Dat is idd wel een tijdje terugquote:Op zondag 18 oktober 2009 17:40 schreef boshuisen het volgende:
Ik heb jaren geleden bij de HEMAeen voorraad Margaux gekocht voor destijds 10 gulden de fles.
Inmiddels...
14 jaartjes oud! Ook gekocht in 1995 en toen alleen nog geschikt om fietskettingen mee schoon te maken. Niet te haggelen zo wrang...quote:Op zondag 18 oktober 2009 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is idd wel een tijdje terug
Hoe oud is ie nu?
Hoe heb je hem bewaard tot nu toe?quote:Op zondag 18 oktober 2009 18:03 schreef HAL9000S het volgende:
ik heb een brunello uit 2001 liggen..... paar jaartjes opbergen of is dat een slecht idee?
wijnsteenzuurkristallen is op zicht niks mis mee. Zelfs nog wel eens een goed teken omdat de wijn zich aan het ontwikkelen is.quote:Op woensdag 30 september 2009 22:11 schreef Pietverdriet het volgende:Eerste flesje nu geopend en hij is mooi zacht geworden, aan de kurk mooie wijnsteenzuurkristallen.
dan lijkt me dat je hem nog wel even kan bewaren, maar met 8 jaar is ie ook goed te drinkenquote:Op zondag 18 oktober 2009 18:57 schreef HAL9000S het volgende:
Heb 'm pas deze zomer gekocht in Montalcino en daar stond de fles in een kelder van een kasteel. Hij ligt nu in de kelder hier.
Wat een feest moet dat nu zijn. Ik heb vorig jaar pas kennis gemaakt met een Margaux maar ik kan die smaak nog goed terughalen. Wat mij betreft mag er uit dit topic een meldtopic voortvloeien voor dat soort koopjesquote:Op zondag 18 oktober 2009 17:40 schreef boshuisen het volgende:
Ik heb jaren geleden bij de HEMAeen voorraad Margaux gekocht voor destijds 10 gulden de fles.
Inmiddels...
Dat wordt dan errug slowe chatquote:Op zondag 18 oktober 2009 20:07 schreef Schanulleke het volgende:
[..]
Wat een feest moet dat nu zijn. Ik heb vorig jaar pas kennis gemaakt met een Margaux maar ik kan die smaak nog goed terughalen. Wat mij betreft mag er uit dit topic een meldtopic voortvloeien voor dat soort koopjes![]()
Zag zojuist dat het een 2003 is....quote:Op zondag 18 oktober 2009 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
dan lijkt me dat je hem nog wel even kan bewaren, maar met 8 jaar is ie ook goed te drinken
Denk dat ik 'm laat liggen tot 2013, na 10/12 jaar schijnen de meer recente Brunello's perfect op smaak te zijn.quote:95 Points – Very Highly Recommended, Wine Spectator – “Enticing aromas of meat and mushroom pie mingle with rich plum and spices. Full-bodied, with silky, caressing tannins and intense fruit and mineral flavors. Well-crafted, finishing long. The flagship Brunello in 2003. This is the wine of the vintage.”
It’s not a frequent occurrence that a winery can continually release 95+ rated vintages, but in the case of Valdicava, it is quickly becoming a wide known expectation. The concept at Valdicava is to first nurture a great respect for the tradition and flavors of Montalcino, while at the same time valuing their own individual character. With just 800 cases produced, the 2003 Brunello di Montalcino is a stunning Italian masterpiece with a rare, legendary reputation.
Och, ik zag al een aantal dingen voorbij komen. Gaat me d'r meer om dat aankoopplek ook vermeld wordt.quote:Op zondag 18 oktober 2009 20:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat wordt dan errug slowe chat
I.d.d. Schanulleke, laten we het wijnaanraders topic hier voor gebruikenquote:Wat mij betreft mag er uit dit topic een meldtopic voortvloeien voor dat soort koopjes
Schroefdoppen schijnen weer zo goed af te sluiten dat de wijn nauwelijks rijptquote:Op maandag 19 oktober 2009 15:02 schreef fruityloop het volgende:
Je kan ook zien of een wijn geschikt is om te bewaren, door naar de afsluiting te kijken, plastic/kunststof kurken gaan nl. maar 5 jaar mee. En toevallig hebben ook wij een Brunello liggen, maar dat is er eentje uit 2005, dus die gunnen we nog even.
Ideaal dus voor de niet bewaar wijnen.. Maar volgens mij kan 2 jaar met een schroefdop ook nog best, het verschilt ook zoveel per soort wijn, jaargang en wijnhuis..quote:Op maandag 19 oktober 2009 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Schroefdoppen schijnen weer zo goed af te sluiten dat de wijn nauwelijks rijpt
Ja, het is niet voor niets dat de betere wijnen nog allemaal een kurk hebben (tevens verkapte tvp).quote:Op maandag 19 oktober 2009 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Schroefdoppen schijnen weer zo goed af te sluiten dat de wijn nauwelijks rijpt
Zijn ook goede wijnen met schroefdop, het is technisch gezien de betere verpakkingquote:Op maandag 19 oktober 2009 20:39 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Ja, het is niet voor niets dat de betere wijnen nog allemaal een kurk hebben (tevens verkapte tvp).
Ga dat van de winter persoonlijk eens controlerenquote:Op maandag 19 oktober 2009 20:01 schreef rechtsedirecte het volgende:
bijna alle Nieuw Zeelandse wijn wordt tegenwoordig onder schroefdop bewaard.
