Voor een deel wel volgens mij, maar die hele zone rond het ijzeren gordijn was ook met mijnen bezaaid. Dus ook al werd je dan niet neergeschoten, het gordijn zelf, daar wilde je niet in de buurt komen.quote:Op maandag 9 november 2009 15:16 schreef marcodej het volgende:
Eén ding is me echter nooit duidelijk geworden. De Berlijnse Muur is enorm bekend geworden en de beelden van vluchtpogingen en de val van de muur zijn bij iedereen bekend. Maar hoe zat het dan met de grens tussen Oost- en West-Duitsland? Waren daar ook vluchtpogingen? Onstonden daar bijvoorbeeld dezelfde taferelen toen Schabowski bekend maakte dat vrij reizen mogelijk werd? Of was dit minder omdat je al via Hongarije en Tsjechie in het Westen kon komen?
quote:Op zondag 8 november 2009 20:02 schreef delano.888 het volgende:
[..]
Ik doe echt zo me best maar ik zie t echt niet![]()
Verder, een vraag, ik neem aan dat de muur wel op bepaalde plekken wateren heeft gekruist, hoe is dat dan gebeurt? Zijn die dan ook dicht gelegd???
Het verschil met de Berlijnse grensovergangen is dat de paar grensovergangen tussen de BRD en de DDR die er waren op de snelweg lagen. Waar dus in Berlijn mensen vooral te voet de grens over gingen, in een dichtbevolkt gebied, waren dat bij de grensovergangen tussen de BRD en de DDR vooral mensen in Trabi's. Helemaal rustig was het echter ook niet, zoals deze foto van de grensovergang in Helmstedt laat zien:quote:Op maandag 9 november 2009 15:16 schreef marcodej het volgende:
Onstonden daar bijvoorbeeld dezelfde taferelen toen Schabowski bekend maakte dat vrij reizen mogelijk werd? Of was dit minder omdat je al via Hongarije en Tsjechie in het Westen kon komen?
Nee, gelukkig niet.quote:Op maandag 9 november 2009 18:17 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Overigens, een van de mooiste concerten van de afgelopen eeuw was dan ook ongetwijfeld die van Pink Floyd met The Wall in 1990 in Berlijn.
"Als de Muur ooit neer komt in Berlijn, zou ik daar het werk opnieuw uitvoeren, als onderdeel van de viering van de bevrijding van het gevoel tussen de volkeren van het Oosten en Westen."
Leonard Cheshire
Na het bekijken een aantal lokaties in Berlijn, werd het open gebied van no-mans land tussen het oostelijke en westelijke deel van de muur perfect geacht. Dit gebied, genoemd Potzdamer Platz, was eens één van de drukste secties van Berlijn, maar was een dode strook geworden die door patrouillerende Oostduitse grenswachten meer dan 30 jaar verzegeld was geweest.
Zodra de toestemming voor die plek werd verleend, was het noodzakelijk om het gebied van bewapening te ontruimen, die nog uit de Tweede Wereldoorlog dateerde. Dit omvatte 12 mijnen, een Sovjetraketlanceerinrichting, een 125 kilo bom en een reusachtige waaier van munitie. Een oude Nazi bunker werd ook gevonden die opgevuld werd om te verhinderen dat het een soort heiligdom zou worden. Overigens, strijdig met vele rapporten, was dit niet dé bunker van Hitler, die naar verluidt werd vernietigd toen de Bondgenoten Berlijn in 1945 overvielen.
Kosten van de productie die op $6,5 miljoen werden geraamd, groeiden aan tot rond $10 miljoen. Waters kreeg de deskundigheid van Mark Fisher en Jonathon Park, die het originele The Wall concerten ontwierpen.
Om zich op het concert te concentreren, verwijderde Waters zich ongeveer 9 maanden uit zijn huidig project, het schrijven van de muziek van de Franse opera genoemd CA IRA, die door zijn vriend Etienne Roda-Gil werd geschreven. Deze 9 maanden waren uiterst moeilijk en zwaar voor Waters, daar de volledige toestemming door de Oostduitse overheid om de plaats te gebruiken, pas op 20 april 1990 werd gegeven. Met een dergelijke korte tijd om aan zo'n groots project te werken, was de druk intens om alles op tijd te voltooien, maar zij slaagden erin om het project met slechts twee en een half maanden te voltooien, en gerepeteerd te krijgen, met slechts één maand op de plaats zelf.
De grootste muzikale productie ooit vond plaats op 21 juli voor een live publiek van rond 250.000 en talloze miljoenen op TV. Een productiebemanning van meer dan 600 man werkte aan het project, met 50 mensen die 2.500 bakstenen langs een lengte van 168 meter en 25 meter hoge podium bouwden, terwijl 100 anderen aan diverse podiumeffecten werkten.
Tevens op het podium aanwezig waren 80 man van de East Berlin Rundfunk Symphony Orchestra, 150 man van het East Berlin Radio Choir en 100 man van de Marching Band of the Combined Soviet Forces. Vele muzikale kunstenaars werden benaderd om deel te nemen aan deze gebeurtenis: Bryan Adams, Joni Mitchell, Van Morrison, Sinead O'Connor, Cyndi Lauper, The Scorpions, Thomas Dolby, Ute Lemper, Tim Curry, Marianne Faithfull, Albert Finney en Jerry Hall traden op onder begeleiding van The Bleeding Heart Band.
De media interesse voor dit concert was reusachtig. Het album, kwam in de UK op 27 augustus uit, en de video die op 24 september. De live video had zijn premiere bij het Nationale Theater van de Film op 16 September in de UK, terwijl Polygram een persontvangst hield in de V.S. aan boord van USS Intrepid op 3 oktober
Hier bouwen ze de Muur op
En hier breken ze 'm weer af
Als je t hele concert wil zien
Zijn er trouwens mensen op Fok die daar zijn geweest?
Ik was er twee weken op reis met drie van mijn dienstmakkersquote:Op zondag 8 november 2009 02:33 schreef HenkBenzinetank het volgende:
I know, ik hoop alleen dat het in m'n eigen programma past.
@Captain_Chaos
vertel er eens wat meer over!
Als dat het geval is dan is het met het NL onderwijs wel bedroevend slecht gesteld zeg. Ik neem jou niks kwalijk, maar het onderwijs systeem.quote:Op zondag 8 november 2009 19:57 schreef delano.888 het volgende:
[..]
Oh god, ik ben wel erg dom blijkbaar, ga dit topic maar eens goed doorlezen, dacht namelijk ook dat die 2 hetzelfde waren
Vooral erg nat, want het regende bijna continue. Daardoor waren we niet heel vroeg heengegaan en stonden tot 100 meter van de Brandenburger Tor. Overal stonden schermen en daar kon je het goed op volgen. Alleen die gesprekken met de prominenten duurden erg lang. Het vuurwerk en het omgooien van de dominostenen was nog het leukst, plus de filmpjes van toen tussendoor. Op die momenten kreeg je wel het gevoel dat er echt iets te vieren was. Ik had ook het idee dat er erg veel toeristen aanwezig waren die zich er toch niet helemaal bij betrokken voelen. Maar wel tof dat ik er bij was hoor, en Bon Jovi kan niet zo goed playbacken.quote:Op dinsdag 10 november 2009 18:20 schreef HenkBenzinetank het volgende:
Hij kan natuurlijk ook gewoon niet hebben zitten opletten
@Captain_chaos
Wow.
@MCH
hoe was het?
Straks dus!quote:Dinsdag 10 november
Canvas (20:40): Busting the Berlin Wall
Canvas (22:25): Terug naar Berlijn
Ned 2 (22:50): Paul Rosenmöller en de val van de Muur (3/4)
Canvas (00:50): De bouw van de Muur
de uitzendinggemist van de belg van het weekend maar eens bekijken.quote:Op dinsdag 10 november 2009 22:27 schreef Roel_Jewel het volgende:
Was een erg mooie docu net op Canvas.
Psst, kijk eens naar de tekst in de OP. Dat ik een paar andere afbeeldingen heb gepakt zegt niet alles.quote:Op woensdag 11 november 2009 00:36 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
10-11-2009
Val van de Muur
Busting the Berlin Wall staat ook op usenet. Alleen mist er dan een stukje van deel 2 waardoor ik nu niet weet hoe die soldaat over de Elbe kwamquote:Op dinsdag 10 november 2009 23:31 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
de uitzendinggemist van de belg van het weekend maar eens bekijken.
Afgelopen dagen niks kunnen zien, erg jammer.
Gister ben ik naar de studium generale lezing in utrecht geweest. Had goede verwachtingen, maar viel toch redelijk tegen. Voor de sfeer had ik toch beter naar de NOS/ ARD/ZDF etc kunnen kijken.
quote:Op woensdag 11 november 2009 23:47 schreef PirE het volgende:
[..]
Busting the Berlin Wall staat ook op usenet. Alleen mist er dan een stukje van deel 2 waardoor ik nu niet weet hoe die soldaat over de Elbe kwam. Ze knipten dat hek door en net voor het mijnenveld skipte hij door naar die mensen die ontsnapten met een luchtballon, maar dat verhaal kende ik al omdat dat verfilmd is.
De docu is zeker een aanrader
quote:Documentaire
Een selectie van 90 minuten, gemaakt uit vierentwintig uur materiaal van zeventig Duitse makers. Het laat een dag in het leven van de stad Berlijn zien, twintig jaar na de val van de Muur. Diverse camerateams filmden op 5 september 2008, van 6 uur 's ochtends tot 6 uur de volgende dag, op verschillende plekken de Berlijners in hun stad. Naast professionele crews kon iedereen die dat wilde op die dag materiaal opnemen voor deze film.
De inwoners van Berlijn vormen het middelpunt van dit bijzondere project. We krijgen een inkijkje in hun dagelijkse leven en zien waar ze van dromen en wat hun mislukkingen en successen zijn. 24 Hours Berlin dompelt je onder in verschillende leefwerelden: zo zie je niet alleen het mondaine centrum, maar ook de buitenwijken. Oost en West, carrières en alternatieve leefstijlen, migranten en lokale bevolking - 24hr Berlin toont een versplinterde, maar levendige stad.
Thanksquote:
quote:Nieuw ontwerp voor de dood
De beruchte Berlijnse Muur krijgt momenteel een nieuwe vorm die erop is gericht hem nog onoverkomelijker te maken dan die welke de wereld bijna zeven jaar geleden voor het eerst deed opschrikken. Hoewel de oude Muur sinds zijn oprichting de emigratie uit Oost-Duitsland tot 3500 burgers heeft weten te beperken, zijn er ook 499 ogenschijnlijk betrouwbare bewakers aan de haal gegaan.
Het idee van de Oostduitse regeringsleider Walter Ubricht bestaat uit een 90 meter brede strook met negen steeds moeilijker hindernissen. Na de eerste twee heiningen van 1,5 meter hoogte, waarvan er één bij de geringste aanraking een alarmsysteem in werking stelt, komt er een strook waar 247 Duitse herders rondsluipen. Ook kan de vluchteling struikelen over draad dat lichtkogels doet afgaan. Tegen die tijd bevindt hij zich in het verblindende schijnsel van zoeklichten en wordt hij onder vuur genomen door de Russische machinegeweren van Ulbrichts 15000 Grepo's (grenswachten) die orders hebben raak te schieten. Enige passen verder is een asfaltstrook waarover gepantserde voertuigen langs de grens kunnen jagen. Dan komt er een stuk omgeploegde grond en vervolgens Ulbrichts "anti-fascistische" tankgracht die eventuele gemotoriseerde vluchtpogingen moet beletten.
De laatste etappe bestaat uit het oversteken van een 30 meter brede strook van gras of sintels onder het licht van sterke kwiklampen die zelfs de snelst voortijlende gestalte tot een gemakkelijk doelwit maken. Op sommige plaatsen zijn 15 centimeter lange stalen pennen verborgen. Voor het onwaarschijnlijke geval dat de vluchteling het zover brengt, wacht hem de Nieuwe Muur, hoger dan de eerste en van boven voorzien van een pijp van 38 centimeter doorsnee waarop men onmogelijk enig houvast kan krijgen.
Ulbricht heeft nu een derde deel klaar van wat hij zijn "gemoderniseerde grens" noemt, en hij hoop tengen 1970 de hele nieuwe ring rond West-Berlijn gereed te hebben.
Time
En dan al het linkse gespuis er weer achter opsluiten..!!quote:Op woensdag 9 december 2009 00:50 schreef Sovjet het volgende:
Van mij mogen ze die muur wel weer opbouwen...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |