quote:Kamer wil einde aan ellende OV-chipkaart
Uitgegeven: 9 september 2010 13:51
Laatst gewijzigd: 9 september 2010 13:51
AMSTERDAM - De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan alle problemen met de OV-chipkaart. Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) moet snel uitleggen hoe hij orde op zaken gaat stellen.
© NU.nl/Chris HeijmansDe Kamer wil uiterlijk dinsdag tekst en uitleg van Eurlings. Daarna volgt mogelijk een spoeddebat, dat GroenLinks en SP alvast hebben aangevraagd.
"De problemen met de chipkaart moeten eindelijk eens de wereld uit", zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.
Klachten
Volgens Van Gent 'regent het klachten' op de door haar partij opgerichte website ov-chipklacht.nl. Zo zouden de prijzen stiekem zijn verhoogd, zouden reizigers met klachten van het kastje naar de muur gestuurd en zouden ov-bedrijven te weinig doen om te voorkomen dat mensen vergeten uit te checken.
Ook over de OV-chipkaart voor studenten houden de klachten aan. Reizigersvereniging Rover en studentenvakbond LSVb meldden onlangs dat veel studenten een chipkaart hebben die niet werkt.
Ze moeten dus een kaartje kopen en krijgen dat geld niet terug, terwijl dat volgens de regels wel zou moeten.
Gek volgens de NS is iedereen tevreden en volgens de andere OV bedrijven ookquote:Op donderdag 9 september 2010 15:32 schreef Basp1 het volgende:
[..]
![]()
Volgens mij lezen hier kamer leden mee als ze nu nog wat andere ideeen hier over nemen zou ik bijna nog positief kunnen worden over de ov-chip kaart.
quote:Miljoenenclaim door ov-chipkaart
AMSTERDAM - Nederlandse studenten gaan een gezamenlijke claim van mogelijk vele miljoenen euro's indienen bij het ministerie van Onderwijs voor het falen van de ov-chipkaart.
Sinds de invoering van het betaalmiddel zijn tienduizenden studenten in financiële problemen geraakt omdat ze ineens zelf moeten opdraaien voor extra gemaakte reiskosten doordat de ov-chipkaart niet werkt.
Reizigersvereniging Rover en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vragen vandaag de Nationale Ombudsman om de tienduizenden klachten te bundelen en actie te ondernemen richting de overheid.
Huilende studenten
"Er moet echt iets gebeuren, want het systeem deugt gewoon niet. We klagen al maanden en keer op keer wordt beterschap beloofd. Tot op heden is er niets veranderd en worden studenten opgezadeld met gigantisch hoge kosten", zegt Sanne van Galen van Rover.
"Ik krijg dagelijks huilende mensen aan de lijn, die niet meer weten hoe rond te komen, omdat ze inmiddels vele honderden euro's hebben voorgeschoten en nog geen cent hebben teruggekregen. Daarnaast blijven studenten ook nog eens ¤68 per halve maand voor een chipkaart betalen die door de organisatie niet geleverd wordt of binnen de kortste keren defect is. Een echte wanprestatie dus."
"Ik heb al enkele verhalen gehoord van studenten die de periode dat zij zelf de reiskosten moeten dekken zoveel mogelijk thuis blijven, of dat zij een periode geen schoolboeken kopen om de reiskosten te kunnen betalen. Ik neem aan dat dit niet de bedoeling is van de overheid, die probeert immers de studie zoveel mogelijk te stimuleren", vertelt Peter Visser, student aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
De in Veenendaal wonende student heeft zelf inmiddels 250 euro voorgeschoten aan reiskosten. "Toen mijn kaart defect ging, zou ik binnen drie weken een nieuwe ontvangen, maar in de tussentijd moest ik mijn reiskosten zelf betalen. Mevrouw Huizinga van de CU, die de ov-chipkaart invoerde, probeert wel op de kosten van de belastingbetaler met een privé-jet te vliegen. Maar de student die recht heeft op gratis reizen moet het zelf betalen", sist de woedende Visser.
