FOK!forum / Culinesse à gogo / Wijn laten rijpen
Pietverdrietwoensdag 30 september 2009 @ 22:11
Heb net een fles chianti opengetrokken uit 2003. Toen ik hem kocht in 2005 was ie scherp en hard, maar had een belofte dus had ik een dozijn gekocht.
Eerste flesje nu geopend en hij is mooi zacht geworden, aan de kurk mooie wijnsteenzuurkristallen.
Koop vaker doosjes wijn in om ze dan een tijd weg te leggen. Doen meer mensen dat? Was is jullie ervaring? De Barolo die ik gisteren open trok moet nog een jaar of 2 a 3 liggen om nog beter te worden.
Snakeywoensdag 30 september 2009 @ 22:12
Ik heb het tot nu toe nog niet gedaan, doosjes wijn kopen om te laten rijpen. Maar ik ben het wel van plan dus hier een onvervalste tvp.
Martijn_77donderdag 1 oktober 2009 @ 20:08
Ja, ik doe het ook en mijn ervaring met de wijnen die ik koop Bordeaux / Medoc / La Lande de Pomerol is dat ze voor 5 tot 10 jaar moeten liggen. Wat ze dan ook doen lekker ergens achterin de kelder kast.
2cvdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:09
Kan je zomaar elke wijn een aantal jaar laten liggen of moeten dat speciale wijnen zijn ?
Mirjamdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:10
kan dat met iedere wijn..?
Pietverdrietdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:16
ten eerste
Witte wijn kan je bewaren, maar wordt nooit beter van het liggen, maar je kan natuurlijk wel wijn van een goed jaar bewaren
Betere rode wijnen kunnen beter worden van het een paar jaar laten liggen, maar dat geld niet voor iedere rode wijn. Ook bereikt wijn na een aantal jaar een optimum, daarna wordt ie niet beter, maar gaat in kwaliteit weer achteruit. Belangrijk is dat de wijn donker en bij een gelijkmatige koele temperatuur wordt bewaard. Je kan gelukkig zijn en een mooie kelder hebben, of veel geld hebben en een wijnkoelkast kopen.
Ik bewaar ze in een donkere kast onder de trap waar de temp redelijk stabiel is.
Martijn_77donderdag 1 oktober 2009 @ 20:17
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:
ten eerste
Witte wijn kan je bewaren, maar wordt nooit beter van het liggen, maar je kan natuurlijk wel wijn van een goed jaar bewaren
Betere rode wijnen kunnen beter worden van het een paar jaar laten liggen, maar dat geld niet voor iedere rode wijn. Ook bereikt wijn na een aantal jaar een optimum, daarna wordt ie niet beter, maar gaat in kwaliteit weer achteruit. Belangrijk is dat de wijn donker en bij een gelijkmatige koele temperatuur wordt bewaard. Je kan gelukkig zijn en een mooie kelder hebben, of veel geld hebben en een wijnkoelkast kopen.
Ik bewaar ze in een donkere kast onder de trap waar de temp redelijk stabiel is.
Idd, je moet wel informeren / weten dat de wijnen geschikt zijn om te bewaren en mijn wijnen bewaar ik idd ook in de trap / kelderkast daar is de temperatuur namelijk het stabielste en in de zomer ook het laagste.
Diverse_Realitydonderdag 1 oktober 2009 @ 20:22
Ik ben nog niet zo lang begonnen met het laten rijpen van wijn. Eigenlijk pas nadat ik tijdens een proeverij merkte dat rode wijn dan veel zachter is. Witte hoeft men eigenlijk niet te laten rijpen, maar er zullen vast wel uitzonderingen zijn.
Pietverdrietdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:29
Het leuke van wijn laten rijpen is dat je wel eens een aanbieding tegenkomt bij de aldi of lidl van een Chianti ofzo, daar koop ik dan een doosje van, als die na een jaar of 5-10 goed is geworden heb je een prachtige oude Chianti waar je visite op kan tracteren bij een heerlijke maaltijd, of gewoon zelf van genieten. Als je een rijpe 10 jaar oude wijn bij de slijter haald ben je een veelvoud kwijt. Als het niet echt goed is geworden kan je van die aanbiedingwijn nog altijd een kookwijn maken, stoof er een taaie kip is, rundvlees of peertjes.
W1ZZdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:34
De vader van een vriendin van mij is wijnhandelaar en die heeft me wel een beetje aangestoken met het wijnvirus.. alleen ik heb op dit moment nog wel onvoldoende centen om van wijnen die ik lekker vind steeds doosjes te kopen om weg te leggen. Vaak ook zijn de wijnen die het het waard zijn om weg te leggen toch al duurder dan slobberwijnen die jong gedronken moeten worden.

Samengevat: ik wil 't gaan doen
Pietverdrietdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:36
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 20:34 schreef W1ZZ het volgende:
De vader van een vriendin van mij is wijnhandelaar en die heeft me wel een beetje aangestoken met het wijnvirus.. alleen ik heb op dit moment nog wel onvoldoende centen om van wijnen die ik lekker vind steeds doosjes te kopen om weg te leggen. Vaak ook zijn de wijnen die het het waard zijn om weg te leggen toch al duurder dan slobberwijnen die jong gedronken moeten worden.

Samengevat: ik wil 't gaan doen
De Chianti die ik nu drink was een euro of 4 de fles toen ik die in 2004 kocht.
Diverse_Realitydonderdag 1 oktober 2009 @ 20:36
Elke keer als ik naar Frankrijk moet gooi ik wat achterin, zo verdeel je de kosten ook wat.
W1ZZdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:42
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 20:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

De Chianti die ik nu drink was een euro of 4 de fles toen ik die in 2004 kocht.
Sure, maar dat is wel met het gegeven dat je een gok neemt op de gekochte wijn. Hoe vaak gaat dat goed, zou je zeggen?
Pietverdrietdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:44
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 20:42 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Sure, maar dat is wel met het gegeven dat je een gok neemt op de gekochte wijn. Hoe vaak gaat dat goed, zou je zeggen?
Je moet het natuurlijk in kunnen schatten, maar bij mij denk ik 8 van de 10 keer
W1ZZdonderdag 1 oktober 2009 @ 20:51
Mwoah dat valt nog mee dan! Toch zou het niet zo snel in me opkomen een fles van vier euro weg te leggen... Maar vind je die fles al wel lekker als je 'm koopt of gok je er echt op dat ie ooit wel lekker gaat worden?
Diverse_Realitydonderdag 1 oktober 2009 @ 20:57
Harold Hamersma heeft een leuke wijngids tot 5 euro, en eentje van 5 tot 10. Dat spul is allemaal ook prima om meteen weg te tanken samen met je liefste. .
Pietverdrietdonderdag 1 oktober 2009 @ 21:00
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 20:51 schreef W1ZZ het volgende:
Mwoah dat valt nog mee dan! Toch zou het niet zo snel in me opkomen een fles van vier euro weg te leggen... Maar vind je die fles al wel lekker als je 'm koopt of gok je er echt op dat ie ooit wel lekker gaat worden?
let wel, 4 euro 5 jaar geleden. En deze wijn was te scherp in 2004, maar vond hem ruimte voor verbetering hebben.
Snakeydonderdag 1 oktober 2009 @ 21:02
En hoe zit het dan met je flessen af en toe een beetje draaien? Is dat echt nodig of is dat iets wat je doet met de héél dure wijnen?
Pietverdrietdonderdag 1 oktober 2009 @ 21:08
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 21:02 schreef Snakey het volgende:
En hoe zit het dan met je flessen af en toe een beetje draaien? Is dat echt nodig of is dat iets wat je doet met de héél dure wijnen?
Volgens mij doe je dat alleen met champage in de champagne grotten om het gist bovenin de fles te krijgen.
En met kaas.
Martijn_77donderdag 1 oktober 2009 @ 22:18
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 21:02 schreef Snakey het volgende:
En hoe zit het dan met je flessen af en toe een beetje draaien? Is dat echt nodig of is dat iets wat je doet met de héél dure wijnen?
Met wijn ken ik het niet wel moet je zorgen dat de kurk nat blijft dus je moet ze echt weg leggen
Brentmeisterdonderdag 1 oktober 2009 @ 22:43
Ik vind het heel interessant, maar zou alleen geen idee hebben van welke wijn ik zou kunnen laten liggen. Waar let je op als je zoiets doet?
Pietverdrietvrijdag 2 oktober 2009 @ 16:59
Net bij de aldi 2 doosjes chianti classico gekocht, 1 doosje St emilion en een doosje fuckhoeheethetookalweer Pomerol
Die gaan een jaar of 3-6 liggen en dan eens kijken hoe ze smaken

[ Bericht 14% gewijzigd door Pietverdriet op 02-10-2009 17:06:56 ]
W1ZZvrijdag 2 oktober 2009 @ 20:02
Hoeveel was die St Emilion? Kan 'm nu niet meer terugvinden op de aldisite. Bij de Lidl is vanaf 12 okt een StE voor 12.50 in de aanbieding:

http://lidlwijnen.grillmeister.nl/?a=view-item&id_item=13
Pietverdrietvrijdag 2 oktober 2009 @ 20:14
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 20:02 schreef W1ZZ het volgende:
Hoeveel was die St Emilion? Kan 'm nu niet meer terugvinden op de aldisite. Bij de Lidl is vanaf 12 okt een StE voor 12.50 in de aanbieding:

geloof een euro of 6
W1ZZvrijdag 2 oktober 2009 @ 20:23
Ah, dat klinkt als morgen maar eens langsgaan
Pietverdrietvrijdag 2 oktober 2009 @ 21:02
Heb trouwens geen idee hoe ie over 5 jaar smaakt, het is altijd weer een gok
W1ZZvrijdag 2 oktober 2009 @ 22:57
Sure, maar à 6E voor een St. Emilion wil ik ook wel een gokje wagen
Schanullekezaterdag 3 oktober 2009 @ 08:23
quote:
Op vrijdag 2 oktober 2009 21:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb trouwens geen idee hoe ie over 5 jaar smaakt, het is altijd weer een gok
St. Emilion heb ik wel goede ervaring mee. Qua drinken dan.

Ik ben nooit zo geneigd om supermarktwijnen langer weg te leggen. Ik heb hier onder de trap nog wel een doos Chateau Neuf du Pape liggen die we bij 'de boer' gekocht hebben, net als een mooi aantal flessen Gigondas.
Sprak onlangs een buurman die er een sport van heeft gemaakt en die diverse klimaatkasten heeft. Daar maar eens mee aanpappen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Schanulleke op 03-10-2009 08:58:54 ]
_Michiel_zaterdag 3 oktober 2009 @ 08:28
Als ik wijn ga kopen met het idee het 5 jaar te laten rijpen doe ik er goed aan ook een kluis met tijdslot te kopen
Snakeyzaterdag 3 oktober 2009 @ 13:49
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 08:28 schreef _Michiel_ het volgende:
Als ik wijn ga kopen met het idee het 5 jaar te laten rijpen doe ik er goed aan ook een kluis met tijdslot te kopen
Dat heb ik ook wel een beetje.

Maar ik heb een mooi plekje onder de vloer in de huiskamer waar je niet zo 123 bij komt.
Pietverdrietzaterdag 3 oktober 2009 @ 13:59
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 08:28 schreef _Michiel_ het volgende:
Als ik wijn ga kopen met het idee het 5 jaar te laten rijpen doe ik er goed aan ook een kluis met tijdslot te kopen
Je doet het volgende, je koopt wijn die je drinkt, en als die veelbelovend is dezelfde wijn die je weglegt, na een jaar of 3, 4, 5 koop je alleen nog maar wijn die je weglegt en drink je de wijn die je 4 jaar geleden hebt weggelegd.
Zo doe ik dat meestal, dan drink je dus altijd wijn die een een jaar of 5 tot 10 jaar oud is.
even een wijntje pakken zeg je dan, en voila, een oude Barolo, jummie voor de tummie
Schanullekezaterdag 3 oktober 2009 @ 14:15
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 13:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je doet het volgende, je koopt wijn die je drinkt, en als die veelbelovend is dezelfde wijn die je weglegt, na een jaar of 3, 4, 5 koop je alleen nog maar wijn die je weglegt en drink je de wijn die je 4 jaar geleden hebt weggelegd.
Zo doe ik dat meestal, dan drink je dus altijd wijn die een een jaar of 5 tot 10 jaar oud is.
even een wijntje pakken zeg je dan, en voila, een oude Barolo, jummie voor de tummie
Op basis waarvan bepaal je of hij veelbelovend is of niet. Ik drink graag wijn maar weet niet goed op welke eigenschappen dat te voorspellen is.
Pietverdrietzaterdag 3 oktober 2009 @ 15:22
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 14:15 schreef Schanulleke het volgende:

[..]

Op basis waarvan bepaal je of hij veelbelovend is of niet. Ik drink graag wijn maar weet niet goed op welke eigenschappen dat te voorspellen is.
Kwestie van ervaring denk ik, als een wijn mooi smaakt, maar nog scherpe kantjes heeft, of een belofte heeft dat als ie rijper is beter smaakt. Ik weet zo niet hoe je dat moet uitleggen, dan moet je dezelfde wijn over een aantal jaren proeven en dan kan je zeg maar terug redeneren of het wellicht wat wordt.
Vaak staat het ook op de fles achterop de info. De Chianti Classico van de aldi bv staat op dat ie nog een jaar of 3 kan liggen voor ie echt goed is. Hij is van 2005, dus in 2012 is hij dan aan zijn top, wat wel klopt want de meeste Chianti Classico is op zijn best als ie 7-10 jaar oud is.
Dit geld trouwens voor veel rode wijn, tussen de 5 en 10 jaar is ie op zijn best, muv mooie zware bordeau wijnen, die sowieso onbetaalbaar zijn (maar als je in frankrijk een paar top wijnen haalt als ze nog erg jong zijn en ze 10 jaar weg legt heb je een wijn die als je hem zou kopen (10-12 jaar oud) veel en veel duurder zou zijn.
Een Barolo kan wel 15 jaar liggen voor hij piekt, maar ouder dan 15 jaar, dan is eigenlijk de meeste wijn echt over zijn top heen en moet gewoon op als ie nog te drinken is.
Rode Port kan je veel langer laten liggen, heb port gedronken uit begin vorige eeuw, die was goddelijk.
W1ZZzaterdag 3 oktober 2009 @ 18:17
Heb uiteindelijk 3 flessen St. Emilion gekocht en drie flessen Lalande-de-Pomerol. Ga van allebei wel een fles proeven, als ze goed bevallen en ze nog voorradig zijn koop ik er nog wat meer
Thoricalzaterdag 3 oktober 2009 @ 21:41
Vaak kan je ook je wijn bij de wijnhandelaar laten rusten voor een paar centen.
Want om een wijn te bewaren moet de wijn ook een verwachting wekken dat ie beter gaat worden door het liggen.En dat is steeds minder het geval de meeste moderne wijnen zijn na een paar jaar al op dronk en geven en worden niet beter naarmate ze liggen.
krakkemiekezondag 4 oktober 2009 @ 18:17
Schanulleke, klopt het dat je van cotes du rhone houdt? Die worden niet heel veel beter als je ze lang bewaard.

Maar als je ze bij de producent koopt, kan je het altijd vragen.
Pietverdrietzondag 4 oktober 2009 @ 20:49
Net even bij schoonouders geweest, wat een geluk, ze waren de kelder aan het leegruimen en heb de auto volgeladen met wijnrek. Nu extra plek voor een 125 flessen.
Tommekezondag 4 oktober 2009 @ 21:06
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 15:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Rode Port kan je veel langer laten liggen, heb port gedronken uit begin vorige eeuw, die was goddelijk.
Dat is echt cool!

Ik ga morgen ook maar eens bij de Aldi langs en wat flessen onder de trap leggen, buiten bereik van huisgenoten en m'n eigen drankzucht
Schanullekezondag 4 oktober 2009 @ 21:27
quote:
Op zondag 4 oktober 2009 18:17 schreef krakkemieke het volgende:
Schanulleke, klopt het dat je van cotes du rhone houdt? Die worden niet heel veel beter als je ze lang bewaard.

Maar als je ze bij de producent koopt, kan je het altijd vragen.
Ik kom toevallig regelmatig in die contreien en dus is dat ook waar ik ze koop. Gigondas en Chateau Neuf du Pape zijn wel de uitzonderingen binnen de Cotes du Rhone, die kan je wel laten liggen...
De rest van de A.O.C. is vooral slobberen.
Pietverdrietzondag 4 oktober 2009 @ 21:42
trek net een fles Monthelie 2001 open, kan me niet herinneren hoe ik er aan kom, en smaakt heel erg mild, zonder een echte body, beste omschrijving die ik kan geven is laf en slap.
W1ZZzondag 4 oktober 2009 @ 22:37
Jammer... maargoed, waarschijnlijk heb je er ook niet de hoofdprijs voor betaald als je niet eens meer weet hoe je er aan komt!

Heb net een fles Lalande-de-Pomerol 2008 opengetrokken. Zeker niet vervelend om te drinken maar er zit een hard randje aan... hoop dat dat dus weg gaat trekken met een paar jaar rijping. Zit echter wel veel Merlot in en als ik het goed heb heeft die druivensoort weinig rijpingspotentieel, maar de cabernet franc en cabernet sauvignon die er in zitten weer wel... Ben benieuwd, met dat harde randje sta ik toch niet te springen om 'm op te drinken dus dat laten liggen moet goed komen
rechtsedirectezaterdag 17 oktober 2009 @ 07:35
gister een aantal flessen Church Road Shyraz 2007 gekocht, een veelbelovende wijn welke afgelopen november de Air New Zealand Wine Award won.
Ben van plan om ze een paar jaar te laten liggen.
rechtsedirectezaterdag 17 oktober 2009 @ 08:09
quote:
om een wijn te bewaren moet de wijn ook een verwachting wekken dat ie beter gaat worden door het liggen.En dat is steeds minder het geval de meeste moderne wijnen zijn na een paar jaar al op dronk en geven en worden niet beter naarmate ze liggen.
Inderdaad, hier in Nieuw Zeeland komt er op dit moment een hoop Pinot Noir op de markt die maar een jaartje of 5-7 kan liggen.
Voorheen betaalde je "top dollar" voor Central Otago Pinot Noir maar door een overschot op de markt is de prijs aanzienlijk gezakt...een goede C.O. Pinot kan je nu voor een dollartje of 25-30 op de kop tikken.
Apuleiuszaterdag 17 oktober 2009 @ 08:37
Ja, nu krijg ik zin om weer zelf wijn te gaan maken. Wat overigens weinig tot geen zin heeft als je geen kelder hebt. Of je moet zoals Snaky deed, de flessen onder het kruipluik bewaren, of er helemaal niet aan beginnen. Rijpen gaat niet lukken bij kamertemperatuur. Een hoop witte wijnen zijn zéker niet geschikt om lang te laten liggen, dan heb je er sowieso een soort voor nodig met een hoog alcohol percentage.

Hier staat info over welke wijn het meest geschikt is om te laten rijpen: Wijn bewaren.

Als je zelf wijn zou willen gaan maken (pas op, hoge verslavingsgraad qua maken & inname) dan kan je perfect bij Van Rein terecht. Je kan er alle spullen kopen die je maar nodig hebt om wijn te maken en de man is zéér ervaren en hulpvaardig. Dat is trouwens zo'n beetje bij mij om de hoek, dus dan kan je nog een bakkie komen scoren ook.
nielsgeodezaterdag 17 oktober 2009 @ 09:12
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:
ten eerste
Witte wijn kan je bewaren, maar wordt nooit beter van het liggen
Onzin. Veel echt goede Sauternes moeten eerst rijpen voor ze echt op dronk zijn.
Pietverdrietzaterdag 17 oktober 2009 @ 09:39
Heb gisteravond een deal gemaakt, en 24 flessen Barolo (2007) en 24 flessen Saint Emilion grand cru classe (2008) op de kop getikt, gaan een jaar of 8 de kelder in.
Apuleiuszaterdag 17 oktober 2009 @ 09:41
quote:
Op zaterdag 17 oktober 2009 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb gisteravond een deal gemaakt, en 24 flessen Barolo (2007) en 24 flessen Saint Emilion grand cru classe (2008) op de kop getikt, gaan een jaar of 8 de kelder in.
Prachtige aankleding voor je nieuwe wijnrek,
nielsgeodezaterdag 17 oktober 2009 @ 09:45
quote:
Op zaterdag 17 oktober 2009 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb gisteravond een deal gemaakt, en 24 flessen Barolo (2007) en 24 flessen Saint Emilion grand cru classe (2008) op de kop getikt, gaan een jaar of 8 de kelder in.
welk Saint Emilion GCC?
Pietverdrietzaterdag 17 oktober 2009 @ 09:56
quote:
Op zaterdag 17 oktober 2009 09:45 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

welk Saint Emilion GCC?
Moulin du Cadet
Diverse_Realityzondag 18 oktober 2009 @ 13:43
quote:
Op zaterdag 17 oktober 2009 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb gisteravond een deal gemaakt, en 24 flessen Barolo (2007) en 24 flessen Saint Emilion grand cru classe (2008) op de kop getikt, gaan een jaar of 8 de kelder in.
Opdrinken voor het te laat is!

boshuisenzondag 18 oktober 2009 @ 17:40
Ik heb jaren geleden bij de HEMA een voorraad Margaux gekocht voor destijds 10 gulden de fles.
Inmiddels...
Pietverdrietzondag 18 oktober 2009 @ 17:45
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 17:40 schreef boshuisen het volgende:
Ik heb jaren geleden bij de HEMA een voorraad Margaux gekocht voor destijds 10 gulden de fles.
Inmiddels...
Dat is idd wel een tijdje terug
Hoe oud is ie nu?
boshuisenzondag 18 oktober 2009 @ 18:00
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is idd wel een tijdje terug
Hoe oud is ie nu?
14 jaartjes oud! Ook gekocht in 1995 en toen alleen nog geschikt om fietskettingen mee schoon te maken. Niet te haggelen zo wrang...
HAL9000Szondag 18 oktober 2009 @ 18:03
ik heb een brunello uit 2001 liggen..... paar jaartjes opbergen of is dat een slecht idee?
Pietverdrietzondag 18 oktober 2009 @ 18:36
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 18:03 schreef HAL9000S het volgende:
ik heb een brunello uit 2001 liggen..... paar jaartjes opbergen of is dat een slecht idee?
Hoe heb je hem bewaard tot nu toe?
Tokkelboerzondag 18 oktober 2009 @ 18:49
quote:
Op woensdag 30 september 2009 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:Eerste flesje nu geopend en hij is mooi zacht geworden, aan de kurk mooie wijnsteenzuurkristallen.
wijnsteenzuurkristallen is op zicht niks mis mee. Zelfs nog wel eens een goed teken omdat de wijn zich aan het ontwikkelen is.
Toch is dit ook een teken dat je de wijn vaak te koud hebt bewaard.
Tokkelboerzondag 18 oktober 2009 @ 18:52
Heb zelf nog een fles uit 1979, ooit gekregen van een wijnhandelaar toen ik bij hem was uitgenodigt voor een wijnproeverij.
1979 was een slecht jaar voor de franse wijnen maar toch is het leuk om een fles uit je geboorte jaar te hebben.
HAL9000Szondag 18 oktober 2009 @ 18:57
Heb 'm pas deze zomer gekocht in Montalcino en daar stond de fles in een kelder van een kasteel. Hij ligt nu in de kelder hier.
Pietverdrietzondag 18 oktober 2009 @ 19:25
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 18:57 schreef HAL9000S het volgende:
Heb 'm pas deze zomer gekocht in Montalcino en daar stond de fles in een kelder van een kasteel. Hij ligt nu in de kelder hier.
dan lijkt me dat je hem nog wel even kan bewaren, maar met 8 jaar is ie ook goed te drinken
Schanullekezondag 18 oktober 2009 @ 20:07
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 17:40 schreef boshuisen het volgende:
Ik heb jaren geleden bij de HEMA een voorraad Margaux gekocht voor destijds 10 gulden de fles.
Inmiddels...
Wat een feest moet dat nu zijn. Ik heb vorig jaar pas kennis gemaakt met een Margaux maar ik kan die smaak nog goed terughalen. Wat mij betreft mag er uit dit topic een meldtopic voortvloeien voor dat soort koopjes
Pietverdrietzondag 18 oktober 2009 @ 20:08
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 20:07 schreef Schanulleke het volgende:

[..]

Wat een feest moet dat nu zijn. Ik heb vorig jaar pas kennis gemaakt met een Margaux maar ik kan die smaak nog goed terughalen. Wat mij betreft mag er uit dit topic een meldtopic voortvloeien voor dat soort koopjes
Dat wordt dan errug slowe chat
HAL9000Szondag 18 oktober 2009 @ 20:12
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

dan lijkt me dat je hem nog wel even kan bewaren, maar met 8 jaar is ie ook goed te drinken
Zag zojuist dat het een 2003 is....



Wine spectator:
quote:
95 Points – Very Highly Recommended, Wine Spectator – “Enticing aromas of meat and mushroom pie mingle with rich plum and spices. Full-bodied, with silky, caressing tannins and intense fruit and mineral flavors. Well-crafted, finishing long. The flagship Brunello in 2003. This is the wine of the vintage.”


It’s not a frequent occurrence that a winery can continually release 95+ rated vintages, but in the case of Valdicava, it is quickly becoming a wide known expectation. The concept at Valdicava is to first nurture a great respect for the tradition and flavors of Montalcino, while at the same time valuing their own individual character. With just 800 cases produced, the 2003 Brunello di Montalcino is a stunning Italian masterpiece with a rare, legendary reputation.
Denk dat ik 'm laat liggen tot 2013, na 10/12 jaar schijnen de meer recente Brunello's perfect op smaak te zijn.
Schanullekezondag 18 oktober 2009 @ 21:07
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 20:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat wordt dan errug slowe chat
Och, ik zag al een aantal dingen voorbij komen. Gaat me d'r meer om dat aankoopplek ook vermeld wordt.
rechtsedirectezondag 18 oktober 2009 @ 21:20
quote:
Wat mij betreft mag er uit dit topic een meldtopic voortvloeien voor dat soort koopjes
I.d.d. Schanulleke, laten we het wijnaanraders topic hier voor gebruiken
Schanullekezondag 18 oktober 2009 @ 21:39
Ik ga me daar melden!
Zmaandag 19 oktober 2009 @ 14:58
Negen van de tien wijnen zijn 'bedoeld' om binnen nu en twee jaar te drinken. Als je deze wijnen bewaard worden ze vooral ouder maar niet per se beter. Slechts een paar wijnen gaan er op vooruit door ze wat tijd te gunnen. De prijs vormt meestal al voldoende indicatie of je een wijn kan bewaren. Ik geloof wel dat een Chianti van 4 euro wat zachter wordt met de tijd maar lekkerder, lijkt mij niet (is natuurlijk persoonlijk), decanteren is een meer efficiënte methode hem wat zachter te maken? Die Brunello van Hal laat zich wel goed bewaren me dunkt dat is dan ook geen goedkope fles geweest.

Overigens zijn witte wijnen ook prima te rijpen, niet allemaal maar Rieslings kunnen jaren bewaard en zich in die tijd mooi ontwikkelen.
fruityloopmaandag 19 oktober 2009 @ 15:02
Je kan ook zien of een wijn geschikt is om te bewaren, door naar de afsluiting te kijken, plastic/kunststof kurken gaan nl. maar 5 jaar mee. En toevallig hebben ook wij een Brunello liggen, maar dat is er eentje uit 2005, dus die gunnen we nog even.
Pietverdrietmaandag 19 oktober 2009 @ 16:23
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 15:02 schreef fruityloop het volgende:
Je kan ook zien of een wijn geschikt is om te bewaren, door naar de afsluiting te kijken, plastic/kunststof kurken gaan nl. maar 5 jaar mee. En toevallig hebben ook wij een Brunello liggen, maar dat is er eentje uit 2005, dus die gunnen we nog even.
Schroefdoppen schijnen weer zo goed af te sluiten dat de wijn nauwelijks rijpt
fruityloopmaandag 19 oktober 2009 @ 18:55
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schroefdoppen schijnen weer zo goed af te sluiten dat de wijn nauwelijks rijpt
Ideaal dus voor de niet bewaar wijnen.. Maar volgens mij kan 2 jaar met een schroefdop ook nog best, het verschilt ook zoveel per soort wijn, jaargang en wijnhuis..
rechtsedirectemaandag 19 oktober 2009 @ 20:01
bijna alle Nieuw Zeelandse wijn wordt tegenwoordig onder schroefdop bewaard.
Volgens de makers zit er genoeg zuurstof in de fles om de wijn te laten rijpen en veel van het rijpingsproces vind plaats zonder de hulp van zuurstof
bron
Sachertortemaandag 19 oktober 2009 @ 20:39
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schroefdoppen schijnen weer zo goed af te sluiten dat de wijn nauwelijks rijpt
Ja, het is niet voor niets dat de betere wijnen nog allemaal een kurk hebben (tevens verkapte tvp).
Pietverdrietmaandag 19 oktober 2009 @ 20:49
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:39 schreef Sachertorte het volgende:

[..]

Ja, het is niet voor niets dat de betere wijnen nog allemaal een kurk hebben (tevens verkapte tvp).
Zijn ook goede wijnen met schroefdop, het is technisch gezien de betere verpakking
Pietverdrietmaandag 19 oktober 2009 @ 20:50
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:01 schreef rechtsedirecte het volgende:
bijna alle Nieuw Zeelandse wijn wordt tegenwoordig onder schroefdop bewaard.
Volgens de makers zit er genoeg zuurstof in de fles om de wijn te laten rijpen en veel van het rijpingsproces vind plaats zonder de hulp van zuurstof
bron
Ga dat van de winter persoonlijk eens controleren

Sachertortemaandag 19 oktober 2009 @ 20:58
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zijn ook goede wijnen met schroefdop, het is technisch gezien de betere verpakking
Is dat zo? Ik heb altijd gedacht dat kurk belangrijk is als je een wijn wil laten liggen: hij kan dan beter ademen. Voor supermarktwijnen vind ik een schroefdop inderdaad prima: die klok ik namelijk bijna altijd snel achterover .
rechtsedirectemaandag 19 oktober 2009 @ 21:55
Piet, als wijnliefhebber valt hier in NZ genoeg te genieten !!
Martijn_77woensdag 21 oktober 2009 @ 20:15
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zijn ook goede wijnen met schroefdop, het is technisch gezien de betere verpakking
Idd, daarnaast kom je ook steeds minder echte kurk tegen
Pietverdrietwoensdag 21 oktober 2009 @ 20:18
quote:
Op woensdag 21 oktober 2009 20:15 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Idd, daarnaast kom je ook steeds minder echte kurk tegen
Beter een goede schroefdop dan dat pseudo goede gevoel van een kurk
Snakeywoensdag 21 oktober 2009 @ 20:25
Er werd mij laatst verteld dat een schroefdop beter zou zijn dan kurk. Dit omdat er altijd een kans is dat kurk kan bederven en dan de andere kurken kan 'aansteken'?

Is dat zo?
rechtsedirectewoensdag 21 oktober 2009 @ 20:38
quote:
Op woensdag 21 oktober 2009 20:25 schreef Snakey het volgende:
Er werd mij laatst verteld dat een schroefdop beter zou zijn dan kurk. Dit omdat er altijd een kans is dat kurk kan bederven en dan de andere kurken kan 'aansteken'?

Is dat zo?
Snakey, ik heb hier al eerder in dit topic over gepost maar vooruit, hierbij nogmaals de link bron in het engels
volgens de makers van de schroefdop is het een betere manier van bewaren dan een kurk
Apuleiuswoensdag 21 oktober 2009 @ 20:42
quote:
Op woensdag 21 oktober 2009 20:25 schreef Snakey het volgende:
Er werd mij laatst verteld dat een schroefdop beter zou zijn dan kurk. Dit omdat er altijd een kans is dat kurk kan bederven en dan de andere kurken kan 'aansteken'?

Is dat zo?
Ik heb in al die jaren dat ik wijn maakte nog nooit een muffe kurk gehad en dat het 'besmettelijk' zou zijn, daar heb ik nog nooit iets van meegekregen.
Pietverdrietwoensdag 21 oktober 2009 @ 21:07
Had toen ik de laatste keer bij Acquarello at ( http://www.acquarello.com/ ) een fles die niet goed meer was, de wijnkelner merkte dat echter, en kregen een andere fles. Was een Altamura 1998 (is een californische wijn gemaakt van Sangiovese en op eiken gerijpt, mooi rokerig aroma)
fruityloopdonderdag 22 oktober 2009 @ 10:04
quote:
Op woensdag 21 oktober 2009 20:42 schreef Apuleius het volgende:

[..]

Ik heb in al die jaren dat ik wijn maakte nog nooit een muffe kurk gehad en dat het 'besmettelijk' zou zijn, daar heb ik nog nooit iets van meegekregen.
Wij wel eens in een restaurant, ik at er met mijn ouders, en de chablis was echt gewoon zuur doordat de kurk niet goed meer was, die fles ging ook terug. Die ober keek wel wat beteuterd, het gebeurd niet vaak dat mensen een fles terug sturen..
Apuleiusdonderdag 22 oktober 2009 @ 10:22
quote:
Op donderdag 22 oktober 2009 10:04 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Wij wel eens in een restaurant, ik at er met mijn ouders, en de chablis was echt gewoon zuur doordat de kurk niet goed meer was, die fles ging ook terug. Die ober keek wel wat beteuterd, het gebeurd niet vaak dat mensen een fles terug sturen..
Het kwam wel eens voor, met name bij 10 jaar oude port die ik gekocht had, doen ze nooit moeilijk over om het om te ruilen. Maar met zelf wijn maken dus nog nooit.
nielsgeodedonderdag 22 oktober 2009 @ 11:49
quote:
Op donderdag 22 oktober 2009 10:22 schreef Apuleius het volgende:

[..]

Het kwam wel eens voor, met name bij 10 jaar oude port die ik gekocht had, doen ze nooit moeilijk over om het om te ruilen. Maar met zelf wijn maken dus nog nooit.
Had je die port in een winkel of restaurant gekocht?
Apuleiusdonderdag 22 oktober 2009 @ 12:39
quote:
Op donderdag 22 oktober 2009 11:49 schreef nielsgeode het volgende:

[..]

Had je die port in een winkel of restaurant gekocht?
Bij de slijter.
rechtsedirectevrijdag 23 oktober 2009 @ 10:04
Over rijpen gesproken, wat is de oudste fles die bij jullie in het rek ligt?
fruityloopzaterdag 24 oktober 2009 @ 11:30
quote:
Op vrijdag 23 oktober 2009 10:04 schreef rechtsedirecte het volgende:
Over rijpen gesproken, wat is de oudste fles die bij jullie in het rek ligt?
Een Brunello uit 2002.
Pietverdrietzaterdag 24 oktober 2009 @ 11:38
quote:
Op vrijdag 23 oktober 2009 10:04 schreef rechtsedirecte het volgende:
Over rijpen gesproken, wat is de oudste fles die bij jullie in het rek ligt?
paar flessen port uit 1987
rechtsedirectezaterdag 24 oktober 2009 @ 19:36
hier een Australische Shyraz uit 2003
W1ZZzaterdag 24 oktober 2009 @ 21:41
Hier een Montecillo Rioja reserva uit 2002.
Erasmozaterdag 24 oktober 2009 @ 23:37
TVP, als ik volgend jaar terug ben ook maar eens wat beloftes aanschaffen
Erasmozaterdag 19 december 2009 @ 18:22
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ga dat van de winter persoonlijk eens controleren

Al een conclusie kunnen opmaken?

Hier een paar flessen oude kaap voor een leuk prijsje overgenomen, is kijken of dat wat word
Martijn_77zaterdag 19 december 2009 @ 18:39
quote:
Op zaterdag 24 oktober 2009 11:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

paar flessen port uit 1987
Hier een fles port uit 1977 en een PX sherry (net van het vat) uit 1975
Erasmovrijdag 5 november 2010 @ 21:10
Ik heb sinds kort een huis met een kelder O+

Ik ben nog op zoek naar een leuk wijnrek, maar heeft iemand nog tips voor mooie beloftes? Het liefst wel tegen een vriendelijk prijsje, want een huis kopen is al duur genoeg :')
Zvrijdag 5 november 2010 @ 22:09
Belangrijk is dat de temperatuur in de kelder niet te veel schommelt. Ik geloof dat 12o de ideale temperatuur is. Een grote meerderheid van de wijn die tegenwoordig geproduceerd wordt, is niet gemaakt om te bewaren maar om direct te drinken, wijnen die wel geschikt zijn voor rijping zijn vaak prijzig. Laat je goed informeren door een slijter of koop een wijnencyclopedie.
Pietverdrietzaterdag 6 november 2010 @ 08:58
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 21:55 schreef rechtsedirecte het volgende:
Piet, als wijnliefhebber valt hier in NZ genoeg te genieten !!
Dat heb ik inmiddels gecontroleerd en meegekregen, klopt!
Erasmozaterdag 6 november 2010 @ 09:53
quote:
2.gif Op vrijdag 5 november 2010 22:09 schreef Z het volgende:
Belangrijk is dat de temperatuur in de kelder niet te veel schommelt. Ik geloof dat 12o de ideale temperatuur is. Een grote meerderheid van de wijn die tegenwoordig geproduceerd wordt, is niet gemaakt om te bewaren maar om direct te drinken, wijnen die wel geschikt zijn voor rijping zijn vaak prijzig. Laat je goed informeren door een slijter of koop een wijnencyclopedie.
Ik denk dat ik de Wijnalmanak onder de 5 euro bestel :)
Pietverdrietzaterdag 6 november 2010 @ 10:10
quote:
Op zaterdag 6 november 2010 09:53 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Ik denk dat ik de Wijnalmanak onder de 5 euro bestel :)
Enige wijn die ik koop onder de 5 euro is wijn waar ik bv sudderlappen mee maak.
rechtsedirectezaterdag 6 november 2010 @ 10:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 6 november 2010 10:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Enige wijn die ik koop onder de 5 euro is wijn waar ik bv sudderlappen mee maak.
Eens, ik ben geen grote drinker dus als ik dan een doos wijn koop mag het ok wat kosten., meestal een stuk of 4 in het rek voor de slobber en dan de rest op een veilige plaats "for a rainy day".
Niet dat goedkope wijn niet goed kan zijn maar als ik een fles van zo'n $30.- (15 Euro) koop van een wijngaard welke ik ken weet ik dat ik wat goeds heb.

Het leven is simpelweg te kort om slechte wijn te drinken.
Erasmozaterdag 6 november 2010 @ 10:15
Heb jij dan aanraders qua boeken?
Pietverdrietzaterdag 6 november 2010 @ 10:29
quote:
Op zaterdag 6 november 2010 10:14 schreef rechtsedirecte het volgende:

[..]


Eens, ik ben geen grote drinker dus als ik dan een doos wijn koop mag het ok wat kosten., meestal een stuk of 4 in het rek voor de slobber en dan de rest op een veilige plaats "for a rainy day".
Niet dat goedkope wijn niet goed kan zijn maar als ik een fles van zo'n $30.- (15 Euro) koop van een wijngaard welke ik ken weet ik dat ik wat goeds heb.

Het leven is simpelweg te kort om slechte wijn te drinken.
Als je eens in de buurt bent
http://www.remarkablewines.co.nz/Remarkable_Wines/Welcome.html
Is de beste wijnboer die ik op de tour ben tegen gekomen, en heb geen betere wijn in NZ gedronken dan de zijne. Aardige man trouwens ook, net een paar jaar begonnen, kleine oplages, biologisch, maar wat een verrukkelijke wijnen. Wereldklasse!
Dat is voor jou, wat is het, 2,5 a 3 uur rijden?
Maak er een weekendje van en bezoek een paar wijngaarden meer daar in de buurt. Bald Hill is ook lekker, maar niet zo goed als remarkable

[ Bericht 3% gewijzigd door Pietverdriet op 06-11-2010 10:34:55 ]
rechtsedirectezaterdag 6 november 2010 @ 10:35
Dan er toch maar eens langs Piet, kom regelmatig in de buurt van Queenstown dus dat is geen probleem
Zzaterdag 6 november 2010 @ 10:38
quote:
Op zaterdag 6 november 2010 09:53 schreef Erasmo het volgende:


[..]

Ik denk dat ik de Wijnalmanak onder de 5 euro bestel :)
Wijnen onder de 5 euro zijn geen bewaarwijnen.

quote:
Op zaterdag 6 november 2010 10:15 schreef Erasmo het volgende:
Heb jij dan aanraders qua boeken?
http://www.bol.com/nl/p/n(...)002903522/index.html
Pietverdrietzaterdag 6 november 2010 @ 10:58
quote:
Op zaterdag 6 november 2010 10:35 schreef rechtsedirecte het volgende:
Dan er toch maar eens langs Piet, kom regelmatig in de buurt van Queenstown dus dat is geen probleem
Queenstown, huiver...
;)
Dat was de enige plaats waar we kwamen, zagen en maakten dat we wegkwamen. We zijn toen doorgereden naar Glenorchy en daar gelunched en een possumbontmuts gekocht
caroline88zaterdag 6 november 2010 @ 11:30
De wijn die je vandaag koopt is meestal vandaag op dronk. Wil je echt bewaarwijn kopen dan kun je dat het beste vragen aan de wijnhandelaar. Of zelf gaan halen waar de wijn gebotteld is.

Het blijft een levend product dus er zijn geen garanties. Je kunt je geluk een beetje helpen door slim in te kopen en de wijn te bewaren op een rustige plek met constante temperatuur en luchtvochtigheid. Als je dat zelf niet hebt zijn er ook handels die dat voor hun klanten doen (tenminste dat was x jaar geleden bij een handel in Den Haag het geval, maar ik weet niet wie nu waar tegen welke prijs deze service aanbiedt).