Hihihihihiquote:„Vooralsnog is het uitgangspunt dat in horeca zonder personeel een rookverbod geldt.”
Je mag nergens in Nederland zelf bepalen hoe hard je rijdt, wil jij beweren dat je die vrijheid wel hebt? Zoals al gezegd, vrij ondernemen bestaat al lang niet meer in Nederland. IMO zijn lang niet alle restricties slecht, maar wel degene die als gevolgen heeft dat bedrijven failliet gaan.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 16:59 schreef isogram het volgende:
[..]
Het feit dat nog steeds zo veel horecabedrijven worden opgestart, was mijn reactie op de opmerking van RvLaak dat je door dit rookverbod niet meer vrij kunt ondernemen. Mijn stelling (nee, het is gewoon een feit): de cijfers bewijzen het tegendeel.
Voor de goede orde: ik heb geen enkele uitspraak gedaan over het gunstig of ongunstig zijn van het rookverbod voor het vrije ondernemen. Ik bestrijd alleen dat het veel effect heeft.
Ook al iets wat ik nooit gesnapt heb. Er is namelijk helemaal geen rookverbod in bedrijven. Enkel het recht op een rookvrije werkplek. Iets waar ik helemaal voor ben btw. Maar de anti-rook fascisten gaan zelfs zo ver dat een vrachtwagenchaffeur niet eens in zijn eigen vrachtwagen mag roken als ZZP'er. Ander goed voorbeeld; iemand met een bedrijf aan huis mag in zijn/haar kantoor ook niet roken. Compleet bezopen.quote:
Eens, zij het met een grote maar.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 16:52 schreef isogram het volgende:
En word zo onderhand doodmoe van de slachtofferrol waar rokers steeds weer in kruipen, alsof roken compleet verboden is. Je mag je in Nederland helemaal te pletter roken; ook al steek je er elke dag 500 op; je doet maar.
Neeneeneeneeneequote:Op vrijdag 3 juli 2009 23:22 schreef ACT-F het volgende:
Gek genoeg willen de anti-rokers er niet aan beginnen, terwijl dit de beste oplossing is om het recht op zelfbeschikking te waarborgen, en de minste overlast geeft in elkanders levensstijl.
quote:Asbakken nog niet terug in kroeg
ROTTERDAM/UTRECHT - Asbakken blijven in de meeste uitgaansgelegenheden en kroegen uit den boze. Ook na de vrijspraak voor het Groningse rookcafé De Kachel. Een rookopstand blijft uit. Terecht, vinden Stichting Red de Kleine Horeca- ondernemer (KHO) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
,,Hé, mag je hier weer roken?’’ vraagt een bezoeker in het snikhete buurtcafé in de Rotterdamse wijk Blijdorp. In een asbak op de bar ligt een peuk. ,,Je mag weer roken,’’ zegt de bardame. ,,Na die uitspraak is het anders.’’ De kroeg (‘geen namen, je weet maar nooit wat die Klink nog in zijn trukendoos heeft’) is een van de weinige cafés waar door de vrijspraak de asbakken weer tevoorschijn zijn gehaald. Een rondgang van het AD in Breda, Den Haag, Rotterdam en Utrecht levert een beeld op van uitgaanspubliek en kroegtijgers die netjes voor de deur roken. Binnen is het rookvrij.
Sommige ondernemers kijken liever de kat uit de boom, dan een boete te riskeren. Anthony van der Klis van Koninklijke Horeca Nederland vindt dat juist. ,,De wet met het rookverbod is nog steeds de wet. De vrijspraak betreft alleen cafés zonder personeel. We adviseren onze leden niet om de asbak terug te zetten.’’
Stichting Red de Kleine Horeca- ondernemer roept evenmin op tot opstand. ,,De wet deugt niet, maar het is alleen aan kleine cafés zonder medewerkers om roken weer toe te staan. Al verwacht ik wel dat meer gelegenheden het zullen doen.’’
KHO won twee rechtszaken van minister Klink. Eerder werd een café in Breda vrijgesproken. De belangenclub bereidt een claim voor van 50 tot 100 miljoen euro. Goed voor vijftien miljoen pakjes sigaretten. ,,Uit onze analyse blijkt dat de omzet sinds het rookverbod met 15 procent is gedaald. Dat is gemiddeld 10.000 euro per jaar op 10.000 kroegen. Met de definitieve schadeclaim komen we in de herfst.’’
Kroegen zonder personeel die eerder boetes kregen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaan bovendien hun geld terugeisen. Zoals het Utrechtse bruine Café De Postiljon dat drie boetes betaalde: 1205 euro. Eigenaar Thomas Melisse: ,,Natuurlijk gaan we die boetes nu terugeisen.’’ Het is onbekend hoeveel boetes de VWA heeft uitgedeeld aan kleine cafés zonder personeel.
quote:Rookverbod wankelt (nog) niet
Door LEO VAN DER VELDE
DEN HAAG - Vrijwel alle Haagse kroegbazen kennen de recente uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden en eerder die in Den Bosch, om kleine horecaondernemers vrij te spreken van overtreding van het rookverbod.
Maar gezien de hoge boetes zijn de ondernemers écht niet van plan om het verbod ineens massaal te negeren.
De meeste café-eigenaren willen wel afwachten of het Openbaar Ministerie (OM) tegen de vrijspraak in beroep gaat. „Als kleine zelfstandige zijn we toch gepakt. Al ben ik oprecht blij dat verschillende rokende klanten toch altijd zijn blijven komen,” glundert eigenaar/barman Arthur van café De Barre Hond in de Weimarstraat. Hij noemt dat tekenend voor de sfeer. „Er komt hier ook een zangclubje uit de Boilerstraat met fanatieke anti-rokers. Ik vond het fantastisch dat ik van twee van die dames een smsje kreeg met de tekst: ‘Die vrijspraak vinden we niks, maar wél gefeliciteerd’.”
Bij Bar 3 op de hoek van het Koningin Emmaplein en De Constant Rebecquestraat mag binnen niet worden gerookt. Je mag er niet eens even een sigaret aansteken als het buiten flink waait. Hooguit een waterpijp met mengsel van fruitextracten. „Pas als het rookverbod officieel wordt opgeheven mogen m’n klanten binnen weer sigaretten roken. Eerder niet,” waarschuwt Hassan Kadiy. Mocht het verbod sneuvelen overweegt hij om een schadeclaim in te dienen. „Alle kleine cafés hebben het toch extra moeilijk gekregen. Er zijn klanten weggebleven.”
Collega Arthur rekent vooralsnog maar niet op een schadevergoeding omdat omzetverlies volgens hem moeilijk aan te tonen is. Ook elders in het Regentesse- en Valkenboskwartier zien we cafébezoekers alleen maar voor deur staan roken.
„We gaan niet proberen om de regels te omzeilen of nu ineens naast ons neer te leggen. Dat werkt nooit,” verklaart barkeeper Jeff van café St. Joris (en de Draeck) op het Koningsplein waar iedereen buiten rookt. Zo ook bij brasserie Mondriaan op het De Savornin Lohmanplein.
Nergens in de Haagse horeca blijkt dat de asbakken weer als vanouds op de bar worden gezet. Zelfs niet in bruine kroegen als de Oude Mol, Het Proeflokaal en Momfer de Mol. Evenmin in de cafés op de Denneweg, in de Mallemolen en in het Achterom. Al is het een publiek geheim dat in sommige kroegjes in het centrum en in Buurtschap 2005 de asbakken na een uurtje of 11 uur ’s avonds toch wel weer op tafel komen. Maar dit keer bleven de klanten door het zomerse weer sowieso liever buiten paffen.
Zolang de wet nog steeds de wet is dient hij gehandhaafd te worden. de vraag is in hoeverre er idd nog keihard gecontroleerd wordt in kleine kroegen.quote:Op maandag 6 juli 2009 09:55 schreef RvLaak het volgende:
Nog iets wat ik niet snap... De rechters hebben elke onderbouwing voor de boetes van tafel geveegd, maar toch houdt lombroso-klink de controles aan... Waarom eigenlijk? Kan hij niet tegen zijn verlies, of verspild hij graag belastinggeld?
Elke nieuwe boete die uitgedeeld wordt, wordt acuut van tafel geveegd op basis van deze uitspraken.
De wet is geen wet, dat heeft de rechter net bepaald.quote:Op maandag 6 juli 2009 10:03 schreef MikeyMo het volgende:
Zolang de wet nog steeds de wet is dient hij gehandhaafd te worden. de vraag is in hoeverre er idd nog keihard gecontroleerd wordt in kleine kroegen.
Kromme vergelijking. Ik heb gesteld dat je net zo VEEL mag autorijden als je wilt, niet dat je zo HARD mag rijden als je wilt. Dat het rookverbod zou leiden tot faillissementen is een (vooral onder verstokte rokers) populaire aanname waar bijzonder weinig hard bewijs voor is. Het is veel aannemelijker dat kroegen failliet gaan door de economische crisis (horeca is een luxe-product) en door het feit dat er een overschot aan cafés is. Maar dat past niet in het plaatje van rokers, die liefst het rookverbod als boosdoener aanwijzen.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 22:01 schreef RvLaak het volgende:
Je mag nergens in Nederland zelf bepalen hoe hard je rijdt, wil jij beweren dat je die vrijheid wel hebt? Zoals al gezegd, vrij ondernemen bestaat al lang niet meer in Nederland. IMO zijn lang niet alle restricties slecht, maar wel degene die als gevolgen heeft dat bedrijven failliet gaan.
Een vrachtwagenchauffeur zou elke 2 uur even moeten pauzeren en kan dan prima een sigaretje roken. Mensen met een kantoorbaan kunnen ook niet elk halfuur naar buiten lopen om te gaan roken. Ik vind het prima dat die chauffeur niet mag roken in zijn kabine, om de simpele redenen dat rokers JUIST dit soort zaken aangrijpen om te wroeten. Je ziet steeds dezelfde bewegingen. Ja maar: als hij het mag, waarom ik dan niet, enzovoort. Wat mij betreft wordt het recht op een rookvrije werkplek dan ook vervangen door een algeheel rookverbod op de werkplek. Dat neemt een boel onduidelijkheid en gezeik weg. Roken doe je maar in de pauze, in de vrije tijd en op plekken waar je anderen niet tot last bent.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 22:01 schreef RvLaak het volgende:
Ook al iets wat ik nooit gesnapt heb. Er is namelijk helemaal geen rookverbod in bedrijven. Enkel het recht op een rookvrije werkplek. Iets waar ik helemaal voor ben btw. Maar de anti-rook fascisten gaan zelfs zo ver dat een vrachtwagenchaffeur niet eens in zijn eigen vrachtwagen mag roken als ZZP'er. Ander goed voorbeeld; iemand met een bedrijf aan huis mag in zijn/haar kantoor ook niet roken. Compleet bezopen. Als dat geen betutteling is, wil ik graag de definitie hiervan weten.
Waar ondervind jij last van als een chauffeur in zijn vrachtwagen rookt?quote:Op maandag 6 juli 2009 10:53 schreef isogram het volgende:
Een vrachtwagenchauffeur zou elke 2 uur even moeten pauzeren en kan dan prima een sigaretje roken. Mensen met een kantoorbaan kunnen ook niet elk halfuur naar buiten lopen om te gaan roken. Ik vind het prima dat die chauffeur niet mag roken in zijn kabine, om de simpele redenen dat rokers JUIST dit soort zaken aangrijpen om te wroeten. Je ziet steeds dezelfde bewegingen. Ja maar: als hij het mag, waarom ik dan niet, enzovoort. Wat mij betreft wordt het recht op een rookvrije werkplek dan ook vervangen door een algeheel rookverbod op de werkplek. Dat neemt een boel onduidelijkheid en gezeik weg. Roken doe je maar in de pauze, in de vrije tijd en op plekken waar je anderen niet tot last bent.
Ik weet niet of die wetgeving strijdig is met de grondwet. De bezoeker van het feest mag namelijk nog steeds roken; zelfs 50 sigaretten tegelijk. De vraag is alleen of hij dat nog mag doen in de ruimte waar hij op dat moment is.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 23:22 schreef ACT-F het volgende:
De groep met verstokte rokers groeit al snel uit z'n jasje. Een besloten feest is aan een maximum aantal personen gebonden. Zodra deze groep de 50 personen overschrijdt krijgt een dergelijk besloten feest een horecabestemming en mag er plots niet meer gerookt worden. Daarmee heb je al het probleem dat een wetgeving in strijd is met de grondwet.
Afgezien daarvan. De groep kan het niet eens worden over de betaling van de drank, want de één drinkt minder dan de ander. Één iemand werpt zich op als penningmeester en is in feite drank aan het verkopen wat niet zomaar mag. Je wilt dus een onderneming beginnen om dit te legaliseren, maar ook hier verbiedt de wet wederom om te roken, wat weer in strijd is met de grondwet.
Bizarre redenering. Veel logischer lijkt mij dat mensen met overlastgevend gedrag zich gewoon aanpassen. En dat we ophouden met het beschouwen van kroegen als een plaats waar gerookt moet kunnen worden. Een roker heeft totaal geen last van een niet-roker, behalve dat hij even naar buiten moet om zijn sigaret te roken.quote:Op vrijdag 3 juli 2009 23:22 schreef ACT-F het volgende:
Er is maar één soelaas, de verstokte anti-roker begint een eigen kroeg waar eensgezinden met elkaar in een rookvrije omgeving zitten. De verstokte roker begint zijn eigen kroeg waar eveneens eensgezinden met elkaar in de rook zitten. Gek genoeg willen de anti-rokers er niet aan beginnen, terwijl dit de beste oplossing is om het recht op zelfbeschikking te waarborgen, en de minste overlast geeft in elkanders levensstijl.
quote:Op zaterdag 4 juli 2009 06:36 schreef Papierversnipperaar het volgende:
In Nederland kan er maar 1 gelijk hebben. Netjes naast elkaar bestaan is onmogelijk. De andersdenkende dient te vuur en te zwaard bestreden te worden en gedwongen te worden de levensstijl van een fictieve irrelevante meerderheid over te nemen. Desnoods met geweld. Zo hebben we het eeuwenlang gedaan met religie, nu doen we het met eten en roken.
Nul komma nul nul. Nou ja, misschien nul komma nul nul één, als zo'n vent bij het tankstation net voor mij naar de wc is geweest en er hangt daar een enorme rookstank (ranzig gewoon).quote:Op maandag 6 juli 2009 10:58 schreef Bommenlegger het volgende:
Waar ondervind jij last van als een chauffeur in zijn vrachtwagen rookt?
Damn, hoe fascistisch kun je zijn... "Ik wil ergens niet mee geconfronteerd worden, dus verbieden we het maar". Als ik jou goed begrijp, vind jij het volledig OK om te bepalen wat mensen in hun eigendom wel en niet mogen doen qua ontspanning? Ik vind dat behoorlijk ver gaan. Zo zouden we ook het recht op een "windows-vrije" werkplek kunnen introduceren. De redenering is heel simpel; een kleine groep gebruikers ondervindt ernstige stress door het gebruik van windows. Stress veroorzaak dodelijke ziektes en dat dient voorkomen te worden. Dus krijgen de werknemer het recht op een windows-vrije werkplek. Aangezien dit recht niet door zelf-regulatie doorgevoerd kan worden, gaan we het maar handhaven dmv boetes.quote:Op maandag 6 juli 2009 11:11 schreef isogram het volgende:
[..]
Nul komma nul nul. Nou ja, misschien nul komma nul nul één, als zo'n vent bij het tankstation net voor mij naar de wc is geweest en er hangt daar een enorme rookstank (ranzig gewoon).
Mijn punt is dat je bij rokers steeds dezelfde reflex ziet. Ze zijn constant op zoek naar manieren om het rookverbod onderuit te schoffelen. De 'ja-maars' vliegen je om de oren. Het is een soort tactiek. Het begint met de vrachtwagenchauffeur die moet mogen roken in zijn eigen kabine. Geef de roker gelijk en hij gaat je overtuigen dat de eigenaar van de eenmanskroeg dan ook moet mogen roken op z'n werkplek, enzovoort.
Het zijn constant dezelfde redeneringen en tactieken die worden toegepast en het doel is overduidelijk: twijfel en verwarring zaaien. Ik vind het wel mooi geweest en zeg: roken + werk = nee. Wie werkt, rookt niet. Punt. Einde discussie. Roken doe je maar in de pauze of in de vrije tijd, maar niet als je aan het werk bent. Of zit je 's ochtends om 10.00 uur op je werk ook aan de pils? Dacht het niet...
Het gezeik van rokers duurt nu al een jaar. Het wordt tijd om wettelijk vast te leggen dat je niet mag roken tijdens de uitoefening van je werk. En het wordt tijd dat er een algeheel rookverbod wordt ingevoerd in alle panden met een horecabestemming. Dat maakt aan een boel discussies een einde.
"Wen er aan".quote:Op maandag 6 juli 2009 11:04 schreef isogram het volgende:
Netjes naast elkaar bestaan betekent dat je je soms moet aanpassen aan anderen, maar dat woord komt in jouw woordenboek kennelijk niet voor. Roken is niet verboden, je moet alleen even naar buiten. Wen eraan, want de wetgeving gaat in de toekomst alleen maar scherper worden en de groep rokers alleen maar kleiner.
Regels voor anderen, vrijheid voor mijzelf.quote:Op maandag 6 juli 2009 11:39 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Blijkbaar gaan sommige mensen uit van verboden (behalve als ze er zelf last van hebben natuurlijk)
Hoe gaat de vergelijking krom dan? Je hebt nu eenmaal de beperkte vrijheid om je eigen snelheid te bepalen, niet de volledige vrijheid. Precies dezelfde situatie als die de ondernemers in NL ondervinden.quote:Op maandag 6 juli 2009 10:53 schreef isogram het volgende:
[..]
Kromme vergelijking. Ik heb gesteld dat je net zo VEEL mag autorijden als je wilt, niet dat je zo HARD mag rijden als je wilt. Dat het rookverbod zou leiden tot faillissementen is een (vooral onder verstokte rokers) populaire aanname waar bijzonder weinig hard bewijs voor is. Het is veel aannemelijker dat kroegen failliet gaan door de economische crisis (horeca is een luxe-product) en door het feit dat er een overschot aan cafés is. Maar dat past niet in het plaatje van rokers, die liefst het rookverbod als boosdoener aanwijzen.
Er is nergens onduidelijkheid. Werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers moeten dat faciliteren (en terecht). Als er geen werknemers zijn, hoeven er ook geen faciliteiten te zijn. Simpel.quote:[..]
Een vrachtwagenchauffeur zou elke 2 uur even moeten pauzeren en kan dan prima een sigaretje roken. Mensen met een kantoorbaan kunnen ook niet elk halfuur naar buiten lopen om te gaan roken. Ik vind het prima dat die chauffeur niet mag roken in zijn kabine, om de simpele redenen dat rokers JUIST dit soort zaken aangrijpen om te wroeten. Je ziet steeds dezelfde bewegingen. Ja maar: als hij het mag, waarom ik dan niet, enzovoort. Wat mij betreft wordt het recht op een rookvrije werkplek dan ook vervangen door een algeheel rookverbod op de werkplek. Dat neemt een boel onduidelijkheid en gezeik weg. Roken doe je maar in de pauze, in de vrije tijd en op plekken waar je anderen niet tot last bent.
Het is geen recht, het is een plicht. Een recht impliceert vrijwilligheid. Daarvan is duidelijk geen sprake.quote:Op maandag 6 juli 2009 11:42 schreef RvLaak het volgende:
Er is nergens onduidelijkheid. Werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers moeten dat faciliteren (en terecht). Als er geen werknemers zijn, hoeven er ook geen faciliteiten te zijn. Simpel.
Sorry, maar het is wel degelijk een recht. Één die door de overheid als plicht gehandhaafd wordt. Dat is meteen het enorm kromme aan het hele rookbeleid (voor alle sectoren).quote:Op maandag 6 juli 2009 11:47 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Het is geen recht, het is een plicht. Een recht impliceert vrijwilligheid. Daarvan is duidelijk geen sprake.
Ik kan ook heel goed naar een andere kroeg. STerker nog,JiJ kan naar een andere kroeg!quote:Op maandag 6 juli 2009 10:59 schreef isogram het volgende:
[..]
Ik weet niet of die wetgeving strijdig is met de grondwet. De bezoeker van het feest mag namelijk nog steeds roken; zelfs 50 sigaretten tegelijk. De vraag is alleen of hij dat nog mag doen in de ruimte waar hij op dat moment is.
Er zitten wel meer haken en ogen aan een onderneming beginnen dan alleen het rookverbod. Je spreekt van een penningmeester. Die kom je tegen bij stichtingen, niet bij ondernemingen. Stichtingen mogen geen winst maken.
[..]
Bizarre redenering. Veel logischer lijkt mij dat mensen met overlastgevend gedrag zich gewoon aanpassen. En dat we ophouden met het beschouwen van kroegen als een plaats waar gerookt moet kunnen worden. Een roker heeft totaal geen last van een niet-roker, behalve dat hij even naar buiten moet om zijn sigaret te roken.
maar zolang hij nog op papier staat is het nog steeds van kracht. Alleen zal een OM bakzeil halen bij vervolging vane en eenmanskroegquote:Op maandag 6 juli 2009 10:47 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
De wet is geen wet, dat heeft de rechter net bepaald.
Ik ga niet uit van verboden. Ik word er koud noch warm van als ik in een kroeg kom waar gerookt wordt. Wel ben ik als niet-roker blij met het verbod, omdat ik minder stinkend thuiskom en schonere lucht inadem.quote:Op maandag 6 juli 2009 11:39 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Blijkbaar gaan sommige mensen uit van verboden (behalve als ze er zelf last van hebben natuurlijk)
Uitgangspunt blijft dat het handhaven ven een verbod moeite kost en dat je (mede) daardoor argumenten nodig hebt voor dat verbod. En de argumenten voor het rookverbod zijn zwak. En dan hebben we het nog niet eens over keiharde leugens.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |