Ik ben er zeker van overtuigd dat papiergeld uiteindelijk terug gaat naar zijn intrinsieke waarde en dat er dus hyperinflatie zal optreden. Maar neemt niet weg dat ik het niet erg zou vinden wanneer ik een hoog rendement zou behalen.quote:Op woensdag 19 mei 2010 18:56 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat snap ik, maar ik dacht dat jullie goldbugs verzekerd waren van hoge inflatie/hyperinflatie. Waarom dan zo stressen? Of bevestig je stiekem mijn denkbeeld dat de meerderheid er gewoon in zit om rendement te maken en uitstapt op het moment dat de top bereikt is of erger?
Begrijpelijk, dat weten we allemaal immers niet dat kunnen we hoogstens inschatten. Maar wat zou je doen als er deleveriging/deflatie optreed en goud zou zakken naar bijvoorbeeld 900 dollar en zilver naar 12 dollar (stel he) de ounce in korte tijd?quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:03 schreef Harde_Kip het volgende:
Ik ben er zeker van overtuigd dat papiergeld uiteindelijk terug gaat naar zijn intrinsieke waarde en dat er dus hyperinflatie zal optreden. Maar neemt niet weg dat ik het niet erg zou vinden wanneer ik een hoog rendement zou behalen.
Maar in eerste instantie ben ik in goud/zilver gestapt omdat ik er overtuigd van ben dat er hyperinflatie zal optreden. Maar he, ik ben Jomanda niet, ik weet het ook niet 100% zeker maar dat maakt het ook allemaal wel spannend.
Ik ben ingestapt toen goud EUR 800,- p. ounce was dus op dat moment zou ik nog steeds op winst staan. Maar ook al zou goud nog verder zakken zou ik het waarschijnlijk niet verkopen. Het hang ook helemaal af van de economische situatie. Stel dat de VS ineens verstandig zou worden, de geldpers uit zou zetten en de rente drastisch zou verhogen, dan zou ik misschien mijn vertrouwen in papiergeld weer terug kunnen krijgen. Maar ik verwacht niet dat dit zal gebeuren.quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:20 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Begrijpelijk, dat weten we allemaal immers niet dat kunnen we hoogstens inschatten. Maar wat zou je doen als er deleveriging/deflatie optreed en goud zou zakken naar bijvoorbeeld 900 dollar en zilver naar 12 dollar (stel he) de ounce in korte tijd?
Natuurlijk. En dan zakt goud weer gewoon terug naa zo'n $ 4-500 /oz.quote:Op woensdag 19 mei 2010 23:46 schreef piepeloi55 het volgende:
komt die goudrally tot einde zodra blijkt dat er geen inflatie onstaat op termijn?
Je hebt het over de Amerikaanse prijsinflatiecijfers. Daar houden goldbugs zich nauwelijks mee bezig en ik snap niet waarom jij daar steeds zo'n punt van maakt. Prijsinflatie wordt pas interessant als die in korte tijd erg scherpe vormen aanneemt, zodat in deflatoire tijden de kans op gelddrukkerij of een loonprijsspiraal groter wordt. Overigens is de prijsinflatie in de eurozone het laatste jaar juist 2% gestegen, geen wonder met die aanhoudende bailouts en monetarisatie van de ECB die jij een paar weken geleden nog ondenkbaar achtte.quote:Op woensdag 19 mei 2010 23:46 schreef piepeloi55 het volgende:
De prijs van edelmetalen maakt wel een smak in dollars en euros vandaag toen bleek dat die inflatie verwachtingen van goudbeleggers (tot nog toe) onterecht bleken te zijn.
Nee. De goudrally komt pas ten einde wanneer er autonome economische groei ontstaat die sterk genoeg is om de kredietbubble op te lossen. Tot het zover is zullen we nog regelmatig op slechte en alarmerende berichten getracteerd worden en stijgt nog iedere dag het risico dat het financiële systeem met een klap in elkaar zakt.quote:of komt die goudrally tot einde zodra blijkt dat er geen inflatie onstaat op termijn?
Deleveraging in de zin van liquidatie om schulden af te betalen zou economisch een gezonde stap zijn, maar we kunnen ons er niet veel meer van veroorloven zonder dat het economisch herstel en/of de overheidsfinanciën er aan onderdoor gaan. Ik verwacht zelf geen goud onder de $950 meer voordat de grote stijging begint. Mocht $900 voorbij komen onder vergelijkbare omstandigheden als nu, dan zal ik overwegen bij te kopen, of er wat speculatief geld tegenaan te gooien omdat ik fysiek al een redelijke hedge heb.quote:Maar wat zou je doen als er deleveriging/deflatie optreed en goud zou zakken naar bijvoorbeeld 900 dollar en zilver naar 12 dollar (stel he) de ounce in korte tijd?
Goud word gezien als waardevast/koopkrachtbehoudend dat heeft toch echt met het CPI te maken, zoals je verder in je verhaal zelf aangeeft.quote:Op donderdag 20 mei 2010 13:08 schreef dvr het volgende:
Je hebt het over de Amerikaanse prijsinflatiecijfers. Daar houden goldbugs zich nauwelijks mee bezig en ik snap niet waarom jij daar steeds zo'n punt van maakt.
2% inflatie is de doelstelling van de ECB en naar eigen maatstaven doet het dus prima zijn werk, overigens is die inflatie 1,5% momenteel. Een bailout had ik wel rekening mee gehouden, maar van monetarisatie is per saldo geen sprake, maar jouw redenatie kennende verschillen we ook daarover van mening.quote:Overigens is de prijsinflatie in de eurozone het laatste jaar juist 2% gestegen, geen wonder met die aanhoudende bailouts en monetarisatie van de ECB die jij een paar weken geleden nog ondenkbaar achtte.
Het essentiële punt dat je blijft missen is dat goldbugs goud niet beoordelen op zijn huidige functioneren in de huidige economie, maar op zijn verwachte functioneren als de boel ontploft. Als ik de CPI wilde bijhouden had ik wel Tips of een soortgelijke hedge tegen prijsinflatie gekocht.quote:Op donderdag 20 mei 2010 16:02 schreef piepeloi55 het volgende:
Goud word gezien als waardevast/koopkrachtbehoudend dat heeft toch echt met het CPI te maken, zoals je verder in je verhaal zelf aangeeft.
Neen, een staatsfaillissement veroorzaakt dramatisch waardeverlies van de munt ten opzichte van andere valuta. Je behoudt je nominale geldswaarde, maar niet de koopkracht ervan (net zoals we nu koopkracht verliezen aan de dalng van de euro). Een vlucht naar cash biedt daartegen geen enkele bescherming.quote:Een staats/bank-faillisement doet niet af aan de waarde van geld maar het betreffende risicovolle kapitaal (obligaties en spaargeld).
Dat roep je altijd, maar je hebt er nog nimmer een onderbouwing voor geboden. Ook voor de toenemende verschuiving van papieren naar fysiek goud, ondanks de hoge premie daarop, bied je geen verklaring.quote:De goudrally is op dit moment gewoon onderdeel van de totale bubble en heeft het verhaal met zich mee (juist onderbouwt is een tweede).
Want? Hoe is fysiek goud dat ik in exclusief eigendom heb riskant?quote:Zodra de risicoperceptie bijdraait, dat zal inderdaad door faillisementen van staten en banken kunnen komen, zal men ook beseffen dat goud niet zo veilig is als gedacht.
Hoe en waarom nemen de kosten toe?quote:Bijkomend nadeel is dat de (reele) carrycost toeneemt bij dergelijke gebeurtenissen.
Dus nu stel je dat als banken of staten failliet gaan, men UIT goud zal vluchten.quote:Bij elkaar zou dat een enorme uitvlucht kunnen betekenen.
Welke gebeurtenissen juich ik toe?quote:Ik snap dan ook niet waarom jullie dergelijke gebeurtenissen toejuichen, mits er geen prijsinflatie door ontstaat (geldpers/devaluatie/oorlog e.d.).
Ik ken de cijfers. Ik schreef dat de prijsinflatie 2% gestegen was (van -0,5 naar 1,5).quote:2% inflatie is de doelstelling van de ECB en naar eigen maatstaven doet het dus prima zijn werk, overigens is die inflatie 1,5% momenteel.
Je stelde dat de ECB geen staatsschuld kon opkopen en was niet bekend met openmarktoperaties. Tja.quote:Een bailout had ik wel rekening mee gehouden, maar van monetarisatie is per saldo geen sprake, maar jouw redenatie kennende verschillen we ook daarover van mening.
Dat mis ik niet dat bevestig ik, daarom verwacht ik ook een grote uitloop als dergelijke aangegeven gebeurtenissen uitkomen met deleveriging en deflatie tot gevolg hebben.quote:Op donderdag 20 mei 2010 17:07 schreef dvr het volgende:
Het essentiële punt dat je blijft missen is dat goldbugs goud niet beoordelen op zijn huidige functioneren in de huidige economie, maar op zijn verwachte functioneren als de boel ontploft. Als ik de CPI wilde bijhouden had ik wel Tips of een soortgelijke hedge tegen prijsinflatie gekocht.
Het betreffende land heeft dan koopkrachtverlies in haar valuta en dus een verlies in vertrouwen in het betreffende geld (valuta), Argentinie is een recent voorbeeld waar zelfs ruilhandel plaats heeft gevonden. De kans dat Nederland en Duitsland defaulten is echter erg klein. Ook dit is precies hetzelfde als ik zei.quote:]Neen, een staatsfaillissement veroorzaakt dramatisch waardeverlies van de munt ten opzichte van andere valuta. Je behoudt je nominale geldswaarde, maar niet de koopkracht ervan (net zoals we nu koopkracht verliezen aan de dalng van de euro). Een vlucht naar cash biedt daartegen geen enkele bescherming.
Klopt al zal voordat het DGS ook maar de kans krijgt om te falen opname restricties gelden, waardoor de kans aannemelijk kleiner word dat je alks je geld kwijtraakt in de paniek. Al prefereer ik natuurlijk de cash contant in huis en dat heb ik ook in overweging mocht de shit de fan hitten.quote:Als daarnaast ook je spaarbank omvalt, en de staat het verlies niet meer (geheel) kan dekken, raak je geld kwijt. Thuis contant aanhouden beschermt daar wel tegen, maar dat heeft pas nut als het depositogarantiestelsel niet meer werkt.
De verschuiving van papier naar fysiek goud vind natuurlijk grotendeels plaats door de grote hoaxen en bangmakerij van bepaalde mensen. Waaronder dat papiergoud nooit geleverd kan worden een van de bekendste is. Dit weegt echter niet op tegen de vraagverlies in de juweelsector, niet dat het boeit want de prijs van goud komt vooral tot stand door de papierenmarkt.quote:Dat roep je altijd, maar je hebt er nog nimmer een onderbouwing voor geboden. Ook voor de toenemende verschuiving van papieren naar fysiek goud, ondanks de hoge premie daarop, bied je geen verklaring.
De kans op prijsdaling.quote:Want? Hoe is fysiek goud dat ik in exclusief eigendom heb riskant?
Bij een veranderende risicoperceptie spuit de (reele) rente omhoog.quote:Hoe en waarom nemen de kosten toe?
Ja dat verwacht ik omdat dergelijke gebeurtenissen enorme deleveriging en deflatie uitlokken, waar ook de betere assets de dupe van worden. De goudrun moet wel heel erg groot zijn om dat teniet te doen (als die er al is), aangezien het overgrote deel van de markt door dergelijke partijen word veroorzaakt. Ten tijde van de paniek eind 2008 daalde goud evengoed mee in prijs terwijl juist dat het moment moest zijn voor het goudverhaal. Het overgrote deel van de goldbugs is toen toegetreden en beschouwen goud mede daarom nog niet als risicovolle asset. Zodra blijkt dat ook goud behoorlijk kan dalen in prijs en dus helemaal niet die veilige haven is verwacht ik een grote uitstroom. Een hogere (reele) carrycost en dat blijkt dat er helemaal geen inflatie optreed zal daar alleen maar toe bijdragen.quote:Dus nu stel je dat als banken of staten failliet gaan, men UIT goud zal vluchten.
We hebben net gezien dat zelfs een kleine dreiging van een mogelijk uiteenvallen van de euro al tot een goudstijging van 15% in twee weken leidt. Wat denk je dat er met goud gebeurt wanneer er echt staten failliet gaan en de euro uiteenvalt (wat op zich geeneens een probleem is omdat de euro gewoon blijft bestaan met als waarde het gewogen gemiddelde van de deelnemende munten)? Een stijging met 50% lijkt me wel het minste, maar jij voorziet een vlucht UIT goud en dus een daling van de goudprijs omdat men huiverig is een procentje bewaarkosten te moeten gaan betalen??
Toejuichen is misschien niet het juiste woord.quote:Welke gebeurtenissen juich ik toe?
Per saldo. Hoezo zagen die de waarde van vermogen met 19% slinken? Dat zou pas zo zijn als er sprake was van een verhoging van de CPI met 19%. Dat de ECB deze liquiditeiten meteen opslurkt geeft in mijn ogen alleen weer dat de monetaire politiek wezenlijk verschild met die van de FED BEO e.d. Want laten we eerlijk zijn zelfs al zou de ECB een dergelijk bedrag (of veelvoud) niet opslurken dan nog zou het niet leiden tot hoge inflatiecijfers. De ECB was er dus niet toe verplicht en dat geeft in mijn ogen een goed teken weer betreft het monetaire beleid en de prijsstabiliteit in de toekomst. Dat het weer een extra steuntje is voor de banken doet mij er verder niet veel toe.quote:Je stelde dat de ECB geen staatsschuld kon opkopen en was niet bekend met openmarktoperaties. Tja.
En het tegen kunstmatig lage rente opkopen van staatsschuld door de ECB verruimt de markt voor staatsschuld, en verhoogt dus deficit spending en daarmee, ondanks een krimpende economie, de maatschappelijke geldhoeveelheid. Dat is pure monetarisatie. De ECB erkent dat en zegt vervolgens: Daarom gaan we nu een gelijk bedrag (16.5M) uit de markt weghalen met speciale deposito's. En hoe werken die? Banken kunnen er hogere rente trekken dan op de excess reserves die ze toch al bij de ECB hebben staan, en mogen het aangeboden geld vervolgens direct weer bij de reserves voegen zodat ze dubbele rente van ons trekken, of waarvandaan ze het desgewenst net zo snel weer kunnen uitlenen! Een schaamdoek die de banken spekt ten koste van de Europese spaarder en werker, die de waarde van zijn inkomen en vermogen alleen al de laatste 5 maanden internationaal met zo'n 19% zag slinken.
Schaamteloos gekopieerd van xandernieuws.punt.nl :quote:Op donderdag 20 mei 2010 18:39 schreef dvr het volgende:
Het nieuwe woord voor goldbug klinkt een stuk beter: Bullionaire!
Hier nog enkele beelden van de goudkoorts in China, alwaar zelfs Voorzitter Mao in goudvorm aftrek vindt:
Ja, klinkt als eind jaren '90, toen de goudprijs op een absoluut dieptepunt stond @ $250/oz!quote:Op vrijdag 21 mei 2010 16:59 schreef bascross het volgende:
David Rosenberg, hoofd econoom/strateeg bij Gluskin Sheff & Associates, denkt dat de goudprijs op korte termijn nog even terug kan vallen naar circa $ 1130, maar dat er van een zeepbel geen enkele sprake is. Hij is ervan overtuigd dat er een moment komt dat de koers van goud zal exploderen, en dan is $ 3000 per ounce goud nog maar een voorzichtige schatting.
Dit klinkt als eind jaren 90.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Bedankt Hans.
Dat is waar, maar het is je eigen verantwoordelijkheid.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 17:04 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Ja en dat is zielig genoeg, er gaan immers weer een hoop mensen weer het schip in op termijn.
quote:Op vrijdag 21 mei 2010 17:03 schreef bascross het volgende:
Denk iets langer na, dan snap je vast wel wat ik bedoel.
Oh, op die fiets! Eind jaren '90 hield ik me nog totaal niet met beleggen etc. bezig, dus vandaar.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Dat is ook niet nodig want er is helemaal geen dreiging van inflatie, dat is wel een wezenlijk verschil met toen. Sterker nog er is sprake van dreigende deflatie ondanks het gepimp en de bondmarket begint dat steeds beter in te zien.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 19:50 schreef RdeV het volgende:
Ditmaal kan Ben "helicopter" Bernanke de rente niet (zo hoog) laten stijgen, want weet je wel wat dat betekent voor de - toch al zo wankele - economie in de VS? Of wat het zou betekenen voor de begroting van de regering? Die kampt al met record tekorten, terwijl ze geniet van een historisch lage rente!
Volgens mij heb jij het over de jaren '70, begin jaren '80.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 19:50 schreef RdeV het volgende:
Toen (jaren 90) deed de voorzitter van de centrale bank Volcker de rente stijgen om de gierende inflatie de kop in te drukken. De korte rente steeg tot boven de 20%, en de 10-jaars rente tot bijna 15%. Dat was voldoende om goud onder de grond te schoffelen voor een flink aantal jaren.
Ditmaal kan Ben "helicopter" Bernanke de rente niet (zo hoog) laten stijgen, want weet je wel wat dat betekent voor de - toch al zo wankele - economie in de VS? Of wat het zou betekenen voor de begroting van de regering? Die kampt al met record tekorten, terwijl ze geniet van een historisch lage rente!
Inderdaad, dat was eind jaren ´70 begin jaren `80 en die renteverhoging leidde dat tot een enorm laaggewaardeerde aandelenmarkt.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 19:54 schreef dpgargoyle het volgende:
[..]
Volgens mij heb jij het over de jaren '70, begin jaren '80.
Dat was 2 jaar geleden al zo. Mensen die nog nooit iets op de beurs hadden gedaan liepen mij bij de koffieautomaat te adviseren om gouden muntjes te kopen want dat hadden zij ook gedaan.quote:Op vrijdag 21 mei 2010 21:30 schreef iamcj het volgende:
Als de mensen het bij het koffieautomaat het over goud gaan hebben, dan ga ik verkopen.
Moet wel hele lekkere koffie geweest zijn....quote:Op vrijdag 21 mei 2010 21:36 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dat was 2 jaar geleden al zo. Mensen die nog nooit iets op de beurs hadden gedaan liepen mij bij de koffieautomaat te adviseren om gouden muntjes te kopen want dat hadden zij ook gedaan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |