Kip met een 'korstje' in zoetzure saus...
Recept heb ik van internet geplukt en is vertaald naar het NL, dus de zinnen zijn af en toe misschien wat krom.. Maar het was echt super lekker!! (helemaal toen ik 2 dagen later het laatste restje heb opgegeten, toen waren alle smaken echt goed met elkaar gemengd).
Ik heb ongeveer 10 minuten voor tijd de groenten gebakken en bij de kip gegooid en dat nog even in de oven gezet.. Door de saus heb ik nog een teentje knoflook gedaan en door gebrek aan gember siroop wat fijn gehakte gember (uit een tube).
Ingrediënten:
1 grote ui, in halve ringen (of een paar bosuitjes)
2 paprika's (rood en geel), in grove stukken
500 gr kipfilet, in blokjes
Zout en peper naar smaak
Aardappelzetmeel
1 groot ei, geklutst
Saus ingrediënten:
1/2 kopje suiker
4 el ketchup
1/2 kopje azijn
1 el sojasaus
1 tl Lawry's garlic salt (vervangen door knoflookzout of wat knoflookpoeder met zout?)
Chilivlokken naar smaak (optioneel)
Scheutje gembersiroop (optioneel)
Bereiding
• Verwarm de oven voor op 160 graden;
• Breng de kipblokjes op smaak met zout en peper, doe ze in een kom, hussel met aardappelzetmeel tot alle stukjes goed bedekt zijn en niet meer aan elkaar plakken en roer er tot slot een geklutst ei doorheen;
• Verhit wat olie met boter in een koekenpan en bak de kipstukjes in batches op hoog vuur zodat ze goudbruin kleuren. Doe dit zo kort mogelijk, de kip hoeft nog niet gaar te zijn;
• Leg de kipstukjes in een enkele laag in een ovenschaal en meng de saus ingrediënten. Schenk de saus over de kipstukjes;
• Zet de schaal in de oven en bak de kipstukjes zo'n 50-60 minuten of totdat de saus is ingedikt en aan de kip blijft kleven. Belangrijk: Draai de kipstukjes ongeveer elke 15 minuten een keer om, dan drogen ze niet uit en dikt de saus beter in;
• Bak een paar minuten voor het einde van de baktijd op hoog vuur de stukken paprika en ui tot ze iets gaar, maar nog steeds knapperig zijn;
• Meng de groente met de kip, garneer eventueel met ringetjes bosui en serveer met woknoedels of rijst;
• Als je extra saus voor bij de noedels/rijst wil, maak je een extra batch van de saus en verhit je deze in een steelpannetje zo'n 6-8 minuten (eventueel indikken met zetmeel).