Ook bij de LSVb staat de telefoon al maanden roodgloeiend met meldingen van gedupeerde studenten. "We worden er moedeloos van en de problemen blijven zich opstapelen", zegt voorzitter Sander Breur. "Nu kunnen zo'n 13.000 eerstejaars de kaart niet gebruiken. We beraden ons op acties, maar stellen die nog uit omdat we weer in overleg zijn met het ministerie en hoop blijven houden op een oplossing."
quote:Veiligere OV-chipkaart is niet snel inzetbaar'
Nijmeegse professor Bart Jacobs verwacht moeizame migratie
Van de verbeterde versleuteling in de nieuwe OV-chipkaart kan pas gebruik worden gemaakt wanneer het overgrote merendeel van de reizigers een nieuwe pas heeft. Dat kan optimaal gebruik van de kaart vertragen, terwijl het plan juist is om deze in te voeren op het moment dat het aantal fraude-incidenten uit de hand loopt. Dat zegt professor Bart Jacobs van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
'Van de verbeterde versleuteling kan pas gebruik worden gemaakt wanneer 'zeg 99,9 procent' van de reizigers een nieuwe pas heeft, aldus Jacobs, wiens Digital Security-vakgroep in 2008 internationale faam verwierf toen deze de gebrekkige beveiliging van de huidige OV-chipkaart kraakte.
Jacobs wijst erop dat dit de eerste keer is dat binnen een openbaarvervoersysteem een overstap wordt gemaakt van de ene smartcard naar de andere. 'Tot nu toe kennen we wereldwijd alleen migraties van papieren (strippen-)kaarten naar smartcards. Die migraties kunnen stapgewijs verlopen, maar de overstap naar de nieuwe OV-chipkaart moet noodgedwongen in één klap.'
Hij legt uit waarom: 'De nieuwe chip in de kaart - de SmartMX - is backwards compatible: hij kan zich bij ouderwetse controlepoortjes als de oude Mifare Classic voordoen. Maar dat geldt niet andersom: bij de overgang naar de nieuwe kaart worden via een eenmalige operatie alle poortjes omgeschakeld. Vanaf dat moment komen reizigers met een oude OV-chipkaart er niet meer door. Dat maakt migratie naar de nieuwe kaart complex.'
Nieuwe kaart is programmeerbaar
Trans Link Systems (TLS) laat in eerste instantie alleen standaardapplicaties voor de nieuwe chip ontwikkelen, die in tegenstelling tot de Mifare Classic programmeerbaar is. In de toekomst volgen extra's, zoals bijvoorbeeld software voor loyaliteitsprogramma's, waarmee reizigers korting zouden kunnen krijgen bij pretparken.
Jacobs hoopt dat TLS kiest voor applicaties die voor de klant werkelijk nuttig zijn. 'Laten ze er eerst maar eens voor zorgen dat die kaarten thuis uitleesbaar worden. Ik heb een gezin met drie kinderen en er liggen bij mij tien van die kaarten in een bakje. Ik weet echt niet meer op welk van die kaarten nog saldo staat en al helemaal niet hoeveel. Daar kom je pas achter als je op reis gaat, maar dan kan het al te laat zijn.'
Beveiligingsproblemen als gevolg van de programmeerbaarheid van de nieuwe kaart ziet de professor softwarecorrectheid- en veiligheid vooralsnog niet. 'Alleen TLS kan software toevoegen. Ongetwijfeld zullen hackers proberen de kaart te kraken, maar het Java-platform biedt voldoende ondersteuning voor beveiliging. Als die correct wordt benut, hoeft er geen beveiligingsprobleem te zijn.'
Fraude
In juni van 2008 besloot de toenmalige staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat om de huidige OV-chipkaart pas te vervangen wanneer het aantal fraudegevallen uit de hand loopt. In februari 2010 werd al wel een nieuwe RFID-chip gekozen: de SmartMX-chip van NXP. Die maakt gebruik van een publiek versleutelingsalgoritme met langere sleutels dan de goedkopere en fraudegevoeligere Mifare Classic, die verwerkt is in de bestaande OV-passen.
Ik ben net gebeld over dit spoeddebat van de SP en GroenLinks. Lees topic Gebeld door 2e kamer fractie over OV-chipkaart voor als je klachten hebt waarvan je wilt dat de minister ze zal lezenquote:Op donderdag 9 september 2010 15:32 schreef Basp1 het volgende:
[..]
![]()
Volgens mij lezen hier kamer leden mee als ze nu nog wat andere ideeen hier over nemen zou ik bijna nog positief kunnen worden over de ov-chip kaart.
eindelijk krijgen anderen hun kans om vragen en ervaringen te delen hierquote:Op donderdag 9 september 2010 16:03 schreef Zelva het volgende:
Hmmz, zal nu Snowgoon weer uit de kast gehaald worden?
Ik vind het jammer dat er niet wordt ingegaan op het feit dat je als student geld misloopt omdat je bij de trein nog niet mag inchecken. Enkeltjes zijn met de ovchipkaart goedkoper dan wanneer je normale kaartjes koopt, plus het maakt niet uit of je dezelfde dag al retour gaat. Wanneer je als student nog niet zeker bent dat je dezelfde dag weer terug gaat, kost je dat weer een paar euro extra.quote:
ja klopt, ik heb zelf een Voordeelurenkaart en mijn vriendin rist altijd met mij samen, ook korting.quote:Op donderdag 9 september 2010 21:59 schreef Frankvbr het volgende:
[..]
Ik vind het jammer dat er niet wordt ingegaan op het feit dat je als student geld misloopt omdat je bij de trein nog niet mag inchecken. Enkeltjes zijn met de ovchipkaart goedkoper dan wanneer je normale kaartjes koopt, plus het maakt niet uit of je dezelfde dag al retour gaat. Wanneer je als student nog niet zeker bent dat je dezelfde dag weer terug gaat, kost je dat weer een paar euro extra.
Te belachelijk voor woorden dat ov-organisaties pas door hun knieen gaan als de overheid ze weer eens op het matje roept. Dat zou juist uit zichtzelf moeten komen bij zulke dienst verlenende organisaties.quote:Vervoerders vergoeden overlast studenten ov-chipkaart
Uitgegeven: 10 september 2010 15:57
Laatst gewijzigd: 10 september 2010 16:02
AMSTERDAM – De ov-bedrijven gaan studenten vergoeden die kosten maken door problemen rond de studenten ov-chipkaart.
© NU.nl/Alphons NieuwenhuisDat hebben de vervoerders vrijdag bekendgemaakt na overleg met staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs).
De studenten ov-chipkaart kampt nog regelmatig met storingen, waardoor studenten niet gebruik kunnen maken van de kaart.
Bij belangengroepen als de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en reizigersorganisatie ROVER regent het klachten.
Afspraken
Een woordvoerder van Van Bijsterveldt laat aan NU.nl weten dat de afspraken zijn gemaakt op aandringen van de staatssecretaris tijdens een ‘pittig’ gesprek met de vervoerbedrijven.
De staatssecretaris dringt er op aan dat de vervoerders de studenten ‘ruimhartig beoordelen’. “Studenten mogen niet de dupe worden van de problemen met de ov-chipkaart.”
De vervoerders hebben daarnaast toegezegd te kijken hoe vervangende kaarten sneller (binnen 9 dagen) kunnen worden geleverd. Ook wordt nagegaan of het beoordelen van defecten sneller kan worden uitgevoerd.
Declaraties
Met de vervoerders is afgesproken dat er gewerkt gaat worden aan 1 loket voor de declaraties van de studenten, zodat zij niet meer langs allerlei instanties moeten.
Volgens mij heeft de overheid dit al eerder toegezegd, toen hadden de OV bedrijven er lak aanquote:Op vrijdag 10 september 2010 16:11 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Te belachelijk voor woorden dat ov-organisaties pas door hun knieen gaan als de overheid ze weer eens op het matje roept. Dat zou juist uit zichtzelf moeten komen bij zulke dienst verlenende organisaties.
Ik ben wel blij dat de politiek nu tenminste wel iets voor elkaar hebben gekregen voor de problemen van de studenten.
Die vage toezeggingen die ze verder doen daar moeten gewoon flinke sancties op staan als ze de nu gemaakte toezeggingen niet nakomen. Maar dat lezen we weer nergens.
Wat ik eigenlijk pas echt bespottelijk vind is dat er niets wordt gezegd over de rest van de klachten feiten zoals de vele storingen van de checkpunten etc. Alsof het 'tegemoetkomen van de studenten' het enige is.quote:Op vrijdag 10 september 2010 16:11 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Te belachelijk voor woorden dat ov-organisaties pas door hun knieen gaan als de overheid ze weer eens op het matje roept. Dat zou juist uit zichtzelf moeten komen bij zulke dienst verlenende organisaties.
Ik ben wel blij dat de politiek nu tenminste wel iets voor elkaar hebben gekregen voor de problemen van de studenten.
Die vage toezeggingen die ze verder doen daar moeten gewoon flinke sancties op staan als ze de nu gemaakte toezeggingen niet nakomen. Maar dat lezen we weer nergens.
Er schijnen al heel veel klachten te zijn over de nieuwere chipkaarten, dat die te goedkoop zijn gemaakt.quote:Op vrijdag 10 september 2010 17:20 schreef macca728 het volgende:
[..]
Volgens mij heeft de overheid dit al eerder toegezegd, toen hadden de OV bedrijven er lak aan
De problemen spelen al 2 jaar bij de ov studentenkaart.
Nieuwe kaarten schijnen sowieso maar 1 jaar mee te gaan maximaal, zeker een besparing op materiaal
Hoho, het woordje 'verantwoordelijk' bestaat dan nog wel in taal, in gebruik is dit begrip al jaren niet meer. Wel een beetje bijblijven hier in Nederland he?quote:Hoe wil je 1 loket creeren voor 6,7 vervoerders ? Ze moeten Translink verantwoordelijk stellen en alles laten regelen.
kijken op OV chipkaart.nl of er transacties zijn geweest ?quote:Op zondag 12 september 2010 14:25 schreef shmoopy het volgende:
Iemand hier een idee?
Heb voor mijn oudste een OV-chipkaart aangeschaft met automatich ¤10 opladen als het saldo onder ¤5 uitkomt.
Het beste joch is er welgeteld alleen afgelopen maandag mee naar school geweest en was vanaf dinsdag ziek thuis.
Blijkt nu op mijn online banking dinsdagochtend 2x ¤10 opgeladen te zijn (en dus van mijn rekening).
Gek genoeg ook nog eens op 2 tijdstippen die hij normaal op een tram zou stappen (incl overstappen dus), maar hij lag toch echt ziek in z'n bed.
Komt waarschijnlijk door je nieuwe ID kaart.quote:Op donderdag 9 september 2010 00:21 schreef RacerDKB het volgende:
Sinds vandaag krijg ik constant ''Probeer opnieuw'' bij de poortjes
Maar het poortje gaat wel open, en als je het dan 3 keer opnieuw doet staat er ''U bent al ingecheckt!''
Heeft hij wel goed uitgecheckt? Kun je trouwens terug declareren.quote:Op zondag 12 september 2010 14:25 schreef shmoopy het volgende:
Iemand hier een idee?
Heb voor mijn oudste een OV-chipkaart aangeschaft met automatich ¤10 opladen als het saldo onder ¤5 uitkomt.
Het beste joch is er welgeteld alleen afgelopen maandag mee naar school geweest en was vanaf dinsdag ziek thuis.
Blijkt nu op mijn online banking dinsdagochtend 2x ¤10 opgeladen te zijn (en dus van mijn rekening).
Gek genoeg ook nog eens op 2 tijdstippen die hij normaal op een tram zou stappen (incl overstappen dus), maar hij lag toch echt ziek in z'n bed.
kan er toch nooit 2x 10 euro zijn afgeschrevenquote:Op zondag 12 september 2010 17:14 schreef MisterJ.Lo het volgende:
[..]
Heeft hij wel goed uitgecheckt?
Jawel, ze heeft gebruik gemaakt van automatisch opladen na een bepaald minimum? En aangezien de eerste 10 euro bedoelt was om de saldo op te laden kan het best kloppen (anders zou het in totaal 3x moeten zijn). Als men vergeet uit te checken. Maar nogmaals, details ontbreken. Gewoon even contact opnemen voor declaratie.quote:Op zondag 12 september 2010 17:16 schreef macca728 het volgende:
[..]
kan er toch nooit 2x 10 euro zijn afgeschreven
kost je maar 4 euro als je vergeet uit te checkenquote:Op zondag 12 september 2010 17:17 schreef MisterJ.Lo het volgende:
[..]
Jawel, ze heeft gebruik gemaakt van automatisch opladen na een bepaald minimum? En aangezien de eerste 10 euro bedoelt was om de saldo op te laden kan het best kloppen (anders zou het in totaal 3x moeten zijn). Als men vergeet uit te checken. Maar nogmaals, details ontbreken. Gewoon even contact opnemen voor declaratie.
plus de ritprijs.quote:Op zondag 12 september 2010 17:28 schreef macca728 het volgende:
[..]
kost je maar 4 euro als je vergeet uit te checken
Ik was van de veronderstelling van wel. Dat het bedrag berekend wordt per km op het moment dat je incheckt.quote:Op zondag 12 september 2010 18:12 schreef Zelva het volgende:
[..]
Nee, als je niet uitcheckt, valt er helemaal geen rit te berekenen.
Staat je saldo in de min?quote:Op donderdag 9 september 2010 00:13 schreef lynda het volgende:en wederom is mijn 'Vrij Reizen" geblokkeerd en niemand weet waarom
![]()
Morgen voor de 39892893e keer 0900 nummer gaan bellen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |