FOK!forum / Culinesse à gogo / Koolraap gekregen - wat nu?
Rewimozondag 1 november 2009 @ 10:40
In de herfstvakantie kwam Stout hier logeren (hoi Stout ). En ze nam koolraap mee, omdat ik gezegd had dat ik dat nog nooit gegeten had. Maar tijdens de week dat zij en haar gezin hier waren, zijn we er niet aan toegekomen om het klaar te maken. Stout is weer weg (dag Stout ) en nu liggen er twee koolrapen te liggen in de voorraadkast.

Koolraap 1


Stout (die ik straks in haar lurven pak en hierheen sleep) zei iets over kaneel en suiker. Maar mooi dat ze geen recept heeft achtergelaten

Nu weet ik dat mijn grootouders ook weleens koolraap aten vroeger, maar blijkbaar vond mijn moeder het niet te pruimen want ze heeft het ons nooit voorgezet thuis. Ik gok dat ze het niet met suiker en kaneel aten daar

Al met al liggen daar dus nog steeds die twee koolrapen in de kast.

Koolraap 2 (ja, ze lijken op elkaar)


En ik wil ze weleens proberen. Nu kan ik natuurlijk wel op google naar recepten gaan zoeken, maar ik vraag liever naar jullie eigen ervaringsrecepten met koolraap. Dan weet ik zeker dat ik niet de mist in ga en iets ondefinieerbaars brouw waardoor de koolraap hier voor altijd uit huis wordt verbannen...

Dus kom maar op met die succesrecepten!
Biefstukzondag 1 november 2009 @ 10:42
Reepjes van snijden en frituren, koolraappatat
vossszondag 1 november 2009 @ 10:44
quote:
Koolraap gekregen - wat nu?
Zo snel mogelijk in de container flikkeren!

Wát een smerige dingen zijn dat zeg
Surveillance-Fietszondag 1 november 2009 @ 10:44
ik wilde zeggen: De afvalbak weet daar wel raad mee. Maar als stout ook op FOK! zit
Stoutzondag 1 november 2009 @ 10:44
Rewimo !

Het recept dat wij hier thuis maken :

zoveel koolraap als de familie eet (hier dus veel)
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel boter )of margarine)
1 theelepel (of meer ) kaneel

Hak de koolraap in plakken
Schil de plakken dik (je ziet de rand duidelijk, die moet er dus af)
Snij t in mooie blokjes of reepjes
Zet water op en kook de koolraap gaar (dit duurt soms wel even)
Giet de koolraap als deze gaar is af en doe m terug in de pan.
Doe de suiker,boter en kaneel erbij en dan doorroeren en nog ff laten pruttelen
Ik doe dan ong 10 minuten, dan is het meestal genoeg gecarameliseerd

Lekker met piepers en ouderwetes draadjesvlees
Stoutzondag 1 november 2009 @ 10:45
quote:
Op zondag 1 november 2009 10:44 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
ik wilde zeggen: De afvalbak weet daar wel raad mee. Maar als stout ook op FOK! zit
Ze zijn lekker hoor ! T is een ouderwetse groente die velen niet meer kennen helaas
Conflictzondag 1 november 2009 @ 10:45
Weggooien!

En niet aan de dieren geven want dat is slecht voor ze
Surveillance-Fietszondag 1 november 2009 @ 10:47
quote:
Op zondag 1 november 2009 10:45 schreef Stout het volgende:

[..]

Ze zijn lekker hoor ! T is een ouderwetse groente die velen niet meer kennen helaas
ik moest gelijk denken aan bloembollen en de winter van 44

is het nou echt zo lekker?
Rewimozondag 1 november 2009 @ 10:48
Ik denk niet dat ik de katten er een plezier mee doe, Conflict

Stout, hoe lang kook je ze ongeveer? Wanneer weet je of het gaar is?
Compomotive155zondag 1 november 2009 @ 10:51
quote:
Op zondag 1 november 2009 10:44 schreef vosss het volgende:

[..]

Zo snel mogelijk in de container flikkeren!

Wát een smerige dingen zijn dat zeg

TVP
Conflictzondag 1 november 2009 @ 10:52
quote:
Op zondag 1 november 2009 10:48 schreef Rewimo het volgende:
Ik denk niet dat ik de katten er een plezier mee doe, Conflict

Stout, hoe lang kook je ze ongeveer? Wanneer weet je of het gaar is?
Ik bedoelde konijntjes enzo!
Rewimozondag 1 november 2009 @ 10:55
quote:
Op zondag 1 november 2009 10:52 schreef Conflict het volgende:
Ik bedoelde konijntjes enzo!
Krijg je daar konijnen mee weg? Hm, dan moet ik qltel maar uit de buurt van dit topic houden
Stoutzondag 1 november 2009 @ 11:00
Je moet ze (= de koolraap)ongeveer 30 minuten koken, dan ff proeven of ze gaar zijn (als je vork er gemakkelijk doorprikt zijn ze gaar) Let dr op dat ze niet allemaal gelijkmatig garen, soms moeten ze dus iets langer

[ Bericht 3% gewijzigd door Stout op 01-11-2009 11:01:51 (aangepast voor de grappig mensen onder ons ) ]
bas-beestzondag 1 november 2009 @ 11:00
quote:
Op zondag 1 november 2009 10:52 schreef Conflict het volgende:

[..]

Ik bedoelde konijntjes enzo!
denk dat konijntjes wel gaar zijn als ze geen 'auw' meer zeggen als je er met een vork in prikt...


OT:
http://www.smulweb.nl/zoeken/?type=recepten&query=koolraap
qltelzondag 1 november 2009 @ 11:06
quote:
Op zondag 1 november 2009 10:55 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Krijg je daar konijnen mee weg? Hm, dan moet ik qltel maar uit de buurt van dit topic houden
Mislukt..
Rewimozondag 1 november 2009 @ 11:08
quote:
Op zondag 1 november 2009 11:06 schreef qltel het volgende:

Mislukt..
Ga weg jij
wendytjezondag 1 november 2009 @ 11:13
je kunt er heerlijke stampot van maken....
Stoutzondag 1 november 2009 @ 11:13
quote:
Op zondag 1 november 2009 11:06 schreef qltel het volgende:

[..]

Mislukt..
Weg wezen jij !
Rewimozondag 1 november 2009 @ 11:17
quote:
Op zondag 1 november 2009 11:13 schreef wendytje het volgende:
je kunt er heerlijke stampot van maken....
Hoe dan? Heb je een recept voor me?
Ibliszondag 1 november 2009 @ 11:20
Ik vond koolraap altijd lekker vroeger toen ik klein was. Maar dan at ik het gewoon gekookt met aardappelen en vlees en zo. Volgens mij gebeurde er niets speciaals mee. En ik vond het extra leuk als het in reepjes, zoals frietjes, gesneden was, want dan leek het op friet.

Een kinderhand is gauw gevuld blijkbaar.
Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 11:41
Lekker, een groente met smaak.
Aan blokjes snijden en bakken als gebakken aardappel, of koken en puree van maken, of gratineren, of aan blokjes mee in een stoofgerecht, of gekookt met bonen, of met uien en wortelen hutspot mee maken.
Aan julien snijden, kort koken en dan roerbakken met oestersaus, of met zoute ketjap en gembersiroop en verse koriander.
Jammer dat mensen zo een hekel hebben aan groenten met smaak, de koolraap gaat het zelfde lot als de rammenas en wellicht de spruit. Kinderen leren het niet meer eten omdat het "vies" is en als ze groot worden blijven het kip patat en appelmoes volwassenen
Rewimozondag 1 november 2009 @ 11:45
Ah Piet, ik hoopte al dat je langs zou komen

Kun je er hutspot mee maken? Dat lijkt me wel wat om te proberen En de zoete Stoutvariant ook.

Recepten zijn nog altijd welkom!
08gnoT.zondag 1 november 2009 @ 11:50
Vroeger aten we het met bechamelsaus, nu wil m'n moeder dat niet meer en alleen met nootmuskaat. Maar dat is erg bitter, vind ik zelf. Vroeger was het m'n favoriete groente, de enige die ik graag lustte eigenlijk.
TheFreshPrincezondag 1 november 2009 @ 11:53
Koolraap met kerrie-saus, dat aten we vroeger regelmatig.

Koolraap in blokjes of frietjes snijden, koken, kerrie-sausje maken, koolraap afgieten, saus er over.
Stoutzondag 1 november 2009 @ 12:08
Nog een recept, ff mijn moeder gebeld voor het kookboek van oma
Aardappelen en koolraap schillen en in blokjes snijden. gaar koken in een half uurtje.
Ondertussen champignons snijden en bakken met wat boter in de pan. Oven voorverwarmen op 200 graden, Van de aardappelen en koolraap stamppot maken (extra lekker met kruidenboter zegt mam) en in een ovenschaal doen. met de champignons er al door . Evt wat kaas er al door. Strooi en wat kaas over en zet het in de oven tot de kaas mooi goud bruin is .
TheFreshPrincezondag 1 november 2009 @ 12:10
quote:
Op zondag 1 november 2009 12:08 schreef Stout het volgende:
Nog een recept, ff mijn moeder gebeld voor het kookboek van oma
Aardappelen en koolraap schillen en in blokjes snijden. gaar koken in een half uurtje.
Ondertussen champignons snijden en bakken met wat boter in de pan. Oven voorverwarmen op 200 graden, Van de aardappelen en koolraap stamppot maken (extra lekker met kruidenboter zegt mam) en in een ovenschaal doen. met de champignons er al door . Evt wat kaas er al door. Strooi en wat kaas over en zet het in de oven tot de kaas mooi goud bruin is .
Nu zijn de rapen gaar.
lemonlimezondag 1 november 2009 @ 12:14
Stomen met sojasaus Of samen met aardappels puree van maken.
boem-dikkiezondag 1 november 2009 @ 12:15
Wij aten ze vroeger altijd met aardappels en dan stroop er doorheen.
Hyperdudezondag 1 november 2009 @ 12:16
Het is dat je in Duitsland woont, anders kon je leuk Hongerwintertje gaan spelen.
TheFreshPrincezondag 1 november 2009 @ 12:18
quote:
Op zondag 1 november 2009 12:16 schreef Hyperdude het volgende:
Het is dat je in Duitsland woont, anders kon je leuk Hongerwintertje gaan spelen.
Gesnipperde bloembol voor de smaak erbij.
Rewimozondag 1 november 2009 @ 12:46
Kunnen we vast wel in scène zetten hoor
Divelzondag 1 november 2009 @ 12:51
quote:
Op zondag 1 november 2009 10:42 schreef Biefstuk het volgende:
Reepjes van snijden en frituren, koolraappatat
Kan niet, blijven slappe dingen.
Gewoonikzondag 1 november 2009 @ 12:52
Snert!
Divelzondag 1 november 2009 @ 12:53
quote:
Op zondag 1 november 2009 12:52 schreef Gewoonik het volgende:
Snert!
Daar gebruiken ze meestal knolselderij voor.
Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 12:57
quote:
Op zondag 1 november 2009 12:52 schreef Gewoonik het volgende:
Snert!
Succes ermee!
Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 12:59
quote:
Op zondag 1 november 2009 11:45 schreef Rewimo het volgende:
Ah Piet, ik hoopte al dat je langs zou komen

Kun je er hutspot mee maken? Dat lijkt me wel wat om te proberen En de zoete Stoutvariant ook.

Recepten zijn nog altijd welkom!
Dat zeg ik, Hutspot van maken met ui en wortel, de aardappel weglaten.
Heel ouderwets lekker.
Gewoonikzondag 1 november 2009 @ 15:14
quote:
Op zondag 1 november 2009 12:53 schreef Divel het volgende:

[..]

Daar gebruiken ze meestal knolselderij voor.
Verrek je hebt gelijk.
Herkauwerzondag 1 november 2009 @ 15:18
quote:
Op zondag 1 november 2009 11:17 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Hoe dan? Heb je een recept voor me?
In reepjes snijden en 45 minuten laten koken. Aardappels koken (evenveel gewicht als koolraap).
Gehakt rul bakken met zout en peper en een scheutje ketjap.

Koolraap en aardappels stampen met een klontje boter, nootmuskaat, peper en zout. Gehakt er doorheen en klaar. Erg lekker met piccallily erop.

Eet smakelijk.

edit -- Nootmuskaat toegevoegd

[ Bericht 5% gewijzigd door Herkauwer op 01-11-2009 15:26:36 ]
Dunckiezondag 1 november 2009 @ 15:29
quote:
Op zondag 1 november 2009 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Succes ermee!
Kan prima, heb het bij gebrek aan knolselderij wel eens gedaan en het smaakt hartstikke goed.
CartWOmanzondag 1 november 2009 @ 15:38
quote:
Op zondag 1 november 2009 12:15 schreef boem-dikkie het volgende:
Wij aten ze vroeger altijd met aardappels en dan stroop er doorheen.
Wij ook, als stamppot, de varkens zouden er voor weglopen maar mên, wat lekker.
Seven.zondag 1 november 2009 @ 15:39
Wat is een koolraap in godsnaam?

Als je er een stamppot mee kunt maken en de aardappelen weg kunt laten, is het dan een soort aardappel of zo? En waar smaakt het naar? Zijn die dingen duur trouwens?
wendytjezondag 1 november 2009 @ 16:26
http://www.smulweb.nl/569828/koken/recept/Koolraapstamppot

maar je kunt ook gewoon de koolraap klaarmaken, (zie eerder beschreven) en dan 30 minuten koken met de piepers en dan met de mixer erop....... voila stamppot
Resistorzondag 1 november 2009 @ 16:42
Omdat de lokale C1000 vrijdag geen zakje gesneden koolraap had, had ik een hele meegenomen voor de erwtensoep.
Had ik beter niet kunnen doen, lompe boer als ik ben had ik er te grote blokjes van gesneden die niet goed gaar wilden worden

En de helft weggegooid, ik hoefde maar 1 pan (grote pan, dat wel) soep.

Hoe duur die van mij was? 98 cent. Best wel duur vond ik.
Divelzondag 1 november 2009 @ 17:20
quote:
Op zondag 1 november 2009 15:39 schreef Seven. het volgende:
Wat is een koolraap in godsnaam?
http://images.google.nl/images?sourceid=navclient&hl=nl&rlz=1T4GGLL_nlNL324NL325&q=koolraap&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Blijkbaar kun je niet met alle pc's Fokken en googlen..
Seven.zondag 1 november 2009 @ 17:25
quote:
Ik ben niet gek, ik weet hoe die dingen eruit zien. Knuppel . Ik wil weten of het een aardappelachtig ding of, of juist een ui-achtig ding.
Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 17:50
quote:
Op zondag 1 november 2009 17:25 schreef Seven. het volgende:

[..]

Ik ben niet gek, ik weet hoe die dingen eruit zien. Knuppel . Ik wil weten of het een aardappelachtig ding of, of juist een ui-achtig ding.
Nee, een raapachtig ding, http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap
Seven.zondag 1 november 2009 @ 17:57
quote:
Op zondag 1 november 2009 17:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, een raapachtig ding, http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap
Dat het een raapachtig ding is, had ik ook wel begrepen . Maar hoe smaakt het dan, hoe is de textuur als je aardappelen kunt vervangen door koolraap?
Martijn_77zondag 1 november 2009 @ 18:13
quote:
Op zondag 1 november 2009 12:14 schreef lemonlime het volgende:
Stomen met sojasaus Of samen met aardappels puree van maken.
Alleen stomen met soja saus? of doe je er dan nog ander zaken ook bij?
Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 18:17
quote:
Op zondag 1 november 2009 17:57 schreef Seven. het volgende:

[..]

Dat het een raapachtig ding is, had ik ook wel begrepen . Maar hoe smaakt het dan, hoe is de textuur als je aardappelen kunt vervangen door koolraap?
Net als die van meiraapjes
Myraelazondag 1 november 2009 @ 18:21
Volgens mij aten wij dat toen mijn moeder het atkins dieet deed en geen aardappels mocht.
Ik vond het wel lekker.
Rewimozondag 1 november 2009 @ 18:29
quote:
Op zondag 1 november 2009 18:17 schreef Pietverdriet het volgende:

Net als die van meiraapjes
Daar schiet ie vast veel mee op!
RobinOokzondag 1 november 2009 @ 22:12
Ik zou toch zweren dat dat een plaatje is van een knolselderij...

Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 22:23
quote:
Op zondag 1 november 2009 22:12 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou toch zweren dat dat een plaatje is van een knolselderij...

[ afbeelding ]
nee niet echt
knolselderij

de koolraap is gladder van onder
op je plaatje staat de koolraap overginds ondersteboven. Het paarsige gedeelte is de bovenkant
RobinOokzondag 1 november 2009 @ 22:36
Niet elke knolselderij is zo knoestig. Vaak wel, maar niet altijd.
Maar ja, de schil is inderdaad wel heel erg glad, dus okay, toch een koolraap.

Ik eet nooit koolraap. (wel knolselderij)
Meiknaapjes wel eens geprobeerd en nee, da's ook niks voor mij.
Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 22:43
quote:
Op zondag 1 november 2009 22:36 schreef RobinOok het volgende:
Niet elke knolselderij is zo knoestig. Vaak wel, maar niet altijd.
Maar ja, de schil is inderdaad wel heel erg glad, dus okay, toch een koolraap.

Ik eet nooit koolraap. (wel knolselderij)
Meiknaapjes wel eens geprobeerd en nee, da's ook niks voor mij.
meiknaapjes?
Waar krijg je die?

Meiraapjes zijn erg lekker vind ik, gekookt met wat (daar komt ie weer) Citroenboter, smaak ergens tussen asperges en radijsjes, heerlijk.
Meiraapjes verhaal van oom piet
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 16:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Toen ik nog studeerde werkte ik in de keuken. Komt bediening in de keuken wil je ff naar tafel 5, daar is wat. Laffe honden in de bediening konden moelijke klanten nooit aan.
Ik loop de zaak in, helemaal vol met vaste klanten, behalve tafel 5, een boos kijkende meneer, type volkskrantlezer.
Ik loop op hem af, en vraag wat er mis is, hij wijst op een schaaltje, en zegt die aardappels, ik wil nog zeggen, dat zijn... en hij valt me in de reden en geeft me een 5 minuten durende monoloog waar hij uitlegt dat alles perfect is, mooi en fijn, behalve die aardappels, die zijn glazig, zurig, bitter, en vettig, heel erg vies, bah hoe kan dat, een schande, sowiso onzin dat als je gebakken aardappels, en friet, ook nog zulke smerige aardappels er bijzet, bla bla bla
hij kakelde de maar door, en ik stond daar, werd afgezeken tot op het bot voor al mijn vaste klanten.
Na 5 minuten was hij stil.
Ik vraag, bent u klaar?
JAAA
leg me dit maar eens uit.
De hele zaak was muisstil geweest tijdens deze monoloog, en alle vaste klanten zaten geboeit te luisteren en wisten wel wat kwam..


Ik zeg tegen hem, dat zijn geen aardappels, dat zijn meiraapjes in citroenboter, dat zijn uw warme groenten, maar u kunt best boontjes krijgen als u dat niet lust.

Bulderend gelach steeg op van alle tafels, en de man sputterde nog wat, van, nee, dat is niet nodig.

Nooit meer terug gezien in de zaak trouwens, die klant...
Rewimozondag 1 november 2009 @ 22:49
quote:
Op zondag 1 november 2009 22:43 schreef Pietverdriet het volgende:

meiknaapjes?
Waar krijg je die?

RobinOokzondag 1 november 2009 @ 23:09
Het wordt steeds erger met die tikfouten van me, lijkt het wel.

Maar euh, ik snap best dat als je aardappelen verwacht, meiraapjes je niet zullen bevallen. Wat ik dan weer niet snap is dat mensen zo tekeer gaan. Stel dat het wel aardappeltjes waren geweest: so what?!
Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 23:15
quote:
Op zondag 1 november 2009 23:09 schreef RobinOok het volgende:
Het wordt steeds erger met die tikfouten van me, lijkt het wel.

Maar euh, ik snap best dat als je aardappelen verwacht, meiraapjes je niet zullen bevallen. Wat ik dan weer niet snap is dat mensen zo tekeer gaan. Stel dat het wel aardappeltjes waren geweest: so what?!
Soit, het leverde mij een mooi verhaal op, en hem een vernedering.
En inderdaad als je denkt dat het aardappels zijn, dan zit je met ietwat glazige, licht bittere knolletjes
kissaamaandag 2 november 2009 @ 00:59
quote:
Op zondag 1 november 2009 22:36 schreef RobinOok het volgende:
Niet elke knolselderij is zo knoestig. Vaak wel, maar niet altijd.
Maar ja, de schil is inderdaad wel heel erg glad, dus okay, toch een koolraap.

Ik eet nooit koolraap. (wel knolselderij)
Meiknaapjes wel eens geprobeerd en nee, da's ook niks voor mij.
Meiknaapjes

Ik vind koolraap erg lekker Mijn oma maakte het zeker één keer per week. Koolraap schillen, in reepjes snijden en gaar koken.
Maizena aanlengen met kookvocht en eventueel melk toevoegen. Flink wat nootmuskaat toevoegen en de saus door de reepjes koolraap husselen. Lekker met gekookte aardappelen en gestoofde runderlapjes

(ik probeer vegetarisch te eten maar mis de jus vreslijk)
kabouter.mutsmaandag 2 november 2009 @ 11:49
Wij eten het meestal met kaassaus.
In reepjes/blokjes snijden, minuut of 20-30 koken in water met wat zout.
Kaassaus maken en erover. Beetje verse nootmuskaat erover is ook lekker.
Ik vind dat de smaak wel wat weg heeft van bloemkool.
Rewimomaandag 2 november 2009 @ 12:22
Ik heb een kaashater in huis helaas, ikzelf en onze zoon lusten het graag
recemaandag 2 november 2009 @ 15:42
lekker met aardappelen en draadjesvlees inderdaad. Schil verwijderen en patatjes van snijden. Water koken en op smaak brengen met zout. Kolraappatatjes koken in het water tot ze "zacht" zijn. Hoe zacht ligt een beetje aab de beet die je wil hebben. Hebben een licht bittere smaak en ik vind ze heerlijk.
olmjanusmaandag 2 november 2009 @ 18:17
jep idd, grove julienne snijden, frituren op 140 graden. Uitlekken/drogen, onder vochtige doek in koelkast bewaren. Volgende dag weer frituren op 180.
Fogeldinsdag 3 november 2009 @ 08:21
1,5 kg koolraap
1 ui
2 wortels
2 grote aardappels
2 dl boullion
1/2 dl room
100 g (echte) boter
evt. water
1 tl thijm
1 tl suiker
vers gemalen (witte) peper
zout

Schil de koopraap, wortels en aardappels. Even wassen en dan in schijven delen. 15-20 minuten in de boullion koken (evt water bijvullen tussendoor zodat het niet droog kookt) en dan grof stampen (maar niet te veel). De ui heel erg fijn snijden of evt door een food processor halen en dat bij de rest gooien. Doe de boter en kruiden erbij. Roer de room door het geheel en breng het daarna nog meer op smaak met zout, suiker, thijm en/of peper.
Laat het nog een poos op klein vuur staan.


En zo komen wij de hongerwinter door
Rewimodinsdag 3 november 2009 @ 09:23
Klinkt goed Fogel, ook een soort hutspot zeg maar
Flurrydinsdag 3 november 2009 @ 09:23
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 08:21 schreef Fogel het volgende:

<snip>

En zo komen wij de hongerwinter door
Dat klinkt lekker! Een soort gekruide hutspot eigenlijk?
Fogeldinsdag 3 november 2009 @ 09:31
Het is inderdaad wel een beetje vergelijkbaar met hutspot.

Mijn kinderen eten het ook vaak ongekookt, gewoon in repen snijden en snacken maar. Ikzelf vind er dan niks aan.
Fogeldinsdag 3 november 2009 @ 09:35
Commentaar van mijn moeder toen ze eens op bezoek was "Hee, is dat koolraap!?!?! Dat heb ik al een jaar of 20 niet meer in de winkels gezien in Nederland!". Wij eten het toch wel 2-3 keer per maand gemiddeld, vooral omdat de kinderen het erg lekker vinden.
Pietverdrietdinsdag 3 november 2009 @ 09:39
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 09:35 schreef Fogel het volgende:
Commentaar van mijn moeder toen ze eens op bezoek was "Hee, is dat koolraap!?!?! Dat heb ik al een jaar of 20 niet meer in de winkels gezien in Nederland!". Wij eten het toch wel 2-3 keer per maand gemiddeld, vooral omdat de kinderen het erg lekker vinden.
Als je alleen maar in de supermarkt komt zie je idd maar een heel beperkt keus aan groenten
Rewimodinsdag 3 november 2009 @ 10:14
Wij hebben een boerenmarkt vlakbij Stout heeft daar ook even flink ingeslagen. Enorme rode, groene en witte kolen voor een euro en zo. Je kunt daar ook zelf dingen brengen. Als je bijvoorbeeld een walnotenoverschot hebt (hebben we helaas niet dit jaar). Maar ook dingen als jam, kaas, worst, honing enz.
Pietverdrietdinsdag 3 november 2009 @ 10:27
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 10:14 schreef Rewimo het volgende:
Wij hebben een boerenmarkt vlakbij Stout heeft daar ook even flink ingeslagen. Enorme rode, groene en witte kolen voor een euro en zo. Je kunt daar ook zelf dingen brengen. Als je bijvoorbeeld een walnotenoverschot hebt (hebben we helaas niet dit jaar). Maar ook dingen als jam, kaas, worst, honing enz.
Doe even adres van die markt?
Rewimodinsdag 3 november 2009 @ 10:36
Dat is deze:

http://www.lindchen.de/
Zanadinsdag 3 november 2009 @ 10:57
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 09:31 schreef Fogel het volgende:
Het is inderdaad wel een beetje vergelijkbaar met hutspot.

Mijn kinderen eten het ook vaak ongekookt, gewoon in repen snijden en snacken maar. Ikzelf vind er dan niks aan.
koolraap rauw eten?, bedoel je niet dit:



die kun je makelijk rauw eten, maar koolraap toch niet??

In Duitsland eten ze koolraap vaak in de soep:
Jarnodinsdag 3 november 2009 @ 10:58
Da's koolrabi, toch?
Zanadinsdag 3 november 2009 @ 11:03
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 10:58 schreef Jarno het volgende:
Da's koolrabi, toch?
Ja, ik wist het Nederlandse woord er niet voor, maar het heet dus ook koolrabi?
Jarnodinsdag 3 november 2009 @ 11:04
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 11:03 schreef Zana het volgende:

[..]

Ja, ik wist het Nederlandse woord er niet voor, maar het heet dus ook koolrabi?
Zo noemt vitatas (daar zit -ie regelmatig in) 'm wel iig en zo ken ik 'm dus ook.
Pietverdrietdinsdag 3 november 2009 @ 11:05
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 11:03 schreef Zana het volgende:

[..]

Ja, ik wist het Nederlandse woord er niet voor, maar het heet dus ook koolrabi?
Euh, het heet koolrabi, hoe bedoel je "ook"?
Rewimodinsdag 3 november 2009 @ 11:06
Dat ziet er anders uit dan mijn koolrapen
Jarnodinsdag 3 november 2009 @ 11:06
Overigens flikkeren ze 'm zo vaak in die tas dat ik er een beetje suf van wordt. Tenminste, dat was vorig seizoen zo. Maar op zich is het wel lekker (alhoewel ik er nooit echt spannende dingen meegemaakt heb).
Pietverdrietdinsdag 3 november 2009 @ 11:09
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 11:06 schreef Rewimo het volgende:
Dat ziet er anders uit dan mijn koolrapen
Het is ook iets anders
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolrabi
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap
http://nl.wikipedia.org/wiki/Knolraap (meiraap)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Knolselderij
Jarnodinsdag 3 november 2009 @ 11:10
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 11:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het is ook iets anders
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolrabi
25 kcal per 100g! !

Meer koolrabi svp meneer vitatas! .
Fogeldinsdag 3 november 2009 @ 11:13
Hier noemen ze het kålrot of kålrabi, maar dat laatste is foutief gebruik want de eigenlijke kålrabi is knutekål (wat in het Duits Kohlrabi is). Lekker verwarrend allemaal
Zanadinsdag 3 november 2009 @ 11:15
koolrabi kun je makkelijk rauw eten (of heel kort gekookt), maar bij koolraap zou ik dat niet zo snel doen
Zanadinsdag 3 november 2009 @ 11:16
phhh, dat krijg je met die internationale FOKkers
Zanadinsdag 3 november 2009 @ 11:22
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 11:15 schreef Zana het volgende:
koolrabi kun je makkelijk rauw eten (of heel kort gekookt), maar bij koolraap zou ik dat niet zo snel doen
oh, ik neem dit terug, koolraap kun je blijkbaar ook rauw eten, bijvoorbeeld geraspt en gemengd met wortelen

je hebt er waarschijnlijk niet zo veel aan, maar ik plaats de link toch maar naar een Duits forum...ik wil eventueel helpen met vertalen van een recept:

http://www.chefkoch.de/rs/s0/kohlrube/Rezepte.html
Rewimodinsdag 3 november 2009 @ 11:59
Ik woon in Duitsland, waarom zou ik er niks aan hebben?
Rewimodinsdag 3 november 2009 @ 12:00
O eh, Piet, mocht je een keer naar Lindchen gaan, kom je dan een bakkie doen? 't Is hier echt om de hoek
Zanadinsdag 3 november 2009 @ 12:26
quote:
Op dinsdag 3 november 2009 11:59 schreef Rewimo het volgende:
Ik woon in Duitsland, waarom zou ik er niks aan hebben?
oh, dat wist ik niet, sorry....maar ik vind het wel een leuke site vooral ook omdat er bij veel recepten foto's staan...weet je al een beetje op voorhand hoe een gerecht eruit gaat zien
Rewimodinsdag 3 november 2009 @ 12:29
Hoef je geen sorry voor te zeggen, ik vond het wel grappig