Aflevering 1:quote:Op 9 november 1989 gebeurt wat maar weinigen voor mogelijk hadden gehouden: De Berlijnse muur, het symbool voor de Koude Oorlog, valt. De beelden: juichende mensen op de muur, blije Oost-Duitsers met volle boodschappentassen, de Kurfurstendamm één grote file van Trabanten. Maar gold die euforie ook voor de doorsnee DDR-burger?
In het drieluik 20-geboren op de dag dat de muur viel zien we het momentum door de ogen van vier voormalig Oost-Duitse gezinnen: vier jongeren die twintig jaar geleden werden geboren en nu op het punt staan aan hun toekomst te beginnen. We zien de toekomstdromen van hun ouders, 20 jaar geleden. Zij kregen een kind en zagen de wereld die zij kenden van het ene moment op het andere drastisch veranderen. Samen met hun pasgeboren kinderen moesten zij leren lopen in een nieuwe wereld.
Lees meer
Afleverng 2:quote:Afl.: Eindelijk vrij. Op 9 november 1989 gebeurt wat niemand voor mogelijk had gehouden: De Berlijnse muur, het symbool voor de Koude Oorlog, valt. Op hetzelfde moment worden vlakbij de muur vier kinderen geboren. Voor de ouders wordt het een dag om nooit te vergeten. Terwijl ze hun pasgeborene in de armen sluiten, verliezen ze hun land en alle daarbij behorende zekerheden.
De derde aflevering wordt aanstaande maandag uitgezonden:quote:Afl.: De zon komt op in het oosten. In de voormalige Oost-Duitse republiek ronselt de geheime veiligheidsdienst Stasi honderdduizenden burgers om hun vrienden en familie in de gaten te houden. Jacqueline wordt op een nacht van haar bed gelicht. Men dreigt haar pasgeboren baby af te nemen als ze niet meewerkt.
Rosenmöller achter het IJzeren Gordijnquote:Afl.: Muurresten. Twintig jaar na de val is de Berlijnse muur een toeristische attractie geworden. De ouders van Nadine kijken met weemoed terug naar het leven in het voormalige Oost-Duitsland, 'toen alles beter was'. Nadine is niet zo pessimistisch als haar ouders, ze studeert hard, en hunkert naar een huis, een auto en een baan.
Polen: In gebed verenigdquote:'Jetzt wächst zusammen was zusammen gehört', zegt voormalig bondskanselier Willy Brandt bij de hereniging van Duitsland. We leggen de treinroute af die honderden Oost-Duitsers twintig jaar geleden maakten in de nacht van 30 september op 1 oktober. Van Praag, waar zo'n tweeduizend Oost-Duitsers hun toevlucht hadden gezocht bij de West-Duitse ambassade, via de DDR, naar het West-Duitse Hof. Hans-Dietrich Genscher, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek, speelde een grote rol bij hun bevrijding. Paul Rosenmöller praat met hem over die roerige tijd. Ook bezoekt hij een Oost-Duits echtpaar dat destijds van Praag naar Hof vluchtte. Dagenlang hadden ze zich niet kunnen wassen, toch vielen wildvreemde West-Duitsers hen huilend van vreugde in de armen. Het gaat vooral over de verschillen die er nog zijn tussen oost en west, het heimwee ('In de DDR was heus niet alles slecht') en de keiharde gevolgen van de overschakeling van een communistische planeconomie naar het vrije marktprincipe.
quote:Al een half jaar voordat in Berlijn de muur omver gaat en de rest van het Warschaupact afbrokkelt, heeft Polen zijn eerste vrije verkiezingen die resulteren in een niet-communistische leider. Hoe komt het dan toch dat iedereen het alleen over de val van de muur heeft en Polen vaak niet eens genoemd wordt als het om de omwenteling gaat? Paul Rosenmöller bezoekt de scheepswerf in Gdansk, die de bakermat was van Solidarnosc, de vakbond van Lech Walesa. Paul Rosenmöller gaat bij hem op bezoek om te vragen hoe Walesa de afgelopen twintig jaar heeft ervaren. Dankzij deze bezielende voorman, wisten de arbeiders zij aan zij het communistisch bewind op de knieën te krijgen. Maar de scheepswerven zijn nu bijna allemaal gesloten, mede door inmenging van de EU. Bijzonder is ook de ontmoeting met de timmerman die de ronde tafel bouwde waaraan de democratie gesmeed werd, maar die al gauw na de omwenteling zijn baan verloor. De timmerfabriek bleek niet bestand tegen de vrije markt. Solidariteit staat nog steeds hoog aangeschreven bij de Polen. Maar wat hen het meest verenigd, is hun diepgewortelde katholieke geloof.
Ik was in die tijd ook nog een hele kleine jongen en ik weet nog dat ik mijn oma met een wijze blik probeerde aan te kijken en zei: Nou moeten we Duitsland wel in de gaten houden hè oma, en opletten dat ze niet weer zo sterk worden.quote:Gorbatsjov: Thatcher wilde val Muur tegenhouden
Van onze verslaggevers Arie Elshout, Bert Lanting Gepubliceerd op 07 november 2009 12:27, bijgewerkt op 7 november 2009 12:47
AMSTERDAM - De dagen na de val van de Muur, maandag twintig jaar geleden, zijn achter de schermen spannender geweest dan de feestvierende massa destijds besefte. Terwijl er overal euforie heerste, verkeerde de Britse premier Margaret Thatcher in alle staten.
Zij benaderde Michail Gorbatsjov rechtstreeks om hem te vragen de Duitse hereniging tegen te houden. ‘Laat ze (de Oost-Duitsers, red.) maar rustig achter die Muur blijven’, zei ze tegen de Sovjetleider. Maar die negeerde haar smeekbede. De tijd was gekomen. ‘Het was zover.’
Ontspannen en openhartig vertelt de voormalige president van de Sovjet-Unie in een interview met de Volkskrant over die historische dag, 9 november 1989.
Mitterand
Niet alleen Thatcher, maar ook de Franse president François Mitterrand was tegen de hereniging. Zij vreesden de herrijzenis van een machtig Duitsland in het hart van Europa. Maar Gorbatsjov wilde niets weten van ingrijpen.
Al eerder, toen door toedoen van zijn hervormingspolitiek (de perestrojka) de eerste scheuren in het Oostblok ontstonden, vroegen de DDR en Roemenië hem zijn troepen in te zetten. Maar hij wilde dat niet.
Derde Wereldoorlog
Wat had er niet kunnen gebeuren als hij die tot de tanden bewapende militairen, die zelfs over kernwapens beschikten, had ingezet? ‘Dat had wel eens het begin van een Derde Wereldoorlog kunnen worden!’, aldus Gorbatsjov.
Hij had zijn principes en die hielden in dat Moskou zich niet meer zou bemoeien met de Warschaupactlanden. Dat had ook de Hongaarse premier Miklós Németh gemerkt in het voorjaar van 1989.
Knipoog
Tijdens een vergadering van het Warschaupact kreeg hij de wind van voren van de Roemeense leider Nicolae Ceausescu, omdat Polen en Hongarije het communisme zouden ondermijnen met hun democratiseringsplannen. Németh keek naar Gorbatsjov en begreep meteen dat hij zich niet ongerust hoefde te maken over een ingrijpen.
Gorbatsjov knipoogde naar hem.
Dat dus.quote:[quote]Op zondag 8 november 2009 02:26 schreef HenkBenzinetank het volgende:
Een paar uur geleden was "Twee kanten van de Berlijnse muur" op tv. Behoorlijk indrukwekkend overzicht over de periode tot aan de val, met portretten van Oost Duitsers, politici, Stasi en vluchtelingen.
Ik was afgelopen zomer in Berlijn. Er waren toen al diverse festiviteiten omtrent de val van de Muur georganiseerd, dus je zal er niet omheen kunnen dit jaar.quote:Eind van de maand vertek ik weer eens naar Berlijn, eens zien of ik nog wat van 20 jaar na de muur mee pik. Ik blijf het een eng idee vinden dat de Stasi nog maar een jaar of 20 weg is.
De koude oorlog begon met op te houden in '89quote:Op zaterdag 7 november 2009 20:35 schreef rechtsedirecte het volgende:
De muur mocht dan wel gevallen zijn in '89, de koude oorlog was nog niet over.
tijdens mijn militaire dienstplicht welke ik vervulde in 1991 hielden we de Russen nog nauwlettend in de gaten, o.a via het uitpeilen van russische troepentransporten en de trein waarin de legertop zich verplaatste binnen Polen en het voormalige Tjechoslowakije
Deze peilingen vonden onder meer plaats vanuit kamp holterhoek net buiten Eibergen
http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/serie?serID=224&md5=ff9d54194bd489407f8b81ac39dad70fquote:Kinderen in de DDR groeiden op in een wereld vol propaganda en leugens. School was er niet voor de ontwikkeling van het individu maar om je te kneden in het collectief. Kritische vragen mochten niet worden gesteld. En wie een carrière wilde, liep al jong achter de vlag van de Partij. Andere Tijden over de hersenspoeling van de Jeugd achter de Muur.
Ja hallo, kijk eens 10 posts hierboven....quote:Op zondag 8 november 2009 16:05 schreef One_of_the_few het volgende:
top topic.
Wilde net zoiets soortgelijks maken. Toen eerst maar eens op fok gekeken wat er was..gelukkig.
Nova over de val van de muur:
http://www.novatv.nl/page(...)intig+jaar+na+de+Val
ook http://www.novatv.nl/page/detail/nieuws/11207/
en:
[..]
http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/serie?serID=224&md5=ff9d54194bd489407f8b81ac39dad70f
edit:
Hier nog een overzicht met programma's: http://www.berlijnforum.nl/berlijnforum/viewtopic.php?f=33&t=1263
+ vanavond Avro Close Up over mode achter de muur.
woensdag Het uur van de wolf over de beatles en het communisme
woensdag VPRo's import over konijnen in het niemandsland
Zelf was ik nog geen 3 toen de muur viel. Toch vind ik de herdenking belangrijk en van de beelden van de mensen die de grens mogen oversteken en zo blij zijn, daar kan ik nog kippenvel van krijgen. Ik erger me dan ook rot aan de commentaren dat 'de jongeren en het niet zoveel doet'.
quote:Op zondag 8 november 2009 17:23 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Ja hallo, kijk eens 10 posts hierboven....
dank u
quote:French secret files show how 'bitter' Thatcher opposed German reunification
France today revealed secret archives dating from the time of the fall of the Berlin Wall that describe Baroness Thatcher as an "obsessed" and "bitter" leader, deeply opposed the reunification of Germany.
The then British prime minister warned France’s ambassador months before West and East Germany did reunify of a domineering Chancellor Helmut Kohl who “sees himself as the master”, diplomatic notes revealed.
The Elysee Palace unsealed the secret archives to commemorate the 20th anniversary of the Wall coming down on November 9 1989. Confidential briefing notes written by French diplomats in London describe Lady Thatcher’s fear of a united Germany - and her proposal to join forces with Russia to contain the threat.
“Kohl is capable of anything,” Luc de La Barre de Nanteuil, France’s ambassador to Britain, quoted Thatcher as telling him during a dinner with French businessmen at his London residence on March 13, 1990.
“He has become a different man, he does not know himself any more, he sees himself as the master and begins to act like that. You have to see for example how he behaves with (then Soviet leader Mikhail) Gorbachev,” Lady Thatcher reportedly went on.
Nanteuil was struck by the British premier’s bitterness, noting that while she was pleased with the end of communism, she did not express any joy over eastern Europe’s new-found freedom.
“The 1990s begin with euphoria, they risk ending in catastrophe,” said Lady Thatcher, whose anti-European Union stance was later to be instrumental in her forced resignation in December 1990.
France and Britain, western Europe’s two nuclear powers, needed to link up in the face of the “German danger”, but this alone would not be enough, she told Mr Nanteuil. Once Russia was transformed into a free-market democracy, it could act as a necessary counterweight, she said.
While Lady Thatcher’s opposition to German reunification is known, the diplomatic notes cast French President Francois Mitterrand in a more ambivalent light than has previously been thought.
Mr Mitterrand was widely known to have shared Lady Thatcher’s concerns - he has previously been cited as warning her in January 1990 that the Germans were turning “bad” again.
But the diplomatic records also describe his delicate balancing act, as he tried to show Germany he was not fundamentally hostile to its reunification.
At a meeting on November 14 1989, five days after the Berlin Wall came down, French diplomat Francois Scheer told the East German ambassador that the thought of German reunification “did not frighten (Mitterrand) but this did not signify that he would say yes to reunification tomorrow and in any fashion”, according to a report of the encounter.
Archivists presented the notes and letters to reporters with a word of caution, pointing out that diplomats may have been biased while leaders could have tried to manipulate their counterparts.
The full archives from the period will be officially opened on Monday, the 20th anniversary of the fall of the wall.
But even as a partial account, Nanteuil’s report confirmed Lady Thatcher’s increasing isolation as the Iron Lady lost the power to convince others.
“Mrs Thatcher was, as usual, attentive, reflective and combative, but she was basically much more negative than imaginative. She spoke of Germany with a striking anxiety and passion,” Nanteuil wrote.
“She wanted to be right and be right on all points, even when her worry did not suggest any solution. She was, as always, convinced that her instinct was right.”
Bron: Times Online.
quote:La France ouvre ses archives diplomatiques de 1989
Des proches de François Mitterrand redoutent une mise en cause de l'ancien président au regard de l'histoire.
C'est une première : à quelques jours de l'anniversaire de la chute du mur de Berlin, la France va anticiper l'ouverture de ses archives diplomatiques concernant cet événement clé de l'histoire contemporaine. Dès lundi prochain, une quinzaine de kilomètres linéaires de documents conservés à La Courneuve et à Nantes seront accessibles aux chercheurs, grâce à une dérogation ministérielle rendue possible par la loi du 15 juillet 2008. Les archives de la chute du Mur n'auraient normalement pu être consultables qu'en 2014.
L'initiative en revient à Pierre Lellouche, qui, le 22 septembre dernier à Verdun, avait plaidé pour un «nouvel agenda franco-allemand». Parlant de la chute du Mur, celui qui était alors conseiller diplomatique de Jacques Chirac à la Mairie de Paris, avait déploré un «rendez-vous manqué» entre la France et l'Allemagne. Allant plus loin et évoquant le rôle de François Mitterrand, il avait également regretté que l'ex-chef de l'État n'ait alors pas «su accueillir l'Allemagne au moment où elle se libérait du joug soviétique».
Pour certains observateurs, il ne fait guère de doute que le secrétaire d'État aux Affaires européennes a cherché à appuyer là où cela fait mal - mettre en lumière l'attitude notoirement réticente vis-à-vis de la réunification allemande de François Mitterrand - en rendant possible de façon anticipée l'exploitation des archives de la période. D'autant plus qu'en septembre dernier, la publication par les Britanniques d'une sélection de leurs archives avait mis au jour des propos pour le moins salés de l'ex-président socialiste. L'Allemagne risque «de gagner davantage de terrain que Hitler», avait déclaré François Mitterrand à Margaret Thatcher.
Parmi les proches de François Mitterrand, notamment Hubert Védrine et Jacques Attali, on soupçonne fortement une man½uvre pour inculper François Mitterrand au regard de l'histoire. «Oui à l'ouverture des archives, mais une ouverture complète, incluant les archives présidentielles conservées à la Bibliothèque nationale, afin d'avoir une vision d'ensemble qui montrera que, dans l'ensemble, toute cette affaire a été bien gérée», réagit Hubert Védrine.
Selon Pierre Lellouche, «en 1989, 70 % des Français étaient en faveur de la réunification allemande; ils étaient en avance sur leurs dirigeants». «C'était une période dominée par les peurs, ces peurs appartiennent au passé», a-t-il déclaré jeudi, en se félicitant de l'ouverture des archives. Des milliers de télégrammes diplomatiques et de documents vont être mis à la disposition des historiens et permettront de préciser la ligne diplomatique de la France durant ces mois où basculèrent les certitudes.
Le 14 novembre 1989, moins d'une semaine après la chute du Mur, le secrétaire général du Quai d'Orsay François Scheer recevait l'ambassadeur de RDA pour lui exprimer la position française. «Le président a déclaré que la réunification ne lui faisait pas peur», disait-il alors. «Cela ne signifie pas que nous voulons que la réunification se fasse maintenant et n'importe comment. Mais la France ne sera pas un obstacle», ajoutait le diplomate, sur la ligne prônée par de Gaulle depuis 1959 : «La réunification est le destin du peuple allemand.»
Ceci n'excluait pas les préjugés hérités du passé et les craintes d'une remise en cause des frontières orientales de l'Allemagne. «Kohl est capable de tout, il se voit le maître», soulignait Margaret Thatcher, évoquant même le spectre d'un «nouvel Anschluss», lors d'un dîner à l'ambassade de France, au printemps 1990, dont le compte rendu figure dans les archives du Quai d'Orsay.
Bron: Le Figaro.
quote:Das dachten Thatcher & Co. wirklich
Die Mauer fiel, die Deutschen jubelten. Offiziell jubelten auch Briten und Franzosen. Hinter den Kulissen jedoch sträubten sich Margaret Thatcher oder Francois Mitterand mit aller Macht gegen die deutsche Einheit - und ätzten unerbittlich gegen Helmut Kohl.
Es ist der 23. September 1989, noch mehr als einen Monat wird es dauern bis zum Fall der Mauer, doch die Dame ist tief besorgt. Die Ereignisse in der DDR überschlagen sich. Droht da etwa eine Wiedervereinigung? Ein starkes, mächtiges Deutschland in der Mitte Europas? Das muss verhindert werden. Dafür ist die eiserne Lady nach Moskau gereist.
Denn Großbritanniens konservative Premierministerin Margaret Thatcher fürchtet eine Wiedervereinigung Deutschlands wie der Teufel das Weihwasser. Nach außen, für die Presse, muss sie gute Miene machen, aber in Wahrheit findet sie die Vorstellung schrecklich. So schrecklich, dass sie Unterstützung bei einem Kommunisten sucht: Michail Gorbatschow. Der soll helfen, den Prozess zu stoppen.
Sie sitzen in Moskau, sicher wird Tee gereicht, auch Gorbatschows Vertrauter und außenpolitischer Berater Anatolij Tschernjaew ist dabei, macht, wie immer, Notizen. Er horcht auf, als Thatcher auf einmal darum bittet, ihre folgenden Worte nicht aufzuzeichnen. Denn sie sagt, klipp und klar: "Die Wiedervereinigung Deutschlands liegt nicht im Interesse Großbritanniens und Westeuropas. Es mag sich in unseren offiziellen Stellungnahmen anders anhören, aber das muss man nicht weiter ernst nehmen. Wir wollen kein wiedervereintes Deutschland. Es könnte unsere Sicherheit bedrohen."
Gorbatschow hört interessiert zu. Da soll die Sowjetunion dem Westen also helfen, die Deutschen in Schach zu halten. Ausgerechnet die Sowjetunion - die der Westen im Kalten Krieg doch immer als Unterdrücker der DDR gegeißelt hatte.
Bron: Stern, Lees meer….
Die was gisteravond op Canvasquote:
Zie ook: BBC – Archive – The Berlin Wall.quote:Berlin is a place that is indispensable to the imagination, a city where history ticks all the boxes. The longest of all the helter-skelter rides that Berliners have taken through the playground of history ended in 1989 when the Berlin Wall shattered into a million souvenirs.
The Berlin Wall was the ugly, concrete obstacle that for more than a generation (from 1961 to 1989) split the city and divided its families. Hundreds of people, mainly young, were killed there trying to escape to the West.
The people who built the Wall thought they were building a brave new socialist world. But their dream turned into a nightmare as over time the Wall poisoned, corrupted and brutalized the little world it encircled.
In The Secret Life of the Berlin Wall, the dreams and nightmares come dramatically back to life as the spies, informers, double agents and interrogators of Cold War Berlin weave their nervy spells of double lives and double dealing.
Walls divide the world into two and this is a film with two faces - flawed heroes and heroic villains, traitors, compromised victories and sad defeats. A world of good intentions heading in bad directions. A world where nothing is what it seems to be.
Er is een verschil tussen de Berlijnse muur en het IJzeren Gordijn he.quote:Op zondag 8 november 2009 19:53 schreef delano.888 het volgende:
Ik ben weliswaar in 1990 geboren, maar vind t best interessant, zo dacht ik tot vandaag dat hij alleen in duitsland liep, geen idee ervan gehad dat hij zo ontzettend ver door liep..
Oh god, ik ben wel erg dom blijkbaar, ga dit topic maar eens goed doorlezen, dacht namelijk ook dat die 2 hetzelfde warenquote:Op zondag 8 november 2009 19:56 schreef IHVK het volgende:
[..]
Er is een verschil tussen de Berlijnse muur en het IJzeren Gordijn he.
Maar leuk dat je het ook interessant vindt. Ik ben ook van 1990, maar het is net voor onze geboortes gebeurd dus. Dat maakt het voor ons ook interessant.
Have fun!quote:Op zondag 8 november 2009 19:57 schreef delano.888 het volgende:
[..]
Oh god, ik ben wel erg dom blijkbaar, ga dit topic maar eens goed doorlezen, dacht namelijk ook dat die 2 hetzelfde waren
Ik doe echt zo me best maar ik zie t echt nietquote:
Als je goed kijkt, loopt aan de noordzijde van de oever van de Spree de muur. Om precies te zijn, de East Side Gallery.quote:Op zondag 8 november 2009 20:02 schreef delano.888 het volgende:
[..]
Ik doe echt zo me best maar ik zie t echt niet![]()
Verder, een vraag, ik neem aan dat de muur wel op bepaalde plekken wateren heeft gekruist, hoe is dat dan gebeurt? Zijn die dan ook dicht gelegd???
Je moet de KML downloaden, maar als je dat niet wilt: Je kunt ook Mauerkarte gebruiken. Daarop is de muur ingetekend op OpenStreetMap (een soort Wikipedia maar dan om een landkaart te maken).quote:Op zondag 8 november 2009 20:02 schreef delano.888 het volgende:
[..]
Ik doe echt zo me best maar ik zie t echt niet![]()
Verder, een vraag, ik neem aan dat de muur wel op bepaalde plekken wateren heeft gekruist, hoe is dat dan gebeurt? Zijn die dan ook dicht gelegd???
In Berlijn zijn trouwens vandaag de dag gedenkstenen en kruisen te vinden voor die slachtoffers. Voor deze Philipp Held is het meest derde kruis van rechts opgericht op de foto hieronder (klik voor de vergroting, daar staat zijn naam op):quote:In einem letzten Brief an seine Mutter deutete Held an, eine Flucht zu planen. Bärbel W. wusste ebenfalls von seinem Plan. Am 8. April 1962 verschwand Philipp Held.
Angehörige der Grenztruppen der DDR fanden seine Leiche am 22. April 1962 gegen 18 Uhr an der Schillingbrücke in einer Unterwassersperre verfangen. Philipp Held hatte seine Ausweispapiere in einen Zellophanbeutel gepackt. Dies werteten die Grenzer als Indiz für einen fehlgeschlagenen Grenzdurchbruch. Vermutlich ertrank Held beim Versuch, durch den Osthafen nach West-Berlin zu schwimmen. Eine Untersuchung des Leichnam ergab einen ungefähren Todeszeitpunkt 10 Tage vor dem Fund.
Nederlands:
In een laatste brief aan zijn moeder gaf Held aan een vlucht te plannen. Bärbel W. [zijn vriendin] wist ook van zijn plan. Op 8 april 1962 verdween Philipp Held.
Leden van de grenstroepen van de DDR vonden zijn lijk, gevangen in een versperring onder water, op 22 april 1962 rond 18:00 bij de Schilling-brug. Philipp Held had zijn identificatiepapieren in een cellofanen zakje gestopt. Dit beschouwden de grensbewakers als een indicatie voor een mislukte grenskruising. Vermoedelijk verdronk Held bij een poging door de oostelijke haven naar West-Berlijn te zwemmen. Uit onderzoek van het lijk bleek een tijdstip van overlijden van ongeveer tien dagen voor de vondst.
Die heb jij aan staan? Je bent niet goedquote:Op zondag 8 november 2009 21:24 schreef TLC het volgende:
Die reclamebanner die onder de openingspost staat trouwens![]()
![]()
![]()
Met het "IJzeren Gordijn" wordt de grens tussen Oost en West (europa) bedoeld.quote:Op zondag 8 november 2009 19:57 schreef delano.888 het volgende:
[..]
Oh god, ik ben wel erg dom blijkbaar, ga dit topic maar eens goed doorlezen, dacht namelijk ook dat die 2 hetzelfde waren
Berlijn was uniek. Het lag ver in (door de sovjets bestuurd) Oost-Duitsland, maar was opgedeeld in vier delen. Een deel onder Brits gezag, een deel onder Frans gezag, een deel onder Amerikaans gezag en een deel onder Sovjet gezag.quote:From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic, an iron curtain has descended across the Continent. Behind that line lie all the capitals of the ancient states of Central and Eastern Europe. Warsaw, Berlin, Prague, Vienna, Budapest, Belgrade, Bucharest and Sofia, all these famous cities and the populations around them lie in what I must call the Soviet sphere, and all are subject in one form or another, not only to Soviet influence but to a very high and, in many cases, increasing measure of control from Moscow. - Winston Churchill, 1946
Ik heb het net gezien op Geschiedenis TV,behoorlijk indrukwekkend om die demonstraties te zien ook.quote:Op zondag 8 november 2009 02:28 schreef leukvoorlater het volgende:
Vandaag (of beter gezegd gisteravond) was Twee kanten van de Berlijnse muur te zien. Hopelijk wordt het nog herhaald of is het op uitzendinggemist terug te vinden.
Ik was toen 10 jaar, maar kan me er echt amper iets van herinneren.quote:Op zondag 8 november 2009 23:09 schreef -calimero- het volgende:
Vandaag alweer 20 jaar geleden...
Weet nog wel dat mijn ouder me uit bed haalde en dat ik tv moest kijken.
Snapte er toen weinig van.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |