De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!Stem af op de StemWijzer 2010
Geachte heer, mevrouw,
Vandaag is het op de kop af één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze mail is u ook per brief gestuurd met daarbij een origineel stempotlood en een verkiezingskalender met belangrijke data. Het aloude stempotlood gaat weer een belangrijke rol spelen, net als de vernieuwde StemWijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Met deze mail presenteren wij graag de StemWijzer 2010. U kunt de populaire website alvast tegen een gunstige prijs voor uw gemeente vastleggen. Maar natuurlijk niet voordat u deze gezien heeft. Daarom is op
www.stemwijzer.nl/2010 de StemWIjzer van de fictieve gemeente Raeden te zien. Hier krijgt u een goed beeld van de gemeentelijke StemWijzer 2010.
StemWijzer op maat / Workshop
De StemWijzer wordt voor uw gemeente op maat gemaakt. Het maken van een StemWijzer begint met een workshop met politieke partijen in uw gemeente. Partijen geven tijdens die bijeenkomst aan welke onderwerpen het belangrijkst zijn. Het IPP formuleert op basis van deze bijeenkomst en na analyse van de partijprogramma’s een groslijst van stellingen die aan de partijen ter beantwoording wordt voorgelegd. De partijen geven ook zelf een toelichting op die standpunten. In de StemWijzer worden uiteindelijk vooral stellingen opgenomen waar partijen duidelijk van mening over verschillen. Het gaat per slot van rekening om de inhoud en er moet iets te kiezen zijn!
Inwoners en partijen denken mee
Voor de StemWijzer 2010 bestaat verder de mogelijkheid om al vanaf oktober 2009 suggesties voor stellingen aan te leveren in de stellingen-wiki. Gebruikers kunnen met behulp van de populaire wiki-methode, bekend van de internet-encyclopedie Wikipedia, stellingen bewerken en aanvullen. Al in een vroeg stadium kunt u zo inwoners en partijen bij de totstandkoming van de StemWijzer betrekken. Het IPP opent de wiki met de stellingen die in 2006 in uw gemeente gebruikt werden of met een algemene lijst met stellingen over de beleidsterrein waar de gemeente zich mee bezighoudt. Het IPP gebruikt de uitkomsten van de wiki als extra inspiratiebron bij het formuleren van stellingen.
Verbeterde versie
Na iedere verkiezing wordt de StemWijzer na gebruikersonderzoek geëvalueerd en verbeterd. Ook in de nieuwe StemWijzer 2010 is een aantal belangrijke verbeteringen aangebracht. Zo bestaat nu de mogelijkheid om al tijdens het invullen van de StemWijzer de toelichting van partijen per stelling te bekijken. In het resultatenscherm ligt minder de nadruk op de hoogst scorende partij en meer nadruk op een overzichtelijke vergelijking tussen de eigen standpunten en de partijstandpunten.
Ook nieuw is de mogelijkheid om in korte afzonderlijke reclamespotjes de lijsttrekkers een persoonlijk stemadvies te laten uitspreken. De filmpjes kunnen bij de StemWijzer worden geplaatst en/of door de lokale omroep worden uitgezonden.
Hogere opkomst
Uit onderzoeken blijkt telkens weer dat de StemWijzer kiezers een goede ondersteuning biedt bij het maken van een partijpolitieke keuze. Daarnaast draagt de StemWijzer bij aan een hogere opkomst; zo blijkt dat meer dan 10% van de gebruikers eerst niet van plan was te gaan stemmen, maar na het doen van de StemWijzer daar alsnog anders over denkt.
Tarieven
Het tarief voor de StemWijzer 2010 bedraagt ¤ 8.250,- als basisbedrag plus ¤ 250,- per deelnemende partij. Beslist u voor 1 augustus 2009 dan ontvangt u ¤ 1.000,- korting en betaalt u slechts ¤ 7.250,-. Vanaf 1 januari 2010 wordt de prijs ¤ 9.250,-. Het tarief per partij blijft ongewijzigd. Na 20 januari 2010 is het helaas niet meer mogelijk een StemWijzer te bestellen. Prijzen zijn exclusief BTW.Bestellen / informatie
U kunt de StemWijzer direct bestellen of eerst een vrijblijvende offerte aanvragen. Dit kan via het mailadres info@stemwijzer.nl. Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met projectleider (weggehaald)
Surf nu naar
www.stemwijzer.nl/2010 en bekijk de vernieuwde StemWijzer 2010!
Met vriendelijke groet,
Instituut voor Publiek en Politiek
Nel van Dijk, directeur
Bron:
Gemeente Zwijndrecht