abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 12 december 2009 @ 08:20:20 #51
136 V.
Like tears in rain...
pi_75542777
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 05:24 schreef Erasmo het volgende:
V, heb je een tajine in huis?
Nope, maar daar kan wat aan gedaan worden (ws over een paar maanden als we verhuisd zijn naar een huis met een beduidend grotere keuken

Dus kom maar met tips.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_75543954
Om te koken met een tajine heb je toch geen grotere keuken nodig? Gewoon op het gas kan dat ding toch?
:-S
Fake it baby - They won't even know!
You can make it ?
Cos everybody knows that that's the way to go
pi_75544421
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 02:08 schreef vaagsel het volgende:

[..]

Prachtig boek, maar je moet wel van kaas houden .
No problemo Maar misschien wel voor TS, dan.
pi_75544537
Lust je geen kaas of wil je liever geen zuivel eten uit principiële overwegingen?

In vegetarische kookboeken wordt toch vaak terug gegrepen op zuivel namelijk, dus dan zou het misschien makkelijker zijn om een goed veganistisch kookboek te kopen.
Als het alleen een kwestie van lusten is, wat is het dan dat je niet lekker vind? Want er bestaan zoveel verschillende soorten kaas, dan moet er wel wat te vinden zijn wat je wel lekker vind.
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  zaterdag 12 december 2009 @ 12:04:50 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75545022
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 08:10 schreef Verbal het volgende:

[..]

Niet mijn bedoeling. En sorry dat ik fel reageer, maar toen ik dit topic opende en het woord biologisch typte begon ik mentaal al af te tellen tot het moment dat jij hier iets negatiefs zou komen zeggen (serieus).

Maar goed. Bygones dan maar.

V.
Okay
even voor alle duidelijkheid, ik ben ook blij als mijn eten gewoon lekker in de wei kan lopen. Daarom koop ik ook lamsvlees, wat lekker in de wei loopt, maar gewoon bij de turk, omdat ik niet in de groene weg slager geloof. Dat ie gewonen medicamenten krijgt en niet esotherische onzin vind ik alleen maar goed. Kunsmest wordt op lammerweiden sowieso niet gebruikt.
Varkensvlees heb ik altijd moeite mee gehad, ik kon vrijwel nergens meer goed varkensvlees kopen, allemaal mager modevlees, ook bij de groene weg. Heb nu echter een paar handelaren gevonden bij mij in de buurt die Iivar verkopen, www.livar.nl scharrelvarkens die echt mogen modderwoelen en bovendie nog echt dik mogen worden.
Ik betaal graag meer voor beter vlees, maar dan moet het vlees ook beter zijn, en niet alleen maar een verhaal zijn en dan net zo mager en jong geslacht als elders.
Rundvlees koop ik voornamelijk bij een bevriende horecaslager, die zelf (gedeeltelijk) zijn beesten uitzoekt en slacht. Hij is eigenlijk de enige die me gemarmerd vlees kan bezorgen. Aan het vet in het vlees zie je overginds al een hoop, is het geel dan is het beest gevoerd met mais en waarschijnlijk op stal gehouden, ook in de zomer. Is het vlees er mager is het beest jong geslacht, het heeft nog geen tijd gehad dikker te worden. Wit vet en doorregen vlees is een goede indicatie dat het beest in de wei heeft gestaan en gras gegeten, niet al te jong is, en veel energie heeft kunnen steken in het aanleggen van een vetvoorraad, melkvee steekt veel energie in het maken van melk.
Dit zijn indicaties trouwens.
Ik koop ook graag bij boeren, is echter een beetje probleem dat veel boeren die vlees verkopen ten eerste Limousin houden, en deze koeien zijn volgens mij chronisch bloedarmoede beesten, want het vlees is veel te licht van kleur. Nota Bene, hoe donkerder het vlees, hoe meer het doorbloed is, hoe meer het beest bewogen heeft. Waarom is echt wild als ree bijna zwart zo donker paars is.
Eieren eet ik eigenlijk alleen maar van eigen kippen, die zijn ten eerste dagvers, en smaken veel beter,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zaterdag 12 december 2009 @ 12:30:56 #56
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_75545655
Pietverdriet ik krijg altijd honger van jouw posts

En ik geef je volkomen gelijk een beetje doorregen vlees zie je amper meer. En mensen zijn tegenwoordig al helemaal panisch als ergens een bobbeltje vet aan zit. En juist dat geeft het vlees die lekkere smaak.

Haha ik vind het altijd wel grappig om te zien hoe mensen gruwelen als ik vertel dat ik een varkenspoot in de snert doe en dat terwijl het zooooo lekker is.
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  zaterdag 12 december 2009 @ 14:05:16 #57
136 V.
Like tears in rain...
pi_75547899
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 11:00 schreef Dandilion het volgende:
Om te koken met een tajine heb je toch geen grotere keuken nodig? Gewoon op het gas kan dat ding toch?
:-S
Whehehe, weet ik, maar ik kan nu mijn pannen al niet goed kwijt. Vandaar. Ik wil ook nog een broodrooster en een ander koffie-apparaat en dat wacht ook tot na de verhuizing

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  zaterdag 12 december 2009 @ 14:06:02 #58
136 V.
Like tears in rain...
pi_75547925
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 11:40 schreef mjan het volgende:
Lust je geen kaas of wil je liever geen zuivel eten uit principiële overwegingen?
Ik ben dol op kaas, maar ik merk dat het heel erg snel de spuigaten uitloopt en voor je het weet ben je knettervet. Vandaar.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  zaterdag 12 december 2009 @ 14:09:48 #59
136 V.
Like tears in rain...
pi_75548019
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 12:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Okay
even voor alle duidelijkheid, ik ben ook blij als mijn eten gewoon lekker in de wei kan lopen. Daarom koop ik ook lamsvlees, wat lekker in de wei loopt, maar gewoon bij de turk, omdat ik niet in de groene weg slager geloof. Dat ie gewonen medicamenten krijgt en niet esotherische onzin vind ik alleen maar goed. Kunsmest wordt op lammerweiden sowieso niet gebruikt.
Varkensvlees heb ik altijd moeite mee gehad, ik kon vrijwel nergens meer goed varkensvlees kopen, allemaal mager modevlees, ook bij de groene weg. Heb nu echter een paar handelaren gevonden bij mij in de buurt die Iivar verkopen, www.livar.nl scharrelvarkens die echt mogen modderwoelen en bovendie nog echt dik mogen worden.
Ik betaal graag meer voor beter vlees, maar dan moet het vlees ook beter zijn, en niet alleen maar een verhaal zijn en dan net zo mager en jong geslacht als elders.
Rundvlees koop ik voornamelijk bij een bevriende horecaslager, die zelf (gedeeltelijk) zijn beesten uitzoekt en slacht. Hij is eigenlijk de enige die me gemarmerd vlees kan bezorgen. Aan het vet in het vlees zie je overginds al een hoop, is het geel dan is het beest gevoerd met mais en waarschijnlijk op stal gehouden, ook in de zomer. Is het vlees er mager is het beest jong geslacht, het heeft nog geen tijd gehad dikker te worden. Wit vet en doorregen vlees is een goede indicatie dat het beest in de wei heeft gestaan en gras gegeten, niet al te jong is, en veel energie heeft kunnen steken in het aanleggen van een vetvoorraad, melkvee steekt veel energie in het maken van melk.
Dit zijn indicaties trouwens.
Ik koop ook graag bij boeren, is echter een beetje probleem dat veel boeren die vlees verkopen ten eerste Limousin houden, en deze koeien zijn volgens mij chronisch bloedarmoede beesten, want het vlees is veel te licht van kleur. Nota Bene, hoe donkerder het vlees, hoe meer het doorbloed is, hoe meer het beest bewogen heeft. Waarom is echt wild als ree bijna zwart zo donker paars is.
Eieren eet ik eigenlijk alleen maar van eigen kippen, die zijn ten eerste dagvers, en smaken veel beter,
Okee. Wat is precies jouw probleem met de Groene Weg, dan, want wat wat jij hier vertelt komt me niet bekend voo? Ik heb mij door onze slager laten uitleggen wat en hoe en een en ander is ook merkbaar aan de kwaliteit van het (varkens)vlees. Dat is juíst vettig, net als de ham. Mij eigenlijk te vettig, want ik houd niet zo van die randen (maar mijn vrouw wel, dus dat lost zich op ). Sterker nog, die slager van ons was knetterprincipieel daarin (en als hij niet dood zou zijn zou hij dat nog steeds zijn), dus ik vind het moeilijk te geloven dat hij deel zou hebben uitgemaakt van een sjoemelschema.

V.

[ Bericht 1% gewijzigd door V. op 12-12-2009 16:55:23 ]
Ja inderdaad, V. ja.
  zaterdag 12 december 2009 @ 14:31:56 #60
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75548544
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 14:09 schreef Verbal het volgende:

[..]

Okaa. Wat is precies jouw probleem met de Groene Weg, dan? Want ik heb mij door onze slager laten uitleggen wat en hoe, en dat was wat jij hier vertelt. Ook merkbaar aan de kwaliteit van het (varkens)vlees. Dat is juíst vettig, net als de ham. Mij eigenlijk te vettig, want ik houd niet zo van die randen (maar mijn vrouw wel, dus dat lost zich op ). Sterker nog, die slager van ons was knetterprincipieel daarin (en als hij niet dood zou zijn zou hij dat nog steeds zijn), dus ik vind het moeilijk te geloven dat hij deel zou hebben uitgemaakt van een sjoemelschema.

V.
Mijn probleem met de groene weg slagers die ik ken, dat die mager tot broodmager vlees hebben, zowel rund als varken. Ten eerste is dat smakeloos, ten tweede jong geslacht
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 12 december 2009 @ 16:43:30 #61
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_75552003
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 08:20 schreef Verbal het volgende:

[..]

Nope, maar daar kan wat aan gedaan worden (ws over een paar maanden als we verhuisd zijn naar een huis met een beduidend grotere keuken

Dus kom maar met tips.

V.
Bij de Xenos willen ze nog wel eens staan. Erg geschikt om stoofpotjes in klaar te maken
  zaterdag 12 december 2009 @ 17:46:34 #62
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_75553902
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 17:14 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou graag vlees kopen van dieren die het beter hebben gehad, alleen is er daar nog geen echt keurmerk voor. Nogmaals, biologisch zegt alleen iets over het voer dat ze gegeten hebben. En misscchien de medicijnen die wel of niet gebruikt zijn. Geslacht worden ze gewoon op dezelfde manier hoor, in dezelfde slachterijen. Maar snap niet wat daar nou weer mis mee zou zijn trouwens. Denk je dat biologische varkens geeuthaniseerd worden of zo? Dat de boer en familie er gezellig in de stal om heen komen staan om afscheid te nemen en 'm een spuitje te geven?
De keurmerken zeggen weldegelijk een hoop over de leefomstandigheden, medicijngebruik, lichamelijke ingrepen die toegestaan zijn etc.

De site van de dierenbescherming geeft er een overzicht van, en ze hebben zelf een eigen keurmerk wat op bepaalde stukken vlees bij onder meer de AH te vinden is, wat op de site volledig uitgelegd is waar het vlees aan dient te voldoen.
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
pi_75554398
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 12:47 schreef ColdFeet het volgende:
Of verdiep je in de Indiase keuken

The Vegeterranean staat ook nog op mijn verlanglijst. Schijnt erg goed te zijn.
Ziet er allemaal fantastisch lekker uit, maar wel hele bewerrkelijke recepten.
  zaterdag 12 december 2009 @ 18:38:20 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75555266
Er is een japanse vegetarische keuken, ontwikkeld door boedistische monniken, die is waanzinnig goed, tempel van Ryuanji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ryuanji
http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhist_cuisine

[ Bericht 52% gewijzigd door Pietverdriet op 12-12-2009 18:53:16 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75555477
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 16:43 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Bij de Xenos willen ze nog wel eens staan. Erg geschikt om stoofpotjes in klaar te maken
Ik zou een tajine bij een Marokaanse winkel kopen, of mee laten brengen uit Marokko of ander land.
Fake it baby - They won't even know!
You can make it ?
Cos everybody knows that that's the way to go
pi_75556874
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 18:07 schreef LoudGirl het volgende:

[..]

Ziet er allemaal fantastisch lekker uit, maar wel hele bewerrkelijke recepten.
Ik heb geen hekel aan koken Of is het echt ondoenlijk?
pi_75557229
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 19:28 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ik heb geen hekel aan koken Of is het echt ondoenlijk?
Niets is ondoenlijk, maar het is niet voor doordeweekse dagen, zeg maar. Je kunt altijd de garnering weglaten of maar één onderdeel van een samengesteld gerecht maken. Wel veel nieuwe ideeën!
  zondag 13 december 2009 @ 06:27:05 #68
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_75570163
quote:
Op zaterdag 12 december 2009 18:45 schreef Dandilion het volgende:

[..]

Ik zou een tajine bij een Marokaanse winkel kopen, of mee laten brengen uit Marokko of ander land.
Daar worden je gerechten echt niet beter van, het is en blijft een pot van klei.
pi_75570378
quote:
Op zondag 13 december 2009 06:27 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Daar worden je gerechten echt niet beter van, het is en blijft een pot van klei.
Nou..

Dan moet je dus wel een pot van klei kopen. Er zijn ook tajines te koop van gietijzer (le Creuset), van porselein (sierpotten), geverfde klei (soms met loodverf), en binnen of buiten of beide zijden geglazuurde tajines.

De meest eenvoudige kleipot heeft mijn voorkeur, al denk ik dat een geglazuurde onderschotel in veel huishoudens handig is (minder lek).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_75572193
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 12:39 schreef Ceased2Be het volgende:
www.vegatopia.nl www.vegatopia.com
Staat inderdaad veel info en mensen op het forum zijn altijd wel behulpzaam een denken met je mee.
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:18 schreef Verbal het volgende:
Dus ik ben op zoek naar zelfmaak-alternatieven, die los staan van eenpans- of roerbakgerechten. Voor als je gewoon dom Hollands aardappelen, groente en vleesvervanger wilt hebben.
Het liefst zonder kaas, eieren of room, want dat komt me nu al de neus uit.
V.
Het is wel een lastige vraag die je stelt, want als vegetariër stap je vrij snel af van aardappelen, 'vlees', groenten omdat het inderdaad weinig variatie biedt en saai is. Als je toch wilt vasthouden aan een stukje vleesvervanger op je bord, dan zou ik eens gaan experimenteren met zelfgemaakte (bonen)burgers. Daar kun je nog best wat variatie mee creeëren door verschillende kruiden/bonen/groenten/sojaspul/kaas te gebruiken. Hier heb je alvast een voorbeeldje:

- 1 ui
- 60 gr champs
- tijm
- 50 gr pecorino (of je laat het weg....)
- 75 gr kidneybonen
- 50 gr vers broodkruim
- beetje sojasaus
- beetje mosterd
- 1/2 ei
- lepeltje maizena
- vers gemalen peper

Ui met champignons en tijm bakken tot gaar. In keukemachine doen, samen met bonen, kaas, broodkruim, peper. Even snel pulseren. Daarna sojasaus, mosterd, ei en maizena toevoegen en alles tot een grove massa pureren.
Van dat mengsel met natte handen 4 burgers vormen en in de koelkast laten opstijven (of in de vriezer gooien voor later gebruik).
Burgers met wat olie bestrijken en 25 minuten in de oven (220 graden) bakken. Klaar!

In de bio-winkel hebben ze ook wat andere kant-en-klare burgers, die volgens mij ook niet vol kaas en/of paneermeel zitten. Heb ze zelf al lang niet meer gegeten, maar dat is wel handig om mee te beginnen en te proberen wat je wel/niet lekker vindt.

Daarnaast heeft een grotere toko meestal ook wel grappige vleesvervangers. Complete nep-kippen, nep-garnalen, nep-biefstuk, enz.. Niet allemaal even smakelijk, maar dat is even uit proberen. Sowieso zou ik het meeste spul niet 'los' eten, maar ergens door verwerkt vind ik het wel lekker.

Nog over kaas en vet; ik eet zelf (bijna) geen kaas meer op mijn brood, zodat ik wel kaas 'mag' gebruiken in mn avondeten. Zoveel kaas heb je nu ook weer niet nodig om wat extra smaak toe te voegen...
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
pi_75572983
Hollands eten en vleesvervanger gaat echt niet samen wat mij betreft.
pi_75573407
Hm.. wij eten zelf ook de helft van de week zo ongeveer vegetarisch, maar doen nooit iets met vleesvervangers.
Het is of vlees, of geen vlees hier. Dus anders gewoon groenten, soms wat feta erbij ofzo, maar nooit 'quorn' of euh... tofu ofzo.

Zit niet genoeg in de voedingswaardentabel om te weten of dat wel nodig/verstandig is zodra je helemaal geen vlees meer eet, maar als het gaat om part-time vegetarisme, dan zeg ik: veelgroente, goede basis (rijst, pasta, aardappelen, wrap, pita) en klaar
Ja doei.
  zondag 13 december 2009 @ 13:08:26 #73
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_75574509
Tofu (en ook dingen als seitan en tempeh) zijn goede vleesvervangers. Zeker seitan, welke een proteine-waarde per 100 gram heeft die hoger ligt dan vrijwel elk vlees. Alledrie bevatten ook voldoende van alle stoffen die in vlees zitten, behalve B12. Het eten van zulke dingen is net zo onverstandig als elke dag een stuk vlees eten.

Elke dag pasta of rijst eten is waarschijnlijk zelfs onverstandiger, gezien we sowieso al veel en veels te veel koolhydraten eten.
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
  zondag 13 december 2009 @ 15:08:51 #74
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_75578815
Een goedkoop camembertje bakken is ook lekker trouwens, en precies genoeg voor 2 personen
  maandag 14 december 2009 @ 21:27:09 #75
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_75629042
Na het boek van Foer heb ik ook het voornemen om vegetariër te worden. Nog slechts een voornemen, omdat mijn vriesvakje met zelfgemaakte stoofgerechten en pastasausen nog niet leeg is. Al wel niets meer bijgekocht, en ook de luchen zijn vleesvrij (geen broodje gerookte osseworst bij de slager meer ). Ik blijf wel zuivel en eieren eten. Zuivel biologisch en eieren zoveel mogelijk bij mijn ouders vandaan.

Vandaag voor het eerst Quorn gegeten. Was op zich niet noodzakelijk (normaal had ik het weggelaten), maar wilde het wel probreren. Tot mijn schrik en tegen mijn vooroordelen in vond ik het lekker. Niet een laf alternatief voor kip stukjes maar gewoon goed. Blijft er dan niks meer van mijn wereldbeeld overeind?

Voor de rest lees ik mee, omdat ik toch wel mijn kookgewoonten moet aanpassen.
I am a black hole shitting into the void
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')