quote:Kabinet kan JSF-project niet stoppen
Het kabinet kan de testfase van het JSF-project niet stopzetten. Volgens minister Van Middelkooop van Defensie heeft het demissionaire kabinet niet de vrijheid om een onomkeerbare beslissing te nemen die voor een volgend kabinet bindend is.
De Tweede Kamer diende vorige week een voorstel in om uit de testfase te stappen en af te zien van de aanschaf van het eerste testtoestel. PvdA, D66, SP, GroenLinks en PVV steunden dit voorstel. De VVD, CDA, SGP en ChristenUnie zijn voor het verder ontwikkelen van het gevechtsvliegtuig.
http://www.spitsnieuws.nl(...)ct_niet_st.html#more
quote:Kabinet weigert uit testfase JSF te stappen
Het kabinet weigert de wens van de Tweede Kamer om uit de testfase van de Joint Strike Fighter (JSF) te stappen, uit te voeren. Dat verklaarde demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) vrijdag na afloop van de ministerraad.
De Kamer stemde vorige week voor een motie van PvdA'er Angelien Eijsink om te stoppen met de Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van de JSF. De PvdA vindt het niet langer financieel verantwoord om te blijven meedoen aan de testfase van het jachtvliegtuig, de beoogd opvolger van de F16.
Dat betekent dat het kabinet de aanschaf van een eerste testtoestel, waarvoor de PvdA vorig jaar nog toestemming gaf, ongedaan moet maken.
De kwestie is vrijdag ter sprake gekomen in het kabinet. De ministers hebben geconcludeerd dat zij demissionair zijn en daarom 'niet de vrijheid hebben een onomkeerbare beslissing te nemen voor een nieuw kabinet', zei Van Middelkoop, die eraan toevoegde dat hij het 'signaal van de Kamer' wel serieus neemt.
De bewindsman stuurt later op de dag een brief over de kwestie naar de Tweede Kamer.
Kabinet weigert uit testfase JSF te stappen
Lees het bericht. Het kabinet wil/mag/kan er geen beslissing over nemen. De Kamer is echter nog gewoon missionair dus die mogen gewoon moties indienen.quote:Op vrijdag 28 mei 2010 16:51 schreef RemcoDelft het volgende:
Waarom zou het kabinet NU zo'n beslissing willen nemen? Nog even genieten van de macht?
Dat is hem ja.quote:
ze nemen juist geen beslissingquote:Op vrijdag 28 mei 2010 16:51 schreef RemcoDelft het volgende:
Waarom zou het kabinet NU zo'n beslissing willen nemen? Nog even genieten van de macht?
JSF = programma waaruit de F35 is voortgekomenquote:
Ze leggen een motie naast zich neer en besluiten door te gaan met het project, daar komt het op neer. Dat ze demissionair zijn en niets mogen doen is in dit geval een zwakke smoes.quote:
Wellicht een goed idee ja,quote:Op vrijdag 28 mei 2010 19:03 schreef Rave_NL het volgende:
Misschien voor de mods een tip om JSF tussen haakjes in de TT te zetten voor de duidelijkheid...
http://www.nrc.nl/opinie/(...)eindelijk_nee_zeggenquote:Kamer moet eindelijk nee zeggen
Werkgelegenheid mag geen argument zijn voor de aanschaf van vliegtuig
Gepubliceerd: 15 april 2009 13:45 | Gewijzigd: 16 april 2009 11:29
Nu het tij voor de JSF lijkt te keren, wordt het toestel ‘verkocht’ als uitkomst voor de werkgelegenheid. Een drogreden, zoals de aanschaf van de F-16 leert, meent Bert Kreemers.
Door Bert Kreemers
Bij de aanschaf van gevechtsvliegtuigen gaat het om het beste toestel voor de beste prijs. Dat is de Tweede Kamer steeds voorgehouden. Volgens de luchtmacht steekt de JSF met kop en schouders uit boven de nog twee overgebleven concurrenten: de Zweedse Gripen en de moderne versie van de F-16. Maar middenin een kredietcrisis vindt – volgens recente enquêtes – een meerderheid van de Nederlanders de aanschaf van de JSF geen goed idee.
Lang leek het erop dat de JSF de gedoodverfde opvolger van de F-16 was. Maar het tij lijkt te keren. Daarom wijzen voorstanders van de JSF op het voordeel van de werkgelegenheid. Generaal Peter van Uhm, Nederlands hoogste militair, prees de JSF vorige week aan als „een unieke kans” om orders binnen te halen: „In een tijd van crisis laat je een stimulans voor de economie toch niet lopen.”
Het is niet voor het eerst dat Defensie (dat zelf met duizenden vacatures kampt) zich presenteert als banenmachine. Bij de aanschaf van de F-16 in 1975 leken alle seinen op groen te staan. Operationeel gezien liet de F-16 de Franse Mirage en de Zweedse Viggen ver achter zich. Toch was ook toen werkgelegenheid een veelbesproken onderwerp.
Maar toen de aanschaf van de F-16 eenmaal een feit was, verdampten de beloftes voor werkgelegenheid: van de beloofde 25.000 manjaren werk bleef nauwelijks de helft over. De vakbonden schreeuwden moord en brand: de F-16 dreigde de miskoop van de eeuw te worden. Tot overmaat van ramp wilde Frankrijk Fokker niet langer laten meedoen aan het Airbus-project. In ruil voor Duitse steun bij deelname aan Airbus schoof Fokker een deel van de coproductie van het F-16-project door naar de fabrieken van Duitse zusterondernemingen. Zo kwam een groot deel van de tegenorders die voor Nederland bestemd waren in een land terecht dat nimmer een F-16 heeft aangeschaft.
De Amerikaanse vliegtuigfabrikant General Dynamics schroefde nog geen jaar na de aanschaf van de F-16 de beloofde tegenorders terug. Omdat het voor de fabrikant voordeliger was onderdelen van de F-16 in de Verenigde Staten te kopen, hadden Nederlandse bedrijven het nakijken. De Tweede Kamer werd intussen voorgehouden dat meer dan 80 procent van de verwachte orders zo goed als zeker beklonken was.
Voor een deel van de aanschafkosten, ruim 5 miljard gulden, was sprake van rechtstreekse deelname van het Nederlandse bedrijfsleven in de productie van de F-16. Met de kosten van deze coproductie was een bedrag van 653 miljoen gulden gemoeid. Dat bedrag zou Nederland zich hebben bespaard als de F-16 van de plank was gekocht. De toenmalige minister van Financiën rekende in 1981 uit dat aan elk manjaar werk voor de F-16 een prijskaartje hing van 135.000 gulden – in die tijd een ministerssalaris.
Het lijkt erop dat binnenkort deze geschiedenis zich zal herhalen. Bij een hoorzitting in de Tweede Kamer gaf het Nederlandse bedrijfsleven hoog op van de kansen op extra banen. Het gaat om werk voor 600 tot 1.200 mensen in een sector waar volgens het Centraal Planbureau bedrijven niet echt staan te dringen om nog meer werk omdat ze dat niet aankunnen. Zelfs als deze beloften worden waargemaakt, ligt het uitbesteden van zulke opdrachten aan buitenlandse vestigingen of goedkopere bedrijven in het buitenland voor de hand. Wie de Nederlandse economie echt wil steunen, weet ongetwijfeld minder omslachtige manieren dan de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig, terwijl zijn voorganger nog jaren meekan.
Bert Kreemers promoveerde op de aanschaf van gevechtsvliegtuigen
En hier is meneer dan op afgestudeerd gepromoveerd.quote:Wie de Nederlandse economie echt wil steunen, weet ongetwijfeld minder omslachtige manieren dan de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig, terwijl zijn voorganger nog jaren meekan.
En omdat je denk ik betaalt voor het hele project als internationale gemeenschap. Niet alleen maar voor het vliegtuig.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 00:48 schreef Esses het volgende:
Waarom noemen wij dit dan JSF? Omdat de pers er net zo veel van weet als ik en de gemiddelde fokker... 0.0%, dan is een term gebruiken makkelijker, houd het herkenbaar, leesbaar en makkelijk te onthouden.
Eerste alinea correct.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 01:32 schreef Zapato het volgende:
[..]
En omdat je denk ik betaalt voor het hele project als internationale gemeenschap. Niet alleen maar voor het vliegtuig.
Wat mij betreft in de huidige crisis iets wat niet de hoogste prioriteit heeft, maar je moet wel blijven innoveren.
Tweede alinea, kan je van mening over verschillen.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 02:42 schreef Esses het volgende:
[..]
Eerste alinea correct.
Tweede alinea, helaas niet correct... Bekijk onze F16's is... en je gaat je bedenken dat ze echt nodig vervangen moeten worden helaas... het heeft veel te lang op de wachtrij gestaan.
Voor zover ik weet, iig niets tot heel weinig. Uitermate succesvol programma en daarbij ook op dat tijdstip de beste kist voor de beste prijs.quote:Op vrijdag 28 mei 2010 22:34 schreef Lightning_NL het volgende:
Uiteindelijk heeft de F16 ons toch precies NIKS gekost?
Omdat de term JSF al werd gebruikt voordat de F-35 bekend werd. Als je dan van term gaat wisselen is het inderdaad voor de gemiddelde Nederlander wat lastiger te volgen.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 00:48 schreef Esses het volgende:
Waarom noemen wij dit dan JSF? Omdat de pers er net zo veel van weet als ik en de gemiddelde fokker... 0.0%, dan is een term gebruiken makkelijker, houd het herkenbaar, leesbaar en makkelijk te onthouden.
Zo'n nieuwe F-16 lijkt me sowieso een stuk goedkoper. Beter dan de huidige F-16, maar ik weet niet hoe hij presteert ten opzichte van de F-35.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 04:43 schreef TheGaffer het volgende:
Daar ben ik het mee eens, en al word er geopteerd de F-35 aankoop te schrappen, dan moeten nieuwe F-16 Blok 52/60's of JAS-39's meteen worden aangeschaft.
Onder welke steen komt die vent vandaan?quote:terwijl zijn voorganger nog jaren meekan.
Het ging me vooral om het tegenvallende aantal banen.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 12:23 schreef fathank het volgende:
[..]
Onder welke steen komt die vent vandaan?
Nee, JSF is X-53 en X-32.quote:Op vrijdag 28 mei 2010 16:52 schreef Zapato het volgende:
JSF = F35 Lighting II?
Ik stelde de vraag niet hequote:Op zaterdag 29 mei 2010 12:13 schreef Remco026 het volgende:
[..]
Omdat de term JSF al werd gebruikt voordat de F-35 bekend werd. Als je dan van term gaat wisselen is het inderdaad voor de gemiddelde Nederlander wat lastiger te volgen.
Als je het juiste verhaal aanhaalt, wat het NRC niet doet. De NRC beroept zich op een voorstelling van zaken in 1981. Het Nederlandse aandeel in de F-16 liep tot begin jaren '90, en omvatte naast de bouw van alle F-16s voor Nederland ook de bouw van alle Noorse F-16s, twee voor de USAF, 4 voor Pakistan en 1 voor Egypte. (bron) In 1981 was alleen de vervanging van de F-104 maar geregeld, daarna kwam er nog een vervolgorder voor de vervanging van de NF-5. Alle Europese NAVO landen bestelden uiteindelijk meer toestellen dan oorspronkelijk gepland, en Nederland leverde voor een groot deel van alle geproduceerde F-16s (voor NAVO en USAF) onderdelen, en zelfs complete rompen. Daarmee werd het hele verhaal over beroerde compensatie teniet gedaan.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 12:25 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Het ging me vooral om het tegenvallende aantal banen.
Oké, duidelijk. Wel vreemd dat de schrijver van het stuk deze informatie niet meeneemt, terwijl hij is gepromoveerd op dit gebied.quote:Op zaterdag 29 mei 2010 23:45 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Als je het juiste verhaal aanhaalt, wat het NRC niet doet. De NRC beroept zich op een voorstelling van zaken in 1981. Het Nederlandse aandeel in de F-16 liep tot begin jaren '90, en omvatte naast de bouw van alle F-16s voor Nederland ook de bouw van alle Noorse F-16s, twee voor de USAF, 4 voor Pakistan en 1 voor Egypte. (bron) In 1981 was alleen de vervanging van de F-104 maar geregeld, daarna kwam er nog een vervolgorder voor de vervanging van de NF-5. Alle Europese NAVO landen bestelden uiteindelijk meer toestellen dan oorspronkelijk gepland, en Nederland leverde voor een groot deel van alle geproduceerde F-16s (voor NAVO en USAF) onderdelen, en zelfs complete rompen. Daarmee werd het hele verhaal over beroerde compensatie teniet gedaan.
Na de productielijn in Dallas (Ft Worth) produceerde Fokker (tot 1993) de meeste F-16s (300stuks, of 7% van het totaal), gevolgd door Turkije met 277stuks (6%), Belgié met 222stuks (5%) en Korea met 128 stuks (3%). (bron).
Eerst vond ik de F-35 erg lelijk...maar het is een kwestie van gewenning.quote:Op zondag 30 mei 2010 18:06 schreef TheGaffer het volgende:
Zo mooi als de F-22 of T-50 is ie wel niet..
Ach, wat kan je verwachten van iemand die claims maakt dat de F-16 nog jaren mee kan.. Waar hij natuurlijk wel gelijk in heeft, als je daarbij de complete omschakeling op een andere kist even vergeet.quote:Op zondag 30 mei 2010 21:24 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Oké, duidelijk. Wel vreemd dat de schrijver van het stuk deze informatie niet meeneemt, terwijl hij is gepromoveerd op dit gebied.
quote:Cohen: 'Voorlopig geen besluit JSF'
Als het aan PvdA-lijsttrekker Job Cohen ligt, neemt Nederland de komende vier jaar nog geen besluit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF), het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Volgens hem is het niet nodig om dat nu al te doen. "De F-16's in Nederland kunnen nog heel lang mee."
Cohen zei dat vanavond tijdens een verkiezingsgala in Paradiso in Amsterdam. Het geld dat voor de JSF bedoeld is, kan beter in andere zaken worden gestoken, vindt hij. De noodzaak voor de JSF moet volgens hem worden bezien en de komende jaren moet worden bekeken welk vliegtuig het beste de F-16 kan opvolgen.
http://www.spitsnieuws.nl(...)luit_j.html#comments
Heeft ie een keer cijfertjes paraat...kloppen ze niet.quote:
Omdat die altijd gewoon gaan voor het mooiste speeltje.quote:Op zondag 6 juni 2010 22:22 schreef Internetheld het volgende:
Waarom bemoeit de politiek zich hiermee terwijl de gemiddelde kamer lid alleen weet dat het vliegt en waaromm laten ze het niet over aan defensie?
Stealth is minder belangrijk dan pakbeet 20 jaar geleden, dat klopt. Maar het is maar één van heel veel features. En wat de vliegprestaties betreft: Als je een bewapende F-35 het laat opnemen tegen een lege F-16, dan presteren ze gelijkwaardig. Volgens mij is dat geen tegenvaller, maar anderen denken dat je 35 jaar na de F16 wel wat sneller mag, en nog vierkanter de hoek om.quote:Op maandag 7 juni 2010 16:40 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Omdat die altijd gewoon gaan voor het mooiste speeltje.
Overigens hoor ik dat de prestaties van het ding nogal te wensen over zouden laten? Stealth functionaliteit zou nauwelijks meerwaarde hebben en de vliegprestaties zouden ook tegen vallen?
Oh, nog vierkanter de hoek om zal inderdaad vast goed zijn voor je gezondheidquote:Op maandag 7 juni 2010 20:49 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Stealth is minder belangrijk dan pakbeet 20 jaar geleden, dat klopt. Maar het is maar één van heel veel features. En wat de vliegprestaties betreft: Als je een bewapende F-35 het laat opnemen tegen een lege F-16, dan presteren ze gelijkwaardig. Volgens mij is dat geen tegenvaller, maar anderen denken dat je 35 jaar na de F16 wel wat sneller mag, en nog vierkanter de hoek om.
het zal wel.
Nog meer kerels zonder ruggengraat in dienst nemen!quote:Op maandag 7 juni 2010 21:00 schreef Bob-B het volgende:
[..]
Oh, nog vierkanter de hoek om zal inderdaad vast goed zijn voor je gezondheid
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |