Hoe weet je dat je dat beweerd?quote:Op donderdag 11 maart 2010 15:17 schreef Splet het volgende:
[..]
Ik beweer niet dat wij kunnen weten.
^^quote:Op donderdag 11 maart 2010 15:29 schreef Odysseuzzz het volgende:
[..]
Hoe weet je dat je dat beweerd?![]()
Is waarheid en kennis dan niet onlosmakelijk met elkaar verbonden?quote:Op donderdag 11 maart 2010 15:05 schreef Ribbenburg het volgende:
[..]
Kennistheorie/epistemologie gaat toch niet over waarheid, maar hoe we die kunnen kennen?
Volgens mij gaat ontologie over 'de aard van het zijnde', over wat waarheid is dus.
Geen idee. Maar ze hebben in ieder geval hun eigen filosofische vakgebied, en die zijn bij filosofen nooit geheel van elkaar gescheiden geloof ik.quote:Op donderdag 11 maart 2010 15:35 schreef mariox het volgende:
[..]
Is waarheid en kennis dan niet onlosmakelijk met elkaar verbonden?
Waar heb je het nou over? Ik vond het een mooie reactie.quote:Op donderdag 11 maart 2010 14:45 schreef Gubbe85 het volgende:
[..]
Aha, dus daarom is het om teen te
![]()
Zeg dat dan meteen..
![]()
Nee, integendeel zelfs, denk ik.quote:Op donderdag 11 maart 2010 15:35 schreef mariox het volgende:
[..]
Is waarheid en kennis dan niet onlosmakelijk met elkaar verbonden?
QFT.quote:Op vrijdag 12 maart 2010 18:40 schreef TheJewishGuy het volgende:
Waarheid is dat wat werkt. Elke waarheid is nou eenmaal een contextuele waarheid: het gekende is contextueel evenals de kenner. Een ieder die beweert de absolute waarheid te kennen, kent eigenlijk slechts zijn of haar absolute waarheid.
Hangt perspectivisme soms ook samen met maatschappelijke positie?quote:Op donderdag 11 maart 2010 16:11 schreef AryaMehr het volgende:
Wat dit betreft ben ik een aanhanger van het perspectivisme. De centrale stelling daarvan is dat de wereld 'is' zoals de mens ernaar kijkt: al onze ideen, observaties en oordelen worden bepaald door ons perspectief - en zijn dus nooit 'objectief', maar altijd 'subjectief' van aard. In de essay Over waarheid en leugen in buiten-morele zin (1873) schrijft Nietzsche dan ook enigszins bombastisch: 'Er zijn geen feiten, slechts interpretaties.'
Dit heb ik vaker horen vertellen, het zal dus wel een leugen zijnquote:Op woensdag 3 maart 2010 22:15 schreef Pluis_Konijn het volgende:
Ach.. wat is waarheid.
Ik zie het zo:
De waarheid is een leugen die zo vaak is verteld, dat het waarheid is geworden.
Wat is dit nou voor onzin vraag? Dat zie ik je overigens wel vaker doen. Op een (lap) tekst van iemand reageren met één ridicule vraag. Stop eerst maar eens wat niveau in je post en dan wil ik wellicht nog wel reageren.quote:Op vrijdag 12 maart 2010 19:19 schreef Ribbenburg het volgende:
[..]
Hangt perspectivisme soms ook samen met maatschappelijke positie?
Huh?quote:Op vrijdag 12 maart 2010 21:05 schreef AryaMehr het volgende:
[..]
Wat is dit nou voor onzin vraag? Dat zie ik je overigens wel vaker doen. Op een (lap) tekst van iemand reageren met één ridicule vraag. Stop eerst maar eens wat niveau in je post en dan wil ik wellicht nog wel reageren.
Neem mij niet kwalijk. Ik dacht dat je mijn stuk probeerde te ridiculiseren door te refereren aan het feit dat ik eerder in een ander topic schreef dat de mate van morele waardigheid en respect die een mens toekwam grotendeels afhankelijk was van de economische positie die hij in de maatschappij bekleeddequote:Op zaterdag 13 maart 2010 07:34 schreef Ribbenburg het volgende:
[..]
Huh?![]()
Als je zegt een aanhanger van het perspectivisme te zijn lijkt het me aannemelijk dat je ook weet waar je het over hebt. Daarom stel ik je er een vraag over. Of probeer je zo je eigen gebrek aan kennis te maskeren?
Prima. Ik kom hier - nadat ik heb gegeten - op terug.quote:Als iedereen een ander perspectief heeft, dan vraag ik mij dus af waar dat vandaan komt.
Dat hangt denk ik samen met de rol van charisma en rationaliteit waar moderne autoriteit zich op beroept zoals uit de doeken gedaan door Weber.quote:Op zondag 14 maart 2010 22:42 schreef Kees22 het volgende:
Dat nihilisme dreigt, dat snap ik wel, want ik herken het.
Maar dat macht gebaseerd is op waarheden, vraag ik me af.
Ik denk aan Cohen. Niet mijn favoriete politicus, maar er is een ding dat hij heel goed kan. Zoals iemand het verwoordde: "Bij overleg luistert hij en hij zit ondertussen na te denken. En dan komt hij opeens met een idee dat aan iedereen recht doet."
Dat is geen waarheid, en al helemaal geen vaststaande waarheid, maar eerlijkheid en rechtvaardigheid. Althans: binnen het kader van dit overleg.
Daar heb je wel een punt. Ik zat me al af te vragen over wat voor soort macht het nou ging.quote:Op zondag 14 maart 2010 23:51 schreef Ribbenburg het volgende:
[..]
Dat hangt denk ik samen met de rol van charisma en rationaliteit waar moderne autoriteit zich op beroept zoals uit de doeken gedaan door Weber.
Inderdaad, geen verheven Platoonse of Descartiaanse maar toegepaste/praktische rationaliteit.quote:Op zondag 14 maart 2010 23:58 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Daar heb je wel een punt. Ik zat me al af te vragen over wat voor soort macht het nou ging.
De macht die gebaseerd is op waarheid is dan de macht om te dwingen en daarvoor moet een geldige, dus ware reden zijn.
De macht van de rationaliteit is het vermogen om het nut van een bepaalde gedrag te (laten) zien en dat is geen kwestie van waarheid, maar van welbegrepen eigenbelang van de deelnemers.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |