Mij gaat het er als consument louter om waar krijg ik het meeste waar voor mijn geld , tegen de laagste prijs .quote:Op woensdag 16 juni 2010 20:44 schreef justanick het volgende:
[..]
Ik denk dat je de plannen niet helemaal begrijpt. Het plan was nl om de publieke omroep terug te snoeien naar 2 TV- en 2 radiozenders, specifiek voor zaken als nieuws, informatie, documentaires, kunst en cultuur. Het entertainment laat je over aan de commerciële omroepen. Verder heb ik je eerder in dit topic al gewezen op het bestaan van de evenementenlijst (dus dingen die verplicht op een open net moeten worden uitgezonden) en in de VS zie je juist dat veel van dergelijke evenementen of gewoon gratis te zien zijn, of op een zender worden uitgezonden die in een standaard kabelpakket zitten.
[..]
OK, dan vergelijken we met de Duitsers. Of de Denen, de Zweden, etcetera. Die hebben allemaal een publieke omroep die qua nieuws, informatie, cultuur en educatie veel beter presteren dan de Nederlandse publieke omroep.
(Overigens is de BBC volledig reclamevrij).
En dat kan dus ook voor grofweg de helft. Het gros van de programma's die zullen verdwijnen bij deze actie kunnen nl bijna 1 op 1 naar een commerciële zender. En dan heb ik het over een 'gewone' commerciële zender, zoals RTL4 of Net5. Betaal-TV is iets wat het toch moeilijk heeft in Nederland, dus daar ben ik niet zo bang voor.quote:Op woensdag 16 juni 2010 21:00 schreef Winner_Taco het volgende:
[..]
Mij gaat het er als consument louter om waar krijg ik het meeste waar voor mijn geld , tegen de laagste prijs .
De hele morele discussie over verspilling belastinggeld is interessant, maar voor de 70 euro die ik nu betaal krijg ik een gevarieerd pakket aan zenders met een enorme diversiteit aan programma's .
Ligt er aan welke wedstrijd; die situatie verschilt momenteel nauwelijks van de situatie in NL. Ook in de UK zijn de belangrijkste wedstrijden nl gewoon op een open net te zien (meestal ITV1 en die zitten in heel de UK in de ether). Alleen de liefhebbers mogen een abo nemen op Sky Sports, maar dat is in NL exact hetzelfde (Sport1).quote:Ik heb in Engeland gezeten en daar moest ik bijvoorbeeld 3,30 pound betalen om een CL wedstrijd te bekijken
Nou, kom eens met die voorbeelden dan?quote:En zo zullen er veel voorbeelden ontstaan waar de consument extra zal moeten betalen voor uitzendingen die nu bij die 70 euro bij in zitten, waardoor men op jaarbasis uiteindelijk meer gaat betalen voor minder materiaal .
De percentages afzetten tegen elkaar. Dus hoeveel nieuws, actualiteiten en docu's ze uitzenden. Dat is nl belangrijker dan Lingo. En als je die percentages bekijkt, zie je dat alleen de RAI lager scoort op dat vlak - en slechts zeer nipt. Komt bij dat Lingo een goedkoop programma is. Serieus drama, nieuws, actualiteiten en documentaires zijn ontzettend veel duurder. Ter illustratie: De NPO heeft een keer een dramaserie uitgezonden die 4 ton per aflevering kostte. Dat was serieus drama - en dat is duur. Een afleveringetje Lingo kost nog geen fractie daarvan. Ander voorbeeld: Radio 1 kost ~35 miljoen per jaar, Radio 2 en 3FM doen het beiden voor minder dan 13 mln per stuk. De NPO levert dus veel minder bang voor de buck dan bijna welke andere publieke omroep dan ook.quote:Hoe bepaal je trouwens dat de Zweedse en Deense publieke omroepen zoveel beter presteren ?![]()
Het vervelende is dat je nog niet eens zo ver van de waarheid afzit.quote:Op woensdag 16 juni 2010 22:25 schreef ethiraseth het volgende:
De RAI is Italiaans, dus die winnen het van Nederland op percentage knappe, schaarsgeklede vrouwen die ze inzetten in de spelshows.
Nah, ik begrijp je punt, maar ook daar ben ik niet zo heel erg bang voor. Het is bijvoorbeeld opvallend dat Het Gesprek de ballen heeft om regelmatig een docu uit te zenden waar de NPO zijn vingers niet aan brandt. Het zou mij derhalve niets verbazen als een dergelijke zender graag dit soort programma's overneemt. Of een andere zender. Dat zal geen RTL4 zijn en al helemaal geen SBS6, maar het commerciële speelveld is breder dan menigeen denkt. Daarnaast heeft bijna ieder land wel een commerciële zender die gedurfder programmeert dan andere zenders. Nederland ook (Het Gesprek) en als de NPO wordt teruggesnoeid zal deze zender zijn kans grijpen, of een andere zender in het gat tussen de NPO en de CO duiken. Vergis je niet; dit soort programma's worden bovengemiddeld bekeken door hoger opgeleiden en dus relatief vermogende mensen. Adverteerders vinden dat geweldig.quote:Op woensdag 16 juni 2010 22:39 schreef Hukkie het volgende:
Zou de versobering van de PO wel kunnen begrijpen, maar ook jammer vinden. Ik zie 'Twee voor Twaalf' of 'Met het mes op tafel' niet zo snel bij een commerciële omroep uitgezonden worden, terwijl dat wel leuke informatieve programma's zijn. Maar oke, entertainment moet blijkbaar alleen dom vermaak zijn.
Je zou ook kunnen zeggen dat omdat de PO gesubsidieerd bepaalde programma`s maakt er voor de commerciëlen geen ruimte meer is om dat soort programma`s te maken. Zij moeten zich dus op de rest richten..quote:Op woensdag 16 juni 2010 22:39 schreef Hukkie het volgende:
Zou de versobering van de PO wel kunnen begrijpen, maar ook jammer vinden. Ik zie 'Twee voor Twaalf' of 'Met het mes op tafel' niet zo snel bij een commerciële omroep uitgezonden worden, terwijl dat wel leuke informatieve programma's zijn. Maar oke, entertainment moet blijkbaar alleen dom vermaak zijn.
Heb geen ervaring met Het Gesprek, heb hem er niet op zitten en wist niet dat dat een commerciële zender is. Wat betreft de commercie is het nogal de vraag of de hoger opgeleiden ook nog de moeite gaan nemen om tussen de reclameboodschappen door naar deze programma's te kijken.quote:Op woensdag 16 juni 2010 22:55 schreef justanick het volgende:
Nah, ik begrijp je punt, maar ook daar ben ik niet zo heel erg bang voor. Het is bijvoorbeeld opvallend dat Het Gesprek de ballen heeft om regelmatig een docu uit te zenden waar de NPO zijn vingers niet aan brandt. Het zou mij derhalve niets verbazen als een dergelijke zender graag dit soort programma's overneemt. Of een andere zender. Dat zal geen RTL4 zijn en al helemaal geen SBS6, maar het commerciële speelveld is breder dan menigeen denkt. Daarnaast heeft bijna ieder land wel een commerciële zender die gedurfder programmeert dan andere zenders. Nederland ook (Het Gesprek) en als de NPO wordt teruggesnoeid zal deze zender zijn kans grijpen, of een andere zender in het gat tussen de NPO en de CO duiken. Vergis je niet; dit soort programma's worden bovengemiddeld bekeken door hoger opgeleiden en dus relatief vermogende mensen. Adverteerders vinden dat geweldig.
Zeker, ook op de PO bestaat er bepaalde meuk die niets toevoegt en prima op een commerciële zender kan. Maar tussen die meuk zitten ook entertainmentprogramma's die wel iets toevoegen, maar niet rendabel genoeg zijn om door de commerciëlen uitgezonden te worden.quote:Op woensdag 16 juni 2010 23:01 schreef Napalm het volgende:
[..]
Je zou ook kunnen zeggen dat omdat de PO gesubsidieerd bepaalde programma`s maakt er voor de commerciëlen geen ruimte meer is om dat soort programma`s te maken. Zij moeten zich dus op de rest richten..
Ook denk ik niet dat Lingo, studio sport, spuiten en slikken, Paul de Leeuw, Floortje op reis e.d. van de belastingcenten betaald moeten worden.
Laat de PO zich maar enkel en puur richten op "kwaliteit en NL-actualiteit" tegen een beperkte overheidsbijdrage.
Maar is dat voldoende argumentatie om er dan maar een sloot belastinggeld (= gedwongen bijdrage) tegenaan te gooien?quote:Op woensdag 16 juni 2010 23:15 schreef Hukkie het volgende:Maar tussen die meuk zitten ook entertainmentprogramma's die wel iets toevoegen, maar niet rendabel genoeg zijn om door de commerciëlen uitgezonden te worden.
Voldoende argumentatie denk ik om te voorkomen dat alle entertainmentprogramma's eenheidsworst worden, gewoon dom vermaak. Terwijl de interessante programma's verdwijnen omdat daar niet genoeg aan verdiend wordt.quote:Op woensdag 16 juni 2010 23:46 schreef Napalm het volgende:
[..]
Maar is dat voldoende argumentatie om er dan maar een sloot belastinggeld (= gedwongen bijdrage) tegenaan te gooien?
Waarom de PO wel en waardevolle tijdschriften en kranten niet?
Ik hoop dat een aantal prgramma's met een kleiner budget wel via internet te bekijken blijvenquote:Op donderdag 17 juni 2010 04:13 schreef El_Matador het volgende:
TV, een bijzonder achterhaald medium. Tijd dat alle publieken op de schop gaan.
Je denkt dat het RTL Nieuws begrepen moet kunnen worden door mensen met een IQ van onder de 70? Dan is het NOS Journaal gericht voor mensen met een IQ van onder de 60. En de docu's op Het Gesprek wel eens gezien?quote:Op woensdag 16 juni 2010 23:56 schreef 78RPM het volgende:
Publieke omroep op de schop... Ik moet er niet aan denken!
Ik kijk bijna alleen maar naar de "publieke" omdat ik de afgelopen jaren flink allergisch ben geworden voor
die commerciële zenders.
Hun programmering moet iemand met het IQ van <70 kunnen begrijpen, anders zenden ze het niet uit.
Het jeugdjournaal is van een hoger niveau dan een gemiddelde SBS6 documentaire.
En dan heb ik het nog niet eens over die verschrikkelijk lange reclame blokken die RTL door de films heen in je strot wil persen.
Prima, is je eigen keuze.quote:Of neem nou "Life & Cooking" van RTL, dat was één grote promotie show voor de producten van Unilever, betaald door Unilever. Dat heeft zo veel (domme) mensen onbewust beïnvloed!
Als ik bv. op Veronica een aankondiging van een film voorbij zie komen en ik denk... Leuk!
Dan download ik 'm gewoon even. Geen reclame, heerlijk!
De middengolfzenders van Radio 1 waren duurder dan het FM-net van Radio 1, dus dat levert niets op. Radio 5 en Radio 6 voegen iets wezenlijks toe aan het aanbod (itt Radio 2 en 3FM, dat zijn zenders die net zo goed geprivatiseerd kunnen worden).quote:Wees blij dat we een publieke omroep hebben, wees er zuinig op.
En als het echt te duur is, stop de uitzendingen van Radio 5 en Radio 6 (slecht beluisterde zenders).
Zet Radio 1 weer, en alléén op de 747 kHz in de middengolf, dan heb je geen steunzenders nodig in tegenstelling tot FM en heb je minder kosten. Voor spraak volstaat middengolf immers prima.
Geef net als "vroeger" R1 en R2 de zelfde nacht programmering en het scheelt 2190 uur
programmakosten per jaar.
De STER zit al op het wettelijke maximum qua reclame.quote:Maak desnoods de STER per blokje 2 minuten langer (zo lang ze maar geen programma's onderbreken) en in ruil daarvoor geven ze de kijker Loekie de Leeuw maar terug!![]()
Leuk voorbeeld: Dit was het nieuws. Opgegeven door de TROS, RTL4 sprong er gelijk bovenop.quote:Op donderdag 17 juni 2010 00:05 schreef Hukkie het volgende:
[..]
Voldoende argumentatie denk ik om te voorkomen dat alle entertainmentprogramma's eenheidsworst worden, gewoon dom vermaak. Terwijl de interessante programma's verdwijnen omdat daar niet genoeg aan verdiend wordt.
Hoezo verschralen? Ik begrijp nog steeds niet dan mensen denken dat de programma's die bij de NPO verdwijnen daadwerkelijk worden opgeheven. Natuurlijk niet. Nederland 1 is een gruwelijk pretnet. Ik twijfel er geen seconde aan dat RTL, SBS en wellicht een nieuwe partij een flink deel van de programma's gewoon 1 op 1 overnemen en uit gaan zenden. OK, wellicht dat het hoogwaardige kwaliteitsprogramma 'Ranking the Stars' (Nederland 3) verdwijnt, omdat RTL en zelfs SBS daar vermoedelijk hun neus voor ophalen.quote:Op donderdag 17 juni 2010 00:13 schreef Boldface het volgende:
Prima om kunst en cultuur prominenter te programmeren, ook prima om de omroepen op te heffen, maar de rest vind ik onzin. Waarom het aanbod voor de Nederlandse TV-kijker op deze manier verschralen? Hoe moeten nieuwe talenten (bijvoorbeeld in de categorie amusement) groot worden als hun eerste programma bij de commerciële omroep meteen van de buis wordt gehaald na 5 weken tegenvallende kijkcijfers?
Als je de huidige digitale TV-zenders meetelt heb je gelijk. Doe je dat niet, dan klopt je statement niet: Frankrijk en de UK, bijvoorbeeld, hebben het jaren gedaan met 2 publieke TV-netten. Pas bij de digitalisering zijn er een paar bijgekomen. Vergelijk dat met de themakanalen die we in NL ook hebben van de NPO.quote:Er is best wat aan de PO te verbeteren, maar het aanbod zo radicaal verschralen, is onzin. Nederland is trouwens met zijn 16,3 miljoen inwoners groot genoeg om 3 tv-zenders te hebben. Bijna alle landen met slechts 2 publieke tv-zenders zitten ruim onder de 10 miljoen inwoners.
Veel mensen maken zich volgens mij juist druk om die "minder hoogwaardige" programma'squote:Op donderdag 17 juni 2010 08:40 schreef justanick het volgende:
[..]
Je denkt dat het RTL Nieuws begrepen moet kunnen worden door mensen met een IQ van onder de 70? Dan is het NOS Journaal gericht voor mensen met een IQ van onder de 60. En de docu's op Het Gesprek wel eens gezien?
Maar goed, blijkbaar heb ook jij niet begrepen dat de bedoeling is om 2 netten over te houden met hoogwaardige programma's en de rest lekker commercieel te laten doen.
[..]
Prima, is je eigen keuze.
[..]
De middengolfzenders van Radio 1 waren duurder dan het FM-net van Radio 1, dus dat levert niets op. Radio 5 en Radio 6 voegen iets wezenlijks toe aan het aanbod (itt Radio 2 en 3FM, dat zijn zenders die net zo goed geprivatiseerd kunnen worden).
[..]
De STER zit al op het wettelijke maximum qua reclame.
De gemiddelde Nederlander kijkt iets van 3,5 uur per dag TV. Is het werkelijk een overheidstaak om mensen nog langer TV te laten kijken? Ik zou het eerder een overheidstaak vinden om te zorgen dat mensen MINDER tv gaan kijken! En dat bereik je niet met Postbus 51 spotjes dat mensen moeten gaan sporten...quote:Op donderdag 17 juni 2010 09:06 schreef Winner_Taco het volgende:
[..]
Boer zoekt vrouw was ook maar een experiment , uiteindelijk keken er miljoenen mensen ja . Maar in het nieuwe systeem van 2 zenders, zou het maar de vraag zijn of het überhaupt een kans zou krijgen
Die 'minder hoogwaardige' programma's kunnen net zo goed commercieel worden gemaakt. Het zal je verbazen, maar tot op zekere hoogte gebeurt dit al. Tuurlijk, SBS6 is een tokkiezender, maar dat is ook de profilering van die zender. Veronica (ook van SBS) is recent begonnen met een operatie om de zender inhoudelijk te verbeteren zodat er een beter imago ontstaat. Gevolg is dat ze daar wel degelijk af en toe wat doen. In Vlaanderen is er een zender (Acht) die hoofdzakelijk docu's en kwaliteitsentertainment programmeert (lees: HBO-series). In Nederland hebben we oa Het Gesprek dat iets dieper gaat. En ik zal je maar niet vertellen wat de Britse commerciele zender Channel 4 af en toe flikt.quote:Op donderdag 17 juni 2010 09:06 schreef Winner_Taco het volgende:
Veel mensen maken zich volgens mij juist druk om die "minder hoogwaardige" programma's
Generatie 2010 , Je zal het maar hebben , Baby te huur , Over mijn lijk enz enz
Op de commerciële heb je bijvoorbeeld iets als het programma "Tienermoeders" , dat (in tegenstelling tot bijv Baby te huur en Generatie 2010 die veel meer een serieus , informerend karakter hebben) louter uit is op sensatie. Dus zonder welke vorm van diepgang gooit men wat domme VMBO snollen erin waardoor er een wanproduct ontstaat .
Hoezo? Het budget (>300 miljoen) is ruim voldoende om 2 TV-netten en 2 radiozenders in de lucht te houden en tegelijkertijd een deel van het Mediapark opnieuw te bouwen in puur goud.quote:Als je maar 2 zenders met een sterk gereduceerd budget aanhoudt , ga je hoe dan ook paal en perk stellen aan nieuwe programma's .![]()
Denk je dat commerciele zenders nooit experimenteren? Dan zou ik eens beter opletten als ik jou wasquote:Boer zoekt vrouw was ook maar een experiment , uiteindelijk keken er miljoenen mensen ja . Maar in het nieuwe systeem van 2 zenders, zou het maar de vraag zijn of het überhaupt een kans zou krijgen
Ja, niet alleen de rechten, maar de productie (met name bij de OS) kosten lopen flink op. Als Nederland de kwartfinale haalt spelen ze qua STER inkomsten redelijk quitte.quote:Op woensdag 16 juni 2010 19:55 schreef Winner_Taco het volgende:
WK-rechten en rechten om de OS te mogen uitzenden zullen ook wel flink wat kosten ?
Nee, een comm zender weet dat hij zal worden overboden door de NOS, die koste wat kost dit soort rechten binnen wil halen. Kijk je om je heen, zie je dat in diverse landen (ook de kleinere) dit soort rechten regelmatig bij comm omroepen liggen. Als de NOS dus wegvalt, is het enige serieuze effect dat er minder wordt betaald voor de rechten van een WK of een EK. Is dat nu echt zo erg dat we daarom per se de rechten bij de NPO moeten laten liggen?quote:Op donderdag 17 juni 2010 11:02 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
Ja, niet alleen de rechten, maar de productie (met name bij de OS) kosten lopen flink op. Als Nederland de kwartfinale haalt spelen ze qua STER inkomsten redelijk quitte.
Daarom zal een NL commerciele zender niet zo snel bieden op een WK, EK laat staan OS. De laatste is productioneel een nachtmerrie. Op een WK of een EK moet je bieden terwijl je nog niet eens weet of het NL elftal uberhaupt geplaatst is. Als het NL elftal zich niet plaatst is het in Nederland commercieel volstrekt niet aantrekkelijk om een WK of EK uit te zenden.
Onder bagger, zou ik zeggen.quote:Op donderdag 17 juni 2010 08:02 schreef Winner_Taco het volgende:
[..]
Ik hoop dat een aantal prgramma's met een kleiner budget wel via internet te bekijken blijven![]()
Vallen Sppoorloos en Vermist eigenlijk onder infoTV of entertainment ?
Als je intelligentie niet verder gaat dan Hart van Nederland/ Shownieuws zul jij je idd geen zorgen te makenquote:Op donderdag 17 juni 2010 19:18 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Onder bagger, zou ik zeggen.
Net als de rest van de publieke omroepen.
En als je de discussie niet kan winnen, dan maar iemands vermeende intelligentie aanvallen.quote:Op donderdag 17 juni 2010 19:20 schreef Winner_Taco het volgende:
[..]
Als je intelligentie niet verder gaat dan Hart van Nederland/ Shownieuws zul jij je idd geen zorgen te maken
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |