Ja, dat is zeker waar. Hoewel het in Europa iets minder erg is dan in Nederland. Wij deden er nooit te moeilijk over als we niet nummer 1 waren, andere teams weer wel. Maar goed, dat soort praktijken zie je echt net zo hard bij alle accountants, consultants, advocaten en ga zo maar door...quote:Op woensdag 30 september 2009 22:31 schreef Matthijs- het volgende:
[..]
Ook gelezen. Maar is het waar dat jullie maar zoveel mogelijk rare kanttekeningen bij grafiekjes gaan plaatsen, net zolang totdat je zogenaamd als #1 in dat vakgebied eruit rolt voor de klant?
Hm oke, dat laatste zal ook wel waar zijn inderdaad. In principe zijn het natuurlijk ook geen leugens en zou ik er zelf gewoon aan meedoen.quote:Op woensdag 30 september 2009 22:35 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ja, dat is zeker waar. Hoewel het in Europa iets minder erg is dan in Nederland. Wij deden er nooit te moeilijk over als we niet nummer 1 waren, andere teams weer wel. Maar goed, dat soort praktijken zie je echt net zo hard bij alle accountants, consultants, advocaten en ga zo maar door...
Het is inderdaad een kwestie van hoe presenteer je bepaalde cijfers/ 'feiten' voor jouw bedrijf(onderdeel) zodanig, dat je altijd in de top 3 staat. Scheer en inslag..quote:Op woensdag 30 september 2009 22:35 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ja, dat is zeker waar. Hoewel het in Europa iets minder erg is dan in Nederland. Wij deden er nooit te moeilijk over als we niet nummer 1 waren, andere teams weer wel. Maar goed, dat soort praktijken zie je echt net zo hard bij alle accountants, consultants, advocaten en ga zo maar door...
Ik heb zelf een bedrijfseconomische/econometrische achtergrond. De boeken die Drive-r noemde zijn inderdaad de basics. Voor wat actueler leesvoer vind ik persoonlijk de Black Swan ook aardig.quote:Op woensdag 30 september 2009 22:26 schreef Gordon__Gekko het volgende:
Wat doe jij voor job dan en wat was je voorstudie?
Ik doe nu een technische studie en volgend jaar waarschijnlijk master in financiële wiskunde. Kan dus wel wat leesvoer gebruiken, iemand nog wat tips voor boeken als monkey business?
Ik zie dat je weer postquote:Op woensdag 30 september 2009 22:45 schreef veekeend het volgende:
[..]
Ik heb zelf een bedrijfseconomische/econometrische achtergrond. De boeken die Drive-r noemde zijn inderdaad de basics. Voor wat actueler leesvoer vind ik persoonlijk de Black Swan ook aardig.
Geen idee, nooit over gehoord eigenlijk. Lijkt me op zich een ingang om richting Londen te gaan, maar dan is een directe sollicitatie in Londen waarschijnlijk beter. Deutsche Bank heeft wel een groot kantoor nu ook in Amsterdam, ook wellicht een optie.quote:Op woensdag 30 september 2009 22:46 schreef Matthijs- het volgende:
Met de Banking Cycle van mijn studievereniging (EFR) gaan ze overigens (zonder Finitio) naar:
- Deutsche Bank
- Lazard
- JPMorgan
- Morgan Stanley
- Credit Suisse
- RBS
- ING Wholesale Banking
- Nomura
Vrijwel alle grote jongens zitten er wel tussen, maar als ik straks in die commissie zit (hopelijk) ga ik natuurlijk ook GS fixen.
Credit Suisse biedt tegenwoordig trouwens ook summer internships in investment banking aan in Amsterdam. Is dat wat?
Maar die banken komen toch ook met recruitment events op de uni's zelf langs? Weet niet hoe dat in Nederland is, maar hier in Londen komen ze op de meeste universiteiten wel langs voor een recruitment dag, vooral de eerste 2/3 week als de uni's weer beginnen. Komende weken dus, zodat je je nog kan inschrijven voor de summer/spring internships. Het kan je bijna niet gemakkelijker worden gemaakt!quote:Op donderdag 1 oktober 2009 11:24 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Geen idee, nooit over gehoord eigenlijk. Lijkt me op zich een ingang om richting Londen te gaan, maar dan is een directe sollicitatie in Londen waarschijnlijk beter. Deutsche Bank heeft wel een groot kantoor nu ook in Amsterdam, ook wellicht een optie.
En je zult nooit alle banken hebben, iedereen heeft nou eenmaal zijn eigen voorkeur voor recruiting events, etc...
De Banking Cycle is volgens mij ook op de universiteit zelf. Maar goed, ook in Londen zullen ze niet allemaal naar iedereen universiteit gaan, je ziet vaak dat een bank een bepaalde voorkeur heeft voor een universiteit of recruiting event.quote:Op donderdag 1 oktober 2009 11:28 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Maar die banken komen toch ook met recruitment events op de uni's zelf langs? Weet niet hoe dat in Nederland is, maar hier in Londen komen ze op de meeste universiteiten wel langs voor een recruitment dag, vooral de eerste 2/3 week als de uni's weer beginnen. Komende weken dus, zodat je je nog kan inschrijven voor de summer/spring internships. Het kan je bijna niet gemakkelijker worden gemaakt!
ok, geen weggegooide ¤25 dus?quote:Op donderdag 1 oktober 2009 16:54 schreef ratatat het volgende:
Ja, wel een ok boek. Werd alleen helemaal gek van alle afkortingen voor vreemde stucturen etc. die ze hebben bedacht. Geeft wel een leuk inzicht over wat voor bizarre constructies / producten ze allemaal verzinnen daar in de bankwereld om ze vervolgens te verkopen aan mensen die er niets van snappen.
Kan je'm beter op amazon.co.uk bestellen. Hij kost daar GBP 11, tel daar 6 bij op voor shipping+VAT en je zit op GBP 17 wat overeenkomt met ~19 euro.quote:
Naar welke uni ga je? Meestal is het een groep van zo'n 15 uni's die de grootste banken bezoeken voor zver ik weet.quote:Op donderdag 1 oktober 2009 11:28 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Maar die banken komen toch ook met recruitment events op de uni's zelf langs? Weet niet hoe dat in Nederland is, maar hier in Londen komen ze op de meeste universiteiten wel langs voor een recruitment dag, vooral de eerste 2/3 week als de uni's weer beginnen. Komende weken dus, zodat je je nog kan inschrijven voor de summer/spring internships. Het kan je bijna niet gemakkelijker worden gemaakt!
Wat bedoel je daar mee, dat banken slechts 15 banken wereldwijd bezoeken of enkel in de UK? In Europa zullen meeste banken per land 1 of 2 universiteiten kiezen om op te focussen, ze kunnen nu eenmaal niet in elk land de hele markt af. In Zweden bijvoorbeeld SSE, in Italie Bocconi, in Frankrijk HEC, etc... Als ze een lokale vestiging hebben zullen ze wat meer doen, daarom zie je ook dat ze in de UK meerdere universiteiten bezoeken.quote:Op donderdag 1 oktober 2009 23:42 schreef jbm het volgende:
[..]
Naar welke uni ga je? Meestal is het een groep van zo'n 15 uni's die de grootste banken bezoeken voor zver ik weet.
Nee ik bedoel de UK. Als ik kijk naar mijn Britse collega's dan is het doorgaans Oxbridge, Durham, Warwick, Manchester, etc. Bocconi en HEC zie ik ook regelmatig, SSE niet zo veel.quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 12:36 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Wat bedoel je daar mee, dat banken slechts 15 banken wereldwijd bezoeken of enkel in de UK? In Europa zullen meeste banken per land 1 of 2 universiteiten kiezen om op te focussen, ze kunnen nu eenmaal niet in elk land de hele markt af. In Zweden bijvoorbeeld SSE, in Italie Bocconi, in Frankrijk HEC, etc... Als ze een lokale vestiging hebben zullen ze wat meer doen, daarom zie je ook dat ze in de UK meerdere universiteiten bezoeken.
Bij elkaar zijn het wel wat meer dan 15 universiteiten wereldwijd, reken maar op een goeie veelvoud.
Klopt, in de UK inderdaad wel. SSE zie je enorm veel bij veel investment banks eigenlijk, is naar mijn mening wellicht ook de beste vooropleidingen voor investment banking in Europa. Wellicht niet de beste economische opleiding, maar da's weer iets anders.quote:Op vrijdag 2 oktober 2009 22:11 schreef jbm het volgende:
[..]
Nee ik bedoel de UK. Als ik kijk naar mijn Britse collega's dan is het doorgaans Oxbridge, Durham, Warwick, Manchester, etc. Bocconi en HEC zie ik ook regelmatig, SSE niet zo veel.
Normaal gesproken willen de banken studenten die het jaar erna eventueel full-time zouden kunnen beginnen, als ze een job offer krijgen natuurlijk. Vergeet echter niet dat in de UK het grootste deel van de studenten geen Master doet en dus een zogenaamde 'penultimate year student' is na jaar 2 van hun Bachelor. Als Nederlandse student kun je je dus gewoon voordoen als een penultimate year student en indien je een job offer krijgt dit offer uitstellen tot na je Master, vaak wordt dat geaccepteerd.quote:Op zondag 4 oktober 2009 16:41 schreef Matthijs- het volgende:
Drive-r; laat de gemiddelde investment bank ook wel studenten toe voor summer internships die nog tussen bachelor-2 en bachelor-3 inzitten ipv tussen bachelor-3 en master of is dat ongebruikelijk?
Dit dus ongeveer. Ik ken Nederlanders die tussen hun 2e en 3e jaar bachelor een stage deden, net zoals alle Britten dat doen. De Britten beginnen na hun bachelor dan ook direct. Echter, het uitstellen van een offer tot na je master is tricky, ik heb dat zelf nog nooit zien gebeuren. Natuurlijk maak je wel een grote kans dat je alsnog mag beginnen, maar een garantie of verlengd offer zul je niet krijgen. De stage heb je echter wel al op zak, als het je daar om te doen is.quote:Op zondag 4 oktober 2009 23:47 schreef jbm het volgende:
[..]
Normaal gesproken willen de banken studenten die het jaar erna eventueel full-time zouden kunnen beginnen, als ze een job offer krijgen natuurlijk. Vergeet echter niet dat in de UK het grootste deel van de studenten geen Master doet en dus een zogenaamde 'penultimate year student' is na jaar 2 van hun Bachelor. Als Nederlandse student kun je je dus gewoon voordoen als een penultimate year student en indien je een job offer krijgt dit offer uitstellen tot na je Master, vaak wordt dat geaccepteerd.
Ik heb dat zelf ook op deze manier gedaan. En inderdaad, een garantie voor je offer zullen ze niet geven, maar zo lang de markt niet tegenzit (zoals de afgelopen 2 jaar dus wel het geval was) heb je wel een grote kans om weer terug binnen te komen, of op z'n minst een stage tussen je bachelor en master te doen en vervolgens opnieuw een offer de krijgen.quote:Op maandag 5 oktober 2009 09:12 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ik ken Nederlanders die tussen hun 2e en 3e jaar bachelor een stage deden, net zoals alle Britten dat doen.
Ja drukdruk, lees FOK! wel, maar lang niet altijd tijd om eens de moeite te nemen om te posten (want doe dat liever inhoudelijk).quote:Op donderdag 1 oktober 2009 11:22 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik zie dat je weer postIk ga zelf nu ook meer de econometrische kant op, ik heb het voordeel dat ik veel zelf kan kiezen qua vakken, en dus ga voor zoveel mogelijk wiskunde/econometrie vakken ipv. saaie kost van bedrijfskunde. Leuker, interessanter en beter om een goed cijfer op te halen.
Overigens zit ik nog steeds in dubio of deze carriere stap voor mij de juiste is. Ik moet me echt afvragen of ik het fysiek aan kan. Ik zou het (misschien!) cijfermatig/cv matig kunnen maar heb er verder niks aan als ik dan binnen een half jaar afgebrand ben en het plakkaat burn out krijg. Heb afgelopen zomer (zo'n 4 maand) met last aan mn hart rondgelopen en merk dat ik er nog steeds niet helemaal boven op ben. Zag mijn droom NY in vlammen opgaan door dit gekloot met mn lichaam (had ook issues met mijn visa documenten) Ziekenhuis, dokter, pillen, niet zoals ik mijn zomervakantie gepland had. Het voelt dan ook als keihard falen dat ik 'terug' moet naar Londen.
Heb nou iig. wel de keuze om een erasmus uitwisseling te doen 2e semester, en zat te denken aan de bussiness school in stockholm. En dan zien we dan wel of ik terug mag komen voor de spring & summer (of 1 van de 2 ) internships. Voor de rest ben ik al wel zo ver, dat het van mij niet meer perse 100% moet om een plekje te krijgen als banker. Ik moet van die druk af en weer plezier in het spelletje krijgen. Als het komt, dan komt het, mocht dat niet het geval zijn, jammer, maar ik ga net zo graag als trader aan de gang voor een klein handelshuis.
Dat ligt eraan denk ik..de ene recruiter zou dat inderdaad als een goede ervaring kunnen zien. Omdat je verschillende dingen geprobeerd hebt kun je ook een goede beslissing maken over wat je echt wil. Ik kan me echter ook voorstellen dat er recruiters zijn die volledige toewijding aan een baan in i-banking 'vereisen'/verwachten en als je verschillende takken probeert hoor je dus niet bij die group mensen. Ik denk overigens zelf dat de grootste groep recruiters op manier #1 een brede ervaring zou zien.quote:Op maandag 5 oktober 2009 22:04 schreef Matthijs- het volgende:
Je kan natuurlijk ook tussen je BSc en MSc in een jaar pauze nemen om te gaan werken. De meeste bedrijven bieden in alle seizoenen wel een stage aan, waardoor je makkelijk 3 stages in een jaar kan lopen. Voor mij ideaal om erachter te komen wat me nou echt aanspreekt (zowel investment banking als strategieconsulting als marketing spreken me wel aan). Zouden drie totaal verschillende stages in een kort tijdsbestek (jaar) een afknapper zijn voor recruiters of zien ze de extra werkervaring juist als een plus?
(heeft trouwens niet 100% met dit topic te maken, maar ik zie deze ook een beetje als career-topic aangezien alle deskundigen hier wel eens hun gezicht laten zien)
Het zal inderdaad per persoon verschillen. Volgens mij is het niet zo vreemd, studenten van HEC doen dit bijna allemaal als deel van hun curriculum.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 19:28 schreef jbm het volgende:
[..]
Dat ligt eraan denk ik..de ene recruiter zou dat inderdaad als een goede ervaring kunnen zien. Omdat je verschillende dingen geprobeerd hebt kun je ook een goede beslissing maken over wat je echt wil. Ik kan me echter ook voorstellen dat er recruiters zijn die volledige toewijding aan een baan in i-banking 'vereisen'/verwachten en als je verschillende takken probeert hoor je dus niet bij die group mensen. Ik denk overigens zelf dat de grootste groep recruiters op manier #1 een brede ervaring zou zien.
Er zijn volgens mij vrij veel richtingen die je op kunt, in de "gewone" industrie hebben ze ook generalisten nodig met een ervaring in verschillende industrieën. Mijn negatieve punt wat betreft consultants is dat ze neigen een denkwijze aan te leren die ze binnen het bedrijf onderwezen wordt, ze missen daardoor soms een open manier van problemen benaderen en raken wat overtuigd in hun eigen methode. Maar goed, dat zal een goede consultant niet hebben natuurlijk, maar je ziet het net iets te vaak.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 23:35 schreef Matthijs- het volgende:
Wat zijn eigenlijk de beperkingen van strategieconsulting qua careers ná consulting? Men zegt dat de leercurve nergens zo hoog is, je in alle bedrijfseconomische gebieden training krijgt (helemaal met mba uiteraard), maar je wordt natuurlijk wel een beetje een generalist. Hierna switchen naar finance of iets dergelijks zit er niet meer in denk ik?
Wat zijn typische baantjes waarvoor ze je na een McKinsey/BCG/Bain carriere van 5-10 jaar kunnen vragen in 'gewone' industrie (energie, olie, fmcg, banking, etc.)? Geen idee of er een straight antwoord is, maar ben erg nieuwsgierig.
Ik denk dat dit erg afhankelijk is van je achtergrond. Het schijnt dat 50% van de consultants een beta-achtergrond heeft. Die kunnen dan logischerwijs makkelijker (als ze dat al zouden willen) doorstromen in de financiele richting dan iemand die rechten heeft gedaan. Uiteindelijk denk ik dat je meerwaarde als consultant ligt in de bagage die je hebt meegekregen door te werken met veel verschillende bedrijven. Je bent immers bekend met heel veel verschillende bedrijfsculturen. Zo zijn oud-werknemers van Shell ook behoorlijk gewild puur om het feit dat Shell een er een heel andere bedrijfscultuur op nahoudt.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 23:35 schreef Matthijs- het volgende:
Wat zijn eigenlijk de beperkingen van strategieconsulting qua careers ná consulting? Men zegt dat de leercurve nergens zo hoog is, je in alle bedrijfseconomische gebieden training krijgt (helemaal met mba uiteraard), maar je wordt natuurlijk wel een beetje een generalist. Hierna switchen naar finance of iets dergelijks zit er niet meer in denk ik?
Wat zijn typische baantjes waarvoor ze je na een McKinsey/BCG/Bain carriere van 5-10 jaar kunnen vragen in 'gewone' industrie (energie, olie, fmcg, banking, etc.)? Geen idee of er een straight antwoord is, maar ben erg nieuwsgierig.
Het zal zeker niet makkelijk zijn inderdaad. Een WO daarna zal iets helpen, maar het HBO papier blijft een minpunt, vrees is.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 21:41 schreef MarcoMR het volgende:
Zojuist even het vorige topic doorgelezen.
Als ik het goed begrijp maak je met een HBO Financial Services Management amper kans toegelaten te worden tot internships bij een Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, UBS of Credit Suisse?
Ik zit momenteel in jaar 3 FSM en twijfel over een overstap naar WO Fiscaal Recht of Economie en Bedrijfskunde.
Ik ken persoonlijk iemand van het HBO (Bedrijfseconomie) die stage had gelopen bij Goldman Sachs in London. In het buitenland is het verschil tussen Uni en HBO erg vaag, tjah University of Amsterdam of Amsterdam University of Applied Sciences, een pot nat. Ze hebben het nauwelijks door (vooral de kleinere traders).quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 21:41 schreef MarcoMR het volgende:
Zojuist even het vorige topic doorgelezen.
Als ik het goed begrijp maak je met een HBO Financial Services Management amper kans toegelaten te worden tot internships bij een Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, UBS of Credit Suisse?
Ik zit momenteel in jaar 3 FSM en twijfel over een overstap naar WO Fiscaal Recht of Economie en Bedrijfskunde.
Niet om het HBO in de hemel te prijzen maar er zijn genoeg trading firms die het verschil nauwelijks door hebben. Op mijn oude HBO school hadden ze een Engelstalige variant van Bedrijfseconomie, waarbij het verplicht was om je stage in het buitenland te doen. Genoeg studenten die stageplaatsen vonden bij traders in de VS, Canada, VK, Australië etc. Wellicht niet allemaal iets top notch als Goldman Sachs maar het waren wel investment banking stageplaatsen. Ze zien je daar dan als ‘Bachelor student’ en niet als HBO’er.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 23:09 schreef Matthijs- het volgende:
Maar een grote bank als Goldman Sachs heeft genoeg Nederlanders in dienst daar in Londen en ik geloof dat sollicitaties vanuit Nederland ook door de Nederlandse werknemers daar behandeld worden? En die hebben normaal gesproken echt wel door dat het HBO betreft.
Ik kan het zelf niet beoordelen qua studie, en ik oordeel daar ook echt niet over. Ik zeg alleen wat ik normaal zie. Een enkeling met HBO komt erdoor, en meestal is dat inderdaad omdat er een keer geen Nederland naar keek. Als het door Nederlanders wordt beoordeeld (wat normaal zo is), zie je dat de HBO-ers het meestal niet halen.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 23:17 schreef Muzz_ het volgende:
[..]
Niet om het HBO in de hemel te prijzen maar er zijn genoeg trading firms die het verschil nauwelijks door hebben. Op mijn oude HBO school hadden ze een Engelstalige variant van Bedrijfseconomie, waarbij het verplicht was om je stage in het buitenland te doen. Genoeg studenten die stageplaatsen vonden bij traders in de VS, Canada, VK, Australië etc. Wellicht niet allemaal iets top notch als Goldman Sachs maar het waren wel investment banking stageplaatsen. Ze zien je daar dan als ‘Bachelor student’ en niet als HBO’er.
In dat geval vraag ik me eigenlijk af hoe het zit met nationaliteiten die bijvoorbeeld niet vaak voorkomen en dus lastiger is om zo'n iemand zijn CV te beoordelen 'voordat hij universiteit ging studeren in het buitenland'. Bijvoorbeeld iemand die in El Salvador of Guatemala heeft gestudeerd en daar zijn CV heeft lopen pimpen. Heb je voorbeelden van collega's die uit landen komen waar je dat niet uit zou verwachtten?quote:Op zaterdag 17 oktober 2009 00:20 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ik kan het zelf niet beoordelen qua studie, en ik oordeel daar ook echt niet over. Ik zeg alleen wat ik normaal zie. Een enkeling met HBO komt erdoor, en meestal is dat inderdaad omdat er een keer geen Nederland naar keek. Als het door Nederlanders wordt beoordeeld (wat normaal zo is), zie je dat de HBO-ers het meestal niet halen.
Da's nou eenmaal de ervaring. Als ik kijk bij GS, ML, MS, JPM, etc, dan zie ik gewoon weinig mensen met HBO. Of dat terecht of onterecht is, laat ik in het midden, ik heb uberhaupt geen economie gestudeerd en kan dat dus al lastig beoordelen. Daarbij vermijdt ik die discussie liever
Natuurlijk, je bedoelt het meisje uit mijn jaar uit Mongolië bijvoorbeeld? Meestal is er altijd wel iemand die iets weet van een bepaald land, ze zullen natuurlijk ook altijd proberen te zorgen dat er minstens 1 Italiaan kijkt naar de Italiaanse CVs. En verder vallen de echte 'foutjes' anders wel tijdens de stage af.quote:Op zondag 18 oktober 2009 23:36 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
In dat geval vraag ik me eigenlijk af hoe het zit met nationaliteiten die bijvoorbeeld niet vaak voorkomen en dus lastiger is om zo'n iemand zijn CV te beoordelen 'voordat hij universiteit ging studeren in het buitenland'. Bijvoorbeeld iemand die in El Salvador of Guatemala heeft gestudeerd en daar zijn CV heeft lopen pimpen. Heb je voorbeelden van collega's die uit landen komen waar je dat niet uit zou verwachtten?
Geen idee welke studie het meest helpt, zoals ik al aan gaf is het met HBO in ieder geval al erg moeilijk. Ik ken na vier jaar vrij veel Nederlandse bankiers in Londen en ken er geen enkele met HBO, dus ik kan niet aangeven wat voor profiel die zou hebben, sorry.quote:Op maandag 19 oktober 2009 14:08 schreef DoimeN het volgende:
Maar het is wel te doen met HBO? Wel bij een grote bank heb ik het dan over... (trader)
Welke opleiding sluit daar het best bij aan? FSM en BE zeker?
Wat onderscheid een de GS HBO'er van de SNS hbo'ers?
En studies als econometrie, toegepaste wiskunde etc. komen die vaak voor ?quote:Op maandag 19 oktober 2009 14:50 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Geen idee welke studie het meest helpt, zoals ik al aan gaf is het met HBO in ieder geval al erg moeilijk. Ik ken na vier jaar vrij veel Nederlandse bankiers in Londen en ken er geen enkele met HBO, dus ik kan niet aangeven wat voor profiel die zou hebben, sorry.
Zeker, het scala studies dat je tegenkomt is erg breed, maar deze kom je zeker wel tegen inderdaad.quote:Op maandag 19 oktober 2009 17:06 schreef Hap_Slik het volgende:
[..]
En studies als econometrie, toegepaste wiskunde etc. komen die vaak voor ?
Zoveel zal het verschil uiteindelijk niet zijn, het gaat uiteindelijk toch om een goede all-round CV en hoe je ligt bij de interviews. Studie is relevant, maar een studie econometrie is geen belemmering ofzo, genoeg mensen die met economie hier ook gewoon werken.quote:Op maandag 19 oktober 2009 19:27 schreef Gordon__Gekko het volgende:
Ik krijg toch het idee dat Technische/Toegepaste wiskunde toch één of meerdere streepjes voor heeft tov econometrie.
Ik kan moeilijk beoordelen of het wat voorstelt (heb het tenslotte zelf nooit gestudeerd), maar het blijft natuurlijk wel een massa-studie voor een buitenstaander. Als ik door een stapel CVs moet gaan, vallen de beta studenten (plus econometrie) wel wat meer op natuurlijk. Maar goed, alle studies buiten economie/bedrijfskunde vallen natuurlijk op, omdat er nou eenmaal wat minder applicaties uit voortkomen.quote:Op maandag 19 oktober 2009 19:41 schreef Rejected het volgende:
Ben zelf trouwens derdejaars economiestudent, maar ben zelf altijd bang dat het vrij weinig voorstelt.
Door die verhalen ben ik blij dat ik relatief veel vrije mogelijkheden heb in mijn pure economie studie. Ik denk dat nu in het 2e jaar al zo'n beetje 1/3e van alle vakken econometrie zijn. En uiteraard zal ik dat proberen volgend jaar te verhogen.quote:Op maandag 19 oktober 2009 19:47 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ik kan moeilijk beoordelen of het wat voorstelt (heb het tenslotte zelf nooit gestudeerd), maar het blijft natuurlijk wel een massa-studie voor een buitenstaander. Als ik door een stapel CVs moet gaan, vallen de beta studenten (plus econometrie) wel wat meer op natuurlijk. Maar goed, alle studies buiten economie/bedrijfskunde vallen natuurlijk op, omdat er nou eenmaal wat minder applicaties uit voortkomen.
Er zijn een paar collega's van me die ook Economie gestudeerd hebben, maar er zijn ook lui die Muziek of Geschiedenis op Oxbridge gestudeerd hebben...er is echt vanalles te vinden. Zodra je door de eerste ronde bent heb je denk ik wel enige voorsprong met een Economie achtergrond, maar uiteindelijk maakt het niets meer uit. Het belangrijkste is dat je naast goede cijfers relevante werkervaring opdoet en laat zien dat je echt een interesse in de financiële markten hebt. Als je de mogelijkheid hebt om een deel van je studie in het buitenland te doen raad ik dat zeker aan, dat wordt hier erg gewaardeerd.quote:Op maandag 19 oktober 2009 19:41 schreef Rejected het volgende:
Ben zelf trouwens derdejaars economiestudent, maar ben zelf altijd bang dat het vrij weinig voorstelt.
Eén collega van mij komt uit Syrië, al vind ik dat niet zo ongebruikelijk als Mongoliëquote:Op zondag 18 oktober 2009 23:36 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
In dat geval vraag ik me eigenlijk af hoe het zit met nationaliteiten die bijvoorbeeld niet vaak voorkomen en dus lastiger is om zo'n iemand zijn CV te beoordelen 'voordat hij universiteit ging studeren in het buitenland'. Bijvoorbeeld iemand die in El Salvador of Guatemala heeft gestudeerd en daar zijn CV heeft lopen pimpen. Heb je voorbeelden van collega's die uit landen komen waar je dat niet uit zou verwachtten?
Zo ongeveer, buitenland ervaring zou ik wat lager op de lijst zetten.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 11:50 schreef Matthijs- het volgende:
Dus ff alle tips op een rij:
- hoge cijfers halen (vooral in kwantitatieve vakken)
- buitenlandervaring opdoen
- aantoonbare interesse in finance
- beetje bestuur of organisatorische ervaring?
- stage regelen
- ....
- ....
?
Je middelbare schoolcijfers zijn ook vrij relevant trouwens.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 12:00 schreef Rejected het volgende:
Beetje demotiverend aangezien ik nog heel weinig ervaring heb en 'normale' cijfers.
Kijken ze dan naar bepaalde vakken of het gemiddelde van alles? Alle relevante vakken sloot ik af met een 8, 9 of 10, maar heb ook genoeg 6jes voor vakken als literatuur, kunst etc. die het gemiddelde weer enorm omlaag trekken tot ergens tussen de 7 en 71/2.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 12:03 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Je middelbare schoolcijfers zijn ook vrij relevant trouwens.
Ik zal er naar kijken.quote:Op woensdag 30 september 2009 22:31 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Ik heb ze zelf niet allemaal gelezen, maar de onderstaande zijn wel goeie 'basics'.
Liar's poker
Barbarians at the gate
The Predators' Ball
Den of Thieves
Op zich zijn de relevant vakken natuurlijk het belangrijkste en een gemiddelde tussen de 7 en 7.5 is best ok, ik zie veel slechter voorbij komen.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 12:08 schreef Matthijs- het volgende:
[..]
Kijken ze dan naar bepaalde vakken of het gemiddelde van alles? Alle relevante vakken sloot ik af met een 8, 9 of 10, maar heb ook genoeg 6jes voor vakken als literatuur, kunst etc. die het gemiddelde weer enorm omlaag trekken tot ergens tussen de 7 en 71/2.
(je hebt het er trouwens maar druk mee, als ib-expert op Fok!)
Nee, kwestie van uitgaan van je eigen kunnen en niet van dat van anderen. Daarbij ben ik niet erg competitief van karakter, dat is mijn drijfveer niet.quote:
We need more bodiesquote:Op dinsdag 20 oktober 2009 15:31 schreef sitting_elfling het volgende:
Oi, net die seminar/workshop gehad betreffende investment banking/accounting internships hier op de university.
Wat een verlichting! Ik moet mn CV en coverletter nogmaals omgooien. CV en coverletter moeten echt even anders, gelukkig heb ik daar nog even tijd voor. Vooral op de kleine dingetjes klopte het niet helemaal. Gaven daar toch wel tips op die ik nog niet eerder had gehoord.
Ik heb de gemiddelde salarissen gehoord voor die 10 weekse internships. Damn!
Overigens werd het hele verhaal verteld door een ex-werknemer van Lehman Brothers die nu ook weer 'onze' applicaties gaat doorkijken. En damn! wat een verhalen over haar werk. Dit was helemaal de extra druppel die me richting banks doet draaien. Geweldig!
Oi, inderdaad. Dit was echt de druppel die ik nodig had om me volledig te motiveren voor de i-bank wereldquote:
Gefeliciteerd, waar mag je op gesprek komen?quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 17:05 schreef Matthijs- het volgende:
Nice, s_f.Waaraan scheelde het zoal in je cv? Pm mag ook.
Ben trouwens zojuist uitgenodigd voor een gesprek bij een van de Big4 voor een zomerstage.Misschien niet helemaal in de richting van i-banking, maar ik ben pas eerstejaars en het zal me verderop in mijn studie misschien makkelijker aan een i-banking internship helpen.
Wat hebben zulke gigantische bedrijven eigenlijk aan stagiaires die maar twee maandjes blijven? Wat is hun toegevoegde waarde eigenlijk? Hopen dat hij/zij later terugkeert?quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 17:05 schreef Matthijs- het volgende:
Nice, s_f.Waaraan scheelde het zoal in je cv? Pm mag ook.
Ben trouwens zojuist uitgenodigd voor een gesprek bij een van de Big4 voor een zomerstage.Misschien niet helemaal in de richting van i-banking, maar ik ben pas eerstejaars en het zal me verderop in mijn studie misschien makkelijker aan een i-banking internship helpen.
Dat dus. Bij de investment banks krijgt ongeveer 80% het aanbod om de zomer daarna full-time terug te keren en van dat gedeelte keer 80% ook daadwerkelijk terug. Het is natuurlijk de perfect "testrit" voor de banken, je weet tenminste of iemand echt wat kan of niet.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 17:25 schreef Muzz_ het volgende:
[..]
Wat hebben zulke gigantische bedrijven eigenlijk aan stagiaires die maar twee maandjes blijven? Wat is hun toegevoegde waarde eigenlijk? Hopen dat hij/zij later terugkeert?
Het scheelde niet echt inhoudelijk aan mijn CV, maar de manier waarop ik het schreef. Teveel onzin, en de belangrijkste zaken moeten aan het begin van een zin staan. Als je manager bent geweest van een zaak, ga je niet eerst je zaak en andere processen noemen om daarna te melden dat je manager was, maar je begint met manager van dit en dit, en dan blabla over de rest wat je er geleerd hebt. Het zijn allemaal kleine dingen, maar alle kleine beetjes helpen.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 17:05 schreef Matthijs- het volgende:
Nice, s_f.Waaraan scheelde het zoal in je cv? Pm mag ook.
Ben trouwens zojuist uitgenodigd voor een gesprek bij een van de Big4 voor een zomerstage.Misschien niet helemaal in de richting van i-banking, maar ik ben pas eerstejaars en het zal me verderop in mijn studie misschien makkelijker aan een i-banking internship helpen.
Ze hadden het hier over zo'n 150 plekken op basis van 3000/4000 mensen. Dat wordt dus interessantquote:Op dinsdag 20 oktober 2009 17:09 schreef Hap_Slik het volgende:
[..]
Gefeliciteerd, waar mag je op gesprek komen?
Had nog een vraagje:
Hoeveel procent van de mensen die solliciteren voor een internship mogen dat ook daadwerkelijk gaan doen?
Heb zelf geen idee in welke trant de percentages zullen liggen namelijk..
Ik was vandaag ook even aan het neuzen naar een leuke 10-weekse internship (waarom weet ik ook niet, ik hoef het pas volgend jaar te wetenquote:Op dinsdag 20 oktober 2009 16:54 schreef sitting_elfling het volgende:
Maar ik besef ook dat de kansen op een internship best klein zijn, zelfs bij een bagger bank. Ze vertelde op welke manier ze door CV's bladerde, damn. Je kon duidelijk zien dat sommige (bijna iedereen) zich toen toch wel bedrukt voelden, met het idee, dat ga ik nooit halen. Uiteraard werd daarna het 'gemiddelde' salaris geshowed en het bedrag wat je krijgt voor een 10 weekse internship en toen ging er een zucht en een wow door de zaal.
Als ik zo een sollicitatieronde kan doorstaan kan ik net zo goed erbij schrijven dat ik een bachelor acteren aan de HKU heb gedaanquote:Op dinsdag 20 oktober 2009 21:30 schreef Gordon__Gekko het volgende:
Oh dat is geen probleem. Je vergeet je vrijwilligerswerk ergens in midden afrika waar je via een onbekende organisatie twee maanden geheel zelfstandig hulp hebt geboden etc.
Tevens heb je vele onbekende (taal)cursussen gevolgd in amerika waar niemand nog nooit van gehoord heeft.
Don't get me wrong, het was beter geweest als je het wel had gedaan. Maar kom op, ik ken genoeg mensen die CV's zo verfraaid hadden dat ze zo de positie van balkenende kunnen overnemen.
Denk dat maar niet. Op het moment dat je een offer krijgt wordt er een pre-employment screening gestart; je uni en je middelbare school worden gecontacteerd, de werkgevers en je woonadressen in de laatste 6 jaar worden gecontroleerd. Alles wat in je CV staat en wat je in je application hebt ingevuld wordt gecheckt. Ik had tijdens mijn studenten-tijd een eigen bedrijf en alle documenten die zij nodig hadden om dit te controleren werden vertaald van het Nederlands naar het Engels zodat alles nagetrokken kon worden.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 21:30 schreef Gordon__Gekko het volgende:
Oh dat is geen probleem. Je vergeet je vrijwilligerswerk ergens in midden afrika waar je via een onbekende organisatie twee maanden geheel zelfstandig hulp hebt geboden etc.
Tevens heb je vele onbekende (taal)cursussen gevolgd in amerika waar niemand nog nooit van gehoord heeft.
Don't get me wrong, het was beter geweest als je het wel had gedaan. Maar kom op, ik ken genoeg mensen die CV's zo verfraaid hadden dat ze zo de positie van balkenende kunnen overnemen.
Dat slagingspercentage lijkt me nog aan de hoge kant; de bank waar ik begon nam 100-110 mensen aan uit een aanbod van ruim 10.000 applications. Uiteraard zitten daar ook de personen bij die niet eens voor een numerical test werden uitgenodigd, maar dan nog.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 18:28 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ze hadden het hier over zo'n 150 plekken op basis van 3000/4000 mensen. Dat wordt dus interessant![]()
Voor je Bachelor alleen het eerste en laatste? Alle drie de jaren tellen mee voor de IB's.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 18:16 schreef Siddartha het volgende:
Telt het eerste studiejaar mee of gaat het om wat je uiteindelijk haalt ( je Master)?
Voor je Bachelor telt het eerste jaar en het laatste mee, maar er wordt toch uiteindelijk naar je
Master gekeken, of niet?
Maar jij behoort dus tot de lucky 1% neem ik aan? Heb je nog tips & tricks voor mij om enigzins kans te maken of moet ik het gewoon helemaal niet gaan proberen?quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 22:27 schreef jbm het volgende:
[..]
Dat slagingspercentage lijkt me nog aan de hoge kant; de bank waar ik begon nam 100-110 mensen aan uit een aanbod van ruim 10.000 applications. Uiteraard zitten daar ook de personen bij die niet eens voor een numerical test werden uitgenodigd, maar dan nog.
Iedereen in die direct na z'n slagen bij een bank begint hoort bij de 1% (overigens kan het natuurlijk best zo zijn dat er enkele banken minder aanmeldingen krijgen, maar daarentegen zijn er ook zeker weten banken die er meer krijgen).quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 22:54 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Maar jij behoort dus tot de lucky 1% neem ik aan? Heb je nog tips & tricks voor mij om enigzins kans te maken of moet ik het gewoon helemaal niet gaan proberen?
Alles telt een beetje mee. Sommige studenten doen alleen een BSc voor ze beginnen, dus het is niet enkel master wat telt.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 18:16 schreef Siddartha het volgende:
Telt het eerste studiejaar mee of gaat het om wat je uiteindelijk haalt ( je Master)?
Voor je Bachelor telt het eerste jaar en het laatste mee, maar er wordt toch uiteindelijk naar je
Master gekeken, of niet?
Die test krijg je ook.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 21:24 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Ik was vandaag ook even aan het neuzen naar een leuke 10-weekse internship (waarom weet ik ook niet, ik hoef het pas volgend jaar te weten) en het valt me op dat bijna alle bedrijven uitkeren volgens een $60k/jaar model. Dat was even een wtf-momentje
Helaas moet ik die droom om een investmentinternship te gaan doen maar gaan laten varen omdat ik naast mijn studie geen relevante extra-curriculaire activiteiten onderneem en cijfers op de uni ook niet indrukwekkend zijn. Zelfs middelbareschoolcijfers blijven hangen op een gemiddelde van een 7. Daar kom ik dus never nooit een sollicitatieronde mee door.
![]()
Tenzij ik een numerieke test ofzo krijg![]()
Ik denk dat je niet moet vergeten dat van de 100% er 70% echte prul tussen zit. Mensen die nooit VWO hebben afgemaakt, grove spelfouten in hun cover letters, vage Chinese universiteiten, etc etc.... Als jij een gewone Nederlandse universitaire studie doet met ok cijfers en een VWO gemiddelde van 7 ofzo, maak je al een aardige kans op een 1e ronde bijvoorbeeld. Bij ons was de eerste ronde ongeveer 10-15 man voor 1-3 stage plekken. Daarvoor kregen van 100 applicaties te zien, terwijl HR er daarvoor al wat had uit gefilterd. Maar goed, de applicaties die al afvallen voordat ze bij de bankiers terecht komen moeten wel erg dubieus zijn.quote:Op dinsdag 20 oktober 2009 22:54 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Maar jij behoort dus tot de lucky 1% neem ik aan? Heb je nog tips & tricks voor mij om enigzins kans te maken of moet ik het gewoon helemaal niet gaan proberen?
Drive-r heeft dat ooit eens leuk uiteengezet in AEX-topic.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 23:39 schreef Outer het volgende:
Ik heb de topic met interesse gevolgd, maar kun je misschien een beter beeld geven van de dagelijkse werkzaamheden bij een investment bank, voor een junior positie natuurlijk.
Beetje lastig om dat niveau hier aan te geven, maar vloeiend Engels is wel een voordeel, zo niet een vereiste. En dan helpt wat buitenland ervaring vaak wel, hoewel sommige Nederlandse studenten tegenwoordig ook zonder deze ervaring erg goed Engels spreken.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 23:39 schreef Outer het volgende:
Driver-r: Welk niveau engels heb je eigenlijk nodig om in Londen te werken, je hebt uiteraard engelse studieboeken op de uni(bij economie). Maar begrijpend lezen is imo anders dan de taal daadwerkelijk vloeiend spreken.
Ik heb de topic met interesse gevolgd, maar kun je misschien een beter beeld geven van de dagelijkse werkzaamheden bij een investment bank, voor een junior positie natuurlijk.
Is niet zo'n groot offer hoor. Wel hard werken, maar 10 weken Londen met pak flappen op zak is ook geen straf. Gewoon veel uitgaan, mooie clubs en 's ochtends door naar kantoor...quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 17:15 schreef Finitio het volgende:
Heb nu min of meer besloten dat ik deze zomer wil offeren om bij een I-bank stage te lopen,
mijn volgende stap wordt om de in dit topic aanbevolen vault guide te bestellen.
Succes! Wat is je achtergrond? Welke bank heb je in gedachten?quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 17:15 schreef Finitio het volgende:
Heb nu min of meer besloten dat ik deze zomer wil offeren om bij een I-bank stage te lopen,
mijn volgende stap wordt om de in dit topic aanbevolen vault guide te bestellen.
Dankjequote:Op vrijdag 23 oktober 2009 18:21 schreef Rejected het volgende:
[..]
Succes! Wat is je achtergrond? Welke bank heb je in gedachten?
Ach, dat zijn vaak leuke verhalen, maar in het echt zie je dat soort mensen vaak op "kleuter stages" gaan. Beetje lunchen met de oud-oom, zijn post openen en het vervolgens op de CV zetten...quote:Op zondag 25 oktober 2009 23:09 schreef Matthijs- het volgende:
Fucking hell, ik wist niet dat goede connecties zó belangrijk waren! Mijn huisgenote, een meisje die pas eerstejaars IBA is, wordt voor komende zomer zo goed als zeker een van de grote concultancykantoren ingeloodsd, omdat ze er iemand kent.Het gaat overigens om een kantoor in Duitsland, niet in Amsterdam.
Neem de tip 'connecties' vanaf nu heel wat serieuzer, ga daar wat meer mee proberen te doen...
Switchen naar IB is altijd lastig. Veel mensen doen dat via een MBA en beginnen dan als associate (wat je normaal na 3 jaar analist zijn wordt). Dat is dus eigenlijk de meeste gangbare weg. Soms zie je consultants zonder MBA instromen, maar die is eigenlijk enkel als ze erg junior zijn (max 2 jaar) of juist erg senior (10+ jaar).quote:Op maandag 26 oktober 2009 10:37 schreef Rbhp het volgende:
Leuke topic. Drive-r, als iemand, met werkervaring, wilt switchen naar IB, wat zou volgens jou dan het beste qua leeftijd zijn? Kan me voorstellen dat iemand met 15 jaar (minder relevante) werkervaring niet in een analyst rol wordt gepast qua balance in het team, maar misschien iemand met 'slechts' 4-5 jaar werkervaring wel, mits genoeg potentie om snel door te groeien.
Ben benieuwd naar je mening, zoals altijd.
Nee, de traditionele broker verdwijnt. De executie wordt immers geautomatiseerd. De beslissing zelf wordt ook al geautomatiseerd (quant-trading), maar dat zal altijd beperkt blijven tot een percentage van de totale trading. Niet iedereen wil immers afgaan op de investerings-beslissing van een PC. De executie kan echter prima worden uitgevoerd door PCs, daar zijn mensen al aan gewend.quote:Op maandag 26 oktober 2009 19:09 schreef Matthijs- het volgende:
Zag vandaag bij een hoorcollege ICT een redelijk interessante statistiek. Namelijk een grafiek van het relatieve aandeel van het totale volume verhandelde aandelen aan de NYSE dat verhandeld wordt d.m.v. computers die algoritmes gebruiken en waar verder geen mensen aan te pas komen (afgezien van wat monitoring). De grafiek liep van 2004 t/m 2009, en elk jaar viel er weer een stijging van enkele procentpunten waar te nemen. Inmiddels wordt zo'n 45% van alle aandelen aan de NYSE verhandeld via computers die algoritmes gebruiken. Betekent dit dat de traditionele trader van het speltoneel zal verdwijnen?
(de pp-dia staat jammer genoeg nog niet op blackboard, bron volgt nog hoop ik)
Lastig om te zeggen, daar is zeker niet iedereen het over eens. Je hebt tijdens de crisis een aantal enorme klappers gezien bij de quant fondsen, die bijna volledig geautomatiseerd handelden. Het probleem is dat een crisis niet direct binnen de parameters van zo'n programma past en dus niet direct erkend wordt. Veel fondsen moesten opeens mensen oproepen om posities te liquideren en het proces over te nemen van de PC.quote:Op maandag 26 oktober 2009 19:31 schreef Matthijs- het volgende:
Oke. Ik weet dat je zelf niet in trading zat, maar heb je destijds toevallig wel meegekregen wie grotere winsten boekten; de traders of de computers? Is een enkele observatie wellicht niet representatief, maar ik ben wel nieuwsgierig.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |