Het is niet onze verantwoordelijkheid om de evolutie te laten slagen. Waarom zouden wij, zoals we nu zijn, daarvoor een zinnige maatstaf zijn? De evolutieleer beantwoordt alleen de vraag, waarin onze eigenheid zijn oorsprong vindt.quote:Op donderdag 26 augustus 2010 14:45 schreef Beardy het volgende:
Je mag je wel afvragen of wij (de mens in algemene zin) de evolutie niet in zekere zin de nek omdraaien; door natuurlijke selectie zouden veel gehandicapten en zo vroeger niet overleefd hebben, onvruchtbare mensen zouden vroeger geen kinderen hebben gekregen (kunstmatige inseminatie enzo). De mens is uniek in die zin dat we ons niet aanpassen aan dingen maar dingen aan ONS aanpassen.
quote:Op zaterdag 28 augustus 2010 12:21 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Het is niet onze verantwoordelijkheid om de evolutie te laten slagen. Waarom zouden wij, zoals we nu zijn, daarvoor een zinnige maatstaf zijn? De evolutieleer beantwoordt alleen de vraag, waarin onze eigenheid zijn oorsprong vind.
'Wellicht'. Maar lekker makkelijk, zo'n one-liner met een paarquote:Op vrijdag 27 augustus 2010 14:45 schreef Knevelt het volgende:
[..]
Alles evolutionair willen verklarenEvolutionisme
Dat aan een fan van Andries Knevel vragen.quote:Op zaterdag 28 augustus 2010 16:46 schreef picodealion het volgende:
[..]
'Wellicht'. Maar lekker makkelijk, zo'n one-liner met een paar's er tussen. Heb je inhoudelijk wat toe te voegen?
Ja, het zou eerder in W&T moeten. Historisch gezien heeft de evolutietheorie wel een sterke invloed gehad op de filosofie. Nietzsches ubermensch en wille zur macht zouden nooit geformuleerd zijn zonder dat vlak daarvoor Darwin met z'n natuurlijke selectie was gekomen, waar de mens ook onder invloed van bleek te staan. Bij extensie is daarom tevens alle continentale filosofie alleen mogelijk geweest door de evolutietheorie.quote:Op donderdag 26 augustus 2010 20:22 schreef sneakypete het volgende:
Is het overigens niet tekenend voor de teloorgang van de filosofie dat zo'n beetje de helft van alle discussies op een filosofieforum gaan over darwinisme/evolutie?
De evolutietheorie behandelt niet het ontstaan van leven, helder lichtquote:Op donderdag 25 maart 2010 10:10 schreef watnuvaltvaltstraksniet het volgende:
•...De evolutietheorie het ontstaan van leven verklaart...
•...Leven te complex is om via een kansproces te kunnen ontstaan...
Och, vergeef t hem. Zelfs biologen maken geregeld de fout om evolutie te omschrijven als een 'agent', met doelen en behoeftes. Uiteraard weten ze dondersgoed dat evolutie niet zo werkt, maar in het gewone taalgebruik maak je die fout maar al te eenvoudig.quote:Op zaterdag 28 augustus 2010 18:50 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
De evolutietheorie behandelt niet het ontstaan van leven, helder lichtLet nou zelf eens op wat je typt.
quote:Op donderdag 25 maart 2010 10:10 schreef watnuvaltvaltstraksniet het volgende:
...heeft het niet begrepen!
Ik stel voor om het concept "übertheorie" in te voerenquote:Op donderdag 26 augustus 2010 01:14 schreef SpecialK het volgende:
[..]
Maar het is niet "maar een theorie". Dat is meer het punt van de TS denk ik.
Het ligt er maar aan welke evolutietheorie je aanhangt. Darwin zijn theorie gaat daar niet over, ook de moderne variant niet. Maar als je evolutie zou toepassen op de ontwikkeling van universa kan het weer wel. De singulariteitstheorie gaat hier onder andere over.quote:Op zaterdag 28 augustus 2010 18:50 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
De evolutietheorie behandelt niet het ontstaan van leven, helder lichtLet nou zelf eens op wat je typt.
Hier is een typisch menselijk mechanisme aan het werk; 'we' zien overal een verhaal in. Iedereen heeft weleens het idee dat een apparaat of voorwerp 'iets expres doet' (animisme), dat een willekeurig patroon iets voorstelt (gezicht in de wolken) of dat er ergens iets achterzit (reden voor een samenloop van omstandigheden).quote:Op zaterdag 28 augustus 2010 18:58 schreef Molurus het volgende:
[..]
Och, vergeef t hem. Zelfs biologen maken geregeld de fout om evolutie te omschrijven als een 'agent', met doelen en behoeftes. Uiteraard weten ze dondersgoed dat evolutie niet zo werkt, maar in het gewone taalgebruik maak je die fout maar al te eenvoudig.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |