Overstappen? Van ’t paaltje naar de muur
Stel, je woont in Ede en gaat op bezoek bij je tante in Winterswijk. Hoe gaat zo’n reis er uitzien in het tijdperk van de ov-chipkaart? Houd pen en papier bij de hand tijdens het plannen van de reis, want het wordt nogal een onderneming. Tussen Ede en Arnhem rijden intercity’s van de NS. Tussen Arnhem en
Winterswijk rijdt Syntus, met een stoptrein die om de paar minuten stopt. Je reist sneller en prettiger via Zutphen. Tussen Arnhem en Zutphen in een NStrein, daarna het laatste stukje met Syntus.
Reis je op de eerste manier, dan moet je in Ede inchecken en in Arnhem weer uitchecken. Dat moet je wel doen bij een NS-checkpoint, een paaltje met een chiplezer dat op het perron staat. Vervolgens moet je via een ander perronpaaltje inchecken bij Syntus, om vervolgens in Winterswijk weer uit te checken. Het is te hopen dat de aansluiting niet te krap is, want vanwege de verbouwing van station Arnhem moet je de komende jaren nog de sporen oversteken via een vijftien meter hoge trap.
En als je via Zutphen reist? Dan moet je in Arnhem níet uitchecken. Want dat doe je pas als je van spoorwegbedrijf verandert, in Zutphen dus. Troost voor de reiziger die het spoor bijster begint te raken, is dat er in Winterswijk alleen muren van toegangspoorten van Syntus staan. Daar kan je je dus niet vergissen.
Los van het feit dat lang niet iedereen uit z’n hoofd weet welke vervoersmaatschappij welk deel van het spoornet in Nederland berijdt, kan er nogal wat verwarring ontstaan tijdens het overstappen, stelt Sanne van Galen van Rover. „Als je het paaltje van de verkeerde maatschappij gebruikt, check je niet uit. Dan wordt het volledige voorschot van je tegoed afgeschreven, dat is twintig euro. Bovendien rijd je het laatste deel van het traject zwart, waar je ook weer een boete voor krijgt.” Bovendien zal het in de spits dringen worden bij de overstappaaltjes. „En wanneer je trein op punt van vertrekken staat, is dat behoorlijk vervelend.” Maar het belangrijkste bezwaar is principiëler.
„We gaan, met de invoering van een hypermodern systeem, bijna honderd jaar terug in de tijd. Sinds 1911 is er op het spoor de zogenaamde tariefgemeenschap. In die tijd had je ook veel verschillende personenvervoerders op het spoor, die allen hun eigen kaartjes uitgaven. Omdat dat voor reizigers veel te omslachtig werd, is toen afgesproken om één kaartje voor het hele spoor in te voeren. Is het niet belachelijk dat we nu met de ovchipkaart, één kaart voor het héle openbaar vervoer, feitelijk teruggaan naar de situatie van voor 1911?”
Trans Link Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, doet in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat onderzoek naar de mogelijkheid om reizigers slechts éénmaal inen uit te laten checken. „De kaart is bedoeld om de betalingen eerlijker over vervoersmaatschappijen te verdelen. Het is technisch erg moeilijk om de vergoeding van een deel van de reis door te berekenen, omdat alle maatschappijen andere tarieven hanteren”, zegt woordvoerster Jannemieke Zandee. Haar bedrijf doet op aandringen van de overheid en de spoorbedrijven onderzoek om te kijken of voor het treinverkeer toch een systeem kan worden bedacht om reizigers checkpointloos over te laten stappen. „Maar dat is iets voor de lange termijn.”
De Consumentenbond is ontstemd dat het belang van de reiziger ondergeschikt is gemaakt aan de wensen van vervoersbedrijven. „NS gaat vanaf volgende maand reizen met de ov-chipkaart mogelijk maken, maar het papieren kaartje mag echt nog lang niet verdwijnen”, eist Barbara den Uijl namens de bond. „Door deze omslachtige manier wordt reizen ook nog duurder.” Volgens de NS is er ook voordeel voor reizigers. „De opbrengsten worden eerlijker verdeeld onder de bedrijven dan nu. Bovendien kan elk bedrijf eigen kortingsvormen bedenken”, stelt Miranda Mens. Rover is juist boos over die mogelijkheid. Van Galen: „Je kan straks door de bomen straks het bos niet meer zien.” De concurrenten van de NS gaan niet eerder dan begin 2010 over op de chipkaart. Het papieren kaartje blijft dan nog bestaan.
bron: Spits blz 2 4/9/2009
-------------------------------
Dit gaat men toch niet menen.
Jaáá de gewone burger moet opdraaien voor puinhopen van onze walgelijk en zwaar incompetente kabinet.Mooi om te lezen dat Rover stelt dat het OV 100 jaar terug in de tijd gaat met het hyperregistrerende orakel. We gaan echt gruwelijk veel meer betalen voor ons vervoer.
Everything is backwards, everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, psychiatrists destroy minds, scientists destroy truth, media destroys information, religions destroy spirituality and governments destroy freedom.