Dat is een goeie tip.quote:Op maandag 3 augustus 2009 00:52 schreef Anchor het volgende:
Ga eens vrijwilligerswerk doen met kinderen en kijk of je ze de baas kan. Leer er iig van.
Ohja, dat ben ik zeker van plan, begin er komend jaar mee. Ik ben vooral nerveus als ik moet spreken. Ik ben bang dat ik het niet goed uitleg...quote:Op maandag 3 augustus 2009 00:52 schreef sheonlydreams86 het volgende:
Misschien proberen om eerst met bijles te beginnen om te kijken hoe het gaat?
Ik neem aan dat je leert hoe je je werk moet uitoefenen.quote:Op maandag 3 augustus 2009 00:56 schreef Rusalka het volgende:
[..]
...Ik ben gewoon bang dat ik mijn werk niet goed doe.
Ik heb wel zo'n 'blik' zeg maar. Dat als kinderen buiten bijvoorbeeld heel vervelend doen ik ze maar aan hoef te kijken en ze stil vallen. Maar ik wil ook geen halve nazi zijn. Ik denk dat ik het gewoon met die minor probeer en dan maar zie. Anders kan ik altijd nog de journalistiek in.quote:Op maandag 3 augustus 2009 00:55 schreef shmoopy het volgende:
[..]
Dat is een goeie tip.
Verder zul je als kind van 2 docenten wel weten dat sommige mensen van nature een autoriteit uitstralen waardoor een klas stilvalt als hij/zij binnenkomt, en anderen daar echt veel moeite mee hebben.
Maar het valt te leren, als je je bewust bent van je zwakke kanten hierin.
Oja ik ga zeker bij mijn oude school langs om stage te lopenquote:Op maandag 3 augustus 2009 02:26 schreef koei het volgende:
Om uit te proberen of het iets voor je is kan ik je ook aanraden om leiding te gaan worden bij een scoutinggroep, en dan explorers (14-18 jaar) of scouts (11-13 jaar). Daar ben je de 'baas' over een groep kinderen waarbij je ook spellen zult moeten uitleggen en kinderen met dingen moet kunnen helpen. Kinderen testen nieuwe leiding altijd uit, proberen hoever ze kunnen gaan en hoe scherp jouw grenzen zijn. 1 op 1 bijles geven zal je deze ervaring niet geven. Ik heb zelf vroeger jarenlang op scouting gezeten en ben dan ook 'automatisch' doorgegroeid naar leiding maar ik merk wel dat ik er ontzettend veel van leer. Vier jaar geleden toen ik begon liet ik nog wel eens over me heen lopen door de groep en was ik soms echt doodop van een opkomst omdat ik continu mensen terecht moest wijzen en moest zorgen dat iedereen ook netjes zijn corveeklusjes deed enzo. Nu doe ik datzelfde nog steeds af en toe, maar wel op een andere manier waardoor het veel beter werkt en ik het leidinggeven zelf nu ook echt leuk vind, in plaats van voornamelijk de activiteiten (wat ik vond toen ik begon). Het leraar zijn lijkt mij, mede door deze ervaringen, erg leuk maar voorlopig ga ik het eerst proberen in het bedrijfsleven.
Wat je eventueel ook nog kunt doen is informeren bij een school (je eigen oude middelbare school of wellicht iets via je ouders) of je een weekje mee kunt lopen als stagair. Dat kost je enkel wat tijd waarschijnlijk, maar leert je tegelijkertijd ook enorm veel. Mijn stage (in het bedrijfsleven) heeft mij iig geleerd dat ik niet in die bedrijfstak wil werken.
Daar zul je op de opleiding toch wel tips voor krijgen? En die nervositeit zal in de loop der tijd wel afnemen naarmate je meer lessen / succeservaringen hebt gehad in het onderwijs en je beter weet hoe je met allerhande situaties om moet gaan. (Sommige docenten zijn nu nog wel eens nerveus als ze een nieuwe klas krijgen, hoor).quote:Op maandag 3 augustus 2009 00:45 schreef Rusalka het volgende:
Mijn probleem is dat ik nogal onzeker en snel nerveus ben.
Waar baseer je dat op? Je moet wel in het begin je plekje veroveren in de klas ja, maar moet dat met dreigen en schreeuwen en mensen er uit donderen? Ik betwijfel het...quote:Ik weet dat als ik vriendelijk en redelijk ben tegen mijn leerlingen, zij zich niet naar zullen gedragen tegenover mij.
Dat valt onder andere te leren, maar heeft ook een beetje te maken met je persoonlijkheid.quote:Maar ik ben bang dat ik geen orde kan houden
Ik vind het geven van een speech wat anders dan een les geven. Bij het geven van een les is er meer interactie en kun je vrijer praten dan wanneer je bezig bent met een speech.quote:ook word ik tijdens speeches soms nerveus omdat ik bang ben dat wat ik zeg niet goed is
Daar kom je pas achter als je het ook écht gaat doen. Misschien gaat het wel heel erg goed. Laat je niet tegenhouden door die angsten.quote:Op maandag 3 augustus 2009 00:56 schreef Rusalka het volgende:
Ik ben bang dat ik het niet goed uitleg...Het is ook deels faalangst dus. Of de leerlingen me niet hip vinden oid. maakt me niet uit. Ik ben gewoon bang dat ik mijn werk niet goed doe.
Ha, zo dacht ik ook toen ik aan de lerarenopleiding begon. Nu geef ik al 8 jaar les op het VMBO en wil niks anders meer.quote:Op maandag 3 augustus 2009 02:16 schreef Rusalka het volgende:
Ik vind het trouwens ook vervelend om straks stage te lopen op het VMBO. De meeste leerlingen hebben daar geen interesse en hun belevingswereld is copleet anders dan de mijne...
Da's inderdaad het makkelijkstequote:Ik hoop dat ik onderbouw havo/vwo kan doen.
Bovenbouw is vervelender dan onderbouw vind ik, irritante betweterige pubertjes kom je vooral in de hogere klassen tegen, VWO is hierbij helemaal verschrikkelijk.quote:Op maandag 3 augustus 2009 22:57 schreef RRGJL het volgende:
Onderbouw lijkt mij juist per definitie vervelend, met die irritante pubertjes. Bovenbouw is dan nog ietsje beter lijkt me.
Die onzekerheid had en heb ik ook. Maar ik heb op alle niveaus en alle jaren lesgegeven. De eerste paar jaar zijn moeilijk. En het is wellicht raadzaam een paar keer van school te wisselen, maar het is zeker wel te leren.quote:Op dinsdag 4 augustus 2009 21:53 schreef Agrafes het volgende:
[..]
Bovenbouw is vervelender dan onderbouw vind ik, irritante betweterige pubertjes kom je vooral in de hogere klassen tegen, VWO is hierbij helemaal verschrikkelijk.
TS komt erg onzeker over, iets waar je zeker aan kan werken maar wat waarschijnlijk nooit helemaal zal verdwijnen, met de wetenschap dat leerlingen snel de vinger op de gevoelige plek leggen kan het lastig worden. Tel daarbij de hoge werkdruk, de lage waardering, het feit dat je als WO-er qua niveau een flinke kniebuiging moet maken en het beeld wordt er niet rooskleuriger op.
Nee! Ik volg nu de lerarenopleiding aardrijkskunde, en je kunt tijdens stages beter voor het 'lastigste' gaan... Je leert er enorm veel wat je ook kan toepassen als je later aan havo/vwo gaat lesgeven, en daarnaast word je (meestal) goed begeleid.quote:Op maandag 3 augustus 2009 02:16 schreef Rusalka het volgende:
Ik vind het trouwens ook vervelend om straks stage te lopen op het VMBO. De meeste leerlingen hebben daar geen interesse en hun belevingswereld is copleet anders dan de mijne...
Ik hoop dat ik onderbouw havo/vwo kan doen.
Dus eigenlijk wil je een soort docent-light worden? Alleen maar een brugklasje gymnasium omdat je anders bang bent dat je "onzin verkoopt"?quote:Op vrijdag 7 augustus 2009 14:48 schreef Rusalka het volgende:
Juist omdat het niveau lager is is de kans kleiner dat ik de kinderen onzin zou verkondigen, dit geeft mij meer zekerheid...
En weer een ander kan helemaal niet kiezenquote:Op woensdag 5 augustus 2009 17:36 schreef -J-D- het volgende:
De 'keuze' bovenbouw/onderbouw is heel persoonlijk. Het is ook erg afhankelijk van je persoonlijkheid. De een past beter bij de bovenbouw en voelt zich daar thuis, de ander juist in de onderbouw.
Nee nee alleen tijdens de stage lijkt het me fijn om niet meteen met het allerzwaarste te beginnen,quote:Op vrijdag 7 augustus 2009 17:09 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Dus eigenlijk wil je een soort docent-light worden? Alleen maar een brugklasje gymnasium omdat je anders bang bent dat je "onzin verkoopt"?![]()
Och, dan kan het daarna alleen nog maar méévallen...quote:Op vrijdag 7 augustus 2009 23:38 schreef Rusalka het volgende:
Nee nee alleen tijdens de stage lijkt het me fijn om niet meteen met het allerzwaarste te beginnen,
Dacht je dat dat in de bovenbouw of VMBO niet zo was dan?quote:Maar je hebt vast wel richtlijnen mbt de stof die je ze moet leren enzo. Mijn leraren hadden iig een boekje en werkten met een studiewijzer.
Hm nee maar over het algemeen zijn onderbouw VWO juist braver en ondermijnen ze je gezag minder snel.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 00:02 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Och, dan kan het daarna alleen nog maar méévallen...
[..]
Dacht je dat dat in de bovenbouw of VMBO niet zo was dan?
Vertel jij dat even aan mijn 2GYM van het afgelopen jaarquote:Op zaterdag 8 augustus 2009 00:44 schreef Rusalka het volgende:
[..]
Hm nee maar over het algemeen zijn onderbouw VWO juist braver en ondermijnen ze je gezag minder snel.
Mwoa.. dat ligt eraan hoe je er naar kijkt. VWO leerlingen kunnen juist heel geniepig zijn en dat is veel lastiger te vangen. Een gemiddelde VMBO leerling zegt gewoon wat hem of haar dwars zit. Dat kan erg verhelderend werken. Niet perse makkelijker, maar vooral anders.quote:Op zaterdag 8 augustus 2009 00:44 schreef Rusalka het volgende:
[..]
Hm nee maar over het algemeen zijn onderbouw VWO juist braver en ondermijnen ze je gezag minder snel.
Het onderwijs en de journalistiek zijn goed te combineren, maar met een studie Engels? Ik ben van mening dat iedere journalist een studie Geschiedenis gedaan zou moeten hebben. Dan zouden ze minder blunders begaan m.b.t. standplaatsgebondenheid, objectiviteit, propaganda...quote:Op maandag 3 augustus 2009 00:45 schreef Rusalka het volgende:
[...] er altijd nog mogelijkheden zijn zoals de journalistiek ingaan of ...
[...] Mijn probleem is dat ik nogal onzeker en snel nerveus ben. Ik weet dat als ik vriendelijk en redelijk ben tegen mijn leerlingen, zij zich niet naar zullen gedragen tegenover mij. Maar ik ben bang dat ik geen orde kan houden [...]
[...] Ik wil ze interesseren voor een andere cultuur en ik wil ze de sleutel geven tot meer informatie in de wereld...
[...] Wat het probleem is, is dat die nervositeit het resultaat is van jarenlang pesten. Ik weet hoe leerlingen kunnen zijn en ik ben bang dat als ik mijn werk niet goed doe, zij me ook niet serieus nemen.
In avondcursussen bedoel je? Misschien wel ja.quote:Op maandag 10 augustus 2009 14:01 schreef latexpiepbeestje het volgende:
Je kunt vast nog les geven aan volwassenen ? Das toch een behoorlijk andere doelgroep
Interessant stukje wel, wat je poste.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 01:36 schreef Holtingar het volgende:
[..]
Het onderwijs en de journalistiek zijn goed te combineren, maar met een studie Engels? Ik ben van mening dat iedere journalist een studie Geschiedenis gedaan zou moeten hebben. Dan zouden ze minder blunders begaan m.b.t. standplaatsgebondenheid, objectiviteit, propaganda...
Vriendelijk en redelijk? Natuurlijk. Vooral rechtvaardig! En vooral niet te meegaand. De grootste fout die beginnende docenten maken (sommigen leren het nooit) is dat zij per se aardig gevonden willen worden. Juist de docent die niet (!) daarnaar streeft, maar gewoon een leraar is, dus boven zijn leerlingen staat en wel van ze houdt, wordt op handen gedragen. Probeer niet een maatje te zijjn; wees een gids en rolmodel.
Dat je ze wilt interesseren voor... is een goed begin. Een docent behoort een zekere mate van gedrevenheid te bezitten; kennisoverdracht, maar voor alles de overdracht van ervaring en levenswijsheid behoort in zijn bloed te zitten.
Dat jij vroeger gepest werd... is zorgwekkend v.w.b. het leraarschap. Een goede (!) docent is namelijk zowel de formele als de informele leider in de klas. De 'leader of the pack', het alfamannetje. Inderdaad, tegenwoordig geldt dat voor veel te weinig docenten. Als je van nature geen leider bent (dat valt niet te leren; je bent het of niet), krijg je het zwaar. Dat je superieur bent qua kennis, boeit een puber niet. Je moet een dominante persoonlijkheid hebben. Als jij in staat bent om grenzen te trekken die door tegendraadse jongelingen gerespecteerd worden, en je staat boven de leerstof én je pupillen, dan kun je vooruitzien naar een geweldig leuke tijd als leraar.
Voor inspiratie: http://www.veltmaete.nl/2009/07/overdenking/
Nou dan. Wat is het probleem?quote:Op woensdag 12 augustus 2009 04:32 schreef Rusalka het volgende:
het gaat in mijns inziens om grenzen trekken en daar ook aan vasthouden. Maar ook straffen geven die in verhouding staan met de overtreding. Zo is kauwgum kauwen maximaal een reden om even op de gang te moeten (als de leerling weigert op te houden), maar geweld is metteen schorsing. Als leerlingen inzien dat je straffen logisch zijn, zullen ze zich er niet zo snel tegen verzetten lijkt me.
Dat is inderdaad dé manier... en wordt vaak vergeten. Complimentjes zijn heel belangrijk. Zo richt je trouwens ook honden af he... beloon het positieve, negeer het slechte. En geloof me, mijn hond luisterde gewéldig.quote:Het lijkt me trouwens ook goed om de leerlingen te belonen voor GOED gedrag.
Denk je dat ze geen respect voor je hebben als je in de pauze met ze aan het kletsen bent over een film? Oei, wat zouden ze dan weinig respect voor me hebben.. hahaha...quote:Zo toon je respect, en ik denk dat respect belangrijker is dan of ze bij je willen komen staan in de pauzes om bij te praten over die ene film.
Je gaat al meteen van het negatieve uit. Laat dat toch es achterwege. Ik stond ook met 19 jaar voor de klas, ben dan wel van het mannelijk geslacht, maar goed.. gaat effe om de leeftijd. Of je nu 19 bent of je rolt kwijlend met een rollator op je 70e nog de klas in: je moet uitstralen dat je de docent bent. Als je in je rugtas kruipt als je voor de klas staat, tja.. veel plezier dan. Lees het boek "Lichaamstaal" van Victor van Geel eens. Staan heel veel bruikbare tips in.quote:Ik maak me boven alles zorgen dat ik al jong meisje van dan nét 20 gewoon geen enkel aanzien heb van die pubers.
Je kunt beter meteen het zwembad in geflikkerd worden, dan dat je uren aan de kant staat te twijfelen met je dikke teen of je er wel in durft, zeg ik maar. Ik ben, toen ik begon, meteen "het zwembad in gegooid", en dat was een harde leerschool, maar wel de béste leerschool die ik had kunnen hebben. Als je docent wordt, kom je heus niet alleen voor onderbouw VWO te staan, en, zoals al gezegd is: dat hoeft ook niet persé het paradijs te zijn... Misschien vind je HAVO of VMBO ook wel hartstikke leuk, maar denk je daar nu niet aan omdat je nu voornamelijk bang bent dat je levend opgevreten wordt voor de klas...quote:Ik wil alleen dat ze zo min mogelijk vervelend doen in het begin.
Nou dan... dan ga er voor. (Maar zo'n leraar vindt dan wel élk soort leerling leuk, en niet alleen onderbouw VWOquote:Wat mijn doel is, is een leraar te worden die dingen interessant houd en waar leerlingen zich bij gerespecteerd voelen.
Dat pesten over leercapaciteiten heb ik in 8 jaar VMBO nog nooit meegemaakt, eerlijk gezegd. En ik motiveer leerlingen die niet willen leren om hen tóch nog wat bij te brengen. Vaak leren ze bij mij zonder dat ze in de gaten hebben dát ze aan het leren zijn. En dat doe ik heus niet omdat ze anders gepest worden of weet ik wat...quote:Op woensdag 12 augustus 2009 19:58 schreef Rusalka het volgende:
Ik weet niet of het goed is om dan leerlingen niet dingen te willen leren omdat ze anders gepest worden.
Hier reageerde ik op.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 18:13 schreef Hunterlife het volgende:
Ik hoop alleen niet dat je op het vmbo leerlingen die wel willen leren niet motiveert, want ik heb ook met pesten te maken gehad en daar werd niet veel aan gedaan. Doordat ik altijd mijn best deed werd ik gepest, en soms stimuleerde de leraren dat:S. Als je op het vmbo terecht komt leer diegene die willen leren en diegene die niet willen niet:).
8 jaar vmbo. Dan doe je iets niet goed :pquote:Op woensdag 12 augustus 2009 20:20 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Dat pesten over leercapaciteiten heb ik in 8 jaar VMBO nog nooit meegemaakt, eerlijk gezegd. En ik motiveer leerlingen die niet willen leren om hen tóch nog wat bij te brengen. Vaak leren ze bij mij zonder dat ze in de gaten hebben dát ze aan het leren zijn. En dat doe ik heus niet omdat ze anders gepest worden of weet ik wat...
Hm ik zou geen 'vrienden'zijn met mijn leerlingen. Leerlingen hoeven niet veel meer van me te weten dan hobbies, woonplaats en of ik getrouwd ben of niet. Hun mening over bepaalde dingen (of ik me wel hip genoeg kleed en dat soort ongein) interesseert me niet. Ik ben liever een opvoeder die de kinderen een warm hart toedraagt.quote:Op donderdag 13 augustus 2009 00:20 schreef GreyWolf het volgende:
Gewoon vrienden zijn met je leerlingen. In het begin zal het wel moeilijk zijn maar het zal wel goed komen. Lijkt me een heel leuk beroep trouwens!
Het heeft niets te maken met je leeftijd. Ben zelf een vroege leerling en zat met 16 jaar op de pabo en werd in groep 8 geplaatst. Wijk waar de school in stond was een soort van ghetto en ik scheelde met sommige leerlingen 3 jaar. Toch nooit ordeproblemen gehad. Ik ben streng ja, maar ik was daar ook niet om vrienden met hen te worden. Ik sta inmiddels 10 jaar voor de klas, en doe het uiteraard niet meer zo als toen, maar in de basis ben ik gewoon de baas van de groep, punt.quote:Op woensdag 12 augustus 2009 04:32 schreef Rusalka het volgende:
Ik maak me boven alles zorgen dat ik al jong meisje van dan nét 20 gewoon geen enkel aanzien heb van die pubers. Het heeft in mijn ogen niets te maken met of ze mijn vrienden zouden willen zijn of niet. Als ik daar sta wéet ik dat ik boven sta. Ik ben immers de leraar en als zij vervelend doen volgen er sancties. Ik wil alleen dat ze zo min mogelijk vervelend doen in het begin.
Hahaha, nu je het zegt staat het er wel een beetje vreemd ja...quote:Op donderdag 13 augustus 2009 00:21 schreef GreyWolf het volgende:
8 jaar vmbo. Dan doe je iets niet goed :p
(ik weet dat je een docent bent en geen leering hoor)
Dus je bent geen goede opvoeder als leerlingen wat meer dan de gegevens die jij noemt, weten?quote:Op donderdag 13 augustus 2009 00:24 schreef Rusalka het volgende:
Hm ik zou geen 'vrienden'zijn met mijn leerlingen. Leerlingen hoeven niet veel meer van me te weten dan hobbies, woonplaats en of ik getrouwd ben of niet. Hun mening over bepaalde dingen (of ik me wel hip genoeg kleed en dat soort ongein) interesseert me niet. Ik ben liever een opvoeder die de kinderen een warm hart toedraagt.
Ze gaan je inderdaad gewoon testen... tja, dat hoort er nu eenmaal bijquote:Op donderdag 13 augustus 2009 10:05 schreef French het volgende:
Als je hoopt dat ze zo min mogelijk vervelend gaan doen in het begin, dan kom je, ben ik bang, van een koude kermis thuis. Kinderen voelen aan dat jij onzeker bent, of je nou een grote bek hebt of niet. Je kan er dus donder op zeggen dat je het zwaar krijgt de eerste periode.
Goeie tip.quote:Mijn tip: vanaf dag 1 duidelijk zijn in je regels, en die handhaven. Doe géén consessies! Je bouwt zo credits en respect op. Pas als je ze in de hand hebt, worden ze minder vervelend (en kan je de teugels soms even laten vieren, je 'pakt' ze toch zo weer terug).
Mijn moeder werkt op een basisschool en ik had al bedacht dat ik eens mee zou lopen:)quote:Op donderdag 13 augustus 2009 10:05 schreef French het volgende:
[..]
Het heeft niets te maken met je leeftijd. Ben zelf een vroege leerling en zat met 16 jaar op de pabo en werd in groep 8 geplaatst. Wijk waar de school in stond was een soort van ghetto en ik scheelde met sommige leerlingen 3 jaar. Toch nooit ordeproblemen gehad. Ik ben streng ja, maar ik was daar ook niet om vrienden met hen te worden. Ik sta inmiddels 10 jaar voor de klas, en doe het uiteraard niet meer zo als toen, maar in de basis ben ik gewoon de baas van de groep, punt.
Als je hoopt dat ze zo min mogelijk vervelend gaan doen in het begin, dan kom je, ben ik bang, van een koude kermis thuis. Kinderen voelen aan dat jij onzeker bent, of je nou een grote bek hebt of niet. Je kan er dus donder op zeggen dat je het zwaar krijgt de eerste periode.
Mijn tip: vanaf dag 1 duidelijk zijn in je regels, en die handhaven. Doe géén consessies! Je bouwt zo credits en respect op. Pas als je ze in de hand hebt, worden ze minder vervelend (en kan je de teugels soms even laten vieren, je 'pakt' ze toch zo weer terug).
Misschien is het een goed idee om niet te oefenen op een middelbare school, maar in de bovenbouw op een basisschool. Met jouw kennis (en vast ook didaktiek) zit het wel goed denk ik, maar aan je pedagogisch handelen valt wel wat bij te spijkeren. Dat kan je daar mooi leren! En veel basisscholen zouden het onzettend leuk vinden als je zo'n vorm van vrijwilligerswerk kwam doen. Twee vliegen in één klap!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |