abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 11 december 2009 @ 10:18:24 #1
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_75508980
Olla. Wij eten al geruime tijd biologisch vlees. Zo veel mogelijk in ieder geval. 90% biologisch vonden mijn meisje en ik mooi, en als we bij mijn schoonouders een keer fout vlees te eten kregen, jammer dan.

Inmiddels hebben wij het boek Eating Animals van Jonathan Safran Foer gelezen en hebben besloten dat 100% van onze dierlijke intake van biologische oorsprong moet zijn. Daarnaast willen wij zeker de helft van de week vleesloos gaan eten.

So far, so good. Maar waar ik wel tegenaan loop is de ultieme saaiheid op het gebied van vleesvervangers. Er zijn maar zoveel groente- en maisburgers die je kunt eten, of Griekse rondo's (met feta), Toscaanse carré's (drie maal raden, inderdaad: mozzarella) of falafel. Allemaal dik gepaneerd natuurlijk.

Dus ik ben op zoek naar zelfmaak-alternatieven, die los staan van eenpans- of roerbakgerechten. Voor als je gewoon dom Hollands aardappelen, groente en vleesvervanger wilt hebben.

Het liefst zonder kaas, eieren of room, want dat komt me nu al de neus uit.

Tips? Alvast bedankt.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_75509347
Als je toch nederlands wil eten, eet er dan vlees bij. De andere helft van de week kun je dan misschien iets anders kiezen, rijst met roerbakgroente bijv., hoef je ook niet van de schrale groenteburgers te eten, het smaakt prima, en je krijgt de benodigde voedingsstoffen uit vlees al voldoende binnen, heb je geen vleesvervanger voor nodig.
pi_75509402
Er zijn werkelijk genoeg alternatieven, als je maar een beetje durft te experimenteren in de keuken. Hier is de zelfgemaakte notenburger een topper, maar smaken verschillen natuurlijk.
And the man in the back said Everyone attack and it turned into a ballroomblitz
  vrijdag 11 december 2009 @ 10:33:02 #4
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_75509433
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:30 schreef Dr_Frickin_Evil het volgende:
Als je toch nederlands wil eten, eet er dan vlees bij. De andere helft van de week kun je dan misschien iets anders kiezen, rijst met roerbakgroente bijv., hoef je ook niet van de schrale groenteburgers te eten, het smaakt prima, en je krijgt de benodigde voedingsstoffen uit vlees al voldoende binnen, heb je geen vleesvervanger voor nodig.
Ja, zo proberen we het op zich ook al, maar toch komen we weleens in de knel. Mijn meisje is niet zo'n rijst-eter en hoeveel pasta of couscous kun je verder aan?

Maar goed, ook tips voor fijne vega-happen zijn uitermate welkom

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  vrijdag 11 december 2009 @ 10:33:46 #5
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_75509455
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:32 schreef Knutknuttsson het volgende:
zelfgemaakte notenburger
... recept?

V.
Ja inderdaad, V. ja.
  vrijdag 11 december 2009 @ 10:35:02 #6
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_75509497
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:33 schreef OldJeller het volgende:

[..]

Stel je eet één à twee keer per week vlees, dan krijg je nog steeds genoeg voedingsstoffen die je uit vlees haalt binnen, hoeft niet dagelijks te zijn.
Nee, dát weet ik. En zoals gezegd, als we een eenpanshap eten doen we het meestal niet. Maar voor de gevallen dat je groente en aardappels eet... soms wil je er dan toch nog iets bij, voor de lekker. Of het idee.

Maarreh, die notenburger klinkt al fijn. Meer van dat soort tips?

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_75509581

+

+

=


Vers en biologisch!11!111
Ik ook, bedankt!
  vrijdag 11 december 2009 @ 10:39:49 #8
3185 Adelante
To let it go now
pi_75509640
Vis, of zeg ik nu iets raars?
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
pi_75509735
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:35 schreef Verbal het volgende:

[..]

Nee, dát weet ik. En zoals gezegd, als we een eenpanshap eten doen we het meestal niet. Maar voor de gevallen dat je groente en aardappels eet... soms wil je er dan toch nog iets bij, voor de lekker. Of het idee.

Maarreh, die notenburger klinkt al fijn. Meer van dat soort tips?

V.
Ik had z'n reactie niet goed gelezen, en m'n post dus ook snel weggegooid (doch te laat).

Mijn ervaring is dat die vleesvervangers (die ik ooit tegen ben gekomen) niet echt een geheel toevoegende waarde hebben. Je wilt er inderdaad iets bij hebben naast de groente en aardappels, maar zo'n vleesvervanger is vaak, zoals je al zei, gewoon groente met paneermeel.

Ben benieuwd of zo'n notenburger iets is.
pi_75509772
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:33 schreef Verbal het volgende:

[..]

... recept?

V.
Er zwerven heel veel recepten voor notenburgers op het net, maar wij maken hem zo...
Veel verschillende champignonssoorten kleinmaken en bakken. Eventueel uitje erdoor, knolook. Wat je maar lekker lijkt.
Ondertussen gemengde noten grof klein maken en dan de champignons en de rest erdoor gooien. In de keukenmachine kort pureren. Wij gooien er dan ook en ei door, maar moet je zelf weten natuurlijk. Van het papje wat dan ontstaat vorm je een burger en die bak je. Heel simpel eigenlijk
And the man in the back said Everyone attack and it turned into a ballroomblitz
pi_75509931
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:42 schreef OldJeller het volgende:

[..]

Ik had z'n reactie niet goed gelezen, en m'n post dus ook snel weggegooid (doch te laat).

Mijn ervaring is dat die vleesvervangers (die ik ooit tegen ben gekomen) niet echt een geheel toevoegende waarde hebben. Je wilt er inderdaad iets bij hebben naast de groente en aardappels, maar zo'n vleesvervanger is vaak, zoals je al zei, gewoon groente met paneermeel.

Ben benieuwd of zo'n notenburger iets is.
Hoe zit dat eigenlijk met de benodigde voedingsstoffen? Je mist wel aardig wat eiwitten en vitamine B12 enzo toch? Vangt een vleesvervanger dat goed op? Opeens stoppen met vlees eten lijkt mij op termijn zo slecht voor je gezondheid, als je niet goed oplet. Ik weet dat het prima te doen is als je echt aandacht besteed aan het gevarieerd eten en de schijf van vijf etc. Maar heb je daar altijd tijd voor?
pi_75509999
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:48 schreef Conversatie het volgende:

[..]

Hoe zit dat eigenlijk met de benodigde voedingsstoffen? Je mist wel aardig wat eiwitten en vitamine B12 enzo toch? Vangt een vleesvervanger dat goed op? Opeens stoppen met vlees eten lijkt mij op termijn zo slecht voor je gezondheid, als je niet goed oplet.
Volgens mij - maar dat weet ik niet zeker, zou ik moeten opzoeken - zal je niets missen als je bv alleen in het weekend vlees eet, en de rest van de week niet. Maar misschien zijn er hier users die zich hierover meer hebben ingelezen.
  vrijdag 11 december 2009 @ 10:51:32 #13
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_75510055
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:39 schreef Adelante het volgende:
Vis, of zeg ik nu iets raars?
Op zich niet, ware het niet dat vis in principe erger is dan biovlees. Daar moeten wij zelf nog uit zien te komen, want we zijn er dol op.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_75510062
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:49 schreef OldJeller het volgende:

[..]

Volgens mij - maar dat weet ik niet zeker, zou ik moeten opzoeken - zal je niets missen als je bv alleen in het weekend vlees eet, en de rest van de week niet. Maar misschien zijn er hier users die zich hierover meer hebben ingelezen.
Oke, ik ben namelijk flink aan het minderen met het eten van vlees, maar dit is toch wel een punt van aandacht waar ik te weinig van weet.
  vrijdag 11 december 2009 @ 10:52:52 #15
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_75510116
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 10:49 schreef OldJeller het volgende:

[..]

Volgens mij - maar dat weet ik niet zeker, zou ik moeten opzoeken - zal je niets missen als je bv alleen in het weekend vlees eet, en de rest van de week niet. Maar misschien zijn er hier users die zich hierover meer hebben ingelezen.
Ik heb begrepen dat eens in de twee weken al ruim voldoende is.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_75510285
Als je op vegetariers.nl kijkt, dan zie je de voedingsrichtlijnen voor vegetariërs.
And the man in the back said Everyone attack and it turned into a ballroomblitz
pi_75510415
Mijn zus is ook vegetarisch, iets wat me soms wel stoort, want chicken tonight zonder kip kan natuurlijk niet

Maar om je aan wat alternatieven te helpen. Mijn zus doet cashewnoten door het roerbakken
Bij pasta en lasagne doen we vegetarische balletjes van de AH(ofzo) erdoor. Dat verschil proef je niet eens.
Mijn zus compenseert door wel gewoon vis te eten. Let hierbij wel op het FSC keurmerk, wil je geen verspillende bijvangst. En het WNF heeft een prima viswijzer.

Ook zijn er vegetarische kroketten en bitterballen met een prima ragout. Die verkopen ze bij de natuurwinkel.

Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg vegetarische receptenboeken.
It was an encounter that lasted less than 45 seconds O+
  vrijdag 11 december 2009 @ 11:26:07 #18
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_75511168
Jewèèèèl, maar een beetje fijn recepten delen is toch ook een bedoeling van dit subforum

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_75511827
Mijn echtgenoot maakt deze burgers weleens, die zijn prima te eten Beetje heet bakken, anders blijven ze slappig. En natuurlijk een kwak griekse yoghurt met knoflook en kruiden erover
pi_75513143
Het probleem met vleesvervangers is natuurlijk dat ze vlees moeten vervangen. En dat kan niet want niets smaakt zoals vlees.

Als je andere ingredienten hebt kun je beter anders gaan koken. Laatst nog een of ander rucolastampotje gehad met ricotta en pecorino meen ik. Die pecorino is een vrij zoute scherpe harde kaas, als je die niet helemaal laat smelten dan heeft dat heel grofweg dezelfde functie als een spekje lijkt me. Verder kun je walnoten ook prima fijnhakken en grillen en past dat bij een heleboel dingen.

Van de andere kant, als je nou bioligisch spek koopt, dan heb je aan een paar gram al genoeg voor een mooi smaakaccent. Waarom zou je vleesloze dagen invoeren als je met weinig vlees elke dag lekkerder eten kunt maken?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  vrijdag 11 december 2009 @ 12:36:26 #21
136 V.
Fuck you and your eyebrows
pi_75513412
...omdat ik onder andere langzaam wil toegroeien naar geheel vegetarisch. Althans, dat is het plan.

V.
Ja inderdaad, V. ja.
pi_75513497
www.vegatopia.nl

Hier staat vast nog wel meer wat je kunt gebruiken.
(vriendin is op stage, ik zal haar vanavond even naar dit topic schoppen)
"Een menschenhater, menschenschuwend mensch, die niet gaarne andere menschen ziet; een wonderlijk, ongezellig mensch, vijand van alle vrolijkheid.'
"My voice is nothing, my thoughts are nothing, in many respects I'm like you; nothing"
pi_75513585
quote:
Op vrijdag 11 december 2009 12:36 schreef Verbal het volgende:
...omdat ik onder andere langzaam wil toegroeien naar geheel vegetarisch. Althans, dat is het plan.

V.
Zelf weten, maar dan zou ik zo snel mogelijk afstappen van het 3 items op een bord idee. De enige meerwaarde die dat heeft is die van een mooi stuk vlees en een mooie jus. Een mooi lapje vleesvervanger bestaat niet, en vegetarische jus is niks. Tofu of zo is op zich ook niks, het is een goede drager voor kruiden, maar dan dus in dobbelsteentjes door het een of ander.

Kijk maar eens naar traditioneel vegetarische keukens, ik ben er niet zo in thuis, maar de Srilankaanse schijnt daarin uit te blinken. Lijkt me sterk dat die een koolhydraten, groente en een vet/eiwitunit gescheiden op het bord leggen. Dat is typisch voor een maaltijd met een lap vlees.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  Moderator vrijdag 11 december 2009 @ 12:46:33 #24
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_75513667
Er was laatst in DWDD een prof. vasculaire techniek die uit stamcellen reepjes spierweefsel kweekte. Voor ¤600 had je al een stukje van 3 bij 0,5 bij 0,5

Maar alle gekheid op een stokje er komen uit de wetenschappelijke hoek best leuke vleesvervangers, dingen als Quorn en ander schimmels al dan niet genetisch gemanipuleerd om dierlijke eiwitten te produceren. Zoek maar eens op de site van universiteit van wageningen.

En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_75513701
Of verdiep je in de Indiase keuken

Ik vind de boeken van Kurma Dasa zéér de moeite waard. Maar dan hebben we het niet meer over aardappels-groente-vegaburgertje.

The Vegeterranean staat ook nog op mijn verlanglijst. Schijnt erg goed te zijn.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')