abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 26 december 2012 @ 22:33:45 #201
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_120796899
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_121319699
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_122061197
25-01-2013

Print je eigen robot met 3D-printer


Een Fransman geeft zijn ontwerpen en bouwinstructies vrij voor een robot die je kan maken met 3D-printers. Het ontwerp moet doe-het-zelvers InMoov-robots laten bouwen met makkelijk verkrijgbare en relatief goedkope onderdelen, meldt Tweakers.net.

De Franse beeldhouwer en modelmaker Gael Langevin heeft ongeveer een jaar gewerkt aan zijn robotontwerp. InMoov werd gedurende die tijd steeds verder verfijnd en kan inmiddels geprint worden volgens de instructies die Langevin op zijn blog zette.

De humanoïde robot bestaat uit een hoofd, torso en twee armen. Alle onderdelen worden middels servo's aangestuurd en InMoov kan bediend worden met de stem van de eigenaar.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122586263
06-02-2013

Wetenschappers maken bionische mens

In Londen hebben wetenschappers een robot gepresenteerd die voor een groot gedeelte uit menselijke protheses bestaat. Met nagemaakte 'menselijke' onderdelen hopen de makers een volledig bionische robot te maken. De robot beschikt onder andere over een synthetisch hart.

De robot, die de naam Rex heeft gekregen, is ontwikkeld door de John Hopkins University in Baltimore en heeft tot nu toe ongeveer 1 miljoen dollar gekost. Volgens de makers is het de eerste bionische mens gebouwd uit protheses en synthetische organen. Rex beschikt onder andere over voet-, hand-, knie- en retina-protheses. Ook zijn er enkele inwendige organen ingebouwd, waaronder een kunstmatig hart dat zelfstandig kan functioneren.

In de toekomst willen de wetenschappers de bionische robot nog een aantal kunstmatige organen geven, waaronder een stel longen, een alvleesklier en een blaas. Het is nog onduidelijk wanneer Rex deze onderdelen zal ontvangen. Momenteel zou 60 tot 70 procent van de robot al uit nagemaakte menselijke onderdelen bestaan. Het zou echter nog niet mogelijk zijn om een mens in zijn geheel na te bouwen. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om de hersenen na te maken.

De wetenschappers verwachten niet dat er binnen afzienbare tijd een volledige functionerende mens nagebootst kan worden. Wel verwachten zij dat er binnen 10 jaar robots zullen bestaan die uit zichzelf een pen oppakken en ermee kunnen schrijven. Rex zal worden getoond in het Science Museum in Londen.



(tweakers.net)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122668593
08-02-2013

Badmintonrobot verhoogt efficiency

Het Flanders’ Mechatronics Technology Centre (FMTC) in het Belgische Heverlee heeft naar eigen zeggen de eerste robot ter wereld ontwikkeld, die in staat is om badminton te spelen.

Erg spectaculair ziet het langs een rail bewegende apparaat er niet uit en eigenlijk doet het er ook niet toe hoe nauwkeurig de automaat een shuttle kan retourneren. Het onderzoeksteam onder leiding van dr. Wim Symens heeft de sportieve robot vooral ontworpen om na te gaan hoe de energie-efficiëntie van het gebruikte computerprogramma te verbeteren valt. Het energieverbruik blijkt met vijftig procent omlaag te kunnen. Inmiddels heeft onder meer een producent van weefmachines belangstelling voor de ontwikkelde software getoond.

(technischweekblad.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122779055
11-02-2013

Exotherme reactie laat siliconen stuiteren



Harvard-onderzoekers hebben een robot bedacht die zich voortbeweegt dankzij explosies in zijn binnenste. Angewandte Chemie bericht over deze verrassende nieuwe toepassing van siliconenrubber, waarvan het nut helaas niet helemaal duidelijk is.

Dat het siliconenrubber het nog overleeft ook, is wellicht de opvallendste conclusie van George Whitesides (toch al een van de meest geciteerde chemici ter wereld) en collega’s.

De ‘zachte robot’ heeft de vorm van een driepuntige ster. De ‘benen’ zijn hol, en kunnen via leidingen worden gevuld met een mengsel van methaan en zuurstof. Via elektrische draden kun je vervolgens in een been naar keuze een vonk genereren die het gasmengsel laat reageren tot koolstofdioxide en water. Door de knal springt de robot minstens 30 cm de lucht in.

Dat dit functioneert heeft alles te maken met terugslagklepjes, die eveneens van silicium zijn gemaakt. Tijdens de explosie worden ze dichtgedrukt door de overdruk. Als daarna door afkoeling de druk weer terugloopt, gaat de klep weer open en laat de afgassen uit.

Volgens de onderzoekers kan zo’n ster minstens 30 sprongen achter elkaar maken zonder dat het siliconenrubber het door de hitte begeeft.

Volgens de nieuwsredactie van Nature dromen de onderzoekers al van een sterk vergrote versie voor reddingsoperaties in ruw terrein. Het idee is dan dat je hem over obstakels heen laat springen.

bron: news@nature

(c2w.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123357038
25-02-2013

Academici stellen gebruik van "dodelijke robots" in vraag



Mensenrechtenorganisaties en academici bereiden een campagne voor tegen het gebruik van "dodelijke robots" in oorlogsvoering, dat bericht de Amerikaanse technologiesite Wired. "In de VS worden tegenwoordig meer bestuurders van drones dan echte vliegtuigpiloten opgeleid", klinkt het onder andere. De tegenstanders vinden het gebruik van de toestellen bovendien weinig legaal en transparant.

"In de VS worden tegenwoordig meer bestuurders van drones dan echte vliegtuigpiloten opgeleid. Vooral jongemannen die heel goed videospelletjes kunnen spelen, maken kans om aangenomen te worden, aldus initiatiefnemer Noel Sharkey, professor robotica aan de universiteit van Sheffield. Sharkey klaagt ook de manier van werken aan: "De mannen houden een zwerm robots in de gaten, terwijl ze zelf amper gecontroleerd worden".

"Het is een branche waar heel veel geld mee gemoeid is", vervolgt hij, "maar er is een groot gebrek aan transparantie en legaliteit". "Mensen zijn denkende wezens met gevoelens. Wie zal aansprakelijk worden gesteld als het met een robot misloopt?", stelt de professor in vraag. "Zeker niet de robot."

De campagne kwam eind vorig jaar voor het eerst ter sprake na de bekendmaking van een rapport over oorlogsvoering met robots. De publicatie pleitte onder andere voor de stopzetting van de praktijk, alvorens ze algemeen gangbaar wordt. Ook drukkingsgroepen, activisten, andere academici en Jody Williams, die in 1997 de Nobelprijs voor de Vrede won, zetten hun schouders onder het initiatief.

De campagne gaat in april van start in het Britse Lagerhuis.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123446265
27-02-2013

Wetenschappers bouwen robotische vleermuisvleugel



Wat Batman kan, kunnen wetenschappers ook! Onderzoekers van Brown University hebben een heuse robotische vleermuisvleugel gebouwd.

De onderzoekers lieten zich voor de bouw van de vleugel inspireren door de grote vleermuis, of de vleerhond. De vleugel kan in een windtunnel op en neer klappen en genoeg kracht leveren om het luchtruim te kiezen en de luchtweerstand te weerstaan.

Experimenteren
De onderzoekers ontwikkelden de robotische vleugel om meer te weten te komen over hoe vleermuizen vliegen. Wanneer de vleugel actief is, kunnen de onderzoekers tal van gegevens verzamelen die echte vleermuizen ze niet kunnen geven. “We kunnen een vleermuis niet vragen om met een frequentie van acht hertz met de vleugels te klappen en vervolgens de frequentie op te schroeven naar negen hertz, zodat we kunnen kijken of dat een verschil maakt,” legt onderzoeker Joseph Bahlman uit. “Vleermuizen werken zo niet.” De robotische vleugel daarentegen wel: deze doet precies wat de onderzoekers willen. “We kunnen vragen beantwoorden als: ‘Zorgt het frequenter klappen met de vleugels ervoor dat deze gemakkelijker opstijgen en hoeveel energie kost het om vaker met de vleugels te slaan?’.”

Fouten maken
Het ontwikkelen van de vleugel heeft de onderzoekers al veel opgeleverd. “We hebben veel over vleermuizen geleerd door hun vleugels na te maken en daarbij ook fouten te maken. Zo braken bepaalde ‘gewrichten’ van de robotvleugel herhaaldelijk af. Door deze te omwinden met staalkabel kon dat voorkomen worden: net zoals gewrichtsbanden dat bij echte vleermuizen voorkomen.

De onderzoekers zetten hun experiment met de robotische vleugel voort. “We zouden graag nog andere materialen voor de vleugel willen proberen,” vertelt Bahlman. De onderzoekers hopen dat het uiteindelijk informatie zal opleveren die we kunnen gebruiken voor het ontwerpen van kleine, zeer efficiënte vliegtuigen.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 1 maart 2013 @ 09:39:29 #209
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_123490903
Big Dog is terug met upgrades *O*

Hij kan nu als een echte hond je stok terughalen....of jou gooien :P

Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_123528790
01-02-2013

Amerikaans leger laat sterke robot op 'menselijke manier' gooien

Het Amerikaanse leger heeft een sterke wandelende robot uitgerust met een arm waardoor het apparaat op een 'menselijke manier' kan gooien.


Foto: NU.nl Bekijk video

De BigDog, zoals de robot door ontwikkelaar Boston Dynamics genoemd is, is al sinds 2005 in ontwikkeling en wordt gefinancierd door het Amerikaanse leger.

De robot is 91 centimeter lang, 76 centimeter hoog en weegt 110 kilo. Het apparaat kan 6,5 kilometer per uur lopen en is in staat 150 kilo te tillen. De kracht en snelheid van de BigDog moet overigens nog verbeterd worden.

De robot kan zich door de vier poten met aparte sensoren gemakkelijk verplaatsten over moeilijk begaanbaar terrein. Deze poten bevatten drie computergestuurde gewrichten die 500 keer per seconde van positie kunnen veranderen.

Uit een filmpje dat door Boston Dynamics online is gezet, blijkt dat de BigDog nu ook een arm heeft waarmee hij in de video een betonblok optilt en weggooit.

"Het doel is technologieën te ontwikkelen die de kracht van de benen en torso gebruiken voor de beweging van de arm", aldus Boston Dynamics. "Deze benadering wordt door menselijke atleten al gebruikt en moet de prestaties van robots verbeteren."

Door: NU.nl/Colin van Hoek

(klik hier voor video)

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123649585
...
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_123869640
quote:
MIT ‘cheetah’ robot rivals running animals in efficiency

Robot’s custom-designed electric motors are powerful and efficient.

A 70-pound “cheetah” robot designed by MIT researchers may soon outpace its animal counterparts in running efficiency: In treadmill tests, the researchers have found that the robot — about the size and weight of an actual cheetah — wastes very little energy as it trots continuously for up to an hour and a half at 5 mph. The key to the robot’s streamlined stride: lightweight electric motors, set into its shoulders, that produce high torque with very little heat wasted.

The motors can be programmed to quickly adjust the robot’s leg stiffness and damping ratio — or cushioning — in response to outside forces such as a push, or a change in terrain. The researchers will present the efficiency results and design principles for their electric motor at the International Conference on Robotics and Automation in May.

Sangbae Kim, the Esther and Harold E. Edgerton Assistant Professor in MIT’s Department of Mechanical Engineering, says achieving energy-efficiency in legged robots has proven extremely difficult. Robots such as Boston Dynamic’s “Big Dog” carry heavy gasoline engines and hydraulic transmissions, while other electrically powered robots require large battery packs, gears, force sensors and springs to coordinate the joints in a robot’s leg. All this weighty machinery can add up to significant wasted energy, particularly when a robot’s legs need to make frequent contact with the ground in order to trot or gallop.

“In order to send a robot to find people or perform emergency tasks, like in the Fukushima disaster, you want it to be autonomous,” Kim says. “If it could run for more than two hours and search a large field, that would be useful. But one of the reasons why people think it’s impossible to make an electric robot that does this is because efficiencies have been pretty bad.”

Kim adds that part of the challenge in powering running machines with electric motors is that such robots require a flexible response upon impact, and high power, torque and efficiency — characteristics that have historically been difficult to achieve with electric motors.

To understand how an electrically powered system might waste little energy while running, the researchers first looked at general sources of energy loss in running robots. They found that most wasted energy comes from three sources: heat given off by a motor; energy dissipated through mechanical transmission, such as losses to friction through multiple gear trains; and inefficient control, such as energy lost through a heavy-footed step, as opposed to a smoother and more gentle gait.

The group then came up with design principles to minimize such energy waste. To combat heat loss from motors, the group proposed a high-torque-density motor — a motor that produces a significant amount of torque at a given weight and heat production. The team analyzed the relationship between motor size and torque, and designed custom motors that exceed the torque performance of commercially available electric motors.

The team found that such high-torque motors require fewer gears — a characteristic that would improve efficiency even more, as there would be less machinery through which energy could dissipate. Many researchers have used springs and dampers in series with motors to protect the robot from forceful impacts during locomotion, but it’s difficult to control a spring’s stiffness and damping ratio — which can be a problem if a robot has to traverse disparate surfaces, such as asphalt and sand.

“With our system, we can make our robotic leg behave like a spring or damper without having physical springs, dampers or force sensors,” Kim says.

Kim is the Esther and Harold E. Edgerton Assistant Professor in MIT’s Department of Mechanical Engineering. Photo: M. Scott Brauer

In addition to heat given off by a motor, the group found that another major source of energy loss comes from the force of impact as a robot’s leg hits the ground. Such forces can be strong enough to shake a machine and potentially cause damage. Engineers need to use dampers, or shock absorbers, to minimize shaking and stabilize such systems. But Kim says such dampers act to dissipate energy each time a leg meets the ground.

In contrast, the cheetah-bot’s electric motors capture this energy, feeding it back to the system to further power the robot.

“The majority of impact energy goes back to the battery because the damping is created by custom-designed electric control of the motor,” Kim says. “[The motor] regenerates energy that would have been lost.”

Kim adds that mounting motors and gears at the hip joint would also reduce energy loss by minimizing leg inertia: Some legged robots are designed with motors and gearboxes at each joint along a leg, which can be cumbersome and can lose more energy at every impact. With Kim’s design, 85 percent of the weight of the leg is concentrated at the hip joint, keeping the rest of the leg relatively lightweight.

The researchers also attached strips of Kevlar to connect sections of the robot’s legs, simulating the structure of tendons along a bone. The Kevlar strengthens the leg with little additional weight, and further reduces the leg’s inertia. The group also constructed a flexible spine out of rings of polyurethane rubber, sandwiched between vertebra-like segments. Kim hypothesizes that the spine moves along with the rear legs, and can store elastic energy while galloping.

To test the efficiency of the robot, the researchers ran it on a treadmill at a steady 5-mph clip. They measured the voltage and current of the battery, as well as that from each motor. They calculated the robot’s efficiency of locomotion — also known as cost of transport — and found that it was more efficient than robotic competitors such as Big Dog and Honda’s two-legged robot, ASIMO.

After digging through the literature on animal locomotion, the researchers plotted the cost of transport of various running, flying and swimming animals. They found that, not surprisingly, fliers were more efficient than runners, although swimmers were the most efficient movers. The cheetah robot, according to Kim’s calculations, falls around the efficiency range of humans, cheetahs and hunting dogs.

Currently the team is assembling a set of new motors, designed by Jeffrey Lang, a professor of electrical engineering at MIT. Kim expects that once the group outfits the robot with improved motors, the cheetah robot will be able to gallop at speeds of up to 35 mph, with an efficiency that rivals even fliers. The researchers are convinced that this approach can exceed biological muscle in many aspects, including power, torque and responsiveness.

“There are so many ways to design, and each legged robot has a different system,” Kim says. “If you design the motor properly, it’s more powerful, simpler robotics.”

Ron Fearing, a professor of electrical engineering and computer science at the University of California at Berkeley, says that simple springs can work well in small robots running on smooth terrain. But for rougher, more unpredictable terrain, he says the energy-recovery system of the MIT cheetah has big advantages.

“The cheetah robot has really pushed the technology in efficient motor design, low-loss transmissions, and low-inertia legs,” says Fearing, who did not contribute to the research. “By combining these with the regenerative motor drive system, so that mechanical energy from the leg can recharge the battery, that in my opinion has made a huge difference in efficiency, [and] an important step forward in making efficient, electrically driven running robots.”

In addition to Kim and Lang, the paper’s co-authors include Sangok Seok, Albert Wang, Meng Yee Chuah and David Otten, all of MIT.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_123946830
11-03-2013

Ook robots beschikken nu over hun eigen internet



Wanneer wij iets niet weten, zoeken we het op op het internet. En nu kunnen robots hetzelfde doen. Onderzoekers hebben een internet voor robots gecreëerd waar onze stalen vrienden informatie op kwijt kunnen en informatie af kunnen halen.

Robots komen we nu al op tal van plekken tegen. Een mooi voorbeeld zijn de robots die geheel zelfstandig ons huis stofzuigen. De robots zijn al tot heel wat in staat: zo weten ze precies welk stukje van het huis ze al gestofzuigd hebben en welk deel ze nog moeten doen. Ook niet onbelangrijk: de robotstofzuigers weten ook wanneer ze zich moeten opladen en doen dat vervolgens zelfstandig. Het is indrukwekkend, maar dit zijn eigenlijk nog maar hele simpele robots die simpele taken uitvoeren.

Intelligenter
In de toekomst willen onderzoeker robots gaan ontwikkelen die veel meer kunnen. Bijvoorbeeld robots die ons eten kunnen bereiden en het bij ons kunnen brengen. Maar hoe ingewikkelder de robot, hoe meer geheugen en computerkracht deze ook nodig heeft. Daarom zullen deze robots zwaar en duur zijn en niet zo snel op grote schaal geproduceerd en gebruikt gaan worden. Om dat te voorkomen, hebben onderzoekers nu een internet voor robots ontwikkeld.

In de cloud
Het internet heeft verschillende functies. Zo stelt het robots in staat om een deel van hun verwerkingsprocessen in de cloud te doen. Dat betekent dat ze lokaal niet meer zoveel geheugen nodig hebben en informatie toch supersnel (vaak zelfs sneller dan met een lokaal geheugen) kunnen verwerken.

Leren
Maar het internet biedt robots ook de gelegenheid om van elkaar te leren en informatie met elkaar te delen. Zo kan een robotstofzuiger bijvoorbeeld een kaart maken van de woonkamer die een andere robot vervolgens weer kan gebruiken wanneer deze door de kamer wandelt om zijn huisgenoten ontbijt te brengen. Robots hoeven dus niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden. In plaats daarvan bouwen ze op de informatie die hun ‘collega’s’ reeds hebben verzameld, zo stellen de onderzoekers in hun paper.

De onderzoekers verwachten dat robots dankzij hun eigen internet lichter, goedkoper en intelligenter worden. Ze hebben het internet voor robots de naam Rapyuta gegeven


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124034754
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 09:10 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-03-2013

Ook robots beschikken nu over hun eigen internet

[ afbeelding ]

Wanneer wij iets niet weten, zoeken we het op op het internet. En nu kunnen robots hetzelfde doen. Onderzoekers hebben een internet voor robots gecreëerd waar onze stalen vrienden informatie op kwijt kunnen en informatie af kunnen halen.

Robots komen we nu al op tal van plekken tegen. Een mooi voorbeeld zijn de robots die geheel zelfstandig ons huis stofzuigen. De robots zijn al tot heel wat in staat: zo weten ze precies welk stukje van het huis ze al gestofzuigd hebben en welk deel ze nog moeten doen. Ook niet onbelangrijk: de robotstofzuigers weten ook wanneer ze zich moeten opladen en doen dat vervolgens zelfstandig. Het is indrukwekkend, maar dit zijn eigenlijk nog maar hele simpele robots die simpele taken uitvoeren.

Intelligenter
In de toekomst willen onderzoeker robots gaan ontwikkelen die veel meer kunnen. Bijvoorbeeld robots die ons eten kunnen bereiden en het bij ons kunnen brengen. Maar hoe ingewikkelder de robot, hoe meer geheugen en computerkracht deze ook nodig heeft. Daarom zullen deze robots zwaar en duur zijn en niet zo snel op grote schaal geproduceerd en gebruikt gaan worden. Om dat te voorkomen, hebben onderzoekers nu een internet voor robots ontwikkeld.

In de cloud
Het internet heeft verschillende functies. Zo stelt het robots in staat om een deel van hun verwerkingsprocessen in de cloud te doen. Dat betekent dat ze lokaal niet meer zoveel geheugen nodig hebben en informatie toch supersnel (vaak zelfs sneller dan met een lokaal geheugen) kunnen verwerken.

Leren
Maar het internet biedt robots ook de gelegenheid om van elkaar te leren en informatie met elkaar te delen. Zo kan een robotstofzuiger bijvoorbeeld een kaart maken van de woonkamer die een andere robot vervolgens weer kan gebruiken wanneer deze door de kamer wandelt om zijn huisgenoten ontbijt te brengen. Robots hoeven dus niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden. In plaats daarvan bouwen ze op de informatie die hun ‘collega’s’ reeds hebben verzameld, zo stellen de onderzoekers in hun paper.

De onderzoekers verwachten dat robots dankzij hun eigen internet lichter, goedkoper en intelligenter worden. Ze hebben het internet voor robots de naam Rapyuta gegeven


(scientias.nl)
De professor die min of meer de leiding heeft over dit project krijgt soms van die mailtjes van die gekken die denken dat we skynet aan het oprichten zijn en bedreigen hem dan :')
  donderdag 14 maart 2013 @ 10:45:57 #215
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_124041554
quote:
7s.gif Op woensdag 13 maart 2013 23:47 schreef Dale. het volgende:

[..]

De professor die min of meer de leiding heeft over dit project krijgt soms van die mailtjes van die gekken die denken dat we skynet aan het oprichten zijn en bedreigen hem dan :')
Simpele zielen zijn dat. Blijft bizar hoeveel invloed een film kan hebben.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_124195097
16-03-2013

Shell experimenteert met scholen robotvisjes



De onderwaterwereld in de Golf van Mexico zal dit jaar worden opgeschrikt door scholen robotvisjes. Shell test de potentie van autonoom opererende minionderzeeërs, uitgerust met seismische sensoren, in de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden.

Nu nog gaat seismisch onderzoek op zee met schepen die kilometerslange meetkabels achter zich aanslepen. Het schip zendt met een luchtkanon akoestische signalen uit en microfoons in de meetkabels nemen het teruggekaatste signaal op. Aan de hand van het patroon van uitdoving onder verschillende hoeken van terugkaatsing is te bepalen wat zich in de ondergrond bevindt.

Het proces zou veel gemakkelijker verlopen zonder de polsdikke sleepkabels, die tientallen tonnen wegen. Shell investeerde daarom in de techniek van het Britse bedrijf Go Science, dat een efficiënt opererende school onderwaterrobots ontwierp.

Honderden, of zelfs duizenden robotjes navigeren ieder naar hun eigen plek op de zeebodem en vormen samen een sensornetwerk. Onder water communiceren de robots alleen met elkaar en enkele zogenaamde surface nodes, die aan het wateroppervlak blijven en gps-signalen (die niet onder water doordringen) omzetten in sonar. Als het moederschip zijn luchtkanon afvuurt, nemen de robotvisjes de uit de ondergrond teruggekaatste geluidssignalen op en slaan deze data op. Ze kunnen meerdere keren van positie wisselen, voor ze terug moeten naar het moederschip, waar de data worden uitgelezen.

Volgens Go Science halveert de techniek de duur en de kosten van onderzeese seismische expedities. Bovendien kan het onderzoek nu onder ijs plaatsvinden, wat beter seismisch onderzoek in het poolgebied mogelijk maakt.

De techniek zorgt ook voor nieuwe uitdagingen, vertelt Wim Walk, hoofd van de afdeling Novel Geophysical Measurement Technologies in het huisblad Shell Venster. ‘De snelheidswinst betekent óók dat er meer schepen nodig zijn en meer airguns die je simultaan moet afschieten. Dat levert een nieuwe it-uitdaging op, want om mogelijke interferentie van signalen tegen te gaan, heb je complexere software en scheidingsfilters nodig.’

(technisckweekblad.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124218346
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_124722170
libelle-copter
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_124783393
31-03-2013

Minirobots tonen aan hoe 'oerdomme' mieren weg vinden in ingewikkeld nest


© thinkstock.

Wetenschappers hebben minirobots ontwikkeld om het koloniegedrag van mieren te imiteren. Ze willen zo onderzoeken hoe de insecten hun weg vinden in een nest, meldt Tweakers.net.

Mierennesten bestaan namelijk uit een uitgebreid stelsel van gangen waarin mieren zich zowel verticaal als horizontaal moeten oriënteren. De dieren hebben echter nauwelijks hersencapaciteit, maar navigeren met de hulp van feromonen. Dat zijn signaalstoffen die het lichaam afscheidt, vergelijkbaar met hormonen.

Onderzoekers uit het Amerikaanse Newark en het Franse Toulouse hebben samen een robotsysteem ontwikkeld dat het gedrag van mieren imiteert. De minirobots, zo groot als een suikerklontje, gebruiken lichtpatronen in plaats van feromonen die opgepikt kunnen worden met twee sensoren.

Lichtspoor
In een experiment werden de minirobots zo ingesteld dat ze een lichtspoor volgden wanneer ze dat tegenkwamen. Er bleken geen verdere programmeertrucs nodig om de minirobots hun weg te laten vinden in een gangenstelsel, vergelijkbaar met de wijze waarop een mierenkolonie werkt.

Volgens de wetenschappers toont hun systeem aan dat mieren met minimale hersencapaciteit hun weg kunnen vinden in een ingewikkeld gangenstelsel. Hoewel het onderzoek niet direct praktische implicaties heeft, wordt vaak naar de natuur gekeken om systemen te optimaliseren.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124783398
quote:
0s.gif Op zondag 31 maart 2013 16:22 schreef Digi2 het volgende:
libelle-copter
31-03-2013

Robot vliegt zoals libelle

Het Duitse bedrijf Festo heeft een robot gemaakt die vliegt als een libelle. De BionicOpter kan in alle richtingen bewegen, en ook stilhangen in de lucht. Dat is een hele prestatie, want de vliegbewegingen van libelles zijn erg complex.

Het is mogelijk de libelle te besturen met een smartphone, al stuurt de robot dan zelf bij waar nodig. Elke vleugel, het hoofd en de staart worden door de processor apart aangestuurd, meldt Tweakers.net.

Het robotdiertje weegt 175 gram en heeft een lichaamslengte van 48 cm. De vleugels bestaan uit een frame van koolstofvezels met een dunne folie van plastic. In de ribbenkast bevindt zich een accu, negen stappenmotoren en een ARM-microcontroller met sensoren en draadloze modules. Het is niet bekendgemaakt hoe lang de accu meegaat.

Vermoedelijk gaat de robot niet verkocht worden omdat hij werd ontwikkeld in het kader van het Bionic Learning Network-programma van het bedrijf. Eerder maakte Festo al een robotversie van onder andere een vogel, een olifantenslurf en een vliegende pinguin.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124824165
02-04-2013

robot krijgt armen en handen

De Duitse humanoïde robot TORO (TOrque controlled humanoid Robot), heeft armen en handen gekregen.


TORO heeft armen en handen (Copyright: DLR)

De robot begon in 2009 als twee benen met hier bovenop een camera gemonteerd, maar is door de jaren steeds verder uitgegroeid. Eerder kreeg TORO ook al een bovenlichaam en een hoofd met daarin camera-ogen.

TORO is een looprobot van het DLR die onderzoekers inzicht moet geven in hoe deze technologie verder te ontwikkelen. De robot is niet erg snel; bijzonder is juist dat TORO opmerkelijk kleine voeten heeft. Dit maakt de looprobot minder stabiel, wat het lopen moeilijker maakt, maar volgens de onderzoekers kan TORO hierdoor gemakkelijk over obstakels heen klimmen. De toevoeging van een bovenlichaam, een hoofd en armen maken het lopen echter een nog grotere uitdaging voor de robot.

De onderzoekers willen TORO niet gebruiken om hem bepaalde taken aan te leren, wat bij dergelijke robots meestal wel het geval is, maar ze willen dat hun looprobot zich vooral leert bewijzen door meteen uit de voeten te kunnen in een onbekende omgeving. Flexibele gewrichten en sensoren in armen en handen moeten nieuwe inzichten opleveren.


Looprobot TORO is compleet. (Copyright: DLR)

Met zijn nieuwe armen en handen moet TORO ook andere proeven uit gaan voeren waarbij processen die mensen vaak onbewust doen in kaart worden gebracht. ‘Als personen bijvoorbeeld een zware deur openen, dan doen ze dat in een dynamisch proces’, vertelt DLR-medewerker Christian Ott. ‘Ze weten onbewust welke bewegingen er nodig zijn. Onze robot zou dit ook moeten kunnen.’ Om hier achter te komen, heeft TORO onder meer een sensor in de romp, die registreert hoe de versnelling en rotatiesnelheid van het bovenlichaam zijn bij een dergelijke actie. Ook moet TORO leren traplopen, waarbij de robot zichzelf vasthoudt aan de trapleuning.

(technischweekblad.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 6 april 2013 @ 00:37:10 #223
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_124940397
quote:
Wow! Creepy! Maar wat een vooruitgang weer ten opzichte van de vorige versie.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_124946224
quote:
_O_
If not now, then when.
  maandag 8 april 2013 @ 10:47:08 #225
93231 Sosa
Bolivian druglord
pi_125022578
Even een mooi artikeltje wat ik wil delen:

quote:


The difference between people and machine will blur as we trek through the decades ahead.


As we move into the late 2030s and 2040s, the most salient scenario is that we will merge with our technology gradually, not overnight. We may not experience a single great leap like a “Singularity;” instead, we could see many small steps as we slowly become more machine-like.

AI/Robots will eventually surpass human levels of intelligence and develop ability to self-replicate, increasing intelligence with each succeeding generation. This will produce an information explosion almost beyond imagination.

Our bodies will also evolve during this time. We will use nanobots to kill pathogens and cancer cells, then go into our brain and do benign things like enhance memory. Slowly, these nanobots will become more sophisticated.

We will direct these ‘smart bots’ to convert biological neurons into powerful non-biological ones, and rewrite our brain’s ‘software’. This will allow us to connect with machines and share their super-intelligence.

Eventually, every cell in our body will become non-biological, and our silicon-based minds will not only be able to interface seamlessly with machines, but will also easily connect with one another utilizing thought communications.

As robots develop new abilities, we will incorporate those abilities into our makeup. As the years unfold, we will become more machine-like and robots more human-like, the difference between human and machine will blur.

By century’s end, the merge could be complete; we would become a single species. And although our minds and bodies will be considered non-biological, our consciousness will forever preserve our definition as a human being.

The journey into this human-machine future will take place one benign, safe change at a time, beginning in late 2030s and ending sometime during the last half of this century.

Are you ready to live in a ‘cyborg’ world? I’ll admit it would certainly take some getting used to, but should this octogenarian writer survive the decades ahead; I say welcome to our human-machine future!

I only tell you once. Don't fuck me, Tony. Don't you ever try to fuck me.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')