toen ik dit topic las wilde ik ook al een verhaaltje gaan schrijven over de sovjet-unie.quote:Op zaterdag 26 december 2009 02:47 schreef remlof het volgende:
De wereld is behoorlijk veranderd sinds september 2001, of tenminste de wereld zoals wij die zien. Eigenlijk is die verandering al tien jaar eerder begonnen met het verdwijnen van de Sovjet-Unie, of eigenlijk al met de introductie van perestrojka door Gorbatsjov. Dat betekende het einde van de bi-polaire machtsverhoudingen in de wereld.
Zolang er nog een machtsevenwicht bestond tussen "het westen" en "het oostblok" corrigeerden die twee elkaar. De Sovjet-Unie heeft gezorgd dat de Amerikanen zich moesten terugtrekken uit Vietnam en de Amerikanen hebben door hun steun aan de Mujahuddin gezord dat de Sovjets zich terugtrokken uit Afghanistan.
In 1991 begon het al, de bevrijding van Koeweit en de invasie van Irak waren nooit mogelijk geweest met een machtige Sovjet-Unie. Wat de Amerikanen daarvan leerden was dat ze eigenlijk hun gang konden gaan op buitenlands gebied, zolang ze hun bondgenoten maar meekregen. De arabische wereld kon niet langer rekenen op steun uit Moskou. Dàt heeft uiteindelijk geleid tot de aanval op New York op 11 september 2001.
De ontwikkelingen in de Nederlandse politiek zijn een direct gevolg van die globale ontwikkelingen. Ook droeg eraan bij dat we op zoek waren naar een nieuwe vijand, na het letterlijke failliet van het communistische machtsblok. Die lijken we gevonden te hebben in het islamisme.
Ho ho niet zo snel, ik vind inderdaad dat individualisme aan de top moet staan, en dat het recht van de sterkste moet gelden. Máár, en een hele grote máár, de mensen die dat niet kunnen zijn geen onderdeel van dat systeem vind ik, die moet je ten alle tijden helpen en ondersteunen.quote:Op zaterdag 26 december 2009 03:05 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dat moet een misverstand zijn.
Een van de argumenten voor de superioriteit van het systeem van de VSvA is "the balance of powers". Naast de trias politica is er ook een systeem gebouwd, waardoor de diverse politieke, economische en maatschappelijke machten elkaar in evenwicht houden en corrigeren.
Naar mijn idee wordt het recht van de sterkste daardoor gematigd en daar ben ik blij om.
Maar jij suggereert hier nu, dat je het recht van de sterkste groots vindt.
Dat klinkt inderdaad al veel genuanceerder.quote:Op zaterdag 26 december 2009 03:58 schreef De_Ruyter het volgende:
[..]
Ho ho niet zo snel, ik vind inderdaad dat individualisme aan de top moet staan, en dat het recht van de sterkste moet gelden. Máár, en een hele grote máár, de mensen die dat niet kunnen zijn geen onderdeel van dat systeem vind ik, die moet je ten alle tijden helpen en ondersteunen.
Ik zal nooit, maar dan ook nooit, pleiten voor het in de goot laten liggen van mensen met een handicap of verstandelijke beperking of een moeder in de bijstand, en vind dat ook een van de dingen waarin de Verenigde Staten wat minder is dan Nederland.
Voor de rest vind ik inderdaad dat het het recht van het sterkste is, en dat was voornamelijk mooi omdat de Twin Towers in private handen waren. Moet je nagaan, iemand die dat gewoon bezit, ik heb er alleen maar ontzag voor.
Daar is dan ook helemaal niks mis mee, en het principe dat mensen die foute keuzes maken of de kennis en kunde niet hebben ook die rijkdom niet bemachtigen is ook niks mis mee. Dat is juist het principe van het ongelijkheidsbeginsel als het gaat om zelfontplooiing. Een mate van economische en intellectuele ongelijkheid is juist iets waar de Amerikaanse samenleving op gebouwd is.quote:Op maandag 28 december 2009 11:53 schreef Kees22 het volgende:
Gevonden. Ik was ons even kwijt.
[..]
Dat klinkt inderdaad al veel genuanceerder.
Ik ben er zeker voor om elke mens ooptimaal tot ontplooiing te laten komen en dat leidt al snel tot het overheersen van de sterkste. Of de slimste. Op zich is dat goed, omdat de hele groep dan optimaal kan profiteren van zijn talenten. Maar zoals de geschiedenis bewijst: het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen en als een sterkste of slimste ongeremd zijn gang kan gaan, worden de zwakkeren en dommeren al snel de dupe.
Niet kunnen is een ook rekbaar begrip. En soms is niet willen ook zeer verdedigbaar. Niet iedereen hoeft ambitieus te zijn, en sommige mensen maken verkeerde keuzes, waar ze nog jaren lang last van hebben.
Niet een bewijs van scheve verdeling van mogelijkheden, immers iedereen kon dat doen, alleen niet iedereen zál het doen omdat het uitermate moeilijk is en veel vereist. Ik kan dus alleen maar respect opbrengen voor wat die meneer heeft kunnen financieren met zijn eigen geld. Ik vond die torens dus kort samengevat staan voor mijn ideaalbeeld.quote:Dat de Twin Towers in private handen waren, maakt mij een beetje achterdochtig. Excessieve rijkdom maakt mij altijd achterdochtig: het is een een bewijs van scheve verdeling van mogelijkheden. En dat die scheef is, is een natuurlijke toestand, maar excessen zijn niet natuurlijk.
O, maar ik vind blind collectivisme en volkomen gelijkschakeling ook verwerpelijk. Een mens moet wel een beetje eer van zijn eigen werk kunnen hebben.quote:Op maandag 28 december 2009 12:13 schreef De_Ruyter het volgende:
[..]
Daar is dan ook helemaal niks mis mee, en het principe dat mensen die foute keuzes maken of de kennis en kunde niet hebben ook die rijkdom niet bemachtigen is ook niks mis mee. Dat is juist het principe van het ongelijkheidsbeginsel als het gaat om zelfontplooiing. Een mate van economische en intellectuele ongelijkheid is juist iets waar de Amerikaanse samenleving op gebouwd is.
Je hebt gelijk dat dat bepaalde mensen uitsluit, maar dat zal je altijd houden, sommige mensen zijn nou eenmaal meer ambitieus en hebben meer kennis dan de ander, en zullen dus ook wat hoger op de sociale ladder klimmen dan de gemiddelde persoon. En eigenlijk vind ik dat wel goed, want het inspireert mensen om het beste uit zich te halen, als iedereen gelijk zou eindigen zou niemand er ook meer moeite voor doen.
Kijk maar naar het systeem in de toenmalige Sovjet Unie, als de quota behaald waren gingen ze gewoon naar huis en niks doen, niet boven zichzelf uit stijgen of extra moeite doen. Gewoon doen wat iedereen doet en dan naar huis. Uiteindelijk iets waar ze aan kapot gingen, namelijk economische problemen.
[..]
Niet een bewijs van scheve verdeling van mogelijkheden, immers iedereen kon dat doen, alleen niet iedereen zál het doen omdat het uitermate moeilijk is en veel vereist. Ik kan dus alleen maar respect opbrengen voor wat die meneer heeft kunnen financieren met zijn eigen geld. Ik vond die torens dus kort samengevat staan voor mijn ideaalbeeld.
Rosenthal is later in zijn leven er op teruggekomen. Ik las ooit een interview in de Volkskrant waar hij vertelde dat hij langzamerhand van Zionist veranderde in een persoon met de overtuiging dat Israel haar eigen graf graaft.quote:Op zaterdag 26 december 2009 05:27 schreef Lyrebird het volgende:
De ontwikkelingen waar de TS over rept, hebben MI te maken met de vrijheid van informatie, de toegang tot het internet.
Jarenlang hebben we onze informatie gekregen van Nederlandse kranten, van het Nederlandse NOS en van onze Nederlandse buren. Die focuseerden hun aandacht met name op wat er in Nederland, in de VS, in de USSR en in Israel gebeurde. En dat was het wel zo'n beetje.
In Israel had je bijvoorbeeld Edo Rosendaal (of zoiets), die met een lieve stem het wel en wee van de Israeliers en Palestijnen van commentaar voorzag. Edo was MI niet helemaal neutraal, en gaf ons een Israelische blik op het probleem. Daardoor was de Nederlandse opinie op de hand van de Israeli's. Maar met meer zenders en het internet, en een wisseling van de wacht bij het NOS journaal, veranderde dat.
Iets soortgelijks zagen we in Nederland. Jarenlang was multicul het ideaal, en werd alle kritiek op het multiculideaal door de media weggefilterd. Ik denk daarbij aan Hans Janmaat, die werd doodgezwegen.
11 September was niet alleen een mijlpaal in de verhouding tussen het Westen en de Islamitische wereld, nee het was ook een mijlpaal in het gebruik van nieuwe media, het uitwisselen van informatie en het failliet van bijvoorbeeld de oude politiek. Het feit dat Fortuijn zo veel succes had, was omdat veel mensen eindelijk hoorden dat zij niet de enigen waren die er zo over dachten.
Een ander punt is de hele discussie over global warming. Dit was MI nooit een issue geweest als we niet constant gebombardeerd werden met rare weersituaties in andere delen van de wereld. In mijn jeugd heb ik zelden een sneeuwvlokje gezien, maar dat was geen nieuws. We hadden jarenlang geen Elfstedentocht, maar dat was geen nieuws. Maar plotseling was iedere scheet van het weer een hot item.
Kortom, door veranderingen in de media veranderde ons wereldbeeld. Maar wijzelf, als volk en als politiek, veranderde slechts moeizaam mee. Je kunt je afvragen of dat een goede ontwikkeling is geweest. Het zal allemaal wel loslopen, zoiets heeft tijd nodig, want het is normaal voor iets dat we vooruitgang noemen.
Volgens mij niet.quote:Op maandag 28 december 2009 13:44 schreef FunkyHomosapien het volgende:
zijn jullie nou bezig met een discussie in een verkeerd topic? volgens mij wel.
Mee eens. 11 September is aangegrepen door de overheden wereldwijd om nog meer greep op alle informatiestromen te krijgen. Als argument wordt terrorismebestrijding gebruikt, maar of deze terrorismebestrijding werkt is niet duidelijk - terwijl iedereen last heeft van beperkende maatregelen of privacy-inbreuk.quote:Op maandag 28 december 2009 23:54 schreef Kees22 het volgende:
Overigens heb ik niet het gevoel dat 11/9/01 op zichzelf iets essentieels veranderd heeft. Wel is die gelegenheid aangegrepen om allerlei veiligheidsmaatregelen, die de overheid toch al lang wilde invoeren, eindelijk eens door te drukken. De discussie over het indentiteitsbewijs loopt al zolang ik me herinner, dat is dus vanaf pakweg 1965. Maar steeds werd de invoering weggestemd. Tot na 11 september 2001.
En de wet wordt vooral gebruikt om brommerettertjes een extra hoge boete te geven.
Afgezien van de veiligheidsmaatregelen die altijd al in opspraak waren kan ik je hier toch niet gelijk in geven, als ik kijk naar de jaren vóór 9/11 en hoe de verhoudingen tussen religies, mensen en achterdocht nu is (en zelfs op internationaal diplomatiek niveau) dan kan ik wel durven stellen dat 9/11 een keerpunt was.quote:Op maandag 28 december 2009 23:54 schreef Kees22 het volgende:
Overigens heb ik niet het gevoel dat 11/9/01 op zichzelf iets essentieels veranderd heeft. Wel is die gelegenheid aangegrepen om allerlei veiligheidsmaatregelen, die de overheid toch al lang wilde invoeren, eindelijk eens door te drukken. De discussie over het indentiteitsbewijs loopt al zolang ik me herinner, dat is dus vanaf pakweg 1965. Maar steeds werd de invoering weggestemd. Tot na 11 september 2001.
En de wet wordt vooral gebruikt om brommerettertjes een extra hoge boete te geven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |