quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 20:43 schreef Starman89 het volgende:OK, de conclusie die ik kan trekken uit de reacties luidt dus als volgt:
In Nederland krijgt niemand [i[zomaar[/i] een WAJONG-uitkering. Hiervoor moet een persoon eerst arbeidsongeschikt bevonden worden. "De beoordeling of men arbeidsongeschikt is, is onderhevig aan veranderende normen en waarden" (wiki). In principe zou een jongere met ADHD dus arbeidsongeschikt bevonden kunnen worden (?). In elk geval staat vast dat jongeren met een WAJONG-uitkering niet (gemakkelijk) later een fulltime-baan kunnen aannemen i.v.m. hun beperking.
Bijna goed... Natuurlijk maken mensen fouten, dus het zou kunnen dat hij verkeerd beoordeeld is door de keuringsarts + arbeidsdeskundige. Kans hierop is klein. Sommige mensen in de WAJONG kunnen dus nooit een full time baan nemen.
Als iemand zeer ernstige ADHD heeft en met een opleidingsniveau zit dat erg laag zit zou het theoretisch gezien kunnen, maar de kans acht ik klein. Schoonmaakwerk, fabriekswerk e.d. blijft voor een ADHD-er een optie, zelfs als VMBO bijvoorbeeld niet is afgemaakt.
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 20:43 schreef Starman89 het volgende:De hoogte van de (in deze kwestie) 1200 euro zal aangevuld zijn met vakantiegeld, en niet maandelijks ontvangen worden door huisgenoot van TS. TS zet zelf (nog steeds) sterk zijn vraagtekens bij het arbeidsongeschikt zijn van huisgenoot, maar is dit ethisch niet toegestaan omdat TS 'm nog niet goed genoeg zou kennen om daar een oordeel over te vellen.
Technisch gesproken zou het kunnen dat de huisgenoot van TS dit bedrag netto krijgt. De meeste WAJONGERS krijgen een WAJONG op basis van 70% van het minimumloon voor die leeftijd. Voor 23 jarigen is dat dus ongeveer 900 euro netto en rond de 1200 bruto ja.Dit heet het 'maatman' loon.
Er zijn ook WAJONGERS die een hoger 'maatman' loon hebben wat dan gebaseerd is op wat ze verdiend hebben voordat ze arbeidsongeschikt werden, een beetje dus als een WIA (vroeger WAO) uitkering. Dus stel dat je als programmeur werkte, maar niet lang genoeg voor een WIA en je studeerde... en dan krijg je een uhm.. hersenbloeding ofzo waardoor je dat werk niet meer kan doen en ander passend werk niet te vinden is. Dan krijg je dus een hoger bedrag. Slechts weinig WAJONGERS hebben dit omdat de meeste slechts studentenbaantjes hadden en die tellen niet echt mee en anders werk je te lang en kom je in de WIA niet WAJONG.
Wat betreft zelf oordelen over een medische situatie waarvoor jezelf het kennisniveau niet hebt (geen arts), zonder kennis (geen medisch dossier) en ook geen achtergrond wat betreft keuringsregels ( geen arbeidsdeskundige)... dan vind ik dat niet onethisch. Dat vind ik gewoon ... DOM