurder, ze geven wel toe dat ze beter zijn, "maar parpaings zijn goed genoeg, 50 jaar". Daarentegen nemen ze wel graag sipor blokken voor binnen, dikkere maten ook voor lichte steunmuren (poreuze beton, warmte isolerend, iets beter dan kalk). Vloeren en plafonds ook met holle betonblokken, dat is net als hier.
[ Bericht 4% gewijzigd door quirigua op 24-10-2010 22:25:15 ]