Volgens de makers zit er genoeg zuurstof in de fles om de wijn te laten rijpen en veel van het rijpingsproces vind plaats zonder de hulp van zuurstof
bron
Is dat zo? Ik heb altijd gedacht dat kurk belangrijk is als je een wijn wil laten liggen: hij kan dan beter ademen. Voor supermarktwijnen vind ik een schroefdop inderdaad prima: die klok ik namelijk bijna altijd snel achteroverquote:Op maandag 19 oktober 2009 20:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn ook goede wijnen met schroefdop, het is technisch gezien de betere verpakking
Idd, daarnaast kom je ook steeds minder echte kurk tegenquote:Op maandag 19 oktober 2009 20:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn ook goede wijnen met schroefdop, het is technisch gezien de betere verpakking
Beter een goede schroefdop dan dat pseudo goede gevoel van een kurkquote:Op woensdag 21 oktober 2009 20:15 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Idd, daarnaast kom je ook steeds minder echte kurk tegen
Snakey, ik heb hier al eerder in dit topic over gepost maar vooruit, hierbij nogmaals de link bron in het engelsquote:Op woensdag 21 oktober 2009 20:25 schreef Snakey het volgende:
Er werd mij laatst verteld dat een schroefdop beter zou zijn dan kurk. Dit omdat er altijd een kans is dat kurk kan bederven en dan de andere kurken kan 'aansteken'?
Is dat zo?
Ik heb in al die jaren dat ik wijn maakte nog nooit een muffe kurk gehad en dat het 'besmettelijk' zou zijn, daar heb ik nog nooit iets van meegekregen.quote:Op woensdag 21 oktober 2009 20:25 schreef Snakey het volgende:
Er werd mij laatst verteld dat een schroefdop beter zou zijn dan kurk. Dit omdat er altijd een kans is dat kurk kan bederven en dan de andere kurken kan 'aansteken'?
Is dat zo?
Wij wel eens in een restaurant, ik at er met mijn ouders, en de chablis was echt gewoon zuur doordat de kurk niet goed meer was, die fles ging ook terug. Die ober keek wel wat beteuterd, het gebeurd niet vaak dat mensen een fles terug sturen..quote:Op woensdag 21 oktober 2009 20:42 schreef Apuleius het volgende:
[..]
Ik heb in al die jaren dat ik wijn maakte nog nooit een muffe kurk gehad en dat het 'besmettelijk' zou zijn, daar heb ik nog nooit iets van meegekregen.
Het kwam wel eens voor, met name bij 10 jaar oude port die ik gekocht had, doen ze nooit moeilijk over om het om te ruilen. Maar met zelf wijn maken dus nog nooit.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 10:04 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Wij wel eens in een restaurant, ik at er met mijn ouders, en de chablis was echt gewoon zuur doordat de kurk niet goed meer was, die fles ging ook terug. Die ober keek wel wat beteuterd, het gebeurd niet vaak dat mensen een fles terug sturen..
Had je die port in een winkel of restaurant gekocht?quote:Op donderdag 22 oktober 2009 10:22 schreef Apuleius het volgende:
[..]
Het kwam wel eens voor, met name bij 10 jaar oude port die ik gekocht had, doen ze nooit moeilijk over om het om te ruilen. Maar met zelf wijn maken dus nog nooit.
Bij de slijter.quote:Op donderdag 22 oktober 2009 11:49 schreef nielsgeode het volgende:
[..]
Had je die port in een winkel of restaurant gekocht?
Een Brunello uit 2002.quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 10:04 schreef rechtsedirecte het volgende:
Over rijpen gesproken, wat is de oudste fles die bij jullie in het rek ligt?
paar flessen port uit 1987quote:Op vrijdag 23 oktober 2009 10:04 schreef rechtsedirecte het volgende:
Over rijpen gesproken, wat is de oudste fles die bij jullie in het rek ligt?
Al een conclusie kunnen opmaken?quote:Op maandag 19 oktober 2009 20:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ga dat van de winter persoonlijk eens controleren
Hier een fles port uit 1977 en een PX sherry (net van het vat) uit 1975quote:
Dat heb ik inmiddels gecontroleerd en meegekregen, klopt!quote:Op maandag 19 oktober 2009 21:55 schreef rechtsedirecte het volgende:
Piet, als wijnliefhebber valt hier in NZ genoeg te genieten !!
Ik denk dat ik de Wijnalmanak onder de 5 euro bestelquote:Op vrijdag 5 november 2010 22:09 schreef Z het volgende:
Belangrijk is dat de temperatuur in de kelder niet te veel schommelt. Ik geloof dat 12o de ideale temperatuur is. Een grote meerderheid van de wijn die tegenwoordig geproduceerd wordt, is niet gemaakt om te bewaren maar om direct te drinken, wijnen die wel geschikt zijn voor rijping zijn vaak prijzig. Laat je goed informeren door een slijter of koop een wijnencyclopedie.
Enige wijn die ik koop onder de 5 euro is wijn waar ik bv sudderlappen mee maak.quote:Op zaterdag 6 november 2010 09:53 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Ik denk dat ik de Wijnalmanak onder de 5 euro bestel
Eens, ik ben geen grote drinker dus als ik dan een doos wijn koop mag het ok wat kosten., meestal een stuk of 4 in het rek voor de slobber en dan de rest op een veilige plaats "for a rainy day".quote:Op zaterdag 6 november 2010 10:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Enige wijn die ik koop onder de 5 euro is wijn waar ik bv sudderlappen mee maak.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |