Het ontgaat je kennelijk dat rechtsonder in de praktijk 1,1 hoort te staan.quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:11 schreef deelnemer het volgende:
...............................................................................................Gevangene 2
.............................................................................Samenwerken...........Verraad plegen
Gevangene 1.....................Samenwerken................... (3,3).......................(1,4)
..............................................Verraad plegen................. (4,1).......................(2,2)
Als je kijkt naar de matrix van uit het gezichtspunt van gevangene 1, dan kiest hij de rij (en de andere gevangene kiest de kolom). De 2e rij is voor hem het gunstigd. Het levert 4 punten op (als de ander de 1e kolom kiest) of 2 punten (als de ander de tweede kolom kiest). Kiest gevangene 1 de 1e rij dan wordt 4 -> 3 en 2 -> 1). In beide gevallen een verslechtering. Dus ongeacht de keuze van gevangene 2 is voor gevangene 1 de 2e rij het meest gunstig.
De matrix is symmetrisch. Voor gevangen 2 geldt hetzelfde als voor gevangene 1. Voor gevangene 2 is kolom 2 de beste keuze. Daardoor kiezen ze samen voor de optie rechtsonder (2,2), terwijl de optie links boven (3,3) voor beide gunstiger is.
.... en verder kan hij zich gaan organiseren. Het organiseren van vakbonden valt buiten de vrije marktwerking.quote:Op maandag 16 augustus 2010 15:12 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat is in zijn algemeenheid niet waar en verder kan hij zich gaan organiseren, wat je zelf al weer beschrijft.
Zou je met een goed voorbeeld kunnen komen? Want laten we wel zijn: het kapitalisme is het enige systeem wat er tot nu toe in is geslaagd om welvaart over alle lagen van de bevolking te verdelen (niet gelijk, maar de historie kent verder alleen maar voorbeelden met altijd een grote groep mensen die in pure armoede leeft.
Want?quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:29 schreef deelnemer het volgende:
Het organiseren van vakbonden valt buiten de vrije marktwerking.
Wat is dat nou voor een onzin, zelfs in redelijk kapitalistische landen zoals Amerika zijn vakbonden zeer machtig.quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:29 schreef deelnemer het volgende:
[..]
.... en verder kan hij zich gaan organiseren. Het organiseren van vakbonden valt buiten de vrije marktwerking.
Velen hebben het idee van de vrije markt inmiddels wel begrepen. De huidige trend in het Westen is pro markt. Maar het wordt voor mij teveel een HEILIGE ZINGENDE KERK. Ook in dit topic zijn er verschillende die kritiekloos pro markt zijn (de markt heeft altijd gelijk). Is de markt de echte soeverein? Men denkt te gemakelijk dat mensen, die problemen en mistanden als gevolg van marktwerking aankaarten, het idee van een vrije niet begrijpen. Er zijn tegenwoordig in het bedrijfsleven steeds meer managers en ondernemers die in al te populistische versies van de marktideologie geloven. Ik vind dat gevaarlijk.quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:24 schreef DS4 het volgende:
[..]
Overigens: iemand vroeg waar je naartoe wilde... daar ben ik ook wel benieuwd naar.
Ziequote:
quote:Het verbieden van kartels is overigens an sich al een reparatie van marktfalen. Op dat vlak hebben de beleidsmakers dus gevonden dat het marktfalen 'market power' onwenselijk is en dat kartels dus bestreden moeten worden. Met eenzelfde argument zou je overigens ook vakbonden kunnen verbieden, maar dat gebeurt dan weer niet.
Ligt aan je definitie van vrije markt.quote:
Waar zie jij dat dan?quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:53 schreef deelnemer het volgende:
Ook een op de spits gedreven vrije markt geloof
Die laatste definitie ken ik niet. Waar zou die vandaan komen (op zich een vreemd iets, want dan zou ook een vennootschap niet toegestaan zijn, want ook dat is een collectiviteit).quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:56 schreef Pool het volgende:
Ligt aan je definitie van vrije markt.
Vrije markt als in 'geen regels' => vakbonden toegestaan
Vrije markt als in 'perfect competition' cf. economische theorie => geen vakbonden toegestaan
Volgens Hans Achterhuis in 'De utopie van de vrije markt' is het boek van Ayn Rand in de VS het meest gewaardeerde boek naast de Bijbel. Blijkt uit opinie onderzoeken. Kijk eens naar de beweging van de Tea party. Kijk eens naar Fox News. Er is een sterke en groeiende ideologische stroming rond de utopie van een vrije markt, die het egoisme verheerlijkt. De VVD gaat ook die kant op.quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:59 schreef DS4 het volgende:
[..]
Waar zie jij dat dan?
Zelfs in de VS is er geen sprake van hardcore kapitalisme. Dat mensen dat denken zegt meer over hun geïnformeerdheid.
De overheid heeft overal een sterke greep. Of dat nu over milieu/duurzaamheid gaat, sociale structuren, herverdelingen, enz. enz.
Kortom: ik vermoed dat je aan het vechten bent tegen luchtkastelen.
quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:04 schreef RolloGreb het volgende:
Grappig dat die Wall Street neoliberalen -altijd wars van de overheid- het hardst riepen om staatshulp toen de nood aan de man kwam.
Hoe dan ook, het dogma van de vrije markt (als voorgesteld in het neoliberale gedachtegoed) laat ons als lemmingen de afgrond instorten. En het zou bovendien niets meer dan voortreffelijk zijn wanneer von Hayek en Friedman postuum hun Nobelprijs zouden moeten teruggeven.
En het bedrijfsleven heeft weer een sterke greep op de overheid.quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:59 schreef DS4 het volgende:
De overheid heeft overal een sterke greep.
Vrije markt met volledige competitie is de markt waarmee economen rekenen. Het is ook de markt waarmee pareto-optimale allocatie bereikt kan worden. Een vennootschap (of vakbond) past slechts in dat plaatje als de marktprijs er niet mee beïnvloed kan worden. Een klein softwarebedrijfje past daar dus goed in, maar een Microsoft niet. Een kleine vakbond wel, maar een FNV die met een staking om looneisen het halve land plat kan leggen niet.quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:02 schreef DS4 het volgende:
[..]
Die laatste definitie ken ik niet. Waar zou die vandaan komen (op zich een vreemd iets, want dan zou ook een vennootschap niet toegestaan zijn, want ook dat is een collectiviteit).
Deels wel. Maar uiteindelijk is de overheid de baas.quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:09 schreef Papierversnipperaar het volgende:
En het bedrijfsleven heeft weer een sterke greep op de overheid.
Voor de goede orde: ik mag mijzelf econoom noemen. En weliswaar doe ik er in de praktijk niets meer mee, wat jij nu stelt klopt niet.quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:10 schreef Pool het volgende:
Vrije markt met volledige competitie is de markt waarmee economen rekenen.
Hoho... zonder stakingsrecht is er geen probleem... je vervangt ze gewoon door anderen die wel willen. Totdat er te weinig willen en dan zit je weer op vraag en aanbod.quote:Een kleine vakbond wel, maar een FNV die met een staking om looneisen het halve land plat kan leggen niet.
Ho! Perfect competition ziet veel meer op monopolisten. Er mag geen deelnemer zijn op de markt die zo groot is dat deze aan prijsbepaling kan doen.quote:Het is ook niet zozeer een juridische regel dat vakbonden verboden zijn die ik bedoel, maar een voorwaarde om van een vrije markt in de zin van perfect competition te spreken.
In de Oekraine, Rusland, Thailand of Filipijnen bestaat hardcore kapitalisme, toevallig zijn daar de ziektekosten slechts 10% vergeleken met hier, dank zij onze overheid met hun "marktwerking"quote:Op maandag 16 augustus 2010 16:59 schreef DS4 het volgende:
[..]
Waar zie jij dat dan?
Zelfs in de VS is er geen sprake van hardcore kapitalisme.
Nee.quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:28 schreef Verburg_K het volgende:
In de Oekraine, Rusland, Thailand of Filipijnen bestaat hardcore kapitalisme,
De kwaliteit is ook vergelijkbaar zoals we allemaal weten...quote:toevallig zijn daar de ziektekosten slechts 10% vergeleken met hier, dank zij onze overheid met hun "marktwerking"
Er zou natuurlijk meer gevallen zijn...quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:08 schreef raptorix het volgende:
[..]
![]()
![]()
![]()
![]()
Gast, ik denk dat Hayet en Friedman gejuicht hadden als ze die banken om laten hadden vallen, het zijn juist typisch kenyiaanse ideetjes om via overheidsingrijpen de boel te reguleren, ja en natuurlijk houden die neoliberalen hun hand op, maar dat had elke CEO gedaan als het water je aan de lippen staat.
Waarom haal je Friedman en Hayek erbij als het over Neoliberalen gaat?quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:43 schreef RolloGreb het volgende:
[..]
Er zou natuurlijk meer gevallen zijn...
Friedman en Hayek zouden goed stom geweest zijn als ze dat niet hadden gezien. Punt blijft dus dat ook de neoliberalen niet zonder die typisch keynesiaanse ideetjes kunnen.
Natuurlijk omdat zij de inspiratoren waren van de neoliberale politiek.quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:45 schreef raptorix het volgende:
[..]
Waarom haal je Friedman en Hayek erbij als het over Neoliberalen gaat?
Eerlijk gezegd vind ik dat de grootte van een organisatie niet bepalend is. Wat bepalend is is de mate waarin zij de markt kan beïnvloeden. Wanneer één organisatie privileges krijgt (bijv meedoen in politieke besluitvorming of royale subsidies, of, zoals microsoft en grote farmabedrijven 'recht' heeft op intellectueel eigendom en de wettelijke bescherming daarvan) ontstaat dat probleem pas maar uiteindelijk is dat altijd de verantwoordelijkheid van de beleidsmakers en dus de politiek.quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:10 schreef Pool het volgende:
[..]
Vrije markt met volledige competitie is de markt waarmee economen rekenen. Het is ook de markt waarmee pareto-optimale allocatie bereikt kan worden. Een vennootschap (of vakbond) past slechts in dat plaatje als de marktprijs er niet mee beïnvloed kan worden. Een klein softwarebedrijfje past daar dus goed in, maar een Microsoft niet. Een kleine vakbond wel, maar een FNV die met een staking om looneisen het halve land plat kan leggen niet.
De sociaal democratie heeft vele scherpe kantjes van de vrije markt afgeslepen. Maar dat wordt tegenwoordig weer ter discussie gesteld en teruggedraaid.quote:Op maandag 16 augustus 2010 18:03 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Ik vind dat deelnemer iets te makkelijk doet alsof er heel veel mensen zijn die doen alsof marktwerking altijd ideaal is. Ik vind dat niet ondanks dat ik er meestal een lans voor breek. Hetzelfde geldt voor DS4 volgens mij. Maar de manier waarop het vaak wordt voorgesteld door critici impliceert dat de markt vervangen moet worden door iets, of anders toch met handen en voeten gebonden aan de grillen van de staat.
Wil je dit ontkrachten? Graag en kom dan met een duidelijke visie. Geef aan wáár die grenzen zitten en welke maatregelen daartegen genomen moeten worden. Ik heb er zelf voorbeelden van gegeven. Maar kennelijk ga jij (TS) graag verder.
quote:Op maandag 16 augustus 2010 18:18 schreef deelnemer het volgende:
[..]
De sociaal democratie heeft vele scherpe kantjes van de vrije markt afgeslepen. Maar dat wordt tegenwoordig weer ter discussie gesteld en teruggedraaid.
Verder is de arbeidsmarkt een ramp. Men is voor vrijhandel en citeert graag Ricardo.
Hoe wil je als kleine vakbond een vuist maken zonder klanten teleur te stellen?quote:Op maandag 16 augustus 2010 17:10 schreef Pool het volgende:
[..]
Een kleine vakbond wel, maar een FNV die met een staking om looneisen het halve land plat kan leggen niet.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |